Tja, rubriken är kass för jag kom inte på något annat. Men iallafall.

Pågrund av vår kommande island resa så lyder nästa uppgift att vi ska jämföra isländska med svenska och se att de faktiskt inte är så olika som man kan tro.

Isländskan som svenskan, danskan, tyskan och många fler kommer från germanska som utvecklades från indoeuropeiska. Isländskan har många kvarlevor från svenskan och sådana kvarlevor kallas arkaismer. Det kan t.ex vara att isländskan har några bokstäver som är väldigt lika svenskans bokstäver under runsvenskan som vara från 800-1225.

Jag ska nu skriva upp både svenskans och isländskans alfabete och leta efter likheter samt olikheter.

Det svenska alfabetet är följande: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Här är det isländska alfabetet: A Á B D Ð E É F G H Í Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö

Som ni ser så är alfabetena väldigt lika varandra och uttalen är också väldigt lika både på utseendet och uttalen. Bokstäverna har samma grundutseende men om du kollar på isländskan så lär du märka t.ex två stycken A fast det andra A har en apostrof och den apostrofen ändrar uttalet på bokstaven trots att dem har samma grundutseende. Så alltså A och Á uttalas inte likadant.

Sedan har isländskan lite fler bokstäver än svenskan och sedan bokstäver som svenskan inte har t.ex ð, æ och þ. Svenskan har dock bokstäver som isländskan inte har som t.ex C, Q, W, Å och Ä.

En skillnad i språket är t.ex att vi i Sverige lånar in många ord från olika länder och jag tror det har mycket med att internet utvecklas och folk börjar använda t.ex ett engelskt ord och säger det mer på ett svenskt sätt även fast ordet har en översättning så kanske du tycker att ordet helt enkelt låter bättre.

När det kommer till Island så har de inte alls lånat in många ord och jag tror att det är pågrund av att Island har ungefär 330 000 invånare vilket gör att isländskan är ett så stort språk, och även fast det finns andra länder där några pratar isländska så är det fortfarande inte ett stort språk.

Jag tror att det kan få de att stänga ut nya ord från andra länder så att inte språket börjar likna ett annat språk. Så jag tror att de vill behålla sitt nuvarande språk. Sedan finns det en skillnad som jag tycker är väldigt intressant och det är efternamnen. I Sverige så ärver vi ständigt efternamn efter vår familjs tidigare generation så om dina föräldrar heter Jansson i efternamn så lär du ju också heta Jansson.

Men i Island så fungerar det inte så. Här tar man i vanligaste fall faderns namn och lägger dit son om du är kille och dottir om du är tjej. Om din pappa hette Per Jansson och du heter Stefan så blir du inte Stefan Jansson utom du kommer istället heta Stefan Persson.

Om du då skulle bestämma dig för att åka till Island så kan jag ge dig några exempel på simpla ord du kan få nytta av.

Hej – halló, denna borde vara ganska lätt att komma ihåg då den låter som hallå.

God morgon – Góðan daginn, okej man skulle kunna tro att det betydde god dag men det betyder god morgon, det finns likheter med det första ordet som kan hjälpa dig att komma ihåg vad det betyder.

God natt – góða nótt, här är det lite tydligare med att det faktiskt betyder god natt.

Hejdå – bless, nog lite svårare att komma ihåg, men kan vara BA att öva in.

Tack – takk, också lätt att komma ihåg, försök bara att inte förväxla med något som ett tak.

Om man tänker språket rent generellt så har både isländskan och svenskan samma regel om stor bokstav efter punkt men när det kommer till något som t.ex länders namn så skrivs varje land med stor bokstav i början medan i svenskan göra vi inte så. Sedan så kommer orden i en isländsk text i samma språkordning som svenskan.


Källa: Portal boken och lärare.
Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

De Obekväma


Har du någonsin hört talas om begreppet ”obekväm person”? Inte? Nej det hade inte jag heller förrän nu. Men efter lite lektioner och sådant så vet jag nu vad en obekväm person är.

En obekväm person är en person som pratar om mycket känsliga ämnen som många inte vill eller vågar prata om. Det skulle kunna vara saker som klimat och invandring. Det som en obekväm person säger är en åsikt som inte måste vara sanning. Men det är den åsikten som väcker debatt vilket i sin tur leder till en massa hat.

Några exempel på personer du kanske skulle kunna uppfatta som obekväma är Jimmie Åkesson, Zara Larsson och Donald Trump.

Dessa tre har folk som håller med det dem säger. Men också en massa som inte håller med dem.

Om vi då tar Jimmie Åkesson som ett exempel här nu så kan jag tycka att han uppfattas som obekväm därför att han pratar mycket om invandring vilket är ett känsligt ämne. Och han pratar om det på ett negativt sätt. Det han säger kan väldigt lätt uppröra folk som flytt från krig vilket är helt förståeligt. Åkesson vill stänga dörren för invandrare och därför upprör han stora folkmassor.

Visst du kan säga att invandring kostar en massa pengar. Men om du hade flytt från ett land och kommer till t.ex Sverige. Hade du då velat att någon sagt att du ska sticka tillbaka därifrån du kom?


Med allt det sagt så tycker jag att Jimmie Åkesson INTE är en bra förebild.

Bildresultat för jimmie åkesson


Hittade bilden på: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/193451?programid=3071

Likes

Comments

Kolla på hur jordens miljö och klimat ser ut idag och ställ dig själv frågan, bidrar jag till en hållbar värld? Om du svarar ja, så är det jättebra. Svarar du istället nej vilket många av oss skulle svara helt ärligt så måste du och jag ta ett snack här och nu.

Själv är jag bara 15 år och har nog inte så stor påverkan på miljön, eller har jag? Jag cyklar till skolan och åker sällan bil men bara för att jag inte kör bil så gör det inte mig till ett undantag. Bilen är inte det ända som förstör planeten. Jag kan gissa att en stor del av maten du äter är inte närodlat utom istället köpt och transporterad från en annan gård eller land och det är jag skyldig till också och det kan vi alla förbättra.

Är jag då beredd att ändra mig? Vet inte eftersom att jag då inte har så stor påverkan av det min familj köper i affärer och sådant men vi avstår ganska mycket från bilar så länge vi inte måste ta den. Och egentligen tycker jag inte att du måste avstå helt från kött, bil, m.m. Men bara att man kan korta ner användandet så räcker det en bra bit. 

Du har nog hört att en genomsnittlig svensk lever som om vi hade 4.2 jordklot och hur många jordklot har vi då? Exakt. Låter inte så bra va? Bara det är ju ett tecken på att vi förbrukar mer än vad vi borde.

Om du kan fixa att ha en mindre bostad, äta mindre kött och inte åka lika mycket bil så gör du mer gott än ont och då ska du vara stolt.

Är jag då ett undantag? Troligtvis inte. Min familj har egentligen inte mycket att förändra förutom köttkonsumtionen och jag vet inte om vi tänker förändra på det. Och jag kan förstå om du tycker det är svårt att minska ner på miljöbovarna om du genom hela livet har blivit uppväxt till att åka mycket bil eller äta mycket kött.

Vill du göra framtiden en tjänst så är det nog bäst att vi alla kan åtminstone försöka ändra på våra livsstilar. Det måste inte vara en så stor förändring men om alla gjorde lite så kommer resultaten.

Är du beredd att förändra dig?Jag hittade bilden på https://concordeurope.org/2016/11/16/sustainable-development-report-2016/

Likes

Comments