Header

VARDAG

Har de senaste dagarna vid två olika tillfällen konstaterat att jag behövt men inte har en enda representativ bild på mig själv, ensam i fotot. Alltid är det antingen en hund eller bebis i samma ruta, om det inte för andra orsaker är en oanständig bild (Selfie exempelvis, eller gravidbild!). Trivs verkligen inte på foto, ensam. Ska försöka låta någon av syrrorna ta någon bild nästa helg, när vi ändå ska ut med kameran för att fota min yngsta systers examensfoto. Hon blev färdig hästskötare och vill ha sin bild tagen med sin häst. Kanske vågar jag mig till och med upp på ryggen för ett foto? Men hej, igen en bild med ett djur som inte på något vis berättar om vem jag är som person. 


Den som lever får se.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

PERSONLIGT, VARDAG

Snart bär det av på veckans butiksbesök. Vi har varit otroligt duktiga på att hålla oss till en matbutiksresa per vecka sedan vi flyttade tillbaka till Finland. Fredag, alltid en fredag. Denna gång ska inte Elis komma med oss, utan mormor kommer hit för att umgås med honom så länge. Perfekt upplägg, så han får vänja sig att bli skött av andra men i en bekant miljö med alla leksaker och nödvändiga saker inom räckhåll. Tidseffektivt för vår del, då vi inte behöver pracka på honom kläder eller föra honom någonstans.

Den bästa gåvan en mormor/morfar farmor/farfar kan ge är just det, att komma över för att släppa iväg föräldrarna en stund. Jag säger bara; Prisma, här kommer vi, partaay!

När jag var ung(som i ungdom) sade jag åt mamma att hon aldrig ska få sköta mina barn (när jag får sådana). Idag är mamma den personen jag lättast lämpar över Elis på, med stort förtroende över att hon sköter honom på allra bästa vis. Saker förändras, relationer och människor likaså.

Likes

Comments

VARDAG

Lekte litet i höstsolen men får konstatera mig besegrad av vår lille halvåring. Hann aldrig ställa in skärpan ordentligt innan han förflyttat sig. Halaren köpte jag idag på Homefun i Jakobstad för dryga 20-lappen. Mycket bra köp, tyckte såväl son som mamma!

Likes

Comments

SPÄDBARNSTIDEN, VARDAG

Igår skulle vi debutera på öppet dagis här i stan, tillsammans med syrran och hennes dotter. Blev inte så mycket av den saken, då dörren till dagiset var låst och ingen info om varför fanns tillgänglig. Surt att göra reklam om "öppet dagis" när det helt klart var ett stängt dagis vi kom till, klockan nio på morgonen.

Vi tog ny fart och landade istället vid ett lekland i Kokkola, grannstaden med stort G. Blev bra så också.

Idag tar jag och Elis det lilla lugna här hemma, har behov av en mindre social dag för att bryta av allt det roliga umgänge vi fått ta del av nästan 24/7 de senaste dagarna. Ikväll lämnar jag gossen hemma och går på gym, för att sedan få ha systerdottern här så länge syrran går på sin träning. Helt osociala kommer vi med andra ord inte vara.


Likes

Comments

KÄNSLOR, PERSONLIGT

Något jag ofta återkommer till när jag rannsakar mig själv (det händer faktiskt ibland!) är att min värsta så kallade egenskap också är min bästa. I många år, under barn- och ungdomen pratades det hemma hos oss om jag möjligen inte lider av ett släng adhd, liksom min äldre bror. Av någon orsak är det inget vi känt oss behöva utreda. I dagsläget tror jag faktiskt inte att jag har adhd, det vore att använda diagnosen fel om man tillägnade alla som är som jag denna benämning. Men något som mer effektivt kan beskriva vad det är med mig kommer jag heller inte riktigt på. Här kommer några exemper över mina sätt att hantera olika situationer, och hur jag lärt mig vända svagheterna till styrkor.

- Om det är ett rum samlat med folk, säg i en skolklass, känner jag mig som en arena för ett maraton för myror. Jag tar in allt som händer omkring mig, all sinnesstämning och måste hitta ett sätt att kanalisera detta. Har svårt att helt slå ifrån mig eller låta intryck passera, utan agerar med att delta i två-tre diskussioner samtidigt, prata i mun på folk, hoppa upp och ner på stolen och nästan falla av samma stol när jag inte hinner prata i den takt mina tankar flyger. Jag hör någon påbörja en mening och vet redan efter två ord vad de tio resterande är, har då ett eller möjligen tre svar redo utan att riktigt reflektera desto mer över vad jag säger. Därav föds många grodor i min mun som jag senare angstar över.

Desto bättre är att jag kan läsa av människor rätt bra och uppfatta om någon mår dåligt. Mina känslosprön kan uppfatta saker som inte uttalas och jag har lätt för att tala med människor i alla de situationer.

- Jag glömmer viktiga detaljer som namn, siffror och platser men bara måste berätta historier ur ett känsloperspektiv. Berättar dem dock med väldig inlevelse och kan underhålla om det riktigt vill sig.

