Vardag

Hej kompisar! Jag har läst er mellan raderna och förstått att ni vill läsa ett inlägg om KonMari, så här kommer ett långt.

För några månader sedan lånade jag boken The Life-Changing Magic of Tidying Up av Marie Kondo och tänkte att det som Mia Törnblom inte lyckas göra för min själ kanske Marie Kondo kan lyckas göra för mitt hem. Det fanns en tid för Feng Shui i mitt liv men jag känner att KonMari är det nya fräscha! Jag är inte klar ännu eftersom livet pågår medans liksom, men jag vill ändå dela med mig! Det kan vara så att jag pratat jättemycket om detta med alla omkring mig redan men se då detta som en fördjupning! Disclaimer: är ej proffs, bara glad entusiast.

Okej så Marie Kondo är en sorts superperson som älskar ordning och har rensat och organiserat sedan hon var typ 5 år gammal. Sedan dess har hon dock utvecklat KonMari-metoden som tar ordning till en ny nivå. Jag älskar ju ordning men är inte så bra på det alltid - KonMari-metoden kan hjälpa till med detta!

Exempel på målbildsbild, genom att skapa ordning bland mina saker får jag tid att avsluta mina skolarbeten i tid (obs, dock inte den tentan jag borde sitta och skriva just nu :) :)) och jag sparar pengar genom att spendera medvetet. Då kan jag åka tillbaka till Kreta och ravinvandra igen!

Innan du börjar ska du framförallt läsa boken men sedan också skapa en målbild, hädanefter refererad till som *+MÅLBILDEN+*. Min *+MÅLBILD(EN)+* innefattar exempelvis att ha ett mer ordnat hem, att saker självmant "hittar tillbaka" till sina platser och att det genom att vara på det sättet frigörs mer tid i mitt liv från stök till att kunna lägga på saker jag mår bra av och mina relationer. Jag vill ha ett hem som andas och som ger energi, inte tar. Att veta vad jag äger och uppskatta och använda de sakerna ger mig ro :) *+MÅLBILDEN+* gör det enklare för dig att genomföra din KonMari-resa eftersom du har något att sträva mot. Tips: gör ett pinterestalbum med inspobilder, mitt är fullt av träd, människor som skrattar åt sallad och linnelakan - man kan ha vad man vill.

*+MÅLBILDEN+* saker stjäl inte min energi och tid från relationer/skogen/hundar.

Regel nummer ett är att allt ska kategoriseras, se saker efter kategorier och inte efter plats i ditt hem. Old School-rensning säger att du fokuserar på ett område åt gången, exempelvis badrummet, och går igenom det för att skapa ordning. Marie Kondo säger nej, det är fel. Toarullar och parfym är ju två saker i ett badrum men med det inte sagt att dessa bör klumpas ihop, right? Istället arbetar du dig kategorivis genom ditt hem, detta skapar dels en uppfattning om vad du äger och ger dig en schysst överblick men gör också att du sedan när du är klar kommer att ha mycket enklare för att plocka undan och hitta saker eftersom allting ligger i sin kategori. Du bör också följa den ordning av kategorier som listas i boken, då får du en naturlig upptrappning i svårighetsgrad (Som Super Mario). Exempelvis börjar man med kläder, sedan böcker och papper och går sedan vidare till Komono-kategorierna (=diverse/allehanda saker typ skafferi, kontor etc.) googla en lista för visualisering.

I varje kategori samlar du alltså allt du har på ett ställe, nedan har jag samlat allt smink som låg spritt i hela badrummet, väskor, necessärer. Sedan sorterade jag upp det i läppstift, nagellack, kräm m.fl. innan jag började ta sak för sak i min hand och ställa mig frågan "does this spark joy/glittrar detta för mig?" på japanska används ordet "tokimeku" som översätts till att ha fjärilar i magen ungefär. (Detta är själva grunden i KonMari - omge dig med saker som är tokimeku och sparks joy) Viktig skillnad mot traditionell rensning är att du inte ska välja vad som ska bort utan välja det som du vill ha kvar, förstår ni skillnaden? Istället för att fokusera på det du inte vill ha i ditt liv ska du fokusera på det du vill ha, genialt tycker jag. Det glitter eller den glädje som saker kan ge dig mäts inte bara i hur fint du tycker att det är utan kan också vara ren funktion som saken fyller, som ett varmt underställ.

Enligt Mari Kondo skall de saker du inte sparar också tackas av, detta gör också att du ser allting du inte vill ha och förhoppningsvis gör detta att du inte hamnar i sitsen att du samlar på dig saker du inte gillar. När jag var klar i badrummet fann jag mig med färre produkter men med en sällan skådad överskådlighet, kul! Nu gillar och vill jag använda allt i mina lådor och snålar inte med det jag gillar för att dryga ut med krämer jag inte gillar som behöver ta slut.

