​Tänkte skriva om mitt gymnasieval och hur jag tänkte när jag valde helt enkelt, drömmen för mig hade varit att läsa ett sånt här inlägg innan jag valde eller iallafall innan jag började i höstas. Jag är då 99a, vilket betyder att jag valde gymnasium maj 2015. Jag valde blackebergs gymnasium ekonomilinjen som förstahandsval och samhällsvetenskap på blackeberg som andrahandsval. Jag visste redan då att jag inte hade meritpoängen för att komma in där men sökte ändå för att alla andra sökte dit kändes det som och det kändes tryggt att söka dit sina bästa kompisar sökte. Jag hade ändå något litet hopp om att komma in där även om betygen inte räckte till. Mina resterande val var olika linjer på bromma gymnasium. Sökte dit av samma anledning, de flesta jag känner hade sökt dit och det kändes som en skola för mig. även om ingen linje kändes rätt på någon av skolorna jag sökte tänkte jag att de skulle lösa sig bara jag fick en bra klass etc.

Innan jag över huvud taget fick börja välja gymnasium, då jag bara kollade runt lite ville jag egentligen inte gå bromma eller blackeberg som jag sedan valde. Jag ville helst gå hotell och turism, restaurang och livsmedel eller stylist då det är saker jag faktiskt är intresserad av. Jag blev dock tillsagd av studievägledaren på min skola att det var bättre att välja en högskoleförberedande linje för tänk om jag valde en yrkesförberedande och sedan inte alls ville jobba med det i framtiden? Nu i efterhand tycker jag rent sagt att studievägledaren var helt dum i huvudet som sa så till mig. Bara för att jag inte hade "dåliga betyg" tyckte hon att jag skulle välja en högskoleförberedande då jag skulle ha "mer nytta" av det.

Jag har alltid haft det lätt för skolan men aldrig pluggat och aldrig gjort mer än vad som krävs för godkänt. Hade jag pluggat lite hade jag helt klart kunnat ha toppbetyg i alla ämnen men det kändes inte värt att lägga ner all den fritiden åt att plugga. Har dock alltid ogillat skolan ända sedan jag började sexårs, låter kanske konstigt men jag vet faktiskt inte varför det har blivit så.

Nu åter till gymnasievalet, jag fick reda på vart jag hade kommit in i slutet av juni. Jag kom in på Sam Media på bromma gymnasium. Blev både besviken då det var mitt 5e val och glad då jag tänkte att det inte skulle bli mycket plugg haha. Jag började skolan i augusti (no shit, de gör väl alla?!??) och var sjukt nervös på uppropet, hade verkligen en klump i magen, vi blev sista klassen som ropades upp vilket betyder att det bara var vi kvar i aulan. Jag tittade mig omkring och försökte se om jag kände igen någon. Kände igen ca 5 pers kanske. Dock bara bekanta personer ingen jag riktigt känt/pratat med innan. Vi gick till klassrummet helt casual körde lekar, lärde känna varandra lite. Det kändes superbra första dagen, klassen var dock redan uppdelad i starka grupper, vet inte om man kan kalla det starka gruppen egentligen men det var tydligt uppdelat iallafall.

Tiden gick, veckorna gick, det kändes faktiskt väldigt bra de första veckorna, skulle gissa på fem veckor eller något liknande. Helt plötsligt vände den känslan dock, vet inte riktigt vad som hände, ingen speciell händelse eller så som skapade detta. Kändes som att jag var med i klassen men ändå inte, svårt att förklara för någon som inte känt såhär själv. Jag började vara låtsas sjuk, skippa lektioner, åka hem tidigare och komma på massa ursäkter för att slippa vara i skolan helt enkelt. Fick bara sådan sjuk panik av att vistas i skolan, låter helt sjukt nu när jag skriver ner det. Sen bestämde jag mig, jag MÅSTE byta skola det finns inga andra alternativ som kan hjälpa mig. 

Jag och mamma ringde runt till olika skolor och studievägledare, vi ringde bl.a. till blackeberg men de hade helt smockfullt och världens kölista. Vi ringde också olika skolor med linjen stylist dock var de fullt överallt och annars fick vi svaret att det gått för långt in på terminen (2 månader). Jag visste inte vad jag skulle ta mig till men hade bestämt mig att jag går inte tillbaka till bromma, det var inget alternativ. Tillslut blev det iallafall ett "ofrivilligt sabbatsår" Jag valde att bara jobba i ett år vilket betyder att jag måste gå om med de som är ett år yngre, dock är det absolut inga problem för mig!

