Nå er det straks to år siden jeg var ferdig på videregående. Første høsten etter vgs var det helt uaktuelt for meg å begynne på et studie. Jeg var helt utslitt og hadde gitt alt jeg hadde for å fullføre med gode karakterer. Jeg hadde allerede en jobb i klesbutikk og bestemte meg for å jobbe der et år. Til og begynne med hadde jeg også lyst til å reise i løpet av det året, men det ble ikke noe av. Da jeg bestemte meg for å ikke begynne med studier, ble jeg møtt med en del kritikk. Den eldre generasjonen påpekte hvor utrolig viktig det er med utdannelse (noe jeg allerede vet). Mange mente også at dersom jeg tok et "friår", ville det bli ekstra tungt å ta fatt på studiene etterpå. Selvsagt er det kloke råd folk kommer med, og jeg vet de sa det fordi de bryr seg om meg.

Men; ingen kjenner kroppen din like godt som det en selv gjør. Videregående var tunge år for meg og jeg trengte rett og slett en pause. Jeg visste så utrolig godt at dersom jeg hadde begynt på et studie den høsten. ville jeg droppet ut etter kort tid. Eventuelt hadde jeg fullført med mye dårligere resultat enn jeg egentlig kunne ha klart. Hjernen min hadde ikke plass til å ta imot nye omgivelser, mennekser og kunnskap. Stressnivået mitt hadde heller ikke taklet det. Alt dette gjorde at jeg ikke engang vurderte å studere.

Du lurer kanskje på grunnen til at skriver ordet friår med anførselstegn? Det er fordi jeg synes det er utrolig dumt ord og jeg synes det blir brukt helt feil. Ordet antyder at du, i årene mellom videregående og eventuelle studier, tar fullstendig "fri". At bare fordi du ikke er på skolebenken så har du tatt deg fri. Det plager meg mildt sagt mye. "Friårene" mine har bestått av mye jobb og jeg føler definitivt ikke at jeg har hatt fri. Det kan være bra for mange å jobbe før de studerer, meg selv inkludert. Man får erfaring til senere i arbeidslivet, ny kunnskap, noe å putte på CV-en og blir kjent med nye mennesker.

Sånn som ting er nå, kunne jeg tenke meg å studere til høsten. Så ja, jeg endte opp med å ta to "friår". Det har jeg ikke angret på et sekund! Jeg har lært utrolig mye og vokst som menneske. Jeg har fått bedre selvtillit av å mestre en jobb og av å bli tildelt ansvar på arbeidsplassen. Alt i alt føler jeg meg bedre rustet til å ta fatt på studier og alt annet framtiden har og by på. Jeg har også møtt venner for livet, noe jeg er evig takknemlig for.

Hva gjorde du/planlegger du å gjøre etter videregående?


-Jone

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Det nye året er godt i gang. En uke av 2018 har allerede flydd fordi. 2017 har vært et veldig innholdsrikt år for meg. Jeg har møtt venner for livet, flyttet hjemmefra, besøkt nye land og truffet verdens fineste gutt. Nytt år betyr blanke ark og nye muligheter. Jeg har bestemt meg for å sette noen mål for 2018. Noen litt mer konkrete enn andre, en alle like viktige for meg.

IMG_4361

1. Besøke en ny verdensdel

Til våren har jeg lyst til å dra på backpacking med en god venninne. Vi er så smått igang med å planlegge og jeg håper vi får gjennomført turen. Sør-Amerika står på planen og jeg gleder meg til å se steder som er helt annerledes det jeg er vant til. Jeg kjenner på en følelse av frykt i tillegg til at jeg spent. Jeg er egentlig ekstremt ukomfortabel med å dra “alene” på tur på denne måten. Det er noe jeg trodde jeg aldri kom til å gjøre. Men, jeg har klart mye jeg ikke trodde jeg turte i 2017. Det føles ut som denne turen er enda et skritt i riktig retning.

IMG_4364

2. Yoga og meditasjon

Jeg er, og har egentlig alltid vært, en veldig stresset person. Mye tid går med til bekyringer om viktige og uviktige ting. Jeg er smertefullt klar over at dersom jeg satte av litt tid til yoga og meditasjon, ville jeg hatt det mye bedre i hverdagen. I perioder der jeg har deltatt på yogatimer jevnlig, har jeg defintivt sett en effekt av dette. Meditasjon synes jeg er ganske utfordrende å mestre, men jeg skal sette meg litt mer inn i det enn jeg har gjort før. Kanskje jeg skal starte med en meditasjonsapp der man kan følge et opplegg? Vi får se hva jeg ender opp med å gjøre.

3. Trening

Trening, trening, trening. Jeg er nok langt fra den eneste som setter dette målet for meg selv nå i januar. Jeg vet at jeg aldri kommer til å bli supertrent eller en person som trener opptil flere ganger om dagen. Jeg har heller ikke noe brennende ønske om det. Derimot, ønsker jeg å bli litt sterkere enn jeg er i dag. Egentlig både mentalt og fysisk og jeg vet at disse henger sammen. Om jeg så ender opp med å trene en gang fast hver uke, skal jeg være fornøyd med det. Så lenge jeg klarer å komme igang med et fast opplegg, er det godt nok.

