Header
View tracker

Hej!

Här kommer äntligen en lite uppdatering på vad jag har haft för mig när jag inte hunnit skriva här på bloggen!

Här har varit Parents Weekend då många åker hem eller så kommer föräldrarna till skolan för att snacka med lärarna och lite så. Eftersom mina inte får komma så tog jag tillfället i akt och spenderade långhelgen med Charlie, Laird och Axel (Pappas kusins familj). Det var jättetrevligt och jag shoppade klänning med Laird och var även ute och promenerade i en skog med hela familjen vilket var väldigt mysigt. Hösten här är helt underbar! Det är lagom temperatur, inte så mycket regn och alla träd får helt underbara färger. Nog bästa hösten jag har varit med om, om jag ska vara helt ärlig.

Efter långhelgen var jag på min första field trip med skolan och vi åkte hela vägen till Rhode Island. Det tog alltså 4h att åka dit och när vi väl kom fram gick vi på en utställning som tog 25 minuter och sedan åkte vi hem igen. 8h i en buss för 25 minuters utställning... Men var det värt det? Ja! Själva utställningen var väldigt häftig då det var Human Body Exhibition där det är verkliga människor som har donerat sina kroppar till detta och det man ser är hur människokroppen ser ut och det var faktiskt väldigt intressant. Men det bästa med fieldtrippen var resan dit och hem då jag hade många kompisar som också åkte dit så vi hade det väldigt trevligt!

På fredagen var det dags för Semi–Formal som är som junior prom där alla klädde upp sig och dansade hela kvällen! Det som är kul här är att alla verkligen går in för allt och alla är till exempel på dansgolvet nästan hela tiden. Kvällen blev väldigt lyckad och jag träffade många nya trevliga personer!

Eftersom fotbollssäsongen är slut så har jag helt plötsligt väldigt mycket tid efter skolan så en dag fick jag följa med seglarna på sin träning. Jag var otroligt exalterad och taggad eftersom jag har saknat seglingen och har varit avundsjuk på alla seglarna som har fått segla varje dag, men när jag kom dit blåste det väldigt mycket. Det blåste tydligen för mycket så de var tvunga att ställa in. Men, men jag fick en fräsig bild med några kompisar i alla fall som ni kan se nedanför!

I fredags var jag på ProCivitas Alumnimöte på ett hotell nära Times Squares vilket var häftigt! Alla där var väldigt framgångsrika men inspirerande och det var otroligt häftigt att få tillfälle att snacka med dem även om jag inte var en alumni. Träffade även Wilhelm som är en utbytesstudent på Lawrenceville i Princeton vilket var mycket trevligt då vi är i liknande situation och upplever liknande saker så vi hade mycket att snacka om.

Sist men inte minst tänkte jag berätta om vårt Open Dorm som var i lördags som var mycket lyckat. Open dorm är när ett av dormen arrangerar ett "event" i sitt dorm och alla på skolan är välkomma att komma. Både killar och tjejer. Vårt tema var Luke´s Diner som är ett café från Gilmore Girls vilket är en serie som alla verkar ha tittat på här. Mycket trevligt var det och vi är väldigt nöjda med hur det blev.

Hörs snart igen!
Johanna

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!!

Hoppas allt är bra med er därhemma!! Jag har det mycket bra och att snacka engelska har blivit mycket enklare under de senaste veckorna och jag har även börjat drömma på engelska!! Gamla utbytesstudenter samt många andra har hela tiden sagt att jag kommer att börja drömma på engelska efter ett tag här men om jag ska vara helt ärlig så trodde jag inte att jag skulle veta vilket språk jag drömde på, men en dag vaknade jag upp och kom ihåg att min dröm varit på engelska. Fantastiskt!

