Tack så mycket #hällefors för att jag fick komma och föreläsa för er som jobbar med barn och unga! Det ni gör är ett viktigt jobb och ni är otroligt viktiga vuxna i barnens liv! Jag hoppas ni fick med er något av allt jag sa men jag säger det igen, ni är viktiga! 🙌 #förbarnensskull #niärviktiga #barntillmissbrukare

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Många börjar jobba här i veckorna och semestrarna börjar lida mot sitt slut. Min semester är slut och jag har börjat jobba, nytt jobb och nya utmaningar kommer bli skitbra!

När man kommer tillbaka från semestern så vill man gärna prata om vad man gjort och vad man hunnit uppleva. Precis så gör vi med barnen som kommer tillbaka till skolan, vi frågar ifall de gjort något kul och i värsta fall ska barnen skriva om något kul de gjort. Det här blir inte så bra för alla barn, många barn har inte haft kul, deras sommar kantas med alkohol och oro och ångest över att det är långt kvar till skolan. Så de barnen tvingas i många fall hitta på, hitta på och hitta på för att följa i klassen fotspår och inte sticka ut. De barn måste till alla medel skapa en lögn lågt ifrån den vardag de kommer ifrån och då samtidigt känna en lättnad av att vara tillbaka till den kanske ända trygga plats detta barn har.

Så snälla lärare och alla andra vuxna ställ andra frågor. Tvinga de inte att skriva om allt kul de haft under sommar, låt de skriva en sommardikt, rita en sommarbild, vad som helst. Fantasin kan ta dig och barnen hur långt som helst, det glömmer man ibland.

Det skrämmer mig, att det alltid kommer på tal när man pratar om semester, resor, camping osv..

ALKOHOL, alltid någon som vill berätta något roligt som hade med det att göra, att man druckit något gott nytt vin.. ja ni fattar?

Vad berättar du för dina kollegor när du kommer tillbaka?

#förbarnensskull

Likes

Comments

​Jag sitter i skolan, jag går på gymnasiet, det var en tid jag hade bestäm mig för att jag skulle klara av. Jag skulle klara gymnasiet och bli det jag ville. Men vad ville jag bli? Men när jag började förstå året så hade jag det struligt med vänner men också på hemma fronten. Mamma hade slutat knarka men mådde så otroligt psykiskt dåligt. Allt som hon gjort kom ifatt henne, i en fart hon inte kunde hantera. In och ut på akuten, dag som natt och jag var ALLTID där. 

Jag satt där gång på gång på de hårda trästolarna på akuten och mamma förklarade för mig att jag kunde gå, men vem skulle klara av och gå och bara lämna henne där? vem skulle ta hand om henne då? Om jag inte gjorde det? Hon fick panik attacker, trodde hon skulle dö, hon övertygade mig varje gång, jag förstod inte bättre. 

Men vilket barn kunde förstå bättre? när man inte förstod vad det handlade om!

Jag klarade inte av mitt andra år, av olika själ, dels vänner men också andra otäcka händelser men framför allt mamma. Jag hoppade av eller kuratorn talade om för mig att det inte funkade. Men hon visste inte ens hälften. Strax innan jag slutade kom ett samtal, det var mamma hon sa: "Jag vill skära halsen av mig, inte för att dö utan för att se blod, blod är vacker." Det ända jag fick fram var :"tar du självmord nu så hatar jag dig för restan av mitt liv". 

Här började en tid på akutpsykiatrin, besök, socialen, egen lägenhet, ny klass på gymnasiet men framför allt kom en tid då jag bestämde mig för att jag inte kunde ta hand om min mamma längre. I det uppdraget höll jag själv på att gå under. Jag var tvungen att rädda mig själv, det bästa valet jag någonsin gjort.


Sitter du i samma sits, DU är barn, Du är värd bättre, Du är inte ensam, Det är inte ditt ansvar!

Dela, Sprid så det barn som behöver se ser!