Så hur valde jag nu när jag ska gå om i höst? Jo jag valde hotell och turism på stockholms hotell och restaurangskola i globen. Efter mycket vägande fram och tillbaka om jag kanske skulle börja bromma eller blackeberg igen blev det till slut såhär. Självklart är jag nervös, för tänk om jag inte kommer in nu när jag är helt inställd på detta? Och tänk om jag kommer in men allt blir skit igen? Mycket tankar som snurrar men tror helt ärligt att detta kommer gå super, litar på min magkänsla denna gång och väljer det jag vill för en gång skull!

OBS, lär finnas massor med felstavningar och grammatiska fel men ville bara få ner allt i text så som jag har det i huvudet och då är det svårt att skriva allt helt rätt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu tänkte jag gå in mer på detaljer på hela resan, utflykter osv. Om det är någon "kategori" eller något jag har missat ta upp är det bara att kommentera.

Resan dit, välkomnande

Vi möttes allihopa på Arlanda tidigt på morgonen 3 timmar innan flyget skulle lyfta. Alla de som inte kom från Stockholm var också där de hade sovit på hotell 1 natt tror jag, inte så bra koll eftersom jag bara kunde åka direkt till Arlanda. När hela gruppen var samlad skulle vi gå igenom passkontroll och allt det där, sedan hade vi inte alls mycket tid på oss innan vi skulle gå ombord men jag hann i alla fall med att köpa frukost på starbucks.

Det var ganska stelt i början men sedan lossnade det, vi mellanlandade i Amsterdam och det gick braaa. Om ni ska åka på en språkresa, räkna inte med att ha tid i taxfree eller tid till att handla mat eftersom vi bara hade 1 timme innan nästa plan skulle lyfta så behövde vi i princip springa igenom flygplatsen.

Sedan var det dags för den långa flygningen eftersom vi innan bara flugit ca. 2 timmar till Amsterdam, jag tror att vi flög i 10 timmar eller mer från Amsterdam till LAX, men har ingen aning.

När vi kom fram så behövde vi vänta några timmar på flygplatsen av olika anledningar sen åkte vi buss till campuset och fick världens bästa välkomnande av alla ledare! De dansade, vi fick pizza, läsk osv.

Boendet, skolan.

Vi bodde på ett campus (en skola) de bor andra elever där egentligen men nu var det ju sommar så antar att de hade något typ av "summer break". De var bara några elever som bodde där och tog sommarkurser men de såg man knappt. Vi bodde i rum 2 och 2. Man bodde med en person av samma kön och oftast från samma land, tror att de var undantag för killarna ibland eftersom de inte var så många killar. Så killarna kunde behöva bo med någon från ett annat land. Jag tycket att rummen var bra ändå, hårda sängar men det står man helt klart ut med, det var ofräscha duschar och toaletter tyvärr men allt bra med resan väger ju upp det där.

Vi skulle vara inne på våra rum 23.15 tror jag det var, för då var de bed check för att kolla så att ingen har gått ut osv. Klockan 22 skulle man vara inomhus alltså inne i någons lounge. Den första veckan fick vi vara ute efter 22 men såklart bed check 23.15. Dock så kom de poliser som sa att vi behövde gå in och då fick vi inte vara ute efter 22 längre. Oklart haha men Californien har typ en lag på att alla under 18 inte får vara ute efter 22.

Skolan var ganska chill. Det var såklart inte roligt eftersom enligt mig är skola aldrig roligt men det var helt okej. Innan själva resan gjorde man ett engelskatest för att veta vilken klass man skulle gå i. Det fanns nivåer från 1-5 (1 var lättast 5 var svårast) Jag hamnade i 5 men enligt mig var det sjukt lätt så jag tror inte att det var så stor skillnad på de olika nivåerna. I min klass var vi mest svenskar, några finska, några norska och några italienare. Vi hade en jättebra klass och läraren var också bra men ganska sträng. Man hade lektion antingen från 8.30-12.20 eller 13.40-17.20. Man hade en rast på 20 min. Jag skulle inte säga att jag lärde mig någon ny engelska även om just vår klass hade mycket grammatik till skillnad från de andra. Men jag fick mer flyt på engelskan, jag tänker mindre när jag pratar nu.


