Hej på er alla! Nu har det gått ett tag sen jag skrev något, men kände att det var rätt tillfälle nu att ta tag i bloggandet igen.
Jag har haft några intensiva veckor med examensarbete på förskollärarprogrammet som jag skrivit tillsammans med en annan kursare. Ibland har det varit mycket som ska göras, antingen med uppsatsen men ibland också privat. Det är en del pussel att få allt att gå ihop, men oftast fungerar det bra.
Men för att hantera stressen, att hantera känslor som ibland är "all over the place" är inte alltid det lättaste. Men det är här meditationen kommer in. Under meditationen tar jag bort fokus från alla måsten på "att göra"-listan. Jag tar en paus där jag bara lägger fokus på mig och min egen kropp.
När jag är ensam hemma så brukar jag göra så här:

Jag släcker ner rummet. Kanske tänder jag ett eller flera ljus.
Jag sätter mig ner i meditationsställning med benen i kors där ena hälen möter den övre delen av andra foten som ligger innerst.
Jag lägger händerna på knäna och andas in djupt och sluter ögonen.
Ibland sätter jag på någon instrumental, lugnande musik eller jojk.
Mitt fokus ligger på insidan av kroppen. Hur den känns. Hur hjärtat slår, vad som händer i kroppen.
Jag sitter bara och andas, låter tankar komma men inte ta ett för stort utrymme i den här stunden.
Efter en stund kommer jag tillbaka till utsidan och öppnar ögonen och tar sakta in det som finns runtomkring. Jag tar ett djupt andetag och reser mig upp och fortsätter att möta dagen med ett öppet hjärta💖🙏🏻

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag läser en hel del om yoga och yogisk livsstil. När man googlar så kommer mängder av inlägg och artiklar som säger olika saker.
Så jag tänker skapa en egen yogisk livsstil, som passar mig och mitt liv.
Kanske något sådant:

1. Yoga när behovet finns
Som mamma, fru och heltidsstuderande så är det svårt att hinna med ett långt yogapass. Hur mycket jag än skulle vilja. Men jag påminner mig om att stanna upp ibland och andas. Och att lyssna på kroppen!

2. Ät mer frukt
Frukt är ju så gott, egentligen. Frukt kan man ju göra massor av; smoothies, fruktsallad, efterrätter och snacks.
Grönsaker är jag inte mycket för dock så nej det blir ingen vegetarian av mig inte :)

3. Positivt tänkande
"Möt varje dag och varje människa med ett leende och ett öppet hjärta" är ett uttryck jag använder ibland. För man vet inte vad varje dag har att bjuda på. Måste du vakna tidigt, tänk exempelvis på vad mycket du hinner uträtta dom extra timmarna mot om du tagit sovmorgon!

4. Minska tekniken
Detta blir nog svårast. Teknik finns överallt omkring oss. Som mobiler, surfplattor, kameror, datorer, tv-apparater osv. Det blir svårt att minska användandet för egen del men en zon där det är så lite teknik som möjligt ska jag nog kunna fixa. Annars minska ner tiden av användningen så långt det går.

5. Våga vara den du är
Var glad för att du är du. Att ingen annan är likadan som du, att du är unik. Och att du är bra som du är oavsett vad andra tycker!

6. Visa medkänsla, till dig och andra
"Allt som du vill att andra ska göra mot dig, det ska du göra mot dem" är ett citat jag minns från grundskolan. Dom orden satt på en vägg längst fram i klassrummet. Och har hängt med mig i livet. Visa medkänsla till dig själv, var inte för kritisk om saker. Du är ok, du är bra! Samma mot andra; visa medkänsla till andra, bry dig och hitta tid att lyssna, döm inte andra när du inte vet hela sanningen och var inte för hård.

Nu väntar snart sängen.
God natt!

