Igår kom Lars hit och vi hade sadelutprovning. Jag har ju som jag skrivit innan förstått att Capsicums dressyrsadel hindrar honom rörelsemässigt och när han tappat musklerna i sadelläget då kände vi att det var dags att byta. Han behöver en han kan röra sig i, då han rör sig ganska stort.

Vi hittade iallafall en Morris and Nolan sadel. Jag var dock inte övertygad, hästen kändes kanon i den men jag fick lite ont i höfterna. Det är mycket mera stöd i denna nya mot min gamla, så man hamnar mer i position i sadeln, vilket jag behöver, men inte är van vid. Jag vet när vi hade sitsträning för Karina Möller att jag var öm i höfterna då med för hon vinklade ut min höft, så detta kanske är positivt! haha. Nej men mamma filmade lite när jag red i den och det såg inte ut som det kändes. Så får helt enkelt rida in mig i den nya när den kommer.
Sadeln låg även bra på Fellis vilket känns skönt. Trots olika kroppsform har dom rätt lika sadelläge, konstigt nog.

Nu är jag många tusenlappar fattigare och utan sadlar en vecka... Lars tog med min hoppsadel för omstoppning, så denna vecka får jag rida lite lugnt i min gamla sadel och jobba med tömkörningen.
På måndag är det Ingerträning så då får jag helt enkelt ta den gamla sadeln och ta det lite lugnt. :)


bild på sadeln snodd från google..

Likes

Comments

Vill tipsa om gott bröd för hungriga hästtjejer! Och ni andra med såklart 😉
Jag själv har lite ibs mage och får ont av typ vitt bröd och mycket vetemjöl.
Detta brödet kan jag äta med gott samvete och det håller mig mätt länge.
Ni som känner mig vet att jag är hungrig nästan jämt.. och ni som har häst vet hur mycket energi man gör av med..

Receptet är härifrån!

Gör såhär:

Likes

Comments

Lediga dagar blir snabbt upptagna dagar.. idag åkte vi till Starby för equiterapeut koll på Capsicum och Fellis.
Capsicum har ju känts lite spänd nu senaste tiden, men Linda hittade inget konstigt. Lite stel i vänsterbogen, men det brukar han vara vid koll. Hon höll med om att han tappat muskler vid sadelläget, men sa att det förutom sadeln också kan bero på bytesträning, då dom jobbar lite annorlunda med kroppen då o ibland kan "släppa" bakbenen.
Känns skönt att vi inte kände nåt konstigt och att imorgon kommer Lars för koll av ny dressyrsadel.

Jag har även spontanshoppat ett par stövlar! Begagnade men sååå fina. Tänkt att beställa nya dressyrstövlar, men tänker ha dessa som träningsstövlar och beställa ett par finare tävlingsstövlar till sommaren. Då hinner jag spara lite mer pengar med :) nya kostar ju några tusenlappar...

Hur fina är dom inte?! Hoppas dom passar nu🙏

Likes

Comments

På fredagen förra veckan var det bomövning som gällde. Jag valde i uppvärmingen att trava bommarna på rakt spår med normal avstånd för att hitta takt och rakriktning. Detta ganska tidigt i passet.
När hästarna och ryttarna var varma i kroppen så jobbade vi vidare med övergångar men också så kortade jag avståndet mellan första bommarna och längde de andra. Här är det viktigt att inte bromsa i handen men också att stötta upp med skänkeln. Konerna i mitten fanns till som stöd att fånga upp hästen och koppla på skänkeln för att sedan få längre travsteg över de längre bommarna.
När det fungerade bytte vi håll och jobbad med längre avståndet först, till de kortare bommarna. Där fick man tydligt kvitto på om halvhalten vid konerna gick igenom.
Detta är en evighetsövning man kan jobba mycket med, det går också lägga volt mellan bommarna, göra en övergång till skritt eller kanske fatta galopp mellan konerna, ta ett varv på volten och sedan bryta av vid konerna igen och trava över de sistnämnda konerna...