Denna veckan är den sista för fotbollssäsongen vilket är väldigt sorgligt! Kommer verkligen sakna laget och tränarna för vi har verkligen superkul tillsammans och är med varandra i med och motgång. Även om jag kommer sakna fotbollen har det inte alltid varit så kul att spela minst 3 matcher i veckan och som nu på slutet 5 matcher på 7 dagar. Att träna 6 dagar i veckan under 2 timmar är väldigt mycket men jag är van vid det nu så det känns inte konstigt längre. Hade lite problem med överansträngning i knäna i början med det gick bort efter ungefär 2 veckor, men lite problem kan man räkna med när man öka träningsdosen rejält. Kommer att ha tre veckor nu utan någon träning på schemat och sedan kommer jag att ha strength and conditioning vilket ska bli jättekul! Några dagar i veckan gymmar man och några dagar har vi pilates, vilket jag aldrig har testat på innan men ska bli kul att prova. På bilden nedan är vårt lag när vi spelade vår Kicks for Cancer match för att samla in pengar till bröstcancerfonden. Lektionerna här är annorlunda men mycket bra. Till exempel så hade vi en lektion i AP Psychology där vi lekte med barn (min grupps barn var 3,5 år gammalt) och ställde olika frågor och gjorde små experiment för att lista ut i vilket utvecklingsstadie de olika barnen befann sig i. Det var riktigt kul att få använda det vi lär oss på lektionerna i verkliga livet.

Mitt dorm fick reda på att det var kanelbullens dag i Sverige den 4:e oktober och de var jättesöta så de bakade kanelbullar och överraskade mig och hela dormet med det. Verkligen supergulligt av dem!

Idag var jag och besökte havet och Stony Brook Village som ligger ca 15 minuter gångväg från skolan och det var verkligen en jättetrevlig och mysig liten village. Små, söta butiker och restauranger med New England stil på allt. Jag och Cianka åt riktigt goda mackor på Crazy Beans och hade det supertrevligt. Nästa vecka ska jag besöka mina släktingar som bor i Conneticut vilket kommer bli jättetrevligt. Ser verkligen framemot det!

Ha det bäst!

Likes

Comments

View tracker

Hejsan!

Denna helgen var det Long Weekend vilket var underbart!! Jag spenderade dagarna hos Kristina (en day student från min skola) som har en svensk mamma. Vi hade verkligen jättekul och jag fick uppleva många nya saker under helgen! Det var härligt att komma ifrån skolan lite och utforska världen utanför Target, köpcentrumet och campus ;)

Under helgen var jag och såg på en amerikansk fotbollsmatch för första gången och det var precis som jag har föreställt mig att det skulle vara med cheerleaders, skolorkester och gigantiska fotbollskillar! På lördagen besökte vi IKEA och köpte lite svenskt godis (Marabou). Men på lördagen åkte vi även in till Manhattan vilket var superkul och där gick vi längs 5th avenue, rodde en båt i Central Park, besökte Times Square, åt på Ellen's Stardust diner och tittade in hos Svenska Kyrkan som finns mitt inne i centrala New York! Det kändes verkligen konstigt att besöka Svenska Kyrkan eftersom så fort man kom in där snackade alla svenska och fikade med Singoalla-kex och andra svenska kakor. Alla skyltar var på svenska och det luktade till och med som kyrkorna gör i Sverige! Efter så lång tid utan att kunna snacka svenska face to face med någon kändes det verkligen roligt men konstigt med all svenskhet. Vi tittade bara in lite snabbt och sedan gick vi ut mitt på Manhattan igen.

På kvällen åt vi på Ellen's Stardust Diner och det var verkligen en upplevelse! Servitörerna och servitriserna där turades om att sjunga olika låtar och de var grymma!! Jag kunde knappt förstå hur bra de var, det var en fantastisk upplevelse! Förra året hade 6 stycken av personalen fått roller i Broadwaymusikaler vilket säger lite om kvaliteten på underhållningen. Om ni ska till New York så rekommenderar jag er alla till att gå på denna restaurang! Maten är inte så spektakulär men upplevelsen är.

