Header

Träning och hälsa, Tips

Sitter för tillfället i mitt kök och äter en god och stadig frukost. Min frukost består utav avokado, mozzarella, tomat, paprika, knäckebröd och te med ingefära! Super gott och ser väldigt mysigt ut med alla färgerna på fatet från tillbehören till knäckebrödet. Denna frukosten innehåller mycket olika vitaminer.

Avokado: Från avokado får vi i största del i oss vitamin K. Vitamin K behövs i kroppen för uppbyggnad av skelettet samt för att producera vissa proteiner. Vitamin K är även bra för huden och sägs motverka rynkor. Förutom avokado så kan man exempelvis hitta Vitamin K i sparris, färska sojabönor, vit- och rödkål, äggula, kalkonfilé, kyckling mm.

Mozzarella: I mozzarella hittar vi över 50% vatten, näst största delen är fett och den tredje största delen i mozzarella är protein. Mozzarella innehåller dessutom i störst procenthalt vitamin A. Vitamin A bidrar till att bibehålla det normala, d.vs normala slemhinnor, normal hud, normal synförmåga, normala funktioner inom immunsystemet samt spelar en roll i celldelningsprocessen. Vitamin A är jätte viktigt för några av de stora funktionerna i kroppen, syn, slemhinnor i lungor, tarmar, celldelning osv. Saker som verkligen kan påverka människan fysiskt. A-vitaminer går även att hitta i fisk, ål, kött, ägg och berikade mjölkprodukter. Förutom köttprodukter kan man hitta vitamin A i morötter, nypon, grönkål, spenat, mango mm.

Tomat: I tomat får vi i största delen i oss Vitamin C. Vitamin C är jätte viktigt för kroppens immunförsvar. Vitamin C motverkar förkylning och infektioner samt kan fungera som något antiinflammatoriskt. Det vill säga att Vitamin C kan fungera som en sorts medicin som dämpar inflammationer. Förutom C-vitaminens viktiga funktion för kroppens immunförsvar är det även bra för hud, tänder, skelett och blodkärl. Förutom tomat så hittas C-vitaminer i frukt och bär, nässlor, alla kålväxter, chilipeppar och övriga grönsaker.

Gul paprika: Gul paprika innehåller i stora delar också vitamin C. Utöver den vitaminen så hittar man mycket Vitamin E i en gul paprika. Skälet till att jag poängterar gul paprika är för att alla olika paprikor skiljer sig från varandra beroende på färg. Olika färger, olika näringsämnen i stort sett. Vitamin E skyddar cellerna i kroppen mot skadliga ämnen. Vitamin E är bra för huden, gör huden elastisk och förebygger rynkor. E-vitamin skyddar dessutom huden mot solens UV-strålar och sägs skydda kroppen mot cancer. Förutom gul paprika kan man även hitta vitamin E i nötter och frön, oljor, margarin, vetegroddar, ägg, fullkornsprodukter mm.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

fritid

Veckans planering

Måndag: Idag pluggar jag hemifrån. Har inlämningsuppgift 3e januari men vill gärna sätta igång så fort som möjligt för att slippa stressa dagarna innan. Samtidigt som jag pluggar kommer jag att laga middag tills ikväll, göra dadelbollar, äta frukost och sitta med en inpackning i håret. Det känns viktigt att göra så mycket som möjligt samtidigt eftersom jag inte har jätte mycket tid innan jag ska åka till jobbet. 14.20 åker jag hemifrån och börjar jobba 15.30.

Tisdag: Imorgon ska jag till läkaren på morgonen. Efteråt ska jag gå ut och ta en promenad, sedan duscha och på eftermiddagen ska jag åka till jobbet som varje dag. Skälet till att jag endast kommer gå ut på promenader denna veckan är för att min förkylning inte riktigt har släppt ännu. Jag har nämnt i ett tidigare inlägg varför det är farligt att träna med förkylning och hur länge man ska vänta efter att man blivit frisk. Om ni missat det kan ni hitta inlägget här.

Onsdag: Under onsdagsmorgonen ska jag plugga hemifrån, troligtvis laga mat om det behövs och på eftermiddagen jobba. Mina dagar kommer bli rätt korta och monotona nu eftersom jag har en jätte stor skoluppgift att göra, d.vs att jag kommer lägga mycket fokus på skolan den närmsta tiden.

