FOOD

Vi kan hurtigt blive enige om, at denne grød er langt fra fotogen... Men når det så er sagt, så har jeg kun rosende ord tilbage om den. Den er fiberrig, nem og dødlækker! Jeg skrev også lidt om morgenmad her og her , og jeg kommer nok til at gøre det igen, for jeg er fuldstændig pjattet med netop dette måltid. Det er altså den optimale måde at starte sin dag på - med smag og fibre - så præsterer du bedre og du er simpelthen gladere.

Jeg har spist grød til morgen lige så længe, jeg kan huske. Da jeg var yngre var det den helt klassiske havregrød toppet med sukker og en smørklat - i dag har jeg udviklet en del på den traditionelle opskrift og er altså endt op med denne. Den er fyldt med alt det du har brug for, for at få en god start på dagen.

Glutenfri morgengrød
1 person

1/4 dl hele boghvedekerner
1/4 dl hel hirse
1/2 dl grove havregryn (vælg cert. glutenfri, hvis du ønsker)
1 dl vand
2 dl mælk eller plantemælk efter smag
1 Håndfuld frosne blåbær
1 gulerod, revet
1/4 æble, i tern
1 tsk chia frø
1 tsk hampe proteinpulver (kan udelades)
1/2-1 tsk kanel
Et lille skvis citronsaft

Kom alle ingredienserne i en gryde. Lad det simre ved svag varme (det må ikke koge), og rør ofte i det.

Når det har opnået den ønskede konsistens hældes grøden op i en skål og toppes med din yndlingsfrugt. Jeg er vild med grape, appelsin, kaki og granatæblekerner for tiden.

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - Klik her

Likes

Comments

FOOD

I min optik er sunde snacks mindst lige så interessante som de syndige. Disse småkager med smag af chai er en sublim kage til eftermiddagsteen, og så er de både sunde og hurtige at bikse sammen (og så er det da helt vildt hyggeligt at kunne byde på hjemmebagte godter, hvis der skulle komme nogle veninder forbi, ikke?)

Mandel-chai småkager
8 stk

4 spsk mandler
4 dadler uden sten
8 spsk. koldt vand
1/2 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kardemomme
Et nip stødte nelliker

Kom alle ingredienserne i en minihakker, og blend til du har en cremet masse.

Form med en ske småkagerne direkte på en beklædt bageplade

Bages ved 180 grader varmluft i 15-18 minutter.

Likes

Comments

FOOD

Der findes mange gode måder at starte morgenen på - men de indebærer allesammen morgenmad! Med mad i maven præsterer du bedre, du er bedre tilpas og så sætter du skub i forbrændingen allerede fra morgenstunden af. What's not to like?
Jeg har altid elsket morgenmad - og det endda i alle farver, former og smagsvariationer. Men min nyeste obsession er denne grønne smoothiebowl! Den er spækket med fibre og så er den nærende for både tarm og sind.

Hvis du synes, at det er lidt omstændigt det hele - så gør grøntsager og frugt klar aftenen før, så er det bare at smide det hele i blenderen med de resterende ingredienser, og vupti, så er der morgenmad

Grøn smoothie
1 skål

1/2 avokado
1 stykke agurk, ca. 5 cm.
1 stykke broccoli (stokken)
1 lille håndfuld frisk spinat
1/2 æble
3-4 valnødder
Saften af 1/4 citron
Frisk ingefær efter smag
1 tsk hampe proteinpulver (kan udelades)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ren vanillepulver
1 tsk chiafrø
1/2 dl skyr e.l.
Evt. vand til at justere konsistensen

Foreslag til toppings

Friske bær
Granatæblekerner
Sund musli med kerner og frø

Blend alle ingredienser i en blender eller stavblender. Juster konsistensen med skyr eller vand

Hæld den grønne smoothie op i en skål og suppler med din yndlingsstoppings.



Likes

Comments

FOOD

Der er ikke meget, der pifter en ret op som syltede rødløg! De kan bruges på avokadomadder, i pastaretter, til tapasbordet - you name it! Det er en nem måde at få cafe-feel i dit eget køkken, og helt ærligt, vil vi ikke allesammen det en gang imellem?

