Header

Tror att nästan alla har någon som de helst föredrar. Idag är jag mest en sto människa men det beror på vad det är för häst. Vad är det egentligen för skillnad mellan de?

Jag har inte alltid varit en sto människa. När jag skötare åt 2 valacker gillade jag ej ston för jag tyckte de hade ett sådant himla humör. Sedan jag fick Lizzie har jag ändrat syn på det hela. Valacker är snälla och har inte så mycket humör, vissa har det men inte så många tror jag inte. Ston har mer humör och egen vilja. Ston kan verka " arga " osv innan den släppt in ryttaren i sitt liv. När man väl byggt upp en bra relation med hästen så blir det något speciellt band mellan häst och ryttare. Jag tror bara att relationen mellan ett sto och ryttare blir unikare.

Lizzie är den kärleksfullaste hästen jag träffat. Vissa ston är ju väldigt " stoiga " men inte Lizzie. Hon har en egen vilja men tar alltid ryttaren i första hand och försöker alltid att göra sitt bästa. När man väl byggt upp en relation med ett sto tror jag det blir väldigt unikt. För många år sedan var jag skötare åt ett sto som gick på ridskolan, ingen ville rida henne så jag fick ta hand om henne. Hon och jag byggde upp ett väldigt speciellt band mellan oss. När hon flyttade jag var väldigt jobbigt för mig då jag förlorade min bästa vän.

Har aldrig riktigt varit en sto eller valack människa direkt, jag går efter hur hästen är, inte om det är ett sto eller en valack. Vissa valacker kan verkligen också ha humör men ston är ju kända för att vara lite stoiga ibland. På det sättet gillar jag valacker mer för de har inte riktigt samma humör. Vill ha en häst med humör men inte på det sättet att de blir stoiga. Därför gillar jag Lizzie så mycket, hon har egna viljor men gör aldrig något dumt som att bitas, lägga öronen bakåt och hon blir aldrig sur,

Det var min syn på detta. Vad tänker och tycker ni om detta? Misstolka ej detta på något sätt för älskar alla hästar.

Likes

Comments

Hallo på er! Nu är jag hos farmor o farfar och vi har precis ätit. Det blir lite ändrade planer idag så vi lastar Lizzie imorgon istället då det blir lite tajt om tid idag.

Men som rubriken lyder, Help Me.

Jag skulle vilja skriva lite längre blogginlägg ibland, skriver ju om hur mina dagar har varit, i skolan och i stallet. Vad vill ni läsa? Kanske läsa mer om mitt privata liv eller vad som helst. Vill gärna diskutera kring olika ämnen mer men vet ej vad.

Vad vill ni läsa om? Kommentera. Tack i förhand, hoppas att ni får en jätte bra dag.

Likes

Comments

Hej på er! Så skönt med helg och sedan sportlov. Idag ska jag till min farmor och farfar vid typ halv 12 och äta lite där. Sedan ska jag till stallet, Lizzie får vila idag men vi ska last träna henne lite. Hon kan lastas men vi har köpt en ny transport och vi ska åka och mäta henne på måndag så vi måste veta hur allt funkar.

Ska även försöka ta tag i engelska nu på sportlovet. Jag är sämst på engelska och kan typ inget men jag vill lära mig. Ska börja prata ner engelska hemma nu och läsa fler engelska böcker. Ska försöka lyssna på böcker också. Om ni har några bra tips på hur man blir bättre på engelska så får ni jätte gärna skriva det i kommentaren.

Hoppas att ni får en jätte bra dag! Vad ska ni göra idag och har ni sportlov nu eller har ni haft?

Likes

Comments

Skolan

Om vi börjar i skolan då. Först hade jag slöjd, fortsatte på min lilla låda. Sedan gick vi på " mini opera ". Sjukt tråkigt, fick ont i huvudet och det var väldigt varmt där inne så blev tillslut svårt att andas. Det var några från 1:an och 2:an tror jag och sedan vi 6:or. Fine att de lite mindre tyckte detta var kul men jag tror ingen som gick i 6:an tyckte det var så värst kul direkt. Den handlade om lite allt möjligt, fattade typ inte. Så himla obekväma stolar också, fick ont i ryggen och man såg typ ingenting då massa vuxna satt längst fram.. Sedan var det mat, det var.. jag vet inte riktigt vad det var men det var typ som taco fast ej köttfärs utan några andra röror. Tog bara bröd och grönsaker. Sedan var det bild, NO och engelska. Och jag som trodde att proven var slut nu.. Oförberett prov i NO om rymden.. Gick så himla dåligt, chansade på typ alla frågor. Vi har precis börjat jobba med rymden så jag kunde typ ingenting. När jag kom till skolan hade jag räknat med en lite lugnare dag eftersom det är sista dagen innan sportlovet men så möts man av ännu ett prov. 3 prov förra vecka och 3 prov denna veckan. Nu är det över i alla fall och nu taggar jag sportlov, ÄNTLIGEN säger jag bara.

