«Sønnen» var Nesbøs kriminalroman bok uten den verdenskjente politietterforskeren Harry Hole. Handlingen til romanen tar sted i Oslo, en by som Nesbø har tidligere skrevet mye om og som han kjenner godt. Historien tar for seg korrupsjon innenfor politiet som viser seg å være på grunn av en muldvarp. Denne muldvarpen tilstod i et selvmordsbrev for 12 år siden og hans sønn Sonny sitter nå inne i høyrisikofengselet i Oslo der han soner for flere drap. Han har i 12 år trodd at hans egen far var muldvarpen og den som forrådte polititjenesten. Men var det så enkelt og har spesielle Buddha-aktige Sonny virkelig begått drapene han sitter inne for?

Ved siden av Sonny får vi også møte Simon Kefas som er overbetjent i drapsavsnittet i oslopolitiet. Han er bare et halvt år unna pensjonsalder, men er likevel personen som kalt inn til å ta opp jakten på Sonny når han klarer å rømme fra fengselet for å ta hevn på den egentlige muldvarpen. For å gi fortellingen en ekstra tvist, viser det seg at Simon var en av farens beste venner.

Bare det faktum at dette var Nesbø sin første kriminalroman uten Harry Hole fikk mange til å fortvile og nøle med å plukke den opp. Mange var usikre på om han ville klare å skrive en roman på samme nivå når han ikke hadde sin velkjente hovedperson med seg. Dette viste seg derimot til å være en unødig frykt. Nesbø viste i denne romanen at han virkelig er i en egen klasse, og det spesielt når det kommer til krim. Mye av handlingen foregår i Oslos tyngste rusmisbrukere og vi finner her realistiske og detaljerte beskrivelser av misbrukernes hverdag. Det er også elementer av humor og innsiktsfull brukersosiologi her som viser Jo Nesbø sitt nivå og det skinner gjennom at dette er noe han selv er veldig opptatt av.

Når det kommer til handlingen i «Sønnen» er den ikke original med tanke på hans andre kriminalromaner. Historien ligger nær andre han har skrevet før, og som tidligere nevnt tar den sted i et miljø Nesbø er kjent for å skildre godt. Med dette sagt, hindrer ikke dette romanen i gi sette sine spor i minne. Når utgangspunktet er satt i og fortellingen øker sitt tempo blir den drevet framover med en stor styrke og vanvittig sans for detalj og dialog. Det hele blir enkelt sagt en veldig spennende lesning. Alt i alt er dette en fantastisk kriminalroman noe som bevises i de utallige tidligere anmeldelser.  


Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Hva er det med bøkene som fenger leserne og gir dem lyst til å lese videre?

Persongalleriet til Jo Nesbø er bredt og inneholder personer som de fleste på en eller annen måte kan kjenne seg igjen i. Karakteren Harry Hole kommer inn her, og er en favoritt. Han har både positive og negative sider, noe som gjør karakteren uforutsigbar og interessant. En annen ting som fanger leseren er spenningen i bøkene. Den bygger seg opp skaper engasjement. Oppbyggingen foregår gjennom hele boken og kommer med nye vrier og personer. Til slutt er det selve historien som blir fortalt. Harry Hole er en person man lett blir glad i/får et forhold til og dermed blir interessert i. en av grunnene til at han er så lett å like er at han viser at står på og kjemper, men allikevel har problemer med alkohol og damer noe som gjør han mer menneskelig og gjenkjennelig. Historiene i bøkene hans har som oftest temaer som hevn, hat og kjærlighet. Dette er spennende temaer som folk er interessert i.

Hva gjør kriminalromanene så populære?

Kriminalromanene til Jo Nesbø er populære ikke bare i Norge, men i flere deler av verden. Dette kan ha mange grunner men av dem er nokk at krim elementet ikke blir for komplisert og vanskelig følge. Man trenger ikke å være dypt konsentrert eller rakettforsker for å forstå og dermed bli engasjert i handlingen. Omtrent hvert kapittel i bøkene hans ender i en kliffhanger noe som fører til den velkjente tankegangen «bare en side til». persongalleriet kommer også igjen her, der Harry Holes person er sentral. Det er dessuten mye hyp rundt Jo Nesbø hver gang han gir ut en bok, når denne boken i tillegg viser seg å være så god som det sies er det ikke rart han blir så populær.