Torsdag: På morgonen när jag vaknar på torsdag ska jag direkt gå ut på en promenad mellan 30-60 minuter. Jag ska ut och gå på tom mage för att bränna mest kalorier. Efter att jag vart ute och gått ska jag hem för att äta en stadig frukost, sedan duscha och vid 14 tiden åker jag mot jobbet.

Fredag: På fredag är jag ledig från jobbet, wiho! Ska bli så skönt med en ''day off'' och kunna göra lite vad jag vill. Planen är att jag ska göra ett hemmaspa på morgonen. Jag har tänk att använda hårinpackning, ansiktsmask osv. Vid 13.30 ska jag fylla på mina fransar och framåt eftermiddagen ska jag till stan för att julhandla de sista klapparna och kanske äta någon god middag. På kvällen kommer jag förmodligen bara umgås med Elias och somna i tid eftersom vi har planer på lördag.

Lördag: Tidigt på lördag åker jag, Elias och två vänner ner till Köpenhamn. Vi tar bilen tidigt, åker ner för att köpa med oss alkohol inför nyår och kanske hittar på något roligt på vägen ner. Gör stopp och har en mysig roadtrip. Vi vet inte exakt när vi kommer att vara hemma i Göteborg igen så jag har inte planerat in någon aktivitet på kvällen.

Söndag: Som varje vecka har jag ingenting planerat på söndagar. Jag är ledig dagen efter(måndag) så jag har en riktig långhelg och tid att göra roliga saker. På söndag är det dessutom en vecka kvar till jul vilket känns helt ofattbart!

Likes

Comments

Träning och hälsa, Tips

Alla vet väl om att ingefära är nyttigt? I varje fall är det något som man brukar höra flera gånger. Ingefära brukar i nutid även tillsättas i nyttiga smoothies och juicer. Vet ni varför ingefäran är bra och nyttig för kroppen? Ingefäran är bra för kroppen och hälsan på en rad olika punkter. Iallafall de punkter som enligt studier och tester är bevisade.


1. Ingefära är bra för matsmältningsbesvär. Örten sägs stimulera tarmarna och somliga påstår att örten även kan lugna magen, minska gasbildningar och motverka förstoppning. Om ni bär på en dålig mage så kan ni alltid testa att stoppa i er lite ingefära.

2. Örten sägs vara bra och kunna behandla eller motverka vissa inflammationer. I tidskriften Cancer Prevention har en studie gjorts, där deltagarna fick ett tillskott av ingefäran. Redan en månad efter hade inflammationsmarkörerna i tjocktarmen minskat, vilket i sin tur kan minska risken för utvecklad tjocktarmscancer. Däremot är det inte tillräckligt bevisat för att kunna kalla vetenskap, men ingefäran verkar ju inte ge en negativ effekt så varför inte äta mer?

3. Ingefäran sägs vara bra mot illamående. Antingen kan man tugga rå ingefära, dricka ingefärste eller äta ingefärsgodis vid illamående och exempelvis i samband med graviditet.

4. Ingefäran har också visat sig vara bra mot träningsvärk. I en studie vid University of Georgia fick 74 deltagarna ett dagligt tillskott av ingefära. Det resulterade i att deras träningsvärk minskade med 25 procent. Däremot är även denna studien inte tillräckligt bevisad för att kunna kalla för vetenskap, men som jag sagt tidigare verkar den iallafall inte ge mer träningsvärk haha.

5. Örten kan också lindra menssmärtor. I en studie från Journal of Pakistan Medical Association, minskade smärtan för 83 procent av kvinnorna som fick kapslar med ingefära, jämfört med 47 procent som fick placebo.


Här ger jag er fyra tips på hur man kan använda ingefära i olika maträtter eller drycker.
- Tillsätt ingefära i te. Hacka bitar och lägg i.
- Tillsätt ingefära i hemmagjorda smoothies eller juicer. Mixa ner ingefäran.
- Använd torkad eller färsk ingefära i wokade rätter. Detta ger mer sting.
- Använd ingefära till fisk- och skaldjursrätter. Väldigt god kombo!

