Hej,
I förrgår skrev jag en tweet som fick en del uppmärksamhet. I den skrev jag att den som ser rasism i ”coolest monkey"-bilden förmodligen är rasist!

Formuleringen kan verka hård men jag står bakom det jag har sagt! För mig är det nämligen så enkelt att jag tycker det snarast är bra att H&M valde att använda den pojken till den tröjan då de väcker upp en diskussion som iaf jag trodde vi lämnade ifrån oss på 90-talet. Och i den här texten kommer jag vidareutveckla mitt resonemang.
I vanliga fall ogillar jag att beskriva människor vid dess färg på hyn. Men i det här inlägget gör jag ett undantag.
Som känt hade kollektionen tre plagg. Ett av plaggen var en tröja med safari-djur på, den tröjan bars av en vit pojke. På en annan tröja stod det ”överlevnadsexpert”, även den tröjan bars av en vit. På sista tröjan stöd det då allltså ”coolest monkey”, vilken som känt bars av en svart pojke.


Personligen är jag tämligen säker på att apa refererar till att apor liksom barn är lekfulla. BARN är lekfulla, vilket bl.a. inkluderar svarta barn såväl som vita, gula, och rosa barn. Tröjan är gjord för barn, inte svarta.
Eller såhär. Ponera att de bytte plats på barn två och tre. Den vita pojken fick bära ap-tröjan, och den svarta fick dra på sig överlevnadsexpert-tröjan. Hur hade reaktionerna varit då? Förmodligen hade vi först sett en söt pojke som är busig som en apa. Men frågan är om vi hade sett det söta i att en svart pojke har en tröja där det står överlevnadsexpert. Eller hade folk reagerat i stormar med ”vidrig rasism" ”h&m försöker göra en poäng av att svarta bor i djungeln” ”Bara för att de överlevde slaveriet" ”pojken är inte en symbol för slaveri" eller ”varför kunde den svarta pojken inte ha apa på sig?” etc.
Med det i bakhuvudet vill jag att ni sätter er in i huvudet på fotografen/producenten(eller vem som nu va ansvarig, vi kallar hen fotograf). Du har nu tre bilder att ta, på tre pojkar, med tre olika tröjor, i samma kollektion. En av pojkarna råkar ha svårt hy (vilket är en fördel, tänk om H&M använt sig av enbart vita modeller). Du ser att den svarta pojken tar på sig den gröna tröjan och när det är dags att ta bild märker du att det är den det står ”coolest monkey” på. Vad är din reaktion?
[Fråga]Som du märker är situationen bisarr. Skulle fotografen säga, ”nej du lilla pojke du kan inte ha en tröja där det står apa. Du är ju svart.”


En annan uppriktig fråga ni bör ställa er själva! Drog ni kopplingen svart pojke och apa innan ni fick den påstådd för er. Va Det Aftonbladets rubrik som fick dig att leta efter något rasistiskt som du annars inte hade sett? Eller hade du sett det ändå?

Om svaret är ja bör du ta dig en funderare. Är det H&M som är rasister eller är det du? Du som tänker på en svart pojke när du läser apa och tänker på en apa när du ser en svart pojke. H&M stod för bilden, men du står för kopplingen. Det är 200 år sedan vetenskapsmannen George Cuvier kom med påståendet att afrikanen står mellan den vita mannen och apan. För mitt inre vill jag tro att gemene man är förbi den villfarelsen. Att vi inte associerar svarta med apor. Och jag vet egentligen inte vad som är värst… att vi skulle leva i hysteri där folk letar efter småsaker att bli arga över. Eller att gemene person skulle associera mig med en apa när de ser mig på stan.

Jag blir ärligt talat arg när jag läser kommentarerna som strömmar in mot H&M, hur folk urholkar ett epitet som borde betyda mer än ett barn med ap-tröja. Jag vill inte vara med när ordet "rasist" urholkas, för tro mig jag har upplevt den riktiga betydelsen och det här är det inte. Man kan beskylla H&M för mycket, människorättsvidrig produktion med mer. Men här är ni ute och cyklar!

För lets face it. Tröjan är gjord för barn och ni där ute har gjort pojken till en apa.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag tror ärligt talat inte att det är gemene persons uppgift att betala för att någon annan ska ge pengar för att någon ska leka med pennor. I detta nu behöver de liberala partierna ta krafttag mot offentligt finansierad kultur.

För sanningen är den att om ingen vill köpa en konstnärs tavla så ska inte heller du som skattebetalare gör det. Antalet snedvridna kulturprojekt är många och det främsta av dem är nog Västra Götalands egna filmbolag, Film i väst AB.

