Tankar

En del förändringar i mitt liv har, som jag skrev i det senaste inlägget, varit anledningen till att jag inte skrivit så mycket här. Det har tagit tid att landa i allt nytt. Ibland känns det som att man står still och trampar. Därför hade jag tänkt att berätta om de förändringar som skett de senaste månaderna, för att påminna mig själv om att jag tar mig framåt mot mitt mål.


- Flyttat till min egna lägenhet

Jag har äntligen flyttat till min egna lägenhet och jag älskar den. Jag har inrett den precis som jag vill ha den och jag tycker den är så mysig. Den ligger väldigt centralt i stan, vilket jag trivs med! När jag var inlagd på sjukhuset så insåg jag att det jag behöver för att komma framåt är att flytta. Att känna att jag får forma mitt eget liv, bestämma mina regler och vara helt självständig. Och jag hade rätt! Flytten har hjälpt mig att överkomma många av mina rädslor. Förr t.ex. hatade jag att vara ensam, nu är det typ det bästa som finns haha.


- Bytt jobb

Förut jobbade jag på ett äldreboende och nu har jag bytt till hemtjänsten. Jag trivs så bra med det, vilket är viktigt för att jag ska orka jobba samtidigt som jag pluggar på heltid. Jag jobbar mest kvällar och helger.


- Insett vad jag vill göra i framtiden

När jag började gymnasiet var mitt mål att bli läkare. På senare tid har det dock blivit mer och mer klart för mig att jag brinner ännu mer för samhällsämnena, speciellt psykologi. Det är även dem jag känner att jag har lättast för. Jag kollar ständigt på dokumentärer och läser böcker om psykologi, men jag har aldrig tänkt att det faktiskt är något som jag kan jobba med eftersom jag varit så inställd på att bli läkare. Men om jag ska vara ärlig mot mig själv så är jag inte sugen på att plöja igenom biologiböcker i 5,5 år, när det som jag egentligen brinner för är frågor om människans psyke. Därför har jag tillsammans med min SYV bollat lite tankar om min studieplan. Jag kommer läsa fria kurser om sånt som intresserar mig för att få ihop en examen, sedan är planen att jag söker in till psykolog istället. Efter psykologexamen vore en dröm att specialisera mig inom kriminologi och att forska om t.e.x varför vissa begår brott.


- Sagt upp kontakten med personer som påverkade mig negativt

Detta har varit en sådan lättnad. Just när jag insåg att detta var vad jag behövde göra för att ta mig vidare så var det såååå läskigt. Har aldrig känt sån separationsångest innan. Jag låg i dagar och bara grät. Men mina fina kompisar fanns där för mig, tröstade mig och sov hos mig o.s.v. Men hela tiden visste jag att det är det rätta. Man MÅSTE inse sitt egna självvärde. Att våga säga ifrån när någon inte behandlar en rätt, även att den personen betyder enormt mycket för dig. Nu är det så skönt att ha svart på vitt och inte behöva kämpa för meningslösa relationer som ändå bara var destruktiva för mig.


- Hittat balans och stabilitet i fasta rutiner

Jag har insett hur extremt beroende jag är av rutiner. Att leva efter rutiner ger mig en trygghet och känsla av kontroll över tillvaron. Jag tränar regelbundet, planerar upp för plugg och jobb. Men viktigast av allt, jag tar tid till att vila. Ofta när jag vilar distraherar jag mig inte med mobil, tv o.s.v utan jag låter tankar komma för att jag ska kunna bearbeta dem. Jag skriver ned och reflekterar över dem. Då känner jag att jag får andas ut och inte måste bära på dem.


Jag är väldigt stolt och nöjd över dessa förändringar då jag känner att jag kommer framåt nu. Jag jobbar mot mina drömmar och mål. Försök du med att komma på 5 förändringar som du gjort senaste halvåret som du är nöjd över, det är så viktigt! Kram

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vardag

Denna helgen har varit fullspäckad, som vanligt nu för tiden. Jag har inte skrivit här på länge då mycket har hänt. Har liksom inte haft en stund över att sätta mig ned och reflektera och formulera mig. Det är just det som är så skönt med att blogga. Att på något vis få sortera alla tankar och känslor. Tänkte berätta lite mer om vad jag sysslat med senaste tiden i ett annat inlägg.