Likes

Comments

fritid

Mitt nya inköp

I söndags förra veckan var jag i stan tillsammans med min fina kille. Utöver att vi åt en härlig lunch och tog en en mysig fika så kikade vi även i affärer. Inne på NK har jag kollat på en väska väldigt väldigt länge men har hela tiden gått därifrån och tänkt att jag ska tänka på saken. I söndags bestämde jag mig! Jag stod längre framför spegeln med väskan vid min sida och funderade, jag gick fram till kassan, drog mitt kort och sedan var väskan min. blev nästan chockad samtidigt som jag kände mig så himla glad. Väskan jag köpte är en Gucci, mini bag black!


Likes

Comments

Idag körde jag ett hyfsat bra ben- och rumppass på gymmet. Jag skriver hyfsat för att jag inte körde stenhårt. Detta på grund av att jag fortfarande är väldigt förkyld och inte vågar anstränga mig för mycket.

Att anstränga sig för mycket på gymmet när man är förkyld och har hosta kan leda till väldigt allvarliga sjukdomar. Grundreglerna för träning är att aldrig träna med en infektion i kroppen. Att träna med exempelvis förkylning kan leda till att att virus eller bakterier tar sig ner till hjärtat och njurarna, vilket kan bli riktigt allvarligt.

Det som dock många har svårt att avgöra är vart gränsen går för sjukdom och träning. Här ger jag er fyra konkreta tips:

- Träna aldrig med feber

- halsgränsen går vid infektion ovanför halsen d.vs halsont och hosta.

- Om man har värk i kroppen ska man undvika att träna(träningsvärk räknas inte haha).

- Man ska vara frisk i tre dagar innan man tränar hårt efter en rejäl förkylning.

Likes

Comments

Träning och hälsa

Frukost innan dagens träning. Idag blev det en "julig" frukost haha!


1dl Havregryn
2 1/2 dl vatten
1 kryddmått saffran
1/2 skopa vanilj protein pulver

Topping - kanel och mjölk

Likes

Comments

Träning och hälsa, fritid

Veckans planering

Måndag: Hela förmiddagen har jag varit i skolan. Vi hade ett muntligt seminarium, det gick faktiskt bättre än förväntat. Efter skolan så åkte jag förbi och handlade lite på Hemköp. Jag köpte bland annat lite julklappspapper samt snören och stickers att ha som detaljer. Jag gillar att klä mina paket ganska neutrala och moderna. Kom hem för en stund sedan för att laga lite mat och medan jag gjorde lunch körde jag lite tabata i köket. Jag har kommit på världens bästa grej för att aldrig kunna komma med ursäkter för att ''slippa'' träna. Jag söker på Youtube på tabata workout och sedan finns det 30 minuters långa workouts med instruktör som jag följer. Här har ni exempel på hur en tabata workout kan se ut. Just nu dricker jag en kopp te, ska strax duscha och sedan åka till jobbet!Tisdag: Imorgon ska jag träna på morgonen, är fortfarande förkyld och hostig så lär inte göra särskilt mycket kondition utan blir nog mest styrka i några muskelgrupper. Efter att jag tränat är planen att jag ska fixa färdigt med en försenad julkalender till min kära pojkvän. Eftersom jag har fullt upp hela veckan så kommer han att få den först på torsdag och då få öppna 7 luckor, eller askar som det egentligen är. Jag lägger en bild nedanför där ni kan se hur julkalendern ser ut. Den är lite utöver det vanliga men jag gillar att vara kreativ. Framåt eftermiddagen åker jag, som varje dag, till jobbet!


Onsdag: På onsdag kommer jag att gå upp relativt tidigt faktiskt. Då är planen att jag ska hinna handla, laga mat och plugga innan jag på eftermiddagen ska åka till jobbet. Mitt i allt jag ska hinna göra har jag även tänkt att göra en tabata workout då jag kommer ha svårt att komma iväg till gymmet. Medan jag då lagar mat tar jag 30 minuter till en workout. All träning är bättre än ingen träning alls!

Torsdag: Under torsdagen har jag tänkt hinna träna på förmiddagen. Förhoppningsvis är jag friskare då och isåfall har jag tänkt få in mestadels kondition på löpband och/eller crosstrainer. På torsdag ska jag åka iväg tidigare mot jobbet eftersom jag på vägen dit ska göra en liten omväg mot min pojkvän. Efter mycket spänning och förväntan är torsdag den dagen han som sagt ska få sin kalender och jag hoppas verkligen han kommer bli glad!

