Igår kom vi hem från Naivasha, där vi från Svenska Skolan var med på en stafett. Vi åkte dit i lördags klockan 05:30 och starten var ungefär vid 8. Stafetten var uppdelad i olika sträckor och alla lag började på första. När lagen sedan sprungit i mål på första sträckan väntar alla på varandra vid andra sträckan och de andra som ska springa sträcka 2 börjar samtidigt, även fast ett lag kommit i mål före de andra. Det gör att alla lag håller ihop och inte så att ett lag kom i mål 2 timmar före det andra. Från Svenska Skolan hade vi 3 lag (ungefär 7 personer i varje) och man släpper av första som ska springa sträcka ett, sen åker bussen till sträcka två där alla står och heja på sina lagkamrater. Totalt var det ungefär 10 lag med i tävlingen, varav typ 2 lag var seriösa medan de andra mest drack Tusker.

Det var väldigt roligt och sträckorna vad olika långa, från 2,7 km till 1 mil. Jag hade sträckan som var 2,7 km som dessutom var en gångsträcka. Man fick inte springa, då skulle man bli diskvalificerad. Det kanske inte låter så jobbigt men de flesta gick jäättesnabbt och vi ville inte komma sist så vi hakade på. Det var jag, Emma och Lovisa från Svenska Skolan som hade den sträckan.

Efter stafetten åkte vi till campingen. Vi kom dit vid halv 8 och började med att sätta upp alla tält. Jag delade tält med Matteus och Jakob och det var kolsvart när vi skulle sätta upp dom så det tog ett tag. Efter tälten var uppsatta gick vi till restaurangen som låg på campingen och åt pizzabuffé. Pizzorna var nybakta och jättegoda!

När vi hade ätit klart gick alla och duschade och sen satt vi vid lägerelden ett tag men gick och la oss ganska tidigt eftersom vi var trötta och hade varit vaken sen 5.

När vi vaknade dagen efter var det ljust och vi såg att vi tältade precis bredvid en sjö som heter Naivasha Lake där det bor flodhästar. Precis efter vi ätit frukost gick det förbi en giraff typ 50 meter från tältet. Hur som hellst var det var en jättefin och mysig camping som jag absolut kan tänka mig att åka tillbaka till, om man får sova i en lodge ;)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I helgen har vi varit i Masai Mara. Det är en jättestor nationalpark (1500 kvm) där det finns massa olika djur. Vi åkte dit tidigt i lördags och det tog ungefär 8 timmar. Vi åkte någon slags lastbil som var ombyggd till en buss där det rymdes ungefär 25 personer i varje.

På väg till Masai Mara stannade vi på två ställen. Det första vara bara en toa paus medan vi på andra stället åt lunch, som var tonfisk.. När vi åkt i kanske 6 timmar tog den asfalterade vägen slut så sista två timmarna åkte vi på en grusväg som var jättedålig. Dessutom blev det fel på våran buss, så vi fick stå och vänta i 45 minuter på att chauffören skulle laga den och eftersom det inte finns AC på bussarna blev det väldigt varmt..

När vi var framme vid parken började vi med att åka på en Game Driving, det är när man åker på safari en buss eller bil. Vi åkte runt ganska länge och första dagen fick vi bland annat se zebror, gnuer och gaseller. Vi åkte runt ett bra tag och när det blev mörkt åkte vi till campingen där vi skulle tälta. Campingen låg mitt i ingenstans men det var ganska mysigt där ändå. När vi kom fram hade personalen på campingen lagat mat så vi gick direkt och åt. I Kenya blir det vääldigt mörkt, vääldigt fort så det var svårt att hitta till tältet där jag skulle sova. Hur som helst delade jag tält med några som heter Oskar och Matteus.

Nästa dag ställde vi väckaren på 05:15 för att uppvakta en kompis som fyllde år. Efter det gick vi och åt frukost och när vi hade ätit klart var det dags för game drive igen. Den här dagen spenderade vi väldigt många timmar i bussen eftersom man inte får gå ut då det finns farliga djur runt om kring. Några timmar senare åkte vi till en flod där det fanns flodhästar och krokodiler. Där stannade vi ett tag och åt mat som personalen lagade. Vi gick även på en litet guidad tur runt floden och fick se just flodhästar och krokodiler.

