Jisses vilken vecka som varit! Trodde aldrig att veckan skulle sluta med att jag faktiskt blivit diplomerad ridlärare level II.
Tänkte berätta om hur dessa dagar var..

Måndagen började med upprop och genomgång av schema. Vi fick också våra ämnen till undervisade lektioner i ridhus/sal/stall. Mina ämnen blev halt och hinder i följd i ridhus/ hästens form / kandaret och dess tillpassning. Vi skrev även två skriftliga prov.
Sedan började dagen med ridning. Dressyr först.
Vi red våra egna hästar först och efter nästan en timme i sadeln så bytte vi häst. Här valde examinatorerna vilken häst vi skulle rida, jag fick hoppa upp på lillen, en av skolans hästar som en klasskompis lånade i dressyren. Och han var motsvarigheten till liten. Hade svårt för skolorna och utmaningen var att få honom slappna av både fysiskt och psykiskt, men han blev faktiskt riktigt fin!
Efter en kort lunch var det dags för hoppning. Jag och cruizing har haft ett så bra flyt genom hela sommaren och hoppningen var från början det jag var mest nervös över, men han har verkligen räddat bort min hopprädsla. Visst, hinderna kändes höga först men jag bestämde mig bara för att ta mig över det.
Vi hoppade fram på ett hinder först och sen halva banan typ lite lägre innan man hoppade alla hinder. Efter sin runda höjde dom upp första hindret till ett stigsprång på 120 cm.
Jag började banan med att ramla av!!!! Hahaha. Totalt missförstånd och hamnade före hästen i språnget... men landade på fötterna. Upp igen och cruizing hoppade fyra första hinderna bra sen fick jag av honom lite stort och han blev lite sur på mig. Efter detta var det kombination ur böjt spår och jag hann inte räta upp honom ur svängen vilket resulterade i stopp på b hindret. Jag fick sen hoppa om den linjen.
Överlag så rättade jag till problemet, så det kändes bra. För några veckor sedan hade jag gett upp vid dessa tillfällen... cruizing har verkligen gjort denna sommar rolig. Tacksam att få ha ridit och lärt mig av en så fin häst, han är fantastisk.
Sen var det bara in med hästen och planera för tisdagens lektioner.

Efter en dag och man var helt slut i huvet, blev jag utblåst från mitt rum på skolan.... Hahaha. Jag hade gått ut med taggen till boendet men glömt låsa min dörr. Vaktmästaren hade sen gått rundan och antagligen låst av ren vana.... klockan 22.25 efter samtal med Securitas fram o tbx o försökt nå personal så kom jag äntligen in....

Tisdagen höll vi undervisande prov och hade diskussioner i grupp. Vi skrev även skriftliga prov. Diskussionerna handlade om allt ifrån personal, scheman och arbetsmiljö till djurskyddslagar, olika bett och hoppning. Man blev lagom svettig när man hade femton min på sig att rida en 110 bana med två faser, med hindertyp, avstånd och underlag .... då blev dressyrryttaren svettig förstår ni..
Lektionerna gick bra. Min hopplektion blev riktigt lyckad och den fick jag även beröm för! Efter detta var slut vid 18 tiden var det bara planera stall och sal lektion.

onsdagen hade vi undervisande lektioner. Min lektion i sal kändes bra och jag höll tiden precis. Tycker det är riktigt kul att ha lektion i sal.
Min stall lektion pratade jag om kandaret och dess tillpassning. Lånade Conny som visningshäst. Kändes också bra och även denna lektion fick jag beröm för senare vid "domen" hur det hade gått.
Vi hade även denna dag diskussioner och även ett moment med tömkörning. Ett av diskussionsmomenten var att man fick fem min på sig o förbereda sig sen prata om ett ämne i ca. 6 min.
På eftermiddagen fick vi sen reda på om vi klarat oss eller inte... värsta stunden att sitta o vänta, en del kommer ut glada och andra ledsna. Så konstig situation...
jag höll på o svimma när jag satte mig framför examinatorerna.. dom frågade hur jag kände och vad jag tyckte, så svarade att jag var mindre nöjd med mina skriftliga Prov då jag faktiskt fick hjärnsläpp på ett och hann knappt skriva klart det andra... men att jag var nöjd med undervisningen och kände att jag deltagit i diskussionerna.
Fick då till svar att jag varit lite svag på skrivningarna men plus i ridning, samt hopplektionen jag hade och stall lektionen. SÅ HIMLA KUL. aldrig känt mig så stolt.

