Header

hästar, vardag

Gårdagens lektion gick väl sådär.

För det första så fick vi börja typ 20 minuter sent för gruppen innan behövde rida klart. När vi kom in så hoppade vi upp och skritta fram. Han hade stått en dag så man märkte i boxen och innan vi kom in för han tuggade på allt han fick tag i och trampade runt mig hela tiden. Så under fram skrittningen så försökte jag få han att lyssna på mig och inte ha för lite att tänka på. Böjde mycket och flyttade för skänkeln så han lyssnade på mina skänklar.

När vi skulle trava så kändes det helt fel. Takten var helt ojämn och man kände sig sned under traven. Travade fram och tyckte att bakbenen inte hängde med riktigt så testade att öka och samla. Han regerade inte som att det gjorde ont så testa galopp och då kändes han normal och gick jättefint.

Vi började med framhoppning på en volt och han jobbade jättebra så det kändes super. I högervarvet var det dock svårare men han klarade det efter lite övertalan (höger varv har alltid varit det svåra varvet). Men..

När jag saktade av så sa jag till Bea att det kändes inte bra och hon såg att det såg inte helt rätt ut. Han hade inte sagt ifrån nånting så ont hade han inte, men hans vänstra sida hängde inte med helt riktigt. Bea hoppade upp och som sagt, nånting var fel med vänster sidan. Så jag hoppade av, skrittade av honom och ställde sedan in honom. Red i högst 35 min ca. Vet fortfarande inte vad problemet var men vi tror det kan vara en låsning eller sträckning. För stel kändes han inte.

Om ni nu tänker, varför fortsatte du rida han? Så tänkte jag att ibland kan det ju släppa men det släppte inte så då var det bättre att hoppa av kände jag än att riskera att det blev någon större skada än vad det redan var.

Får hoppas att det inte var något allvarligt och att han går att rida nästa vecka igen. Han har en sån härlig personlighet och helt underbar att rida, speciellt när man klickar. Vilket han och jag gjort känner jag❤

Nu ska jag ta och lägga mig, jobb imorgon och brorsan har kommit hem. Får se vad vi hittar på i helgen😉

Delar med mig av en gammal bild då jag inte hann ta någon ny.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

skola, vardag

Ni vet när man får en uppgift, man känner att denna uppgift kan jag klara av. Det kommer vara kämpigt men jag kan klara av det, utan problem. 

Och sen kommer en LÅNG jävla uppförsbacke?

Då börjar jag faktiskt ifråga sätta mig själv, vad gör jag här? Är det värt det? Ska jag verkligen fortsätta plåga mig? Kan jag inte bara lägga mig ner här och dö?

Det var jag idag. Vi cyklade från Evertsberg till Mora, alltså 4 mil. På 2,5/3 timmar..
​Var de ''rätt'' mycket nerför, som läraren sa? Nej.. istället var 80% uppför, 15% platt och 5% nerför. Detta var då den ''lätta'' delen av Vasaloppsleden. Under turen tänkte jag 75% att nu ska jag lägga mig här och inte cykla en meter till. Ibland hitta man inte vägen och då blev man frustrerad över att inte hitta rätt och när man väl hittat rätt visar de sig vara åt det håller uppförsbacken är och inte dit man själv hoppades.

Men, när man väl kom in i Mora och kunde äta sin lunch så släppte alla tankar och benen skrek åt mig att aldrig göra det igen men inombords kändes det jävligt bra.

Sitter just nu I skolan och har precis kommit hit från cyklingen, kommer somna om ca. 3 sek men har svenska 15.30 till 18.00 så ska försöka hålla mig vaken ett tag till.

Likes

Comments

friluftsliv, hästar, skola, vardag

​Ursäkta mitt lilla uppehåll. Men har verkligen varit slut varenda dag så har inte haft någon ork att skriva.

Förra veckan hände det inte så värst mycket heller så även det är en anledning till att jag inte bloggat, fantasin tröt och inget hände på dagarna😂

Men det som väl hände var att på tisdagen cyklade vi 3,5 mil på 1,5 timme. Det var rätt skönt ändå och om två veckor ska vi cykla hela Vasaloppet, så får se hur fort det går. Nu på tisdag blir det 4,5 mil.

