Borta bra men hemma bäst! Resan däremellan var dock inte den roligaste. Vi skulle ta flyget från Pudong airport i Shanghai och vi funderade först på att ta en buss från stadion som ligger nära campus. Problemet var att vi då, med den tidigaste bussen, skulle komma till flygplatsen ca 1,5 h innan flyget skulle åka och vi tyckte det var lite tajt med tid, bussen kanske skulle tappa ett hjul på vägen, vem vet. Vi funderade då på att ta en buss från ett annat ställe lite längre bort, men så blev det inte. Haochen's moster hade nämligen ringt till Haochen och sagt att resan till flygplatsen var fixad och att vi inte skulle köpa några bussbiljetter. Hon hade letat upp en vän i Hangzhou som fixade en chaufför till oss och som alltså skulle köra oss till flygplatsen tidigt på morgonen. Typiskt kineser, och självklart var det omöjligt för oss att betala tillbaka på nått sätt.

Vi hade alltså resan till flygplatsen fixad och vi kunde lugna ner oss lite. Det enda jag behövde oroa mig över var hur jag skulle få plats med alla mina saker men det löste sig också genom att Alexander som skulle möta upp oss på flygplatsen skulle checka in en av mina väskor som sin egen. Vi fick båda ha två incheckade bagage och han tänkte först inte utnyttja det. Tur att jag kunde göra det istället!

På morgonen den 21:e när vi skulle åka hem packade vi in alla våra väskor i minibussen som Haochen's moster hade fixat. Vi som skulle åka var jag, Haochen, Hanna och Rickard men Rickard skulle inte åka med ett senare flyg än vi andra. Vi började köra och åkte mot påfarten till motorvägen, men där var det kö och bilarna stod stilla. Efter att vi stått där en liten stund gick chauffören ut och hörde med de andra förarna vad som hänt. Han kom tillbaka och sa att påfarten var avstängd på grund av smoggen. Vi vände och chauffören ringde till trafikupplysningen som sa att alla påfarter var avstängda, den enda vägen ut från Hangzhou var alltså via tåg...

Det kom en hel del hat mot Kina samtidigt som vi oroade oss över om det överhuvudtaget fanns tågbiljetter kvar till ett relativt tidigt tåg. När vi kom till tågstationen sprang Haochen och chauffören upp och kollade biljetter och vi andra satt kvar i bussen. Efter ett tag fick jag äntligen ett meddelande från Haochen som sa att vi hade fått biljetter! Vi började packa ut våra väskor och skyndade oss mot avgångshallen. Chauffören var inte jätteglad som fick ta min stora väska med min ryggsäck som låg i en bag på. Hjulen vek sig inåt lite så den rullade inte så bra, sånt man får räkna med när man köper sin väska på en fake marknad... Innan tåget gick packade jag dock om så jag kunde ta ut ryggsäcken från bagen och ha den på ryggen. Vi hade också tur som hade Rickard med oss som tog några av våra väskor. Varje gång man ska åka tåg eller tunnelbana i Kina så måste man gå igenom en säkerhetskontroll, vilket suger när man har en stor resväska, en tung stor ryggsäck, ett fullpackat handbagage, en till fullpackad mindre ryggsäck och en handväska som inte går att stänga då en dator står på tvären i den.

Vi klev på tåget och åkte cirka en timme till Hongqiao station i Shanghai, den tågstationen dit snabbtågen åker och som ligger på andra sidan stan jämfört med vår flygplats. Tåget stannade och vi fick samla ihop våra väskor igen och skynda till tunnelbanan där vi alltså igen fick gå igenom en säkerhetskontroll. Det ska även tilläggas att jag har noll muskler och att få på sig ryggsäcken på 20 kg igen efter varje kontroll var alltid "världens jobbigaste" process. Väl på tunnelbanan orkade jag inte ta av ryggsäcken för jag visste vilket problem jag skulle få när jag skulle ta på den igen så jag stod med den på ryggen och min mindre ryggsäck på magen. Efter en stund så blev jag så trött i axlarna samtidigt som jag var trött överlag eftersom vi gick upp så tidigt så jag böjde mig och "la mig" på min stora resväska med huvudet som lutade på handtaget. Jag lyckades faktiskt att somna lite då och då.

Vi åkte tunnelbana i lite mer än en timme och sedan hoppade vi av för att åka Maglevtåget, expresståget, till flygplatsen. Det var väl i princip den enda positiva grejen med att motorvägen var avstängd, att vi fick åka med Maglevtåget. Det tåget körs på magneter och åker i 400 km/h så det var lite coolt! Det som var negativt med Maglevtåget var att vi fick gå igenom ytterligare en säkerhetskontroll. Till slut kom vi till flygplatsen med ca en timmes marginal. Haochen's flyg gick tidigare så han sprang iväg medan vi andra tre försökte hitta Alexander som skulle ta min ena väska. Till slut hittade vi honom, vi checkade in våra väskor och gick mot säkerhetskontrollen och kände oss ungefär 1000 kg lättare. Vi hann med planet! Jag tror vi satt runt 9 h på planet till Moskva och vi bjöds på två måltider och en glass.

I Moskva hade vi några timmar att döda så vi gick och åt och jag pratade en stund med mamma. Sedan gick jag och Alexander till vår gate och Hanna till sin, vi skulle till Kastrup och hon skulle till Arlanda. Precis när boardingen skulle starta så ropade dem dock ut att vårt plan var försenat, försenat i 1h 45 min... Så vi gick från att ha för lite tid till att ha för mycket tid. Under tiden vi väntade gjorde de reklam för hotellet på flygplatsen, vilket kändes som ett dåligt omen, men till slut fick vi gå på vårt flyg och vi kunde flyga hemåt.

