Skolveckan efter national holiday week började redan på lördagen och vi hade alltså egentligen lektioner i 7 dagar i sträck. Jag och Cornelia kom dock hem till Hangzhou på lördagskvällen så vi missade den lektionen och taggade söndagslektionen istället. Det var lektioner på helgen för att kompensera för ledigheten vi hade haft. Läraren pratade också först om att vi skulle vara lediga på måndagen och tisdagen för att kompensera för lektioner på helgen men detta ändrades sedan. Det kommer förresten ett inlägg om Nordkorea senare. Det håller på att skrivas med det är så jäkla mycket att skriva om så det kommer ta lite tid.

Förra veckan startade våra extralektioner som vi kunde välja. De är bara för skoj skull eftersom att examineringen ligger i januari och då är inte vi här. Man kunde välja mellan bland annat målning, kalligrafi, stickning, kung fu och tai chi. Jag valde kalligrafi och kung fu. Första lektionerna har bara varit introduktion men på kalligrafin pratade snubben bara kinesiska så jag satt och övade tecken istället på pleco (underbar översättningsapp). Även om det blir roligare senare med kalligrafin där man faktiskt får måla några tecken så har jag bestämt mig för att inte gå på den. Kung fu var roligare, kanske framförallt för att jag har varit väldigt dålig på att träna och här rörde jag äntligen på mig. Det var ganska svårt och vi var lite väl många studenter men det såg riktigt coolt ut när läraren gjorde rörelserna så där kommer jag fortsätta gå några gånger till i alla fall. Vi gjorde rörelser väldigt långsamt, lite som yoga, men om man skulle bli attackerad kan de användas i självförsvar, väldigt häftigt.

Förra veckan hade vi även prov i kinesiskan på onsdagen och torsdagen. Onsdagsprovet var ett skriftligt där vi bland annat skulle översätta från tecken till pinyin och tvärtom, göra meningar med vissa ord och även skriva en kort uppsats på minst 100 tecken. Ämnet på uppsatsen var "min ..." och alla utom några enstaka skrev om sin familj. Det blev rätt dålig fantasi och man fick vrida på sanningen lite. Jag kom till exempel inte på vad tecknet för söder var så mina föräldrar fick bo i västra Sverige, de fick även andra yrken. På torsdagen hade vi ett muntligt prov. Tillsammans med sin roomie skulle man förbereda en dialog som vi spelade upp för läraren. Vi fick också läsa upp en dialog som hon hade förberett. Hela provet gick bra och alla blev godkända!

Det var väldigt skönt när helgen väl kom. På fredagen stack jag och några andra i kinagruppen till ett escape room. Det går ut på att du blir inlåst i ett rum och sedan ska du försöka ta dig ut genom att lösa olika problem. Vi valde rummet artificiell intelligens och trots att vissa delar var på kinesiska lyckades vi komma ut! Det svåraste var att hitta själva stället där rummen låg. På deras hemsida hade de bara adressen till deras kontor, vilket vi inte visste så vi drog ditåt. Vi hade bokat rum vid 16:00 men det slutade med att vi blev inlåsta runt 20:00, då hade vi dock tagit en middagspaus i letandet också. Efter vi hade räddat världen från elaka robotar åkte vi till en marknad där vi bara vandrade runt och köpte lite lammkött på spett och annat snacks. I lördags var jag och Cornelia och shoppade i 6h. Vi var först vid silkmarket där man kan köpa billiga kläder med oklar kvalitet och vi kom båda ut med varsin stor svart soppåse med kläder. Därefter åkte vi till ett annat shoppingdistrikt där Forever 21 ligger. Damavdelningen breder ut sig på tre och en halv våning och herrarna får den resterande halvan. Där köpte vi också på oss en hel del. Vi gick även till ett supermarket som enligt rykten skulle sälja marabou men till vår förtvivlan så stämde inte det. Vi fick nöja oss med lite Toblerone och Lindt. Dagen avslutades med kung fu panda.

Igår åkte jag, Cornelia och Haochen till en teodling. Vi började i byn Longjincun och gick upp för massa trappor, över ett berg där man kunde se ut över tefälten och även se West lake och Hangzhou's skyskrapor. Vi kom ner vid Meijiawu där vi också åt middag och drack det te de odlade där. Kan tyvärr inte säga att det var så gott dock men vi köpte den billigaste varianten och dessutom är jag ju ingen tedrickare. Vi blev också ett flertal myggbett rikare. Denna veckan har vi en inlämningsuppgift i signalbehandlingen, kung fu, allmänt pluggande och vi har också börjat med den nya kinaboken men annars ser veckan rätt tom ut. Vi får se vad vi fyller den med!

James visar hur man "typ" kommer ut ur escape room

Tefält!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vi har bara haft lektioner i två veckor men vårt första (och enda) lov är redan här! Under lovet är hela Kina ledigt och alla reser runt för att besöka nära och kära. Det är alltså bokstavligt talat kineser överallt så Cornelia och jag bestämde oss för att fly landet och åka utomlands, nämligen till Nordkorea!