På torsdagen hade jag hoppning som vanligt och då fick jag rida Wilma. Hon är en c-ponny och hon är 26 år! Trodde hon var typ 12 innan men aa.. gammal är hon men när man väl rider henne känns hon så mycket yngre. Till exempel så ​flög​ vi över ett 85 hinder. Hon var verkligen på hugget och hoppade otroligt fint. 

Vad har mer hänt då? 

Vår friluftsdag med 7:orna från Noret gick jättebra! Vädret kunde varit bättre men i slutet av dagen var alla lyckliga. Det var en rolig dag och barnen verkade tycka likadant. 

Annars har det inte hänt mycket, nästa vecka ska jag försöka blogga bättre igen. Tror jag har en idé på vad jag ska blogg om.. Vi får helt enkelt se😉

Hörs senare! Nu ska jag fortsätta städa.

En liten Wilma❤

Bjuder på lite bilder från dagen vår klass hade tävling på skjutbanan också.

Andra hälft💓

Likes

Comments

hästar, skola

Gårdagens ridlektion gick förvånansvärt bra. Red Sonic igen och har totalt ridit han 3 gånger tror jag och första gången var det läskigt att hoppa ett 30 cm hinder tyckte han men igår flög han över ett 90 cm hinder utan problem.

Igår stod det alltså kontrollerade ridvägar på schemat. Vi skulle rida raka vägar, ha med hästarna i svängarna och inte gena mellan koner och bommar. Alltså verkligen rida igenom hela hästen runt banan.

Banan såg ut såhär:

Det var 2st kryss och ett räcke i början som det var ca 3 meter emellan, alltså ett studs. Följd av 6 meter till en oxer, vilket är ett galoppsprång. Därefter fans det två sockerbitar på medellinjen ungefär rakt över ridbanan som skulle hoppas i en åtta ungefär. Hoppas ni förstår hur jag menar, pilarna förtydligar banan vi red.

Vi började med att trava över hindrerna med bommar liggandes på marken för att speciellt få Sonic att se ungefär hur han skulle rida och vad som skulle ske. Därefter började vi successivt att bygga upp hinder för hinder. När vi fått upp alla hinder började vi hoppa på mer flyt och se till att hästarna kom över utan problem. Sonic flöt på riktigt bra, ibland var jag inte helt med och var efter i hoppet men han gjorde det bästa av varje situation och gjorde sitt bästa att ta sig över, Han var verkligen skitduktig!

När allt kändes bra körde vi en bana, den som syns på bilden ovan. Vi flöt på riktigt fint och slutade med att vi hoppade 90 cm. Vilket är tre gånger så högt som första gången! Han har verkligen utvecklats under så kort tid, och det känns AWESOME! Han är så rolig att rida och när man känner att det går bra blir man helt varm inombords.

Denna övning kan jag verkligen tipsa om, om man vill träna på att få en ställd häst och kontroll över skänklar och vägar under hoppning. Jag fick iallafall tänka väldigt mycket på vart jag hade Sonic för han kunde springa åt alla håll😂

Vilket gjorde att jag somna nästan på hästryggen när jag skritta av😅

Hade sprungit Väsatestet innan också så var redan mör i kroppen och trött i huvudet😖

Ni kanske undrar vad Väsatestet är och kan berätta lite snabbt att det är ett årligt test vi guidelinjer har. Det är en 1,4 km lång sträcka men som stiger till 230 m.ö.h. Så det är en rejäl backe uppåt och det tog 22 minuter för mig att ta mig upp, dock 4 minuter snabbare än förra året😉 Snabbast gick på 12 minuter.

Nu ska jag ta och sova ut och så blir det en vända till Rättvik imorgon.
Godnatt så hörs vi!

Sonic💗

Likes

Comments

vardag

Igår när jag var i Mora och storhandlade så skulle jag och de jag åkte med käka på MAX.

Vi gick in dit och beställde våran mat och medan vi väntade på vår beställning kom ett gulligt, äldre par in. De ställde sig vid kassan och blev frågade vad de ville ha.

Som jag såg det så tror jag de inte riktigt visste vad de ville ha så de frågade vad som fanns, vilket killen i kassan löste på ett helt underbart sätt.