På flygplatsen stod mamma och pappa och väntade och de hade tagit med sig en lussekatt till mig också. Väl hemma gick jag direkt och gjorde mig i ordning för läggdags. Jag somnade nästan direkt efter huvudet nuddade kudden men hann först notera hur himla mjuk sängen var jämfört i Asien! Stor skillnad! I Hangzhou gick jag upp 5:10 och i Ljungby la jag mig 2:40 (svensk tid), från säng till säng blev det alltså 28,5 h för mig.

Det är skönt att vara hemma igen! När man reser inser man hur bra vi faktiskt har det här i Sverige. Förutom inlägget om Nordkorea som jag fortfarande jobbar på så kommer det bli väldigt tyst på den här bloggen men tack alla ni som faktiskt har orkat läsa mina långa inlägg! Med det sagt önskar jag alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Dimma och smog...

Jag och mina väskor!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag åkte jag och Haochen till Qiandaohu, tusen öarnas sjö! Det är dock ingen naturlig sjö utan den är konstruerad av människor och innebar att 290.000 personer fick flytta på sig (#kina). På botten finns två antika städer som svämmades över pga byggandet.

Vi hade fint väder hela dagen, dock lite disigt, och ca 18 grader så det kändes mer som vår än vinter. Vi tog en båttur som gick till tre öar. Jag antar att det var lite av en rundresa, rätt turistigt, men det var okej ändå. Den första ön vi åkte till hette Yueguangdao och präglades av lås. Staket, valv och massa annat var täckte av lås. Det fanns också "tavlor" med de kinesiska årsdjuren och vid dem hängde också massa lås.

Vi åkte sedan vidare till Yuledao som mest handlade om att man skulle äta buffén som fanns där eller kolla på någon show. Vi gjorde inget av det utan vi åt snabbnudlar, köpte snacks och gick runt lite istället. På ön fanns också en "över vatten shoppinggata" med lite små souvenirer och ett ställe där man kunde mata massa fiskar där en väldigt exalterad kines jobbade.

Tredje ön, Meifengdao, var den ön vi egentligen ville åka till och som var anledningen till att vi följde med på båtturen. Man kunde inte åka till bara den för då var man tvungen att boka en privat båt vilket skulle ha kostat ca 1300 kr för oss. På ön fanns ett litet berg som vi gick upp för där man kunde titta ut över flera små öar. Det var jättefint! Jag låter bilderna tala för sig själva!

Likes

Comments

I helgen åkte jag till Shanghai igen! Det var tänkt som en liten shoppinghelg och det blev det, men jag fick mest köpt idag. På fredagskvällen tittade jag på fantastic beasts på imax, den var grym! Tyvärr var inte mina medkineser det... Först började min grannes telefon att plinga till som att hon fick massa meddelanden men det brydde inte hon sig om trots att hon fick flera stycken på rad. Killen hon gick med somnade så han började snarka. En persons telefon började ringa och hur mycket jag än gillar the Beatles så är det inte okej att låta "hey jude" spela så länge på en bio. Min granne började sedan att prata i sin telefon, inte i fem sekunder för att säga att hon inte kunde prata pga bion utan mer åt 20 och hon viskade inte ens! Mitt svenska jag var sjukt irriterad...

Efter bion gick jag tillbaka till rummet på mitt hostel som jag delade med sju andra random människor. Jag gjorde mig i ordning för läggdags och satt i min säng i pyjamas medan jag pratade lite med killen som sov i sängen under mig. Då kom några norrmän och en tysk in i rummet, några av dem bodde också i mitt rum, och tyckte att jag skulle hänga med dem ut och festa. Jag var väldigt lätt att övertyga så medan de gick upp till hostlets bar och tog ytterligare en shot fick jag ta på mig mina vanliga kläder igen och sätta på lite mascara. Vi blev ganska många varav alla hade någon koppling till vårt hostel. Två av norrmännen bodde på ett annat hostel men kände den norrmannen som bodde i mitt rum. Jag trodde först att den ena hette Jay, men det visade sig att han bara var gay.

Vi skulle åka till en bar som var en av de fem bästa enligt en snubbe och jag förväntade mig då en skyskrapa. Istället körde taxin en bit på motorvägen och släppte av oss på en tom, lite sliten gata. Det fanns en jättefull kines där dock som snubblande följde med oss en bit men han lyckades inte hålla vårt tempo för han föll in i alla buskar hela tiden. Till slut stannade vi vid en liten öppning i en vägg, där innanför låg klubben! Inte riktigt vad jag förväntade mig men när vi gick igenom öppningen så möttes vi av en "sandstrand", en pool (utan vatten) och ett hus där hög musik kom ifrån. Det kostade 100 yuan för att komma in och då fick man fem drinkbiljetter. De hade väldigt goda drinkar där inne men tyvärr stannade vi inte så länge och använde upp dem utan några ville åka vidare till ett annat ställe. Det stället var gratis att komma in på och man fick en gratis drink när man kom in (inte lika god dock) men musiken var sämre och efter ett tag lämnade vi det stället också och åkte tillbaka till hostlet. Innan vi gick upp till rummet för att sova gick vi till en restaurang som hade öppet och åt lite ris med kött. Jag gick och la mig kl 6, stabilt!

