Header

Contains affiliate links

Klicka på produkterna för direktlänk!


Något som alltid varit en stor ångestkälla för mig under julen är julklapparna. Inte åt mig själv, utan de som jag vill ge till andra. Jag önskar att jag hade alla pengar i världen att ge mina nära och kära allt de vill ha, men jag har inte det. Jag vet självklart att det inte är värdet av presenten som är viktig, och ingen i min familj bryr sig om pengarna, men ändå. Jag vill ge min familj fina presenter. Här har jag satt ihop ett litet kollage med presenter under 200 kr. Kommer även försöka få ut ett under 100 kr, och kanske under 50 kr. När jag sätter ihop såna här kollage så går jag utifrån vad jag skulle uppskatta, men även vad jag hört att andra önskar sig. Hoppas det hjälper någon av er!

Likes

Comments

Fick ett litet ryck när jag var på affären sist och ba "mintarom, det kan man nog göra mycket roligt med?". Kom dock hem och insåg att.... det kan man säkert men inte vad jag kommer på, haha. Efter lite youtube och pinterest så fick jag fram en idé att göra varm choklad med mintsmak. Detta var vad jag kom fram med!

Du behöver:

Valfri växtmjölk
Pepparmintsarom
Vit choklad
Valfri växtgrädde (se till att det är vispgrädde och inte typ iMat)
Valfri dekoration

Börja med att värma upp mjölken på låg värme i en kastrull. Ett bra knep för att se till att du får rätt mängd är att först mäta upp i en kopp hur mycket mjölk du vill ha. I mitt fall gjorde jag bara åt mig men gör du åt fler får du mäta upp fler koppar, osv.
Bryt ned ungefär en fjärdedel av chokladkakan (eller mer om du gör fler koppar) och låt smälta ihop med mjölken. Tillsätt sedan mintaromen efter smak. Till min kopp hade jag ungefär en kork (korken till mintaromsflaskan alltså), men gillar du mer eller mindre mintsmak får du variera mängden. Medan mjölken värms upp kan du börja vispa grädden. Vispa den ganska hårt så den håller en bra form och inte smälter ned i drycken när du ska servera. Jag använde en spritspåse för utseendets skull, men självklart blir det lite gott att bara klicka på grädden med en sked.

Jag tänkte först dekorera med polkagrisar, men kände att det kunde bli lite för mycket mint. Som tur var hade jag rätt, och beslutet att dekorera med krossade pepparkakor var perfekt. Pepparkakorna gav förvånansvärt mycket smak som passade perfekt med minten! Det är säkert gott att dekorera med lite riven choklad också.

Denna dryck blir väldigt maffig, och jag orkade knappt dricka upp den. Tycker dock den är väldigt god och när ska man annars dricka och äta tills man inte kan stå upp om inte under julen, haha? Detta är ett perfekt alternativ att bjuda på istället för kaffe, té eller glögg om du ska ha en fika under julen. Jag kommer definitivt bjuda på denna nästa gång jag får besök iallafall!!

Likes

Comments

Jane the Virgin är typ en av mina all time favorite-serier. Blandning av komedi, romantik och drama. En riktigt feel good-serie verkligen. Det handlar om Jane som av misstag blir inseminerad under ett besök hos gynekologen, mer än så behöver inte förklaras, haha. Helt genialisk serieidé enligt mig!

De första 3 säsongerna finns på Netflix!


Likes

Comments

Asså.... det känns som om allt jag bakar den senaste tiden blir succé, men detta är utan tvekan det bästa jag bakat i hela mitt liv. Saftiga saffransbullar med vaniljfyllning. Vad med kan man någonsin önska sig en adventssöndag som denna?