Dressyr Lektion

Direkt efter stallet åkte vi ut till stallet. Vi hade fixat så några hade tagit in Lizzie redan så hon hade fått äta klart. Gjorde iordning henne och prövade de nya botsen på henne. För några dagar beställde vi några grejer från Horze som kom idag. Nu väntar jag bara på mitt micklem träns som jag hoppas kommer på måndag. Men i alla fall, botsen passade perfekt och hon blev skit snygg i de, hehe. Hade dressyr lektion idag på Lizzie, först värmde jag upp henne och sedan hoppade tränaren upp på Lizzie och red igenom henne ordentligt. Asså gud vilken skillnad på häst när en dressyr ryttare hoppade upp på henne. Hon gick i form typ hela tiden och man såg hur Lizzie verkligen fick jobba idag. Hon red henne i ungefär 1 kvart och lösgjorde henne i både skritt, trav och galopp i båda varven. Sedan red jag i ungefär 1 halv timme eller något. Det var som att sitta upp på en helt annan häst faktiskt. Hon gick super fint med mig med, jag fick också jobba ordentligt för att få ner henne. Fick massa bra tips på hur jag skulle göra osv. Verkligen lyckad lektion, är super nöjd över Lizzie, tränaren och över mig, hehe. jag är verkligen inte någon dressyr ryttare och kan typ ingenting om dressyr men det gick verkligen bra. Eftersom Lizzie ej är markar bets tränad något innan så måste vi verkligen jobba igenom det nu så vi kan tävla.

Sammanfattningen av dagen: Både bra och dålig faktiskt. Skolan tråkig, som vanligt men lektionen så sjukt bra. Sedan komma hem och det luktar taco i hela huset, mums! Snart blir det mat.

Hoppas att ni haft en jätte bra dag. Imorgon ska jag till min farmor och farfar på förmiddagen och äta lite, sedan åka ut till stallet. Lizzie får vila imorgon men ska last träna henne lite. Hon kan lastas men vi har köpt en transport nu så vi måste se hur det går att få in henne i den och se så att inget krånglar för på måndag ska vi åka och mäta Lizzie.

Kram <3

Likes

Comments

Ska bli så himla skönt med sportlov nästa vecka, bara 1 dag kvar nu. Känns så himla skönt att alla prov är avklarade, förra veckan 3 prov, denna vecka 2 prov. Idag hade vi NO redovisning om en planet vi jobbat med. Gick väl okej men hade velat jobba mer på texten och på designen ( vi gjorde en presentation på datorn ). Imorgon ska vi lämna in några övningar i engelskan... Tror inte jag gjort så många av de, glömde bäckarna i skolan så kunde ej göra hemma heller. Men ska försöka hinna lite på lektionen imorgon. Imorgon hoppas jag att det blir mest städa och ta det lite chill eftersom det är sista dagen. Vi ska även på " Mini opera ".. Wtf? Ähh, inte så taggad direkt.

Direkt efter skolan åkte jag ut till stallet för att hinna rida i ridhuset. Vi hjälpte till med insläppet och sedan red jag. Tränade lite galoppombyten. Eller försökte i alla fall, hehe. Plockade fram 2 bommar och prövade byta över de flera gånger men Lizzie fattade absolut ingenting. Istället för att byta i " hoppet " så saktade hon av till trav direkt efter och fattade rätt galopp. Men snart så sitter det får vi hoppas, lite träning bara. Imorgon ska jag åka ut direkt efter skolan till stallet för jag ska på privat lektion ( dressyr ). Gillar egentligen inte dressyr så mycket och det är ej det jag vill utvecklas inom men för att kunna hoppa behövs dressyr jobbet så aa. Lizzie är ju inte världs bäst på dressyr heller så hon jag ska träna för är rätt duktig på just dressyr så hon ska få sitta upp i några minuter så hon ska veta vad Lizzie behöver öva på så hon kan ge mig mer tips osv. Men hoppas bara att hon inte är som hon var idag. Tung i munnen och lite motsträvig. All hennes energi går åt att tappa sin vinterpäls just nu..