Övning två bestod efter mycket rakriktning -  på volterna. Här jobbade vi galoppen över galoppbommar på en stor åttvolt. I mitten bryter man av till trav för att sedan fatta den nya galoppen i motsatta varvet. Här tränar ryttaren på att vänta, bommarna ska komma till dig. Hästen får gymnastikträning.
Här kan du variera övningen, den starkare hästen kan göra enkla byten emellan konerna istället för trav till exempel.

Likes

Comments

Torsdag och fredag förra veckan hade jag lektioner i egebylund. Så roligt men fruktansvärt kallt. På torsdagen visade tempen nästan -18 ... ❄️ tappra ekipage som kämpade på trots kyla och stelfrusna fingrar.
På torsdagen var det dressyr med extra fokus på ryttarens sits och inverkan. Uppvärmningen blev därför mycket kontroll av sitsen och vi jobbade med taktkänslan, tempoväxlingar och övergångar.

Huvudövningen bestod av jobb på volten. Jag delade upp volten i "kvartar" så första kvarten i trav, andra sakta av till skritt, i mitten galoppfattning från skritt och sen galopp ett halvt varv innan man bröt av till trav och började sen om. Viktigt att inte stressa in i övergångarna eller framförallt galoppfattningen. Var noggrann och planera vägen väl.
Satte ut konor vid varje kvart för att ha ett riktmärke. Superbra övning för att få ett kvitto på att man inverkar rätt och att planera sin ridning. En 20 meters volt blev plötsligt ganska liten!


Nedan ser ni skissen på övningen. Runda cirklarna är koner.

Denna övning går att anpassa utefter utbildningspunkt hos ekipagen. Man kan jobba bara skritt och trav, trav ett halvt varv och galopp ett halvt osv..

Vid fler ekipage är den också bra då man kan vara på båda stora volterna vid A & C i ridhuset.


Likes

Comments

Med ett försök att gå upp tidigt för plugg i morse som inte fungerade - så blev detta en bra dag ändå.
Började med promenad med bu och Sara i telefonen, mysigt. Sen red jag ett pass på fellis. Travade bommar i båge på kortsidan med fokus på formen lite rundare och lägre. Hon blir bara finare och finare, så roligt.
Capsicum tömkörde jag idag också över bommarna. Han känns lite låst nä jag sitter på så jag hoppas det är dressyrsadeln som spökar. Lars kommer den 17 för utprovning av ny. På fredag ska Linda equiterapeuten kolla honom, det känns bra. Imorgon ska jag lägga på hoppsadeln som jag vet ligger bra och se hur han känns då.

efter lite lunch hämtade jag upp Juni så åkte vi till Sally. Longerade henne idag så hon fick röra lite på sig. Väldigt pigg!
Hem o vända för o ha dressyrlektion för Emma, vilket också gick kanon!

Hem o vända igen för o sen åka till Mjölby för o få rida lite på Bettys fina Curre. Intressant o sitta på en häst man sett från backen och han gav en så fin känsla. Mycket häst att rida så kroppen fick kämpa lite men underbar häst :)

NU är jag hemma igen och har duschat, plugget får jag nog ta tag i imorgon iallafall..


Bild på Fina Fellis igår!Likes

Comments

Dag två på 2017 och nu jäklar börjar försöket att hämta energi och komma i form. Började morgonen med pw med mamma sen har jag varit nere i skogen och ridit på fellis. Hon fick gymnastikhoppa lite studs i ridhuset och tyckte det var jättekul tror jag ✨

Nu väntar jag på o bli upphämtad av morbror då kusinen juni fått hem en liten ponny som står där jag har capsicum. Tillsammans ska juni lära sig rida och med en så fin o snäll liten ponny tror jag det kommer gå super. Juni är duktig dessutom så det blir nog inga svårigheter.
Capsicum var mer vild än tam igår, sprang på sidan, stod på bakbenen och hade energi för tio hästar.. hoppas på lite lugnare häst idag, haha.