Likes

Comments

För ganska precis en vecka sedan besökte jag reumatologmottagningen på en akuttid då värken i kroppen blev näst intill omöjlig att hantera.
Jag hade inte besökt mottagningen på väldigt länge, utan när jag varit i kontakt med läkaren så har det varit per telefon. Så jag kom dit och då hade mottagningen flyttat ner en våning, vilket jag inte fått info om men kom rätt tillslut.
Lederna undersöktes. Vi pratade om kost, träning osv. När jagnämnde att jag yogade så blev läkaren otroligt positiv, och sa att det är en jättebra träningsform för att hålla igång kroppen och rekommenderade mig till att fortsätta. Inga problem för mig då yoga är en del av min vardag.
Fick medicin utskrivet och sen fick jag åka hem.

Likes

Comments

Inlägget kommer en dag senare, men blev inspirerad av ett fb-inlägg som Unga reumatiker lagt upp.
Att ha en ledsjukdom syns inte på utsidan. Men det är något som många av oss kämpar med. Vi tar mediciner som gör oss tröttare, har kronisk smärta och inflammationer i lederna osv.
Men det är inget som ändå syns, om man inte tillhör dom som behöver hjälpmedel av olika slag som rullstoll, rullator osv.

Kort om mig och min sjukdom
Jag tillhör dom som inte är i behov av hjälpmedel. På mig syns inte sjukdomen. Men jag tar inte några mediciner längre. Det är något jag själv valt.
Alla har olika behov och jag kan såklart bara tala utifrån mig själv.
Kort sagt så har jag juvenil idiopatisk artrit (JIA), kallad barnreumatism.
Under ett antal år när min diagnos blev klar har jag provat många olika mediciner som gav olika biverkningar som inte alltid var så trevliga eller så slutade medicinerna ge effekt alls.
Förra våren (2015) hamnade jag i ett skov där jag mådde väldigt dåligt, mitt under min vfu (praktik) dessutom. Skulle då få prova en medicin som jag skulle ta i sprutform. Jag kollade på biverkningar och tog beslutet att inte ta den. Som heltidsstuderande och småbarnsförälder könde jag att jag inte ville kämpa med biverkningar som jag starkt misstänkte att jag skulle få då jag reagerat tidigare.
Då våren snart skulle gå över till sommar så kände jag att jag kämpar med detta. På sommaren brukar jag må bra. Så jag kämpade och klarade mig på smärtstillande när behovet fanns. Fick en kortisonspruta också vill jag minnas.
Och jag klarade mig, även om det stundtals var kämpigt.

Så min trötthet baseras inte på några mediciner. Utan på smärtor jag ändå har. Eller stelheten för den delen.
Men alla vet inte ens om min sjukdom, bara mina nära som varit med sen jag fick diagnosen och det är heller inget jag skyltar med.

Yoga:
Då bloggen handlar om yoga så ska jag nämna lite om det också. Hur man kan yoga med en ledsjukdom.
För mig har yogan hjälpt mycket. Att minska både smärtor och stela leder.
Även meditation där man andas har hjälpt mig. Jag gör ingen avancerad yoga utan utgår helt från vad min kropp orkar med och klarar.
Och genom yogan har jag lärt mig hur viktigt det är att lyssna på kroppen och inte pressa för hårt. Att inte låta viljan styra, utan följa kroppen och det som känns bra.
Den förmågan har helt klart ökat sen jag började med yoga. Och jag gör yoga för att jag ska må bra. Att bara vara här och nu utan tvång att prestera.
Jag gör väldigt "enkel" yoga. Jag vill kunna stå på händerna och göra dessa wow-positioner. En dag kanske jag kan det. Men kanske hamnar jag inte där och det är ok. Jag yogar inte för att kunna ta häftiga bilder. När jag lägger in något så är det väldigt enkla saker, men där tekniken ändå är viktigt. För att inte belasta fel och riskera skador.
När mina dagar är riktigt jobbiga så är det yinyoga och meditation som gäller. Att bara vara i nuet och känna in kroppen och andas när kroppen gör ont.

Och sjukdomen är ingen svaghet, det är en styrka.
Folk som lever med en kronosk sjukdom eller som temat är-reumatism kämpar både med att få ihop vardagen. Samtidigt som dom kämpar med en sjukdom som ibland vilar men som även kan vara fullt aktiv. Och när den är fullt aktiv, då är det jobbigt att få ihop vardagen.
Har man den inte eller ser någon med den på nära håll så kan det vara svårt att sätta sig in i helt hur det är.

