Header

Riktigt god och enkel macka. Går givetvis att variera grönsakerna på.

Du behöver:

8 skivor Lantbröd
1 paket tofu
sallad
grönsaker
majonäs + pressad vitlök (recept på vegansk majonäs hittar du här )

Till marinad:

1 1/2 tsk lökpulver
1 msk näringsjäst
3 tsk soja
3 tsk lönnsirap/agavesirap
1 1/2 tsk liquid smoke
1 msk rapsolja

Börja med att skiva tofun tunt. (ca 0,5cm) Blanda ihop marinaden. Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd tofubitarna i marinaden och lägg dom sedan på plåten. Sätt igång ugnen på 200 grader. När ugnen fått upp värmen placerar du plåten i mitten. Bitarna är klara efter ca 15-20min. Dom ska bli knapriga. Under tiden tofun är i ugnen skivar du grönsakerna och brödet. Rosta gärna brödet lite i en stekpanna med lite olja.

Bygg nu ihop din macka och njut!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ja det går aldeles utmärkt att göra vegansk majonäs. Man använder kikärtsspad istället för ägg.

Du behöver:

3 msk kikärtsspad
​1 tsk vitvinsvinäger
​​1 tsk dijonsenap
​​1 dl rapsolja
​​salt & peppar

Börja med att blanda ihop kikärtsspad, vitvinsvinäger och dijonsenap. Är ingredienserna rumstempererad så minskar risken att majonäsen skär sig. Använd en stavmixer och mixa samtidigt som du tillsätter oljan i en tunn stråle.

Likes

Comments


Idag är det kanelbullens dag! Självklart går det att få riktigt saftiga och goda vegansk kanelbullar. Mina tips är att inte smälta smöret, knåda degen riktigt länge (minst 15 min i maskin) och låt degen jäsa riktigt länge!

Ca 40-50 bullar:

50 g jäst
5 dl växtmjölk (funkar med vatten också)
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g smör
2 dl socker
1,5 dl farinsocker
3 msk kanel

Pensling:
vatten, pärlsocker

Smula jäst i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.
Rör tills den lösts upp.
Tillsätt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen i minst 15min om du har maskin. Annars 20-25min för hand. Låt den jäsa i minst 1 timma. (gärna 2-3timmar)
Gör fyllningen: Rör ihop smör, socker, farinsocker och kanel. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 0,5cm tjock, bred på fyllning. Rulla ihop, skär i ca 1,5-2cm breda bitar.
Lägg bullarna i form eller på plåt med bakpapper. Låt jäsa i minst 1 timme. Tryck försiktigt på en bulle, degen ska åka ut igen, då är den färdigjäst.
Pensla med vatten och strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Likes

Comments


Gröt gjord på quinoaflingor. Serveras med aprikospure och bär.

Du behöver till 1 barnportion:

1/2dl quinoaflingor
1 1/2 dl vatten

Aprikospure:
torkade osvavlade aprikoser

Aprikospuren gör du genom att lägga aprikoserna i en skål och häll sedan kallt vatten över så att det täcker. Ställ i kylen över natten. Häll av lite vatten (spara gärna i en annan skål om du behöver tillsätta mer senare) Mixa till en slät puré. Frys gärna in i iskubsformar.

Gröten gör du genom att koka quinoaflingor med vatten. Det går även bra att använda kokosmjölk eller kokosgrädde.

Servera gärna med bär.


Likes

Comments


Krämig och god soppa med få ingredienser.

Du behöver:

250g-300g broccoli
250g-300g blomkål
10 dl vatten
2 dl grädde
1 msk/1 tärning grönsaksbuljong
salt & peppar

Häll ner allt i en kastrull och låt koka tills broccolin och blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick creme fraîche och ett gott bröd.

Likes

Comments

Riktigt goda hallumiburgare får man genom att fritera hallumin.

