Hans filmer kan till en början te sig mycket underligt, de går emot konventionerna för vad samtida film anses vara men genom alla Wes andersons verk följer en röd tråd som är hans signatur. Existensen av denna röda tråd är enligt mig fragment av genuint konstnärsskap. Detta är en redogörelse för vad som gör hans filmer extraordinära och otroligt sevärda.

Likt en deja vu återkommer kända skådespelare i hans filmer som ger en familjär stämning och skapar ett igenkännande som inger trygghet. Han har själv uttalat sig med att säga att de personer som är återkommande i sina filmer är sådana han själv en gång sett upp till och ser framemot att jobba med. Det fyra främst framhävda ansiktena som har skådespelat i flertalet av Andersons åtta filmer är.

Från v: jason schwartzman, Anjelica Huston, Bill Murray, Owen Wilson

Wes Anderson kontrollerar till stor del dina emotionella reaktioner genom att färga bildscenen med olika färgpaletter som förhöjer upplevelsen men också skapar någon slags harmoni. En tumblr sida är helt fokuserad på det olika färgpaletterna som förekommer i hans filmer, vilket får anses vara ett bra bevis på att det han gör är något alldeles speciellt. Ett exempel på Andersons tillämpning av färg är Grand Budapest hotel där historien skildrar två olika tidsperioder. 1930- talet innehåller mättade färger av röd, lila och rosa. 1960 har en färgskala innehållande gul, grön och guld.

Det är aldrig något tvivel var i det väsentliga i filmen är. Som fortsättning på det nästintill sjukliga betteende för detaljer fortsätter Wes Anderson. I varje filmruta är det för stunden sevärda centrerad mitt i bilden. Filmen nedan redogör och visar tydligt på hur han framhäver karaktärer och fenomen mitt i ditt synfält för maximal uppmärksamhet.

Jag anser att vad många filmer många gånger missar är att låta ljud och bild leva i symbios. Anderson använder ljudet som en förlängning i sitt berättande där han använder sig av välkända låtar som kanske i första hand samspelar melodimässigt med det visuella men i ibland tar låten vid där den visuella berättelsen slutade. Det kanske mest harmoniska tilfällena Anderson leker med dina känslor är när han låter bilden spelas i slow-motion samtidigt som en välkomposerad låt spelas och i filmen nedan är hans mest fantastiska slow-motion scener samlade.

Wes Andersons flesta filmer tar avspark i en svunnen tid och det tillsammans med valet av musik och användningen av färgerna kan tolkas som att han är smått nostaligskt. Vad som ocskå talar för hans intresse för det förflutna är det återkommande temat i filmerna som skildrar familj. I Darjeeling Limited möter vi tre bröder som är i ett försök att återförenas. Moonrise Kingdom berättar historien om föräldrarlösa Sam som söker kärlek och uppskattning hos Suzy. Zero i Grand Budapest Hotel har inte heller någon familj men han finner den hos M, Gustave, hotellet och senare Agatha.

För mig är detta allt tillsammans vad som gör Wes Anderson till något utöver det vanliga, någon som vågar gå ifrån den upptrampade stigen och skapa sin egen.

Mina tre favoritfilmer av Wes Anderson:

1. Rushmore

2. The Royal Tenenbaums

3. Moonrise Kingdom

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Just nu måste hösten vara så en författare skulle välja att porträttera den. Med lövkronor som tycks stå i brand av de gula, röda och orangea löven. Ett lätt dis som uppstår av de kalla nätterna och det något mer måttligt tempererade dagarna.

Jag skulle kalla mig själv personifieringen av höstsjukan... så jäkla surt. Köpte därför lite mer böcker så jag kan deppa ner mig ännu något till.

Nu ska jag studera organisationsteorier och blicka ut på märlarns lätta vågor.

På återseende!

Likes

Comments

Fan! Feber och hosta i massor. Ännu en hemma från skolan. Idag kan jag ha haft en av mina sämre pluggdagar, får sådan ångest över att veta att man inte åstadkommit något av värde utan istället flyter man sakta genom dagen som en slime.

Finner glädje i det faktum att min lilla Dillys vunnit Nobelpriset. Tro nu inte att jag har en fetich för en gammal gubbe...men han är ett geni och såg bra ut på bild i hans ungdom.