Till degen behöver du:

50 gram jäst
175 gram mjölkfritt smör
2 påsar saffran
2 dl socker
5 dl växtmjölk (jag använde Oatlys iKaffe)
1/2 tsk salt
ca 10 dl mjöl


Till fyllningen behöver du:

ca 150 gram mjölkfritt smör
1 matsked socker
2 matskedar vaniljsocker

Börja med att smälta smöret på låg värme i en kastrull. Medan smöret smälter börjar du smula ned jästen i en stor bunke. Stöt saffranet med ungefär en matsked socker i en mortel. Detta är superviktigt. Om du inte gör detta får bullarna inte alls lika stark och god saffransmak. Tillsätt saffran- och sockerblandningen samt mjölken till kastrullen med smöret. Känn av blandningen tills den är fingervarm och tillsätt till bunken med jästen. Det är superviktigt att det inte är för varmt då värmen dödar jästen, men det ska heller inte vara för kallt så att jästen inte reagerar.
Se till att jästen är helt utblandad och tillsätt sedan socker och salt.

Rör sedan i mjölet. Det kluriga här är att se till att du inte har i för mycket mjöl. Ha i ca 3 dl i taget och blanda ut. Jag hade först i ca 8 dl, rörde om noggrant och tillsatte sedan ytterligare 2 dl. Degen ska vara ganska blöt så bli inte lurad att ha i mer mjöl.
Om du har en bakmaskin så kan du arbeta degen i den i ca 5 minuter, men har du ingen (vilket jag inte hade) så får du arbeta den med händerna i ca 10-15 minuter. När du arbetar degen blir den mindre blöt och mer len. Detta låter oviktigt och är väldigt jobbigt men det är sååå viktigt. Tidigare år så skippade jag detta och då blev bullarna väldigt torra. Detta är alltså inte ett steg som går att skippa!
Låt degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Under tiden kan du blanda rumstempererat smör med sockret och vaniljsockret till fyllningen. Mängden här är en smaksak. Jag gillar väldigt mycket fyllning så använde nästan 200 gram smör, men är du lite mer sparsam kommer du nog undan med mindre.

När degen har jäst kan du eventuellt arbeta in lite mer mjöl om det behövs, men som sagt, den ska vara blötare än man tror. Vet du inte hur du ska forma bullarna så finns några förklaringar HÄR!

Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter. Pensla sedan med smält smör och dekorera med pärlsocker. Grädda de på 200 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Voila! Dessa är helt makalöst goda och jag kommer aldrig gå tillbaka till att äta vanliga, tråkiga lussekatter med russin igen...

Likes

Comments

God morgon och glad första advent på er! Jag började morgonen framför julkalendern med mamma. Jag gjorde världens godaste kanelgröt!! Koka bara upp havregryn med en matsked kanel, en nypa salt och en nypa socker. Ät tillsammans med lite rårörda lingon. Supergott verkligen, och jag gillar inte ens gröt egentligen, haha.

Igår julpyntade vi och ställde upp granen medan vi lyssnade på julmusik. Finns det något mysigare? Alltså jag älskar verkligen julen, och jag känner mig så lyckligt lottad som har en positiv känsla till julen. Jag vet att många bara förknippar julen med ångest och det är såklart jättetråkigt. Igår tackade jag mamma för den fina erfarenheten hon och pappa har gett mig och min syster genom åren. Mina föräldrar skilde sig ju för några år sedan men vi firar ändå jul tillsammans och det är verkligen guld värt. Om ni känner likadant så snälla tacka era föräldrar ni med. Det är så viktigt. Om ni inte känner lika som jag så hoppas jag att ni lyckas hitta något fint med julen ändå. Glöm inte att du är ansvarig för ditt liv, du behöver inte vara med din familj om du inte vill det. Du behöver inte fira jul om du inte vill de. Gör julen till något annat. Skapa egna traditioner <3

Likes

Comments

Dessa små pepparkaksbollar är såå goda och enkla att göra. De är perfekta att slänga ihop om du behöver något snabbt att bjuda på, eftersom choklad och pepparkakor är något man typ alltid har hemma under julen. Jag hade inget riktigt recept utan bara slängde ihop lite på känsla. De går såklart att ändra lite hur som helst beroende på vad man gillar. Man kan gå all in med att dekorera dem också, jag hade tyvärr inte så mycket hemma men det hade säkert varit superfint med lite polkagrisar, strössel eller liknande.

