Hej igen!

Här kommer ett (väldigt) sent inlägg om vårt sista stopp; Los Angeles. Vi körde ner längs kusten från San Fransisco-Los Angeles, där vi stannade på bland annat Monterey Bay, Carmel och Santa Maria. Vi spenderade natten på hotell i Santa Maria och dagen efter körde vi vidare mot Santa Barbara, där vi åt brunch på Cajun Kitchen. Denna dag skulle spenderas mestadels i Hollywood, och vi började med Hollywood-skylten. LA, som hela västkusten egentligen, känns väldigt backig. Vi körde så långt upp som vi kunde och parkerade intill en viewpoint till skylten. Vi trodde att man fick gå hela vägen upp till skylten, men allt var avspärrat runtom och dyra böter tilldelas de som går igenom avspärrningarna… Skylten kändes därför mindre än vad jag trodde, men det är ändå värt att åka dit för att se den.

Nästa sak att bocka av var Walk of Fame. Väldigt mysig och trevlig stämning där, men jag har hört att man inte ska befinna sig där på kvällarna själv. Vi stannade där till skymning, och på vägen hem till vårt boende körde vi igenom Beverly Hills. De första husen såg man ganska tydligt, men ju större och mer avancerade de blev, desto högre blev häckarna. Vi körde säkert förbi en hel del kändisars hus, så det var synd att vi inte ens såg förbi häckarna haha..

Dagarna då vi var i LA var även Memorial Weekend, vilket innebar att det var fullt på i princip alla hotell. En vän till min mamma hjälpte då oss att fixa ett AirBnB precis vid Marina del Rey! Det ligger precis vid kusten och vi hade jättenära till både Santa Monica och Malibu. Hon som hade huset var även hon svensk, så det var kul att få träffa henne och höra lite om henens historia.

Morgonen efter körde vi till Santa Monica, där vi åt brunch på Café Crêpe på 3rd Street Promenade. Den gatan är en av huvudgatorna i Santa Monica, där det finns massa bukter, restauranger mm. Vi gick såklart även till piren och strosade runt lite längs stranden. Santa Monica kändes som en väldigt aktiv strand, där massa människor cyklade, sprang, åkte rollerblades. Det fanns även stora utegym som var helt fulla med folk. Det var riktigt fint väder den dagen och på kvällen köpte vi med oss vin och sushi för att sätta oss ute vid hamnen. Killen som bodde i samma AirBnB följde med oss, så han fick höra alla historier vi hade från vårt halvår på universitetet haha.

Vår sista heldag tillsammans i LA skulle även bjuda på finast väder. Vi körde först till Malibu för att tillbringa dagen på den stranden, men vi tyckte att det var svårt att hitta the public beach. Malibu består nästan enbart av privata stränder. Alla hus längs stranden (och även i bergen mitt emot) är väldigt exklusiva och rika. De stränder som var till för allmänheten var inte alls lika fina, och vi kände att vi lika gärna kunde vara på Santa Monica Beach igen.

På kvällen åt vi på Burger Lounge, och yeeez vilka goda burgare de hade. Det påminde mer om en snabbmatskedja än en restaurang, men maten var sjukt god. Sedan åkte vi till Hillsong Church i LA. Nicola och hennes familj är väldigt delaktiga i kyrkan hemma och det var hennes önskan att gå dit. Jag var inte alls särskilt positiv till att spendera min sista kväll i en kyrka, men jag gick dit i alla fall och hoppades att det skulle ta under timmen. Och WOW vilken överraskning vi fick. Vi andra tre trodde att det skulle vara en gammal kyrka med en gammal präst som stod och predikade i 45 minuter. istället var det en gammal teater/nattklubb där de spelade rock-musik halva tiden. Nicola var ganska road över våra uttryck, och menade att hon aldrig skulle ta med oss på någon tråkig gudstjänst. Alla inne i ”kyrkan” var i vår ålder, de som pratade var i vår ålder och allt kändes väldigt modernt. Denna kyrka finns på en hel del platser, oh tydligen finns det TRE Hillsongs i Stockholm! Dt var en riktigt spännande upplevelse, men det var nog delvis för att det var i LA. Kan inte lova att jag kommer besöka kyrkan i Stockholm haha…