Dagen efter var jag inte bakis, vill bara påpeka detta. Jag tänkte först ta en snabb tur till Qipu road där det finns en stor klädmarknad, och sedan fortsätta till en fakemarknad för att köpa lite julklappar. Ett av mina mål med denna helg var att hitta en vinterjacka. Jag ville också hitta en tröja med ett dåligt engelskt citat och ett par abibas skor. Tyvärr misslyckades jag med allt detta, och det blev ingen fakemarknad heller. Jag träffade dock en hel del människor. Förutom de jag festade med så var det två snubbar på tunnelbanan till hostlet som bjöd med mig att festa med dem. De hörde dock aldrig av sig så jag antar att de tog tillbaka sin inbjudan. Jag fick följe av en kines till tunnelbanan mot Qipu road som sedan ville ha min wechat (Kinas messenger) och tjejen jag köpte en hatt av på klädmarknaden ville också ha min wechat.

Fakemarknaden åkte jag till idag istället och det blev, som tidigare nämnts, en del köpt. En annan anledning till att jag åkte till Shanghai den här helgen var för att titta på musikalen Lion King i disneytown! Jag fick då följe av Haochen som hade spenderat helgen i Suzhou. Tyvärr missade jag första halvtimmen då jag var en idiot och inte kollade upp hur jag skulle åka med tunnelbanan... Efter många svordomar kom jag dock äntligen fram och även om jag missade "Circle of life" så var det hur bra som helst! Älskar den musikalen och det var lite kul för nu var den ju på kinesiska. Jag fattade inte riktigt vad de sa men musiken är så jävla grym och hela musikalen är så himla välgjord! De hade också ändrat den lite från när jag såg den i London och lagt dit lite kinesiska drag. När Timon och Pumba sjunger för hyenorna för att distrahera dem (eller vad det nu är de gör) så sjöng de till exempel Peking opera här.

Efter musikalen åt vi hamburgare på the cheesecake factory och sedan åkte vi tillbaka till fakemarknaden. Nu när jag skriver detta sitter vi på tåget mot Hangzhou. Det har varit en bra helg trots att jag reste ensam till Shanghai. Nästa gång ska jag dock tvinga med någon för det är mycket roligare att åka två. Eftersom jag mest gick runt och shoppade har jag inte så många bilder från helgen men här nedan är några (suddiga) bilder från i fredags!

Likes

Comments

I tisdags var jag, Cornelia, Haochen och Hanna i Tianducheng, även kallat lilla Paris. Husen är byggda i fransk stil och de har till och med ett 108 m högt eiffeltorn där! Det var väldigt fint men staden är väldigt öde. Den är byggd för över 10.000 människor men det bor runt 2000 där. Det ska tydligen vara en populär plats för att ta bröllopsfoton dock. Efter vi hade tagit massa foton med eiffeltornet köpte vi ett sockerrör i en liten butik. Det var första gången för mig att "äta" sockerrör men det var najs! Man bet av en bit av sockerröret, sedan sög man ut saften från den och därefter spottade man ut det man tuggat på. Vet dock inte vad människorna i Tianducheng tycker om random människor som spottar ut tuggat sockerrör i deras buskar... Det finns inte så mycket mer att säga om Tianducheng så ni får titta på bilderna istället!

En dålig mobilbild på sockerrör innan de skalas och delas för att ätas

I helgen var vi också i Suzhou, österns Venedig! Det är alltså mycket kanaler och broar och man kan ta vattenbussen till olika turistattraktioner. Vi kom till Suzhou vid lunchtid så det första vi gjorde, efter att kika in centrum lite, var att hitta mat. Efter lunchen gick vi till Suzhou museum där vi tittade på bland annat keramik, målningar, porslin och figurer i jade. Det fanns även ett hus där som hade med någon poet att göra. Denna poet hade sagt att "man kan leva utan kött men man kan inte leva utan bambu", typiskt poetiskt. Utanför huset fanns därför en hel del bambu. Sedan gick vi till Pingjiang road vilket var en lång smal väg med massa affärer och matstånd, lite som en nattmarknad. Det var supermysigt och dessutom låg en kanal längs hela vägen!

Efter marknadsgatan åkte vi till Tongli, en gammal stad utanför Suzhou som byggts om till en turiststad. Det är dock inte alls turistigt förutom att det troligtvis finns flera butiker, restauranger och caféer nu än vad det gjorde förut. Dessutom är de flesta turisterna kineser och då känns det inte lika turistigt för oss västerlänningar. I Tongli fick man nästan lite flashbacks till hutongerna i Peking, det var många låga och gamla hus. Staden är fylld av kanaler och det var jättefint, mysigt och väldigt häftigt. Det var faktiskt som Venedig fast med en rejäl kinesisk touch. Vårt hostel var rätt häftigt också och låg precis mittemot en kanal. I mitt och Cornelias rum fanns en gammal himmelsäng och äldre trämöbler. Vi såg liknande möbler i några av de äldre husen vi tittade på igår. På utsidan låste man rummet med hänglås och innefrån fick man istället barrikadera dörren med en "träpåle". Vi hade också en inplastad platt-tv, typiskt kinesiskt att låta plasten sitta kvar. Det visades även att jag fortfarande har mycket av mitt västerländska jag kvar i mig. Till exempel när jag öste på sås från en kycklingrätt på mitt ris, här äter man en sak åt gången och geggar inte ihop det som jag gillar att göra (men allting ska ju ha sås på sig!). Ett annat exempel är när jag fick duscha i kallvatten för jag glömde koppla in varmvattenberedaren... De var väldigt trevliga på hostlet också för de bjöd oss på risgröt till frukost fast det egentligen inte ingick och vi fick mandariner och vattenflaskor gratis.