Bowlade med några vänner och gick runt i hamnen som ligger ganska nära skolan på söndagsdagen och tittade på presidentdebatten mellan Trump och Clinton på kvällen. Sedan jag har kommit hit har jag fått mer information om båda kandidaterna och insett att Clinton kanske inte är så bra som media framställer henne i Sverige. Det är skrämmande att någon av dem kommer vara en av världens mäktigaste personer inom en kort framtid.

Jag har nästan börjat få lite ångest över att tiden går för fort här och att året ska ta slut för fort :O Men jag njuter av varje dag och försöker ta vara på varje stund för att uppleva och vara med om så mycket som möjligt!

Kram
Johanna

Likes

Comments

Hej allesammans!!

Nu har jag varit i USA i lite mer än en månad, vilket känns helt sjukt!! På ett sätt känns det som om jag har varit här mycket längre än så, men det känns även som om jag precis har kommit hit.

Vissa lektioner här känns det som om vi gör allt i slow-motion men det är ändå svårt på något sätt. Förmodligen är det engelskan som krånglar till det. Apropå engelska, så känns det som om jag har fått mycket bättre flyt generellt och läxorna tar inte lika lång tid och energi att göra som det gjorde de första veckorna.

Mitt favoritämne är AP Psychology då jag tycker det verkligen är superinteressant, dock är det läxorna från det ämnet som tar upp absolut mest tid från mina "study hours" (tid på kvällen där alla boarders måste plugga). Det är mycket att läsa och många nya termer att lära sig (!!), men det går bra och är som tur är jättekul att lära sig om!

Det svåraste ämnet skulle jag säga är US History. Inte för att det är mycket att göra utan för att vi jobbar med förstahandskällor från 1600-1700 talet där engelskan är väldigt gammaldags och svår. Ofta får jag läsa igenom texten 4 gånger innan jag får någon som helst uppfattning om vad det handlar om. Hard core readning comprehension säger jag bara ;) Men jag lär mig väldigt mycket utav det vilket är bra. Alla assist-elever är i samma klass vilket är skönt för de är i exakt samma sits, så vi hjälps åt genom det.

Tänkte skriva hur en vanlig dag kan se ut för mig! (dock har jag fotbollsmatcher 2-3ggr i veckan och de dagarna ser annorlunda ut)

6:45-7:25 Vaknar, klär på mig, borstar tänderna och gör mig i ordning för dagen

7:30-7:50 Äter frukost i matsalen

8:00-11:55 Lektioner

12:00-12:30 Lunch

12:40-15:15 Lektioner

15:45-17:45 Fotbollsträning

18:15-19:00 Middag

19:45-21:45 Study hours

21:45-22:00 Dorm prayer (alla där jag bor samlas och snackar om dagen och gör ibland en liten "övning" igår hade vi till exempel quiz om ens rumskamrat, hur bra man kände henne och så. Avslutas alltid med en kort bön)

23:00 Läggdags

Igår var det första hemmamatchen för vårt volleyboll-lag så läktarna fylldes med alla från skolan och jag fick uppleva den klassiska amerikanska school spirit på riktigt! Maskoten var där och alla var väldigt engagerade i matchen och sjöng olika hejaramsor. 

Som sagt upplever jag många olika kulturer hela tiden. Idag bakade jag något afrikanskt med fem andra hos min dorm mom. Supermysigt och trevligt!

Kram!

Likes

Comments

Jag vill börja att säga förlåt för att jag inte har skrivit på länge! Har fullt upp hela tiden men här kommer i alla fall en update!

Nu är det tre veckor sedan jag kom till The Stony Brook School, men det känns som om jag har varit här mycket längre! Skolan har börjat bli en vardag och jag har börjat komma in i rutiner hur jag ska hantera alla läxor, test och quizzes. Har det superbra och har träffat många nya vänner!!

Första dagen flyttade vi in i våra dorms och jag måste säga att jag hade inte kunnat få ett bättre rum! Det är stort, har bra airconditioning, ljus och ligger i ett dorm som heter Cleveland med endast 10 personer i. Det ligger inte bland alla andra dorms men det är ändå bäst enligt mig!