Dagen efter gick mitt flyg senare på eftermiddagen, vilket innebar att vi hade dagen på oss att göra annat. Vi checkade ut från AirBnB och tog bilen till Venice Beach. Det var ganska mulet denna dagen, men jag gillade verkligen området kring Venice Beach! Många filmer har spelats in här och det var verkligen häftig kultur med en massa skateboards och tatuerare längs alla gator. Jag hade gärna velat spendera mer tid i Venice Beach, men det får bli nästa gång! Innan vi åkte till flygplatsen stannade vi till hos Susanne (som hade hjälpt oss med boende) i Marina del Rey. Hon, hennes man och två barn bor i en jättefin lägenhet precis vid vattnet i Marina del Rey! Jag har tidigare berättat för de tre andra tjejerna om en ”swedish fika” och idag fick de äntligen testa. Susanne hade te från Sverige, kaffe, kanellängd- allt som behövs för en fika egentligen.

Det blev ett ledsamt hejdå på flygplatsen. De andra skulle stanna 1-2 dagar till, så jag var den första som åkte. Jag kände dock att jag hellre lämnade först, än bli sist kvar som Katie skulle bli haha.. Sophie, Nicola och Katie är de som jag har spenderat mest tid med under min termin, och även de som var svårast att säga hejdå till. Vi har dock redan planer på att hälsa på varandra under hösten!
Cajun Kitchen


Walk oF FameSanta Monica Pier


Wine night at Marina del Rey


Burger lounge


Hillsong


Our <messy> room in LA


Venice Beach

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

  • 43 Readers

Likes

Comments

Efter Yosemite körde vi västerut i Kalifornien för att komma till San Francisco. Kalifornien har otroligt stora ytor. Trodde Kalifornien skulle vara väldigt bebott med hus överallt, men det känns som att de allra flesta ytor är obebodda, berg eller odlingar. Det kändes lite mer exotiskt än de andra staterna, men inte direkt palmer överallt.

När jag tänker på San Francisco tänker jag mest på Golden Gate Bridge, Alcatraz och uteliggare. Jag blev väldigt positivt överraskad av staden! Uteliggarna var dock fler än vad jag hade väntat: de var överallt! Även i de lite finare turistområdena fanns uteliggare, och det kändes som att man såg fler uteliggare än vanliga invånare ibland. Kalifornien legaliserade nyss marijuana, vilket gjorde att folk rökte på hela tiden. När vi lämnade hotellet på morgonen slog weed-doften oss som en vägg. Jag tror dock att vi bodde i ett väldigt skumt (men centralt) område av staden. Nu, såhär i efterhand, känns det som att jag har sett alla sorters människor. Om man inte har stött på personen i Kalifornien så finns de inte haha. Vi såg bland annat en man gå runt med ett katt på huvudet, fullt normalt i San Fran liksom.

Första dagen i San Francisco gick åt vi på Uncle Vino’s, som är en pizzeria i närheten av Union Square. Vi gick även runt i lite butiker eftersom vi hade ett jättestort Westfield några kvarter från hotellet. På kvällen åkte vi till downtown San Fran för att träffa en kompis till mig och hans kompisar. Kul att äntligen träffa några svenskar! Baren vi gick till hade endollarsdrinkar fram till klockan 00. Gutt, tänkte vi och köpte typ åtta drinkar åt gången. Och vilken kväll vi hade! Det var bara massa throwback-musik, samt att de visade musikvideorna på skärmarna. Resten är historia!

