Header

Lite rolig info för den som tycker om att läsa:
This is our little housilousi! Helt otroligt att vi snart har haft det i NIO år?!?!?!
Känns nästan som igår då man var i spanien nästan hela tiden och letade, letade och letade efter ett hus. Alla vägar vi har åkt på i spanien har nog knappt en spanjor gjort. Alla dessa timmar då man egentligen ville vara vid poolen och bada (jag var typ 10 år gammal) men man fick snällt sitta i en kokhet bil i flera timmar, på smala grusvägar uppe i bergen, för att se på ett litet ruckel till hus som var ingenting att ha.
Ja gud ja, men äventyr har jag iallafall haft i min barndom och tur är väl det!
Vårt fantastiskt fina hus ligger uppe i bergen, femton-tio minuter från motorvägen och cirka 30-35 minuter från malaga. Vi bor i en liten by som heter Macharaviyaya (jag vet, assvårt men det rullar på rätt bra nu efter, som sagt, nio år). Vi hade grannar ungefär 450 meter ifrån, som vi inte ens såg, när vi flyttade hit. Ana och Enrique, deras hus är dock bara sommarstuga och dom är bara där ibland, men det är alltid dom som ringt när vi har haft inbrott så vi TROR att vi kan lita på dom. (man kan ALDRIG lita på spanjorer, deras kultur är i princip uppbyggd på att ta det som inte är ditt och gör det till ditt).
För ett år sedan så fick vi en till granne, hans ruckel ser man i kikaren om man kollar noga. Han heter Pedro och har en åsna som hette något på e, kommer ej ihåg! Han är dock väldigt söt och snäll och vinkar alltid glatt och tutar när han kör förbi i sin lilla, lilla, LILLA blåa bil.
Nu när vi var där så höll en man på att bygga ett till hus precis bakom oss, så vi gick helt enkelt och frågade honom vem han var o.s.v. och han var tydligen från tyskland och höll på bygga en sommarstuga till sina kompisar, så nu får vi förhoppningsvis lite flera människor i rörelse där uppe på toppen!

Annars har jag väl inte jättemycket att säga förutom att utsikten är HELT underbar.
Jag satt mest i en solstol hela tiden och löste korsord på korsord, läste bok efter bok. Drack lite cola zero mellan varven och rensade ogräs så det stod ut genom öronen. På dagarna var det runt 25-30 i skuggan men blåste lite kallt så man fick ha tunna mjukisbyxor och en tunnare långärmad och på kvällarna var det runt 9 så då fick man ha vinterjackan på sig.
Rekommenderar starkt "äkta" spanien, som vi bor. Små byar, billigt, otroligt god mat, mysiga ställen och att se lite utanför det turistiga.
Om någon känner att DIT vill jag åka, slå en pling vettja!
PÖSS

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

HOLA!! Jag tänkte att jag skulle berätta för er (och för mig själv, lol) vad jag har för sjukdom, vad den gör och varför jag har den! SOOOO, here we go, WOHO!

Det började när jag var ganska ung och hade mycket problem med mina leder, jag hade ofta ont i ryggen och i knäna. Jag kunde därför många gånger inte delta i gymnastik och jag minns så väl den gången jag skulle prova på balett och i princip bara gallskrek och grät mig igenom lektionen för att hon töjde mina leder och muskler alldeles för mycket. (Idag fattar jag absolut inte hur hon kunde göra så, men det är ett annat kapitel). Det blev mycket tid på sjukhuset och dom konstaterade att jag hade barn-reuma. (Vilket vi idag inte ens vet om jag haft eftersom dom aldrig kollade ordentligt, möjligt att jag lidit av psoriasartrit hela mitt liv). Runt högstadiet började jag få stora skorpor och eksem på mina smalben, dom kliade så förbannat och jag smörjde och smörjde och inget blev bättre.
Efter det har det gradvis blivit värre.
Dundersommaren vi hade år 2014(?!?) gjorde att mina eksem på benen försvann och lämnade efter sig stora ärr. Det är så med psoriasis på huden, den blir bättre i solen och kan ibland försvinna helt. Och det gjorde dom på smalbenen (thank god, satan vad det kliade i flera år).