För att sammanfatta första dagen gick det mest ut på att se sig omkring, och upptäcka att det finns hur många katter som helst i Tongli. Det finns även kattcaféer! Andra dagen var vi mer turistiga och tittade på flera trädgårdar och äldre hus. Trädgårdarna var väldigt fina med mycket vatten och träd/buskar. Man kunde även titta på målningar, kalligrafi och fantastiska pappersutklipp. Vi gick också runt och tittade lite i små affärer och jag och Cornelia blev fotade flera gånger med ett antal kinesiska turister. En spännande butik vi hittade var en skobutik som sålde bland annat Adibas, Aike, Poma och apple-skor. På kvällen åt vi streetfood och bara gick runt bland affärerna. Det var väldigt väldigt mysigt och hela Tongli har varit grymt! Rekommenderas starkt att åka hit!

Idag började vi med att gå till vår sista turistattraktion i Tongli innan vi åkte tillbaka till Suzhou. Vi åkte båt ut till en liten ö där det fanns flera hus med klassiska svängda tak. I något hus fanns en stor trumma och i ett annat en stor klocka där folk hade knutit röda band. Det fanns även flera statyer med motiv från taoismen. I Suzhou gick vi runt i humble administrator's garden och det var verkligen jättefint! Även här var det mycket vatten, träd, buskar och flera små hus. Efter trädgården skulle vi äta tidig middag med Haochens pappa som bor i Suzhou och medan vi väntade på honom gick vi runt lite bland affärerna utanför trädgården. Där köpte jag en stämpel av sten som en kvinna karvade in mitt kinesiska namn på med äldre kinesisk stil. På framsidan skrev hon även Suzhou och 2016 fast på tecken, räknat efter en kinesisk kalender med 60 års-cykel. Middagen vi åt var på en jättefin restaurang i ett nybyggt område och maten var fantastisk! Jag fick äntligen äta pekinganka igen med som jag har längtat efter väldigt länge. Vi fick även kyckling i sötsur sås, broccoli, bönor blandat med chili och lite lite köttfärs (en av mina favoriträtter här i Kina), fisk med någon form av chili på och dumplings med mera. Efter den underbara middagen blev vi skjutsade till tågstationen av Haochens otroligt snälla pappa och sedan bar det av hemåt mot Hangzhou...

Suzhou, Suzhou museum och Pingjiang road

Cornelia och mitt rum i Tongli

Tongli's kanaler

Tuisi garden

Songshiwu garden (tror jag)

Pearl pagoda (inte riktigt en stor pagoda men det var en väldigt fin trädgård) 

Luoxing island

Humble administrator's garden

Likes

Comments

I tisdags hade vi vår första riktiga tenta här, tentan i signalbehandling. Efter flera dagars plugg blev den äntligen avklarad och jag tror det blir godkänt i alla fall. I torsdags var vi på Akzo Nobels fabrik i Ningbo och kollade runt, inte jätte intressant kanske men en cool och stor fabrik! På måndag och onsdag ska vi ha vårt andra quiz i kinesiska och den ursprungliga planen var att stanna hemma denna helgen också för att plugga till den men sedan kom Erik och Ludde och pratade om disneyland i Shanghai och då bestämde sig jag, Cornelia och Haochen att följa med. Det här var första gången vi spenderade helgen utanför Hangzhou så det var verkligen på tiden.

Shanghai var riktigt najs och det kommer definitivt bli fler resor dit, speciellt med tanke på att det bara ligger en timme bort med snabbtåg. Vi anlände till Shanghai på fredagskvällen och då åkte vi först ut till Shanghai's skyline, the bund. Väldigt häftigt med alla lampor och fint vid vattnet. Därefter hade vi bestämt middag med Cornelias kusin som jobbar i Shanghai. Jag, Cornelia och Haochen fick även bo hos henne i centrala Shanghai vilket var riktigt schysst! Vi gick till en restaurang där de serverade Yunnan inspirerande mat, ett område i södra Kina. Maten var jättegod! Vi åt bl.a. någon kycklingsallad, aubergine i tomatsås, köttdumplings med citrongräs och ingefära och vårrullar för att nämna några rätter. Efter middagen gick vi till lägenheten som var jättefin. Vi bäddade upp och dumpade väskor och sedan åkte vi till Nanjing road, en shoppinggata. Tyvärr så kom vi dit lite sent för flera affärer hade redan stängt men det var kul ändå.

Dagen efter började med en riktigt underbar frukost på mackor med smör och ost/skinka. Vi har inget kylskåp i vårt rum så vi kan inte köpa smör etc och det har jag saknat rätt mycket. Jag tycker ju faktiskt om mackor och frukost så det har varit lite tråkigt men den här helgen fick jag äntligen en riktig macka med smör! Efter frukosten var det dags att dra iväg till disneyland! Vi hade fint väder och omkring 20 grader så det var en perfekt dag för nöjesfält. Precis som disneyland i Kalifornien hade de byggt upp själva disneyslottet (som förövrigt är asnajs!) och de hade en del efter Pirates of the Caribbean, en del med Alice i underlandet, en framtidsdel som innehöll lite Star Wars, Stitch och Buzz Lightyear mm. Där fanns typ den enda berg- och dalbanan, men den var najs! Man satt framlutad i en motorcykel och åkte runt. I en mer Tarzan liknande värld gick vi runt i en "adventure trail" där vi spändes fast i en sele och gick på smala gångar och gungande brädor vid vattenfall och berg. Vi åkte inte jättemycket men disneyland är inte heller den bästa parken om man vill åka coola berg- och dalbanor utan det är mer hela upplevelsen. Parken är otroligt välgjord och på kvällen visades ett jättebra fyrverkerispel. Fyrverkerispelet var tyvärr lite bättre i Kalifornien än i Shanghai men det är fortfarande mäktigt och lyssna på musiken som man älskat sedan man var liten och se videoprojektionerna på slottet med fyrverkerier och "lasrar". Vi gick också runt mycket i souvenirbutiker och efter parken stängde gick vi runt lite i disneytown som ligger bredvid som är fullt av butiker. Där har de även en teater som spelar musikalen Lion King nu i november och som den musikalälskare jag är ska jag göra allt jag kan för att tvinga med någon att se den! Men Cornelia var också taggad så det ska nog inte behövas så mycket.