Det var lite om dagen osv så nu får ni ha det jätte bra!

Likes

Comments

Hej på er! jag har ätit lite nu och jag har precis varit på hoppträning. Det gick faktiskt väldigt bra. Hon var inte överdrivet pigg idag heller men inte så jätte trött. Lite lagom, dock gillar jag när hon springer som en raket. Men idag var det hoppning på rakt spår, samtidigt som det var en styrke övning där vi även fick träna på rakriktning och kontroll och lydnad.

Först vände vi upp från C och kom på 3 trav bommar. Sedan travade in på ett litet kryss med en bom framför. Sedan gjorde vi det och hon höjde upp krysset hela tiden.

Sedan bytte vi håll och hoppade krysset i galopp från A med bom efter hindret, sedan skulle vi bryta av till trav och trava över bommarna.

I slutet på lektionen la hon upp travbommarna till ett kryss med en bom framför. Då kom vi från A, hoppade i galopp det första krysset med 1 bom bakom, fortsatte galoppera och hoppade det andra krysset med en bom framför. Sista gångerna höjde hon upp krysset nästan högst upp på hinderstöden så hästarna verkligen var tvungna att hoppa i mitten av hindret. Blev inte så högt men en jätte bra övning för Lizzie.

Hon vart lite vinglig ibland på raksträckan mellan hindren men på slutet blev det bättre. Jag fick tillbaka henne jätte fint mellan hindren och hon hoppade jätte fint. Näst sista gången kom vi lite nära för hon kom lite fel in på bommen framför så vi rev men annars gick det jätte bra. Detta är en övning som jag absolut ska göra någon gång ibland. Längtar till man kan rida i paddocken så man kan bygga upp lite hinder ibland för nu måste man vänta på att rida i ridhuset, antingen efter lektionerna eller på helgen.

Likes

Comments

Tror det är hoppning på lektionen idag. Jag är jätte taggad men Lizzie håller på att tappa sin vinter päls nu då hon blir väldigt trött av det. Inget kul att rida henne när hon är såhär. Men hoppas hon är lika pigg som hon var igår i alla fall. Under denna tid kommer hon få 1 extra kg hö och lite proteinrikare hö också. Men jag uppdaterar er om hur träningen gick ikväll.

Bästa bilden också, haha.

Likes

Comments

Bara jag som lääänngggtaaarr tills det går att rida i paddocken? Prövade idag men under snön var det blank is så jag vågade ej ens pröva att rida där. Red en liten stund i stora ridhuset innan lektionerna började. Lizzie var så himla fin idag. Jag fick tillbaka henne jätte fint i galoppen och hon var inte överdrivet pigg men ändå aktiv. Fick en jätte bra känsla för hoppträningen imorgon måste jag säga. Plockade även bort nos grimman så jag red utan den.

Snart ska vi äta lite fika eftersom det är Alla Hjärtans Dag.

Hoppas att ni har haft en jätte bra dag och Glad Alla Hjärtans Dag på er! <3

Likes

Comments

1. Lizzies första tävling med mig i mars, längtar sååå!!

2. Sommarlovet, långt kvar men orkar ej gå i skolan mer asså......

3. Tills Lizzie fått sin sommar päls.. Vissa hästar kan bli väldigt trötta och sega när de tappar sin vinter päls, det blir Lizzie. Hatar att hon är så trött, vill ha tillbaka min lilla raket!

4. Sportlovet V.8

5. Då Lizzie kan gå i form självmant

6. Pay'n jumpen. den 25 februari tror jag den är

7. Då SO provet och tyska provet är över!

8. Längtar tills skolan är över imorgon

9. Tävlings sesongen för mig och Lizzie börjar

10. Jag får tävla SM ( långsiktigt )

Likes

Comments

Glad alla hjärtans dag på er! <3

Jag är hemma och är sjuk.. Det mesta har gått över så ska nog till skolan imorgon. Sov till klockan 9 typ, att sova gjorde nog susen.

Hur ska ni lägga upp dagen? Firar ni alla hjärtans dag på något speciellt sätt? Jag ska bara umgås med min familj och lite senare åka ut till Lizzie och longera henne lite.

Men ha det så himla bra nu, Glad Alla Hjärtans Dag! <3

Likes

Comments

Instagram@jonnaelb

Nouw Magazine