Det tager ca. 7 minutter og så har du hjemmesyltede rødløg til de næste mange dage - så skynd dig igang, måske du kan nå det inden frokost?

Lynsyltede rødløg
1 stort glas

2 store rødløg skåret i tynde skiver
2 dl vand
2 dl eddike
5 cm ingefær (svarer ca. til 2 spsk.), fint hakket
2 dl. rørsukker

Sådan gør du

Snit løg og ingefær og kom begge dele i et glas

Varm vand, eddike og sukker op i en gryde til sukkeret er opløst

Hæld lagen over løgene - sørg for at det dækker

Kom låg på glasset og opbevar det i køleskabet

Likes

Comments

FOOD

Så er jeg kommet hjem til den danske kulde efter en helt vidunderlig rejse rundt i USA.
Det var en tur, som bød på alt fra at køre snescooter i Massachusetts til at holde picnic på Venice Beach!

Men nu er jeg hjemme igen, og klar til at dele lidt lækre og glutenfrie opskrifter - i denne omgang en varmende indisk suppe (vejret indbyder da ikke til andet?)
Ofte er sådan en mulligatawny suppe baseret på kylling, men jeg har valgt at skifte det ud med linser, og dermed gjort retten vegansk, så endnu flere kan være med

Indisk mulligatawny suppe
2-3 personer

1 løg, hakket
2 stilke bladselleri, snittet i skiver
1 gulerod, i tern eller revet
1 rød chili, fint snittet og kernerne fjernet
3 fed hvidløg, fint hakket
2-3 cm frisk ingefær, revet
1 æble, små tern
1 ds. hakkede tomater
1 dl. røde og ukogte linser
7 dl. grøntsagsbouillon
2 limeblade
2-3 tsk. karry
1 tsk. timian
1 tsk. spidskommen
1/2 tsk. røget paprika
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. gurkemeje
1/4 tsk. kardemomme
1/4 tsk. sort peber
1 dl kokosmælk
Kokosolie til stegning

Topping
Rosiner
Friske koriander
Kokosflager
Chiliflager
Lime

Smelt kokosolien i en gryde ved medium varme

Steg løg, bladselleri, gulerod og chili i 5 min.

Tilsæt hvidløg, ingefær, æble og de hakkede tomater. Steg i yderligere 3 minutter

Tilsæt alle krydderierne og linser og sauter 4-5 minutter

Hæld bouillonen ved og skru ned til lav varme. Lad suppen simre i 25 minutter

Tilsæt kokosmælken og lad det koge lidt

Smag suppen til med salt og peber, fjern limebladene og server suppen rygende varm og lad dine gæster toppe den med deres favoritter.

Velbekomme!

Likes

Comments

TRAVEL

Når dette indlæg bliver offentliggjort er jeg på vej mod The States, og i kan tro, at jeg glæder mig! Som bekendt holder jeg sabbatår, og det har hele tiden været planen, at jeg skal ud og se verden. Dette er min første ud af to planlagte rejser - én hel måned skal jeg begå mig i Trump-land... Wish me luck.

Jeg starter hos min tidligere værtsfamilie i New York, som jeg boede hos for første gang tilbage i 2014. Her skal jeg bo i to uger og fejre Thanksgiving med hele familien!
Derefter går turen mod San Francisco, hvor jeg skal mødes med to gymnasieveninder - og så står den på roadtrip ned mod LA ad Highway 1 - det kan ikke blive andet end godt!

Jeg elsker at være i USA, og det er min fjerde tur dertil - jeg bliver altid overvældet af energien, og glæder mig sådan til at udforske nye steder og byer. Jeg kan simpelthen ikke vente med at komme af sted, og kan slet ikke forstå at det endelig er tid!

Likes

Comments

FOOD

Det er nok ikke gået henover hovedet på nogen, at jeg er pjattet med godt bagværk! Mange tror, at lækre boller eller andet brød er noget man må vinke farvel til, hvis man vil leve glutenfrit - og efter selv at være blevet udsat for utallige hvide og stenhårde boller, ville jeg måske have haft tendens til at hoppe på det hold. Men hvor tog jeg grueligt fejl! Det handler om at finde en balance mellem de forskellige meltyper, som altså bare smager af mere end det almindelige hvedemel, men når balancen er fundet, så ved du, at det var alle forsøgene værd!