I disneytown köpte vi varsin cheesecake på the cheesecake factory som vi tog med till lägenheten och njöt av. Idag åt vi samma underbara frukost men vi fick också avokado till! Dessutom var Cornelias kusin på ett fikaparty igår och hade med sig kanelbullar och lussekatter tillbaka till oss! Efter denna grymma morgonstund (mer brunch dock) gick vi till Shanghai Propaganda Poster Art Center. Efter Maos död bestämdes det att man skulle förstöra massa propaganda posters som tidigare hade varit så viktiga i Kina men mannen som har upprättat museumet började samla på dem och spara dem. Han hade även tilldelats titeln "Shanghai hero" något år. Det var väldigt intressant och helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi Shanghai. Vissa av bilderna var väldigt lika de i Nordkorea med samma tecknade stil. Det fanns också tre bilder på när Mao håller tal till folket, alltså samma motiv, men som alla såg olika ut då de hade redigerats. Det var bland annat en man som hade blivit ersatt av en annan man och någon man som hade försvunnit helt. Efter ett besök i museumets gift shop åkte vi till en fake marknad och då fick vi ta fram våra prutningsskills igen som legat på is ett tag. Det är dock lite jobbigt att pruta och ha alla säljare efter sig hela tiden, man kan bli rätt irriterad. Vi var inte där jättelänge utan efter några få timmar var vi tvungna att åka tillbaka till lägenheten och hämta våra väskor för att åka till tågstationen. Nu sitter jag på tåget, snart hemma i Hangzhou och tackar Shanghai för en grym helg!

The bund

Vi hittade en cool snubbe i tunnelbanan!

Likes

Comments

Efter national holiday week blev det höst i Hangzhou och man fick börja ha på sig långbyxor. I helgen regnade det en hel del men det hindrade inte mig och Cornelia från att ta en promenad runt hela West lake, en sträcka över 2 mil! Vi kompenserade dock detta men en riktigt fin hamburgare på Slim's burger. På lördagen tänkte vi titta på en musikal i Hangzhou Grand Theater men när vi kom dit fick vi biljetter till en klassisk pianokonsert. Efter vi sa till att vi hade fått fel biljetter sa de att de inte hade biljetter till musikalen, typ att det var slutsålt, så vi tog de biljetter vi fått och gick på konserten istället. Det var två ryska pianister som spelade tillsammans på ett piano. Det var en väldigt bra konsert med några kända stycken som till exempel musik från nötknäpparen och svansjön. Det är också otroligt hur mycket musik man kan få ut av endast ett instrument. Området runt teatern var väldigt häftigt också, lite som en framtidsstad med några vridna skyskrapor och en guldig globen. Precis när man gick ut från tunnelbanan kom man till ett outlet som kanske inte var superbilligt men det var i alla fall rea överallt.

Guldig globen!

Hangzhou Grand Theater

Idag kom äntligen solen fram och det är runt 27-28 grader! För att ta vara på det fina vädret bestämde sig jag och Cornelia för att ta en promenad över berget som ligger bakom vårt campus. Det var många trappor och ganska jobbigt men utsikten var otrolig! Tyvärr är det lite dimmigt blandat med smog men vi lyckades ändå se bort mot West lake. När vi kommit ner och skulle gå tillbaka gick vi förbi någon form av buddhist"tempel". De sjöng något samtidigt som de brände vissa saker och bär de såg oss så hälsade de genom att sätta ihop händerna (som i en Lucia-pose) och buga med huvudet, vi svarade likadant. Sedan var det en som vinkade åt oss att följa med in i huset. Där inne fanns statyer av gudar, bord med rökelse och bord där de kunde studera. Vi fick först buga mot statyn som stod i mitten av rummet. Vi böjde oss ner, satte knäna mot något som liknade en avlång fotpall, böjde ner huvudet och sedan upp igen, hela tiden med händerna mot varandra. Detta gjorde vi tre gånger, tre är ett heligt tal. Sedan tände vi tre rökelsestavar och bugade igen mot statyn, utan att böja sig dock. Efter det fick vi skriva in oss i någon form av gästbok. Vi skrev våra kinesiska namn på tecken och sedan skulle vi också skänka en gåva i form av pengar. Vi gav 20 yuan var, ca 26 kr, vilket de blev väldigt glada för. Vi fick först ett äpple var, sedan hämtade de en plastpåse där de hällde i två små skålar sötsaker och sedan hämtade de ytterligare två äpplen. Väldigt snälla buddhister och en intressant upplevelse. Vi var lite oroliga att vi skulle göra fel och förolämpa någon men det lyckades vi som tur var att undvika. Om man bara visar respekt och gör som de gör, följer efter i rörelser etc så brukar det mesta funka dock. Vi bugade även mot en annan gud och sedan fortsatte vi färden hemåt. Det blev en lång promenad på ca 2 h, nu väntar dock plugg samt ätande av vissa speciella sötsaker...