Varje dag snackar jag med människor från hela världen och har debatt och diskussioner under lektionerna som är väldigt intressanta då vi får så många olika perspektiv på allt. Ett exempel på detta var när vi snackade om sambandet mellan hudfärg och kultur under en US History lektion där många hade olika åsikter. Eller när vi debatterade om politik under min mini-course (som blev ändrad till US Presidential Election 2016) där ungefär hälften är för Trump och hälften emot. Apropå politik så är alla lärare tydliga med vem de kommer att rösta på och har starka åsikter vilket jag inte alls är van vid. Men det är kul att få se samma sak från så många olika perspektiv!

Jag tränar och spelar med Varsitylaget i fotboll vilket var ganska otippat men det är superkul att jag kom med! Vi har en härlig laganda och tränar 6 gånger i veckan (!!) (inklusive matcher vilket vi har 2-3 gånger i veckan). Igår hade vi första hemmamatchen som en stor del av skolan var och titta på och hejade. Det kändes häftigt att få vara med och spela med mycket folk på läktare som hejar hela tiden!!

På helgerna anordnas det mycket saker man kan delta i såsom dagsseglingar, cykla mountain bike, shoppa, laser tag, mm. Man har alltid fullt upp hela tiden!!

De första två veckorna kände jag mig väldigt svensk på morgonen och tyckte det var svårast att snacka engelska när jag var trött men det har blivit bättre och bättre för varje dag. Har hört från många gamla utbytesstudenter att natten är jobbigast med hemlängtan men själv så tycker jag att det är då jag är på topp och mår som bäst!

Hoppas ni har de super där hemma för det har jag det här!

Kram, Johanna

Likes

Comments

När vi vaknade upp på hotellet på morgonen var vi nervösa men mest av allt förväntansfulla på det kommande dagarna och året!

Vi år frukost på hotellet och redan då började vi märka skillnaderna mellan Sverige och USA då allt var väldigt sött och sockrigt. Bilresan till the Pomfret School (där vi skulle bo och där alla andra assist stipendiater redan var) tog ungefär 2 timmar då skolan låg i en annan stat (Connecticut). När vi kom fram började vi med lära känna lekar. Under hela dagen snackade jag med ca 80 nya människor. Det är sällan man är i en miljö där ingen känner varandra och alla kommer från världens alla hörn och vill lära känna så många som möjligt. Det var riktigt roligt för alla var lika intresserade av en själv som man var av dem.

Andra dagen åkte vi in till Boston och då satt jag bredvid en 14-årig tjej från Palestina som hade rest i 2 hela dagar för att komma till USA helt själv. Trots att vi kom från helt olika ställen och hade upplevt olika saker i livet så kändes vi ändå väldigt lika. När vi kom fram skulle vi gå en rundtur på Harvard vilket var superhäftigt. Den sista dagen hade vi lektioner om hur det kan vara att va i USA under ett år och att man kan känna av en "culture crash" och hur man ska hantera det. Tyckte det var bra att de snackade mycket om detta då det är en stor utmaning vi står inför. Vi hade även något som kallades "traditions of our cultures evening" där alla länder ordnade olika framträdanden om kulturen i sina länder vilket var riktigt roligt. Vi från Sverige visade lucia och midsommar (med små grodorna). Vi hade även en fotbollsmatch en kväll där det var Tyskland mot världen (då det fanns så många tyskar ;)

Under de dagarna när vi var där serverades vi amerikansk mat för att förbereda oss på vad vi kommer äta under året. Kan ju säga att de vi serverades var väldigt sött och annorlunda från här hemma, men det var bra att få en bild av vad man förvänta sig. Vi svenskar kom väldigt nära varandra och det är skönt att man kan snacka med dem om olika saker då de går igenom nästan exakt samma sak.

