Header

hästar, Helg, Borlänge

Hallå!

Har kollat på årets julkalender. Vet inte varför men tycker absolut inte om de nyare julkalendrarna. För mycket sci-fi tema på dem.. Vill ha tillbaka min Pelle svans-lös. Men ska inte klaga, andra tycker om dem och jag tittar inte speciellt noga😂

Nåja, igår skrev jag att jag skulle ta upp något jag hittade i stallet igår.

Hade lite tid över innan jag skulle göra ordning hästen och brukar ibland ta någon av de gamla Min-häst tidningarna och läsa lite. Hittade denna tidning och första sidorna fick mig både att skratta och tänka till lite.

Denna text är verkligen rolig, man kan känna igen sig lite grann i vissa, men...Tänker på dagens samhälle tror jag inte denna text hade varit acceptabel. Den är ganska dömande i text och t.ex. skrutt-typens design är väldigt dömande. Dock är detta bara på skämt, men tror faktiskt detta inlägg hade fått mycket skit om det lades upp idag i en tidning, för att man dömer vissa typer av ryttare. Vilket man inte får göra.

Jag själv tar inte åt mig av sådant här, tycker bara det är roligt att läsa😂

ad tycker ni? Tycker ni det är lite roligt att läsa eller tar ni åt er? Ifall du tar åt dig, varför? Kommentera gärna era åsikter. Dömer ingen, alla har rätt till sin egna åsikt.
Tyckte det bara var kul att läsa och att det var mer okej att skriva detta förr.

Nu ska jag ta och lägga mig, blir mer julhandel imorgon🎁


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

hästar, Älvdalen

Skoldagen flöt på, lite långtråkigt med hål från 12 till 16.30 för att göra ett prov på 10 minuter..

Men ridlektionen idag var, ja finns inget annat ord än fullt ös. Fick rida den nya ponnyn Tilly.

En brunskäck liten söt ponny, men med räven bakom öronen🐎💨

Iallafall, fick reda på innan jag hoppade upp att hon gärna viker av mot hindrerna och kan ha lite svårt för galoppen. Alltså behövde jag ha en stark inramning och vara tydlig. När jag rider fram känns det skitbra, lugn och världens skönaste galopp.

Men när vi rider an mot första hindret slår det slint. Jag känner att inramningen känns bra men direkt vi når hindret tvär svänger hon åt högra hållet. Vi kommer om och jag skulle hålla stadig ytter tygel och leda med inner. Efter lite trixande tog vi oss över men farten vad något helt annat. Hon verkligen flög över i räcer-fart. Det kändes nästan som att hon var rädd och ville därifrån, jag försökte nämligen göra halvhalter så hon skulle lugna ner sig men istället bet hon tag i bettet och sprang över hinderna. Ena gången hoppade hon till och med in i hindret.

Nånting kändes alltså inte helt rätt under passet men vi fick över henne och hon jobbade på väldigt bra. Så hon får en stjärna för bra arbete❤

Innan passet hittade jag dock något ganska roligt, ett gammalt inlägg från Min häst. Vad det handlade om tänkte jag ni får suga lite på tills imorgon, annars blir det är väldans långt inlägg idag.
Något ni kan förberedda er på är att inte vara lätt kränkta, dessa inlägg tror jag inte skulle kunna bli publicerat i dagens samhälle direkt. Men mer om det imorgon😉

Nu ska jag gosa ner mig i sängen och kolla på youtube, kan inte sluta kolla på Johanna Ottosson, sån rolig tjej och får mig alltid skratta. Glad jag har sovmorgon imorgon😂

Likes

Comments

skola, mående, Älvdalen, Gymnasie

Snart börjar v.48 och jag går två veckor till i skolan, sedan är det jullov.
Då har jag alltså gått ett och ett halvt år på Älvdalens utbildningscentrum.

Men hur hamnade jag egentligen här uppe? Hur hittade jag hit och varför valde jag att gå här?

Allt började hösten i nian. Vi hade redan i åttan få höra om olika gymnasium, vad man ska tänka på och lite annat smått och gott inför gymnasievalet. Men i nian började allvaret. Man skulle hitta sin linje, söka, ändra, ändra igen och samtidigt hoppas på att man valt rätt.