 

Hva er så spesielt med Jo Nesbø sin skrivestil?

Noe som går igjen når man leser om Jo Nesbø sin skrive stil er at han skriver på en folkelig måte og historiene hans er lett å følge med i. Språket er rettet mot voksne, men det er ikke for avansert likevel. Han har et «maskulint» språk der han går rett på sak og ikke blir opphengt i detaljer som farger og klesplagg. Detaljene han tar med er enten viktige for handlingen eller med for å gi et bedre bilde av situasjonen. Altså bare nødvendige og interessante detaljer. Mye av handlingen i boken foregår gjennom dialoger og fremhever da også forholdet mellom de forskjellige karakterene. Han bruker typisk litterære virkemidler som frampek, overdrivelser, ironi og metaforer. Som tidligere nevnt bruker han store deler av boken til å bygge spenning, og når han når en spenningstopp utvider han øyeblikket. Dette gjør at spenningen varer lengre, og dermed også leserens interesse og engasjement.

Likes

Comments

Her kommer del 2 av Jo Nesbø sin bibliografi :)

Hodejegerne - (2008)

Hodejegerne er en kriminalroman som handler om hodejeger Roger Brown. Han har både kone og jobb på siden. Selve handlingen starter da Brown utfører et tyveri på et verdifullt maleri og finner der mobiltelefonen til sin kone Diana.Doktor Proktors tidsbadekar - (2008)

I bok to om Lise, Bulle og doktor Proktor er det tidsreisning som er temaet. De drar på mange eventyr og møter blant annet hekser, Napoleon og franske flodhester.

Panserhjerte - (2009)

I Bok nummer åtte skal Harry Hole som vanlig ut å løse nye mysterier. Denne gangen er to kvinner funnet drept i Oslo der begge har druknet i sitt eget blod. Hole er har derimot er ikke til å finne siden han har gjemt seg i Hong Kong. En politibetjent blir sendt på leting etter han. Handlingen foregår hovedsakelig i Oslo, men også i Hong Kong.

Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje - (2010)

i Den tredje boken om Lise, Bulle og doktor Proktor står verden ovenfor en invasjon fra verdensrommet. Vi får bli med på mange av deres eventyr som blant annet inneholder ekte froskemenn, kvelerslanger i kloakken og spørsmålet om sokkene egentlig forsvinner i vaskemaskinen.

Gjenferd - (2011)

Harry Hole kommer endelig tilbake fra Hong Kong og melder seg på politihuset for å etterforske et nedprioritert og allerede oppklart drap i narkomiljøet. Saken bringer han til antatte gjerningsmannen som viser seg å være Oleg, nemlig sønnen til ekskjæresten Rakel. Nye overraskelser dukker opp og saken er mer komplisert enn tidligere antatt.

Doktor Proktor og det store gullrøveriet - (2012)

Den fjerde barneboken i serien om doktor Proktor, Bulle og Lise handler om deres reise til London for å lete etter dem som ranet Norges Banks gullbeholdning.

Politi - (2013)

På et sykehus ligger en hardt skadet mann i koma. Rommet bevoktes av politiet, og ingen får vite hva den mystiske pasienten heter. Samtidig blir politimenn funnet drept på åsteder for gamle, uoppklarte drap. Politiet står uten spor og mangler i tillegg sin beste etterforsker. På sykehuset viser pasienten tegn til å komme til bevissthet.Sønnen - (2014)

«Sønnen» er den etter «Hodejegerne» den andre kriminalromanen Nesbø har gitt ut som ikke handler om Harry Hole. Vi får heller møte Simon Kefas, overbetjent i drapsavsnittet i Oslopolitiet, og Sonny Lofthus som soner i høyrisikofengselet Staten. Sonny rømmer fra fengselet for å ta hevn for sin far, og Simon tar opp jakten.

Blod på snø - (2015)

En kriminalroman som igjen står i et annet romanunivers enn Harry Hole. Hovedpersonen i denne thrilleren er Olav Johansen, en ordblind leiemorder som har det med å forelske seg.
Vi er i Oslo, desember 1975, den kaldeste vinteren i manns minne. Samtidig som Olav sliter med å få ferdig et langt kjærlighetsbrev, jobber han som leiemorder for Daniel Hoffmann, som kontrollerer hovedstadens heroinmarked. Hoffmanns bande blir utfordret av Fiskeren, en narkoselger som bruker butikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon. Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina.