Du behöver till två burgare:

1 paket hallumi
2 hamburgerbröd
Olja

​​ Majodipp:

2 äggulor
​0,5 tsk dijonsenap
​0,5 msk vitvinsvinäger
​2,5 dl rapsolja
​1 vitlöksklyfta
​umamikrydda
​tryffelolja (olivolja m tryffelsmak funkar)
​salt och peppar


Servera med sallad, dressing och gärna picklad rödlök.

Börja med att hetta upp en stekpanna. Häll i oljan. Skiva hallumin och lägg dom i stekpannan. Låt dom steka tills dom fått en gyllenbrun färg. Lägg dom på en tallrik. Dela nu bröden och värm dom en stund i stekpannan. Servera med sallad och picklad rödlök.

Likes

Comments


Många har väldigt svårt för att få i sig en ordentlig frukost. Mitt tips är då att göra en smoothie istället. Det brukar oftast vara enklare att dricka den än att äta en skål med gröt. Man kan ju variera sig utefter det man har hemma. Så kolla igenom skafferi, kyl & frys och ta fram dom nyttiga varorna och mixa det till en härlig smoothie!

Detta använde jag:

1/2 dl pumpafrön
3msk hampafrön
1/2 avokado
några broccolibuketter
lite spenat
3 st rönnbär
några dl växtmjölk

Börja med att mixa pumpafrön och hampafrön till ett fint pulver. Tillsätt där efter resten av ingredienserna. Börja med en dl växtmjölk och tillsätt lite i taget tills du fått den konsistensen du önskar. Tänk på att inte gre spenat till barn under ett år. Annars är denna ett utmärkt mellanmål till barn och vuxna. 

Likes

Comments

Riktigt saftig och god kaka. Och den är vegansk!

Du behöver:

2 dl socker
3/4 dl grädde el 1/2dl mjölk
3 dl rivna morrötter
1/2 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
vaniljstång
1 1/2 tsk kanel

Glasyr:
2 dl creme cheese (ni hittar recept här )
2 dl florsocker
vaniljstång

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form. Jag valde att bröa med kokosflingor. Vispa ihop socker och grädde/mjölk. Rör försiktigt ner resten av ingredienserna. Häll över i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. Under tiden kakan gräddas blandar du ihop glasyren. Ta ut kakan och låt den svalna innan du brer över glasyren.

Likes

Comments


Jag har tidigare lagt upp ett recept med hur man gör en billig och god creme cheese. Skillnaden mellan den och denna är att denna är vegansk.

Du behöver:
Ca 2dl färdig creme cheese
ca 300g sojayoghurt
1 kökshandduk
1 durkslag
1 skål

Ställ durkslaget i skålen. Lägg handduken i durkslaget. Häll i yoghurten. Ställ in i kylen och låt stå i ca 12 timmar. Vätska från yoghurten kommer rinna ner i skålen och i kökshandduken finns en fastare creme cheese kvar!

Likes

Comments


Denna tårta bjöd vi på när dottern fyllde 5år. Vi valde att vänta med berätta att det var sojafärs i den tills alla ätit upp. Sambons mormor som är väldigt skeptisk till vegetarisk mat tyckte om tårtan både innan och efter hon visste att den inte innehöll kött. Väldigt enkel att göra och barnen älskar den!

Du behöver:

500g sojafärs
Tacokrydda som ni hittar här
tortillabröd
sallad
grönsaker
ost
3 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta

Börja med att steka färsen. Krydda den och tillsätt vatten. Skär upp grönsaker. Blanda 2dl av creme fraichen med en pressad vitlöksklyfta.
Lägg ett tortillabröd på en tallrik. Bre på lite creme fraîche. Strö lite färs över. Upprepa tills alla bröden är slut. På sista brödet strör du ingen färs. Toppa istället med grönsaker och ost. Lägg lite sallad runt om. Jag brukar servera lite extra sallad, grönsaker och sås vid sidan om.

Likes

Comments