View tracker

Inlägget innehåller adlinks

Ni fattar inte hur sugen jag är på att beställa hem nya träningskläder just nu, ååh. Har dock lovat mig själv att inte göra det, får se hur det går med saken haha.. Det är ju så mycket roligare att träna med snygga kläder ju? Min gymmotivation är på topp nu dessutom vilket definitivt inte gör saken bättre. Här har ni sex plagg jag mer än gärna skulle klicka hem nu genast. HÄR hittar ni allt. Åh, nåja, får vänta till nästa lön åtminstone. Då kanske. Vilket plagg är er favorit?

Likes

Comments

View tracker

Hej på er! Länge sen, igen. Förlåt. Imorgon skriver jag äntligen sista provet för denna provvecka (på omtagningarna haha, men vad kan man) vilket förhoppningsvis betyder lite freedom. Kan inte beskriva hur done jag är med skolan just nu, och inte blir saken bättre av att jag tar läsledigt om knappt en månad. Ska bli så otroligt skönt egentligen, men jag vet att jag kommer vara tvungen att stressa sönder hela ledigheten vilket ju inte är så kul. Tips: skriv inte 5 ämnen i studenten på våren.. :):::)::))

Anyway, känns som jag har hunnit leva ett helt liv sedan jag skrev något sist, men faktum är att jag bara har hunnit plugga och fira två av mina kusiners födelsedagar. Bor typ på biblioteket nuförtiden om ni undrar. Ja, och så har jag gymmat. Intressant liv jao.

Nu ska jag ta tag i mitt liv och plugga lite ekonomiskit hela kvällen så att jag klarar samhällsläraprovet imorgon. Aja, åtminstone kan det inte gå sämre än ekonomimatteprovet jag skrev idag. Usch. Hoppas ni har en roligare tisdagkväll än mig i alla fall haha, puss på er

Likes

Comments

View tracker

Hej på er! Länge sen sist. De senaste dagarna har jag verkligen stressat sönder, not gonna lie. Trivs så bra i gymnasiet för det mesta, men ibland är det lite mycket haha. Aja, sen sist har jag hunnit jobba och plugga, that's it. Hade en fin julklapp som väntade på mig när jag kom till kvällsskiftet i söndags, ni förstår inte hur stor den där chokladasken är haha. (Märkte just att mina syskon tydligen också tyckte om julklappen för hälften av chokladen saknades imorse.. Livet med syskon alltså).

Har spenderat otaliga timmar på biblioteket med näsan i biologiboken. Förstår mig verkligen inte på denna kurs, helt klart värsta jag har varit med om någonsin. Började öva en vecka på förhand, och ändå satt jag uppe hela natten innan provet och övade, literally alltså, sov en timme mellan halv 6 och halv 7 den natten. Aja, nu är skiten över i alla fall, bara att hoppas på godkänt nu.

Vaknade för en timme sedan ungefär (ja jag skippade skolan idag) efter att ha sovit 17 timmar i sträck. Har inga stora planer för dagen, vi får se helt enkelt. Ni får ha det bäst så hörs vi 💗

Likes

Comments

Jag får hela tiden frågor om hur jag gör för att fånga vintergatan på bild. Jag är fortfarande ingen expert på detta, men jag har lyckats utveckla en del knep som jag tänkte dela med mig av idag. Hoppas att detta kommer vara till hjälp för er som är intresserade av att försöka fånga vintergatan på bild!

UTRUSTNING:

- Systemkamera - jag använder min Canon EOS 600D

- Objektiv med kort brännvidd - jag använder mitt Canon EF-S 18-135mm-objektiv

- Stativ


VÄDRET BEHÖVER VARA:

- Stjärnklart - du ska tydligt kunna se massor av stjärnor när du tittar upp mot himlen)

- Inte månljust - det går nog att fota trots att det är fullmåne, men resultatet blir inte alls lika bra


DU BEHÖVER BEFINNA DIG PÅ EN PLATS SOM:

- Är så fri från artificiellt ljus som möjligt

- Gärna har något objekt (ex. en lada, några träd) att ha med i bilden, annars blir bilderna lätt tråkiga


ÖVRIGT:

- App som berättar var på himlen vintergatan syns bäst så du vet vart du ska rikta kameran - jag använder "Night sky 4" som finns att laddas ner gratis på app store. Det finns många olika versioner för både iphone och android som funkar bra.

- Karta över världen som berättar hur ljusförorenat platsen du befinner dig på är, och var förhållandena ser bättre ut - HÄR hittar ni den. Gröna och blå områden är att föredra - i röda områden lyckas fotandet inte så bra. Det lönar sig alltså att ta bilen och köra en bit om du bor på ett väldigt ljusförorenat ställe - tro mig.

- Varma kläder! - Eftersom det måste vara vinter i Finland för att detta ska lyckas kommer det högst antagligen vara svinkallt när du ska ut och fota. Ta på dig ordentligt med kläder så du orkar vara ute - det kommer att ta en stund och du vill inte ge upp bara för att du fryser. Been there, done that. Tro mig, det är inte kul.