Her er opskriften på nogle lækre og kernefulde boller, som både kan bruges med ost til eftermiddagskaffen eller som sandwichbrød - faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser. Derudover de cirka de nemmeste boller i hele verden, så på med forklædet og tænd for ovnen! God bagelyst

Glutenfrie kerneboller
7-8 stk.

5 dl lunkent vand
1/2 loppefrøskaller
1 tsk. salt
1 spsk. olie
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl chiafrø
1/2 dl hørfrø
1/2 sorte sesamfrø (alternativt kan almindelige afskallede sesamfrø også bruges)
3 dl glutenfri havregryn
2 dl fuldkornsrismel
2 dl boghvedemel
Æg til pensling (udelad hvis du ønsker vegansk variation)
Chiafrø til toppen

Tænd ovnen på 210 grader, alm. ovn

Kom vand og loppefrøskaller i en skål, og rør grundigt. Lad stå i 15 minutter eller til massen er geleret.
Rør med elpisker eller på maskine i et minuts tid for at få luft i blandingen.

Tilsæt de resterende ingredienser og rør igen grundigt.

Læg bagepapir på en bageplade. Form 7-8 boller med fugtige hænder, og placer dem på bagepladen.

Pensl bollerne med æg, og drys med chiafrø.

Bag bollerne i 25-30 minutter alt afhængigt af, hvor store de er.

Likes

Comments

FOOD

Lasagne har altid været en af mine yndlingsretter og det må også siges at være en klassiker! MEN ikke desto mindre elsker jeg at udvikle og eksperimentere med de kendte retter. Her har kødsovsen fået selskab af flere grøntsager og bønner, og lasagnepladerne har fået følge af butternutsquash og spinat. Desuden er den lidt tunge bechamelsauce, blevet skiftet ud men en udgave, der er en anelse sundere.

Retten kan sagtens laves vegetarisk ved at undlade oksekødet, og simpelthen bare bruge den lækre tomatsovs alene. Desuden er lasagnen uden gluten, da jeg har valgt at benytte glutenfrie lasagneplader, men det er selvfølgelig helt op til dig.

Lasagne med butternutsquash og spinat
4 pers.

Fyld
1 butternutsquash
Olivenolie
1 tsk stødt koriander
250 g. tørrede glutenfri lasagneplader
200 g. frisk spinat
60 g. parmesan

Kødsovs
Olivenolie
500 g hakket oksekød
4 fed hvidløg
1 frisk rød chili
1 lille løg, finthakket
1 dåse flåede tomater
1 stor gulerod, i tern
1/2 rød peberfrugt, i tern
1 dåse kidneybønner
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt rosmarin
1/2 tsk muskatnød
Salt og peber

"Bechamelsauce"
1 dl letmælk
300 g hytteost

1 spsk solsikkekerner
1 kvist frisk rosmarin

Tænd ovnen på 180 grader

Flæk græskaret forsigtigt, fjern kernerne men lad skallen blive på, og skær dem i ca. 1 cm tykke halvmåner. Fordel dem i ét lag på en bagepapirbeklædt bradepande. Drys med stødt koriander, et nip salt og peber, og bag dem i ca. 30 minutter eller til de er møre.

Pil i mellemtiden hvidløget og tag kernerne ud af chilien, snit begge fint og kom dem i en stor gryde med lidt olivenolie. Tilsæt det hakkede løg og steg til de er gennemsigtige. Kom kødet i gryden og svits til det er brunet. Tilsæt de hakkede tomater, grøntsager, bønner og krydderier. Lad det hele simre i 15-20 minutter.

Læg lasagnen sammen sådan her: Fordel et lag kødsovs ud over bunden på et ildfast fad. Herefter et lag af rå spinat, et lag græskar, et fintrevet lag parmesan og et lag lasagneplader ovenpå. Gentag lagene til du ikke har mere - slut af med græskar.

Rør hytteosten lind med mælken og fordel den ud over lasagnen. Riv lidt parmesan ud over og drys med solsikkekerner. Gnid rosmarinkvisten godt mellem fingrene med lidt olie og pluk bladene ud over overfladen.