Maten

Finns inget dåligt att säga om maten, maten var sjukt bra. Verkligen över förväntan. Vi hade halvpension (Frukost och lunch) vi behövde alltså betala middagen själva och vi behövde betala maten på helgerna (frukost, lunch och middag). Maten var jättegod på campuset men gillar du inte amerikansk frukost är det kanske inte din typ av mat. På lunchen fanns det mycket att välja i mellan, jag åt pasta varje dag haha men jag tröttnade aldrig. Det fanns alltid hur mycket efterrätter som helst, glassmaskin, brownies, cookies, cheesecake, jelly osv kan fortsätta i evigheter. Till maten fick vi juice, läsk och vatten (vattnet smakade klor) så jag drack i princip aldrig vatten till maten. När vi inte åt på campuset åt vi typ bara fast food och all mat var väldigt fet, vilket resulterade i dålig hud haha, karma.. Men det var lugnt för mig som tyvärr älskar sån typ av mat. Vi åt på ihop till några frukostar/bruncher, donken, in and out burger, subway och andra ställen.

Aktiviteter

Vi gjorde sjukt mycket olika grejer när vi var där. Det fanns både gratis aktiviteter som alla var "tvungna" att göra och sen fanns det valfria aktiviteter som kostade. Exempel på de som kostade var Six flags, Disney land, San Francisco, Universal Studios, San diego. Jag hade innan jag kom till USA bokat Six flags och San Francisco, så det var betalda och klara redan. När jag väl var där så bokade jag på Universal Studios. Andra grejer som vi gjorde som inte var "betalaktiviteter" var att åka till LA, hollywood, walk of fame. Åka till beverly hills, rodeo drive. Venice beach, Santa Monica pier. Seal beach, laguna beach, huntington beach. Även om vi var på många stränder kan jag bara säga att vi åkte alltid dit på kvällen och kunde därför inte sola. Jag kunde sola typ 2 gånger på 3 veckor. Vi var så upptagna med att göra annat så man hann aldrig sola. Så om du tänker åka på en språkresa och vill sola/bada osv så åk till Malta till exempel haha. Andra saker som kan vaa bra att veta var att vi som längst fick ca 3 timmar att shoppa och på den tiden skulle vi oftast hinna med att äta och hitta till alla affärer, hitta tillbaka till bussen osv. Så vill du verkligen shoppa så kommer du inte hinna äta haha vi gjorde det misstaget några gånger, man får satsa på typ 2 affärer eller springa runt som en galning. Jag var inte där för att shoppa så för mig gick det bra men de som verkligen ville shoppa och hade sparat mycket pengar till shopping blev nog lite besvikna på att man inte fick riktigt tid att gå runt och kolla "på riktigt".

Vi åkte buss till alla olika ställen så vi åkte sjukt långt vissa gånger. Bussturerna var från 45min-3timmar om man inte räknar med San Francisco som tog 8 timmar haha. Men man blev van med att åka buss länge så turerna kändes kortare än vad de var. Har man inte tålamodet för att sitta på en buss länge är det här inget för dig. Jag tycker dock att det var roligt att åka buss för man fick se mycket av staden och man lärde känna alla bättre eftersom man inte kan sitta där med telefonen och hålla på (inget internet).

Nu har jag berättat lite av de som kan vara bra att veta om du funderar över att åka på språkresa. Det finns andra destinationer att åka till också men jag har bara erfarenheter från long beach. Jag åkte med EF för er som undrar och jag är jättenöjd verkligen!! Som sagt bästa jag gjort i hela mitt liv, får du chansen att åka så ÅÅÅK, du kan beställa en gratis broschyr HÄÄÄÄÄR om du är sugen på att se de olika alternativen för resor osv. 