Idag så kan man konstatera att jag har psoriasartrit, jag har inte fått en diagnos, utan min läkare har endast konstaterat det. Vill understryka detta väldigt mycket då det är svårt att se psoriasartrit på leder med en röntgen och magnetröntgen är dyrt och det kan vara så att det inte ens syns då, så man får sällan diagnos. Har man vanlig psoriasis (den som även jag har och den sitter på huden som eksem) så kan man ta prover på det.

Synlig psoriasis
(bild nummer 3 med fingret) lillfingrarna går att böja konstigt (had NO idea om detta kan jag lova) och det tyder på att lederna i fingrarna är inflammerade. Bild nummer 1 och 2 är alltså psoriasartrit på lederna som kommit ut till huden. Jag har alltid haft enormt fina fötter och händer och i somras small det till och mina fötter och händer har sett ut som helvetet själv sen dess. Jag går på stark kortison samt en hel del smörjande hit och dit och det kan bli bättre för en stund men så fort jag tar på mig ett par för täta skor är jag tillbaka på noll.
Händerna är inte så farliga (relativt bra tidsfördriv när man har tråkigt att sitta och pilla bort stora hudflagor 🙄). Det enda som stör mig med händerna är dom tusen hundra miljontals sju hundra femtio nio små blåsorna som bildas när huden blir för tunn. Det gör så förbannat ont när man kniper ihop handen eller ska ta i saker. (Ni som haft solblåsor vet jag pratar om). Vissa dagar har jag ingen blåsa alls och nästa dag kan jag ha hundra. Det går från dag till dag.
Fötterna är det som faktiskt på riktigt tar ont. På sidan (som ni ser på bilden) så har det gått så långt att huden har börjat spricka och jag lovar er att det gör pissont att ha något som trycker på (tighta sockor eller skor överlag). När jag går ut och går och kommer in i värmen så sväller mina fingrar upp, blir som korvar och blir som en regnbåge, olika färger alltså. Det kliar oftast, pulserar och gör riktigt ont, som att fingrarna ska explodera. Det är också en nackdel med psoriasartrit, man tål inte att gå från varm till kall, kall till varm snabbt.

Ja, det som inte syns då? Det som sitter i lederna?
Jo, det gör pissont ibland och ibland känner jag ingenting. Jag kommenterar oftast inte att jag har ont i kroppen eftersom det är vardag för mig. Jag har svårt med ländryggen oftast, speciellt i sängen på kvällarna. Det kan ofta göra ont i armbågarna och egentligen varenda ställe som går att böja haha!
Det jag har tuffast med är knäna som går i lås varenda eviga dag. Jag fick ju det här för någon månad sedan i vänster knä och fick inte ur den själv så jag fick åka in och smälla ut skiten. Visst tar det ofta ont och så men det är nog det jobbigaste. Armbågarna låser sig på kvällarna oftast, när jag ligger i sängen och ska vända på mig och höger knä låser sig ALLTID när jag ska trycka ner kopplingen i bilen, vilket kan irritera mig till vanvett.
Det har hänt att jag inte fått ur låsningen när jag ska koppla så jag får ställa mig på sidan, gå ut ur bilen, hoppa lite så att knäet går ur lås och sen köra vidare. (Jag lovar, man blir skitirriterad)

Varför har jag psoriasis då? Vart kommer det ifrån??
Min farfar har psoriasis (jag vet dock inte om han har psoriasartrit, har aldrig frågat). Jag har fått den ärftliga sorten alltså. Det smittar inte utan är en inflammation i huden som oftast är genetisk (är inte jättepåläst så vet inte om man kan få det bara sådär). Det finns många som har psoriasis, Ellinor som var med i top model och bloggaren Paulina t.ex. Dock tror jag dom är mest drabbade på huden (har ingen aning).
Psoriasis och psoriasartrit är alltså ingen farlig sjukdom utan den gör att du får eksem, det kliar och man kan få ont i leder och muskler. Det är som små inflammationer.
Tänkte om det är någon där ute som kanske känner igen sig, aldrig hört om det som behöver höra om det eller så är ni bara nyfikna som få (som jag är).
Och nu hoppas vi alla och håller tummar och tår att dessa fötter och händer reder upp sig!!

Hoppas ni får ett härligt veckoslut! PUSS

Likes

Comments