Denna resa har varit planerad rätt länge. Innan vi kom till Peking skrev Cornelia på kinagruppens facebooksida (tror jag läste det i Irkutsk) om någon var sugen på att följa med till Nordkorea under lovet, sista datumet man kunde anmäla sig var första september. Jag började tänka lite på det och tyckte det kunde vara intressant. När vi möttes upp i Peking sa jag att jag ville följa med, det blev rätt spontant. Därefter skrev vi till resebolaget Cornelia tänkte åka med och sen var vi igång! För att åka till Nordkorea måste man i princip boka via ett resebolag och det vi åker med skulle vara ett av de lite billigare. Vi har skickat kopior på våra pass, kopior på små foton av oss och skickat en signerad blankett på att vi inte är journalister till dem med mera och de har fixat allt som har med visum att göra. Visumet kommer på ett separat papper så vi behövde inte skicka in passet vilket var väldigt skönt.

Både jag och Cornelia hade single entry visa vilket innebär att vi bara fick komma in i Kina en gång och ut en gång och som ni antagligen har insett har vi redan förbrukat "att komma in"-delen. För att få komma tillbaka in i Kina efter Nordkorea var vi alltså tvungna att fixa double entry. Vi tänkte hela tiden att vi skulle göra det så fort vi kunde efter att vi hade anlänt på campuset då killen på visacentret i Göteborg hade sagt till mig att universitetet kunde hjälpa en att fixa sådana grejer. Det var inte så många som hade någon bra information men på onsdagen förra veckan kunde vi äntligen åka till polisstationen där vi fick vänta i minst tre timmar innan vi fick träffa någon. När vi sedan hade pratat en stund, lämnat in pass och papper och fått ett annat papper frågade vi när vi kunde hämta passen och hon svarade 17 oktober. Först stirrade vi bara på henne och förklarade att det inte var möjligt eftersom vi redan hade bokat resan och vi skulle åka till Peking sista september. Vi frågade om det gick att få någon typ av express deal men det fanns tydligen inte och hela tiden svarade hon med att "China has regulations and laws" och därför kan de inte skynda på något. Ett litet tag trodde vi att vår resa inte kunde bli av men sedan tittade vi närmre på lappen vi fick och där stod det att upphämtningsdatum var 30 september. Det visade sig att hon hade tjafsat om residence permit vilket behövs om man ska stanna i Kina över 180 dagar, vilket inte vi ska. Eftersom vi hade bokat ett tåg på morgonen den 30:e ville vi helst hämta passen dagen innan och tjejen gav oss ett telefonnummer vi kunde ringa för att kolla om de var klara. För att vara på den säkra sidan dock så bokade vi ett till set med tågbiljetter, tyvärr mycket dyrare. Det var väldigt tur att vi bokade dem för passen kunde inte bli klara till torsdagen så efter vi hade fått det bekräftat åkte vi till tågstationen för att få refund på de biljetter vi inte kunde använda och få ut de dyrare biljetterna.

De dyrare biljetterna var första klass biljetter på snabbtåget till Peking och det var riktigt najs! Andra klass i snabbtågen är bättre än SJ:s första klass så ni kan ju tänka er hur våra platser var. Cornelia och jag skulle egentligen inte sitta bredvid varandra men en tågvärdinna var snäll och fixade det problemet åt oss. Vi satt i en avskild del av första klass där det endast fanns totalt fem sittplatser. Vi satt en och en och våra platser hade en bordsbricka i ena armen och en tv-skärm i den andra. Vi fick ett eget uttag och man kunde också trixa med sätet så mycket att det kändes som att leka med en hästen-säng! Vi fick också en vattenflaska, lite snacks, en filt, ett par tofflor och gratis middag! Vi kanske inte kommer åka första klass igen på grund av priset men det får ändå 5 av 5!

Snabbtågets första klass

Nu sitter vi på flygplatsen i väntan på att få flyga iväg till Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Vi kommer åka med Nordkoreas enda flygbolag, Air Koryo, vilket enligt en hemsida ska vara det sämsta flygbolaget. Jag har dock inte kollat upp av vilka anledningar men vi kan ju hoppas på att det inte är säkerheten i alla fall. I Nordkorea har vi ett fullspäckat schema som bland annat inkluderar Kim Il Sung och Kim Jong Il's masoleum, Kim Il Sung square vilket är platsen vi ofta ser på tv när parader etc. hålls i Pyongyang och en spionbåt från USA, tillfångatagen 1968, vilket är det enda amerikanska fartyg som innehas av ett annat land och Nordkorea ska vara rätt stolta över det. På masoleumet måste man ha "formal clothing" vilket betydde att jag var tvungen att köpa nya skor och lite nya kläder. Sedan när man går runt lite halvt finklädd så vill man ju inte ha en klumpig ryggsäck på ryggen så därför var jag tvungen att köpa en ny väska också, men det är sånt man får ta när man ska ut och resa. Vi kommer hela tiden ha två guider som följer oss och man får inte gå runt själv. Man måste även fråga om lov varje gång man vill ta kort eftersom man inte får fota allt, vilket kommer vara lite drygt.