Likes

Comments

Just nu så sitter jag halvsovandes i min säng eftersom att jag idag vid 12-tiden landade på arlanda efter en lååång flygning. Jag tänkte skriva ett mer utförligt inlägg om själva resan, maten, aktiviteter osv senare men kan berätta lite kort att det var bland det bästa, roligaste, mysigaste jag gjort i hela mitt liv. Den här resan är så värd varenda krona och jag ångrar inte en sekund att jag åkte. Om du får chansen eller funderar på att åka på en språkresa säger jag bara åååååk!! Du lär känna så underbara människor och eftersom ni lever så tätt inpå varandra då ni bor tillsammans, äter tillsammans etc. så lär du känna folk bättre än vad du hade gjort hemma på den här korta tiden.

Jag hade ingen kamera med mig på resan eftersom jag inte visste hur det skulle se ut med rummen, värdesaker osv. Men jag har tagit så sjukt mycket fina bilder med min mobil så det borde duga ändå. Ska som sagt skriva ett inlägg dr jag berättar mer i detalj om hur resan var. Har ni frågor är det bara att kommentera.

​En bild på ledarna då de dansar "EF dansen" haha. 

​Om du också är sugen på att få de bästa veckorna av ditt liv haha så skulle jag tipsa om att dra iväg på en språkresa! Det finns andra destinationer än USA självklart.

Beställ en gratis broschyr från EF för att se vart man kan åka. HÄÄÄR 

Likes

Comments

Gårdagens beachparty var hur bra som helst, vi badade i de höga vågorna haha blev dränkt ett antal gånger om man säger så. Vi spelade beach volleyboll mot italienarna och dansade små grodorna eftersom det var midsommar.
Idag så har vi mest chillat på campuset och ätit brunch på ihop (international house of pancakes) jag tog bananpannkakor med jordgubbar och grädde, väldigt sött men gott och mättande. Sjukaste matkoman jag har haft i mitt liv!
Just nu sitter vi i en buss Påväg till Los Angeles, vi ska till Hollywood, Walk of Fame osv. Vi kommer att få shoppa också så det blir kuuul.

Likes

Comments

Äntligen lyckades jag komma ut på internet haha det är verkligen sjukt segt wifi här eftersom alla har "free time" samtidigt och då sätter sig alla med mobilen direkt.
Nu är jag i alla fall i Long beach (söder om LA), campuset där vi bor är hur fint som helst, förutom toaletterna som tyvärr är lite sunkiga. Maten ska vi inte ens snacka om, jag kommer att rulla härifrån för att den är så bra! Frukosten bestod av våfflor, ägg, bacon, färsk frukt, yoghurt, bagels osv osv kan fortsätta i evigheter. Lunchen var också grym, man kan välja mellan flera rätter och ta om flera gånger vilket är jättebra, finns glassmaskin, läskmaskin.
Igår när vi kom fram så välkomnades vi av alla ledare och fick pizza, läsk ur sånna där röda collagemuggar och lyssna på musik. Alla är jättesociala och jag har redan lärt känna hur många som helst.
Nu under dagen har vi haft skola på förmiddagen och om ca en timme ska vi till en strand och fira midsommar/ha beachparty. Klockan är 14.30 här så alla inlägg kommer att komma upp sjukt konstiga tider i Sverige.

Likes

Comments

Det är lite mer än 2 dagar kvar nu för att vara exakt, jag ska göra mitt livs resa känns det som.
Jag håller just nu på att packa för fullt och köpa det sista som behövs inför resan. Så som handtvättmedel, adapter och sådana nödvändiga saker som kommer att behövas.
Det är så mycket saker som jag faktiskt behöver ha med mig nu när jag ska vara borta i 3 veckor. När jag reser med familjen har jag ju alltid föräldrarna med mig, då är det lätt att förlita sig på de så att all packning kommer med, men nu ligger hela det ansvaret på mig.

Likes

Comments

Åh hela 9an har gått så sjukt snabbt och kan knappt fatta att jag faktiskt har gått ut grundskolan om knappt en vecka!
Det är också bara 2 veckor kvar tills jag faktiskt åker på språkresa till Los Angeles, när jag bokade resan var det ett halvår tills jag skulle få åka och nu är det 2 ynka veckor!! Det är så overkligt att jag knappt förstår att jag ska åka dit, jag har velat det här så länge nu (långt innan jag bokade såklart) och nu händer det på riktigt.

Likes

Comments