Det var ganska svårt att få ut alla ur hotellrummet dagen efter. Ingen av oss mådde toppen, men man vill ju ändå ta tillvara på dagarna i San Francisco. Jag och Katie köpte med oss mat och satte oss vid San Francisco City Hall. Kupolen på City Hall är faktiskt högre än The Capitol, kan vara lite kul att veta. När de andra två vaknat till tog vi bilen till Golden Gate Bridge. Det var väldigt disigt och man såg tyvärr inte topparna av bron, men det var ändå häftigt att se. Kvällen slutade på Cheesecake Factory, som låg på en rooftop vid Union Square. Vi var lite tveksamma till att sitta ute först då det var ganska kallt, men det var verkligen värt utsikten!

Tredje dagen i San Fran spenderades till sightseeing i staden. Vi tog en tram till Fisherman’s Wharf, och det var nu jag upptäckte hur mycket jag gillade San Francisco. Det var så härlig stämning att promenera längs pirerna, höra vattnet och se alla fiskestånd osv. Vi åt först brunch på eight am. En vanlig grej här är att blanda Nutella i yoghurten, vilket jag tyckte kändes märkligt först då det känns mer som en dessert. Men det är faktiskt ganska gott. Vi vandrade sedan längs piren och gick in i de olika butikerna som fanns där. Jag hittade en butik för vänsterhänta! På vägen tillbaka till hotellet tog vi en Cable Car, som är typiska för San Fransisco. En annan sak som är typisk för San Fransisco är de branta backarna, och den kombon var spännande haha. Vi körde även ned för Lombard Street och California Street, som är de brantaste backarna i San Francisco (och även i världen?). Kändes som vi åkte i 100 km/h i nedförsbackarna ibland, men så himla kul! Vi hoppade av vagnen i China Town, och att gå runt i sådana områden gör mig alltid lika sugen på att åka till Asien. Vi åt nudelsoppa med anka (sjukt gott med såna typer av soppor förresten), med den typiska lyckokakan i slutet.

Sista (halv-) dagen spenderades på Alcatraz. Alcatraz var ett av stoppen vi ville göra, och då det var väldigt fullbokat fick vi ta det på morgonen vår sista dag i San Fran. Det finns även en night tour man kan ta, men det var fullbokat till september.. För de som inte vet så är Alcatraz en ö precis utanför San Franciscos kust som användes till ett fängelse under en kortare period under 1900-talet. Där fanns många kända brottslingar, som exempelvis Al Capone, "Birdman" och ”Machine Gun”. Vi åkte båt ut dit runt halv tio i San Frans tiogradiga bris, yay. Vi gick först högst upp på ön för att göra en guidad tour med headphones. Touren var verkligen fantastisk och man fick lära sig otroligt mycket om fängelset och dess fångar! Alla gick runt i sin egna lilla värld och bara häpnades av allt som fanns runt om sig. Och jag är glad att jag har sett Prison Break innan detta, det kändes verkligen som att man var i ett PB-avsnitt! Det som jag tyckte var mest intressant var fängelsecellerna och matsalen. Man fick också se vart warden bodde, vart de kremerade döda kroppar och vart vakterna och deras familjer bodde. I matsalen fick man lyssna på en av de anställda berätta historier om Alcatraz. Det är många fångar som försökt rymma under tiden på Alcatraz, och det verkar som att tre personer lyckades (och de är nu cirka 70 år, om de fortfarande lever).

Efter Alcatraz tog vi bilen och körde söderut igen, mot sista stoppet Los Angeles. Vi körde längs med kusten och stannade på vissa ställen som vi hade fått tips på, bland annat Monterey Bay och Lovers Point, Carmel, och sedan spenderade vi natten i Santa Maria. Vi hade velat göra fler stopp, men på grund av att vi kom iväg från San Francisco så sent började solen gå ner och det kändes meningslöst att stanna på sådana ställen i mörkret.

Lombard street

Cable car

China town

Alcatraz!

Vid ett rymningsförsök byggde fångarna ett fejk-huvud för att lura vakterna att de låg och sov, sedan smet de genom hålet i väggen som de hade grävt bakom handfatet.

Knivarna i köket var markerade med bilder för att kockarna snabbt skulle veta om en kniv var borttappad (stulen).