På ett sätt känns det dumt att åka och gynna ett land som fortfarande har koncentrationsläger och låter sin befolkning svälta. Maten som odlas fram i vissa lägren hamnar också bland annat i Pyongyang och att eventuellt äta sådan mat känns rent ut sagt vidrigt. Men jag ser ändå den här resan som ett tillfälle att lära mig en hel del, framförallt vidga mina vyer och få en liten insyn i världens mest stängda land. Även om vår resa är väldigt planerad och på ett sätt tillgjord då de bara kommer visa bra/imponerande grejer med Nordkorea så kommer verkligheten garanterat spricka igenom lite.

Likes

Comments

Nu har vi haft vår första skolvecka! Tydligen hade vi vår första lektion i söndags men det var ingen som hade meddelat oss om det. Vi har kinesiska lektioner varje dag mellan 9:50-11:25 och på tisdagar handlar lektionen enbart om att lyssna. De andra är mer skriva, prata, läsa etc. Vi har också två olika lärare, en till hörförståelsen och en till det andra, och båda verkar snälla och väldigt bra. På fredagar kommer vi få som läxa att skriva små uppsatser som hon rättar på måndagarna och på måndagarna kommer vi ha någon variant av glosförhör. Den här veckan har vi fått andra mindre läxor varje dag, till exempel att göra vissa övningar i vår bok eller att skriva meningar som innehåller vissa ord, men de tar inte så lång tid att göra (än så länge).

Vi läser också signalbehandling. Föreläsningarna går på tisdagar och torsdagar 15:55-17:30. Sen har vi en middagspaus och därefter en övning/diskussion/laboration mellan 18:30-20:55. Lektionerna går så sent på grund av att vi har kinesiska studenter i klassen som också läser andra kurser. Signalbehandlingen verkar vara rätt najs också men jag märkte att jag var väldigt ringrostig när vi skulle börja räkna. Tur att man har några veckor på sig innan tentan.

I övrigt börjar vi hitta mer och mer och gör oss mer hemmastadda. Vi har hittat vart man kan lämna in sina kläder för tvätt, vi har provat lite olika matsalar och vi har hittat ett jättemysigt café utanför campus där vi satt och pluggade häromdagen. Det var väldigt mysig miljö och det sprang runt massa katter men tyvärr var det väldigt dyrt. Ju mer av Hangzhou man ser desto mer gillar man det. Vi bor verkligen i en fin stad! Och för att slå hål på många fördomar, kineserna ser faktiskt inte likadana ut.

Vår byggnad

En av många matsalar där man pekar på vad man vill ha och betalar med sitt studentkort

Klart att man har en Mao på campus!

Caféet

Likes

Comments

Det första jag och Cornelia, som kommer att vara min roomie i höst, gjorde dagen efter registreringen var att åka till ett supermarket där vi köpte städgrejer och lite inredningsgrejer. Därefter gjorde vi en riktig storstädning, eller en så stor städning vi kunde göra med det vi hade. Vi har ingen dammsugare men vi köpte en sopborste och en mopp så vi har sopat, skurat och torkat av alla ytor i alla lådor, skåp och bänkar. Vi hittade lyckligtvis inga döda djur under städningen men det låg en nöt och några dadlar i ett skåp (plus massa damm överallt) så en storstädning var rätt behövlig. Efter städningen packade vi upp våra väskor och nu känns rummet mycket mer som hemma men vi har fortfarande några få grejer kvar. Framförallt vill vi ha en matta och jag behöver köpa något som täcker märkena efter tejp på min vägg. Vi kommer åka till Ikea idag så vi får se vad som får följa med hem men svensk choklad är i alla fall garanterat. I övrigt är rummet rätt najs. Vi bor på 6:e våningen och har en inglasad balkong ut mot Hangzhou city. På vardera sida om balkongdörren står en 110-säng och därefter pryds väggen av ett stort skrivbord och garderob. I garderoberna har jag och Cornelia lagt ut självhäftande mönstrat papper för att fräscha upp lite och vi har också dekorerat skrivbordsväggen. Men en bild säger mer än tusen ord så jag ska sluta beskriva rummet i detalj och låta er se efter själva. (Kommer posta inlägget efter vi har varit på Ikea så ni förhoppningsvis får se rummet med en matta på golvet)

Jag och Cornelia höll på rätt mycket med rummet både i måndags och tisdags, samtidigt som vi har fixat andra nödvändigheter med bl.a. vår resa vi kommer göra under höstlovet men det kommer ett senare inlägg om det. Detta innebär att vi inte har gått runt jättemycket i stan men det vi har sett har varit bra och Hangzhou verkar väldigt väldigt lovande! Igår gick vi, tillsammans med en tysk vi har träffat, vid West lake och där var det riktigt fint. Tyvärr har det varit lite smoggigt, molnigt och regnigt den här veckan så det har inte blivit några bra bilder men West lake kommer besökas flera gånger så det kommer senare. Igår var vi även på en välkomstceremoni för internationella studenter som var riktigt riktigt seg. Det var bara en massa långa tal från de som är ansvariga för den internationella avdelningen och skolans vicepresident. Först fick vi höra ett välkomsttal som var okej men de andra pratade mest om regler och alltså sunt förnuft vilket man redan har koll på. Det var också en polis som pratade om visum som inte rörde oss. Det var väldigt många studenter som somnade eller hade sitt fokus riktade mot mobilen. Välkomstceremonin är väl en grej som man bör gå på men det mesta jag fick ut av det var att jag satt på raden där alla first ladies satt under G20 mötet.

