Header

Känner verkligen hur jag blir en annan människa när solen skiner! Motiverad, inspirerad och fylld av energi, som att solstrålarna snabbt laddar upp mitt batteri. Så himla skönt iallafall att hinna ut i ljuset idag, Ali var ute på backträning. Med henne blir det inga intervaller utan vi skrittar iväg till en backe med lagom lutning, som tar ungefär tio minuter att skritta uppför, och sedan skrittar vi ner igen. Travade i ungefär fem minuter efteråt och sedan skrittade vi hem på tio minuter. Ett lagomt pass för henne idag.

Henry fortsätter sitt arbete på åkern, idag körde vi samlad skritt och halt övergångar på rakt spår. I just dessa övningar har han supersvårt med sin balans! Han blir som en vinglig treåring och man kan inte göra speciellt mycket annat än att traggla på och hoppas att poletten trillar ned snart. Han blev trött och nöjd och gjorde det faktiskt riktigt bra på slutet, kul!

Grå var iväg och hopptränade igår och idag var det Sussi-träning. Alltså den hästen är heeelt otrolig! Det känns verkligen som att hon är så nöjd och glad med livet just nu, och hon bjuder på fin känsla och arbetsmoral dag efter dag. Ska dela med mig av både Annkis superövning vi gjorde igår, och dagens Sussiövning om några dagar, de båda är verkligen grymt bra tips!

Nu är det dags att sätta näsan i lite kurslitteratur, vår första kurs i skolan närmar sig slutet och snart är det dags för första tentan. Önska mig lycka till, bara lite drygt 1600 sidor att läsa igenom, kanske är dags att köra igång ;-) Hoppas ni har en bra kväll!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Hoppas allt är bra i höstrusket. Ali och Henry är ridna, Ali var ute i skogen som vanligt, jobbade henne lite i både öppna och sluta. Försöker börja aktivera musklerna bak på henne lite mer och hon gjorde det superbra.

Henry den klumpen har klivit av sig en sko. Blir så himla trött! Såg det igår när jag kom hem, men hade turen att hitta den mitt ute på gräset. Annars brukar man behöva leta i evigheter i deras jättehage, så med tanke på hur fort jag hittade den borde jag nästan köpt en lott igår. Mamma är duktig med tappskor, men Henry har dålig kvalitet på hovarna så den hade gått sönder rejält... Tyvärr fanns det nästan ingenting att spika i och han lär därför gå utan tills hovis har tid att komma ut igen. Vi får hålla oss på åkern tills dess, men den är inte direkt kul att rida på efter allt regn som kommit ner. Han fick vara ute en halvtimme ungefär och jobbade massor med bakdelsvändningar och halter medan himlen var helt öppen.

Det går ju att få till intensiv och bra träning utan att rida i alla gångarter. Skritten är något Henry behöver jobba mer med då han har koordinationsproblem där, men jag föredrar att kunna bryta av med några andra gångarter mellan varven. Det är svårt att hitta motivationen och nytänk när hästarna är utan skor eller vädret är kasst, men ofta går det ju att lösa på något vis, bara man har en stallplan, en tom hage eller en åker löser det mesta sig. :-)

Grå ska iväg på hoppträning ikväll. Skönt att rida en sväng under tak iallafall! Ska torka till inomhus en halvtimme innan jag lär ut igen :-)

Ha en bra kväll!

Likes

Comments

När iPhone 8 släpptes valde jag att köpa en ny, jag hade haft min sexa alldeles för länge. Den saknade minne, batteriet krånglade trots att jag satt i nytt ett antal gånger och den var bara helt slut efter två och ett halvt år.

Nya telefonen är verkligen drömmen! Är otroligt nöjd med den. När man står i valet och kvalet om vilken telefon man ska köpa undrar man nästan om det är mer värt att köpa en basic telefon med de enklaste funktionerna, och sedan komplettera med en ordentlig systemkamera. För det hade man faktiskt fått råd med till samma pris som dessa telefoner... I vilket fall, är glad att jag köpte denna istället, för då har man alltid en väldigt bra kamera med sig.

Största bekymret för mig är att det blir damm på linsen hela tiden, med tanke på att jag har telefonen med i stallmiljön och alla ridkläder. Detta tänker jag inte alltid på när jag ska ta bilderna, och då blir de inte riktigt lika skarpa. Men idag tillexempel, solen sken och det var såå himla vackert ute!

Den fångar verkligen upp alla fina färger. Önskar fler sånna här dagar så jag kan få lite fina bilder på alla hästarna när de rids på åkern, man får passa på innan det blir grått och trist!