- Saker och ting måste ske NU. Aldrig imorgon eller om en timme, alltid NU.

- Har vi spenderat 12 timmar i bil och 6 timmar på ett ikea och kommer hem klockan 01 på natten ska möblerna ändå skruvas ihop, NU. På direkten. Effektivitet var ordet.

- Under ungdomen var det ordet 'Slarvig' som bäst definierade mig, men detta är något jag med 10 års personlig utveckling vänt till "Pedant" "Perfektionist" och "Tidspessimist".

- Jag drabbas av starka impulser att köpa/göra saker, och kan på inget vis finta bort dessa. Googlar googlar googlar för att ta reda på allt som krävs inför exempelvis ett köp. Kan inte släppa det.

För tio år sedan hade jag 100 impulser samtidigt, och agerade på de flesta, så jag har kommit en lång väg i arbetet att motstå onödiga impulser.

Jag har lärt mig leva med dessa egenheter och märker mer och mer hur jag kan ta tillvara på mina svagheter, och vända dem till styrkor. Dels är jag jädrans effektiv och snabb när saker ska göras, dels kan jag på en nanosekund komma fram till fler möjliga scenarion och lösningar på problem. Att jag är pedant betyder också att jag kan vara en bra kandidat till ett jobb, och jag kan våga skryta på min noggrannhet. Hemma hos oss är det lugn och ro så länge saker löper på så som jag vill ha det, har en tendens att gå i taket om t.e.x. disken står framme även om diskmaskinen är tömd, eller sambons skor står mitt på golvet i stället för i skohyllan. Vilken tur att det är rätt klart vad som krävs för att hålla mig lugn och lycklig, samt att sambon lärt sig rätt bra och väljer att anpassa sig så att vi kan leva med en harmonisk mamma i hushållet.


Så kanske är det inte adhd, men jädrans häftig energi jag har.

Likes

Comments

PERSONLIGT, VARDAG

Ser att ni är några som kikar in här dagligen, och tyvärr möts av samma blogginlägg dag efter dag. Jag har verkligen övervägt att uppdatera er, men känner mig inte alls säker på att jag alls kommer blogga mer, för nu. Vi har haft det hektiskt på sistone, med mycket roligheter och sociala s.k. evenemang. Har bl.a. skrapat ihop en redig skara mammor med bebisar för att kompensera för den mammabarngrupp som aldrig blev av, börjat träna igen, varit på dagskryssning till Umeå, umgåtts med familj och kusiner till Elis, babysimmat och allt det vanliga. Mycket kaffe med vänner och en fotbollsmatch har också blivit av.

Just nu känns livet alltmer jämförbart med en karusell, allt bara snurrar på och måndagarna är som varje annan måndag, varje söndag ser ungefär ut som föregående söndag... På ett bra vis. Kanske var det dags för litet kontinuitet som kontrast till de två kaotiska år i Stockholm vi lämnat bakom oss.

När jag nu författat denna text så här långt kommer jag nu ändå fram till att jag inte kommer sluta blogga. Behövde bara glömma bort bloggen en stund, för att sedan bli som nyförälskad. Njae, det var att ta i, men jag ska väl hitta tillbaka hit, om inte annat.

Hörs.


Likes

Comments

MATERIALISM


Glädjen man känner när ett nytt loppis öppnar i stan.... .denna gång är det itäkirppis som är nytt, med ett försäljare-på-plats-koncept, bara öppet lördagar och söndagar. Var dit första gången idag och hade som mål att fynda leksaker. Vilket jag verkligen gjorde. Köpte en hel hink med plastfrukter och grönsaker för 1,50€, en brio racingbil för 0,50 € och därtill ett set med baktillbehör och fat till ett leksakskök för 1€. Har en del i diskmaskinen nu, en del redan på tork. Kul att få fylla alla nya förvaringslådor i Elis rum med något! När det sedan svämmar över får vi väl själva åka till itäkirppis och sälja. Gillar konceptet att man är på plats och får sälja själv och hoppas att kunderna hittar dit så småningom, var inte många pinnar där samtidigt som oss.


Likes

Comments

VARDAG, MATERIALISM, PRIVATEKONOMI

Hej hej!

Det har minsann varit en fullspäckad vecka och jag är alldeles slut i hela kroppen efter att ha monterat 2 av 3 skåp/hyllor vi beställt från IKEA. Jag hade på facebook efterfrågat andra som ville beställa därifrån, om vi skulle komma undan med delad frakt (=billigare) och det var många som nappade. Det slutade med två stora trallar saker som lastades av här hos oss, varifrån alla som beställt fick hämta härifrån. Riktigt kul arrangemang, men visst, det sysselsatte mig väl under några dagar.

Har även sytt upp några set handtags- och bumperskydd till buffalon och sålt dessa, kul kul! Fick god feedback för skydden vilket såklart glädjer. 

Igår var systerdotter Minonna hos oss under kvällen och fick hjälpa oss montera några hyllor, som jag målat, på väggen i vardagsrummet. När jag bad Nicklas borra hålen tyckte Minonna att det ska ju "mossi"(moster då, JAG) göra, eftersom hon är starkast. Sagt och gjort, vet inte alla att det är tvååringen som ska bestämma? Hon fick såklart hjälpa mig litet grann, så det säkert skulle bli tillräckligt djupa hål, hehe. 