Skolan börjar på måndag och imorgon ska vi ha möte med en av LTHs ansvariga för kinainriktningen och förhoppningsvis få veta vart vi ska vara på måndag, vilken lektion vi har och hur vårt schema ser ut under hösten. Det här med information är inte Kinas starka sida direkt, men man vänjer sig vid det.

Efter Ikea...

Nu har vi varit på Ikea eller Yíjiā (宜家,suitable/proper home) på kinesiska och det var galet trevligt! Jag åt köttbullar, fick dock väldigt lite potatismos, och drack lingondryck och det var väldigt kul att se små svenska ord överallt. Får jag förmycket hemlängtan någon gång kommer jag att gå dit! I matväg blev det bara en marabou som fick följa med hem men de hade också knäckebröd, Kalles kaviar, snaps, kaffe och massa andra svenskheter. Det har ösregnat hela dagen då en tyfon har träffat södra Kina så vi blev dyngsura så fort vi gick ut. Detta resulterade till en dyngsur väska som innehöll en dyngsur plånbok och ett väldigt blött pass... Pengarna klarade sig bra och bara några kanter blev blöta men passet mådde sämre. Det ligger nu på skrivbordet med papper mellan varje sida för att torka. Vi får se hur det ser ut imorgon men under senaste kollen verkar det ändå som att det kan klara sig bra. Tur att jag köpte marabou på Ikea dock så jag kan tröstäta lite över situationen.

Likes

Comments

I onsdags anlände vi till Sanmenxia där Haochens mormor och morbror bor. Sanmenxia är en liten stad på ca 200.000 invånare så vi blir rejält utstirrade! Vi bor i mormoderns hus som är väldigt fint och hon matar oss ordentligt som en mormor gör. Vi blir väldigt väl omhändertagna! Efter vi hade klivit av snabbtåget och ätit stack vi till en jättefin park där det fanns ett hav av solrosor. Det blev några selfies där kan man säga. Dagen efter, vid frukosten, åt jag en brödbit som troligtvis var friterad i jordnötsolja så jag blev sängliggandes under dagen när de andra var på museum. Jag hade dock sällskap med Cornelia, som också mötte upp oss i Peking, då hon blev sjuk i Xi'an och därmed också var sängliggandes. På kvällen åt vi lite och tittade på tv. Det blev en riktig slappedag för alla. Sista dagen i Sanmenxia tittade vi först på en vattenkraftsdamm som var den första som byggdes i gula floden. Därefter gick vi runt på stan och shoppade lite. Vi hittade ett café som hade wifi så vi satt där en stund och kom ifatt med vad som hade hänt i omvärlden då vi inte har haft wifi sen vi lämnade Xi'an. På kvällen grillade vi tillsammans med två vänner till morbrodern och vi hade jättemysigt även om vi inte riktigt förstår vad kineserna säger. Maten var riktigt god och självklart såg de till att man blev totalt proppmätt.

På morgonen dagen efter bar det iväg mot Luoyang där Haochens moster bor. Vi blev upplockade på stationen och skjutsade till Longmen Grottoes, en park med massa buddhafigurer uthuggna ur berg. Det var riktigt häftigt! Och jobbigt, massa trappor och nästan 40 grader varmt! Därefter blev det dags för lunch och vi åt på en väldigt fin restaurang där vi fick sitta i ett eget rum. De hade först dukat upp massa kallrätter och sedan byttes de ut mot varmrätter och soppor och sist fick vi en bricka med vattenmelon, väldigt gott. I Kina lagar man inte en stor rätt utan man gör många små och så får man äta lite av varje. Ofta ställs rätterna på en snurrande bricka i mitten av bordet så det gäller att vara snabb med pinnarna så att inte ens favoriträtt hinner försvinna. Efter middagen handlade vi lite nödvändigheter till vår sista tågresa på länge, nämligen tågresan mot vår slutstation Hangzhou. Haochens moster var kung och snackade med vakterna så vi slapp stå i en jättelång kö till säkerhetskontrollen och sedan ledde hon oss vidare till vår perrong. Sedan bar det iväg mot Hangzhou alltså!

Vi åkte nattåg och det var faktiskt väldigt likt vårt första tåg när vi åkte från Moskva till Irkutsk förutom att detta var lite fräschare med vita väggar och bättre lakan/täcke. Det var dock en ståtoalett och ingen västerländsk så det var ett litet minus. Det kändes faktiskt väldigt bra att vara tillbaka på nattåg, det var lite hemkänsla över det hela. Det var dock rätt skönt att vi bara skulle sitta på tåget i 16,5 h och inte i tre dygn. Tågresan åts, sovs och snackades bort. På natten berättade Cornelia historier om bl.a.  digerdöden och häxjakten för oss vilket var väldigt mysigt.