En av uppgångarna till berget

En Josefine som typ pekar på West lake

Likes

Comments

Skolveckan efter national holiday week började redan på lördagen och vi hade alltså egentligen lektioner i 7 dagar i sträck. Jag och Cornelia kom dock hem till Hangzhou på lördagskvällen så vi missade den lektionen och taggade söndagslektionen istället. Det var lektioner på helgen för att kompensera för ledigheten vi hade haft. Läraren pratade också först om att vi skulle vara lediga på måndagen och tisdagen för att kompensera för lektioner på helgen men detta ändrades sedan. Det kommer förresten ett inlägg om Nordkorea senare. Det håller på att skrivas med det är så jäkla mycket att skriva om så det kommer ta lite tid.

Förra veckan startade våra extralektioner som vi kunde välja. De är bara för skoj skull eftersom att examineringen ligger i januari och då är inte vi här. Man kunde välja mellan bland annat målning, kalligrafi, stickning, kung fu och tai chi. Jag valde kalligrafi och kung fu. Första lektionerna har bara varit introduktion men på kalligrafin pratade snubben bara kinesiska så jag satt och övade tecken istället på pleco (underbar översättningsapp). Även om det blir roligare senare med kalligrafin där man faktiskt får måla några tecken så har jag bestämt mig för att inte gå på den. Kung fu var roligare, kanske framförallt för att jag har varit väldigt dålig på att träna och här rörde jag äntligen på mig. Det var ganska svårt och vi var lite väl många studenter men det såg riktigt coolt ut när läraren gjorde rörelserna så där kommer jag fortsätta gå några gånger till i alla fall. Vi gjorde rörelser väldigt långsamt, lite som yoga, men om man skulle bli attackerad kan de användas i självförsvar, väldigt häftigt.

Förra veckan hade vi även prov i kinesiskan på onsdagen och torsdagen. Onsdagsprovet var ett skriftligt där vi bland annat skulle översätta från tecken till pinyin och tvärtom, göra meningar med vissa ord och även skriva en kort uppsats på minst 100 tecken. Ämnet på uppsatsen var "min ..." och alla utom några enstaka skrev om sin familj. Det blev rätt dålig fantasi och man fick vrida på sanningen lite. Jag kom till exempel inte på vad tecknet för söder var så mina föräldrar fick bo i västra Sverige, de fick även andra yrken. På torsdagen hade vi ett muntligt prov. Tillsammans med sin roomie skulle man förbereda en dialog som vi spelade upp för läraren. Vi fick också läsa upp en dialog som hon hade förberett. Hela provet gick bra och alla blev godkända!

Det var väldigt skönt när helgen väl kom. På fredagen stack jag och några andra i kinagruppen till ett escape room. Det går ut på att du blir inlåst i ett rum och sedan ska du försöka ta dig ut genom att lösa olika problem. Vi valde rummet artificiell intelligens och trots att vissa delar var på kinesiska lyckades vi komma ut! Det svåraste var att hitta själva stället där rummen låg. På deras hemsida hade de bara adressen till deras kontor, vilket vi inte visste så vi drog ditåt. Vi hade bokat rum vid 16:00 men det slutade med att vi blev inlåsta runt 20:00, då hade vi dock tagit en middagspaus i letandet också. Efter vi hade räddat världen från elaka robotar åkte vi till en marknad där vi bara vandrade runt och köpte lite lammkött på spett och annat snacks. I lördags var jag och Cornelia och shoppade i 6h. Vi var först vid silkmarket där man kan köpa billiga kläder med oklar kvalitet och vi kom båda ut med varsin stor svart soppåse med kläder. Därefter åkte vi till ett annat shoppingdistrikt där Forever 21 ligger. Damavdelningen breder ut sig på tre och en halv våning och herrarna får den resterande halvan. Där köpte vi också på oss en hel del. Vi gick även till ett supermarket som enligt rykten skulle sälja marabou men till vår förtvivlan så stämde inte det. Vi fick nöja oss med lite Toblerone och Lindt. Dagen avslutades med kung fu panda.

Igår åkte jag, Cornelia och Haochen till en teodling. Vi började i byn Longjincun och gick upp för massa trappor, över ett berg där man kunde se ut över tefälten och även se West lake och Hangzhou's skyskrapor. Vi kom ner vid Meijiawu där vi också åt middag och drack det te de odlade där. Kan tyvärr inte säga att det var så gott dock men vi köpte den billigaste varianten och dessutom är jag ju ingen tedrickare. Vi blev också ett flertal myggbett rikare. Denna veckan har vi en inlämningsuppgift i signalbehandlingen, kung fu, allmänt pluggande och vi har också börjat med den nya kinaboken men annars ser veckan rätt tom ut. Vi får se vad vi fyller den med!

James visar hur man "typ" kommer ut ur escape room

Tefält!

Likes

Comments

Vi har bara haft lektioner i två veckor men vårt första (och enda) lov är redan här! Under lovet är hela Kina ledigt och alla reser runt för att besöka nära och kära. Det är alltså bokstavligt talat kineser överallt så Cornelia och jag bestämde oss för att fly landet och åka utomlands, nämligen till Nordkorea!

Denna resa har varit planerad rätt länge. Innan vi kom till Peking skrev Cornelia på kinagruppens facebooksida (tror jag läste det i Irkutsk) om någon var sugen på att följa med till Nordkorea under lovet, sista datumet man kunde anmäla sig var första september. Jag började tänka lite på det och tyckte det kunde vara intressant. När vi möttes upp i Peking sa jag att jag ville följa med, det blev rätt spontant. Därefter skrev vi till resebolaget Cornelia tänkte åka med och sen var vi igång! För att åka till Nordkorea måste man i princip boka via ett resebolag och det vi åker med skulle vara ett av de lite billigare. Vi har skickat kopior på våra pass, kopior på små foton av oss och skickat en signerad blankett på att vi inte är journalister till dem med mera och de har fixat allt som har med visum att göra. Visumet kommer på ett separat papper så vi behövde inte skicka in passet vilket var väldigt skönt.

