I all hast läste jag att Soran Ismail tycker att idrott borde föbjudas. Jag har sällan hört någon ha mer fel. För säkerhetsskull tog jag mig även in till hans podd för att lyssna om det verkligen är så han sa. Även om Soran likt de andra "inte står för det de säger" i podden tycker jag att det är ett ämne som tåls att diskutera.

Soran Ismail påpekar faktumet att idrottsämnet bidrar till en psykisk ohälsa io.m. duschningen och att elever inte borde tillåtas vara nakna tillsammans och duscha. Främst vill jag börja med att säga att Soran har rätt, idrott- och hälsakursen är uppbyggd på ett helt banalt konstigt vis, men problemet är inte att kursen finns utan att tjocka inte har samma chans i den.

Är det verkligen rättvist att en elev går miste om sin drömutbildning för att eleven i fråga inte har tillräckligt bra bollkänsla? Jag vill bestämt hävda att din vikt inte gör dig en sämre advokat/läkare/ekonom/socionom/psykolog u name it. I och med blir det helt irrelevant att bedöma folks förmåga i idrott på samma sätt som övriga ämnen! Kursen har däremot ett väldigt viktigt uppdrag sett till folkhälsan i allmänhet och studieresultat i synnerhet, många studier visar att elever som rör sig presterar bättre på prov och att ungdomar motionerar i mycket mindre utsträckning lider av psykisk ohälda. Med de korten på bordet jag hellre en ändring i kursupplägget än ett förbud av kursen. Dels vill jag att man särar på idrott och hälsa i kursen, alltså det praktiska och teoretiska. Sedan vill jag att vi reducerar betygssystemet i den praktiska kursen till att bara bedöma om en elev utvecklats/försökt att utvecklas, eller inte i de praktiska delarna snarare än hur bra eleven är på det praktiska. Hälsodelen, alltså det som utgörs av kost, muskelkunskap, och lärdomar kring skador etc, borde alltjämt bedömas likt allt annat.

På så sätt kan elever slippa känna den stress som uppstår när man skall visa upp sina fysiska talanger. Och elevers olika bredd på midjan slipper avgöra ifall de når sitt drömyrke eller inte.

Men Soran, säg mig, tror du att elevers psykiska ohälsa minskar eller ökar med mindre idrott i skolan? Forskningen säger det ena men jag vill veta vad du tycker!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mitt intresse för integrationsfrågor väcktes i mångt och mycket i samband med mitt jobb som administratör på ett ABT-boende med 270 boendes i Gräfsnäs, 2 mil norr om Alingsås tätort. På mitt jobb fick jag se väääldigt mycket. Jag fick se saker som i mycket förstärkte min politiska uppfattning men även en del som fick mig att omvärdera min syn på saker och ting! Många saker som det helt blundades för i den allmänna debatten! Idag tänkte jag att jag på ytan berör ett ämne som tåls att diskuteras och grävas i ytterliggare men målet med dagens inlägg är att forma en någorlunda problembild till en bråkdel av de svårigheter vi har med integration idag!

Oavsett sammanhang så kan du inte älska alla. Har du en grupp om 100 personer kommer folk vara olika. Vissa i gruppen kommer vara smarta andra dumma, vissa kommer vara jättesnälla medan andra är raka svin. För oss som jobbade på boende blev den främsta utmaningen, som i alla andra människohanterande yrken, att behandla alla så likt och professionellt som möjligt.

En av mina främsta upplevelser var en tendens som gjorde sig väldigt tydlig över tiden; andelen högutbildade på boendet minskade markant från dag ett till sista dagen. Alltså från att man pratade med akademiker i varje krön till att man inte hittade dem någonstans, och jag vet t.om. ett par som flyttade ner till Tyskland. Medan antalet och andelen lågutbildade(närmast analfabeter) ökade (Återfinns bl.a. hos SCB men bra sammanfattat här: https://www.di.se/artiklar/2015/6/4/ledare-granska-myten-om-flyktingars-hoga-utbildningar/?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=share_from_di).

Något som delvis kan förklaras med att det ofta är de med cash som har råd att fly först. Personligen tror jag inte att ”rika-flyr-först”-teorin är hela sanningen. Av folk jag mötte fick jag förklarat för mig att ”de som vill hitta jobb inom sin kompetens stannar av i Tyskland för där vet man att man hittar just DET” Hur blev det såhär? Hur gick Sverige från att vara ett land för dit högutbildade kom för att bidra med sin kompetens till att bli ett land där soffpotatisar kan suga ut drömlika siffror från vår gemensamma välfärd?