När vi kom fram möttes vi av Haochens pappa som var en ängel och skjutsade runt på oss. Vi fick åka till två olika campus för att registrera oss och checka in. Efter vi var klara fick vi gå upp till vårt rum där vi bara dumpade våra grejer för att direkt åka ut och äta. Därefter återvände vi till rummet och chillade tills vi gick och la oss. Jag skriver mer om rummet i senare inlägg för detta blir ganska långt men jag skyller på brist på wifi! Idag (11/9) är det exakt fyra veckor sedan jag, Erik och Ludvig lämnade Sverige. Nu börjar vårt nya liv i Hangzhou, tagga!

Parken i Sanmenxia

Vi hittade Arlas mjölk på ett café!

Parken med buddhastatyerna. I "hålen" i berget fanns också buddhafigurer.

Sista tåget!

Likes

Comments

Nu har vi varit i Xi'an i fyra dagar! Här har vi gått runt en hel del men också hunnit med att slappa lite. Under vår första heldag såg vi klocktornet och trumtornet, vi gick runt i det muslimska området med massa matstånd och souvenirer och på kvällen hade vi filmkväll och åt frukt i vår lägenhet som vi bor i. En riktigt mysig dag! Självklart har vi även besökt terrakottaarmén där vi fick trängas med massa kineser. Idag var vi i en jättefin park som hette Tang dynasty paradise. Vissa delar av parken var under renovering tyvärr men det vi fick se var helt underbart!

Varje kväll har det varit folk som har dansat på gatan utanför vårt hotell och längre bort har man kunnat sjunga karaoke. Ikväll vågade jag fråga om jag fick vara med och dansa och det tyckte de var jättekul. Jag följde en annan som stod vid sidan om de som dansade mer avancerat och efter en stund kom det fram en annan kvinna som visade hur man gjorde med armarna. De sa att jag var välkommen att dansa imorgon också men "tyvärr" åker vi vidare då. Imorgon tar vi snabbtåget till Sanmenxia där Haochen, som vi reser med nu, har lite släktingar som vi kommer bo hos. Där kommer vi verkligen få öva på vår kinesiska!

Snabbtåget

Vi satt på en bar och helt plötsligt kom ett litet filmteam och de hade till och med en sådan svartvit klippgrej. Nu kanske vi är med i någon kinesisk b-film!

Såhär ser de flesta offentliga toaletterna ut. Även om det finns västerländska toaletter så står många kineser på dem precis som de skulle stå på dessa ståtoaletter

Klocktornet

Det muslimska området

Terrakottaarmén

Tang Dynasty Paradise

Likes

Comments

För en vecka sedan anlände vi till den transmongoliska järnvägens slutstation Peking! Det mesta av vårt sista dygn på tåget sovdes bort i de nyare fina kinesiska vagnarna men vi var såklart tvungna att vara vakna under den sega gränskontrollen. Jag tror att spåren ser annorlunda ut i Mongoliet och i Kina för de var tvungna att lyfta alla vagnar och vi fick åka fram och tillbaka en hel del innan vi kunde fortsätta. Men tillslut var vi framme i Peking och hittills har det varit riktigt riktigt bra!

Vi har varit rätt turistiga och varit på himmelska fridens torg, förbjudna staden, sommarpalatset, OS stadion, silkmarket, pearlmarket och kinesiska muren med mera. Allting har gett en riktig wow-känsla! Förbjudna staden och sommarpalatset hade sådana otroliga detaljer, jätte fina byggnader och omgivningen på sommarpalatset var riktigt riktigt fin! Kinesiska muren var också helt otrolig, vilken utsikt! Det var lite jobbigt att gå upp och ner för alla trappor som fanns där men det var helt klart värt det! Vägen hem från muren blev väldigt intressant. För att göra en lång historia kortare så svek min blåsa mig rejält och istället för att åka buss hela vägen tillbaka till Peking blev vi avsläppta på motorvägen. Sen skulle vi försöka få skjuts hem och det visade sig att kineserna inte är så sugna på att skjutsa fyra främmande västerlänningar hur som helst, precis som resten av världen antagligen. Vi gick en bit för att få något hum om vart vi var och efter ett tag kom vi till en skylt som sa 13 km till Peking. Samtidigt som vi vinkade åt bilar diskuterade vi alternativ som att gå eller att ringa taxi men plötsligt hörde vi ett tutande som inte kom från en irriterad förare utan från en snäll försäljare som stannade sin bil framför oss. Han skjutsade oss till en tunnelbanestation och tvärvägrade att ta emot pengarna som vi erbjöd för skjutsen. Vi hade säkert kunnat stå där i flera timmar och det hade ändå varit vi som hade fått ge oss i slutet. Självklart kände jag mig lite dum för att jag hade satt oss i den situationen som vi hamnade i men fortfarande ångrar jag ingenting, when you got to go you just got to go.

