Header


Detta är ett enkelt recept på väldigt bra och goda tårtbottnar. Man kör "tre lika" Man använder alltså tre lika dana glas. Man häller äggen i ett glas.. Fyller upp sockret i ett annat glas så att det blir lika mycket som äggen. Och sen tar man mjölet i ett tredje glas så att det blir lika mycket som i dom två andra glasen.

Hur många ägg du behöver beror på storleken på formen, du behöver:

18cm = 2 ägg, socker, mjöl & 1tsk bakpulver

20cm = 3 ägg, socker, mjöl & 1tsk bakpulver

24cm = 5 ägg, socker, mjöl & 1,5tsk bakpulver

26cm = 6 ägg, socker, mjöl & 2tsk bakpulver

Börja med att blanda socker och ägg riktigt fluffigt (jag vispar i säker 10-15min) Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Tillsätt vanilj och vänd ner allt med en slickepott.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader till kakan fått fin färg och inte är lös inuti. Tar ca 20-40 min beroende på storlek på kakan.

Låt kakan svalna helt och dela så att den blir i tre delar. Vänd på kakan så att översta delen hamnar i botten. Tårtan blir mer jämn då.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments


Här kommer ett recept på en blandning av kladdkaka och Oscar II tårta (mandeltårta med smörkräm)

Du behöver:

2 ägg
2dl socker
2msk mandelmjöl
​1dl mjöl
​1/2tsk salt
​några varv med vaniljkvarnen/ 2tsk vaniljsocker
​100g smält smör
​1dl mixad mandel

Till smörkräm:
​100g smör
2dl florsocker
några varv med vaniljkvarnen el 2tsk vaniljsocker

50g flagad mandel

Sätt igång ugnen på 175 grader. Börja med att vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mandelmjöl, mjöl, salt och vanilj. Blanda runt. Tillsätt smöret och mandeln. Grädda i ca 15min i ugnen. Kakan ska vara dallrig i mitten när du tar ut den.

Under tiden kakan svalnar så gör du smörkrämen. Se till att smöret är mjukt. Tillsätt florsocker och vaniljen och blanda till en jämn smet. Bred smeten över kakan.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Häl över kakan.
Servera och njut!


Likes

Comments


Om man tar en underbart god och kladdig kladdkaka och tillsätter toppingen från kärleksmums/snoddas så får man denna underbart goda kakan!

Du behöver:

2ägg
2dl socker
1dl mjäl
1/2tsk salt
3msk kakao
Några var med vaniljkvarnen/ 2tsk vaniljsocker
100g smält smör

Sätt igång ugnen på 175 grader. Börja med att vispa socker och ägg poröst. Sikta sen ner mjöl och kakao. Tillsätt salt och vaniljen. Blanda runt. Tillsätt det smälta smöret. Häll upp i en springform och grädda den i ugnen i ca 15min. OBS! Den ska vara ganska lös i mitten. Under tiden du låter den svalna så gör du smeten som ska vara över hela kakan.

Du behöver:

3dl florsocker
2msk kakao
2msk kallt kaffe
50g smör

Låt smöret bli rumstempererat. Tillsätt sedan dom andra ingredienserna och blanda till en jämn smet.

Bre på kladdkaka och toppa med kokos.

Likes

Comments


Barnen verkligen älskar dessa bollar som är gjorda på morötter, röda linser och ost!

Ca 20st:

250g rivna morötter
2dl röda linser (kokta)
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
2dl riven ost
2 ägg
2tsk oregano
1,5dl ströbröd
salt & peppar

Börja med att mixa morötter, linser, lök och vitlök. När det börjar bli en slät smet tillsätter du riven ost, ägg, oregano, ströbröd, salt & peppar. Blanda till en slät smet och låt vila 5-10min. Är smeten för lös kan du tillsätta mer ströbröd. Rulla till bollar. Om du blöter händerna innan så går det lättare. Stek på medelvärme.

Jag valde att servera med sallad, snabb tzatziki och quinoa. Dom passar även bra till pasta, ris, potatismos mm.


Likes

Comments


Då vi äter vegetariskt här hemma. (Dom två äldre barnen får välja själva vad dom vill äta på förskolan och dom väljer då att äta kött och fisk) Men vår minsta dotter får endast vegetarisk kost och då är det viktigt att dom får i sig tillräckligt av allt. Vi väljer också att göra egen välling och gröt. Gröten som man kan köpa bland barnmaten är bla järnberikad. Detta gör att man bör tänka på järnhalten när man gör egen gröt. Tyvärr så räcker det inte med vanlig havregrynsgröt. Vi brukar göra efter detta receptet.

Du behöver:

1dl kokosmjölk
2msk skrädmjäl
1,5 msk pumpamjöl (mixade pumpakärnor)

Servera med aprikospure

Häll allt i en kastrull och låt koka upp på medelvärme.

Aprikospuren gör du genom att ta torkade omvallade aprikoser och lägger dom i en skål med vatten så att det täcker aprikoserna. Ställ in i kylen och låt stå några timmar, gärna över natten. Mixa sedan till en slät puré.

