View tracker


När min mamma fyllde 50 för några veckor sedan ville jag självklart göra hennes tårta.

 Jag fick fria tyglar men vet att hon gillar blått och lite syrligare smaker.
Det blev därför en tårta med limemousse, jordgubbssylt och vit chokladfrosting. Spacklad med smörkräm smaksatt med jordgubb och sedan täckt med marsipan.
Som dekoration gjorde jag rosor i sockerpasta.


Recept:


Sockerkaksbotten
50g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj två bakformar, ca 15 cm i diameter (till den övre våningen).
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt i en bunke. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. Vispa sedan i smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Fördela smeten jämt i formarna och grädda i cs 30 min.
Sedan får man anpassa receptet efter storleken på de andra två formarna, jag använde en som är ca 24 cm och en som är ca 30 cm.


Vit choklad frosting
600g vit choklad
300g rumsvarmt osaltat smör
600g philadelphiaost
6 dl florsocker

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och florsocker.


Lime mousse
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
Rivet limeskal från 4 limefrukter


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull.
Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.


Jordgubbssylt
På grund av lite tidsbrist så fick jag denna gång gå lite emot mina principer när det gäller just bakning och köpte färdig jordjubbssylt. :)


Smörkräm
115g smör
4-4,5 dl florsocker
2 tsk kokande vatten
1 msk jordgubbssylt

Vispa smöret fluffigt, i minst 10 min för att att smörkrämen ska bli krämigare och smaka mindre smör. Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att blanda i vatten och sylt (eller annan smaksättning).

Till denna tårta använde jag ca 4 satser av detta recept på smörkräm.

Dekoration:

Maripan blå ca 1 kg
Marsipan vit ca 500g
Röd och vit sockerpasta




Rosorna är gjorda i röd och vit sockerpasta som jag blandade lite för att få till olika nyanser.
Det var premiär för mig att göra rosor och ett tips är att kolla på youtube, finns mycket filmer där som ger bra tips om hur man ska få till dem, Rosorna var det mest tidskrävande med denna tårta, satt nästan varje kväll hela veckan för att få till dem, men roligt var det. :)

För att få till mönstret i marsipanen blandade jag blå och vit. Se till att inte blanda/knåda ihop dem för mycket för då försvinner effekten av mönstret.

​Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med den här tårtan. Inte ofta jag säger det. :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag har jag gjort en tårta till min systers sambo, som tog examen. Temat var sten,
så det fick helt enkelt bli ett berg.
Jag, mina systrar och mamma hjälptes att att få till utseendet idag och jag blev riktigt nöjd.
Första gången som jag gjort nått annat än en vanlig tårta och första med tre våningar.
Väldigt roligt var det!!

Recept

Red velvet cake

3 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja
2 1/2 dl filmjölk
1 msk röd karamellfärg

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbara kanter. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärgen och vispa till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt och lossa sedan formen.

Till denna tårta gjorde jag totalt fyra satser för att det skulle räcka till alla våningarna.

Fyllning:

Limemousse

1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
Rivet limeskal från 4 limefrukter

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull.
Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.

Glasskräm

5 dl grädde
5 dl marsansås

Vispa grädden ganska hård, blanda marsansåsen men ta mer pulver än det står på förpackningen så att det blir vaniljkräm. Blanda samman.

Hallonmousse

500 g hallon
2 dl florsocker
200 g färskost
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp i två delar och låt ena delen stå och svalna.
I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.
Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.
Vispa upp grädden.
Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.

Dekoration:

Smörkräm

115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
2 msk saft från blåbär

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då) Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten och blåbär under omrörning.

För att spackla denna tårta behövdes ca 6 satser av detta recept på smörkräm.

Sockerpasta

ca 1 kg vit
ca 1 kg svart
ca 150 g grön
ca 100 g blå

För att få till mönstret på tårtan blandade jag färgerna. Till det nedre lagret bara vit och svart och till de andra lade jag till blå respektive grön för att få lite mer skiftning. Ett tips är att inte knåda ihop färgerna för mycket då de blandas lite mer medan man kavlar dem.
Mossan på kanoterna gjordes med hjälp av en vitlökspress även den är sockerpasta.

Jag fyllde och spacklade tårtorna med smörkrämen var för sig på kvällen. Sen fick de stå och sätta sig i kylen över natten.
Dagen då de skulle ätas täckes de med sockerpasta och jag ihop dem och använde sugrör och kartongplattor täckta med aluminium folie för att få tårtan stabil.

Den här tårtan är nog den roligaste jag gjort och den blev som jag hade tänkt mig!


Likes

Comments

View tracker


Tänker så det knakar och letar inspiration för fullt inför nästa helg. Ska då göra examenstårta, med tema sten/berg till min svåger. Hoppas verkligen att jag inte tagit mig vatten över huvudet!
Fortsättning följer. 😊

Likes

Comments

Igår fick det bli ännu lite mer rabarber. Bjöd kollegorna på ett välbeprövat recept på rabarberpaj idag. Den här är verkligen supergod och ett måste
varje sommar!


Glömde att ta bild på den när den var färdig så dessa får duga. 😊

Recept

Botten:

125 g smör
1 dl socker
2,5 dl mjöl
1 ägg

Vispa smör och socker pösigt, tillsätt mjölet och ägget. Tryck ut degen i en smörad pajform.