Han började förklara för dom vad som fanns i varje hamburgare och vad som ingick i menyerna och hamburgarnas storlek. Han tog sig verkligen tid till att förklara för dom så de kunde välja vad som verkade godast. Han förklarade även vad det fanns för gott på sidan om och gav dem en riktig härlig service!

Den killen var så trevlig och vi tyckte han jobbade på så bra så vi sa till tyst till oss själva att han borde få en löneförhöjning.

Att en person gör det bästa för kunderna och ger dom en bra service är något vi i Sverige får mindre och mindre personer av, tycker jag. Nu förtiden vill alla att det ska gå fort och smidigt utan krångel men ibland behövs dessa personer också, som kan ta sig tid för att göra det så bra som möjligt för kunden. ​Två minuter extra kan ibland betyda otroligt mycket för vissa individer. 

Så igår var en sån dag då man uppskattar mänskligheten lite extra.
Man blev väldigt glad inombords av att se det faktiskt.

Har ni varit med om någon gång då antigen ni eller någon annan gjort något omtänksamt mot en främling?
Kommentera❤

Likes

Comments

vardag, vuxenlivet

Ni vet känslan när man tar en kundvagn som är typ dubbelt så stor som en själv och gå in i en matbutik själv.. typ, (hade två klass kompisar med mig).

Inte? Den vet jag. Det känns som att alla tittar på en som om man är en Alien.
Varför handlar hon så mycket? Vet hon vad hon gör?

Värsta är ju att komma till kassan och blicken man får av kassörskan när man ställer upp alla hundratals varor. Sen att man har kundkort gör ju att man får en ännu sneare blick.

Ja, jag har kundkort, ser ut som tolv och handlar till ett helt hus.. sluta glo.

Men, jag fick iallafall allt jag skulle ha, nästan. Hittade inga potatisbullar men de får jag köpa på Ica istället.

Det är något med att gå med en inköpslista och kundvagn som känns att nu jävlar står jag på egna ben, även fast jag inte handlar för mina egna pengar, men i den stunden känner man sig lite vuxen😌

Sen att man tror att allt ska kosta en förmögenhet och inser sedan att det kostade typ hälften av vad man tänkt sig kommer jag aldrig förstå. Hur kan det bli så billigt när man köper halva butiken ungefär?!
Jag fattar inte och kommer aldrig att fatta😂

Hur kändes det för er första gången ni storhandlade själv?
Kommentera så får jag veta om jag är ensam om detta eller ej😂

Likes

Comments

foto

Hej igen!

Som jag sa imorse skulle jag fixa lite med bloggen nu på kvällen.
Med lite tips och trix lyckades jag någorlunda.. Vad tycks?

Det som blivit fixat är att en header kommit upp, inte världens flashigaste men ändå något, och man kan översätta bloggen till valfritt språk!

Har ni några bättre idéer eller tips på vad som kan bli bättre får ni gärna kommentera så jag kan ta del av det. 
Är inte världsbäst på att göra headers och liknande men tyckte det blev skapligt bra ändå😉

Dagen

Plantsättningen gick iallafall bra, även fast vi fick gå en j*vla omväg, pinnar instuckna i benet och röret som halvt högg av smalbenet.
Men man ska inte klaga.. Det regnade iallafall inte😃

Det var väll inte det roligaste heller när de säger att vi ska sätta plant på två extra ställen för vi hade plant över men, med alla människor som var där så blev vi iallafall klara runt lunch.

Tänkte att jag skulle gått ut och fotat imorgon, försöka hitta något så jag kan träna på, men så blir det inte. Sambon tog med sig min kamera ut till skogen så antigen får jag ta hans Nikon med ett fast 400mm objektiv och ha träningsvärk i armarna i två veckor framöver eller vänta tills någon annan dag då jag är ledig och kan ta min kamera.

Köpte min kamera för 4 år sedan men har inte fotat mycket alls på senare tid. Vill ta upp fotandet igen men har ingen drivkraft som får mig att vilja fota. Vill lära mig och ta bra bilder och bli en ganska bra hobby-fotograf, men det går inte så bra när man inte har någon som inspirerar en att bli bättre😔

Har ni kanske något tips på hur man kan bli lite taggad på att ta bilder igen? Skriv gärna lite tips i kommentarerna så kan jag läsa och kanske hitta en drivkraft eller inspiration😄

Nu ska jag fortsätta och kolla youtube innan jag lägger mig så hörs vi snart igen!
Godnatt!