Som blivande yogalärare ser jag det som en styrka också, att när jag möter människor som har detta så kan jag sätta mig in i hur det känns. Då jag själv har varit där.
När jag var yngre såg jag nog sjukdomen som just en svaghet, att jag var annorlunda, att lärare i skolan särbehandlade när jag inte bett om det osv. Då jag även fick diagnosen som tonåring så kan det ha varit lite extra känsligt.
Men nu i vuxen ålder så ser jag det inte som svaghet, utan som en styrka som sagt. Ja jag är annorlunda, jag har jobbiga dagar ibland. Jag skyltar inte med den då jag vill behandlas som alla andra. Jag är inte sämre än någon annan. Jag kämpar bara med lite mer än andra gör och försöker pussla ihop allt till en fungerande vardag.

Att bära en sjukdom är ingen svaghet.
Att bära en sjukdom är en styrka.
Trötthet, smärta och inflammationer hör till ens vardag.
Att bära en sjukdom är en styrka, ingen svaghet!

#synsintefinnsinte

Likes

Comments

Igår var jag i skolan på förmiddagen, sen väntade bussresan hem på eftermiddagen.
När jag gick av lokalbussen så var det en kille som gick av före mig och svängde höger, medan jag skulle gå uppför trapporna "rakt fram". Denna gång var det bara vi som gått av vid den hållplatsen.
Som vanligt hade jag musik i öronen som jag brukar ha när jag åker buss själv.
Så jag går över en gård vid några bostadshus och hör plötsligt steg bakom mig. Sedan kommer killen från bussen upp vid sidan av mig. Och försöker fånga min uppmärksamhet. Ok tänkte jag, han kanske vill fråga om vägen eller nåt. Så jag plockar ut en lur ur örat.
Men frågan jag fick var inte något om vägen, utan vad jag hette. Sen upprepar han ett ord flera gånger och väntar sig medhåll från mig.
Där sattes ett frö av obehag och osäkerhet hos mig. Så jag sa snabbt att jag skulle hem nu. Han fortsatte upprepa det där ordet igen till svar.
Jag ökade på stegen, snart hemma!
Han var en bra bit bakom. Men plötsligt dyker han upp i mitt synfält igen. Han går åt samma håll som jag men på andra sidan vägen.
Mina steg ökar ytterligare och svänger sen in på gården. Nästan hemma!
Daniel var hemma och sa att han sett killen stanna till och sedan vända tillbaka igen.
När jag kom in låste jag direkt dörren. Daniel fortsatte spana ut över gården.

Detta var det första obehagliga jag upplevt sedan vi flyttade hit.
Och idag när jag lämnat barnen och skulle gå hem så tittade jag bakåt väldigt många gånger. Och när jag kom hem låste jag dörren igen.

Likes

Comments

God kväll alla!
Motivation är något jag läst en del om på internet på senaste tiden. Motivation till att träna, att hålla hälsan i trimm osv.
Min motivation sedan plugget kom igång igen har varit otroligt låg. Jag har varit så otroligt trött på senaste tiden trots bra sömn och trots tillräckligt intag av mat och vätska.
Och med det så blev även motivationen att träna och yoga påverkat. Eftersom att jag hellre valt att ligga i soffan, kolla på tv eller bara blunda och sova. Eller fokusera på första kursens litteratur.
Men nej för mig håller inte det. Flera dagar med bara stillasittande i stort sätt märks på kroppen. Min kropp säger ifrån genom att stelna till framförallt. Och det känns helt enkelt inte bra och vad händer då med motivationen? Den sänks lite till eftersom att jag måste jobba på att mjuka upp lederna igen.

