"XOLAIR behandlar okontrollerad allergisk astma".

Som jag skrivit i tidigare inlägg så har jag påbörjat en behandling med Xolair mot mina kraftiga allergier.

När man reagerar allergiskt så beror det på att antikropparna IgE "felreagerar" mot ämnen som i normalt sett är ofarliga (t.ex livsmedel eller pälsdjur). Ämnet fäster vid slemhinnorna, näshåla, svalg och luftrör - en allergisk reaktion uppstår. Antikropparna försöker alltså bekämpa ofarliga ämnen som om att det vore bakterier som inkräktar i kroppen, när immunförsvaret jobbat för att vi inte skall bli sjuka.

XOLAIR innehåller ett anti-IgE som blockerar antikropparna från att felreagera såhär. När detta ges som injektioner i kroppen ungefär varannan vecka så är det meningen att preparatet skall "trycka tillbaka" nivåerna av IgE i kroppen. Sedan när nivåerna av antikropparna i blodet är tillräckligt låga så kan man börja introducera små mängder av det ämnen man inte tål, t.ex att jag ska prova att dricka lite mjölk i små mängder, som jag annars skulle ge mig en kraftig reaktion, för att sedan stegvis öka intaget. Man försöker alltså vänja kroppen.

Allergier och astma är tyvärr två livslånga handikapp som jag alltid kommer att behöva leva med. Dvs, de är kroniska sjukdomar och sådana går inte att BOTA, men de går att förbättra. Så den här behandlingen måste jag fortsätta att få under flera år, kontinuerligt och regelbundet, annars upphör skyddet.

Det finns dock inga garantier på att den här behandlingen kommer att fungera på mig, men det återstår att se. Vi har fyra månader på oss att se om det är värt att fortsätta. Om man ser resultat, dvs att min kropp svarar på behandlingen, så kan jag fortsätta med detta!

För mig är det här det bästa som har hänt mig och jag är så oerhört tacksam för den här möjligheten och satsningen från sjukvårdens sida.

Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu börjar det närma sig, vi håller på att flytta!

Jag har bestämt mig för ett helvitt rum, vita väggar och vitt golv! Jag känner att jag vill ha ett ljust och klart rum, och älskar verkligen vitt! Marmor och mässing är mina favoriter, så inredningsdetaljerna skall gå i den kategorin. Här är bilder på vad jag ska lägga vantarna på inom kort!

Kram!

Stol - här, lampa - här, marmorbricka här, kruka här, korg här och sängbord här

Likes

Comments

Igår var dagen jag väntat på så länge. Igår var dagen då jag fick min behandling för första gången.

Sedan nyfödd har jag varit kraftigt födoämnesallergiker mot det mesta. Mina allra värsta allergier är vete, mjölk och ägg. Jag är också allergisk mot alla andra sädesslag (korn, råg, havre...), nötter och mandel, baljväxter, soja, fläsk- och nötkött... Dessutom är jag pollen- och pälsdjurallergiker.

Det som händer om jag råkar få i mig något av dessa ämnen, och det räcker med bara en smula, är att jag får anafylaxi. Det är den värsta formen av allergisk reaktion du kan få, med kraftig andnöd, rodnad, blodtrycksfall, svullnad i svalg och hela kroppen, m.m. Händer detta måste jag snabbt ta adrenalinspruta, luftrörsvidgande, kortison osv, sedan är det ambulansfärd in till akuten för fortsatt vård.

Som ni säkert förstår tär det verkligen på en att leva såhär. Att aldrig kunna följa med kompisar ut på restaurang och äta. Att alltid behöva ta med mig mat om jag ska resa någonstans. Jag kan inte ens följa med in på ett pizzahak eller gå in på ett fik utan att få svårt att andas pga mjölet som finns i luften. Att alltid vara den som är "annorlunda" med begränsade möjligheter i vardagen.

De senaste åren har jag fått sådana här allergiska reaktioner ganska tätt inpå varandra, och man bedömde att jag måste få chansen till den här behandlingen. Vad den här behandlingen går ut på är att Xolair ska pressa bort antikropparna i min kropp som får mig att reagera, för att sedan när nivåerna sjunkit tillräckligt mycket, skal man introducera t.ex. mjölk till min kropp i små mängder, tills kroppen vänjer sig så att jag tolererar det bättre! Mer om vad Xolair är kommer jag att skriva om i ett separat inlägg, annars blir det för mycket!

Nu har behandlingen i alla fall dragit igång! Det är fyra stycken sprutor jag ska få varannan vecka. En i vardera arm, och en i vardera lår! Mycket stick, men det kommer förhoppningsvis att vara värt det i slutändan!

Kram!

Likes

Comments