  • 45 Readers

Likes

Comments

Efter Las Vegas körde vi vidare mot vår tredje och sista nationalpark. Vi lämnade Nevada och åkte istället in i Kalifornien. Yosemite är en väldigt stor nationalpark (men Grand Canyon är ju självklart större). Vi hade därför en natt på hotell i ena sidan av parken, för att natten efter bo på ett annat hotell på andra sidan parken. I parken körde man bilar genom hela parken (amerikaner älskar att åka bil). Det fanns även en del cyklar, men det kändes farligt att cykla på de krokiga och backiga vägarna när man inte är van. Vi körde istället genom parken och stannade på de ställen vi ville kolla närmare på, som bland annat Yosemite Village, Yosemite Valley, Glacier Point och en del andra platser. Det var väldigt mycket folk (eller rättare sagt bilar) överallt, vilket gjorde att det var köar till alla utsiktsställen mm. När vi skulle till Glacier Point (som är en av utsiktsplatserna högst upp) var väntetiden 60-90 minuter.. Vi var lite osäkra på om det var värt det, eller om det skulle bli mindre kö senare under dagen. Vi körde fram till en park ranger för att fråga, och hon släppte upp oss direkt haha (troligtvis by mistake, eller för att vara snäll. Väldigt oklart). Vi sparade i alla fall 1,5 timme i kö! Utsikten där uppifrån var otrolig! Vi besökte även ett av vattenfallen. Vi gick upp så långt det gick, och jag förstår varför folk inte gick längre. Det var vatten ÖVERALLT! På gatan, i luften, i skorna. Men det var värt vyn!

Jag blev väldigt positivt överraskad av Yosemite (eller alla naturparker egentligen). Jag hade dock velat hajka mer (som den scout jag är), men de andra ville helst se så mycket som möjligt från bilen… Åker man till sådana här parker borde man ha samma intresse av att promenera och upptäcka naturen. Jag kände att det fanns mycket mer att se om man hade gått runt lite till fots, men jag fick ändå se mycket. Alla naturparker ger mig känslan som att vara i en Disney-film (tex den med Kalle Anka och björnarna). The park rangers ser också väldigt coola ut i sina hattar och uniformer. Det jag gillade mest med Yosemite var vattnet! Från att ha gått från öken och kaktusar var det så mäktigt att se de massiva vattenfallen och floderna.

  • 51 Readers

Likes

Comments

I torsdags rullade vi in i Las Vegas. Vi bodde på Circus Circus, som är ett gigantiskt hotell med casino (såklart) samt en nöjespark inomhus. Så fort vi kom dit fräschade vi upp oss, förfestade och tog en Uber till The Strip. Vi bodde i ena änden av The Strip, men vem orkar promenera i klackar. Vi försökte gå in på två olika klubbar men då vi var efter 01 samt att Nicola inte är 21 kunde vi inte komma in nånstans.. Bättre lycka nästa dag tänkte vi och åkte hem istället.