Det jobbigaste med dessa dagar var att ju längre tiden gick ju ner osäker på sig själv och det man kan blev man.... men känns så jäkla bra att jag faktiskt kunde styra runt banan och rida den väl i hoppningen och kunde ha bra undervisande lektioner trots att jag hade panik med utblåsningen dagen innan och huvudet var mos.
Detta var helt klart det bästa och det värsta jag gjort i mitt liv 😂💛🐴

Det var hur diplomeringen gick till. Skriver mer om vad som händer nu i ett nytt inlägg, detta blev långt! :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är det bara några timmar kvar innan diplomeringen drar igång. Om några dagar får jag reda på om jag klarat slutproven för SRL II .
helgen har bestått av plugg plugg plugg och ändå känns det som man inte pluggat ordentligt.. idag har jag bara försökt repetera och huvudet är så fullproppat att man börjar blanda ihop saker, så nu har jag inställningen en dag i taget.
Imorgon är det ridning och kanske något skriftligt prov.
Jag får helt enkelt lita på mig själv, ta ett djupt andetag och göra mitt bästa.

Hästarna kändes fina idag. NU KÖR VI. heja oss, håll alla tummar ni har måndag tisdag och onsdag. Jag SKA ta mig igenom det här!!

Likes

Comments

Nu hamnar jag efter med uppdateringen igen... dagarna går i 110.
Iaf har en hel del hänt de senaste dagarna. Förra helgen var jag i Jönköping och tävlade två klasser.
Det gick bra och mindre bra. I medelsvår c1 var vi tredjeplacerade på nästan 68%. Det skiljde inte många hundradelar till vinsten så det var roligt!
Jag red också medelsvår b2 och summan av kardemumman är att vi nog bara ska rida den klassen nästa gång. Det krävs mer av honom och han orkar inte riktigt det när han gått en klass innan. Hade så jäkla härlig känsla på framridningen men på banan tog orken slut.

Vi har också börjat ladda för diplomeringen och nu är det bara FYRA dagar knappt kvar, helt sjukt!
I veckan hoppade vi en GAmmal diplomeringsbana och det gick så himla bra. Cruizing flög över hinderna, nervositeten var som bortblåst nästan och det var roligt! Nu hoppas jag verkligen känslan håller i sig. Som Johanna skulle sagt "hoppa eller dööööö!" 😈 (Internskämt)

Diplomeringen är somsagt mån-ons nästa vecka och denna vecka är det kursexamen i dressyr b och hoppning b. Idag var det dressyren och återigen red vi LA:3. Jag och Capsicum hade nästan 71% förra gången när vi hade programridning så kändes lite svårt o slå det, men vi gjorde det!
Hade så sjukt bra känsla genom programmet och allt kändes lätt. Jag njöt varje sekund på banan och vi hade så kul!
Resultatet: 74.6% 👏🏻 underbara älskade häst 💛

Tyvärr blev filmen suddig.. men här är en bild på snyggingen från idag!

Likes

Comments

Idag var ingen bra dag. Vaknade upp och kunde inte vrida huvudet till höger. Så idag har jag faktiskt lyssnat på kroppen och inte ridit.
Har haft riktigt ont i hela högersidan så hoppas det är bättre imorgon..

Capsicum blev idag riden av Anna. Hon hjälpte mig känna lite på honom i bytena och det var roligt att se honom ordentligt under annan ryttare. Hon tyckte väldigt mycket om honom med vilket såklart är roligt😍 han var så fin på slutet och hon ville inte sluta rida, haha
Bästa killen. Imorgon får han massage och skritta ut.

Cruizing fick vila idag och bara bli lite ompysslad då jag hade Ajaj.. men han såg lite tröttis ut så tyckte nog det var skönt idag❤️

Morgondagen är examensarbete och umet på eftermiddagen. Jag måste komma iväg till hööks med och köpa e vitamin samt plugga till prov vi har på torsdag.