Likes

Comments

Det har nu gått sju veckor sedan Ali fick börja sättas igång lite mer ordentligt. Hon börjar tagga ner lite grann, och har blivit av med den värsta överskottsenergin. Jag har ingen brådska med henne alls, mitt mål är att hon ska vara igång ordentligt till Mars nästa år och vara startklar för tävling då. Alltså har vi ett halvår på oss att komma tillbaka till den form hon var i under våren, innan hon blev dålig. Jag länger därför ut igångsättningen, säger veterinären två veckor länger jag ut det till fyra. Allt för att ge bästa förutsättningarna för att hon ska hålla sig pigg och frisk nu.

I vilket fall, just nu travas hon ungefär 8 minuter/ridtur. Vissa dagar skrittas hon endast och då i cirka 50 minuter. Kroppen har återhämtat sig väldigt bra, hon är bukig men det är väl för att hon tappat magmusklerna. Magen är ju ett ställe som är svårt att underhålla musklerna på med endast vanlig skritt och trav. För att behålla de musklerna behövs mer intensiv träning och samlande övningar, vilket hon inte är inne i just nu.

Här har vi Ali i dagsläget. Och utöver att kolla på hur kroppen ser ut, kolla färgen! Ali är en kameleont, hon byter färg hela tiden :-) Just nu är ”höstkostymen” på, vilket är hennes finaste färg! Hon blir nästan svart.

Jämför man översta bilden här med de två undre ser man skillnaden, det har hänt på ungefär en månad! Den här färgen hade jag önskat hon hade under tävlingssäsongen när hon är ute och visar upp sig. Är så himla tacksam att hon är fin och pigg i kroppen igen!

Likes

Comments

Idag var det tävlingsdags igen, både Henry och Grå fick åka. Usch alltså vilken mardröm det är att åka med båda två... Hemma bryr de sig inte alls om varandra, men när man åker iväg är de helt hysteriska! Grå skriker och Henry slår sönder transporten... Blir nog inte att vi åker något mer med dem tillsammans, blir alldeles för mycket stress runt om för både hästarna och mig...

Grå var först ut, hon gjorde allt på framridningen för att försöka fly bort till Henry. Efter ett tag släppte hon efter men fortfarande ofokuserad och skrek efter Henry var och varannan sekund. Väl inne i ridhuset såg hon spöken överallt, det var brandluckor på väggarna vilket hon märkte direkt och inte ville gå förbi. Sedan tyckte hon porten var läskig och även domaren som satt på backen... Ja ni hör, det var inte mycket som var ofarligt men jag försöker mitt bästa att bara guida runt henne ändå. Skulle aldrig ge upp och gå ut från banan, utan det är bara att lära henne att det inte är speciellt farligt.

Kommentaren blev iallafall ” Mycket trevlig häst med mjuka rörelser, framtiden för sig. Behöver bli mer avspänd och lösgjord för att komma till sin rätt.” 59.697%, är nöjd med de procenten ändå med tanke på att hon inte alls var med mig, vet ju vad procenten kan bli när känslan är topp. :-)

Henry är tacksam att ha att göra med, även om han blir stressad kan man säga åt honom att skärpa sig och han lugnar ner sig något. Behövde inte bråka med honom alls på framridningen, otroligt mjuk och fin. Även han såg lite spöken i ridhuset, men han är tack och lov mer övertalningsbar än Gråen. Det som drog ned oss idag var galoppen, när han spänner sig blir han lätt flamsig och hans redan svåra gångart är ju galoppen. Han tappar balansen, hoppar jämfota och ska busa, man kan inte göra annat än att skratta åt honom! Han är verkligen sååå himla barnslig.

Här fick vi kommentaren ”Härlig häst med många kvalitéer. Behöver bli lite starkare och jämnare i kontakt och driv.” Så himla kul med ännu en domare som ser vad som behövs och ger konstruktiv kritik! Han fick exakt samma procent som Grå, haha. Grå hade lite mer toppar och dalar, medan Henry gick ganska jämt i traven och sedan drog galoppen ned.

Det är det här som är intressant med hästar, ena veckan kan de vara på toppen och andra på botten. De är djur med egna viljor och idéer och även om man försöker göra lika själv varje gång blir inte resultatet detsamma. Vi övar vidare!

Likes

Comments

Åhh precis bokat in att vi åker på Horse Showen på Friends i år igen! Det är ju höjdpunkten med hösten :-) Som vanligt är det alltid kul att åka dit, men lite shopping ska det väl hinna med att bli också.

1. MÅSTE hitta ett par nya ridstövlar! Har mina Mountain Horse som jag använder vid dressyrträning och tävling, men använder inte dessa när jag hoppar då jag inte vill att de ska sjunka ihop. Hade ett par sådana som hoppstövlar förr också, men de vart totalt slitna. Mina senaste hoppstövlar har också blivit mina vardagsstövlar med åren... Tre hästar om dagen i snitt sliter såklart ut stövlarna en del... Det är hål på insidan, sprickor från sulorna och uppåt på foten, märket har trillat bort, haha! Har iallafall älskat mina stövlar som jag haft i ungefär tre-fyra år, de spontansshoppades på Globen Horse Show för något år sedan av en Italiensk snubbe. Inte måttbeställda och heeelt perfekta i benen var de, så hoppas hoppas hoppas att jag hittar honom det här året!