Det tråkiga på vår skola var att vi fick endast höra om dessa ''vanliga'' ämnena, såsom handels, barn och fritid, natur och teknik. Man fick reda på att för att ha en framtid skulle man välja ett studieförberedande program, yrkesprogrammet var inget man skulle välja om man skulle komma någon vart i livet. Man fick veta hur man sökte till de olika linjerna, fast jag fattade fortfarande noll hur man sökte.

När jag först började tänka på gymnasium tänkte jag och en polare satsa på ridningen, söka till SRG (Sveriges ridgymnasium) och flytta hemifrån tillsammans. Sedan fick jag höra hur sällan det var man fick jobb, eller ens fick göra det man vela. Det var bara ett ställe där man jobbade arslet av sig. Så jag ändrade mig, tänkte att då borde jag söka samhäll. Där kan jag läsa juridik och bli polis eller något annat fränt. Ju mer jag gick på föreläsningar och pratade om samhäll, desto mer insåg jag att, detta tänker jag inte slös 3 år på.

På nått vänster fick jag upp synen för naturvetenskap. Gillade fysik starkt, det var ett ämna jag kunde sluka mig i och fysiklektionerna var de bästa på hela veckan. Biologi funkade också, men kemin var något jag hatade. Fattade aldrig formler eller hur två saker blandat med en tredje helt plötsligt kunde explodera. Men gravitation, stjärnor och planeter, det var något jag gillade. Jag ville veta hur saker fungerade. Så någonstans i min bubbla började naturvetenskaps linjen komma fram. Jag hade (har fortfarande) lätt för de flesta ämnena och behöver inte anstränga mig allt för mycket för att få bra betyg.
Många jag pratade med tyckte även att jag passade in i just den linjen. Så jag tänkte, varför inte, det är ju ett bra program.

Tills jag insåg hur dumt det egentligen var.

Jag var redan en skol-trött tjej, mådde inte tipp topp direkt i skolan och hade mina problem. Jag var slutkörd, så jag velade egentligen inte gå 3 teoretiska år till där jag skulle tillbringa bakom skolbänken och plugga hjärnan ur mig.

Jag ville ut i arbetslivet, lära min saker praktiskt och ta vara på de 3 åren som alla sa skulle bli mina bästa 3 år.

Vägvalet, en sorts mässa med alla gymnasium inom Dalarna. Där fick man välja mellan x antal olika föreläsningar om linjer man var intresserade över, och sedan lyssna på deras ''tal''. Trött och dum som jag var valde jag återigen samhäll, naturvetenskap och handels. Valde inget nytt utan höll mig till de tre jag tänkt på. Under kvällen insåg jag mer och mer hur fel dessa linjer var. Jag var inte alls intresserad över dessa.

Min kille hade under denna dag tillbringat nästan all sin tid på samma ställe på mässan och snackat sig in på ett gymnasium. Älvdalens utbildningscentrum. När jag mötte upp honom berättade jag lite vad jag tyckt om dagen och han sa direkt att jag skulle snacka med någon av de som var från ÄUC. Skygg som jag var vågade jag inte först, så Jonte fick prata. Efter ett tag kom jag in i samtalet och de började prata om olika linjer de hade.

Äventyrsguide..

Då klickade min hjärna igång. Jag bara kände inom mig hur rätt det lät. Vi pratade lite snabbt om linjen, pappa som var med nickade instämmande (mest för att komma därifrån, detta var i slutet av dagen). Jag fick reda på att man kunde praktisera på skolan, alltså komma dit x antal dagar för att titta och vara med på skolan.

Anledningen att jag kände att denna linje var rätt var för att under det året hade jag och pappa tillbringat ett lov på Island. Där hade vi snorklat i Tingvalla vattnet och när jag pratade med guiderna där och såg hur de jobbade insåg jag att det var det jag ville jobba med när jag blev stor. Jag ville bli en guide. Äventyrsguide.

Så det var där det startades, på den sista mässan för gymnasium och det var precis innan den sista inlämningen för gymnasieval.