Denna helgen har varit ganska fullspäckad. I fredags bytte jag däck på bilen, städade och fixade hemma. Sedan på kvällen var det dags för lite halloweenfest. Hade inte ork att gå all in i år då jag har prioriterat annat men det fick bli en snabb rensminkning.

I lördags jobbade jag 07.00-16:30. Efter det körde jag ett träningspass. Sen fick jag ÄNTLIGEN några timmar ledigt på kvällen. De timmarna spenderade jag för mig själv framför tv:n med lite god mat. Får nästan tvinga mig själv ibland att ta det lite lugnt. Inte träffa någon på kvällen eller hitta på något. Utan bara vara och ta det lugnt ibland, när jag alltid har full rulle.

Idag har jag jobbat 07.00-21:30. Tog både dagspasset och kvällspasset, därav lite längre dag. Men det är så skönt att jobba, är en liten arbetsnarkoman tror jag. Älskar att bara köra och ha fast fokus på något. Så mycket mer har jag inte hunnit med idag. Betalat lite fakturor/räkningar och sånt mindre kul efter jobbet.

Nästa vecka blir ganska lik denna! Plugg på dagen/ jobb på kvällen. Men, nu när jag börjat landa lite i allt nytt ser jag fram mot att börja skriva här mer igen. Jag vill fortsätta att dela med mig av mina tankar, min vardag och framför allt om psykisk ohälsa. Det var ju just därför jag startade bloggen. För att lyfta detta viktiga ämne som tystas ned pga fördomar.

I nästa inlägg ska jag göra en liten update på livet just nu. Kram kram

Likes

Comments

Vardag

Haft en bra midsommarhelg på Öland. Vädret va toppen och sällskapet lika så. Åkte dock hem en dag tidigare. Kände att jag behövde vila mig och fixa iordning saker hemma.

Känns skönt att va ledig från skolan. Jobbar väldigt mycket i sommar, precis som jag ville ha det. Är inte mycket för att bara vara ledig och inte ha nått att göra så jag trivs bäst med mycket jobb. Behöver även pengarna till hösten. Behöver köpa ny laptop, tv, säng, andra möbler och spara ihop en buffert till lägenheten. Det är så många kostnader man inte tänker på när man flyttar hemifrån.

Hoppas ni haft en bra helg och ser fram mot sommaren!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Varje morgon och kväll:

- ACO Face Clean Lotion. Efter jag satt upp håret och tvättat bort sminket använder jag alltid denna rengöringslotion

- ACO Face Clean Toner. Ett ansatsvatten som återställer pH-balansen i huden.

- ACO Face Day. En återfuktande kräm.

En gång i veckan:

- Bomb Cosmetics Rhassoul Mud Mask. Den bästa mudmasken jag provat. Skölj efter 5 min.

Dessa produkter passar för torr hud. Jag använder dem just nu för att få upp fukten i huden och kommer sedan gå över till produkter för normal hy. ACO-serien från apoteket är en bra kombination av basic produkter. Den gör huden ren och förebygger orenheter men är kanske inte att rekommendera för acne. Produkterna kostar sammanlagt ca 300kr vilket är ett bra pris för produkter som gör jobbet.

Idag ville även Gösta vara med på bild medan mudmasken torkade haha, älskling!

Likes

Comments

Vardag

08.30 Emma och jag vaknar. Vi låg och pratade lite sen gick vi ned och åt frukost och fixade oss. Efter det åkte vi till hennes nya lägenhet.

11.00 Inflyttningspresent och shopping. Hon fick ett litet guldigt paket av mig som inflyttningspresent fyllt av små presenter. Vi åkte sedan ned till stan och tog en runda där. Jag köpte en rosa väska till mig själv.

