Header

Hur bildas magsaft, galla och bukspott? 

Magsaft bildas i de rörformiga körtlarna i corpus och fundus. Saltsyran utsöndras från parietalceller i höga koncentrationer. När parietalcellerna utsöndras maximalt så utsöndras ett sekret, magsaft. 

Galla bildas av levercellerna i levern. Den viktigaste biståndsdelen i gallan är gallsalterna som är med i nedbrytningen av fett och absorption av spjälkningsprodukterna. 

Bukspott bildas i den exokrina delen av bukspottkörteln. Bukspott är rikt på vätekarbonatjoner och enzymer. 

Likes

Comments

Jag vill ständigt förbättra min blogg för att den ska vara så bra och intressant som möjligt och jag vill veta från er läsare vad ni skulle vilja se mer av. Vad vill ni ha för slags inlägg? Ska jag skriva mer om sjuksköterskeutbildningen? Mer om vardagen? Eller mer om intressen? Vad tycker in är intressant? 

Jag behöver er hjälp för att kunna förbättra min blogg då det är ni som läser den. 😍 Så vad vill ni se mer av?

Likes

Comments

I sommar vill jag resa utomlands med Victor! Vi kommer att behöva jobba en hel del men fram emot hösten innan skolstart så hoppas jag på att vi ska ha möjlighet till att resa. Jag vill så gärna resa med Victor! 😍 Åka till ett varmt land och bara vara!

Tänk att få bada i ett hav som är alldeles klart! Bilden är från Mallorca. Jag har inte tagit den själv, men jag har varit i Mallorca och vad vacker det är där! 

Likes

Comments

Idag blir det ännu mer plugg. Varva omtenta och skriftlig uppgift. 😊 Det är bara att köra på. Att plugga ordentligt kommer att ge mig fina belöningar när tiden väl är inne. 😍

Likes

Comments

Den här examinationen som jag håller på att skriva på just nu är väldigt rolig. Jag har alltid gillat att skriva och det är ett stort intresse för mig så examinationen som är en skriftlig uppgift passar mig bra. Det är ett roligt ämne också, gerontologi. Som jag skrev tidigare i ett blogginlägg så handlar det om äldres friska åldrande. Mycket spännande ämne.

Uppgiften utgår från en intervju där vi alla har fått välja ut en gammal person att intervjua. Jag börjar bli riktigt nöjd med min uppsats och eftersom att den handlar så mycket kring intervjun så får jag verkligen göra röster hörda och det tycker jag om. Den här uppsatsen är inte en tråkigt uppgift som man ordbajsar på, det här är en rolig uppgift som betyder något för mig.

En väldigt spännande fråga som vi har i uppsatsen är hur jag själv ser mitt åldrande. Och det är väldigt intressant. Jg ser åldrandet som något vackert. Jag är inte rädd för att bli gammal. När den tiden kommer så kommer jag att få ägna tid åt min barn och barnbarn. Det är helt fantastiskt!

(Bild från google. Sökord: gerontologi)

Likes

Comments

... nästan i alla fall. Jag har suttit och pluggat så otroligt länge idag. Det är mycket med uppsatsen. Mer än vad jag trodde. Jag har varvat plugg till omtenta och uppsats skrivande hela dagen. Jag kommer nog inte att kunna göra så mycket mer pluggande efter middagen. Jag ska snart börja med maten då jag precis fick ett meddelande från Victor om att han har slutat. Jag ska ladda om och ta lite nya tag med omtentan och uppsatsen i morgon, eventuellt en liten stund senare ikväll men annars har jag jobbat på grymt bra och jag ska vara nöjd.

Det kommer att bli en tuff vår för mig och Victor. Han går i skolan nästan varje dag från 08.30-17.00. Det är långa pass. Jag vet att det också kommer att bli mycket praktik för honom. Själv har jag skola men jag går nästan aldrig lik länge, eller mycket, som han gör. Jag har mycket mer fritid, dock mycket plugg. Vi kommer alltså att umgås när vi sover för det är då vi har tid. På dagarna är det skola och efter skola är det plugg. Man får ta vara på det lilla man har. 

Likes

Comments

Den 10 december gjorde jag en omtenta på vårdvetenskapen och människokroppen. Jag klarade vårdvetenskapen med endast fem poäng i full pott. Detta betyder att jag fick VG på tentan. Alltså högsta betyg. Är så glad! 😍 Det gick mindre bra för mig med människokroppen. Var dock inte många poäng ifrån godkänt så den tar jag nästa gång! Skriver omtenta igen den 28 januari och har redan börjat plugga ordentligt.

Likes

Comments

SKAM! Hur bra är inte den? Jag är totalt förälskad i den och om jag hade haft tid så hade det enda jag gjort varit att ligga i sängen och plöja igenom säsong efter säsong, men det funkar inte riktigt så. Jag har tyvärr 😂 ett liv. Men Skam är verkligen en bra serie och jag tipsar er alla som inte har sett den att se den!

Likes

Comments

I morse när jag skulle skriva ett inlägg så blev det precis som igår morse. Nouw höll på att fixa något så jag kunde inte gå in och blogga i appen. Sen glömde jag bara bort det, men nu är jag inne igen. Har lagt upp dagen som så att jag pluggar till tenta på förmiddagen och på eftermiddagen sätter jag mig med examinationen som ska vara klar på fredag. Måste säga det att jag fick till en rätt bra introduktion till slut! Men det krävdes mycket bläddrande i min kurslitteratur.

Någon gång under dagen ska jag få till en promenad också. Behöver friskluften och helst innan det blir mörkt. För jag behöver ljus också.

Likes

Comments

En dag avklarad! Fick tentaresultatet idag och det berättar jag mer om i morgon. 😍 Nu är jag så trött så det är bara att sova! Krypa ner i Victors varma famn. Godnatt sov gott! 😍❤

Likes

Comments