Efter lunchen åkte vi raka vägen hem till campingen som tog ungefär tre-fyra timmar. När vi kom hem åt vi middag och satt vid lägerelden men gick och la oss ganska tidigt eftersom vi skulle upp tidigt dagen efter.

Måndagen, som var sista dag i Masai Mara, gick vi upp klockan fem för att kolla på soluppgången. Vi gick direkt från tältet till bussen och åkte iväg in till parken (campingen ligger en bit utanför parken). Tyvärr såg man knappt soluppgången eftersom det var så molnigt och dessutom var jag så trött så jag sov nästan hela tiden. Men vi fick se två noshörningar och därmed har vi sett alla djur i The Big Five! Det är tydligen inte alls vanligt att man ser alla, så det var coolt.

Vi var tillbaka på campingen vid 9 och då åt vi frukost. Vi fick omeletter, frukt, bröd och lite annat. Efter frukosten packade vi ihop våra grejer och åkte hem, fast innan vi skulle åka hem stannade vi i en liten Masai-by som låg väldigt nära campingen. Masai är ett slags folk som bor i Kenya och de är kända för att hoppa högt, och det gjorde de!! De dansade även för oss och visa oss runt i deras lilla by, som bestod typ av 30 hus i en cirkel. Deras ’’hus’’ hade två små rum, ett sovrum och ett litet kök/sovrum för barnen. Väggarna i husen var gjorda av kobajs och de hade knappt några fönster eller lampor där inne.

I mitten av byn hade de en Masai-marknad där kvinnorna säljer hantverk som männen gjort. Det fanns bland annat halsband, armband, salladsbestick och tavlor.

Efter besöket i byn åkte vi hem och det tog typ 8 timmar också. Vägen tillbaka var nästan värre än dit. Det var så mycket damm från grusvägen så man blev alldeles äcklig och smutsig. Vår buss kom först tillbaka till internatet medan andra hade fastnat i trafikköer ;)

Likes

Comments

I lördags var vi på sightseeing. Bussen gick klockan 12 från skolan och vi åkte runt i Nairobi i ungefär 2 timmar. Jag trodde Nairobi var mycket mindre eftersom vi bara fått vara i området där vi bor än så länge. Vi stannade på en utsiktsplats där man såg ut över hela Nairobi Downtown och det var jättefint. Vi åkte runt i andra delar av Nairobi också, till exempel Westlands. Senare under året kommer vi få ta taxi dit och där finns det ännu fler shoppingcenter och restauranger.

När sightseeingen var slut åkte vi till ett shoppingcenter som heter Yaya och där tog vi några drinkar och åt efterrätt.

Nu till helgen ska vi åka till Masai Mara och dit kan det ta mellan 7-9 timmar med buss… Men det blir nog väldigt roligt och en upplevelse. Vi ska bo i tält och efter helgen ska ni få se hur vi haft det!

Likes

Comments

I lördags var vi på tre olika ställen. Klockan 10 gick bussen till första stoppet som var ett elephant orpghanage. Där fanns det massa små elefanter som blivit av med sina föräldrar och bor på orphanaget tills de blivit vuxna och mogna nog att klara sig själva. Vi var där i ungefär 45 minuter. När vi skulle gå till bussen såg vi massa apor som klättrade runt på husen som fanns där och när vi satt i bussen sprang några små djur (kan inte namnet) förbi bussen som såg ut som Pumba.

Efter första stoppet åkte vi vidare till andra, ett giraffcenter. Där fanns det både små och stora giraffer. Om man ville så fick man en näve mat som man skulle ge till girafferna. Vissa satte en liten bit mellan läpparna och då fick man en puss av giraffen, men jag vågade inte.. Här fanns även en liten shop där man kunde köpa souvenirer och andra små saker. Jag köpte en liten träfigur som en man gjorde för hand. Vi stannade hos girafferna i ungefär en timme.