Likes

Comments

GODMORGON!

Just nu i skrivande stund är klockan 06.26.

Känner mig fortfarande väldigt slö och är absolut inte pigg på att sätta plant idag.
Plantsättning är något vi gör varje år med stallet för att då blir det billigare för oss elever att rida. Men det är nog det tråkigaste jag gjort.

så om en liten stund är jag påväg till stallet för info samling och sedan är det bara att sätta igång, vet inte riktigt hur lång tid det tar att sätta planten, men kan hoppas på inte all för lång tid😂

Efter plantsättningen kommer jag vara ensam hemma tills på söndag då sambon åker ut och fiskar. Vad jag ska göra de timmarna har jag fortfarande ingen aning om.

Ska nog försöka få upp lite mer intressanta blogg inlägg och försöka fixa upp bloggen lite, ni får kika in i kväll och se om något är ändrat😉

Nu ska jag peka i mig min frukost och göra iordning det sista så hörs vi!

Likes

Comments

friluftsliv, skola, äventyr

Visst, är van att guida och har ett hum om hur man göra en lyckad guidning.

Men på fjället, med 2:or från skolan som inte är ett dugg intresserade och nästan rent ut sagt dit tvingade är inte lika kul.

Vi fick två uppdrag som vår klass ska göra.
Ett är projektet för 7:orna från Mora och två är att guida resterande 2:or från vår skola.

Vi hade ett tag på att oss läsa in om fjället och sedan en dag för rekning. Men ändå kändes det som man var helt oförberedd, då det var så lite man kunde snacka om som skulle vara intressant nog.

Men iallafall idag var dagen då vi skulle utföra vår guidning.

Vi hade relativt stora grupper som skulle följa med två guider. Men det slutade med att min grupp var två guider och två gäster.
Som sagt, inget som lockar elever.

Vi började med att kolla en film om naturkatastrofen som skedde för ca 20 år sedan. Efter det började vi vandra uppåt mot fjället. Där tog vi en snabb lunch och vandrade sedan vidare mot Njupeskär.
Under gudingen visade vi rester från katastrofen, pratade lite om mossor och lavar och allmänt vad som finns vid Fulufjället.

Om man ska dra en utvärdering av dagen så var den ändå skapligt bra. Det var bättre väder än på reknings dagen så man såg Städjan och fjällen som ligger mittemot. Det var ändå skönt att inte behöva ha så många gäster, men det blir väldigt stelt och tråkigt när man är så få.
Något positivt men en liten grupp var ju att leden gick fort att gå.

Men som sagt, personligen gillar jag att ha flera gäster och inte så få.

Imorgon är vi lediga fram tills att min svenska börjar, vilket är runt kl 4 så får äntligen sovmorgon😍

Nu ska sambon och jag kolla på Harry Potter så vi hörs en annan dag!

Godnatt!

Likes

Comments

hemma, hästar

Hej på er!

Idag fick jag äntligen sova ut, och vakna upp i ett varmt rum. Dock blev det lite senare än vad tänkt mig.
Skulle till stallet idag och tänkte vara ute i god tid så jag blev klar på förmiddagen men, kom hem runt fyra.

Standard för oss hästmänniskor.

Men iallafall, igår hade ägaren sms:at mig och sagt att Tyffe hade varit väldigt stel och snubblat väldigt mycket på vänster sida.
Så idag skulle jag ta en skritt tur och se hur han kändes.

Han var mycket bättre idag än igår, han snubblade ingenting så travade lite och även där snubblade han inte så testa galoppera lite och det gick jättebra😍 Dock var han stel när man skulle böja och få han gå på volter men bortsett från det så gick det jättebra idag.

Han kan möjligtvis ha en låsning i bogen eller ryggen så det ska kollas upp. Stackaren, ska alltid vara något med honom😔 Men han var iallafall bättre idag än igår vilket är skönt.

Nästa helg har vi plant sättning med ridskolan så kommer inte åka hem men helgen efter det så är det planerat att jag och tyffe ska hoppa. Hoppas det inte blir några förhinder bara.

Det var lite om dagen, imorgon ska jag till kupolen en snabbis med en kompis och sedan hem igen till älvdalen.

Vi hörs!

Likes

Comments