#förbarnensskullLikes

Comments

En fridfull plats där man kan fylla på energi till den stressiga vardagen som vi lever i idag. Alla människor kanske inte upplever stressen så som andra eller bara inte påverkas negativt av den. Har du en fridfull plats? Eller hur fyller ni på energi?

Denna plats är ny för mig och sen har fått en plats i mitt hjärta. Bort från all stress, alla måste och bara vara omgiven av familj det är att samla energi.

Jag har nog varit väldigt dålig på att ta till vara på stunden, precis som jag skrivit om innan hur viktigt ett ögonblick kan vara. Men har jag varit uppmärksam på alla ögonblick som kommit i min väg?

Jag önskar att jag hade denna plats när det var som värst hemma, som lite. Bara kunna spring iväg och samla energi, känna den kärlek jag känner idag och njuta av livet. När man lever med missbrukare, då njuter man inte av livet då står man ut med livet och i vissa fall klarar med inte av det heller utan väljer andra vägar.

Låten "jag vill ha en egen måne" när jag var liten ville jag verkligen ha en. Där jag kunde göra vad jag ville utan att behöva oroa mig för vad som skulle hända här näst.

Inte behöva tänka alls.

#förbarnensskull

Likes

Comments

När man får den bästa present man kan få när man delat med sig av det som är jobbigt.
Att få komma till rymden i Karlskoga och föreläsa uppskattar jag så otroligt mycket, jag vet att mina ord kan hjälpa och jag hoppas det är en tröst i deras tillvaro.

Tack själva för att jag fick dela med mig!

#förbarnensskull

Likes

Comments

Jag har tidigare skrivit om att alla barn som går på sommarlov inte tycker det ät skönt. Att det finns de barn som måste gå till skolan för att möta vuxna, kanske få mat och träffa andra barn. Det finns de barn som vet att deras sommarlov kommer präglas av fester, alkohol, fulla människor och jobbiga situationer. För vissa barn som har föräldrar som är missbrukare blir det kanske bara snäppet värre på sommaren.

Men för vissa barn går det från 0 till 100, så fort föräldrarna tagit semester så är det helt plötsligt okej att släppa på alla gränser man haft på de resterande dagarna på året. Rutiner krig läggning försvinner, man får vara uppe har länge man vill, man får äta och dricka vad man vill men till vilket pris. För vissa är semester alltid ihop kopplat med alkohol. Det liksom ska intas när det är semester, det spelar ingen roll om barnen är hemma, det händer ju bara på semestern? Men om du som förälder då har 5 veckor semester och dricker de flesta dagar på de veckorna, hur blir de för barnen?

Jag tror att i många fall skyddar sig vuxna med att jag är ialla fall inte alkoholist, men det behöver du inte vara för att göra ditt barn rädd eller att du missar när någon gör något otrevligt mot ditt barn. Någon kanske gör ditt barn illa, du missar det och får sen inget veta?
Tror du ditt barn kommer se framemot semester om det sker saker som annars inte sker? Tror du ditt barn tycker det är tryggt när alla vuxna runt ikring är fulla? Det kanske blir otrevligt, våldsamt eller osäkert?
Jag kan bara tänka mig att ett barn som är 2 kan verka väldigt glad men i kropp och själv väldigt ledsen ovh otrygg.

Jag vill återigen påminna om att en händelse kan forma ett helt liv, skapa en miljö för detta barn där barnet är rädd för att detta ska ske igen och gör allt för att det inte ska bli så.

Vad tycker du? Är det okej för att de inte är alkoholister och anser sig ta hand om sina barn annars? Är det okej att utsätta de för dessa mycket osäkra miljöerna?

Jag tycker inte det! När jag hör att det skriks kl 00 och hör glas gå sönder och ser barn också. Då gör det ont i mitt hjärta! Semester betyder inte att alkohol är obligatoriskt!
Du kan ge dina barn ett bra sommarlov!


