Postad i: Häst

Skoltrött är väl lite att ta i. Men det är andra skoldagen idag, eller egentligen första riktiga och jag känner redan hur motivationen börjar rinna iväg i takt med att läxorna kommer och matten bara inte går att lösa. Suck. 😣Dessutom blir det stall idag, så ingen aning hur jag ska hinna.

Planerna för dagens ridpass:

📝 Hitta en "egen" fyrkant och jobba på den. Rida raka sidor och ordentliga hörn. Ta volter, vända snett igenom och liknande i fyrkanten.

📝 Trava fram och jobba på långa tyglar på en stor åtta, tills det känns bra.

📝 Gå tillbaks till den "egna" fyrkanten och jobba med samma saker där i traven som i skritten.

📝 Skrittpaus.

📝 Jobba i galoppen, mycket fattningar. Eventuellt öva på fattningarna/övergångarna från trav-galopp, galopp-trav på en stor volt.

📝 Trava av på längre tygel, stora volter och åttor.

Det ungefär får bli dagens program. Hoppas ni har/haft en bra dag! Och ni med sommarlov/semester ännu; ta vara på det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: Allmänt

Sommarlovet har gått så sjukt snabbt. Mycket hade jag planerat, men lite blev gjort. Är ändå nöjd med att börja skolan igen, dock var första dagen ganska tråkig, men kul att träffa kompisarna och imorgon drar lektionerna igång.

Nu går jag alltså andra året i gymnasiet. Det är ännu sjukare. Snart skriver jag studenten (förhoppningsvis) och jag måste välja nästa skola. Vad jag vill utbilda mig till, jobba med. Får panik vid bara tanken på det. Men, som med det mesta ska det väl lösa sig så småningom. Positivt med detta skolåret är att jag har fler håltimmar, så lite mera chill. Eller jag hinner fokusera mera på de ämnena jag har, istället för lite på allt.

Har ni börjat skolan än, eller njuter ni av sommarlovet?

Jag njuter iaf av att äta min hemlagade glass, med min hemlagade chokladsås och icke-hemlagade strössel. 🍦✨

Likes

Comments

Postad i: Häst

Ridpasset igår gick bra! Ridbanan var nyharvad och inte så nertrampad, så det var jobbigare för hästarna, men D kämpade på så bra ändå! Jobbade som jag skrev tidigare att jag planerade att göra, med en hel del böjningar, främst längst spåret. Märkte att jag själv inte spände mig lika mycket som jag annars brukar göra, tror det också bidrog till att det gick så bra.

Värmde upp extra länge denna gången. Först i skritten på lång tygel tog jag många volter i båda varven. Sedan kortade jag upp lite, men fortfarande ganska långa tyglar och vi jobbade en stund med att ställa inåt och utåt längs spåret, gick bättre än det brukar. Först efter det började jag på långa tyglar värma upp i traven. Först runt spåret och sedan på stora volter. Efter några volter i trav på lång tygel, började jag korta upp lite och fortsatte med lite kortare tyglar en stund med volterna. Tyckte volterna överlag gick riktigt bra, hon brukar ofta bli seg då för att det är jobbigt och hon inte riktigt skulle orka, men denna gången hade hon bra fart på. 😃

Sen tog vi en liten skrittpaus och efter det jobbade vi med öppna i skritt. Verkligen inte min starka sida och svårt att veta när det är helt rätt. Tror vi fick några relativt bra steg då och då, men ofta var hon för böjd i halsen och bakbenen orkade inte riktigt. Sen tog vi trav igen och jobbade med att ställa inåt och utåt längs spåret i traven också. Gick mycket bättre än det brukar!

En kort skrittpaus och sedan tog vi galopp. Hon brukar vanligtvis gena i hörnen, för hon orkar inte riktigt gå ut i hörnen helt, men nu då det var tungt att vara innanför spåret så försökte hon hålla sig i spåret i galoppen, vilket blev lite för jobbigt i hörnen så hon bröt ofta av. Hon blev sur, säkert på det, så det tog några varv då hon sparkade och var irriterad innan det började flyta på bra. Men då det väl började flyta gick det så bra! Bara jag jobbade med ytterhjälperna tillräckligt så gick hörnen bra och vi kunde dessutom ta flera volter i båda varven.

Så nöjd! 👍

Likes

Comments

Postad i: Häst, Allmänt

Sista dagen på sommarlovet fick bli grå och regnig. Helt okej, men jag skulle önska att det inte skulle regna då jag ska till stallet sen.

Idag hade jag, (jag vet ni inte kommer tro mig, men det är faktiskt sant) en kompis på besök. Vi hade en grej vi skulle fixa och så lagade jag milkshake med chokladsmak förstås. 😉

En annan sak jag gjorde, faktiskt igår, var en chokladsås, eller fudge sås, vad det nu hette. Mums! 👇

Planerna idag för ridpasset:

☁ Ta stora volter i skritt på längre tygel.

☁ Ställa inåt och utåt längs spåret i skritt.

☁ Värma upp i traven och ta stora volter, på lite längre tyglar, korta sedan så småningom upp.

☁ Jobba med lite öppna i skritt.