Likes

Comments

De senaste dagarna ha det hänt väldigt mycket!! Tänkte skriva om den första dagen i detta inlägg men det kommer ett nytt inlägg om orientation days på Pomfret School senare :) Planen var att äta lunch i Köpenhamn för att sedan ta flyget 15 :30 från Kastrup till Oslo där vi skulle möta stockholmarna och sedan vänta i typ 1,5 h och sedan flyga till Boston gemensamt.

Dagen började med att jag vaknade 8:00 och tittade på min mobil där jag hade fått ett meddelande från en av de andra svenska assist stipendiaterna där hon skrev att vårt flyg från Oslo till Boston var 6 timmar försent :O Detta innebar att vi skulle vänta 7 h på flygplatsen i Oslo, vilket inte var vår plan direkt. Vi ringde resebyrån så de kunde fixa in oss på ett senare flyg till Oslo så väntetiden inte skulle vara lika lång. Vi kunde fixa detta så istället för en lunch blev det en heldag med familj i Köpenhamn vilket var supermysigt. Vi hyrde till och med en liten båt som vi kunde puttra runt i kanalen med. Vi kom till flygplatsen typ 17:00 och checkade in väskorna och träffade de andra från Skåne som jag skulle flyga med vilket var jättekul. Där vi checkade in sa de att vi skulle behöva hämta ut biljetter i Oslo till nästa flyg. Jag insåg inte hur länge jag skulle vara iväg från mina föräldrar förrän jag stod i kön till säkerhetskontrollen och hade sagt hejdå till dem. Det går inte att beskriva känslan utan jag tror endast utbytesstudenter vet hur det känns att stå där i kön.

När vi kom fram till Oslo hittade vi de andra svenskarna men eftersom klockan var väldigt mycket var vi tvungna att äta direkt för alla matställen stängde inom 10 min. Mätta och glada var vi när vi skulle hämta ut våra biljetter men problemet var att vi inte hittade stället vi skulle hämta ut dem på. Efter att ha frågat en massa personal om hjälp var det till slut någon som följde med oss till rätt ställe. När vi kom dit var det endast ca 5 min tills vi inte längre kunde fixa biljetterna så vi hade verkligen tur! Dock fick vi gå igenom säkerhetskontrollen igen men sedan kunde vi i alla fall checka in oss själva ;) Trots att vi fick ett senare flyg till Oslo var det mycket väntetid, men då fick vi tid till att lära känna varandra vilket var kul. När klockan blev 00:00 fyllde Vanja och en annan Johanna 18 så självklart sjöng vi för dem.

På flyget sov vi nästan hela resan och när vi kom fram (3:00 i den nya tidzonen) fick vi vårt bagage väldigt snabbt så allt flöt på smidigt. Det stod en från assist som väntade på oss där och redan där fick vi känna på gästvänligheten i USA. Hon berättade även att vi inte skulle till skolan direkt utan assist hade fixat ett hotell till oss så vi skulle få en god natts sömn och så vi inte skulle väcka alla andra.

Hotellet var jättefint och allt löste sig utmärkt ;) Det var riktigt skönt att sova i en säng efter allt resande.

Vad som hände under orientation dagarna kommer i ett inlägg senare:) Men första dagen av avklarad och vi var mer taggade än någonsin :D

Likes

Comments

Hur packar man inför ett år?!!

Detta har jag funderat på väldigt mycket då det är just det jag håller på att göra. Eftersom jag ska till New York måste jag ha med mig kläder för alla årstider + torrdräkt, våtdräkt, seglarbyxor, seglarskor osv då jag ska segla på skolan. Allt detta ska få plats i två resväskor och ett handbagage!! :O

Efter mycket flyttande i väskorna fick vi väskorna att ligga precis under 20 kg var. När vi kom till flygplatsen vägen den ena 19,7 kg och den andra 19,9 kg. Så vi klarade det precis!!!

Likes

Comments

Hejsan!!

Idag är dagen som jag åker ifrån mitt liv här hemma och till USA, landet som jag ska spendera de kommande 10 månaderna i. Nu är det endast 5,5 timmar kvar tills planet lyfter!! De sista dagarna har verkligen gått fruktansvärt snabbt och jag kan knappt förstå att dagen jag har längtat efter hur länge som helst äntligen har kommit.