Film i Väst skapades 1992 av dåvarande Älvsborgs landsting, vilket nu är en del av Västra Götalands landsting. Idag ägs Film i Väst helt av Västra Götalands landsting. Från skattebetalarna får de varje år

I ägardirektiven står det att Film i väst ska samproducera film med hög konstnärlig kvalitet och att de ge internationell lyskraft till Västra Götaland genom att underhålla den kreativa potential som finns i Västra Götaland. Verkar det abstrakt? Det tycker jag med. Frågar du mig når det en konstig blandning av abstrakt ambition.


Ekonomiskt är Film i väst en skattebetalares mardröm. I 2016 års resultat räkning visar de på en förlust på 200k. 200k är väl inte så farligt tänker du! Nej det kanske det inte är. Men av rörelsens intäkter står vi skattebetalare för 96 miljoner av bolagets totala intäkter om 121 miljoner. Vad säger det oss? Jo att om vi skattebetalare inte avstått från att finansiera filmbolaget hade Film i Väst inte funnits. Att bolaget då inte kan göra vinst med 96 miljoner extra medel borde ses som en skam.

Jag tycker att det är hög tid att vi frågar oss om vi verkligen ska lägga de här pengarna på kultur. Och om det verkligen är staten och det offentliga som ska betala något som konsumenten annars inte hade betalat för. Om ingen vill köpa din pizza så är det inte kommunens uppgift att ge dig en hög pengar för betala din pizzerias räkningar.

Om film i väst verkligen är den framgångssaga de säger att de är så borde de kunna finansiera sig själva. Det är därför hög tid att VGR säljer Film i Väst

Likes

Comments

Jag är trött på hyckleriet kring de auktoritära mördarideologierna!


Hade en nazist blivit accepterad som förbundskapten över Sveriges damlandslag? Rättmätigt inte. I min mening måste vi diskutera vad vi med goda svenska värderingar ser som ok att tycka genom offentlighetens forum. Egentligen tänkte jag ägna det här inlägget åt att rada upp kommunistiska kända personer, men istället väljer ja att ägna mig åt en och symptomet utifrån.

Kommunismen orsakat mer elände för mänskligheten än vad Hitler på sin tid endast kunde drömma om. Kommunismen med sin grund i Marxismen har skördat nära 100 miljoner människoliv. Det är alltså inte ”vilken ideologi som helst” Medan många hävdar att vi inte har sett riktig kommunism än vill jag bestämt hävda att det alltväl räcker med försöken.

Den insikten till trots har vi en förmåga att i Sverige prata om kommunism som något positivt ont. ”De vill ju bara väl” ”han är ju bara lite kommunist” etc. något som inte minst syns i hur man behandlar vänsterpartiet jämfört med SD. ”Vänsterpartiet vill ju bara ge gratis glasögon”. Samma parti som gång på gång blir påkomna med händerna i kommunistburken.

Det här inlägget kommer inte bli långt! Det ämnar egentligen bara ställa en enda fråga. Hade vi tillåtit en nazist att bli förbundskapten över Sveriges damlandslag? Helt rättmätigt skulle det förmodligen aldrig ske. Hur kommer det sig då att vi utan några vidare protester kan ha en kommunist till ledare för svensk fotbolls främsta företrädare?

Nu frågar någon av er frågan… Pia Sundhage är väl inte kommunist?

U be the judge


I bilden ser ni när Pia Sundhage glatt uppträder på ett evenemang tillsammans med ökända kommunisten Sven Wollter på ett event med det kommunistiska partiet.

Samma kommunistiska parti som i partiprogrammet 2017 bestämt hävdar att en "härskande klass" aktivt får tillgångar av staten i imperialistiska länder. Något jag undrar om de såg under en studieresa till Nordkorea! För problembeskrivningen liknar mer den av klassiskt kommunistiska än "imperalistiska"

De vill även, föga förvånande, förstatliga ALL privat mark. (Ironi i att kommunister tycker privat ägande är föråldrat)

Då frågar man sig. Hur skall de gå tillväga för att få makten? Självklart genom våld

Och när man väl har makten så skall det införas diktatur. För. Ni vet ju hur "Borgarna" är!

Allt som allt borde vi ställa oss mer ifrågasättande till vilka ideologier vi accepteras. Listan över kända, folkkära, kommunistiska kändisar kan göras lång. Och för min del så får du givetvis tycka exakt vad du vill men frågan om man som en av svensk fotbolls främsta företräde skall idka statskupp är en fråga som tåls att diskuteras. Som jämförelse minns nog många av er när Pia hamnade i skiten för att hon hade hamnat på bild med unga sverigedemokrater. Samtidigt som hon då kan uttrycka sig helst vilja träna Nordkoreas landslag, helt obehindrat.