#förbarnensskull

Likes

Comments

"Låt ankaret falla, jag är i hamn"

Det passade dig så bra, det var ingen tvekan när vi hittade detta citat. Du var en sån fin människa, pappa, bror, morfar, farfar och son. Du hamnade snett tidigt och klarade inte av att rätta till det. Men jag bär med mig fina minnen, minnen från en bra pappa.

I slutet visste du att det var nära, de talade om det flera gånger men Du valde att inte lyssna. Din kropp kämpade på och du var nog starkare än du någonsin kunnat tänka.
Men tillsluta sa kroppen stop, den ville inte må dåligt längre. Du är på en bättre plats, en plats utan ångest, oro, sorg, alkohol, droger och smärta.
Du är på en bättre plats men du fattas oss!

#förbarnensskull

Likes

Comments

Nytt jobb väntar efter sommaren och det är med blandade känslor jag lämnar det jobb jag har bakom mig. Att vara fritidsledare, att få jobba på fritidsgård har varit mitt kall så länge jag kan minnas. Jag vet vad den betydde för mig, fritidsgården trädet och alla de underbara fritidsledarna som jobbade där och var mina bra vuxna!
Fritidsgården var mitt andra hem, ett underbart hem med massa kärlek och skoj. I jämförelse med det hem som jag hade blev fritidsgården min fristad. Där fick jag bara vara och framförallt jag fick vara mig själv, de trodde på mig, de gav mig tillit, de såg mig växa, de gav mig beröm, ja de gav mig mycket som jag annars inte fick! Så för allt det vill jag säga TACK! Ni räddade nog mitt liv.

Jag kommer fortsätta att jobba med barn/ungdomar men denna gång mes yngre barn på fritids. Det ska bli spännande och jag ser framemot nya äventyr.

Tack Gårn Nora för att jag fick möjligheten att jobba hos er! Och kom ihåg hur mycket fritidsgården kan betyda för vissa.

#förbarnensskull

Likes

Comments

Midsommar för vissa är det som vilken dag som helst men för andra är det en mardröm.
Det är tradition för oss att när det är midsommar, då får man festa till det lite extra och det där lilla extra kan bli alldeles för mycket.

Det man ska komma ihåg är att man inte behöver vara alkoholist för att skrämma sitt barn när man är full. Det räcker att det blir för mycket en dag på året, en händelse kan forma hela livet.

När dagen är över så kan barnet bara känna ångest inför nästa år då det är midsommar igen. Ångesten gör ont och den finns med i bakhuvudet hela tiden.

Det jag vill komma till är att ska du som vuxen och förälder dricka, så snälla ta det lugnt. Tänk på barnen som inte fly undan som måste vara där du är. De älskar dig, ge de ett bra minne av midsommar. Med kärlek, mat, lek, dans, skratt och massa skoj. Istället för ångest, fylla, slagsmål, medvetslöshet, gränslöshet och massa gråt.

Hur vill du att ditt barn ska komma ihåg midsommar?
Jag vet hur jag vill att mina ska komma ihåg det i alla fall!!

#förbarnensskull

Likes

Comments

Va till kyrkogården idag med mormor, hälsade på mamma och pappa.
Det är så himla fint i minneslunden och där tror jag de har det väldigt bra. När jag kom dit kunde jag tänka att de satt där under det stor trädet och såg ut den fina kyrkogården. Så lugnt och fridfullt!
Dofterna av alla blommor, både de som växer men också de fina buketterna som har satts där för de som lämnat oss.

Saknaden är enorm och idag skulle pappa blivit 67 år och idag är det också exakt 3 år sen mamma lämnade oss. Tid rusar iväg och ibland känns det inte som om jag hänger med.

Tänk vad lyckligt lottad jag är som har en sån fin familj. Vad skulle jag vara utan er?
Tack för att jag får vara eran mamma, sambo, syster, ja allt!

Mamma, pappa ni är min inspiration till att göra bättre för de som behöver det!

#förbarnensskull

Likes

Comments