Men för mig finns en räddning. Och det är "Playlist"- funktionen på Yogobe. Det innebär att man kan skapa spellistor, som på spotify men med favoritvideos på Yogobe. Man kan helt enkelt sätta ihop ett pass med fokus man behöver, utan att sitta och söka efter det varje gång. Och det förenklar väldigt mycket. För nu kan man bara logga in på Yogobe, gå in på sina playlists och välja den man känner behov av just nu.
Några få klick, rulla ut mattan och bara sätta igång.

Så när jag tog tag i mig själv, och tog tag i yogan så kommer motivationen tillbaka. Motivationen att yoga och träna, och att plugga. Och motivation till annat i livet.  När kroppen mår bra, mår hela jag bra. 

La ut en bild på min Instagram från dagens barnyogaklass, samma som här. Och orden "Smile up to the sun. And smile to even the small things that makes you happy". Att ta tillvara på allt, även små saker som gör en glad. Att ta tillvara på varje stund av livet och möta varje dag med ett leende och ett öppet hjärta mot vad man kommer möta just denna dag.
Och att finna motivation till att göra saker, både det man måste men även annat som ger en glädje.

Önskar alla en trevlig kväll!

Likes

Comments

En tanke jag följer när jag möter en ny dag är: "Möt varje dag med ett öppet hjärta och ett leende".
Varje dag försöker jag hålla mig till just den meningen. För man kan aldrig veta hur just denna dag kan bli eller vilka människor man kommer möta.
Att vara öppen för saker istället för sluten bakom ett slags skydd eller en sköld.

Jag studerar på högskola till ett yrke som innebär många möten med olika människor i olika åldrar. Att då möta alla med ett öppet hjärta och sinne, utan fördomar kring hur dom beter sig eller så. Det känns viktigt. Människor har rätt att mötas med respekt för det dom är.
Att då visa att man ser dom som det dom är.
Att lyssna, att hjälpa, att stötta sina medmänniskor.
Utan att döma dom på förhand och göra helt tvärtom.
Alla har rätt till att behandlas väl.

Och ett citat som satt uppe på tavlan när jag gick på lågstadiet löd: "Allt det du vill att andra ska göra mot dig, det ska du göra mot dem".
Vill man själv mötas med respekt så ska man även behandla andra likadant. Det är så jag tolkar det iallafall.

Nu väntar matlagning och sedan plugg.

Likes

Comments

Ord är något vi använder varje dag på ett eller annat sätt. Vi skriver ner dom, eller använder dom verbalt mot varandra. När inte ord kan användas så kanske man gör tecken, ljud eller annat istället.
Men när orden sipprat ut ur ens mun så kan man inte ta dessa tillbaka.
Ord påverkar andra, men även en själv.
Ord kan stärka en, men även trycka ner en.

Jag var bjuden på middag hos pappa idag efter barnyogalärarutbildningen. Och fick höra ord som stärkte mig mycket av att få höra. Att jag blivit mer framåt, utåtriktad och tar mer plats osv. Att få höra positiva saker är stärkande och ger en boost för självförtroendet.

När man jobbar med barn, vare sig det är inom barnyoga, i förskolan, skolan osv. Så är det så viktigt med ord! Att man kan bekräfta barnen med ord som kan stärka deras självkänsla och självförtroende. Bekräftelse och att bli sedd för den man är, det är otroligt viktigt både för barn och vuxna.
Men även att kunna använda ord för att prata om känslor eller andra saker och att bli lyssnad på.

Att enbart få höra negativa saker, som att man är dålig och inte duger är hemskt. Det behöver inte sägas med orden "du är dålig", utan det kan ligga mellan raderna, i kroppsspråket osv. Detta gör att självförtroendet och ens självkänsla pressas ner och till slut tror man på orden att man inte duger som man är.

Ord påverkar mycket. Och ord kan man aldrig ta tillbaka, hur mycket man en vill stundtals- så går det inte.
Positiva ord är stärkande, negativa ger omvänd effekt.
Tänk alltid en extra vända innan orden får sippra ut, en träningssak men som ändå kanske inte alltid fungerar. Men man kan alltid försöka 😊.
Det var kvällens tankar om att använda ord.