Dagen efter mådde vi alla superdåligt (tror det var resultatet från den långa hiken, för lite vatten och för lite sömn). Hela dagen spenderades med att promenera runt på The Strip och bara se alla hotell mm. Ett av tipsen i Vegas var att gå in och ut på alla hotell och casinon, vilket jag inte förstod grejen med innan. Men WOW vad häftiga alla hotell var! I ett köpcenter var inredningen som i Venice, i andra fanns gigantiska statyer och glassiga fontäner. Vi gick bland annat in i Cesares Palace och Belaggio, där Belaggio är hotellet med en storfontän som gör musikshower. Tanken för kvällen var att gå ut i Vegas med en promoter, men vi stötte på ett företag som gör Club Crawls (World Crawl) och körde på det istället. Tjejen som sålde oss var faktiskt svensk, vilket tog oss typ 20 minuters pratstund att inse haha. Club Crawlet började på ett casino som hette Level Up. De flesta klubbar och barer är inne i hotell, plus att de har casinon i samtliga hotell. Så ni kan bara tänka er hur stora alla hotell är! Nästa stopp var Hakkasan, vilket är en av de mer kända klubbarna i Las Vegas. Klubben låg i samma byggnad som baren vi var på först, så det var ganska chill att kunna sitta i casinot och dricka drinkar medan annat folk började köa redan vid åtta. Vi hade VIP-pass och gick före typ alla i kön när vi skulle in vid 21:30. Jag trodde att det skulle vara helt tomt där inne så pass tidigt, men oj vad fel jag hade. Det var massvis med folk och festen var i full gång. Antar att det inte finns någon start-/sluttid för festerna i Vegas haha. Vi var där inne i en timme och dansade loss till house-musik. Sedan gick vi vidare till en Foundation Room som låg högst upp i en skyskrapa, det fanns även en rooftop-bar. Vägarna mellan ställena är lite blurriga (skyller på att vi gjorde många stopp haha). Men till en av klubbarna tog vi ett tåg genom ett av hotellen. Ganska sjukt att hotell kan vara så pass stora att man måste åka tåg i det. Under kvällen träffade vi ett gäng från Ipswich. De var ganska imponerade av att jag med en gång visste vad Ipswich var (vilket jag har PL att tacka för). Engelsmännen drog fram min brittiska och jag fick än en gång beröm för hur bra min engelska var (yaay). Vårt sista stopp för kvällen var Light, där T-Pain spelade. Jag har, trots allt, lärt mig gilla hiphop lite mer sedan jag kom hit och det var riktigt häftigt att se honom live! Vi dansade sedan på klubben till stängning, woop.

Dagen efter (efter cirka fyra timmars sömn) körde vi vidare mot Yosemite, som är en annan naturpark i Kalifornien.

Vårt hotell!

Belaggio

Cesares Palace

Nästan som Six Flags här ;)

Pigga och glada morgonen efter!

  • 51 Readers

Likes

Comments

Efter två dagar i San Diego packade vi bilen och körde vidare mot Grand Canyon! Katie svär varje gång vi ska få in mina väskor, och undrar hur en person kan ha så mycket grejer (hon skulle bara veta haha). Och varje gång jag nämner att jag skulle vilja köpa något mer påminner de mig med ”you don’t even have any space in your bag!!!”. Aja, får se om jag kan dumpa av lite nånstans ;) I alla fall, bilen vi har hyrt är en GMC och ganska stor (inte lika stor som Forden vi hyrde med familjen). Jag har kört den en gång hittills, och den var såå härlig att köra. Jag körde en del av sträckan Joshua Tree-Grand Canyon och vägarna var otroliga! Man körde över berg/kullar hela vägen och det var sjukt roligt att köra! Sen spelade jag ju såklart Harry Styles nya album, vilket somliga inte var så jätteförtjusta i haha. Men ska jag behöva lyssna på country ska de minsann få lyssna på min musiksmak också.

Vårt första stopp var Joshua Tree National Park, och wow vad häftigt det var! Ärligt talat har jag inte alltid så stor koll på vad som finns att vänta på de olika ställena, så det blev en positiv överraskning. Vi köpte inträde för ett fordon (vilket var 25 dollar), och körde sedan genom en del av parken. Vi stannade på vissa ställen för att ta foton. Ett av våra stopp var Hidden Valley, som är precis som det låter: en valley som är gömd haha. Man gick in genom en ingång ch sedan gick man runt i en cirkel som tog cirka en halvtimme. Det som är speciellt med denna nationalparken är just Joshua Tree (ett speciellt träd), samt de coola stenarna. Stenarna är helt annorlunda mot Grand Canyon(som är saltsten). Dessa stenar är runda och ofta undrar man hur det ens är möjligt att de håller ihop?? Efter Hidden Valley åkte vi vidare till Key Views och Coachella Valley. Det var riktigt fin utsikt! Favoriten var dock Hidden Valley. Efter vi hade lämnat Joshua Tree Park fick vi reda på att det fanns en hel del farliga djur där, bland annat skallerorm, skorpioner och spindlar. Jag är livrädd för spindlar så det var nog bäst att jag inte visste det innan jag gick dit. Exempelvis när jag var hos Annie i DC fick jag nästan en hjärtattack när jag hittade en gigantisk spindel på min handduk. Efter den incidenten var jag tvungen att vända ut och in på mina kläder typ tre gånger innan jag vågade sätta på mig dem. Incident nummer två inträffade vår första natt på hotellet i San Diego. Jag hade tydligen drömt att jag hade massvis med spindlar på kroppen, hoppat ur sängen och börjat vifta bort ”spindlarna” på kroppen och i sängen. Efter det hade jag stirrat på Nicola, som jag delat säng med, och blivit jätteförvirrad eftersom jag trodde att det var Annie. De andra tyckte det var väldigt kul och jag fick höra om det hela dagen efter...

