De Obekväma


Har du någonsin hört talas om begreppet ”obekväm person”? Inte? Nej det hade inte jag heller förrän nu. Men efter lite lektioner och sådant så vet jag nu vad en obekväm person är.

En obekväm person är en person som pratar om mycket känsliga ämnen som många inte vill eller vågar prata om. Det skulle kunna vara saker som klimat och invandring. Det som en obekväm person säger är en åsikt som inte måste vara sanning. Men det är den åsikten som väcker debatt vilket i sin tur leder till en massa hat.

Några exempel på personer du kanske skulle kunna uppfatta som obekväma är Jimmie Åkesson, Zara Larsson och Donald Trump.

Dessa tre har folk som håller med det dem säger. Men också en massa som inte håller med dem.

Om vi då tar Jimmie Åkesson som ett exempel här nu så kan jag tycka att han uppfattas som obekväm därför att han pratar mycket om invandring vilket är ett känsligt ämne. Och han pratar om det på ett negativt sätt. Det han säger kan väldigt lätt uppröra folk som flytt från krig vilket är helt förståeligt. Åkesson vill stänga dörren för invandrare och därför upprör han stora folkmassor.

Visst du kan säga att invandring kostar en massa pengar. Men om du hade flytt från ett land och kommer till t.ex Sverige. Hade du då velat att någon sagt att du ska sticka tillbaka därifrån du kom?


Med allt det sagt så tycker jag att Jimmie Åkesson INTE är en bra förebild.

Bildresultat för jimmie åkesson


Hittade bilden på: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/193451?programid=3071

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kolla på hur jordens miljö och klimat ser ut idag och ställ dig själv frågan, bidrar jag till en hållbar värld? Om du svarar ja, så är det jättebra. Svarar du istället nej vilket många av oss skulle svara helt ärligt så måste du och jag ta ett snack här och nu.

Själv är jag bara 15 år och har nog inte så stor påverkan på miljön, eller har jag? Jag cyklar till skolan och åker sällan bil men bara för att jag inte kör bil så gör det inte mig till ett undantag. Bilen är inte det ända som förstör planeten. Jag kan gissa att en stor del av maten du äter är inte närodlat utom istället köpt och transporterad från en annan gård eller land och det är jag skyldig till också och det kan vi alla förbättra.

Är jag då beredd att ändra mig? Vet inte eftersom att jag då inte har så stor påverkan av det min familj köper i affärer och sådant men vi avstår ganska mycket från bilar så länge vi inte måste ta den. Och egentligen tycker jag inte att du måste avstå helt från kött, bil, m.m. Men bara att man kan korta ner användandet så räcker det en bra bit. 

Du har nog hört att en genomsnittlig svensk lever som om vi hade 4.2 jordklot och hur många jordklot har vi då? Exakt. Låter inte så bra va? Bara det är ju ett tecken på att vi förbrukar mer än vad vi borde.

Om du kan fixa att ha en mindre bostad, äta mindre kött och inte åka lika mycket bil så gör du mer gott än ont och då ska du vara stolt.

Är jag då ett undantag? Troligtvis inte. Min familj har egentligen inte mycket att förändra förutom köttkonsumtionen och jag vet inte om vi tänker förändra på det. Och jag kan förstå om du tycker det är svårt att minska ner på miljöbovarna om du genom hela livet har blivit uppväxt till att åka mycket bil eller äta mycket kött.

Vill du göra framtiden en tjänst så är det nog bäst att vi alla kan åtminstone försöka ändra på våra livsstilar. Det måste inte vara en så stor förändring men om alla gjorde lite så kommer resultaten.

Är du beredd att förändra dig?Jag hittade bilden på https://concordeurope.org/2016/11/16/sustainable-development-report-2016/

Likes

Comments