4. Opprette faste rutiner for blogginnlegg 

Apropos fast opplegg; det er flere ting i livet mitt som trenger rutiner. Denne bloggen har dessverre ikke fått like mye tid og oppmerksomhet som jeg lovte meg selv å gi den. Andre  ting har kommet i veien for motivasjonen jeg hadde til å begynne med. Jeg må også innrømme at jeg synes det er utfordrende å sette seg ned og skrive disse innleggene. Jeg kjenner på mange motstridende følelser rundt det, men ønsker å fokusere på de gode fremover. Jeg lover å dedikere mer tid til bloggen og skrive mer regelmessig.

5. Ta flere bilder

Dette målet henger mye sammen med det forrige. Jeg trenger bilder til innleggene mine og er derfor nødt til å ta flere bilder. Jeg har bestemt meg for å gå flere turer rundt i byen når jeg har fri. Både for å ta bilder og for å finne inspirasjon.

IMG_4356

6. Flytte inn i ny leilighet

Dersom alt går etter planen, kommer jeg til å flytte inn i ny leilighet til sommeren. Det gleder jeg meg veldig til. Jeg vet ikke helt hvor jeg ender opp med å bo, men har lyst til å bli boende, mer eller mindre, i samme bydel som nå. Jeg bor i kollektiv nå og gleder meg til å bo i egen leiliget etterhvert. Gleder meg aller mest til å innrede leiligheten slik jeg vil ha den.

7. Ta lappen (iallfall begynne på den)

Jeg er nå 20 år og er på ingen måte i nærheten av å kunne kjøre opp. Det er egentlig ikke så viktig for meg i og med at jeg ikke har noen bil jeg kan bruke uansett. Allikevel skal iallfall ta noen kjøretimer osv for å komme litt mer igang. Vi får se om 2018 blir året der jeg tar lappen…

IMG_4342

8. Begynne på et studie

Jeg er nå inne i mitt andre “friår” (et ord jeg hater intenst, men det skal jeg komme tilbake til senere). Jeg har jobbet mye etter at jeg ble ferdig på videregående og synes det har vært veldig deilig å ikke gå på skole. Nå kjenner jeg at jeg savner det litt. Jeg er glad i å lære nye ting og har mer eller mindre bestemt meg for å studere til høsten. For øyeblikket veier jeg mest mot å studere journalistikk. Det er egentlig det eneste jeg kunne tenke meg å studere, men det kan jo hende jeg endrer mening i løpet av våren.

IMG_4341

9. Lage flere middager 

Jeg er veldig dårlig på å spise regelmessig og ordentlige måltider. I og med at jeg jobber mye kveld, blir det også vanskelig å få spist middag. Derfor vil jeg bli bedre på å planlegge middager og lage de dagen i forveien så jeg kan ta med på jobb. Jeg er ikke spesielt flink til å lage mat så det er også noe jeg kunne tenke meg å lære. Antall middagsretter jeg kan lage er få. Jeg får se om jeg finner noen gode, (og ikke altfor kompliserte), oppskrifter jeg kan lære meg.

10. Spare mer (eller bruke mindre) 

Når jeg handler mat er jeg alltid bevisst på å velge den billigste dersom det finnes flere varianter av samme produkt. Dessverre betyr ikke dette at jeg er kjempeflink med penger. Mine gulity pleasures i forhold til penger er nok sushi, kaffe og smågodt. Jeg jobber i klesbutikk og må nok innrømme at jeg kjøper altfor mye klær på jobb. Det skal jeg gjøre mindre av i 2018. Jeg vil også bli bedre på å skrive handleliste før jeg handler mat så jeg ikke plukker med meg alt mulig rart på vei til kassa. Planlegging er nok stikkordet, og det går hånd i hånd med mål nr 9.

IMG_4348

Det var mine mål for 2018. Kanskje de endrer seg underveis eller erstattes av andre. Noen av målene vil jeg oppnå med glans. Andre vil jeg glemme eller nedprioritere.

Har dere noen mål for 2018 eller noen drømmer dere vil oppfylle i det nye året?

-Jonee

 

Likes

Comments

Desember er her og snart er det jul. Det er bare noen få dager til julaften, årets høydepunkt for noen. Det ligger mange forventninger i lufta i forkant av denne høytiden. Ordet jul betyr for mange en lykkelig familie samlet i en pyntet stue, med god mat og gaver.

Skjermbilde 2017-12-23 kl. 20.43.08Dette er dessverre ikke realiteten for alle. Jeg føler meg definitivt heldig som vokser opp i Norge og har nok av mat på bordet. Jeg vet også at det vil ligge gaver under juletreet med mitt navn på. Til tross for dette, gruer jeg meg til jul. Hvert eneste år når desember begynner, kjenner jeg at hjertet blir litt ekstra tungt. Jeg har ikke en A4-familie der alle er gode venner og snille mot hverandre. Til vanlig tenker jeg veldig lite på det og jeg er veldig glad i det livet jeg lever i dag. Allikevel har jeg med meg bagasje som gjør meg litt ekstra sårbar. Høytider og bursdager er da jeg merker det mest. Denne forventningen om at alle skal være så glade i jula, gjør det ekstra sårt.