☁ Jobba i traven med att ställa utåt och inåt längs spåret.

☁ Skrittpaus.

☁ Många stora volter i galopp.

☁ Försöka på lite öppna i trav.

☁ Trava av på längre tygel, stora volter och ev. jobba en stund på en stor 8:a.

Tror det kan bli ett lite onödigt jobbigt ridpass dethär för D, så kan hända jag inte gör allt, eller förenklar det lite. Beroende på hur det känns. Blir nog säkrast att rida på ridbanan idag, då det är blött ute och kan då vara halt på åkern.

Likes

Comments

Postad i: Häst

Gårdagens ridpass på D gick bra. Som sagt gjorde vi inte så mycket invecklade grejer, många volter och serpentinbågar som hon ville fuska lite med, men ibland så jobbade hon riktigt fint också. Galopp blev det på åkern, för första gången för min del. D lade i en extra växel, men kul var det! 😁 Lite sur var hon i första galoppfattningen, men sen gick det bra. Bortsett från att hon var extra svår att fatta galoppen på, på grund av att det inte kom hörn så ofta att fatta i. Det är jobbigt med rakt spår. 😉

Likes

Comments

Postad i: Häst

Hej! Det var ett tag sen kan man säja. 😁Med mig är det bara bra, det har inte gått någon nöd på mig medan jag varit borta från bloggen. Lite tråkigt med sommarlovet, då jag typ inte alls har träffat kompisarna. Men också skönt förstås, eftersom jag inte tycker så värst mycket om att umgås med människor. 😉 Dock har jag insett att det ändå vore bra att vara bland människor, åtminstone då och då, så jag inte helt tappar förmågan att kommunicera. Med andra varelser än hästar alltså. Så vad jag ville säga med detta är att jag ändå längtar lite till att skolan ska börja, och det gör den ju redan på måndag! Så, nu var det sagt.

Idag så ska jag förhoppningsvis rida D på åkern, så har vi lite större yta att röra oss på. Det ser jag framemot! Planen ser ut som följande:

🌻 Skritta fram en bra stund på lång tygel utan att kräva något speciellt.

🌻 Kolla så gas och broms fungerar i skritten.

🌻 Trava runt hela åkern och inte där heller kräva så mycket. Hon får springa lite i eget tempo, bara inte för långsamt.

🌻 Börja jobba med stora volter, serpentinbågar och olika svängar i traven. Utnyttja den stora ytan, då vi faktiskt kan ta stora bågar osv.

🌻 En liten skrittpaus.

🌻 Galoppera runt, försök rida raka linjer så det inte blir ett böjt spår hela tiden. Och låt henne galoppera helt enkelt.

🌻 Om hon inte är destomera sur i galoppen, så jobbar vi kanske ett tag med stora galoppvolter.

🌻 Trava av, lägg några stora volter och bara hon inte springer iväg får hon lite längre tygel.

🌻 Skritta av en lång stund.


De två senaste gångerna har vi jobbat med ganska jobbiga saker, mycket övergångar och senast bommar. Låter inte så jobbigt kanske, men då hon har svårt att få bakbenen med sig blir det jobbigt med övningar då hon måste använda bakbenen mera och ordentligt. Så tanken med dagens ridpass är att hon ska få röra på sig ordentligt utan att behöva spänna sig och försöka göra något svårt. Stora volter och bågar så att hon ska bli mjuk. Hoppas att hon inte är sur i galoppen, för tänkte hon ska få galoppera en hel del, så det blir lite konditionsträning också samtidigt.

Så jobbigt blir det säkert ändå, både för D och mig, men vi lämnar småpåtet ett tag och försöker hitta gasen istället. 😁

Likes

Comments

Gårdagens ridpass gick riktigt bra! Vi jobbade med lite öppna i skritt. Öppna är ju inte min starkaste sida, men sålängesom jag försökte komma ihåg att sitta rakt och lungt i sadeln med avslappnade armar och händer så gick det ganska bra. Vanligtvis lutar jag mig åt 5 olika håll samtidigt och drar upp både benen och händerna till öronen. Typ. 😉

Högervarvets öppna tyckte jag gick bra. I vänster så lade D en knut på sig själv, då hon hade lärt sig att vi skulle göra något just på den sidan, då jag i andra varvet hade tagit öppnan på samma sida hela tiden. Så fört och främst fick jag jobba ett tag med att få henne att gå rakt. Vilket inte var helt lätt. Försökte då istället ta öppnan på en annan sida, och då gick det ok.

Galoppen var så bra! Hon hade en bra rytm i den, vilket resulterade i att volter, i båda varven inte var något större problem. Försökte dessutom tänka på det jag lärt mig på senaste ridlektionen. Dels att försöka få mina skänklar längre bak då jag annars alltid har dem för långt fram, och att inte glömma bort ytterhjälperna. Känns som om min sits blir bara bättre och bättre i galoppen. Jag håller mina händer mer stilla, jag kan slappna av i benen så mina skänklar automatiskt åker lite mer bakåt så de kommer på rätt plats och jag slipper tappa stigbyglarna. Dessutom slutar jag då att klämma med knäna, så då stör jag förhoppningsvis inte hästen så mycket heller.

Likes

Comments