Fredag: Min fredag kommer vara ganska lugn innan jobbet då jag försöker trycka ihop det mesta innan jag når fram till helgen. Så min fredag kommer endast bestå utav ett gympass innan jobbet. Det ska bli ganska skönt då jag kan sova lite längre på fredag och träna runt 12.30.

Lördag: Till att börja med på lördag ska jag jobba 08.30-16.30. Kommer vara sjukt jobbigt att gå upp så tidigt på lördagen eftersom jag är oerhört ovan, men men. Det måste göras trotts allt. Efter jobbet ska jag hem fort, duscha och göra mig ordning. Direkt efter det ska jag åka in till stan för att äta restaurang med min pojkvän. Det är nämligen hans födelsedag wihooo! Han kommer få överraskning och födelsedagspresent av mig såklart. Under lördagseftermiddagen kommer jag även göra en Vlogg som jag senare kommer att länka i min blogg. Troligtvis kanske den kommer upp veckan efter ifall jag inte hinner redigera den under helgen. Håll er uppdaterade så ni inte missar något!

Söndag: Söndagar är alltid den dagen jag aldrig har planer. Ibland dyker det upp vissa saker och ibland blir det bara en mysig hemmadag. Inget av det är sämre än det andra så jag brukar alltid ha en dag i veckan som är oförutsedd så att säga. Vilken dag passar då bättre än söndagar?

Likes

Comments

fritid

Hej där!
Denna helgen har varit jätte bra, verkligen. I fredags var jag ledig från jobbet vilket var helt underbart. Jag var trots det uppe i tid för att fylla på mina fransar, äta mat med Elias pappa och gå på bio. Vi såg premiären utav solsidan vilket jag starkt kan rekommendera. I lördags var jag också uppe i tid för att gå på julbord. Julbordet hade verkligen jätte god mat, blev så mätt. Under julbordet pågick även en show, det var burlesque tema. Showen var himla häftig att se och hela dagen blev bättre än planerad.

Idag har jag vart inne i stan för att kolla i affärer. Gjorde faktiskt ett inköp! Bild kommer under veckan, är hur som helst så lycklig! Inne i stan åt jag även lunch med Elias. Super mysigt!
Nästa veckans planering kommer upp imorgon på bloggen också.

Puss och kram <3

Likes

Comments

Träning och hälsa

Till frukost idag gjorde jag en av de bästa och godaste smoothies jag vet. Så himla enkel att göra och otrolig näringsrik! Den är lite somrig skulle jag tycka men kan inte motstå att göra den även fast det snart är december, vinter och kallt. Förutom att jag dricker min smoothie sitter jag även och pluggar. Idag hoppade jag gymmet då jag har väldigt mycket i skolan denna veckan. Imorgon ska jag däremot träna igen som vanligt och jag tänkte försöka mig på ett bröst- och tricepspass då det var ett tagsen!

Receptet på smoothien hittar ni här nedanför. Det finns även direktlänkar utsatta i vissa ord av texten som tar er direkt olika hemsidor där ni kan hitta vissa tillbehör jag använt!

1 banan
2 dl frysta hallon
1 skopa naket hampaprotein
2 dl fryst mango
1 dl vegansk vaniljyoughurt
0,5 dl soya mjölk
1/2 skopa proteinpulver med smak av vanlijglass

Tillsätt allting i en blender, häll upp i ett glass och njut!

Likes

Comments

Resor

Under slutet av augusti och början av september åkte jag till Grekland, närmare bestämt en liten ö Skiathos. Där var jag tillsammans med min fina pojkvän och min släkt, d.vs mamma, pappa, farmor, mormor, moster + respektive och kusin. Vi var där i en vecka och hade verkligen en super lugn och mysig semester. Mestadels bad och sol, men även fyrhjulsåkning, vi såg flygplan landa precis ovanför våra huvuden, åkte vattenskoter och en soffa bakom en båt, god mat och en hel del skratt. Utöver detta gifte sig dessutom mina föräldrar! Helt magiskt. Jag har valt ut de bästa bilderna som ni kan kika på här under, men även till denna resan finns det en Vlogg på youtube som ni kan kolla in. Där får ni mer ingående på hur resan verkligen var. Vloggen för Grekland hittar ni här.


Vi hörs puss & kram ❤

Likes

Comments