Mere blod - (2015)

I Kriminalromanen «Mere blod» møter vi hovedpersonen Ulf som ankommer Finnmarksvidda uten bagasje og som hevder han er der for å jakte. Han låner en rifle av bygdens Klokker, Lea, og bor i en jakthytte. Det går derimot etter hvert opp for Lea og hennes sønn Knut at Ulf ikke er jeger, men bytte. Og jaktlaget er på vei.

Likes

Comments

Jo Nesbø har oppnådd mye i løpet av sitt 56 år gamle liv. Han har skrevet 21 litterære verk, der 4 av de har blitt filmatisert (Hodejegerne, Arme riddere, Snømannen og Doktor Proktors prompepulver). Han har også vært vokalist/låtskriver på 24 singler. Nesbø har mottatt en rekke priser for sine litterære verk.

Priser:

- "Kritikerprisen" for beste barne- og ungdomsbok. Denne prisen vant han i 2010 for Doktor Proktor og verdens undergang.
- "Bokhandlerprisen" Denne prisen vant han for Rødstrupe i 2000.
- "Rivertonprisen" for Flaggermusmannen som han vant i 1997
- "Glassnøkkelen". Denne prisen vant han for Flaggermusmannen i 1998 for beste skandinaviske kriminalroman
- Tidenes beste norske krimroman, kåring i Nitimen 2004, for rødstrupe
- Bokhandlerprisen for Snømannen, 2007
- Den norske leserprisen for Snømannen, 2007
- Den norske leserprisen for Hodejegerne, 2008
- Palle Rosenkrantz-prisen for Panserhjerte, 2009
- Årets Peer Gynt, 2013
- Rivertonklubbens ærespris, 2016

  

 

Kilder:
- https://snl.no/Jo_Nesb%C3%B8
- https://www.google.no/search?q=jo+nesb%C3%B8+priser&espv=2&biw=1423&bih=725&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjCkvGW-q_MAhXGkCwKHee4DUwQ_AUIBigB#imgrc=_

Likes

Comments

Hei bloggææn!

Vi fant en video på youtube der Jo Nesbø forteller om oppveksten sin. I videoen forteller han om når han spilte fotball, når han spilte i band og om tiden etterpå som vi har skrevet om lenger nede. Han snakker også om karrieren som forfatter, hva han har gjort for å oppnå det han har fått til idag.

Likes

Comments

Jo Nesbø har mange forskjellige litterære verk, så tenkte å skrive litt om hvert av de sånn at man får litt bedre oversikt. Av hans 21 verker er 10 av de i samme serien, nemlig serien om etterforsker Harry Hole. Siden Nesbø har gitt så mange bøker deles dette innlegget i to J

Flaggermusmannnen - (1997)

Flaggermusmannen er den første boken i serien om Harry Hole og handlingen tar sted i Australia. Det er en kriminalroman og hovedpersonen Harry Hole er blitt sendt for å hjelpe politiet i sin etterforskning omkring drapet på en ung, norsk jente. Hole samarbeider med en australsk politimann og de møter på reisen alt fra horer og halliker til langere og transvestitter. Romanen har også et romantisk element som viser seg i Hole sitt forhold til den svenske bartenderen Birgitta.Kakerlakkene - (1998)

Dette er bok nummer to i serien om Hole og han har endelig kommet tilbake til Norge etter å ha vært i Australia. Han blir raskt hentet inn i tjeneste igjen derimot og blir denne gangen sendt til Bangkok for å etterforske drapet på en norsk diplomat. Dette er noe som viser seg å være problematisk for Hole siden alt må holdes hemmelig, noe han ikke er noe særlig fan av.

Stemmer fra Balkan / Atten dager i mai (med Espen Søbye) - (1999)

Denne boken står litt ut blant de andre i biblioteket om Jo Nesbø, nettopp fordi det er en dokumentar. Forlaget som gir ut Nesbø sine bøker, Aschehoug, bestemte seg for å sende forfattere til Balkan for å skrive om krigen som startet i Serbia 23.mars 1999. De ville vite hvilken krig Norge tok del i, hvordan folk hadde det og få intervjuer med sivile. Forfatterne reiste og Espen Søbye og Jo Nesbø har hver sin del av boken der stemmer fra Balkan er Nesbø sitt bidrag. Det inneholder nærgående intervjuer fra «stemmer fra Balkan».