Peking var riktigt najs och det hände en hel del. Förutom motorvägsincidenten fick jag en allergisk reaktion, vi fick en liten kineskille att börja gråta för vi såg annorlunda ut (vi antar det i alla fall), vi har ätit skorpion (som levde innan de friterades), anklever och ankhjärta, vi har fått massage för 60 kr, jag har druckit en cocktail som hette Per Gessle och vi har blivit fotograferade med massa kineser. Självklart har vi också shoppat lite och ätit pekinganka som påminner lite om tacos och är jättegott. Peking har alltså levererat! Just nu åker vi med snabbtåget i 300 km/h mot Xian där vi bland annat ska titta på terrakottaarmén. Äventyret fortsätter!

Likes

Comments

Tåget i Irkutsk bestod bara av ryska vagnar så vi sov riktigt bekvämt från Irkutsk till Ulan Bator. Gränskontrollen tog 4h, 2h i Ryssland och 2h i Mongoliet, vilket var lite segt men vakterna var rätt chill så det var ändå okej och det var inte sådana stora macho ryska snubbar som jag hade förväntat mig. I Ulan Bator möttes vi upp av vår guide och vår chaufför och efter en liten frukost på ett café åkte vi ut till den första nationalparken vi skulle besöka, Gun Galuut. Det var väldigt vackert där med massa kullar överallt men det som slog mig mest var hur tyst det var. Det kom inte ens mycket ljud från insekter och det var väldigt skönt att komma bort från städerna och att få uppleva lite natur. Vi bodde i ett slags tält som kallas för "ger" vilket var väldigt mysigt och fint. Efter vi hade lagt undan våra väskor och ätit lunch åkte vi ut med bilen för att titta på två sjöar. Tyvärr hade båda torkat rätt mycket, särskilt den ena, men vi lyckades ändå se några svanar! Därefter hyrde vi en gummibåt som vi paddlade oss fram med på floden som gick bakom vårt camp och det var nog det bästa på den dagen. Ibland slutade vi att paddla för att bara glida framåt och njuta av det tysta och allt runt omkring oss. Sen började vi närma oss en grupp hästar som stod i mitten av floden och det var väl lite mindre kul. Men med vår galanta teknik lyckades vi komma undan de extremt stirrande hästarna och vi fortsatte istället mot några kossor. Dessa stod dock mest vid kanten så det var rätt lugnt. Efter vår resa längs floden försökte vi hitta bergsgetter men tyvärr hade vi ingen tur där.

Nästa dag var helt fullbokad och vi lämnade Gun Galuut för nationalparken Terelj. Först åkte vi till en gigantisk Djingis Khan staty och tog massa bilder. Vi blev serverade lunch där också och tog kort med traditionella kläder. Därefter åkte vi till en nomadfamilj där vi blev bjudna på lite mat/tilltugg och mjölk-te. När vi hade ätit lite blev det dags för att rida häst. Det var lite nervöst först men efter ett tag gick det bra. Dock så hade jag all fokus på hästen så det blev inte så mycket av att njuta av omgivningen. Nästa stopp var ett vackert buddhisttempel och enligt buddhistisk sed gick vi runt det tre gånger. Utsikten där kunde jag faktiskt njuta av och den var helt otrolig! I närheten av templet låg turtle rock, en stor sten som ser ut som en sköldpadda. Där klättrade vi upp och njöt ännu mer. Sedan åkte vi till vårt nya camp, blev serverade middag och därefter gick vi och la oss.

Idag efter frukosten gick vi upp för en hög kulle och satte oss på några stenar. Vi satt där ett rätt bra tag och, igen, njöt av utsikten. Landsbygden i Mongoliet är så otroligt fin! Därefter var det dags att åka tillbaka till Ulan Bator. Här har vi gått runt hela dagen. Först gick vi till ett torg där ännu en staty av Djingis Khan finns. Sedan åt vi bland annat mongoliska dumplings med fårkött i och besökte ännu ett buddhisttempel. I templet stod en enorm staty av någon gud som man inte fick ha ryggen mot för det var respektlöst, vilket innebar att vi fick backa genom dörren när vi gick ut.

Mongoliet har varit riktigt fantastiskt!  Naturen ute på landsbygden har varit helt underbar och vi hade en jättebra guide som tog hand om oss trots att han slutade vara vår guide när vi kom till hotellet i Ulan Bator. Huvudstaden har varit överraskande bra trots att det kanske inte finns jättemycket att göra här och de mongoler vi har träffat har varit väldigt trevliga. Jag kommer definitivt åka tillbaka hit! Imorgon väntar den sista tågresan och på lördag vid lunchtid anländer vi till Beijing. Tagga kinamat!