Efter girafferna åkte vi till ett shoppingcenter som heter The Hub och ligger i Karen. Karen är en del av Nairobi som är ’’lite finare’’. På shoppingcentret fanns det mesta, allt från Adidas till restauranger och mataffärer till teknikaffärer. Vi åt på ett ställe som jag inte minns namnet på, men jag tog i alla fall lax och den var jättegod. Priserna när man äter ute, jämfört med Sverige är ganska mycket billigare. När vi går ut och äter lunch kan man få en hamburgare för 1000 kes (ca. 80 kr), och då är det inga gatustånd eller snabbmatsställen, utan det är riktigt fina och fräscha restauranger.

Varför jag inte uppdaterat så mycket på senaste är för att internet är väldigt dåligt. Det går i perioder så ibland funkar det hur bra som helst, och ibland är det tvärtom. Dessutom har vi ganska mycket läxa nu. Vi har ekonomiprov nästa vecka, några inlämningar, glosor och psykologiprov. Men jag klagar inte. Det går faktiskt väldigt bra med skolan här eftersom det är typ ''det enda man gör''. Man har liksom inga extrajobb eller så. Dock så har aktiviteterna på kvällarna börjat nu. Jag har anmält mig till volleyboll och löpning (förra veckan sprang vi 7 km!!) och det innebär att man har träning en gång i veckan per aktivitet.

I helgen ska vi åka på sightseeing runt i Nairobi och då ska jag lägga ut många bilder ;)

Väldigt ofta ser man kossor som går ute på vägen och det kan därför ta jääääättelång tid om man ska åka någonstans

Likes

Comments

Äntligen tillbaka på internatet efter två dagar i Hells Gate och nu ska ni få läsa om vår första camp, så jag tänker börja från början.

I lördags klockan 8 var det dags att åka iväg. Vi började med att packa bussen med alla våra saker och här i Kenya har bussarna inget bagageutrymme under eller i själva bussen, utan här lägger man väskorna på taket(?). I alla fall när vi var klara med packningen åt vi frukost och som vanligt fick vi mackor, färsk frukt och varm choklad.

Efter frukosten var det dags att åka iväg. Vi åkte buss till Hells Gate och totalt tog det ungefär två och en halv timme eftersom vi stannade på ett ställe som heter Rift Valley. Det är en jättefin utsiktsplats på väg till Hells Gate. Vi köpte även lite dricka och chips eftersom vi inte hunnit göra det tidigare.

När vi var klara vid Rift Valley åkte vi vidare mot Hells Gate. Efter en timme ungefär var vi framme. Först stannade vi vid ingången till parken och efter det åkte alla klasser till sina campingplatser. Vägen dit var väldigt dålig och guppig (därför vissa bilder är suddiga), men tillslut kom vi fram till vår campingplats och den låg mitt i ingenstans. Det enda som fanns där var en liten paviljong där man kunde laga mat och ett annat litet hus där man gick på toaletten. Förutom det fanns det bara träd.

Nån timme senare, när vi ätit klart och satt upp våra tält var det dags att gå en rundtur runt i parken. Hells Gate är en väldigt stor park så vår promenad tog ungefär 1,5 timme, och då hade vi LÅÅÅÅNGT ifrån sett hela parken. Det var väldigt varmt just då och kanske var det därför vi inte såg så många djur. Vi hade förväntat oss att se massa olika djur, men det enda vi fick se var typ gaseller.

När vi var tillbaka på platsen där vi hade våra tält var det dags att göra mat. Skolköket hade skickat med oss mat från skolan som vi skulle laga. Vi blev uppdelad i olika matgrupper och min grupp fick efterrätt ;) Hur som helst åt vi oxfilé (oxfilé här är mycket billigare än fläskfilé) med stekta grönsaker och ris. Maten gjorde vi över en brasa och det blev jättegott.