Dags att skriva tävlingsplanering för våren, hoppas jag hinner det sen :)

Juni och capsicum 💕

Likes

Comments

2016 var året jag gick in i med övertygelse om en förändring. Det kom flera förändringar, dom flesta positiva dessutom.
Det var året jag bröt vardagscirkeln och bytte jobb. Jag valde att följa min dröm och hoppa på plugget. Jag sålde min lgh. Jag träffade massor nya människor och hela sommaren var en enda utmaning.
2016 var bra men jag hoppas 2017 bjuder på lite mer ändå. Mer utmaningar, mer tävlingar, mer fantastiska vänner och jag hoppas 2017 blir året jag blir kär igen.

Nu kör vi✨👊🏻🎉💥

Likes

Comments

Efter nästan två veckors sjuka med envis influensa börjar det vända.
Imorgon ska jag sätta mig på tåget till kalmar och sis. Vi ska mysa där och handla dom sista julklapparna och bilar sedan hem ihop på onsdag eller torsdag. Snart jul ju! helt sjukt vad fort tiden går.

Capsicum har lite vila nu. Vi ska kolla sadel efter jul samt equiterapeuten kommer. Han har känts lite matt så denna vila gör nog honom gott hoppas jag.
Rider ju även på Ciccis fina Fellis som gör framsteg hela tiden. Målet är div. 3 dressyr i vår och komma ut o tävla. Sååå roligt och är tacksam att jag får rida henne. Får berätta mer vid annat inlägg. :)
Roligt o ha två hästar som är väldigt olika varandra, det ger min träning väldigt mycket.

liten lägesuppdatering, ta hand om er.

Likes

Comments

oj vad det ekar här.. Som vanligt så går dagarna i ett och jag har helt missat att ens skriva ett endaste inlägg.
Det är konstigt egentligen för det är himla roligt att kunna backa bandet och gå tillbaka hit för att läsa.
Dålig på att ta mig tid med kanske.

Iallafall är jag hemma och har sjukstuga så fick för mig att bytea ut headern här och skriva ett inlägg i hopp om fler sen :)

Första delen i utbildningen är klar, eller, egentligen andra. I somras gjorde vi ju ridledarexamen och nu är jag godkänd i ungdomsledarkursen som är en del i ridledaren. Har fått hem intyg och det känns så skönt.
Nu kan jag bara fokusera på distansuppgifterna till hippologin som ska vara inne några veckor framåt.
Ungdomsledarkursen har gett mig mycket inspiration och pepp, vi fick otroligt mycket bra läsmaterial och Anette från svenska ridsportförbundet var så inspirerande att lyssna på.

Samtidigt som intyget kom så har jag haft lite splittrad känsla i magen dom senaste veckorna.
Ibland kommer känslan tillbaka som jag hade när man tog studenten.

Har man valt rätt? har man en plan? tänk om man misslyckas? hamnar jag på första trappsteget igen?

Sjukt irriterande tankar men jag försöker då att använda mig av denna kursen och tänka tillbaka på varför jag vill jobba med ungdomar och barn. Varför jag vill jobba med hästar. Sen om det blir på ridskola eller vart det blir, det får framtiden utvisa. Från att ha jobbat med en o samma sak sedan studenten till att slänga sig in i egentligen något helt nytt igen, det är fasen läskigt. så är det nog för alla, oavsett men det var längesen jag kände så.
Men jag antar att livet är lite såhär, det går upp och ner och ibland tvivlar man på sig själv.
Min syster sa "tänk på alla gånger du drömt om detta? Det gör det mer värt att fortsätta än dom gånger du tvivlat"

så sant.
Jag har drömt om detta sen jag var typ 3 år och mamma och pappa fick lägga för många kronor på ponnyridning. Kan jag uppmuntra iallafall en person med min kunskap jag samlat på mig och kanske bli en förebild, så har jag ju lyckats. Min tid kommer, jag ska bara våga möta den som jag brukar göra. Med ett leende :)Likes

Comments