Både jag och Cornelia hade single entry visa vilket innebär att vi bara fick komma in i Kina en gång och ut en gång och som ni antagligen har insett har vi redan förbrukat "att komma in"-delen. För att få komma tillbaka in i Kina efter Nordkorea var vi alltså tvungna att fixa double entry. Vi tänkte hela tiden att vi skulle göra det så fort vi kunde efter att vi hade anlänt på campuset då killen på visacentret i Göteborg hade sagt till mig att universitetet kunde hjälpa en att fixa sådana grejer. Det var inte så många som hade någon bra information men på onsdagen förra veckan kunde vi äntligen åka till polisstationen där vi fick vänta i minst tre timmar innan vi fick träffa någon. När vi sedan hade pratat en stund, lämnat in pass och papper och fått ett annat papper frågade vi när vi kunde hämta passen och hon svarade 17 oktober. Först stirrade vi bara på henne och förklarade att det inte var möjligt eftersom vi redan hade bokat resan och vi skulle åka till Peking sista september. Vi frågade om det gick att få någon typ av express deal men det fanns tydligen inte och hela tiden svarade hon med att "China has regulations and laws" och därför kan de inte skynda på något. Ett litet tag trodde vi att vår resa inte kunde bli av men sedan tittade vi närmre på lappen vi fick och där stod det att upphämtningsdatum var 30 september. Det visade sig att hon hade tjafsat om residence permit vilket behövs om man ska stanna i Kina över 180 dagar, vilket inte vi ska. Eftersom vi hade bokat ett tåg på morgonen den 30:e ville vi helst hämta passen dagen innan och tjejen gav oss ett telefonnummer vi kunde ringa för att kolla om de var klara. För att vara på den säkra sidan dock så bokade vi ett till set med tågbiljetter, tyvärr mycket dyrare. Det var väldigt tur att vi bokade dem för passen kunde inte bli klara till torsdagen så efter vi hade fått det bekräftat åkte vi till tågstationen för att få refund på de biljetter vi inte kunde använda och få ut de dyrare biljetterna.

De dyrare biljetterna var första klass biljetter på snabbtåget till Peking och det var riktigt najs! Andra klass i snabbtågen är bättre än SJ:s första klass så ni kan ju tänka er hur våra platser var. Cornelia och jag skulle egentligen inte sitta bredvid varandra men en tågvärdinna var snäll och fixade det problemet åt oss. Vi satt i en avskild del av första klass där det endast fanns totalt fem sittplatser. Vi satt en och en och våra platser hade en bordsbricka i ena armen och en tv-skärm i den andra. Vi fick ett eget uttag och man kunde också trixa med sätet så mycket att det kändes som att leka med en hästen-säng! Vi fick också en vattenflaska, lite snacks, en filt, ett par tofflor och gratis middag! Vi kanske inte kommer åka första klass igen på grund av priset men det får ändå 5 av 5!

Snabbtågets första klass

Nu sitter vi på flygplatsen i väntan på att få flyga iväg till Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Vi kommer åka med Nordkoreas enda flygbolag, Air Koryo, vilket enligt en hemsida ska vara det sämsta flygbolaget. Jag har dock inte kollat upp av vilka anledningar men vi kan ju hoppas på att det inte är säkerheten i alla fall. I Nordkorea har vi ett fullspäckat schema som bland annat inkluderar Kim Il Sung och Kim Jong Il's masoleum, Kim Il Sung square vilket är platsen vi ofta ser på tv när parader etc. hålls i Pyongyang och en spionbåt från USA, tillfångatagen 1968, vilket är det enda amerikanska fartyg som innehas av ett annat land och Nordkorea ska vara rätt stolta över det. På masoleumet måste man ha "formal clothing" vilket betydde att jag var tvungen att köpa nya skor och lite nya kläder. Sedan när man går runt lite halvt finklädd så vill man ju inte ha en klumpig ryggsäck på ryggen så därför var jag tvungen att köpa en ny väska också, men det är sånt man får ta när man ska ut och resa. Vi kommer hela tiden ha två guider som följer oss och man får inte gå runt själv. Man måste även fråga om lov varje gång man vill ta kort eftersom man inte får fota allt, vilket kommer vara lite drygt.

På ett sätt känns det dumt att åka och gynna ett land som fortfarande har koncentrationsläger och låter sin befolkning svälta. Maten som odlas fram i vissa lägren hamnar också bland annat i Pyongyang och att eventuellt äta sådan mat känns rent ut sagt vidrigt. Men jag ser ändå den här resan som ett tillfälle att lära mig en hel del, framförallt vidga mina vyer och få en liten insyn i världens mest stängda land. Även om vår resa är väldigt planerad och på ett sätt tillgjord då de bara kommer visa bra/imponerande grejer med Nordkorea så kommer verkligheten garanterat spricka igenom lite.

Likes

Comments

Nu har vi haft vår första skolvecka! Tydligen hade vi vår första lektion i söndags men det var ingen som hade meddelat oss om det. Vi har kinesiska lektioner varje dag mellan 9:50-11:25 och på tisdagar handlar lektionen enbart om att lyssna. De andra är mer skriva, prata, läsa etc. Vi har också två olika lärare, en till hörförståelsen och en till det andra, och båda verkar snälla och väldigt bra. På fredagar kommer vi få som läxa att skriva små uppsatser som hon rättar på måndagarna och på måndagarna kommer vi ha någon variant av glosförhör. Den här veckan har vi fått andra mindre läxor varje dag, till exempel att göra vissa övningar i vår bok eller att skriva meningar som innehåller vissa ord, men de tar inte så lång tid att göra (än så länge).