Idag kom beskattningsbeskedet för volvon vi tog in från Sverige. Det landade på dryga 2400 €, litet mindre än vi vågat tänka! Så, summa summarum har veckan varit riktigt bra! Fick ju också hämta ut elodie details åkpåsen från homefun igår, bilder på denna kommer så fort den kommer i bruk, den var till och med vackrare i verkligheten än på bild.


​Godaste burgaren jag ätit! Friends and brgrs original! ****inget samarbete bara sanning****

Likes

Comments

PERSONLIGT, SPÄDBARNSTIDEN, FRÅGOR & ÅSIKTER

"Imorgon är det dags för vaccinering. Är helt hujsigt ångestfylld över att se nålar i benen på Elis, se hans tårar spruta, hans frågande blick mot mig; Varför låter du dem skada mig mamma? Gör det ändå med övertygelsen att det är en samhällelig plikt att delta i vaccinationsprogrammet, om inte annat så för de svagas och redan sjukas skull. För dem som inte KAN vaccinera sig. Vem vet, kanske Elis inte ens märker av sprutorna imorgon?

Vill också tillägga, att jag inte försöker skuldbelägga dem som inte ser vaccinationsprogrammet som någon samhällelig plikt, lägger enbart fram mitt sätt att se på saken -orsaken till att vi vaccinerar."


Texten ovan är min gårdags instagramtext. Det var sannerligen med en klump i halsen, sträv som katthår och tung som bly, som jag gick till rådgivningen. Men kan ni tänka er, att vi kom därifrån alldeles överens om att det snabbt var över och litet amning efteråt lindrade gott.

Tvekade innan jag ens yttrade ordet vaccination på min instagram. Man vet aldrig vilken björn man väcker. MEN, det är just dialog vi behöver, för att komma runt problematiken med vaccinationsmotståndet som finns, särskilt mycket här i Jakobstad. För sanningen är, att det finns föräldrar med barn, som på grund av sjukdom inte kan ta vaccin själva, som fått flytta bort härifrån för att vi inte har en täckande vaccinering. Självklart kan ett barn överleva t.e.x. mässling, men de redan svaga barnen har inte alls stor chans till överlevnad ifall de blir smittade. När jag överväger fördelarna mot nackdelarna (baserad på fakta, separerad från konspirationsteorier om "läkemedelsbolagens mutor och illvilja") drar jag slutsatsen att vi behöver dessa vacciner som finns uttalade i vaccinationsprogrammet. Sedan har jag en väldig stor tillit till forskningen. Det är inte naivitet. Det är insikten om att det finns andra som vet mer än jag. Forskare och läkare som besitter en mycket, mycket mer komplex kunskap i ämnet än vilken googleforskare som helst.


Likes

Comments

PERSONLIGT, SPÄDBARNSTIDEN, FRÅGOR & ÅSIKTER

När Elis var nyfödd ammade jag, som de flesta nyblivna mammor, flera timmar om dagen. Då satt jag oftast med telefonen i högsta hugg, Elis blundade och avnjöt sin mat utan att alls kräva något mer än tissen av mig. Det är inte riktigt så numera. Han tar gärna tag i telefonen och svingar iväg den mot golvet, med all rätt. Nu ligger telefonen oftare bortglömd någonstans under amningarna.

Vi har på sistone fått skärpa till oss med telefonanvändningen här hemma, riktigt ordentligt! Mår alldeles illa över insikten att det kan vara så svårt att släppa mobilen och titta på vår lilla son mer! Redan under graviditeten ville jag att vi skulle öva bort telefonen under kvällarna, men någonstans på vägen smög sig scrollandet tillbaka, och allt från instagram till hetsiga facebookdiskussioner stjäl lätt väldigt mycket uppmärksamhet ifrån Elis, som verkligen förtjänar den bättre! Många gånger "ska jag bara" kolla t.ex. mitt instagramflöde, men 5 minuter nu som då blir lätt någon timme per dag. Timmar jag aldrig får tillbaka, och som hade varit mycket mer värdefulla att spendera med vår lille pöjk, som för var dag ändras och utvecklas.

Hur tänker ni kring mobiler i närheten av era småbarn? Har ni nolltolerans när barnen är vakna, eller hur lägger ni gränserna? Behöver ni ens någon gräns?

Numera försöker vi följa följande regler:

- Telefonen är bara till för samtal och brådskande SMS då Elis är vaken och lekglad. (Mat och städning kan utföras även om han är vaken, men telefonen ska inte vara det som tar vår tid från honom.)

- När han sover är det fritt fram.

- Ljudlöst när jag ammar, så ett samtal ej ska avbryta mat- och mysstunden.

- När vi bägge två är hemma är det såklart okej om en av oss sitter i sin egna mobilvärld åt gången, men med måtta. Vi behöver ju också familjetid alla tre, tillsammans!


Likes

Comments