Lilla prickis, så himla fin han var igår under passet. Lite övertaggad i stallet vilket fick mig att fundera både en och två gånger om hur det skulle gå... Men det gick bra, väldigt bra faktiskt. Han är ju väldigt oliksidig vilket gör det svårt att hålla honom helt rak i höger varv, han skjuter gärna in rumpan innanför spåret och går lite som en banan. Så jag bad Christoffer kolla så att han trampade rakt under sig medans jag försökte putta in rumpan. Topp tyckte det var väldigt jobbigt och protesterade med att galopperad på stället, men tillslut fick vi den där rumpan på plats några steg i alla fall! Jobbade även lite tempoväxlingar och att ta mina skänklar såväl framåt, som i avsaktningarna, svängarna och att flytta undan.

Balansen hos honom är sisådär, vilket gör att han försöker fuska genom att fatta galopp om jag vänder upp på medellinjen. Vi har en hel del att träna på och grunderna är ju faktiskt otroligt viktiga. Så vi arbetar stenhårt med grunder och detaljer, därför är det både bra och roligt att Christoffer börjar lära sig för att kunna hjälpa mig att peka på saker som jag kanske inte känner från hästryggen!

Jag vill ta vara på varje ridpass fullt ut och det är därför jag är så "överdrivet" noga!

Finaste prickis! Han är mycket coolare i huvudet nu, men har fortfarande mycket power i kroppen. Lägger man till skänkeln så får man verkligen ett energiskt svar. Han är verkligen rolig att rida och lär sig snabbt. Det känns som att han verkligen vill göra rätt för sig nu. När han väl börjar förstå vad det är man menar så gör han sitt yttersta för att det ska bli rätt.

Så imorse vad jag där igen och longerade. Det både regnade och blåste så han var lite på tårna och jag frös en del, men han var inte dum eller sprättig, utan bara lite övertaggad men han fick utlopp för det i paddocken. Men han blev inte helt galen och härjade runt, utan han gjorde något bocksprång och tog i ordentligt i galoppen. Men sen lugnade han ner sig och arbetade i en lång och låg form.

Nu ska jag försöka klura ut hur jag ska göra med honom idag. Jag behöver börja lägga upp en plan för honom där jag tänker att han ska gå 5 dagar i veckan med 1 dag lugnare dag och 1 vilodag. Återkommer med ett upplägg senare!

Gillar

Kommentarer

Då har Topp fått morgonjogga i paddocken. Han var väldigt snäll att ta in i stallet från uteboxarna där han står och lika snäll att göra iordning. Det är så gulligt när han sträcker på sig som en hund på morgonen haha! I paddocken var han lugn och snäll, lite piggare än igår men inget överdrivet. Så han fick börja med att skritta och trava runt helt fritt på en så stor volt som bara möjligt. Han tyckte det var väldigt skönt att få sträcka lite på benen och komma igång. I galoppen var han även där väldigt lugn och avslappnad, jag manade på honom lite för att han inte skulle få bryta av och då kom ett litet skutt fram, men inte mer än så. Även när lastbilarna och grävskopan åkte förbi höll han sig på mattan, han tittade upp och travade på med svansen upp men det varade ett halvt varv innan han var tillbaka i matchen. Han fick gå väldigt löst inspänt, lika som igår för att endast visa vägen.

Så jag behöver nog inte ens nämna att han var lika snäll att ta ut i hagen idag!

Inte lätt att vara en skör skimmel, får skav och småsår bara man tittar på honom för länge.... Nu har han fått ett litet skav på nosryggen av grimman, men som tur var sparade jag luddet jag klippte av när jag skulle klä in hackamore:t med ludd. Inte så snyggt kanske men passade perfekt!

Stallet är iordning och mitt skåp är städat. Nu ska jag äta lite innan det är dags att åka till stallet igen för att ta in honom och rida. Igår tränade vi på att flytta för skänkeln och att kunna ta ytterskänkeln för att svänga, vilket gick väldigt bra. Han var så snäll och fin igår, han blev lite frustrerad när han inte förstod och stod då bara still och ville inte gå framåt. Men hellre det än att han exploderar! Men vi tog oss ur det smärtfritt och lyckades tillslut sätta övningen till 110%.

Idag ska vi träna tempoväxlingar, halvhalter och rakriktning. Balansen på den här killen kan verkligen behöva jobbas på ! Jag behöver träna på att sitta rakt över honom och trampa ner lika mycket i båda stigbyglarna, vilket kommer att vara min träning idag.

Gillar

Kommentarer

Måndag 27 Augusti - Time for change

I måndags blåste det och regnade väldigt mycket. Topp blev kvar sist ute i hagen och galopperade runt i leran vid grinden. Så när jag tog in honom gick vi sidleds in. Kedja över näsan på honom och en armbåge i sidan, allt för att han inte skulle få möjlighet att resa sig, kasta sig eller sticka. Väl inne i stallet var humöret och tålamodet sådär på honom, så jag bestämde mig för att tömköra honom med inspänning och med luva på. Han fick arbeta rätt så ordentligt. Som jag skrivit innan så har han två lägen ungefär, ökad trav och ökad galopp - dock vill han inte arbeta ordentligt med bakbenen om han själv får välja. Men han skötte sig galant under tömkörningen, vilket överraskade mig i ovädret. Trött, lugn och myssjuk vart han efter passet. Så han fick bli spolad på benen för att få bort leran och sen bli ompysslad.