Jag känner också att detta lett till en större medvetenhet hos mig själv, mitt shoppingsug har trubbats av eftersom jag nu bara vill köpa saker som verkligen känns rätt = har också sparat pengar! För allt i världen vill jag inte samla på mig saker som jag inte gillar igen. Många påsar med kläder, produkter och prylar är det som fått gå vidare till vänner, insamlingar eller grannar sedan jag började. Jag kan inte ens förstå hur alla dessa påsar fått plats hemma innan jag väl tagit ut dom. Till en början trodde jag att KonMari var det samma som minimalism men det är det inte. Varje person måste själva känna efter vid vilken nivå de når "klickpunkten" i sitt hem, vad är den mängd saker och glitter som just du trivs bäst med? Jag gillar saker :) Men jag vill inte ha saker bara för ägandets skull utan för att de ger mig något.

Även matvaror har fått sig en omgång, här slängs förvisso inget men jag upptäckte att jag hade tre påsar grötris så nu ska vi äta gröt hela vintern. Även här står grejerna med sina "kompisar", frukost för sig, kolhydrater för sig osv. Gillar alltid att laga mat men ännu mer nu när jag hittar (och når!!) det jag behöver.

Alltså detta är en hel vetenskap, men är du intresserad så läs först och främst boken, gå också med i Facebookgruppen "KonMari Sverige" där finns så himla mycket inspiration och många proffs. Det handlar inte bara om tokimeku utan också om hur du förvarar och tar hand om dina saker. KonMari är kuuul och går att applicera på allt i ditt liv, många upptäcker exempelvis negativa relationer och lämnar makar/makor när de ställt sig frågan vad i deras liv som sparks joy (Har kollat, BP är fjärilar i magen så det är bra!). Bort med det dåliga och negativa, in med glitter, tokimeku och sparks! :D Lycka till!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardag

Idag sålde jag den blå vinstcykeln till en tysk läkare med sexåriga trillingar. Han pratade ner och jag prutade upp och sen tog jag mina cash och for och köpte trådlösa hörlurar. Dessa passar min livsstil mycket bättre än två och en halv meter cykel.

Ja ni ser rätt! Jag har samma haka som kronprinsessan, har fått höra det sedan jag var spädbarn.

Kan rekommendera dessa till er som vill lyssna på musik, det funkar dom mycket bra till!

Likes

Comments

Vardag

Förutom halvdant godis bjöd Bokmässan på stjärnvinst! Har bara vunnit stjärnvinst en gång innan i mitt liv, en stor korg "julgott" på Liseberg. Men det var mormors guldtia så hon löste in korgen... Fick smaka på knäcken på julafton.

CYKEL! whaat! Ett stort blått monster till cykel, här bugar jag för den.

Mina kompisar var ganska avundsjuka och försökte spela ointresserade.

Sen åkte jag och cykeln och åt dumplings. Sen fick jag ringa BP och be om hjälp med att knuffa upp den på berget där vi bor. Kommer bara cykla nerför från och med nu.

Likes

Comments

Utflykter, Vardag

Snart är det tentadags! Har därför försökt ta mig igenom så mycket som möjligt av litteraturen i veckan, varför börja i tid liksom. TUR att vi inte har salstentor och måste memorera saker. En sån hjärna har jag inte.

Tog med röven och gänget till Bokmässan för att äta godis och få gratissaker, kanske se en kändis.

Utvärdering:
Godis 2/5 - snålt utbud (varför bjuder inte de stora förlagen, pengar finns ju?) och mycket jellybeans
Tygpåsar 5/5 - Har många sedan förra året så jag tog inga men gänget var nöjda, kul! Att mina vänner är glada betyder allt *puss*
Kändisar 1/5 - Såg han som ser ut som Bosse Bildoktorn fast med hår över hela huvudet och Alex&Sigge
Samtal med engagerad monterpersonal 10/10 - pratade med en lärare som PÅ RIKTIGT kunde varit min drömlärare, kände att han såg mig som individ under de fem minuter vi pratade om klimat och sånt. Oliwer menade att den genomträngande blicken och avsaknaden av känsla för personligt utrymme var obehagligt. Men det är det jag gillar med lärare, prata nära med mig och låtsas att du ser mig, ge min sen MVG.

Kallar denna: Starstruck fick träffa Alex&Sigge först av alla OCH köpa deras läckra bok.
Det signerades och skrevs "Du är fin" i boken, Amanda får akta sig.