Hela veckan har varit blandade känslor eftersom jag har fått säga hejdå till familj och vänner vilket känns mycket märkligt. Det är svårt att föreställa sig hur länge 10 månader är och därmed också hur länge jag kommer vara borta. Men det vanligaste tipset jag får från gamla utbytesstudenter är att ta vara på tiden eftersom det kommer gå snabbare än vad man tror och vill.

I fredags hade jag en hejdå-middag för mina närmsta vänner vilket var supermysigt!! Vi åt, spelade spel och snackade hela kvällen :) Fick även fina presenter som jag kommer ha nytta utav i staterna. En present som jag särskilt tänkte nämna är en burk fylld av 300 lappar, en för varje dag, som är skrivna av mina tjejkompisar så jag omöjligt skulle glömma dem. Skulle aldrig hända ändå men tyckte att det var en otroligt söt och fin present!! Även om det är jobbigt att säga hejdå vet jag att riktiga vänner inte kommer försvinna bara för jag är borta ett år.

Som jag skrivit i tidigare inlägg ska jag gå på en boarding school vilket innebär att jag kommer bo på skolan och ha en roommate där. Nästan precis när jag fick reda på min skola fick jag ett meddelande av en tjej från Litauen som gick på Stony Brook förra året där det stod att hon visste vem min roommate skulle bli. Samma kväll fick jag en vänförfrågan på Facebook av en tjej som heter Cianka, tjejen som jag kommer dela rum med resten av året (som även är 99:a). Vi har skrivit under våren och hon verkar hur trevlig som helst!! Eftersom hon ska vara dorm prefect har hon varit på skolan i en vecka nu och fixat i ordning på vårt rum bland annat. Som jag har förstått det är Dorm Prefect "chefen" över vårt hus vi bor i. Hon har till och med sagt att hon ska tvätta mina lakan (supergulligt!!!) så de är nytvättade när jag kommer fram. Dock har jag aldrig delat rum med någon innan så det kommer säkert kännas konstigt men Cianka verkar som rätt person att göra det med.!

Just nu är jag hur taggad som helst! Tänk att jag snart ska få se mitt hem för nästan ett år och träffa personerna som jag kommer lära känna löjligt bra! ;) Men först väntar ett orientation camp i Boston på fyra dagar där alla assist stipendiater ska träffas och där vi bland annat ska besöka Harvard University (så häftigt!). Nu är jag redo!!

Kram

Likes

Comments

Jag har glömt att berätta vad skolan heter :O men den heter i alla fall The Stony Brook School. Nu har jag äntligen fått reda på vilka kurser jag ska läsa. Läser natur på ProCivitas här hemma och tänkte därför läsa kurser som jag inte skulle gjort i vanliga fall men som jag tycker är väldigt intressanta. Ska endast läsa 5 kurser men man läser alla kurser varje dag så upplägget är lite annorlunda än i Sverige. De kurser jag ska läsa är:

– English 11
– US History
– AP Psychology
– Microeconomics (fall)
– Entrepreneurship (spring)
– Math (ska göra placement test när jag kommer dit så vet inte vilken kurs det blir)

Utöver dessa 5 kurser läser man mini courses på onsdagar och där blir man inte betygsatt på vad man kan utan hur engagerad man är (Hur skönt och bra som helst!!) och kurserna är endast under 4 veckor. Betygssystemet (1-5) för mini-courses ser ut såhär:

1. Disruptive
2. Disengaged
3. Engaged
4. Contributor
5. Leader

Man kan endast bli godkänd eller icke-godkänd och för att bli godkänd måste man ha 3 i medel. De mini-courses som jag ska läsa är:

– Marine Science
– STEM and Sports
– Astronomy
– Rhetoric

PS. Det är endast 17 dagar kvar nu(!!)

Likes

Comments