Ta gärna del av mina bästa låtar av Dylono. På Återseende!

https://open.spotify.com/user/jonte.p99/playlist/3okOyC7yfcIRGrItsrnMAs

Likes

Comments

Hej!

Idag är jag hemma från skolan efter en natt av kallsvettandes och ett Niagarafall till näsa. Inte blir det något bättre att vi går mot kallare tider...men men! Får göra det bästa av situationen och försöka studera så mycket som möjligt i lugnt och ro. Dagens mål är att få ihop minst 5h studier av matte och sociologi för imorgon väntas sociologi prov. Wish me luck!

Ses och hörs! Puss och hej!

Likes

Comments

Se här! Tillbaka!

Har tidigare haft svårt för att bära svart men på senaste tiden har jag verkligen fastnat för det, vill bara bära svart just nu i höstdiset.

Ett kärt återseende med min kära vän helgen! Idag började jag morgonen med att skriva en inlämning till skolan. Det följdes senare åt att läsa och sedan en fika på stan med mor.

Har fått en oerhörd fäbless för aktier under senaste tiden och denna eftermiddag har jag försökt att arbeta fram en ny investeringsstrategi. Och nu ska jag spendera kvällen med att se någon (förhoppnings) bra film.

See you later!

Likes

Comments

Inga ursäkter för frånvaro, förutom min emotionella svängningar. Jag vet att jag verkligen sagt att jag vill hålla denna plats levande men att jag aldrig lyckas. Detta är något som förbryllar mig då jag annars har en oerhörd självdisciplin.

Denna gången kommer jag verkligen lova och försöka och pumpa ut mitt blod i en rytmiskt takt! Återkom gärna med åsikter om skriverier!

Likes

Comments

Goddagens!

Idag utfördes mina studier hemifrån mitt lilla dunkel, ett kaosartat skrivbord. Det var av olika anledningar jag inte for till skolan, bland annat skulle jag och mor till Uppsala. I Uppsala lyckades jag få med mig ett antal böcker... Inte för att jag är i direkt behov men vem älskar inte böcker. Imorgon kommer lite mer lektyr upp här och förhoppningsvis är det inte något smalt som gränderna i gamla stan.

Tack och hej!

Likes

Comments

Om det finns något som heter existensskogen är det i den jag är vilsen, oförmögen att finna stigen ut och ständigt gående i cirklar. Det är den förvirringen jag skyller min frånvaro på.

Det är varat jag försöker finna svaret till. En sak jag alltid återkommer till är skrivadet och den kärlek jag finner till den, jag romantiserar ord, böcker och berättelser så ofantligt mycket. 


Tillbaka i detta medium ger jag mig i kast med att förmedla med hjälp av orden och bilderna. Välkomna tillbaks!


Likes

Comments

Damer och herrar! Första skolveckan (två dagar) är nu över. Igår var jag ledig och började dagen med 8km löpning efter 3 sega dagar utan träning. Resten av dagen blev lugn med studier och läsning. Avslutade sedan dagen med en lätt 4 mil runda på cykeln.

Kika in under kommande dagar och återkom gärna med konstruktiv kritik! Hej!

Likes

Comments

Potpourri, ett blandning av saker som fångat min uppmärksamhet under veckan. Det kan vara otroligt smalt men också väldigt brett.

The Nerdwriter

Denna youtube kanal fann jag under veckan och satt sedan klistrad någon timme framför skärmen. Han förklarar och analyserar populärkulturella saker och ting, otroligt lärorikt och underhållande.

Industrie

Denna tidning, grundad av de två svenskarna Jens Grede och Erik Torstensson som ger en inblick i modevärlden fick jag tag på i Berlin. Välskriven och en rejäl dos av inspiration för den som är intresserad av modevärlden.

Say Lou Lou

​De två svensk/australienska tvillingarna Miranda och Elektra har sedan jag hörde dem första för ungefär två år sedan spelats oräkneliga timmar. Deras repertoar är inte den största men vad de innehar är i toppklass. I veckan släppte de en cover på Bee Gees gamla disco dänga Stayin Alive. I samband med släppet meddelande dem att detta var en teaser för deras snart kommande platta. 

På återseende! 

Likes

Comments