Tisdag 28 Augusti

Igår bestämde jag mig för att rida honom. Han har haft ett insektsbett under magen och känslig som han är så svullnade det upp till storleken av en knytnäve... Precis så att magplattan låg på, så därför har jag endast kunnat ha tömkörningsgjorden på honom. Nu är svullnaden borta och han har inte ont där svullnaden varit. Så nu har jag passat på att bytt bett på honom till ett kimblewickbett, även börjat använda luva och en graman. Jag vet att det finns en hel del åsikter om graman och att dessa åsikter oftast är väldigt starka. Jag skulle väl vilja säga att jag inte rider honom på graman, utan att jag snarare har en graman på honom. Det är en trygghet för mig att ha på honom, vid det här laget vet ni om hur han beter sig och det behövs något som får honom att hålla sig på mattan. Därför använder jag den, dock så är jag extremt försiktig med den och den hänger och dinglar i princip hela passet. Men jag har den lite som en säkerhet!

Men, passet gick väldigt väldigt bra. Han var väldigt lugn och både han och jag kändes trygga. Jag ville passa på att känna igenom honom under passet men alltså... jag vet inte om det är att han är van att bli riden på ett annorlunda sätt en vad jag rider honom men alltså han kan inte flytta för skänkeln. Han kan vända på en femkrona, men flytta undan skänkeln? Nope. Så vi får flytta lite, klappa, gå rakt, flytta lite, klappa, gå rakt, etc. Prövade även lite förvänd galopp, vilket han inte heller förstod. "Varför ber du mig fatta fel galopp för!?!?" var nog vad han tänkte. Jag skulle absolut kunna galoppera och vända över och försöka bibehålla galoppen från det andra varvet, men den här herren gör byten så att man får flyga till månen och det hade jag ingen lust med. Så han skrittade allt mer fundersamt och långsamt innan han provade att fatta "fel" galopp och då fick han såklart massvis med beröm. Så det blev bara lättare, men han galopperade 3 steg innan han bröt av eller försökte byta fram, men vi har en början i alla fall.

Jag tränar även tempoväxlingar med honom både när jag rider, tömkör och longerar. Att spänna musklerna för att sen slappna av, spänna, slappna av, spänna, slappna av, gör att man blir mer avslappnad och mjuk. För Topp blir det att korta, öka, korta, öka, korta, öka, vilket verkligen fungerar. Jag själv lärde mig det knepet när jag fick diagnosen PTSD och jag blir trött på ett vis som gör att adrenalinet inte kickar igång igen på samma sätt, vilket jag upplever blir densamma för Topp - dessutom hjälper det för att bli mer med på noterna och framme för skänkeln.

Onsdag 29 Augusti

Eftersom jag tar in- och ut honom själv nu så var jag i stallet tidigt imorse för att longera honom innan han fick gå ut i hagen. Han var så snäll att gå in med i stallet och göra iordning och lunkade snällt efter mig in på ridbanan. Jag hade tömkörningsgjorden på honom och tog med inspänningen ut. Lät honom gå på en så stor volt som bara möjligt och sträcka ut sina långa ben. Upplever att han kan ha lite träningsvärk sen igår, speciellt i vänstersidan (som är hans svåra sida och varv) som han var lite stel i. Men det var inga problem alls, han skrittade, travade och galopperade lugn och avslappnat utan några konstigheter. Det kom en hel hög med fåglar bredvid ridbanan som alla flög upp som en ridå när Topp galopperade förbi, vilket han hade halvt dött av för en vecka sedan.

Satt på inspänningen väldigt löst, mest för att visa honom till rätt form, vilket även det inte var några konstigheter. Han kommer nu att bli motionerad två gånger om dagen nu ett tag framöver, för att kanske få ner honom på jorden och att han ska bli hanterbar. Förhoppningsvis är det enbart en fas nu till en början, annars kanske han bara helt enkelt behöver väldigt mycket motion och få uppgifter att tänka på riktigt ordentligt, det återstår helt enkelt att se. För även om jag skulle sälja honom, så behöver han röra på sig och ha en uppgift tills dess. Skulle det bli ordning på honom, så är ju det bara toppen! Ska även tillägga att han var en ängel att ta ut i hagen idag också, vilket han inte brukar vara fullt ut annars. Gick snällt med mig utan kedjan, även när jag släppte honom så stod han bara och tittade på mig innan han sakta lunkade iväg i hagen. Annars brukar man få kasta sig ut ur hagen och han brallar iväg i full fart både högt och lågt. Jag blir verkligen inte klok på den här hästen...

Så ikväll ska jag åka till stallet igen. Han och ponnyn som han ska gå med i framtiden kommer få gå ute lite längre, det sista Topp behöver är att stå på box och ladda. Så då ska jag även rida honom, har inte planerat passet ännu, men jag gissar på att det blir att fortsätta att flytta undan för skänkeln.

Gillar

Kommentarer