Vi läser också signalbehandling. Föreläsningarna går på tisdagar och torsdagar 15:55-17:30. Sen har vi en middagspaus och därefter en övning/diskussion/laboration mellan 18:30-20:55. Lektionerna går så sent på grund av att vi har kinesiska studenter i klassen som också läser andra kurser. Signalbehandlingen verkar vara rätt najs också men jag märkte att jag var väldigt ringrostig när vi skulle börja räkna. Tur att man har några veckor på sig innan tentan.

I övrigt börjar vi hitta mer och mer och gör oss mer hemmastadda. Vi har hittat vart man kan lämna in sina kläder för tvätt, vi har provat lite olika matsalar och vi har hittat ett jättemysigt café utanför campus där vi satt och pluggade häromdagen. Det var väldigt mysig miljö och det sprang runt massa katter men tyvärr var det väldigt dyrt. Ju mer av Hangzhou man ser desto mer gillar man det. Vi bor verkligen i en fin stad! Och för att slå hål på många fördomar, kineserna ser faktiskt inte likadana ut.

Vår byggnad

En av många matsalar där man pekar på vad man vill ha och betalar med sitt studentkort

Klart att man har en Mao på campus!

Caféet

Likes

Comments

Det första jag och Cornelia, som kommer att vara min roomie i höst, gjorde dagen efter registreringen var att åka till ett supermarket där vi köpte städgrejer och lite inredningsgrejer. Därefter gjorde vi en riktig storstädning, eller en så stor städning vi kunde göra med det vi hade. Vi har ingen dammsugare men vi köpte en sopborste och en mopp så vi har sopat, skurat och torkat av alla ytor i alla lådor, skåp och bänkar. Vi hittade lyckligtvis inga döda djur under städningen men det låg en nöt och några dadlar i ett skåp (plus massa damm överallt) så en storstädning var rätt behövlig. Efter städningen packade vi upp våra väskor och nu känns rummet mycket mer som hemma men vi har fortfarande några få grejer kvar. Framförallt vill vi ha en matta och jag behöver köpa något som täcker märkena efter tejp på min vägg. Vi kommer åka till Ikea idag så vi får se vad som får följa med hem men svensk choklad är i alla fall garanterat. I övrigt är rummet rätt najs. Vi bor på 6:e våningen och har en inglasad balkong ut mot Hangzhou city. På vardera sida om balkongdörren står en 110-säng och därefter pryds väggen av ett stort skrivbord och garderob. I garderoberna har jag och Cornelia lagt ut självhäftande mönstrat papper för att fräscha upp lite och vi har också dekorerat skrivbordsväggen. Men en bild säger mer än tusen ord så jag ska sluta beskriva rummet i detalj och låta er se efter själva. (Kommer posta inlägget efter vi har varit på Ikea så ni förhoppningsvis får se rummet med en matta på golvet)

Jag och Cornelia höll på rätt mycket med rummet både i måndags och tisdags, samtidigt som vi har fixat andra nödvändigheter med bl.a. vår resa vi kommer göra under höstlovet men det kommer ett senare inlägg om det. Detta innebär att vi inte har gått runt jättemycket i stan men det vi har sett har varit bra och Hangzhou verkar väldigt väldigt lovande! Igår gick vi, tillsammans med en tysk vi har träffat, vid West lake och där var det riktigt fint. Tyvärr har det varit lite smoggigt, molnigt och regnigt den här veckan så det har inte blivit några bra bilder men West lake kommer besökas flera gånger så det kommer senare. Igår var vi även på en välkomstceremoni för internationella studenter som var riktigt riktigt seg. Det var bara en massa långa tal från de som är ansvariga för den internationella avdelningen och skolans vicepresident. Först fick vi höra ett välkomsttal som var okej men de andra pratade mest om regler och alltså sunt förnuft vilket man redan har koll på. Det var också en polis som pratade om visum som inte rörde oss. Det var väldigt många studenter som somnade eller hade sitt fokus riktade mot mobilen. Välkomstceremonin är väl en grej som man bör gå på men det mesta jag fick ut av det var att jag satt på raden där alla first ladies satt under G20 mötet.

Skolan börjar på måndag och imorgon ska vi ha möte med en av LTHs ansvariga för kinainriktningen och förhoppningsvis få veta vart vi ska vara på måndag, vilken lektion vi har och hur vårt schema ser ut under hösten. Det här med information är inte Kinas starka sida direkt, men man vänjer sig vid det.

Efter Ikea...

Nu har vi varit på Ikea eller Yíjiā (宜家,suitable/proper home) på kinesiska och det var galet trevligt! Jag åt köttbullar, fick dock väldigt lite potatismos, och drack lingondryck och det var väldigt kul att se små svenska ord överallt. Får jag förmycket hemlängtan någon gång kommer jag att gå dit! I matväg blev det bara en marabou som fick följa med hem men de hade också knäckebröd, Kalles kaviar, snaps, kaffe och massa andra svenskheter. Det har ösregnat hela dagen då en tyfon har träffat södra Kina så vi blev dyngsura så fort vi gick ut. Detta resulterade till en dyngsur väska som innehöll en dyngsur plånbok och ett väldigt blött pass... Pengarna klarade sig bra och bara några kanter blev blöta men passet mådde sämre. Det ligger nu på skrivbordet med papper mellan varje sida för att torka. Vi får se hur det ser ut imorgon men under senaste kollen verkar det ändå som att det kan klara sig bra. Tur att jag köpte marabou på Ikea dock så jag kan tröstäta lite över situationen.

Likes

Comments