-"Använd oooord, använd ord" som mina barn brukar sjunga hemma. En låt som kommer från Daniel Tiger som har många pedagogiska och tänkvärda budskap och sånger att komma med. Så ett tips att kolla in, första säsongen finns på Netflix.

God natt!

Likes

Comments

God kväll alla ni!
Denna kväll föll tankarna på yogan och dess möjligheter som alla kan utforska.

I tidigare inlägg nämnde jag att jag är barnreumatiker. Detta innebär att jag måste lyssna på min kropp i varje rörelse jag gör, och backa så fort jag känner av smärta, en negativ smärta.
Därför gör jag inte någon avancerad yoga som handstående och huvudstående. Jag har inte ens kommit till armbalanser ännu då jag känner av i handlederna när jag sätter mig i "startposition" för viktöverföringen.
Men för mig handlar inte yogan om att kunna göra alla wow-positioner. För mig handlar yogan om att bli ett med andning, följa kroppen och hålla den igång. För att sitta stilla för mycket gör att kroppen blir stel och börjar göra ont.
För mig hjälper yogan så pass att jag inte behöver ta medicin för lederna och för mig är det ett stort plus.

Jag har visionen att alla kan yoga.
Alla har olika förutsättningar såklart då våra kroppar är unika och byggda på lite olika sätt. Och för en del så kan fysiska sjukdomar vara en del av livet. Men tänk inte på hur övningarna ser ut för andra. Huvudsaken är att det känns bra och skönt för dig och att det är roligt. Våga vara lekfull i din yogapraktik! Men backa o det blir en smärta som känns negativ.

Våga prova, alla kan yoga utifrån egna förutsättningar och det är viktigt att inte pressa sig till svårare övningar när kroppen inte är redo.
✨Andas in, andas ut✨

Likes

Comments

En sak som jag tycker är ganska svår stundtals är att prioritera mig själv ibland. Jag brukar ofta vara den som ser till att alla andra har det bra och får det dom behöver. Men glömmer ofta bort mig själv, att se till mina behov just i denna stund.

Sedan jag blev mamma så är barnen min första prioritet- såklart!
När dom somnat för natten så är det ofta saker som behöver fixas med hemma. Som att plocka undan disk, plocka med saker som man lagt på en plats för att bara göra av det någonstans för stunden.
Klockan tickar på, och man känner sig tröttare i både huvudet och i kroppen och så går man till sängen och sover.

På morgonen när man vaknar så kan man se att det finns saker man borde ha gjort kvällen innan. Man borde ha läst en text eller det antalet sidor i en kursbok till dagens föreläsning, seminarium eller liknande. Man borde ha vikt undan dom där rena kläderna som blivit torra dagen innan. Och så rullar det på.

Men vad händer då när alla måsten blir prioriterade och man glömmer bort sig själv?
För mig handlar det mycket om humöret. Jag kan bli stressad och lättirriterad, eller få ångest om det går för långt.

Så nu håller jag på att förändra detta genom att ge mig själv ca 15 minuter dagligen för att hinna stanna upp och andas innan dagen rullar vidare. Jag har vågat prioritera bort alla måsten hemma och istället prioritera mig själv och annat jag behöver. Som att sitta ner i soffan och läsa dom där sidorna eller den där texten som hör till utbildningen. Jag låter tvätten ligga till lite senare om jag känner att den inte hinns med just denna kväll.
Och genom att lägga om mina egna rutiner så mår jag så mycket bättre! Får ett bättre humör, jag blir gladare och det är numera sällan att det går så långt till att ångesten kommer på besök.
Och barnen brukar ibland vara med och göra yoga när dom ser att jag gör det. Det händer även att min 2,5 åring rullar ut en yogamatta och gör lite yoga själv.

Det jag vill ha sagt är att våga prioritera dig själv! Även om det bara blir några minuter i taget så ta till vara på dom minuterna. Allt runtomkring dig förfaller inte för att du ger dig själv lite tid och kärlek. Det hamnar bara på paus en stund. Och du, gör saker som du tycker om, det ökar också ditt välbefinnande och kan ge mer motivation att ta hand om alla måsten 😊. 

Ta hand om dig!

Likes

Comments