Med all rätt hade vi aldrig accepterat en nazist som förbundskapten, då tycker jag vi skall vara konsekventa och inte heller acceptera en kommunist som förbundskapten

Likes

Comments

I all hast läste jag att Soran Ismail tycker att idrott borde föbjudas. Jag har sällan hört någon ha mer fel. För säkerhetsskull tog jag mig även in till hans podd för att lyssna om det verkligen är så han sa. Även om Soran likt de andra "inte står för det de säger" i podden tycker jag att det är ett ämne som tåls att diskutera.

Soran Ismail påpekar faktumet att idrottsämnet bidrar till en psykisk ohälsa io.m. duschningen och att elever inte borde tillåtas vara nakna tillsammans och duscha. Främst vill jag börja med att säga att Soran har rätt, idrott- och hälsakursen är uppbyggd på ett helt banalt konstigt vis, men problemet är inte att kursen finns utan att tjocka inte har samma chans i den.

Är det verkligen rättvist att en elev går miste om sin drömutbildning för att eleven i fråga inte har tillräckligt bra bollkänsla? Jag vill bestämt hävda att din vikt inte gör dig en sämre advokat/läkare/ekonom/socionom/psykolog u name it. I och med blir det helt irrelevant att bedöma folks förmåga i idrott på samma sätt som övriga ämnen! Kursen har däremot ett väldigt viktigt uppdrag sett till folkhälsan i allmänhet och studieresultat i synnerhet, många studier visar att elever som rör sig presterar bättre på prov och att ungdomar motionerar i mycket mindre utsträckning lider av psykisk ohälda. Med de korten på bordet jag hellre en ändring i kursupplägget än ett förbud av kursen. Dels vill jag att man särar på idrott och hälsa i kursen, alltså det praktiska och teoretiska. Sedan vill jag att vi reducerar betygssystemet i den praktiska kursen till att bara bedöma om en elev utvecklats/försökt att utvecklas, eller inte i de praktiska delarna snarare än hur bra eleven är på det praktiska. Hälsodelen, alltså det som utgörs av kost, muskelkunskap, och lärdomar kring skador etc, borde alltjämt bedömas likt allt annat.

På så sätt kan elever slippa känna den stress som uppstår när man skall visa upp sina fysiska talanger. Och elevers olika bredd på midjan slipper avgöra ifall de når sitt drömyrke eller inte.

Men Soran, säg mig, tror du att elevers psykiska ohälsa minskar eller ökar med mindre idrott i skolan? Forskningen säger det ena men jag vill veta vad du tycker!

Likes

Comments

Mitt intresse för integrationsfrågor väcktes i mångt och mycket i samband med mitt jobb som administratör på ett ABT-boende med 270 boendes i Gräfsnäs, 2 mil norr om Alingsås tätort. På mitt jobb fick jag se väääldigt mycket. Jag fick se saker som i mycket förstärkte min politiska uppfattning men även en del som fick mig att omvärdera min syn på saker och ting! Många saker som det helt blundades för i den allmänna debatten! Idag tänkte jag att jag på ytan berör ett ämne som tåls att diskuteras och grävas i ytterliggare men målet med dagens inlägg är att forma en någorlunda problembild till en bråkdel av de svårigheter vi har med integration idag!

Oavsett sammanhang så kan du inte älska alla. Har du en grupp om 100 personer kommer folk vara olika. Vissa i gruppen kommer vara smarta andra dumma, vissa kommer vara jättesnälla medan andra är raka svin. För oss som jobbade på boende blev den främsta utmaningen, som i alla andra människohanterande yrken, att behandla alla så likt och professionellt som möjligt.

En av mina främsta upplevelser var en tendens som gjorde sig väldigt tydlig över tiden; andelen högutbildade på boendet minskade markant från dag ett till sista dagen. Alltså från att man pratade med akademiker i varje krön till att man inte hittade dem någonstans, och jag vet t.om. ett par som flyttade ner till Tyskland. Medan antalet och andelen lågutbildade(närmast analfabeter) ökade (Återfinns bl.a. hos SCB men bra sammanfattat här: https://www.di.se/artiklar/2015/6/4/ledare-granska-myten-om-flyktingars-hoga-utbildningar/?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=share_from_di).