Det er nesten litt pinlig å si at jeg gruer meg til jul. Ikke minst, føles det veldig ensomt. Andre ungdommer jeg kjenner drar hjem til familiene sine når jula kommer. De har permisjon fra militæret eller drar hjem fra studiene i andre byer. De har et sted de hører hjemme og et hjem som alltid er åpent når de trenger det. Er du en av de som har en barndomshjem du kan komme til når du vil rømme fra voksenlivet noen dager; jeg håper du vet hvor heldig du er.

Skjermbilde 2017-12-23 kl. 20.42.51

Skjermbilde 2017-12-23 kl. 20.42.37

Jeg er ganske sikker på at jula i år blir bedre enn på lenge. Jeg skal tilbringe julaften med mennesker jeg er glad i, og som jeg vet er glade i meg. Jeg er utrolig takknemlig for at de tar meg så godt imot og at de skaper en koselig jul for meg. Hvis det ikke hadde vært for dem, hadde desember i år vært en veldig tung måned å komme igjennom. Det betyr ubeskrivelig mye for meg.

Skjermbilde 2017-12-23 kl. 20.43.25

Jeg synes alle burde gjøre noe for å glede andre i jula. Alle kan utgjøre en forskjell. Så se litt ekstra på menneskene rundt deg. Gjør en liten ting for en kollega eller venn du vet ikke har det så lett om dagen. Et lite julekort eller en koselig melding kan bety mye mer enn du tror. Bruk litt mindre penger på unødvendige gaver og gi penger til et veldedig formål i stedet. Det er mange der ute som trenger det mye mer enn oss. Ta godt vare på hverandre i jula og spre litt ekstra kjærlighet og glede.

Skjermbilde 2017-12-23 kl. 20.43.42

God jul!

-Jone

Likes

Comments

Den siste tiden har jeg følt meg veldig rastløs og stresset. Jeg har hatt mye fritid og slitt med å finne noe å bruke tiden min på. Fokuset mitt har vært litt all over the place og tankene har vært kaos. Jeg har drømt om å gjøre noe helt nytt og gjerne noe kreativt, men jeg har slitt med å finne ut hvor jeg skal starte. En god venn av meg foreslo at jeg skulle starte en blogg.

Blogg. Det er mange år siden jeg begynte å vurdere blogg. Da jeg gikk på videregående, valgte jeg alltid kreative skriveoppgaver og skrev ofte noveller. Så lenge jeg kan huske, har jeg elsket å skrive. Det er deilig å kunne tømme hodet sitt og skrive ned tanker som surrer rundt. Det siste året har jeg også forelsket meg i fotografi og jeg har kjøpt et kamera på Tise som jeg har med meg de fleste steder jeg drar. Instagram er min absolutte favorittapp og jeg elsker å knipse bilder av små og store øyeblikk og dele de i feeden min.

Så spørsmålet er: hvordan skal jeg utnytte talentet mitt og drive med det jeg elsker å gjøre?

Blogg. Et nokså skummelt ord for meg. Jeg har innsett, ja egentlig for lenge siden, at blogg er stedet å starte. Her får jeg kombinert tekst og bilde og brukt kreativiteten min til det fulle. Men tanken på å blottlegge sjela si på nettet friker meg litt ut. Det er nok derfor jeg har vurdert dette så lenge uten å faktsik komme i gang. Jeg har vært redd. Redd for hva folk vil si og tenke om meg. Redd for å ikke være god nok. Redd for å skuffe folk, og ikke minst, skuffe meg selv. Nå har jeg kommet til et punkt der jeg er drittlei av å være redd. Det har skjedd mange endringer rundt meg de siste årene og jeg er en annen person en den jeg pleide å være. Jeg er ferdig med å være hun stille, nervøse jenta som er redd alt mulig. Jeg kjenner meg så klar for å starte på denne reisen. Endelig er jeg klar.

Hver gang jeg er redd for hva folk vil tenke om meg, skal jeg fortelle meg selv: Jeg lever dette livet for meg og ingen andre enn meg. Hva jeg gjør med tiden min er opp til meg, og jeg har valgt å bruke tiden min her.

Denne bloggen skal være et trygt sted. Et sted jeg kan komme for å jobbe gjennom noe som plager meg, eller dele noe som har gjort meg glad. Jeg ønsker også at det blir et sted andre kan oppsøke for å finne trøst, glede og inspirasjon. Dette skal ikke være et glansbilde av livet mitt, men en åpen og ærlig blogg. Jeg vil skrive om det som alle går gjennom eller tenker på, men som altfor få tør være ærlige om. Livet er en evig berg-og-dal-bane med oppturer og nedturer, og jeg skal dele begge deler med dere som leser.

Det hele starter nå. Jeg er livredd, men sinnsykt spent på å se hvor dette vil føre meg.

SAMSUNG CSC

Likes

Comments