Som sagt så hade jag inget recept, men detta är på ett ungefär vad du behöver:

Pepparkakor
Mjölkfritt smör
Valfri choklad
Topping/dekorationer

Börja med att mixa pepparkakorna i en matberedare. När de har bildat fina smulor blandar du i det smälta smöret. Häll i lite i taget för att inte ta för mycket. Tänk att degen ska bli lite blötare än om du skulle göra en cheesecakebotten ungefär. Forma bollar i önskad storlek, lägg på en plåt och låt stelna. I frysen räcker det nog med några minuter men jag ställde ut mina på balkongen i ungefär en halvtimme.

Smält sedan chokladen över ett vattenbad. Jag använde ljus choklad men blandade även i lite mörk choklad. Det går såklart att använda bara vit, bara ljus eller bara mörk. Det vore snyggt att göra några helvita, några mörka, osv. Det är helt enkelt bara att experimentera!
Jag rullade bollarna i chokladen och lade tillbaka dem på plåten. De som jag skulle dekorera med kokos gjorde jag direkt då chokladen måste vara blöt för att kokosen ska fastna. När jag hade rullat alla bollar i chokladen hade jag fortfarande lite choklad kvar, så jag skar upp lite banan och rullade i det som var kvar. Det blev supergott det med!
De andra lät jag stelna helt innan jag smälte mer choklad, denna gång vit choklad. Just den chokladen jag använde var inte riktigt vit, utan mer beige, så det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Tanken framgår ju ändå så det var inte hela världen.

Denna choklad provade jag för första gången idag. Helt ärligt blev jag inte heeelt positivt överraskad. Jag har smakat godare "mjölk"choklad, och den vita var som sagt inte riktigt vit. Jaja... trial and error, I guess.

Dessa är verkligen inget fancy, det är ju egentligen bara pepparkakor med choklad... men det är lite roligare att bjuda på än bara vanliga pepparkakor liksom!

Likes

Comments

Jag ääälskar typ all things buzzfeed, men här är några av mina favoritserer/klipp! En klar favorit är dessa videos där en mamma låter hennes barn göra saker som man kanske inte vanligtvis låter sina barn göra. Såå kul verkligen.

Worth It är en serie där två killar provar tre olika saker varav en är billig, en är normalpris och en är svindyr. De åker verkligen runt typ hela USA och nu på senare tid har de varit i Japan för att spela in serien. Superkul att kolla på, även om man aldrig själv kommer få prova majoriteten av sakerna. Kanske det som är hela grejen...

Ni som känner mig vet att jag älskar allt som har med mord, försvinnanden och övernaturliga saker att göra, därför är Buzzfeed Unsolved min absoluta favvo. Det är två killar som går igenom alla möjliga händelser och besöker hemsökta ställen och mordplatser. Shane, en av killarna, är typ min favoritperson i hela världen, haha. Så jävla skön. Efter avsnitten har de även en Q&A där de svarar på kommentarer de fått angående avsnitten. Superintressant verkligen!

Likes

Comments

God morgon hörni!! Idag är det inte vilken dag som helst utan första december. Jag hade dock heeelt glömt bort det och vaknade till en massa bilder på julfika till frukost framför julkalendern. Jag var tyyyyp nära på att bryta ihop, no joke. Jag och mamma hade planerat att vi skulle äta frukost tillsammans framför julkalendern varje dag i december, men det fick ju inte en sådan bra start, haha. Äsch får kolla reprisen ikväll och ta tag i det imorgon bitti istället!

Nu ska jag snart gå iväg och handla för att få ihop lite julbak senare idag. Är sååå taggad<3<3

Likes

Comments