Jag pratade med min syv på Gylle skola och tillsammans med Älvdalens syv fick jag tillbringa 2 dagar uppe i Älvdalen.

För att dra en kort liten summering av de två dagarna så fick jag träffa ettorna, tvåorna och treorna för Äventyrsguide linjen. Jag var med (gjorde det dock inte) på vakbadet, de fick gå igenom isen och känna av chocken, under vanliga lektioner, klättring och på kvällarna satt vi på internatet och pratade om linjen. Det var 2 helt fantastiska dagar och det var så kul. Jag lovade ettorna att nästa år skulle jag komma tillbaka och de sa att den dagen jag gör vakbad ska de stå och titta på som hämnd.

Tillbaka till skolan och jag ändrade mitt val för tredje gången. Man skulle välja 2 val för att ha en som reserv och eftersom jag inte vill gå kvar i Borlänge på alla tråkiga linjer valde jag 1. Äventyrsguide och 2. Jakt och viltvård.

Det var så jag hamnade på denna skola. Ettan var både rolig och mindre rolig, men jag är så glad för valet jag gjorde och kunde inte valt en bättre linje. Nu sitter jag här, 2 veckor innan jullov med ett jobb som äventyrsguide och går i en skola där teorien visar sig i praktiken.

Något som jag kan tycka att skolor i allmänhet ska vara med klar med är att yrkesprogram är inte dåligt! Vill du ha jobb efter gymnasiet och känna dig färdig med skolan välj yrkes! Med de 15 praktik veckorna som ingår får du bra med kontakter i arbetslivet och den linje du valt har som uppgift att göra dig attraktiv till arbetsgivarna!
Vill du istället plugga vidare, fördjupa dig inom något speciellt ska du välja högskoleförberedande programmen. Då får du kunskap så du kan söka in på olika högskolor och universitet men något du alltid ska tänka på som jag själv fick reda på rätt sent är att du kan lägga till högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Men vill du fördjupa dig så måste du läsa vidare efter gymnasiet om du valt yrkes. Jag vill vara förberedd på att vilja plugga vidare därför valde jag till de högskoleförberedande ämnena i år. Vill jag plugga vidare läser jag bara upp ämnena på Komvux.

Är du i det stadiet jag var i för 2 år sen, var inte rädd. Testa dig fram, ta vara på dessa praktik dagar som finns där du får följa med på olika linjer. Testa dig fram, hitta ditt call i livet, känn efter. Var inte rädd för att välja fel, känns det fel kan du alltid hoppa av och börja om på ny linje! Inget hindrar dig, bara du sätter stopp för dig själv.
Dessa 3 åren ska vara dina bästa år, det är DU som väljer vad du gör med dessa åren.
Viktigast av allt, följ inte efter dina polare för att de ska gå på ett ställe,
välj din egen väg och ta vara på den tiden du får!

Långt inlägg men hoppas det uppskattas och har du frågor, ställ dom så svarar jag så bra jag kan. Jag finns till för att hjälpa dig förstå och hitta rätt.

Tack för att du läste och för att avsluta detta inlägg bjuder jag på bilder från mina år hitills.💘
(Ursäktar för stavfel, grammatik fel och allt möjligt, lång text så kan missat något)

Likes

Comments

vuxenlivet, mående, Älvdalen, Helg

Fyfan.. om jag nu får säga så. Men idag vet jag inte riktigt vad jag tycker om dagen.

Gick upp runt nio för att klä på mig, slänga i mig frukost och sedan köra upp till Älvdalen.
Stannar en snabbis för att käka på Mc Donalds och sedan var det bara att rulla vidare. Väl framme så börjar vi packa ihop och jag känner hur min kropp börjar surna till. För varje små grej blev jag surare och surare. Men vi fick iallafall med oss allt och gjorde en deal med gamla hyresvärden så vi lämnade tillbaka nyckeln idag och städa klart lägenheten. Så nu har vi endast vår lilla lägenhet/stuga som vi flytta in i idag😊

När vi väl ska börja packa upp och mina + sambons föräldrar åker hem så börjar vi först tjafsa om vilket rum som ska vara sov- respektive vardags- rum. Vilket slutade med att Jonte vann och jag blev sur, över det lilla. Sedan försökte jag fixa köksluckorna så allt fick plats och då har något j*vla kioskmongo till snickare byggt så att hyllorna precis får plats, man kan alltså knappt få in eller ut hyllorna om man vill byta plats på dem. Vilket gjorde att jag, Emma Josefin Pettersson, hade ner hela skåpluckan.