13.00 Tårta och snack. Vi köpte en tårta på stan och satt och myste och snackade lite. Hon är guld värd!

16.00 Studio. Jag spelade in en låt som jag ska prodda nästa vecka och ge till mamma i morsdag-present.

17.00 Fixade iordning mig. Kom på idéen att jag ville gå ut på kvällen så jag fixade mig. Åt sedan grillat med familjen och gav mig efter det av mot förfesten.

22.00 Utgång. Var roligt att träffa många nya och gamla ansikten igen. Sov sedan hos S. Imorgon blir det god frukost sen lite andra planer.

Ha det bäst!

Likes

Comments

Vardag

07.45 Väckning och frukost. Havregrynsgröt med lingonsylt idag, nothing too fancy.

08.00 "Feta människor är äckliga". En något kraftigare tjej berättade vid frukosten att hon fått just denna kommentar. Det fick mig att fundera över varför vikt spelar så himla stor roll i samhället idag? Sålänge man mår bra och är hälsosam så är väl en siffra på vågen ingenting. En person kan ju istället ha fett som sitter på insidan av kärlen eller kanske muskler som väger. Därför är en siffra på vågen så missvisande.

09.00 Springtur. Tog en skön runda på ca 45 min. Har tidigare haft för hög tillsynsgrad för att få gå ut ensam så det kändes verkligen som en frihet!!

10.00 Läkarsamtal. Permission tills på måndag och sen förhoppningsvis utskrivning via telefon!!! Är hur glad som helst. Nu ska jag bevisa för mig själv att jag klarar detta. Jag vet att bakslag kommer att komma men två steg fram, ett steg bak.

13.00 Lunch hos farfar. Åt lunch tillsammans med farfar och pappa sen skjutsade farfar hem mig.

15.00 Studion. Körde ett musikpass i studion. Jobbade på en egen låt och en cover på "skyscraper". Ska jobba med musiken hela nästa vecka i skolan, blir spännande!

18.00 Hos Emma. Åkte till min Emma som bor så vackert mitt ute på landet bland kossorna. Vi drog senare iväg på lite äventyr.

23.00 Hemma från äventyren. Nu är Emma och jag hemma efter dagens vistelse i kyrkan. Nu ska vi prata lite sen dra oss till sängs.

Hoppas ni haft en underbar dag!

Likes

Comments

Vardag, Övrigt

Mitt hjärtegull Gösta (döpte han själv haha) som alltid är glad när jag kommer hem och som sover vid min sida varje natt hemma. Som ni kanske ser är det en perserkatt som jag köpte utav en perseruppfödare när han bara va 12 veckor gammal. Då kunde han bokstavligen sova på min handflata då han va så liten. Älskar!

Likes

Comments

Tankar

Prestationsångest och stress är något jag tidigare var väl bekant med. Stressen över ifall man ska hinna allt som ska göras och pressen över att få det betyget man önskar. Jag kunde vakna mitt i natten och gråta för att jag var orolig för hur provet skulle gå. Nu för tiden har jag, med mycket jobb förvisso, lärt mig hantera stressen och vända det till något positivt vilket har lett till bättre prestationer. Det är nu en väldigt intensiv period i skolan och jag ser hur stressade mina kompisar är. I hopp om att du ska lära dig att hantera stressen så ska jag dela med mig av de tips jag givit mina närmsta kompisar.

Lär dig acceptera stressen. Om du är väldigt mån om att få höga betyg så kommer du att känna av både press och stress. Detta är helt naturligt och nästan självklart i en sån situation. Du vill ju lyckas? Stresspåslaget finns för att vi ska kunna prestera vårt bästa när det väl gäller. Det handlar alltså inte om att bli fri från stress utan att lära sig att hantera den. Kom ihåg att det är en jobbig period nu men de jobbiga känslorna kommer gå över.

Kvalitet före kvantitet. Tänk dig att du har 4h och 100% energi. Då går det åt 25% energi varje timme om du pluggar alla fyra timmarna. Om du istället uppskattar att du behöver 2h intensivt plugg för att få allt gjort så kan du vila upp dig de första 2h så du har ork att köra de sista 2 timmarna, fördelat 50% energi per timme. Det är alltså inte nödvändigt att ta med böckerna hem och sitta hela kvällen. Lägg istället in vila på ditt schema så blir pluggtiden mer effektiv och du hinner med mer.