Rødstrupe - (2000)

Rødstrupe er bok nummer tre i serien om Harry Hole og i denne får han et oppdrag der han deltar i sikkerhetsgruppen i forbindelse med Bill Clinton sitt besøk i Norge. Det skjer en ulykke hvor Hole skyter en amerikansk agent og Hole blir i forbindelse med dette omplassert til overvåkningspolitiet. Her får han opplysninger om forskjellige ting fanger hans oppmerksomhet. Et spesielt våpen har havnet i Oslo, nynazister kommer i lys og en kontakt med kodenavnet Prinsen leder Hole til å tro at en morder går løs i Oslo.

Karusellmusikk - (2001)

"Karusellmusikk" er Jo Nesbøs første novellesamling og ble utgitt i 2001, samtidig med platealbumet med samme navn. Hver novelle tilsvarer en sang på albumet. Samlingen består av elleve fortellinger om lange reiser, svimle dager og døgnvill sol. Om en kjærlighetssyk fergekaptein, en syngende eik, en enke, et kyss, en glemsk astronaut og Lisboa. Reisetips fra menn på rømmen, kvinner i transitt og et omreisende tivoli under midnattssol. Trivia om Norge Rundt, haiking og lidenskap i Vestfold.

Sorgenfri - (2002)

I den fjerde boken i serien møter vi en forandret Harry Hole. Han er nå en tørrlagt alkoholiker, stefar og kjæreste til Rakel. Dette er mennesker han bryr seg veldig mye om og som med tanke på jobben, gjør han mer sårbar. Romanen handler om et brutalt bankran som ender i drap, der Hole er leder for en av etterforskningsgruppene. Harry blir videre en mistenkt i en drapssak og mye av boken handler om Harry som vil bevise sin uskyld.

Marekors - (2003)

I den femte boken om Harry Hole møter vi en Harry som igjen er på fylla etter at forholdet til kjæresten er over. Det går generelt dårlig i alle aspekter i livet hans, og selv jobben står i fare. Hans siste oppdrag starter med en kvinne med avklippet finger som blir funnet i Oslo. Et drap blir flere, og Hole innser at det er en seriemorder han er ute etter.

Frelseren - (2005)

Handlingen i den sjette boken finner sted i både Oslo og Kroatia. Hendelsesforløpet spenner mellom to tidsfaser. Det ene i Oslo og det andre i Kroatia.

Snømannen - (2007)

I den syvende boken oppdager Hole en merkelig sammenheng mellom mange forsvinningssaker de siste ti årene. Det er mange fellestrekk mellom drapene, men at de er kvinner og at det blir laget snømann går alltid igjen. I tillegg til krim handlingen får vi også høre om forholdet mellom Rakel og Harry og dermed Rakel sin nye kjæreste.

Doktor Proktors prompepulver - (2007)

Dette er Nesbø sin første av fire barnebøker i samme serien. Vi møter Lise og hennes to naboer Bulle og doktor Proktor som har funnet opp verdens kraftigste prompepulver. Trym og Truls er også karakterer, og deres jobb er å gjøre livet surt for Lise og Bulle.

Det hvite hotellet - (2007)

Det hvite hotellet er en kortroman og vi møter her forsikringsmannen Thomas Alvern som reiser til Bombay for å identifisere en person i sammenheng med forsikringssvingel. Det som egentlig skulle være en enkel jobb viser seg å være mye vanskelig en han trodde.

Likes

Comments

BOK:

Hodejegerne er en kriminalroman som ble skrevet av Jo Nesbø, den ble utgitt i 2008. Hodejegerne er Nesbøs første kriminalroman som ikke har førstebetjent Harry Hole som hovedperson. Boken handler om Roger Brown som er hodejeger. Hans kone, Diana har et kunstgalleri. På kunstgalleriet treffer Roger det han tror er den perfekte mann for en ledig stilling. Snart finner han ut at mannen har et etterlengtet og verdifullt maleri. Roger finner ut at han vil stjele dette maleriet. Men da han stjeler maleriet av Clas Greve som han heter så finner han mobiltelefonen til sin kone, Diana, i leiligheten til Clas Greve og det er da mysteriet starter


.