Tror ni jag blev glad? Nej..

Fick damp över det och Jonte fick lov att laga den medan jag var lack på allt och svor över allt som var fel. Det var ju mitt fel att det hände, men nej de va faktiskt hyllornas fel. De får ju förf*n se till att få plats.

Efter att allt detta hänt så ser jag att Jonte tagit byrån som stod inne i vårt blivande sovrum och ställt det i hans så kallade ''man cave'' aka vardagsrum. Även då flippa min hjärna och jag blev lack på det. Inte nog med att jag var sur och vresig så höll min mage på att ta kål på mig samtidigt, vilket den håller på och göra även nu.. i skrivande stund.

Men allt löste sig och nu äntligen så kan man gå och det ser ändå rätt skapligt ut.

Så för att avrunda denna dag har jag haft världens PMS utbrott, flyttat och nu tänker jag mysa ner i sängen och sova bort denna skit dag.

Tack, hej, hörs!👋

Likes

Comments

vardag, hästar, hemma

Att jag har shoppat idag, rejält, var kanske inte en big deal, men nu efteråt.. då ser jag verkligen hur pengarna har flygit iväg. Fast jag har faktiskt handlat ''nödvändiga'' prylar, julklappar. Har handlat klart alla julklappar idag och det är skönt. Så nu är det bara att slå in dom lite fint innan jul.

Detta med black friday (svart fredag) egentligen, varför ska alla stressa över en dag med rea när det är samma rea under mellandags rean, om inte bättre? Jag brukar inte handla på black friday men idag var enda dagen jag hade tid att åka till Borlänge och hinna till alla affärer innan de stänger så fick lov att ta chansen även om hela Borlänge skulle vara på samma ställe😂

Men okej, ska inte vara allt för negativ på rean som är idag då man faktiskt tjänar pengar på att handla när det är rea, och vem blir inte glad av att tjäna pengar? Och komiskt nog har jag hittat världens mysigaste och snygga set på Madlady som har 30% rea och hade verkligen önskat jag hade råd med det😍

Jag tycker det är så snyggt, och man kan även matcha tröjan skit snyggt med ett par svarta jeans och själva setet tillsammans ser absolut gorgeous ut. Önska bara man var lite rikare ibland.

Förutom att stor shoppat julklappar så var jag till banken och polisstationen och fixade mitt mobila bank-ID och pass. Så äntligen kan jag kolla saldot och swisha igen😂 Jag och mamma tog även en jättemysig fika på Fresh bar innan vi mötte upp pappa, och de hade verkligen den goaste is-teet i stan, och jättemysigt ställe att fika på överlag.

Kan ta lite snabbt om gårdagen också, stannade nämligen kvar i älvdalen och red på lektionen. Fick rida Lollipop och hon var verkligen pigg samt lite tjurig på skänkeln, men det gick super bra ändå. En rolig grej som hände var att vi hade hoppat hela banan och jag kände hur hon sög mot hindren och vi hade ett bra teamwork under hela banan, tills vi kom till sista cavalettin, som var seriöst 15cm högt.. och hon tvär stannar. Hon verkligen vägrar gå över den bommen och medans vi försöker få över henne så tar hon sin ena framhov och verkligen puttar ner bommen, går åt sidan där bommen ligger närmast marken och sedan går långsamt över. Sen struttar hon iväg i kort trav och är as-lycklig.

Alltså, sån jäkla personlig häst, man kan ju inte vara sur på henne😂 Vi tog om bommen och hon tog den jättebra andra gången, så pluspoäng där.

Efteråt var hon helt genom våt, så hon fick stå inne den natten och mysa i boxen.

Hon är ju för söt, lilla tjejen❤

funderar faktiskt på att klippa mitt hår själv någon gång inom snar framtid, vill toppa/få bort det risiga och orkar eller rätta ordet är att jag inte har inte råd att betala 450-600 spänn för att klippa en cm. Har ni något tips hur man på lättast klipper sitt eget hår? kommentera gärna.

