​Hej igen! 

Nu har jag gått igenom 2 kurer av abvd vilket är 4 behandlingar. Och om två veckor är det dags för PET-Scan, de kommer att avgöra om cancern försvunnit eller om de behöver sätta in en starkare cytostatika. I lördags kväll såg vi var rinna från piccen vilket är ett dåligt tecken. Så vi åkte ner på akuten fick penicillin och när dom skulle lägga om den så hade dom inte grejer till för det. En akutmottagning hade inte tillräckligt med saker för att lägga om en picc-Line? Hur sjukt. Så nu har även jag precis fått en power port då dom fick dra min picc-line i Gävle, då en infektion rakt in i blodbanan kan leda till blodförgiftning. Så nu kommer jag att få leva med ett grått armband i typ 1-1,5 år?? Kul.

Det har faktiskt inte hänt så mycket förutom det vilket är skönt. Men mu är jag både spänd och rädd inför PET-scannen, jag hoppas verkligen på att all cancer är borta. Håll tummarna 👍🏻👍🏻👍🏻

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hejhej!

Long time no see, eller vad säger man? En del har hänt sedan 5 juli. Jag har genomgått två operationer och även påbörjat min cellgiftsbehandling. Jag har varit i Stockholm och opererat ut en äggstock, vilket fungerar som en säkerhet då cellgifterna kan förstöra dom om man sedan vill kunna skaffa barn i framtiden. Ganska knepigt att behöva tänka på sånt vid 18-årsåldern menmen.

Jag är också nu ägare av en picc-line i min högerarm och ojoj vad jag avskyr den. Jag kan inte göra vad jag vill, inte lyfta tunga grejer, ingen styrketräning, inte göra samma sak flera gånger med armen.

Obehaglig som tusan och att duscha är en hel vetenskap men med plastpåsar och tejp fungerar det helt ok. Den blir dock inte långvarig då jag valt att byta till en port i september.

Jag började min cellgiftsbehandlingen förra onsdagen alltså 13/7 och det var värre än vad jag någonsin kunna tänkt mig. Jag mådde illa, kräktes och kunde inte få i mig mat överhuvudtaget. Jag mår fortfarande lite illa på morgonen om jag inte äter något rejält, och jag får även äta kortison och primperan så det inte ska vara olidligt.

Något annat är att jag är som mest låg i mitt immunförsvar just nu så jag måste hålla koll på feber och andra symptom såsom frossa då det inte är ett bra tecken alls. Så nu har det blivit en rutin att ta febern när man vaknar och strax innan man ska gå och lägga sig.

Jag är inte alls taggad på nästa behandling som kommer att ske på onsdag men först måste jag in på labb imorgon och ta prover och se om mitt blodvärde ens är dugligt. Men jag får tänka att då är det bara 10 behandlingar kvar och förhoppningsvis om allt går enligt planerna är jag klar 7 December yay. 

Och en annan positiv grej mitt hår sitter fortfarande kvar på huvudet så håller tummarna kanske det bara blir lite tunnare. :)

Josefin 

Likes

Comments

Hejhej på er!

Jag skulle som sagt idag till Gävle sjukhus för att få picc-linen men dessvärre gick inte det, läkarna provade ett flertal gånger att hitta vener. Och dom hittade vener  och dom stack ca 10 ggr men när dom kom med slangen upp till bröstet tog det stopp. Min onkolog tror att det är tumörerna som trycker på blodkärlen, vilket leder till att venerna blir smalare och då är slangen helt enkelt för bred för kärlet.

Men som tur är så är inte picc-line det enda alternativet, det finns även en så kallad port a cath som man operera in strax under nyckelbenet. En port är inte alls lika jobbig att ha att göra med men den är otroligt mycket dyrare därav väljer sjukhusen gärna picc-line i första hand. Port a cath är även ofta mer för barn och småbarnsföräldrar då det inte blir någon slang som hänger ut ifrån kroppen. Det är idag osäkert när den kommer att opereras in men vi skulle ta första bästa tid, då min onkolog och jag vill att jag ska få komma igång med behandling så fort som möjligt. 

En bra nyhet jag fick idag var att det med 100% är Hodgkins Lymfom jag har, bästa beskedet på länge förutom att jag ska få en port då hehe. Och om jag kommer att få en mildare eller tuffare behandling beror helt på hur dåligt/bra mitt blodvärdet är. Om det sjunkit ytterligare blir det en tuffare behandling och om det är lika blir det den mildare från början iaf. Så håller tummarna nu att det inte sjunkit. 