Här är en liten glimt av mina stövlar när de var betydligt fräschare än de är idag! Snyggt med en lackad del tycker jag.

2. Golden Wings gagbett
Är verkligen sååå sugen på att testa ett Golden Wing gag till Ali. Ett enkelt tredelat men med valmöjligheter kring gag eller inte, tror att det skulle passa henne! Ridit henne mycket på rakt bett men upplever att hon knäpper av i nacken lite på det, vill att hon ska suga kvar på betten men gärna att jag får liiite mer hjälp att bromsa. Det här bettet ger fler olika valmöjligheter, det kan användas som ett vanligt milt bett men även få det något skarpare om det skulle behövas.

Bild lånad från horsemeup.se

3. Stigbyglar
Älskar verkligen mina Mountain Horse säkerhetsstigbyglar som jag blev sponsrad med 2010 då deras företag gick in och sponsrade landslaget med produkter. Dock upplever jag dessa som lite hala, iallafall när man inte har stövlarna som passar till stigbygelsystemet SCS3. Varit inne på ett par enkla jin-stigbyglar ett tag, tycker deras fäste ser bra ut, dock är det ingen säkerhetsstigbygel vilket jag föredrar. Min fina pojkvän har erbjudit sig att dela på priset för equilines säkerhetsstigbygel, vilket såklart hade varit något även om priset känns heeeelt vansinnigt!! Hoppas de finns där så man kan känna och se hur man gillar de :-) Annars gillar jag Sprengers Bow Balance också... Finns för mycket att välja på!

Vad har ni för stigbyglar? Ge mig gärna tips! Bilder lånade från Horze och skara hästsport.

4. Ridtäcke/ländtäcke från Back On Track
Ska kika efter ett ridtäcke från Back On Track till Ali, sen korsförlamningen är jag livrädd att hon ska stå och bli kall, och är även rädd att hon ska bli kall när jag rider. Eftersom att man ska skydda hästarna som haft korsförlamning från kallt drag ska jag kolla efter ett ridtäcke som hon kan använda under vintern och våren.

Bild lånad från Back On Tracks egna hemsida.

, har ni något ni brukar passa på att shoppa till mässpriser? Tycker inte det brukar vara överdrivet bra priser men det är alltid kul att kolla runt, det är ju ett paradis med all ridutrustning!

Likes

Comments

Äntligen fick jag rida i sol igen! Grå och Ali fick båda två ut i skogen idag, båda var pigga och glada och väldigt fina att rida. Ali känns så himla fräsch alltså, hoppas verkligen att det håller i sig!

Henry fick åka och träna för Sussi och vi övade på hans ”dragspel”. Mycket samling och längning vilket alltid är väldigt intressant på honom... I traven har han fått en fantastisk balans och koordination, kan samla sig otroligt lätt och fint med små hjälper och sedan länga sig igen, om och om igen. I skritten däremot, är det otroligt svårt för honom att samla sig. Han har väldigt mycket tryck i bakbenen och det är som att han inte kan korta sina steg bak, utan att vilja ställa ned frambenen. Ber man honom korta sig har han problem att gå i takt med frambenen, vilket antagligen beror på hans koordination och balans. I vilket fall kunde jag hjälpa honom genom att skänkla med höger ben när han satt höger bakben under sig, och tvärt om. Istället för att använda båda benen fick jag använda ett i taget för att tydligt visa honom vägen. Vi fick ett superresultat av det! Skönt :-) Vi övar mycket samlad skritt ute, men problemet är att han ofta blir väldigt vinglig. Ska öva vidare med att skänkla på detta sätt och försöka hjälpa honom, lillplutten. Det är inte lätt när huvudet och kroppen inte växer samtidigt eller!

Svettig blev han, ganska sjävklart med tanke på arbetsmoralen han visade. Han försökte verkligen sitt bästa, men tror det blir att raka av honom lite mer päls någon dag. Och visst är schabraket fint? Det vann grå med andraplaceringen i helgen och Henry fick inviga det :-)

Likes

Comments

Hej på er, hoppas allt är bra! Mitt i allt hektiskt var det en riktig fixarvecka förra veckan, då en hel del viktiga saker avklarades. Veterinären kom ut på måndagen och tog nya prover på Ali, och i samma veva kontrollerade hon tänderna på alla hästarna.