Bag lasagnen nederst i ovnen i 30 minutter, eller til den er gylden og boblende i overfladen, og du kan stikke en gaffel ned i gennem uden besvær.

Server straks, eventuelt med en grøn salat - velbekomme!


Likes

Comments

FOOD

Pitabrød er én af de store glæder i livet, som jeg måtte undvære som glutenallergiker.. Troede jeg! Efter nogle forsøg fandt jeg frem til en opskrift, som bare virker. De laver den helt rigtige luftlomme, bliver lige en anelse sprøde og så smager de bare hammergodt.
Det allerbedste ved pitabrød er, efter min mening, at de aldrig bliver kedelige, fordi fyldet kan varieres i det uendelige!
Så bag en stor omgang og gem dem i fryseren til en dag, hvor det skal gå lidt hurtigt.


Pitabrød
12 stk

275 g. havremel
100 g. fuldkornsrismel
50 g. fuldkornsmajsmel
100 g. kartoffelmel
175 g. fint rismel
25 g. gær
8 dl lunkent vand
20 g. HUSK
2 tsk. salt
1/2 spsk. honning
1 spsk. olivenolie

Fyld
4 personer

1/2 spidskål, snittet
2 rødbeder, revet
2-3 gulerødder, revet
1/4 hokkaidogræskar, skåret i små tern
1 dl. edamammebønner fra frost
1-2 tsk. koriander
1-2 tsk. spidskommen
salt og peber

Bland de forskellige meltyper og stil til side

Opløs gæren i vandet og lad stå

Bland 60 g. melblanding med HUSK og pisk gærvandet i. Lad dejen stå overdækket ved stuetemperatur i 15 minutter.

Tilsæt salt, honning, olie og det resterende af melblandingen og ælt godt (gerne på maskine). Lad igen dejen hæve tildækket i en time ved stuetemperatur

Ælt dejen igennem på et bord drysset med lidt fuldkornsrismel. Del dejen i 12 stykker, og rul alle ud alle til 1/2 cm. tykkelse. Lad dem efterhæve på en beklædt bageplade i en halv time.

Bages i ca. 6 minutter hver ved 275 graders varme. Hold øje med, at de ikke får for meget, for så vil de sprække når fyldet kommes i.

Vend hokkaidogræskaren i lidt olivenolie, salt og peber, og bag ved 190 grader til de er møre - ca. 10 minutter.

Vend alle ingredienser (inklusiv græskaren) sammen på en pande med lidt oliven- eller kokosolie og steg til det hele falder sammen. Smag til med salt og peber. 

Nu er du klar til at nyde dine lækre pitabrød. Kom eventuelt lidt hummus, spinat og avokado i sammen med fyldet.

Velbekomme!

<a href="https://www.bloglovin.com/blog/18330297/?claim=n78d69b7bth">Follow my blog with Bloglovin</a>

Likes

Comments

FOOD

Som tidligere nævnt, er jeg fuldstændig forfalden til nybagt brød. Smagen, duften og varmen er noget der går lige i mit hyggehjerte.
Disse grøntsagsboller er sunde og søde, og perfekt som snack med dit yndlingspålæg og en rygende varm kop te.. Desuden er de super hurtige at lave, da de ikke skal hæve. Hvis du starter nu, så garanterer jeg, at din formiddag bliver lige lidt mere lækker. Klar, parat, bag!

12 stk.

3 spsk. loppefrøskaller
1/2 l. lunken vand eller plantemælk
2 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
150 g. havreflager
150 g. boghvedemel
150 g. rismel
70 g. frisk, hakket spinat + 1 moset banen ELLER 130 g. revet rødbede + 6 mosede dadler

Vælg dine yndlingsfrø eller kerner som topping

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft

Bland loppefrøskaller og vand. Rør godt og lad stå i 15 minutter til det er tyknet.

Pisk gelen grundigt, for at få så meget luft i som muligt.

Tilføj grøntsager, salt og olie, og pisk igen til det hele er blandet.

Rør havregryn og mel i. Du kan også ælte dejen med hænderne (selvom den er en smule klistret)

Form 12 boller med våde hænder. Pynt med frø og kerner, og bag herefter i 40-45 minutter. Bollerne er klar når skorpen er gylden, og de lyder hule når du banker under bunden.

Likes

Comments