Tidigare i veckan hade vi delat in oss i gruppen då vi skulle planera olika lekar som vi kunde göra med klassen för att få bättre sammanhållning och lära känna varandra bättre. Vi körde bland annat ’’Så ska det låta’’ och en lek där man skrev ner en sak om sig själv och sen ska klassen gissa vems lapp det är.

Efter lekarna åt vi vår efterrätt som var färsk ananas med kanel och socker som vi grillade över elden. Köket hade även skickat med deg så vi kunde göra pinnbröd (ANNA<33).

Dagen efter vaknade vi vid 8 och skulle packa ihop allt. På kvällen när vi skulle sova var det för varmt i tältet så vi öppnade en liten lucka för att få in lite luft, men på morgonen var det så kallt så blodet nästan frusit till is.. Dessutom fick jag ont i halsen och blev lite förkyld igen.


När vi hade packat klart och ätit frukost åkte vi iväg med bussen igen för att gå en sista vandring. Den här vandringen var dock inte uppe på marknivå, utan vi gick nere i en jättefin ravin. Där nere var vi tvungen att klättra, hoppa och gå i vatten för att komma fram. Men det var helt klart värt för det var väldigt fint där nere. Ravinen låg också i parken och det tog ungefär 20-30 minuter att åka dit från vår campingplats.

Efter vandringen var vi alla jättetrötta och som tur va skulle vi åka hem efter den. Bussresan hem kändes som typ 30 minuter för jag sov hela tiden, haha.

Sen när vi kom tillbaka på internatet packade jag upp väskorna, duschade och sen gick jag, Benjamin, Vinona, Viktor, Thea och Vendela till Junction och åt middag. Jag åt kyckling wrapped i bacon med potatismos och efter det gick vi till Planet Yoghurt och köpte frozen yoghurt. Frozen yoghurt är också väldigt billigt här nere, som typ allt annat.

Vår skolbuss

Rift Valley

Såhär bodde vi

Och såhär diskade man

Dag 2, nere i ravinen

Likes

Comments

Idag har jag varit här nere i nio dagar och grejen är den att nästan varje dag ser lika dan ut. Vanligtvis börjar skolan 8:30 till 16:20. Har jag någon håltimme brukar jag oftast gå och sova, bara hänga vid poolen eller plugga. Vi fick vårt schema i mitten av förra veckan och än så länge är jag väldigt nöjd. Vi har en sovmorgon till 9:50 och håltimmar lite här och där. Vi har fått ganska mycket läxa än så länge, men det går snabbt att göra bort om man är några som samarbetar.

Hur som helst, i fredags efter skolan var jag med Matteus, Maja och Saga och vi kollade på skräckfilm typ hela kvällen. Vi var ganska trötta eftersom vi gått i skolan hela dagen, så efter filmerna vi gick och la oss.


Dagen efter var det en aktivitetsdag som alla elever på hela skolan skulle vara med på. Vi delades in i olika lag och tävlade mot de andra. Tävlingarna var allt från stövelkastningen till ’’trädgårdsbowling’’ och efter alla grenar räknade man ihop poängen och fick fram ett lag som vann. Tyvärr vann inte mitt lag, utan vi kom typ sist. Efter tävlingarna fick vi hemmagjorda hamburgare som köket grillade ute vid poolen.

Lite senare på dagen gick jag, Lisa och Elesine till Junction och åt. På kvällen gjorde jag inget speciellt och jag somnade tidigt eftersom jag är förkyld… :(((


I söndags var det väldigt varmt och fint väder, vilket betyder att nästan hela internatet ligger vid poolen. Vid halv tre gick jag upp till rummet för att fixa iordning mig då vi skulle åka till ett shoppingcenter som heter Yaya. Vi tänkte gå på Masaimarknaden (massajer är ett folkslag från Kenya) som finns på Yaya varje söndag, men påväg dit blev vi så hungriga så jag, Charlee och Ivar gick och åt istället på ett jättefint ställe som heter Sierra.


