Jag börjar varje morgon med en grön smoothie. Gott som tusan och ett lätt sätt att få i sig en massa grönt.
Till denna gröna smoothie behöver du:

1 avokado
Två nävar frusen mango
1 dl havredryck
En skvätt apelsinjuice
En bit ingefära
En näve spenat
En näve grönkål
1 pressad citron (alltså du ska skära den & pressa i, inte utsätta den för extrem press ;-))
En passionfrukt

Mixa, häll up & drick! :-)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Det här är en superrätt både när man vill ha maten snabbt på bordet, och för att man kan slänga i det mesta i grönsaksväg som man har hemma.

Du behöver:
Råris
En burk msc-märkta räkor (gott utan med!)
En massa grönsaker, jag tog:
Majs
Ärtor
Pinjenötter (ok ingen grönis men men)
Paprika
Gullök
Gurkmeja
Saffran

Stek ihop allt utom räkorna, koka riset och i med saffran och gurkmeja innan du häller i riset i grytan. Stek riset med grönsakerna och släng i räkorna en minut innan servering.

Likes

Comments

Det här är inget tips på mat till oss, utan till de hungriga fåglarna ute i kylan :)

Du behöver:
Ett paket ister
Ett paket kokosfett
Fågelfrön
Ett gäng muggar och skedar

Smält ister och kokosfett i kastrull, i med frön och blanda. Häll upp i ett gäng muggar och stoppa ner en sked i varje (så fåglarna kan sitta ner och äta, skönast så ju) ställ ut och svalna och häng sedan upp i snören i trädgården eller på balkongen.

Likes

Comments

Köttbullar hör ju liksom julen till, men de behöver ju inte vara gjorda av kött för att duga :-)

Du behöver:
En rödlök
1 msk dijonsenap
1 msk grönsaksbuljong
En skvätt soja
600 g sojafärs
3 dl ströbröd
4 ägg

Såhär gör du:
Stek hackad rödlök. Blanda ströbröd och ägg och låt dra någon minut, sen i med sojafärsen och resten. Salta och peppra lite. Blanda ihop allt till en smet. Sätt på ugnen på 225 grader. Rulla köttbullar, lägg på smörad plåt och stek i ugnen 10-15 min.

Går såklart att steka i panna med, men varför göra det om man kan göra de i ugnen och hitta på roligare saker medan de blir klara... typ dricka en julmurre & slå in lite klappar, kanske.


Ps. Mina köttbullar är stora pga brist på tålamod, blir ju bra många fler om man har tålamod och alltså gör fler smååå. Ds

Likes

Comments

Såhär i juletider kan det vara kul att göra chiapuddingen lite juligare! Jag äter den med tinade blåbär och MASSA jordnötssmör :-)

Du behöver:
3 msk chiafrön
2 dl osötad mandelmjölk

Ett halvt paket saffran

En nypa vaniljpulver eller pepparkakskrydda från Kung Markatta för extra julkänsla :-)
En nypa kanel om pepparkakskryddan lyser med sin frånvaro ;-)

Blanda allt i en burk, rör om några gånger... efter ett tag är puddingen fast och fin.. då är det bara att ösa på med topping och äta!

Likes

Comments

Så lätt att göra och samtidigt så gott när det är kallt ute :-)

Du behöver
7 dl vatten + två tärningar grönsaksbuljong (jag använde Kung Markattas som är eko)
4 potatisar
En rödlök
2 morötter
1 kålrot
2 dl grädde
En kvist färsk timjan (torkad funkar det med)

Koka allt tills det är mjukt, mixa, i med grädden och koka upp igen. Servera med bröd.

Likes

Comments

Den här pastan kallar jag pendlar-pasta! Om man som jag gör pendlar till en annan stad för jobb varje dag, så händer det rätt ofta att man hamnar i en bilkö..... som tar två timmar... som gör att man kommer hem 18.30 med lågt blodsocker & snabbt vill slänga ihop något. Då passar denna pasta perfekt!

Du behöver:
Pasta
En burk räkor (msc märkta)
Två krukor basilika
En vitlöksklyfta
3 dl grädde (jag använde Oatly men vanlig funkar också)
Parmesan

Såhär gör du:
Stek basilika lite kort med pressad vitlök i stekpanna, häll sedan i grädden. Riv i en jäkla massa parmesan, alltså mycket + lite till pga sjukt gott. Koka pastan och när två min kvar på den, släng i räkorna.

Likes

Comments

Idag gav mig på att försöka göra en god korvstroganoff, utan korv då :-)

Du behöver:
1 röd lök
Ett paket "hot chorizo" från Vegomärket Astrid & Aporna
4 dl matgrädde
3 msk chilisås
En skvätt ketchup
Färsk timjan

Såhär gör du:
Stek hackad rödlök i smör och när den börjar bli klar, släng i korven som du hackat till "mynt". Stek korven så den får en fin yta. I med matgrädde, chilisås, ketchup. Till sist toppa med lite färsk timjan. Koka upp och smaka av, fyll på med chilisås/ketchup om det behövs och är du en tuffing, i med lite Sambal Oelek också. Servera med ris!

Likes

Comments

När man tänker tacos blir det ju lätt köttfärs/quornfärs man tänker på först... men idag testade jag en variant med räkor och grönsaker. Helt klart en ny favorit! Äter man vego kan man utesluta räkorna och ösa på med mer grönsaker.

Du behöver:
Två paprikor
En röd lök
Chili efter smak
En vitlöksklyfta
250 gram Msc-märkta räkor (jag tog handskalade på burk)
Mjuka små tortillabröd
Creme fraiche
Salsa (färdig funkar fint!)

Såhär gör du:
Hacka och stek lök, paprika, vitlök, chili i olja. När allt är genomstekt, släng i räkorna. Räkorna ska bara bli varma, så typ 2 min max.

Till guacamole (obs jag är rebell här och kör mitt eget race utan tomater eller lime...:)) :
2 avocado
2 msk creme fraiche
En halvhalva rödlök
Nypa salt
... mixa ihop, klart!

Likes

Comments

I dessa tider hostar och nyser det folk mest överallt omkring en, och det gäller att försöka göra allt man kan för att boosta immunförsvaret. Denna dryck tar vi en shot av här hemma varje morgon, men den är även god att blanda med kolsyrat vatten om man som jag gillar ingefära :)

Du behöver:

  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl ekologisk honung
  • 3 st citroner
  • Såhär gör du:
    Hacka upp ingefäran och häll i kastrullen med vatten och koka upp. Så fort det börjar koka, dra av kastrullen från plattan och låg den stå där tills allt kallnat. Pressa sedan i citron och häll i honungen. Sila och tappa upp på en flaska!

    Likes

    Comments