❤️

Likes

Comments

Idag är det exakt två veckor kvar till diplomering.... man börjar bli lite stressad över det nu.
Tre dagar med prov praktiskt, muntligt o teoretiskt. Måste läsa o plugga ännu mer nu för o få in allt i skallen men vet inte riktigt vilken ände jag ska börja.

För er som inte vet så utförs diplomering av svenska ridsportsförbundet och man väljer själv om man vill diplomera sig eller inte.
Det finns tre olika level på detta och vi kan välja att gå upp för level I eller II .
Level I motsvarar praktiskt ridprov i hoppning på en meter samt ett språng på 1.10 och LA dressyr.
Level II motsvarar praktiskt ridprov i hoppning på 1.10 samt ett språng på 1.20 samt MSV C dressyr.

Utöver detta så har man skriftliga prov i ridlära, dressyr, hoppning mm, en lektion i stall, en i sal samt en lektion i hoppning och dressyr som bedöms.
Man har också muntliga prov.
Man får missa en del och göra om just den delen men missar man fler måste man göra om allt.

Jag har haft sån sjuk beslutsångest för vilken level jag ska göra. Jag är dressyrryttare och tycker inte om när hinderna blir för höga, samtidigt som jag vet innerst inne att jag har en bra ryttarkänsla och att jag kan.
Jag har dessutom alla förutsättningar när jag fått tryggheten att låna cruizing. Litar till 110% på honom, han är fantastisk. För honom är dessa höjder inte högt.
Jag har valt att gå upp för level II, om inte hjärnspökena får för sig för mycket innan. Jag vet inte hur min framtid ser ut riktigt men jag känner för min egna skull att jag vill satsa för o bevisa för mig själv att jag kan.
Mina framtida mål är ju att läsa till dressyrdomare och att ha en diplomering bakom detta känns tryggt. Därför vill jag satsa och klara det.

Jag ska försöka att bara andas, plugga och förbereda mig så gott jag kan nu. Missar man något är får jag väl göra om det då. Men jag ska inte tvivla på mig själv. Försöka iallafall.
För om inte jag tror på mig själv, vem ska göra det då?

Likes

Comments

I torsdags var vi i heda och tävlade på deras kvällstävling. Inte hunnit uppdatera efter det..
det var iaf en sjukt varm dag och redan när jag red in i medelsvår c1 så kände jag lite hur luften gick ur honom.
Ändå lyckades vi skrapa ihop nästan 68% och var femma i klassen!

Jag var sedan i valet o kvalet om jag skulle rida medelsvår b2 med. Men eftersom jag hade 3 h mellan klasserna så kände jag att han hann äta lite emellan o ladda om. Plus att värmen avtog.
Dock var han matt och trött. Stundtals superfin känsla men han orkade inte alls, blev nästan lite mot handen emellanåt. Lever på ett jättefint enkelt byte och en superkändis i ena 8 meters volten. Kändes ändå skönt att rida igenom programmet även om vi inte fick visa upp vad vi kan riktigt.
Slutade på knappt 61%. Bytena blev inte helt rena då han helt enkelt inte orkade, men han sprang inte igenom dom eller skuttade fram!

I helgen har han fått vila upp sig lite och skrittat ut.
Imorgon ska Anna som är vår dressyrlärare här rida lite på c och hjälpa mig med bytena.

På söndag är det tävling igen i Jönköping. Favorittävlingarna och sååå många fina hästar med i startfältet 🙈👏🏻

Likes

Comments

Förra veckan hade jag min umet dressyrlektion. Temat var bakdelsvändning.
Ett ämne jag själv använder mycket i både framridning och tycker är bra att ta med sig in i ridpassen. Hästarna blir lösgjorda, rakriktade och väl på sina bakben, när vi som ryttare lär oss rida dessa rätt. Däremot tycker jag det är svårt! Man spänner sig lätt och får svårt att renodla hjälperna = övningen får motsatt effekt på hästen. Dvs, att den lätt tappar framåtbjudning istället.
Därför valde jag att göra kvartsvändningar i varje hörn med trav emellan. Sen fick eleverna prova att göra hela vändningar.