I helgen ska vi åka på vår första camp. Vi ska åka till Hells Gate (en jättefin park med massa olika djur) och tälta, från lördag till söndag. Jag tror att det är ungefär två timmar dit från skolan och vi åker alla EK2:or, SAM2:or och 3:or. Jag kommer uppdatera efter helgen så ni får se vad vi gjorde där :))))))

Äntligen klar med bilderna!!!!! Fint va?!?

Likes

Comments

Jag lever och äntligen har jag börja fått ordning på saker här nere i Kenya. Sen vi kom hit har vi nästan haft fullt upp hela tiden. Vi har bland annat fixat nya telefoner och simkort som man ska ha med sig om man går ut från skolan, vi har fått veta våra klasser och schemat och dessutom har jag börjat packa upp ur väskorna och fixat lite på rummet.

Resan hit gick väldigt bra. Jag mötte upp några på Arlanda som jag lärt känna under flygresan och de är jättesnälla. Vi flög först från Stockholm till Amsterdam och från Amsterdam till Kenya och det tog ungefär 10 timmar totalt.

Idag har vi varit i klasserna, men även hela gymnasiet tillsammans för att lära känna varandra. Vi gick en rundtur runt hela skolområdet/internatområdet för att lära oss att hitta. Det är faktiskt mycket större här än vad jag trodde. Till exempel bor jag i korridor 19 och totalt finns det 20. Korridorerna är uppdelad så tjejer och killar bor i olika och i varje korridor finns det olika sovrum, toalett och dusch. Det finns dubbel- och singelrum och jag bor i ett singelrum och det tycker jag är väldigt skönt eftersom man ändå är med varandra 24/7.

Imorgon börjar skolan på riktigt med lektioner. Jag börjar 8:30 och då har jag svenska. Varje dag, förutom på helgerna, får vi frukost lunch och middag i skolmatsalen. Frukosten har öppet till 8:15 så har man sovmorgon någon dag blir det svårt med frukosten.

Än så länge vet jag inte så mycket mer eftersom jag bara varit här i två dagar, men jag lägger in några bilder så ni får se hur det ser ut.

Såhär packar de väskorna i Kenya, på taket?

Poolområdet

Nya telefonen :)))

Junction är ett av de shoppingmalls vi får åka till än så länge. Den ligger typ 10 minuter från skolan. Här finns det några restauranger, små affärer och typ ett ÖoB.

Såhär ser mitt rum ut än så länge

Likes

Comments

Jag heter Jonathan Wigren och bor just nu i Bjästa, Örnsköldsvik. Varför jag skriver just nu är för att den 20 augusti kommer jag flytta till Kenya i ett år och plugga andra året på Svenska Skolan i Nairobi. Jag fick antagningsbrevet skickat till mig den 16:onde mars och har inte än helt förstått vad jag gett mig in på, men troligtvis inget jag kommer ångra.

Jag tänkte börja med att skriva lite om vad jag har gjort för att börja plugga där. Idéen till att plugga utomlands ett år fick jag från min tremänning, som gjort detsamma. Dessutom älskar jag att resa och har alltid velat kombinera pluggandet och resandet. På något sätt kom jag in på skolverkets hemsida och läste om var det fanns Svenska Skolor och hur det fungerade. Det finns bland annat skolor i Spanien och England, men jag tyckte att Kenya lät mest intressant och annorlunda jämfört med Sverige. Varför skolorna heter ''Svenska Skolan'' är för att de följer den svenska skolplanen och när man kommer tillbaka behöver man inte läsa om. Det betyder också att alla (de flesta?) eleverna och lärarna är från Sverige och att undervisningen är på svenska.

Hur som helst så fyllde jag i en ansökan och skickade in några dokument, typ betyg sen nian och sånt, till rektorn nere i Kenya. Och efter ungefär en vecka fick jag antagningsbeskedet. Jag har pratat lite med skolan och de tycker det ska bli jätteroligt att ha en elev från Norrland då de inte haft så många förut. Jag tror det beror på att få vet att det faktiskt finns möjlighet att plugga ett år utomlands utan att behöva gå om när man kommer tillbaka. Just därför har jag valt att dela med mig om vad som händer där nere för att inspirera fler att göra samma resa.

Likes

Comments