Likes

Comments


Riktigt goda bolla gjord på nötter och svarta bönor. Ett gott och bra alternativ till dom vanliga köttbullarna.

Inspirationen till bollarna kommer från den här sidan.

Du behöver:

Till bollarna:

2dl blandade nötter (jag brukar ta 1dl mandel+1dl hasselnötter)
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
380g svarta bönor
2dl ströbröd
3 ägg
1msk soja
1tsk dijonsenap
salt & peppar

Gräddsås:

2,5dl grädde
2dl havremjölk
grönsaksbuljong (1 tärning el 1msk)
1msk soja
1,5msk mjöl

Till servering:

potatis
morötter

Börja med att hacka nötterna i en matberedare. Tillsätt bönorna och löken och kör tills det är mindre bitar. Tillsätt sen resten av ingredienserna. Kör runt så att allt blandas. Låt vila i 5-10min. Under tiden börjar du koka potatisen och morötterna.

Rulla bollarna och stek dom gyllene. Ta ur dom ur stekpannan. Häll i grädden och mjölken i stekpannan. Tillsätt buljong och soja. Ta en liten skål och häll i mjölet. Ta 1,5dl av potatisvattnet och häll över mjölet. Blanda tills det inte är några klumpar. Häll det i stekpannan. Låt koka upp och småputtra under omrörning. Lägg tillbaka bollarna i stekpannan.

Servera med potatis och morötter.

Likes

Comments


Jag brukar ganska ofta bara slänga ihop en pastasås med saker som finns hemma. Men denna gången mätte jag upp och skrev ner vad jag använde och det är jag glad över för detta blev riktigt gott!

Du behöver:

400g zucchini
Schalottenlök (jag tog 2 små)
2,5dl grädde
2dl havremjölk
1dl créme fraîche
Grönsaksbuljong (vi har pulver på burk och jag tog ca 1,5msk)
150g bondbönor
Salt & peppar

Pinjenötter
Pasta
Vaxbönor

Börja med att koka och skala bondbönorna. Sätt igång pastan. Under tiden som pastavattnet kokar upp så börjar du med pastasåsen. Skiva zucchinin i halvmånar. Hacka löken. Stek zucchinin så att den får lite färg. Tillsätt löken och stek den mjuk. Häll i grädde, mjölk, créme fraiche och grönsaksbuljong. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Servera gärna med vaxbönor eller andra goda grönsaker.

Likes

Comments


Här kommer ett till recept på "klämmisar" till barnen. Det går alldeles utmärkt för oss vuxna att docka dessa också. Jag fick hem 6liter underbart goda jordgubbar så jag passade på att använda mig av dom.

Ca 10 st påsar:

500g jordgubbar
3 bananer
2 kiwi
2dl blåbär
2dl mango
125g torkade aprikoser (osvavlade)
3dl havremjölk
3msk hampafrön
några varv med vaniljkvarnen (se bild under nedanför)

Häll alla frukter och bär i en stor skål. Mixa allt. Tillsätt hampafrön, havremjölken och vaniljen. Mixa till en slät smet.

Häll upp i förpackningarna. För att undvika spill och kladd så använde jag mig av en tratt.

Likes

Comments


Himmelskt god nötkräm som gör att du aldrig mer kommer vilja köpa nutella eller andra nöt krämer!
Jag har ett recept på en lite nyttigare variant som ni hittar här.  (det är den mörkbruna krämen som ni ser på bilden)
Jag har hämtat inspiration från detta receptet.

Du behöver:

200g hasselnötter
120g mjölkchoklad (smält)
vaniljstång/vaniljsocker (jag kör några varv med vaniljkvarnen ni ser på bilden här under)
salt

Börja med att sätta igång ugnen på 200grader. Rosta nötterna i ca 8-10min. Lägg sedan nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Lägg sedan nötterna i en matberedare eller mixer och mixa riktigt länge. Det ska bli krämigt och det tar ca 10min. Häll där efter i dom andra ingredienserna och blanda en liten stund till. Häll upp i små burkar med tätt lock och förvara i kylen.

Likes

Comments


Denna krämen är gjord på mörk choklad och sötad med honung. Det gör den lite nyttigare än den andra nötkrämen som ni hittar här.
Receptet kommer ifrån den underbara boken som familjen Mandelman har gjort. 
I boken kan man hitta massor av bra recept och tips.

Du behöver:

200g hasselnötter
50g mörk choklad (minst 70%)
salt
honung
vaniljstång/vaniljsocker (jag kör några varv med vaniljkvarnen ni ser på bilden här under)

Börja med att sätta igång ugnen på 200grader. Rosta sedan nötterna i ca 8-10min. Häll dom sedan i en matberedare/mixer och kör tills det har blivit en kräm. Det tar ca 10min. Hacka sedan chokladen och häll i den tillsamman med dom andra ingredienserna. Smaka av med honung. Häll upp i glasburkar med lock och NJUT!

Likes

Comments