Man skäms lite för att säga att varken Grå eller Henry faktiskt inte har fått sina tänder fixade en enda gång hos oss under dessa tre åren... Detta eftersom att jag hela tiden ridit de på egen hand, och har med andra ord lärt känna deras beteenden väldigt bra. Jag har aldrig upplevt något bekymmer med att de varit tjafsiga i munnen eller liknande, och dessutom har de använt novabett vilket man ser rätt fort på om något är vasst i munnen då de får slitningar.

Nu i somras fick vi styngflugelarver hemma för första gången någonsin. Ali började att greja en del med sin tunga och tuggade lite märkligt därför tänkte jag att det är lika bra att kolla upp. Ali har vågbett vilket gör att hon sliter tänderna olika och får hakar och på henne måste man hålla efter en gång om året för att hon ska slippa besvär. Henry har varit lite ovillig att ta stöd till bettet på senaste tiden, han hade överbett och har även han slitit tänderna olika och fått hakar som var som fågelnäbbar... Förstår att det inte kan ha varit speciellt skönt för honom, men ändå väldigt skönt att veta att det inte var något värre. Grå hade inga större bekymmer utan fick jämnas till lite bara. Tack och lov hittade vi inga larver i munnarna heller!

Haha så söta efter lite lugnande!

Alis provsvar var helt normala igen dessutom!! Tjohoooo. Detta innebär att hon just nu travas i fem minuter varje ridtur och successivt ökar uppåt under tre veckor. Hon är redan så mycket mer tillfreds med sitt liv igen.❤️

Likes

Comments

Är väldigt mycket grå nu på mina sociala medier, men hon är ju fantastisk! Idag blev första hoppträningen inomhus, inte direkt till vår fördel då hon brukar bli lite osäker i sprången när väggarna kommer snabbt. Idag skötte hon sig i vilket fall superbra, bjöd på fina språng hela träningen. Hon är så otrolig ridbar, mjuk och följsam även om hon vill busa lite mellan varven :-) Gillar att de får ha sin glädje kvar.

Tänk vilken fälttävlanshäst hon skulle kunna bli... Fina gångarter och hoppar super. Vi har ju tränat på fasta hinder på bana, men anledningen till att jag inte tagit ut henne på fältet är väl för att jag inte har henne hos mig 100% ännu. Hon är väldigt modig, ibland lite för modig och gör allt för att ta sig över hindren. Detta kan såklart bli en fara ute på terrängen, att försöka häva sig över i alla lägen kan sluta med en skada...

Med Ali var det annat, hon var ju heeelt galen runt om men väldigt hinderklok, kom hon fel valde hon att stanna. Den lilla egenskapen har jag inte upplevt på Grå ännu, vilket gör mig lite osäker om att ta ut henne på terrängen redan. Dessutom är hon lite av en primadonna som inte förstått tjusningen i att bli blöt om fötterna än ;-) Kanske hon får ut och testa på lite nästa säsong, för nu börjar hon kännas mer med mig i allt vi gör. Svårt med en häst som har kapacitet åt båda hållen, man vet inte riktigt vad man ska välja att satsa på för gren helhjärtat med henne :-)

Likes

Comments

Här har det ekat tomt länge, men har haft otroligt mycket saker för mig. Skola, mina egna tre hästar, Matic som jag hjälper till med och storrensning i sadelkammaren har skett sista veckan. Inte nog med det så har jag haft inloggningsproblem med bloggen, men nu hoppas jag det ska fungera igen.

Grå var iallafall och tävlade idag, vilket hon gjorde fantastiskt bra! Vi valde att gå ner och rida LB och LA på kort bana denna gång, eftersom att hon inte är färdig ännu och har styrkan så kändes det schysst. Ett bra val visade det sig, en tredjeplats i första klassen på 65%, där domaren helt såg vad vi behövde jobba på och gav konstruktiv kritik, superkul!

Till LA-klassen märkte jag av att Grå var irriterad över någonting, hon slog med svansen och visade att något irriterade henne. Hoppade av och började leta älgloppor men hittade tyvärr ingen... Hon visade väldig irritation för detta och det kändes som explosionen var nära inne på banan! Fick därför i galoppen göra lite enklare halvt igenom, vilket domaren la en skön kommentar om och det drog tyvärr ner på korrektheten något. Utöver det några små missar som fel fattning och avbrott, vilket vi hade i första klassen också. Fick inte riktigt ordning på högerbogen vilket ställde till det lite för henne :-) Iallafall 64% och en andraplats! Med otroligt fina ord från domaren, riktigt roligt.

Kul med konstruktiv kritik så man får kvitto på vad som ska övas på. Är så stolt över att hon inte fick något ryck eller var speciellt spänd, man ser verkligen vad som finns att plocka fram! En häst med hoppstam som dessutom var gratis och dåligt skick kan bli bra, även om det ligger mycket jobb bakom det och det är mycket jobb kvar❤️

Likes

Comments