Något som delvis kan förklaras med att det ofta är de med cash som har råd att fly först. Personligen tror jag inte att ”rika-flyr-först”-teorin är hela sanningen. Av folk jag mötte fick jag förklarat för mig att ”de som vill hitta jobb inom sin kompetens stannar av i Tyskland för där vet man att man hittar just DET” Hur blev det såhär? Hur gick Sverige från att vara ett land för dit högutbildade kom för att bidra med sin kompetens till att bli ett land där soffpotatisar kan suga ut drömlika siffror från vår gemensamma välfärd?

Tre premisser tror jag gör Sverige till ett exeptionellt land att självförsörja sig i:

  • i)Skyhöga bidrag; sänker motivationen till att arbeta till nära 0
  • ii)Höga skatter på arbete gör det ekonomiskt riskfyllt att anställa främmande
  • iii)Höga löner på jobb som inte kräver utbildning gör kollektivavtalen till en tung kloss i integrationsarbetet

Nu kommer någon av er som läser detta hojta att ”bidragen inte alls är höga” men jag vill bestämt hävda att du som tänkt att säga det har fel.

För att stödja mina egna uppmärksamanden har jag tagit stöd av en rapport som riksdagens utredningstjänst släppte 2016. Nedan ser ni de olika typfallen som presenteras i rapporten och under det ser ni de exempel jag har valt att ta med. Ni som vill se mer har länken här (https://moderaterna.se/sites/default/files/page_attachments/2017-07/rapport_fran_riksdagens_utredningstjanst_dnr_2016-940.pdf)

Siffrorna är i sig redan sjukt höga, tänk er då scenariot att det i t.ex. i tabell 9 och 10 ofta rör sig om folk står allra LÄNGST ifrån arbetsmarknaden. Var skall den ensamstående kvinnan som knappt kan läsa hitta ett jobb som kompenserar 160 timmars mer slit och 25 000 i månaden? Skattat!

Pga. Tidsbrist får jag runda av här och sparar därmed de andra premisserna till nästa inlägg men sammanfattningsvis anser jag att vi måste ta upp diskussionen kring bidragen om vi på något vis skall kunna nå en godtagbar integration där självförsörjandenivån höjs. Sverige får inte vara ett gratisland. 
Referenser

Utredningstjänsten. (2016). UTBETALNINGAR BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR. Stockholm: Riksdagen. Hämtat från https://moderaterna.se/sites/default/files/page_attachments/2017-07/rapport_fran_riksdagens_utredningstjanst_dnr_2016-940.pdf

Likes

Comments

​Hej,

Jag har länge tänkt över hur jag skall utveckla min plattform och försöka få ut det jag vill säga till fler utan att behöva förhålla mig till de 140 tecken twitter erbjuder. Facebook har jag använt en del men likt många andra vill jag hålla mitt intresse för politik och samhället isär från mitt privata liv med "vanliga" vänner.

Jag heter Jonathan Bessou har jag har en åsikt om typ allt! I dagsläget ventilerar jag mina åsikter på twitter där jag i dagsläget har cirka 2000 följare! Men primärt så är jag förtroendevald för Moderaterna i Alingsås kommun, jag sitter som ledamot i utbildningsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, Moderaterna Alingsås partistyrelse, MUF Alingsås föreningsstyrelse, och MUF Västra Götaland västras distriktstyrelse. På den tid som blir över(ytterst begränsad) studerar jag till ekonom vid Göteborg universitet!

Jag har ett stort intresse för jobb, utbildings, och integrationspolitik, vilka är tre ämnen jag tror är starkt sammankopplade. Ett annat stort intresse är statistik och jag ägna timmar åt att bara grotta ner mig i staplar hit och dit.

Min ideoligiska uppfattning är starkt liberalkonservativ med betoning på liberal. Jag TROR på ett i mångt och mycket helt liberalt samhälle, men jag tror INTE att det är någonting som kan nås varken idag, imorgon eller om fem år, utan är något som måste ta sin tid. Det viktigaste vi kan göra i vår tid är att steg för steg avreglera, sänka skatter, och öka självförsörjandegraden!

För att så småningom nå en gemenskap där människor är mer kapabla att ta hand om varandra själva utan behov av inblandning från staten. Med det sagt tror jag på en stat som erbjuder en fallskärm för de som trampar snett i livet. Jag är dessutom att vi måste sätta en nivå på vilka som ska få använda statens fallskärm, att låta folk som inte betalat in till staten få utnyttja staten är för mig helt orimligt!

Det skall aldrig vara försent för en andra chans!

Hoppas ni gillade smakprovet och kommer fortsätta att läsa det jag har att skriva. För er som vill se mer av mig hittar ni mig på www.twitter.se/jonathanbessou

Ciao for now!

Likes

Comments