Okej, nu har du allt som jag nämnt ovan och befinner dig på en icke-ljusförorenad plats på en stjärnklar kväll. Vad ska du ha inställt kameran på?

Först och främst så måste du använda manuell fokus på objektivet. Det finns ofta en liten "knapp" du kan ändra från AF (automatisk fokus) till MF (manuell fokus), använd den.

Nästa steg är att manuellt fokusera så att dina bilder inte blir suddiga. Försök att hitta en liten ljuskälla någonstans långt borta, till exempel ett hus eller en gatulampa att fokusera på - ändra inte fokusen sen! Jag vet att jag tidigare skrev att det inte ska finnas något artificiellt ljus i närheten, men det är inte hela världen om det finns någon liten ljuskälla - det hjälper till och med i denna situation.

Du har kameran fast på stativet och har fokuserat. Ställ in kameran på den manuella inställningen, oftast betecknad med ett M. Här kan du fritt välja inställningar och få bilderna precis som du vill ha dem.

Det finns 3 saker du behöver ändra på här för att lyckas med fotograferingen: ISO, bländare och slutatid.

ISO ska du ställa relativt högt, men inte heller för högt eftersom bilderna blir allt för gryniga då. ISO 1600-3200 brukar funka utmärkt för mig.

Bländaren ska du ställa så lågt som möjligt så att så mycket ljus som möjligt slipper in. Det lägsta möjliga värdet för det objektiv jag använder är f/3.5. Om det går, ställ det ännu lägre!

Slutartiden makes all the difference här. Jag brukar ha slutartiden ställd på 30 sekunder. Ja, du läste rätt. Det tar alltså en halv minut att fota varje bild. Det tar en stund, men det kommer vara värt det.

Mitt sista tips för inställningarna är att fota i råformat, alltså RAW. Detta ändrade verkligen mitt liv eftersom bilderna blir "precis som du tog dem". Om du fotar i till exempel JPEG-format "ändras" bilden direkt du fotar den, vilket betyder att det är jättesvårt att redigera bilderna. Dålig förklaring, hoppas ni förstod. Detta ändrar du lätt i manuella inställningen.

Nu kommer appen du laddat ner in i bilden. Appar, som till exempel Night sky 4, funkar så, att då du riktar din telefon mot himlen så syns vintergatan på skärmen och talar om för dig vart du ska rikta kameran. Följ detta och ställ kameran åt det håll som appen visade att vintergatan syns bäst. Nu är du redo att ta din bild! Ett tips är att hitta något objekt att ha i fokus så blir bilderna mer intressanta!

Nästa steg är redigering, men det tror jag får bli ett annat inlägg. Det kommer nämligen finnas massor av detaljer som gömmer sig i bilderna när de är fotade som bara kommer fram med hjälp av lite redigering. Var inte besviken om dina bilder inte ser ut precis som du hade tänkt dig, det krävs en hel del redigering!

Jag hoppas att detta inlägg har varit till hjälp, kommentera gärna om det är något jag har missat eller borde göra bättre! Om det finns något annat jag borde göra ett liknande inlägg om (norrsken?) - kommentera! Ha det bäst så hörs vi, puss

Likes

Comments

Dagar som denna saknar jag verkligen storstadslivet. Skulle göra vad som helst för en resa dit just nu haha, eller vart som helst egentligen tbh.. Några bilder från Stockholm i somras, underbara stad. ❤ Hoppas verkligen jag kan åka dit igen snart!

Likes

Comments

View tracker

Och äntligen har Johanna tagit sig tid att filma en ny youtubevideo! Kan meddela att denna video är gaaanska annorlunda jämfört med de tidigare videona jag har filmat (som förövrigt är privata nuförtiden haha) och ganska utanför min comfort zone to be honest, men hey, nytt år, nya utmaningar. Typ.

Likes

Comments

Just nu önskar jag att allt som heter skola och studentexamen typ skulle vara med om en tragisk flygplanskrasch så att jag skulle slippa skiten. Fy tusan vad jag är skoltrött nu alltså. Materialet jag ska läsa till biologi5-kursen jag går just nu skulle bra räcka till tre hela kurser, no joke. Ni vet vad jag håller på med åtminstone när det ekar tomt här haha. Usch. Nåja, snart är skiten över! Några månader kvar nu bara. Vet inte ens vad jag försöker komma fram till med detta inlägg, tänkte väl bara typ meddela att bloggen kommer lida några dagar framöver tills åtminstone ett prov är skrivet. ABI17, we can do this. Tror jag i alla fall.


Likes

Comments

Har du ett namn som bara din familj kallar dig?

Alltså hahah det här kommer låta så sjukt, men mina syskon kallar mig för "kråka". I love you guys, men can u not typ haha :):) Historien bakom detta är lång så jag tänker inte börja dra den nu men ni kan ju tänka er reaktionen då någon annan råkar höra att jag reagerar när när mina syskon säger typ "Hej kråka, kan du komma hit en stund" och jag helt normalt svara typ "ja"... :)

Har du någon ovanlig/konstig vana?