Nu ska jag leta lite tips innan jag går och lägger mig, imorgon händer det en liten rolig sak😉

Ha en bra helg så hörs vi!

Likes

Comments

vardag, skola

Sitter just nu i skolans cafeteria och inväntar min sista lektion för dagen, svenska. Utanför snöar det för fullt och känner att, gå hem idag blir inte kul.

Imorgon är det torsdag och vi har två korta lektioner på förmiddagen sen är det lång helg😍
Jag funderar dock på att hoppa över ridningen imorgon så jag hinner hem i en någorlunda bra tid. Denna helgen måste jag försöka ordna upp lite ärenden. Passet måste hämtas ut, julklappar måste inhandlas (speciellt under black friday) och om jag hinner kanske jag kan rida Tyffe i helgen. Men måste runt halva Borlänge också..

Just nu har jag verkligen noll idéer på julklappar. Har kommit på skapliga till vissa men, eftersom jag har dubbel släkt, sambons släkt, så måste jag komma på ännu mer.. och till personer jag aldrig handlat julklappar åt, de vill säga mormor/morfar/farmor😂

Faktiskt glad att min familj är så liten på julafton, syskon, mamma och pappa. Plus minus sambos å barn. Det blir mindre att inhandla och mer pengar till mig😂
Som student är alla pengar, viktiga pengar.

Nu ska jag packa ner allt och kila på lektion, hoppas ni får en härlig vinter dag så hörs vi!
Byee💗

Likes

Comments

vardag, skola

Det går verkligen inte bra för mig. Skriver ett inlägg och känner att nu kommer det gå bra igen.. Sen woops, fyra dagar senare fortfarande inte lagt upp något mer😂

Nu sitter jag iallafall ensam i lägenheten/huset, vad det nu är, precis städat klart och tänker tillbaka till sommarn. Är verkligen noll tagg på vintern. Här upp är det typ -9 varje dag och oftast känns det som -25😭

Hur känner ni för vintern? Taggad eller inte taggad?

Jag vill ha värmen, visst är det mysigt när solen lyser och man hör knastret under fötterna men inget slår en fin sommardag med sol, bad och vänner. Inget slår det, inget.

Igår gjorde jag världens tabbe.. hade precis lagt mig i sängen när jag får upp en notis på telefonen att jag skulle haft ridlektion kl 19.00.. 22.00 på kvällen.. Den paniken jag fick i typ 3 millisekunder, sen var det bara att mejla till stallet och förklara. Inte bra att gå i skolan och ha plugg så man glömmer bort vad man ska göra själv senare😂

Denna vecka händer det inte så mycket, vi har studiedag på fredagen så åker hem tidigt för att hinna checka in black friday rean, så man kanske hittar lite julklappar. Men är inte helt säkert att vi åker hem heller.. Om och varför får ni reda på den dagen det blir bestämt, inget är spikat. Men de är bra för mig och sambon😉

Vi hörs nästa gång jag öppnar upp datorn igen, när det nu blir, hörs hej!👋

Juste, sambon sköt sin första orre förra veckan, om den var god eller ej fick jag inte veta men nästa gång ska jag också smaka. Nu håller han på och torkar trofén på sin fina fågel.. stjärten och fötterna, mysigt eller hur?

Likes

Comments

vardag, skola, vuxenlivet

Den här dagen starta ju väldigt bra, slutar ännu bättre..

Börjar dagen med att hålla på och bli försenad till skolan. Träffar dock på våran kompis hyresvärd som erbjöd oss skjuts till skolan. Kom i tid och allt kändes bra. Tills vår lärare kommer och säger, men ni är ju lediga idag. Såååå.. stressat i onödan för att sedan bara vara i skolan och dra sig. Följde med en klasskompis hem till henne och gjorde toast samt käkade pepparkaksdeg. Så tidsfördriv fixade vi.