Fyllning:

4 dl rabarber
2,5 dl créme fraiche
2 dl grädde
1 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker

Skiva rabarberna och lägg dem i formen. Blanda ihop övriga ingredienser och häll över.
Grädda i ca 40 min på 175 grader, fyllningen ska ha stannat.

Denna är godast när den svalnat och funkar jättebra att frysa. Så man kan med fördel göra några och ha i frysen ifall det kommer fikabesök. 😊

Likes

Comments

Det andra som blev bakat var rabarberkladdkaka vilken jag gillade bäst av dess två. Super lätt och snabb att göra också!

Detta recept är från Lindas bakskola

Ingredienser

150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl

Garnering

250–300 g rabarber
ca 2 msk strösocker
ev. florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten

4. Strö socker över rabarberbitarna.

5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

Likes

Comments

I helgen blev det två olika bakverk med rabarber.
Den första var denna paj med mandelbotten och maräng. Receptet är från tessanbakar.

Botten:
4 dl mandelmjöl
2 dl socker
2 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form på ca 22 cm och klä den med bakplåtspapper både i bottnen och på sidorna (annars fastnar det), Rör ihop ingredienserna och tryck ut i formen, se till så smeten går upp någon cm på sidorna så inte fyllningen rinner ut sen. Grädda i 17-20 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning:
4 medelstora rabarber
1 dl socker (gärna syltsocker)
1 tsk kanel
0,5 dl dulce de leche

Dela rabarber i små delar och lägg i en kastrull tillsammans med socker och kanel. Låt koka upp och puttra sedan på låg värme tills rabarberna har mjuknat lite. Rör ner dulce de lechen och dra av kastrullen från spisen. Låt svalna lite och häll sedan upp i pajskalet.

Maräng:
3 äggvitor
1 dl florsocker

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning till en fast marängsmet.
Spritsa eller bred marängmassan över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min i 225 grader (sätt gärna på grillfunktionen) eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning.

Likes

Comments

För några veckor sedan passade jag på att ta vara på en massa rester och gjorde dammsugare för första gången. Jag hade rester från tårtbottnarna kvar och en massa små bitar av figurmarsipan i olika färger och smaker som behövde användas. De blev kanske inte de vackraste och lite ojämna i storlek men så blir det ju ibland när det är förts gången och goda blev de! 😊 Jag använde receptet från sju sorters kakor men använde som sagt annan marsipan och sen fick det bli vit choklad ist för mörk

Recept

100g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3 dl småkaks- eller sockerkakssmulor
arrakessens eller punsch efter smak

Gör såhär:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker och siktad kakao poröst. Tillsätt kaksmulorna. Smaka av med arrakessens. Ställ kallt en stund. Rulla sedan ut till 5 cm långa bitar och klä dem i tunt kavlad marsipan. Doppa sist ändarna i smält choklad.

Likes

Comments

Idag gjorde jag min första beställningstårta, denna var till en 70-årsdag. Väldigt roligt att få möjligheten att göra en tårta till någon annan.
Detta är den andra våningstårtan jag gjort och den tårta jag blivit mest nöjd med. 😊
I den är det både ljusa och mörka bottnar, fylld med en supergod limemousse och glasskräm.
Den är sedan täckt med en vit chokladfrosting och nedre delen är utöver den även täckt med sockerpasta.
Vi smakade på alla rester och det var super gott.


Sockerkaksbotten
50g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj två bakformar, ca 15 cm i diameter (till den övre våningen).
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt i en bunke. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget. Vispa sedan i smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Fördela smeten jämt i formarna och grädda i cs 30 min.
Gör likadant för den nedre våningen men tag då en form som är ca 24 cm i diameter.

Chokladbotten
50g smör
3dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
En nypa salt
2,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl kokande vatten

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj två bakformar, ca 15 cm i diameter (till den övre våningen).
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Fördela jämt i formarna och grädda i 30-35 min.
Gör likadant till det nedre lagret men ta då en form som är cirka 24 cm i diameter.


Om man vill göra som jag och använda båda sorterna så räcker det med en halv sats av varje till den övre delen men en hel av varje till den nedre delen.

Limemousse
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
Rivet limeskal från 4 limefrukter

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull.
Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.

Glasskräm
3 dl grädde
3 dl marsansås

Vispa grädden ganska hård, blanda marsansåsen men ta mer pulver än det står på förpackningen så att det blir vaniljkräm. Blanda samman.

Vit choklad frosting
600g vit choklad
300g rumsvarmt osaltat smör
600g philadelphiaost
6 dl florsocker

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och florsocker.

Dekorering
Ca 400g blå sockerpasta
50g vit sockerpasta
Ev. Strössel

Den nedre delen består av två sockerkaksbottnar och en chokladbotten och ett lager limemousse och ett lager glasskräm. Sedan spacklade jag den med vit chokladfrosting och täckte den med sockerpasta.
Den övre delen består av två bottnar av varje sort, ett lager glasskräm och två lager limemousse.
Den är sedan täckt med vit chokladfrosting och det är även den som använts till att spritsa rosorna.
Jag valde sedan att ha på lite blå kulor och en vit rosett.

Man behöver ju såklart inte göra en våningstårta.
😊

Likes

Comments