FILM:

Jo Nesbø godkjente i 2010 at det skulle lages en film av romanen "Hodejegerne" med Aksel Hennie i hovedrollen. Bokas rettigheter er donert til Harry Hole-stiftelsen. Inntektene fra boken går til altså til den stiftelsen, som hvert år deler ut prisen «En ålreit fyr/en ålreit dame». Prisvinneren får være med på å velge mottakeren av prispengene. Disse skal gå til prosjekter som kan bedre barns lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Filmen hadde premiere 26. august 2011 i Norge, men det har også kommet en amerikansk filmatisering av romanen.
Nedenfor kan dere se traileren til filmen.Kilder:

- http://www.daria.no/skole/?tekst=13473

- https://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8#Filmatisering

- https://www.google.no/search?q=hodejegerne+bok&espv=2&biw=1423&bih=725&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwia0Yqm46_MAhWDlCwKHZ06DPgQ_AUIBigB#imgrc=NVbQYhh4Q-O_rM%3A

Likes

Comments

Jo Nesbø ble født i Oslo i 1960. Jo Nesbø har gjort seg kjent i Norge på flere fronter: først som fotballspiller og deretter som popmusiker før han debuterte som forfatter med kriminalromanen Flaggermusmannen 1997. Han har også utdannelse som siviløkonom. Han vokste opp i Oslo, men flyttet tidlig til Molde der han spilte fotball. Nesbø sin mor jobbet som bibliotekar og dette er en stor del av grunnen til Nesbøs tidlige interesse for litteratur. Ved siden av interessen for litteratur var Nesbø svært interessert i fotball. Da han var 17 år flyttet han til Molde der han debuterte for Molde fotballklubb. På skolen gikk det ikke særlig bra, Nesbø skulket skolen for å konsentrere seg om fotballen. Målet hans var å bli proff på Tottenham Hotspur FC, men etter en stund som fotballspiller måtte han gi opp karrieren på grunn av skade. Etter han var ferdig med eksamen på videregående gikk han på Norges Handelshøyskole i Bergen der han studerte økonomi.  I 1986 var han ferdig utdannet som siviløkonom.

Nesbø avtjente sin militærtjeneste i Nord Norge. Han brukte fritiden sin i militæret på å ta opp fag han hadde skulket på skolen. Når det kom til popambisjonene til Nesbø var han i 1990 både vokalist og låtskriver i popgruppen "Di derre" som bestod av fire musikere fra Molde, blant annet hans bror. Den kjente CD-en "Jenter & sånn" ble solgt i 190 000 eksemplarer. Etter en stund hadde Nesbø glemt musikken litt helt til han hørte en ung jazzbassist spille. Nesbø og den unge jazzbassisten startet et band sammen. De dro på turneer og fikk platekontrakt. I tillegg til alt dette jobbet han sim økonom og opsjonsmegler. Etter en god stund med jobb på dagen og spilling på kvelden ble Nesbø lei av dette, han var sliten av så mye jobbing og tok derfor permisjon i et halvt år. Han bestemte seg for å tilbringe permisjonen i Australia. Kort tid før han reiste hadde han fått spørsmål om å skrive en bok av en forlagsansatt. Den tretti timers lange flyturen ble derfor brukt til å lage en plan på hvordan boken skulle bli. Han skrev romanen Flaggermusmannen som ble gitt ut i 1997.

Nesbø har gitt ut kriminalromaner om kriminaletterforskeren Harry Hole, han har også gitt ut de kjente barnebøkene om Doktor Proktor. Han har mottatt mange litterære priser for krimbøkene og barnebøkene sine. Bøkene til Jo Nesbø er oversatt til over 40 språk, og når derfor ut til et stort publikum i mange ulike land.  

Kilder: 
- https://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Nesb%C3%B8
- https://snl.no/Jo_Nesb%C3%B8
- https://www.google.no/search?q=jo+nesb%C3%B8&espv=2&biw=1423&bih=725&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib7qO_z6_MAhVsEJoKHYj9BQgQ_AUIBygB#imgrc=qmPBldIQSJ7weM%3A

Likes

Comments

​Hei! Vi er to jenter som går tredje året på videregående. På denne bloggen vil vi fortelle om Jo Nesbøs liv og hans forfatterskap. Bloggen handler altså om Jo Nesbø og vi vil legge ut innlegg om bøkene hans, hva han har oppnådd, bokanmeldelser osv. 

Likes

Comments