Oj, vet faktiskt inte. Något jag alltid gör före jag går och lägger mig är att lämna min sovrumsdörr halvöppen med en filt mellan så att den inte kan åka fast typ haha, det är det enda jag kommer på för tillfället. Vet inte om det är en ovanlig vana, men har inte träffat någon annan som gör det heller så haha.

Har du några konstiga fobier?

Njä, har nog mest "vanliga" fobier som ormar, höjder, nålar osv.

Vilken sång älskar du i hemlighet och sjunger när ingen hör?

Kommer inte på någon just nu haha, sjunger dessutom heela tiden så att "sjunga när ingen hör" händer inte riktit..

Vad stör du dig på hos andra?

Människor som tror att de är bättre än andra asså byeee see you never typ

Har du några nervösa vanor/ vad gör du när du blir nervös?

Jag börjar prata fortare än jag redan gör. Jag har på senare tid insett att jag normalt pratar sjuukt fort, och när jag blir nervös blir detta ännu värre vilket betyder att jag börjar "stamma" för att jag själv inte hinner med haha. Okej stamma är inte rätt ord, men hoppas ni fattar vad jag menar. Folk måste tro att jag börjar "stamma" för att jag är nervös, men egentligen är det för att jag börjar prata för fort och inte hinner med själv hahahah gud

Vilken sida av sängen sover du på?

I mitten because why not liksom

Har du något du alltid säger åt andra att göra, men aldrig gör själv?

Oj, kommer faktiskt inte på något just nu..

Vilket håll står du åt i duschen?

Med ryggen mot duschen, finns det folk som står med ansiktet mot duschen? Man kvävs ju typ då, fattar intee

Vilken är din favoritmat som är ”dålig”, men du älskar att äta det i alla fall?

All skräpmat typ? Äter väldigt sällan skräpmat normalt, men det händer liksom och ser absolut inga problem med det!

Likes

Comments

Godmorgon på er! Hur är det med er? Med mig är det bra. Vaknade för kanske en timme sedan och har bara slökollat youtube och ätit frukost sedan dess. Ska snart ta tag i mitt liv och åka till biblioteket i stan för att läsa till prov/studenten. Har provvecka typ direkt när vi kommer tillbaka till skolan efter jullov, nice. Välkommen tillbaka liksom, hoppas ni har stressat ihjäl er under jullovet så att ni blir godkända i alla prov nu! :):) Annars har jag inga planer, gymma kanske. Om jag orkar. Bjuder på två "I literally just woke up/no makeup-bilder", det behövs också ibland. Aja, ha det bäst så hörs vi senare, puss

Likes

Comments


OKTOBER

Oktober, kanske en av de mest ohändelserika månaderna på hela året. Fick mina nya glasögon och var på kusin Lukas dop, that's it typ. Ja, och så åt jag tydligen på Friends & brgrs med Cissi. There you go.

NOVEMBER

November 2016, äntligen. Den 11 firade jag min så otroligt efterlängtade adertonde födelsedag. Sist men inte minst typ (okej nevermind är 1.60 lång haha, anyway). Kammade hem körkortet samma dag och sedan dansade jag och bästa vännerna bort natten på Ollis. Tror inte den dagen kunde ha blivit mer perfekt. Dagen efter fortsatte firandet, denna gång med typ hela släkten, perf. Några dagar sedan tog jag och Michi tåget ner till Helsingfors för att delta i den sista träffen med Politikerskolan som SU ordnade, sjuukt kul. Blev en del utgångar i november också, fint så. I början av november åkte hela klassen ner till Helsingfors för att delta i högskoledagen. Insåg vad jag egentligen vill studera vidare till och bestämde mig för att satsa fullt ut på det. Tror november var den bästa månaden på hela året. 11/10, helt klart.


DECEMBER

December, helt klart också en av de bästa månaderna. I början av december började jag gymma, och det sjukaste är att I'm still going strong och tycker det är kul?? Hahah, vem skulle ha trott det? Inte jag i alla fall. Anyway, den 13:e, alltså på lucia, blev mamma 50 år. Tog ledigt från skolan en dag och for till Vasa för lite shopping, mat och konsert. Firade julafton med familjen som vanligt och öppnade julklappar på kvällen. Jobbade lite mellan varven men var hemma för det mesta och tog det lugnt as one does på mellandagarna. Lite mellandagsrea hann jag också med. Nyårsafton inleddes med tacos och sedan firade vi in det nya året på hemmafest. Bra kväll.

Det var mitt 2016, kort och gott. Har verkligen haft ett sjukt bra år trots att det hänt så mycket hemskt ute i världen. Hoppas att 2017 blir ännu bättre, både ute i världen och på ett personligt plan. (Det är jag nästan säker på att det blir). Gott nytt år hörni <3

Likes

Comments