Ta hand om dig. Något vi lätt slarvar med när vi blir stressade. Även här gäller det att ta tid till att äta, sova och röra på oss. Det är det som gör att vi i längden orkar med plugget. Så skippa aldrig frukosten för att plugga istället.

Ta bort onödiga krav. Du måste tänka realistiskt. Du har bara 100% energi och dessa ska du fördela ut under dagen. Du kan alltså inte lägga 100% energi på skolan och samtidigt tro att du ska orka lägga 100% energi på att t.e.x. ha det snyggt hemma. Nedprioritera onödiga krav. Om du vill lyckas i skolan så kommer du vara tvungen att tänka om och prioritera. När du fördelar energin är det dock viktigt att du tänker efter vad som ska prioriteras och vad som ska nedprioriteras. Ta inte bort all tid för att träffa vänner eller träna för det är bra för dig och kommer leda till att du får mer energi.

Så avslutningsvis, vi är maskiner som kan programmeras på olika vis. 4h, 25% eller 2h, 50%. Vi behöver vila för att orka med och kom ihåg att det är en jobbig period nu men den går över. Kram

Likes

Comments

Vardag

07.30 Väckning. Jag tog på mig kläder, bäddade sängen och satte i linser. Var taggad på dagen då jag hoppades på att få åka hem över natten.

07.45 Frukost. Gick och väckte Ollie-sömntutan som gjorde mig sällskap vid frukosten.

08.00 Youtube. Satte mig och kollade på youtube på Lauren Curtis, supergoe tjej. Lagom trött efter frukosten.

10.00 Läkarsamtal. Lyckat läkarsamtal! Fick permission tills imorgon för att åka till skolan och lyssna på Lavins tal och rensa lite i mitt skåp samt plocka ur det jag behöver för att börja plugga igen (vilket jag inte gjort på ett halvår).

11.30 Lunch. Åt på sjukhuset sen hämtade pappa mig och körde hem mig. Fixade iordning mig lite och åkte sen in mot stan för att köpa några inflyttningspresenter till min fina Emma <3

15.30 Träffade Josefine. Mötte upp Josefine för att käka middag ihop. Vi hade massor att prata om som vanligt. Sedan åkte jag hem igen.

18.00 Ångest. Känner klumpen i magen. Det känns som om jag ser hela världen i svart. Vet inte om det var en bra idé att åka hem från sjukhuset idag. På förmiddagen mådde jag prima och då ville jag inget annat än att komma därifrån och göra roliga grejor. Det är just detta som suger med sjukdomen. Att inte veta från timme till timme hur man ska må. Speciellt när jag för tillfället inte har nån stabiliserande medicin som håller ämnena i hjärnan i styr. Fick sluta med den förra då jag fick biverkningar. Kämpar emot alla onda impulser och hoppas att ångesten lägger sig till kvällen.

22.00 Godnatt. Blev en jobbig kväll idag igen. Hoppas att jag kan sova så det blir nya tag imon. Alltid kämpa!!

Likes

Comments

Vardag

Natten utan sömntabletter gick sådär haha. Somnade kl 04.00 men pappa va vaken med mig tills jag somnade. Dagen började iallafall bra med en god frukost. Veckan som varit började dock väldigt kaotiskt med utbrott, bakslag och ohanterlig ångest. Är så glad att jag har världens bästa skötare på sjukhuset som vet hur han ska hantera mig i dem situationerna. Jag kan glädjas åt att helgen funkat bra och att veckan därmed fick ett bra avslut.

Nu är det ny vecka och därmed nya mål för min del. Med små steg ska jag ta mig framåt. Veckans mål...
- inte skippa någon måltid
- bli av med tvångsvården
- promenera 45 min varje dag
- börja med skolarbetet

Hoppas er vecka har varit bra! Kram

Likes

Comments