Efter lunch hade vi engelska, där vi får reda på att vår ordinarie lärare sagt att vi inte har några uppgifter att jobba klart så hon ber vår ''vikarie'' att göra en ny uppgift. Vi hade en muntlig uppgift som ska vara klar nästa vecka och en comic serie som ska vara klar om två veckor. Så fick vi som sagt en till, skriftlig, uppgift.
WOHO, mer uppgifter😃

Så skoldagen var ju sådär kan man säga.. Men efteråt var ju inte bättre.

På vägen hem får jag ett meddelande från hyresvärden att vi måste riva vårt kontrakt. Så fram tills jullovet kan vi bo här, men måste nu leta nytt boende. Vilket inte är det lättaste då vi konkurrerar med ettorna, och privatpersoner tar hellre in ettor än tvåor.

Så jag tänkte, jag har iallafall ridningen att se fram emot. Någonting att lätta tankarna på. Men så får jag sms av pappa att jag inte kan rida heller. Det hade blivit fel i schemat så det funkade inte att jag var med.
SÅ INGEN RIDNING HELLER.

Ja, det är mycket möjligt att detta inlägg var mer ett klagomål på att min tur idag har varit, troligtvis, i en annan galax.

Så jag avslutar detta med tack för idag. Så hoppas vi på en bra dag imorgon.

Likes

Comments

friluftsliv, hemma, hästar, jobb, skola, vardag

Tjena igen. Heh.. gick ju väldigt bra att blogg dagligt.
Vet inte varför det alltid blir såhär men ibland bara tappar jag suget och så orkar jag inte göra något. Och då menar jag absolut ingenting. Ligger typ död här hemma och väntar på att få sova.

Men, om vi hoppar över mina dåliga ursäkter och kanske ser vad som har hänt sedan sist.

Höstlovet spenderades i Turkiet men sambon. Det var mysigt och väldigt skönt att få i sig den sista D-vitaminen innan vintern.
​Förra veckan började skolan och den veckan var rätt oklar.
Måndagen tillbringades i ett björn-häng på Orsa björnpark med en röjsåg i handen.
​Torsdagen var det bara att stiga upp 04.00 och sedan bege sig till Uppsala med klassen. Där var vi på en Workshop med C2 om säkerhet för höghöjdsbanor mm. Vi fick tips hur man bevarar ett träd på bästa sätt och även höra hur det är att jobba inom försvarsmakten och sedan networka lite, bredda ut våra kontaktnät.

Helgen var det jobb på lördagen, sedan av någon anledning, kanske för jag ville hänga med min bästis för en gångs skull, så tillbringade jag min fritid i en klätterhall. Klättrade dock inte men säkrade polaren som klättrade på riktigt bra. Guldstjärna till henne✨

Idag var jag ut till stallet. Var lite fundersam hur det skulle funka med isen som kommit, vintern närmar sig med stormsteg, men det gick jättebra. Dock för typ första gången han blev livrädd för en bil. Han bokstavligen flög ut på vägen och började frusta ordentligt när han såg bilen. Men två sekunder senare var han lugn som en ko. Han har sina rävar bakom öronen ibland😂

Nu sitter jag här hemma i Älvdalen igen och kollar på grabbarna som ''jagar''. På tvn..

Själv ska jag ta och gå ut med Ellie så hon inte behöver riva ner halva huset.

Vi hörs imorgon igen! (lovar inget😂)
Bjuder på lite bilder från veckan och helgen💝

Likes

Comments

leva livet

Hej!
Har inte bloggat nu på ett tag. Skolan har flygit fram och uppgift efter uppgift ska lämnas in. Ibland önskar man att man hade lite fler armar än bara två.

Men nu är höstlovet här! Och jag.. jo jag har det väldigt skönt.
22 grader, strålande sol och havets vågor🌴🍹

Ja.. jag och sambon, tillsammans med hans familj, har flygit till alanya. Vi anlände 05.00 på hotellet och har idag bara strosat runt. Detta hotell är enormt så vi har försökt hitta vart allt finns och lite grejer.
Nu göttar vi oss i solen🍹

Imorgon kanske vi ska åka in till alanya (vi bor i Türkler, en bit utanför), och kanske hitta lite julklappar🙈

Nu ska jag lägga undan mobilen och mysa med sambon💗

Likes

Comments