Här ät bild på övningen.

Likes

Comments

Nu var det längesen! Haft så sjuukt mycket på schemat nu sista veckan. Mycket har hänt!

Tänkte att vissa delar ska jag dela med mig av i separata inlägg. Bland annat mina två sista UMET lektioner.
Hade också min sal lektion som handlade om rakriktning av hästen. Det gick superbra :)

Vi har haft hoppning för Micke Carlstedt två gånger nu och igår gick det riktigt bra. Vi hoppade lite fler språng och hindren blev lite högre. Nervöst som alltid.. Fattar inte varför för det går ju så himla bra! HATAR hjärnspöken.
Cruizing är iaf bäst och jag känner mig trygg med honom.

Jag har också gjort min enkät klar till jobbet med examensarbetet. Helt sjukt vilken respons!!! Har snart 300 svar på enkäten på bara en dag. TACK! fortsätt svara om du inte gjort det och sprid den! Verkar som detta är ett ämne som både bilister och ryttare tycker behöver väckas fakta om. Jätteroligt! Enkäten är öppen för både dig utan häst men som är bilist och för dig som ryttare. Eller kanske är du både ryttare och bilist ;)

Länken till enkäten:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjXEcSEZ97rpK34L5Ja_WEc3ueHTZw5k5_eY9xQCsY6wRb9g/viewformNu ska jag ladda lite mer inlägg när jag har tiden, sen plugga dressyrprogram. Imorgon är det nämligen TÄVLIIIIING. Så taggad. Capsicum ska få starta msv c1 och msv b2 på kvällstävling i Heda som ligger bara några minuter bort från skolan. Wohoooo

Likes

Comments

I fredags red vi program för dressyrdomare Ellinor Hjalmarsson. Det var varmt men så kul.
På morgonen hade vi först en träning i grupp med Elli där vi red vissa delar ur program och pratade lite allmänt om rörelser osv. Jag red cruizing då. Det gick bra!
Sen på Em hade vi programridning och alla red då LA:3, vilket senare sen kommer vara på "provet" för kursen dressyr b.
Capsicum var så himla fin, han var laddad o få springa program igen tror jag. Hade bra känsla men spände mig i inridningen och gjorde en kass halt, så där blev det två 5or...
i övrigt 7,5 & 8 på mycket, det var kul. Totalt red vi på drygt 71% vilket känns skönt! Nästa torsdag är det ju tävling igen med msv c&b i heda.

Två suddiga bilder!

Nu har jag pluggat lite, i veckan har jag både umet praktisk lektion på tisdag och onsdag har vi prov hippologi. På torsdag har jag umet lektion i sal.
Temat är bakdelsvändning på tisdag och torsdag ska jag prata om rakriktning. Delar med mig mer av det sen.
Vi har också hopplektionrna med Micke Carlstedt för första gången denna veckan, spännande...


Nu ska jag snart gå o ta in hästarna, regnet öser ner.

Likes

Comments

Denna vecka är många hästmänniskors semestervecka. Det är tävlingar i Falsterbo, vilket resulterar i tomt schema och inga lärare...typ.
Vi har ingen schemalagd ridning utan bara umet där vi har stall lektioner för varandra och examensarbete.
Lite skönt med en sån vecka, både för hästarna och oss. Det enda ridmässigt schemalagda är på fredag då vi har programträning!! Tjohoooo😍

Capsicum och cruizing har fått ridas ut och vila en extra dag nu.
Idag red jag däremot capsicum på banan, kände igenom honom lite och red ett pass med fokus på lösgjordhet bara. Så mycket tempoväxlingar, övergångar och skänkelvikning. Sen red jag linjen i skänkelvikning som är i LA:3 som är programmet vi ska rida på fredag.

Idag red jag även Christins fina häst, roligt! Men svettigt tre hästar på raken.

Imorgon är det lite sovmorgon, ska bli så skönt.hoppas på en solig helg med så man kan sola o bada lite kanske. Hoppas kan man ju alltid göra :)

Capsicum❤️

Likes

Comments