Kram

Likes

Comments

Hej!

Inte mycket som hänt sen det senaste inlägget, förutom att jag i torsdags gjorde en pet-scan i Uppsala som visade hur cancern spritt sig och i vilken utsträckning den är. Det visade sig som vi hela tiden trott att det är tumörer som det kallas kring mina lungor, kring hjärtat och även på min hals. Men sedan kunde onkologen även se något i skelettet, men han skulle överlåta det till radiologerna som skulle kolla på bilderna innan det var 100% bekräftat. Läkaren i Uppsala trodde att jag haft cancer i ca ett halvår. 

Vi pratade  om lite olika cytostatikabehandlingar och biverkningar som kunde komma med dom olika behandlingarna såsom håravfall, illamående, kräkningar, trötthet, infertilitet och en hög infektionsrisk. Cytostatika slår nämligen ut både sjuka och friska celler vilket leder till att man är väldigt infektionskänslig just under cytostatikabehandlingen.

I fredags fick vi även ett preliminärbesked om att det på körtelprovet ser ut som Hodgkins Lymfom, men det slutgiltiga svaret som kommer att avgöra behandlingen och sådant kommer i början av nästa vecka.

På tisdag kommer picc-line insättningen ske, det är vad jag är och har varit mest rädd för, då det kommer att ske när jag är vaken men under lokalbedövning såklart. Dom kommer att sätta in en slang i ett stort kärl i armen och föra in den i min kropp mot hjärtat. (se bild nedan)

Picc-linen kommer sedan sitta där under hela behandlingen, och kommer att behövas läggas om och spolas varje vecka på sjukhuset. Picc-line är bra då man slipper sticka och reta kärl varje gång för att till exempel ge cytostatika, dropp eller när man ska ta blodprov. 

Lite oklart när cytostatikabehandlingen börjar men jag hoppas på nästa vecka, vill såsåså gärna vara klar till jul.

Kram Likes

Comments

Hej!
Jag tänkte att en blogg om min resa, och det som kommer att ske skulle vara bra för både mig men kanske också för andra?
Min resa kan man säga har pågått nu mellan 2014-2016 då jag gått på i princip regelbundna sjukhusbesök, då jag haft mycket problem med trötthet, sviktande blodvärden, andra brister och ett ganska konstant ont i magen. Läkarna hittade inte några större problem med mig förutom ett förhöjt IGE-värde vilket tydde på allergier.
Nu på senare tid har jag även gått igenom väldigt många olika infektioner såsom förkylningar, hörselgångsinflammationer och en misstänkt borreliainfektion.
Jag har blivit skickad mellan olika sjukhus och olika avdelningar, men hamnade till slut på barnavdelningen. Vilket kan vara det bästa som hade kunna hänt mig, läkarna var verkligen så kompetenta och lyssnade faktiskt på mig.
Läkaren där bokade in en MR-röntgen, det som skulle visa om jag kanske hade någon inflammation i tarmen pga laktos eller mjölkallergi.
17 juni 2016 dagen jag fyllde 18 var också den dag min MR-röntgen skulle ske, Röntgenundersökningen tog ungefär en timme och efter det var det bara att vänta på ett resultat.
5 dagar senare fick min mamma ett samtal av en sjuksköterska som berättade att jag skulle få komma till en onkolog i Gävle. Jag googlade då på onkolog och där rasade hela min värld. Varför skulle jag träffa någon som har en specialité inom tumörsjukdomar? Redan dagen efter skulle jag träffa min onkolog.
Jag fick träffa en underbar läkare på onkologen, som berättade att de hittat förstorade lymfkörtlar kring lungorna och hjärtat och även på min hals. Hon berättade att jag led av något som heter Lymfom vilket är en lymfkörtelcancer. Just nu i detta skede vet jag inte så mycket mer än så.

Jag har nu varit runt på olika sjukhus och gjort en datortomografi och sedan opererat ut en lymfkörtel igår som har blivit skickad till Uppsala för undersökning. Om allt går som det ska så kommer jag att operera in en picc-line den 5:e juli som cellgifterna kommer att gå igenom. Men just nu går vi mest och hoppas på att det är Hodgkins Lymfom och inget värre men mer får vi veta nästa vecka. Tack för allt stöd jag får/fått!

Likes

Comments