NÅGOT STORT HAR HÄNT!! För ett år sedan var jag på Bokmässan med en ung kille. Han bodde i skogen, ville bli stridspilot ville få CSN och jag visste inte om han skulle få vara vän med mig eller inte. Nu vill jag inget att än att var vän med honom PLUS att han förmodligen kommer att vara den i klassen som lyckas allra bäst och kommer längst i livet! Kolla ba, presspass. Själv har man ju knappt kårkort. Förutspår hans framgång nu för att kunna rida på vågen sen, kom ihåg var ni hörde det först. Med tanke på att hans utvecklingskurva stegrades dramatiskt efter att vi möttes kan jag nog ta åt mig lite av äran.

Likes

Comments

Utflykter

Studiecirkeln "Guldberg" har i veckan ägnat sig åt studentlitteratur, shopping och utflykter. Mest det senare kanske. Älskar vår studiecirkel, ingen annan får vara med. Skoja! Nej.

Det har ju blivit lite juli (vad händer??) igen så vi tog båten till Eriksberg. Där har jag aldrig varit!

Eriksberg är inte så stort (?). Det finns många dyra lägenheter, ett hotell, en teater, en MEK-verkstad, fikabröd och fisk. Vi gick först till ena änden och sedan till andra änden typ.

När jag är pensionist vill jag bo här, ha kompisarna i husen omkring och så ska vi ta stärkande promenader vid vattnet, dricka vårt kaffe på uteserveringarna och ibland ta båten in och gå på stan. Lush life. Alla som bor på Eriksberg verkar vara hälsosamma, friska människor med ett rikt socialt liv och känsla för det fina i livet.

Har så mycket cravings på räkor och fisk och allt som är blött och från havet. Mata mig.

Likes

Comments

Vardag

För en vecka sedan fyllde Matilda år och så var det Tequilatorsdag! Coincidence? Mjaaahhh!

Vi gick till Holy Moly och eftersom klockan var strax efter second breakfast fanns det massor med plats och bord.
När händer det ens på Holy Moly, har aldrig varit där och inte haft en armbåge i ansiktet, kuk i ryggen och svettig röv mot magtröjan. Bygg ut!
Den som fyller år ska ha en äcklig shot har traditionsgrundaren Jeppe alltid sagt och slängt plånkan på bartendern. En äcklig shot på Holy Moly är dock ljusår från en äcklig shot på Sticky som en annan unnades. Den var klumpig, mjölkig och tabascoig = allt som en shot ej ska vara.

Födelsedagsauran in action. Matilda flanerade runt som om hon bodde på stället, fick hundar att vända sig om.

Sen drack vi OTROLIG golden tequila <-- visste ej vad detta var för en vecka sedan men nu vill jag aldrig mer shotta något annat. Prova det! Smakar som alla dina bästa barndomsjulaftnar. Plus ät deras nachotallrik efteråt så att du orkar ta en till shot, den var svingod!

Man kan tro att jag är sponsrad av Holy Moly men det är jag inte, kanske i framtiden *fingers crossed*

Likes

Comments

Vardag

Jag gillar verkligen att laga mat men precis som alla mina andra intressen har jag ej prioriterat det under de senaste månaderna. Äta mat tycket jag också är kul! Och det har jag gjort desto mer pga annars dör man. Om ni visste hur mycket av mitt CSN-lån som har placerats på Foodora lately, namnamnamnam. Har ibland förskonat mina rosa cyklister de ändlösa backarna upp på Guldheden och tagit mig till stan själv för att käka. Det vill ni ju gärna se? OBS: inlägget innehåller god mat och restaurangtips, 0 procent spons.

Vid Övre Husargatan ligger Mexikanska Monarkin. Här finns alla sorters tacos och många drinkar <- bra koncept. Åt bl.a. en taco med portabello och ost och nåt geggigt, drömmer om den ibland.

Beijing8 jobbar Gabbi och hon kan servera såna jäkla drinkar. Man kan tro att hon gått bartenderskola på Rhodos men det har hon inte, självlärd talang! Här finns det dumplings och dipp och fortune cookies. Så gott, så prisvärt att till och med en student har råd att unna! Oliwer har dock inte råd att unna, han får bara dricka vatten och snylta på riset när vi går hit.

JOS är ju fräscht och alltid fullsatt. För den bloggiga miljön och ordentliga salladen får du betala lite mer än lunchpris. Alltså det är gott och alla människor som jobbar här är så jävla snygga? Förmodligen är det så man blir när lunch ingår för personal. (på IKEA fick vi äta hur mycket köttbullar vi ville... blev ej beauty queen) Ta med kamera och samla mycket content till bloggis så är det värt det! Emilia blev uppringd med jobberbjudande när vi satt där, något med den framgångsrika salladsauran är det ju helt klart.

Likes

Comments