Klockan är två på natten så jag orkar inte riktigt skriva någon bildtext eller sätta bilderna i tidsordning <3

Likes

Comments

Igår när vi steg av tåget i Irkutsk åkte vi direkt till Listvyanka. Vägen dit var hemsk. Minibussen skakade och guppade hela vägen på grund av dåliga vägar och ibland kändes det som att man åkte någon berg-och-dalbana, vilket inte var jättekul då jag blev åksjuk rätt snabbt. Det kan i och för sig också bero lite på österrikarnas vodka dagen innan men åkturen var ingen höjdare oavsett bakisnivå. När vi kom till hotellet åt vi frukost där och sen vilade vi lite. Efter ett tag mådde jag bättre igen och vi gjorde oss redo för att utforska Listvyanka. Listvyanka är en fiskeby precis vid Bajkalsjön med mycket skog runt om sig. Bajkalsjön var väldigt fin! Vi tänkte först gå till ett observatorie som låg till vänster om vår gata men när vi hade gått en stund kom vi till en stängd grind. Vi bestämde oss då för att gå till en view point som låg i andra änden av byn och det blev alltså en väldigt lång promenad. View point låg uppe på en hög kulle vilket även innebar en lite halvjobbig promenad uppåt och en liten träningsvärk idag. Men det var värt det! Vi kom fram på kvällen när solen hade börjat gå ner så utsikten var helt otrolig!

Idag började dagen med att vi badade så nu kan jag säga att jag har badat i världens djupaste sjö! Eller i alla fall doppat mig... Det var väldigt kallt i vattnet så det räckte med ett dopp. Sedan åkte vi till Irkutsk och efter incheckningen stack vi ut för att äta lunch. Det blev närproducerad lunch då vi åt omul, en fisk som lever i Bajkalsjö. Efter lunchen var det dags att utforska Irkutsk! Jag hade kollat upp en jättefin katedral som jag och Erik bestämde oss för att gå till. Den låg utanför city och på vägen dit såg vi en triumfbåge vilket innebar att vi tog en annan väg till katedralen än den google map visade. Vi följde först en fin väg längs en flod men sen tog den bara slut. Vi var tvungna att komma över en väldigt hårt trafikerad väg men det fanns inga övergångsställen alls. Vi ville inte springa över den vägen för alla bilarna så vi försökte komma runt på ett annat sätt och det slutade med att vi hamnade mitt i rondellen som den trafikerade vägen ledde till. Det var alltså väldigt mycket trafik överallt och till slut fick vi ändå springa över en hårt trafikerad väg. Gatan vi hamnade på sedan var rätt speciell. På vår sida stod nedgångna trähus, varav ett som halvt hade brunnit ner. På andra sidan var det biltvättar och bilverkstäder. Vi gick också förbi en byggnad som vi tror är ett fängelse. Till slut kom vi fram till katedralen och den speciella promenaden dit var verkligen värt besväret. Katedralen var riktigt riktigt fin och insidan var väldigt mäktig! De spelade musik utanför också vilket höjde stämningen ännu mer. När vi skulle gå tillbaka gick vi den vägen google hade visat och visst, den var bättre än vår men kyrkan låg väldigt väldigt off så vi fick ändå gå på lite skumma vägar.

Såhär i slutet av dagen känns det som att vi verkligen har fått se det mesta av Ryssland, både det bra och det dåliga. Imorgon lämnar vi Ryssland och intar Mongoliet! Vi ska direkt ut till nationalparken Gun Galuut vilket innebär fyra dygn utan dusch! Imorgon börjar alltså en ny tågresa men den varar bara i ca ett dygn så det överlever vi nog med lite gulasch från tåget och tagget inför Mongoliet!

(Vill bara säga att jag har varit väldigt aktiv med kameran idag men tyvärr inte alls så aktiv med mobilen vilket innebär att de coolaste bilderna från Irkutsk inte visas just nu)

Listvyanka

Folk hade knutit massa band runt räcket och på andra ställen i byn, vi vet inte varför men vi rev sönder Luddes paraplyfodral och knöt fast det vi också

Irkutsk 

Ville visa er katedralen så jag tog bild på kameran, kanonkvalitet jag vet!

Likes

Comments

Jag skriver detta inlägget natten innan vi ska anlända till Irkutsk där vi får transfer till Listvyanka och publicerar det så fort jag får wifi. Vi har åkt tåg i över tre dygn och mitt hår är så jäkla äckligt nu, jag längtar verkligen efter en riktig dusch! Jag har "duschat" en eller två gånger, dvs använt våtservetter och deo men det hade varit trevligt att få ordning på håret igen. Vårt tåg består av kanske 11/12 vagnar inklusive restaurangvagnen varav alla är kinesiska förutom just restaurangvagnen och en till. Den ryska vagnen där folk sover är rätt fin med träinredning och mjuka säten och de har till och med en som städar deras kupé! Galet lyxigt! Bland de kinesiska finns några vagnar som har tvåbäddskupéer vilka är väldigt fina, också med träinredning och med någon slags uppfällbar "fåtölj". Det finns också en annan fyrabäddsvagn som är rätt fin med lite röda detaljer och sen finns det vår typ av vagn.