Vi kom fram till vårt hotell, Holiday Inn Express, runt elva och gick och la oss direkt. Morgonen efter åt vi frukost på hotellet och åkte sedan till Grand Canyon. Det dåliga vädret har tyvärr följt efter oss och det var cirka 12 grader och orkanvindar när vi var där… Jag som tänkte att det skulle vara öken-värme och sol, men nej… Det ska även bli sämre väder i San Francisco och Los Angeles, men håll tummarna att det hinner ändras! Grand Canyon är ENORMT och det finns massa olika leder man kan ta. Vi befann oss på South Rim, men det finns även West, East och North. I South Rim finns i sig typ sex olika leder man kan ta. Första dagen tog vi den röda rutten, som går precis i utkanten så att man kan få fina vyer utöver Grand Canyon. Det var synd att det var molnigt, annars hade man fått mycket bättre utsikt. Vi tog en hel del bilder, men det var ärligt talat svårt att fånga de fina utsikterna man såg med en kamera. Det som jag tyckte var coolt var att det sällan fanns stängsel. Endast på vissa utsiktsplatser fanns räcken, annars var det helt fritt. Gick man för nära ett stup var det därför stor risk för att halka och ramla ner, MEN man får ju väldigt coola bilder ;) Vi skojade hela tiden om att det är värt att klättra ut på en klippa bara för att få en bra Insta-pic. Allt klättrande fick mig också att undra hur många dödsolyckor som sker där varje år, vilket jag sa högt till Sophie när vi klättrade i tillbaka från en klippa. Höjdrädd som hon är var det enda svaret ”Don’t say that while I’m climbing!!” Vi promenerade en hel del av leden, men på grund av att det var så s*tans kallt tog vi även en shuttle-buss vissa sträckor. Några av de platser vi besökte var Pima Point, Monument Creek Vista, The Abyss och Hermits Rest. Hermits Rest var det sista stoppet innan vi vände och tog shuttlen tillbaka.

Andra dagen tog vi en annan rutt som gick ned i dalen i Grand Canyon. Detta kändes mer som en ”riktig” hike, till skillnad från dagen innan då stora delar av vägarna var asfalterade och ovanför Grand Canyon. Denna hike hette Bright Angel Trail och var 6 miles lång från början ned till floden. Då vi skulle köra till Las Vegas samma dag hade vi inte allt för mycket tid att tillbringa i Grand Canyon den dagen, så vi promenerade tills vi kände oss nöjda och sedan vände vi. Vi kom dock cirka 4 miles, och vi såg sedan en varningsskylt att man inte borde gå hela rundan på en dag (woops). Nicola ville väldigt gärna gå hela vägen ned, men vi visste att det skulle bli jobbigare på vägen upp och vi vände därför tidigare. Vägen upp kändes helt plötsligt SÅ lång och vi alla har haft sjuk träningsvärk nu i två dagar… Efter hiken i Grand Canyon körde vi mot Las Vegas. Vi kom fram vid nio på kvällen och WOW vilken känsla det var att köra in i Las Vegas under kvällen! Jag kommer göra ett eget inlägg om Vegas, så stay tuned.

Joshua Tree

Grand Canyon

Grand Canyon day 2

  • 54 Readers

Likes

Comments