Tre premisser tror jag gör Sverige till ett exeptionellt land att självförsörja sig i:

  • i)Skyhöga bidrag; sänker motivationen till att arbeta till nära 0
  • ii)Höga skatter på arbete gör det ekonomiskt riskfyllt att anställa främmande
  • iii)Höga löner på jobb som inte kräver utbildning gör kollektivavtalen till en tung kloss i integrationsarbetet

Nu kommer någon av er som läser detta hojta att ”bidragen inte alls är höga” men jag vill bestämt hävda att du som tänkt att säga det har fel.

För att stödja mina egna uppmärksamanden har jag tagit stöd av en rapport som riksdagens utredningstjänst släppte 2016. Nedan ser ni de olika typfallen som presenteras i rapporten och under det ser ni de exempel jag har valt att ta med. Ni som vill se mer har länken här (https://moderaterna.se/sites/default/files/page_attachments/2017-07/rapport_fran_riksdagens_utredningstjanst_dnr_2016-940.pdf)

Siffrorna är i sig redan sjukt höga, tänk er då scenariot att det i t.ex. i tabell 9 och 10 ofta rör sig om folk står allra LÄNGST ifrån arbetsmarknaden. Var skall den ensamstående kvinnan som knappt kan läsa hitta ett jobb som kompenserar 160 timmars mer slit och 25 000 i månaden? Skattat!

Pga. Tidsbrist får jag runda av här och sparar därmed de andra premisserna till nästa inlägg men sammanfattningsvis anser jag att vi måste ta upp diskussionen kring bidragen om vi på något vis skall kunna nå en godtagbar integration där självförsörjandenivån höjs. Sverige får inte vara ett gratisland. 
Referenser

Utredningstjänsten. (2016). UTBETALNINGAR BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR. Stockholm: Riksdagen. Hämtat från https://moderaterna.se/sites/default/files/page_attachments/2017-07/rapport_fran_riksdagens_utredningstjanst_dnr_2016-940.pdf

Likes

Comments

​Hej,

Jag har länge tänkt över hur jag skall utveckla min plattform och försöka få ut det jag vill säga till fler utan att behöva förhålla mig till de 140 tecken twitter erbjuder. Facebook har jag använt en del men likt många andra vill jag hålla mitt intresse för politik och samhället isär från mitt privata liv med "vanliga" vänner.

Jag heter Jonathan Bessou har jag har en åsikt om typ allt! I dagsläget ventilerar jag mina åsikter på twitter där jag i dagsläget har cirka 2000 följare! Men primärt så är jag förtroendevald för Moderaterna i Alingsås kommun, jag sitter som ledamot i utbildningsnämnden, barn- och ungdomsnämnden, Moderaterna Alingsås partistyrelse, MUF Alingsås föreningsstyrelse, och MUF Västra Götaland västras distriktstyrelse. På den tid som blir över(ytterst begränsad) studerar jag till ekonom vid Göteborg universitet!

Jag har ett stort intresse för jobb, utbildings, och integrationspolitik, vilka är tre ämnen jag tror är starkt sammankopplade. Ett annat stort intresse är statistik och jag ägna timmar åt att bara grotta ner mig i staplar hit och dit.

Min ideoligiska uppfattning är starkt liberalkonservativ med betoning på liberal. Jag TROR på ett i mångt och mycket helt liberalt samhälle, men jag tror INTE att det är någonting som kan nås varken idag, imorgon eller om fem år, utan är något som måste ta sin tid. Det viktigaste vi kan göra i vår tid är att steg för steg avreglera, sänka skatter, och öka självförsörjandegraden!

För att så småningom nå en gemenskap där människor är mer kapabla att ta hand om varandra själva utan behov av inblandning från staten. Med det sagt tror jag på en stat som erbjuder en fallskärm för de som trampar snett i livet. Jag är dessutom att vi måste sätta en nivå på vilka som ska få använda statens fallskärm, att låta folk som inte betalat in till staten få utnyttja staten är för mig helt orimligt!

Det skall aldrig vara försent för en andra chans!

Hoppas ni gillade smakprovet och kommer fortsätta att läsa det jag har att skriva. För er som vill se mer av mig hittar ni mig på www.twitter.se/jonathanbessou

Ciao for now!

Likes

Comments