Det finns en kinesisk kvinna i vagnen bredvid vår som vi först träffade på stationen i Moskva och som vi har träffat några få gånger till på tåget. Hon har rest väldigt mycket i sitt liv och hon sa att hon aldrig har rest med ett så smutsigt tåg. Hon sa också att de vagnarna som vi reser med finns på museum i Kina för att de är så gamla och någon annan sa att hon funderade på att ta flyget från Irkutsk till Peking istället för att fortsätta med tåget. Men mina vänner, så farligt är det inte! Vi har inte direkt någon som kommer och dammsuger vår kupé men det är faktiskt helt okej. Det absolut första intrycket var kanske inte jättebra då när jag har läst andras bloggar har jag sett de fina vagnarna med träinredning, men när tågvärdarna kom med vita sängkläder och örngott blev allt mycket bättre och vår vistelse på tåget har varit väldigt bra! Sängarna kanske är lite hårda men det funkar bra genom att vända på sig några gånger under natten så att båda höfterna får dela på trycket. En sak som är lika i alla vagnar är toaletterna, eller de är i princip likadana. Vissa toaletter har toapapper (de finare vagnarna) och rinnande tvål (också de finare vagnarna), andra har inte det (typ vår vagn). I kupén jämte vår bor två svenskar och en tysk som vi har umgåtts med en del och den ena svensken tog en sådan hård tvål från köket till vår toa så nu har vi i alla fall en tvål men den använder inte jag (eller de flesta andra antagligen) för den ser rätt sliten ut (läs äcklig). Efter varje toabesök tar vi i vår kupé handsprit vilket känns extremt mer hygieniskt än den tvålen. En kul grej med toan är också att allt som hamnar i toan kommer ut på spåren när man spolar, vilket är anledningen till att toaletterna bara är öppna när vi åker och inte när vi står stilla.

Idag, sista dygnet på tåget innan Irkutsk, har vi egentligen inte gjort så jättemycket. Vi gick upp runt 15:30/16:00 lokal tid (vi hade varit uppe rätt sent dagen innan och druckit öl med svenskarna/tysken plus att vi antagligen passerade någon tidszon) och gick direkt till restaurangvagnen för att äta lite gulasch vilket är den bästa maträtten på tåget. I matvagnen jobbar Galina, krutgumman, som serverar all mat och tar all beställning. Har bara dåliga bilder på mobilen på henne men någon hyfsat bra på kameran som jag kanske kan lägga ut senare om jag kommer ihåg det. Hur som helst, efter gulaschen gick jag och den ena svensken, Felix, till den ryska vagnen för att kolla läget och där bor ett gäng österrikare på 50-60 bast som är jävligt goa. Vi pratade lite med dem igår (dag 2 på tåget) och idag när jag och Felix kom dit bjöd de oss på vodka shot och sen efter ett tag kom de andra med öl. Vi satt där rätt länge och snackade och hade kul och sen bjöd vi in dem till vår kinesiska vagn för vi hade mer vodka och öl där. De skulle komma "om fem till tio minuter" så vi gick i förväg. När vi kom tillbaka till vår vagn började vi prata med våra andra grannar, ett par från Schweiz. De är väldigt trevliga och ska också av i Irkutsk. Sen, efter mer än fem till tio minuter, kom österrikarna och vi förflyttade oss till svenskarna/tyskens kupé. En grej som är bättre i vår vagn jämfört med den ryska är att vi kan dra ner vårt fönster och efter att vi gjorde det bestämde sig den ena österrikaren, Gerald, att putsa vårt fönster. Så Gerald ställde sig på det lilla bordet i kupén, de som satt närmast fick hålla uppe bordet så att det inte skulle knäckas och så putsade han fönstret med lite vatten och toapapper. Toapappret blev helt svart så det var väl antagligen den första gången fönstret blev putsat över huvudtaget. När drickat tog slut gick vi tillbaka till restaurangvagnen och när de stängde vid 23:00 och låste sin vagn fick vi säga hejdå till österrikarna då vi bor på olika sidor om vagnen. Så om man ska försöka sammanfatta den här dagen har den mest bestått av alkohol och skitsnack, en bra dag alltså.

Imorgon (egentligen idag då klockan är 02:43 lokal tid) kommer vi, som tidigare nämnts, fram till Irkutsk och då har vi rest igenom fem tidszoner och förbi hela Kazakstan, någon stad vi stannade vid (kanske Omsk) tror jag låg ca 8-10 mil ifrån gränsen! Vi har också tagit oss från Europa till Asien. Jag har inte räknat än hur många timmar tågresan från Moskva till Irkutsk har tagit totalt men det är i alla fall över 72h!

Att åka tåg är kul!

Vår vagn och kupé

Den femstjärniga toaletten

Tåget stannar vid olika stationer mellan 10-30 min och på i princip alla stationer vi har stannat vid har det funnits små kiosker där man kan köpa nudlar, öl, vodka, toapapper och massa annat. I Jekaterinburg stannade vi runt 4-tiden på morgonen och till och med då var kiosken öppen!

Till höger har vi tysken Jonas, längst till vänster har vi den ena svensken Petter och i mitten har vi krutgumman Galina, den bästa mattanten!

Likes

Comments