Hur vackert är det inte med solrosor??
En mamma med gröna fingrar och en farmor som vet hur man tar hand om det på bästa sätt🌻Så här fint pryder solrosorna farmor och farfars uterum!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har jag gjort världens bästa cheesecake! Detta är min absoluta favorit. Citron och passionfrukts - cheesecake med digestivebotten. MUMS! Receptet kommer från www.koket.se

En rund springform, 10-12 bitar

-Ingredienser-
Kakbotten:
15 st digestivekex
75g smält smör

Fyllning:
4 st gelatinblad
2 ägg
400g philadelphiaost
2 dl créme fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron- rivet skal + saft

Glasyr:
1 st gelatinblad
1 msk vatten
1 msk socker
4 st passionsfrukter

-Gör såhär-
Botten:
- krossa kexen fint för hand eller i mixer, tillsätt det smälta smöret och tryck sen ut blandningen i en rund springform. Ställ formen i kylen

Fyllning:
- lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i en skål i ca 5 minuter
- dela äggen i gulor och vitor
- blanda gulor, ost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet
- vispa äggvitorna för sig själv till ett hårt vitt skum, vänd ner försiktigt i den andra blandningen
- värm citronsaften i en kastrull på spisen, ta sen av den från plattan
- krama ut gelatinbladen och låt smälta i citronblandningen
- låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten
- häll sen blandningen över kakbottnen och låt stå minst 3 timmar i kylen

Glasyr:
- blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter
- hetta upp socker och vatten i en kastrull
- krama ut gelatinbladet och låt smälta i sockerlösningen
- skrapa ut passionsfrukterna i sockerlösningen, blanda och låt svalna
- håll försiktigt över blandningen på den kylda kakan
- låt stelna ytterligare i kylen

Sen redo att skäras upp och serveras. En helt fantastiskt smakrik och fräsch cheesecake🌟



Likes

Comments

En simpel rulltårta fylld med lemoncurd och kokos, serverad med lite vaniljgrädde. Denna rulltårta slänger man ihop på 5 minuter och sen tid i ugnen + lite fix med det innehåll man föredrar. Idag testade jag med lemoncurd då det var kort datum på burkarna och de behövde förbrukas. Denna är även enkel att göra glutenfri och uppskattas alltid av gästerna oavsett ålder.

Till en rulltårta:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Strösocker att strö över
Innehåll - ex 2 dl sylt (lemoncurd i detta fall) + 0,5 dl kokos

Gör såhär:
- sätt ugnen på 225 grader
- vispa ägg och socker vitt och pösigt
- blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten försiktigt. Blanda till en klumpfri smet
- bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun
- strö socker över ytan. Lägg på ett annat bakplåtspapper och vänd så att bottnen kommer upp. Vänta någon minut och dra sen bort det översta pappret. Låt kakan svalna en stund innan du fyller med sylten och kokos.
- rulla ihop kakan och lägg med skarven neråt

Idag blev rulltårtan superfluffig och som ni ser, väldigt gul. Med ägg från våra egna höns här på gården så blir alla kakorna jag gör med ägg, väldigt gula och fina. Så roligt :-)

Likes

Comments

Godmorgon från landet🍏🍎 Såhär såg det ut i morse 8.00 när jag kom till jobb. SÅ fint!

Likes

Comments

Igår var det söndag och en självklar dag för mig att baka bullar. Med nästan ett kilo äpplen som höll på att bli dåliga och den ruggiga hösten kommande runt hörnet så fick det bli vetebullar fyllda med hemgjord äppelmos. Jag hade önskat lite mer kardemummasmak och sötma i vetedegen men det tar jag med mig till nästa gång. Detta recept kommer från www.tidningenhembakat.se

Ingredienser till ca 25 bullar:
25g jäst
3 dl fingervarm mjölk
1,5 dl socker
1 krm salt
3 ägg
225g rumsvarmt smör
11-13 dl mjöl (jag fick ta lite till då degen var en aning kletig)
Äppelmos (jag kokade min egna på 1 kg äpplen, 0,5 dl vatten, 0,5 dl socker och 1 tsk kanel)
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör såhär:
- smula ner jästen i en stor bunke
- tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp
- tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter.
- låt jäsa under duk i ca 1 timme

- knåda igenom degen och dela den i ca 25 delar, forma varje degbit till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper
- låt bullarna jäsa i 25 minuter under duk. Sätt ugnen på 250 grader
- när den jäst färdigt, tryck en grop i varje bulle med fingret och fyll med äpplemos
- pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över
- grädda bullarna mitt i ugnen 7-9 minuter och låt sen svalna på ett galler

VOILÁ. En perfekt höstfika i det ruggiga vädret. Till nästa gång kommer jag ha pyttelite mer socker och en del kardemumma i min vetedeg. Jag kommer även byta ut äppelmos mot VANILJKRÄM. Hur gott?

Likes

Comments

Mina kanelbullar. Det roligaste jag vet att baka och högt upp på listan av det godaste jag vet att äta. Jag har lite tips och trix som jag har lärt mig på vägen. Ta gärna del av dem!

1. MJÖLET - använd gärna ett mjöl med hög protein- och glutenhalt. Detta kommer förbättra jäskraften och ger ett luftigare bröd. Det man måste vara noga med då är att det kräver en längre bearbetning. Lägg på några minuter på knådningen och se till att degen blir elastisk ändå.

2. SMÖRET - det ska tillsättas rumsvarmt till degen och INTE smält. Det fasta fettet gör degväggarna som innesluter luften i brödet stabilare, vilket ger ett luftigare bröd.

3. Använd inte för mycket mjöl. En deg med för mycket mjöl blir tråkig och hård. Gå inte alltid helt på mjölmängden i receptet då de olika degarna inte alltid är lika varandra utan tillsätt istället lite mjöl i taget och sluta när den är stadig men fortfarande lite kladdig. Lär känna din deg. Är degen sen för kladdig? Då är det bara att tillsätta mjöl vid utbakningen.

4. Inför jäsning - viktigt att jästen löses upp i vätskan innan man tillsätter något annat. En av anledningarna är för att man vill slippa jästklumpar i degen.
Sitt inte och vänta på att degen ska bli färdigjäst. Pyssla med lite annat hemma och titta till den då och då. Jag brukar se och känna på degen och kunna avgöra när den är färdig (den har rest sig till nästan dubbel storlek och när man petar på den med fingret så den sjunker, ska den följa med och resa sig efter igen när man har släppt).

5. Fyllningen - gör smörblandningen så fort du har satt degen på jäsning. Då kan du göra den med rumsvarmt smör (lättare att blanda) och sen låta den kylas ner lite. Är smörblandningen varm när du brer den på den utkavlade degen så kan den börja jäsa och det leder sen till att den blir svårhanterlig när man ska forma bullarna.

Sist men inte minst, det som jag tycker är en stor och viktig del för att lyckas med bullarna är att ha hög kvalité på ingredienserna. Jag har gjort bullar med de allra billigaste smöret, mjölet, kryddor osv. Och sen har jag gjort med bättre ingredienser som har en högre kvalité. Tro mig, det är 2 olika världar. 

Likes

Comments

Idag fyller min kära pojkvän 23 år och det var såklart givet att det skulle bli något gott nybakat till frukost. Han önskade scones och då blev det ett litet annorlunda recept då jag slog ihop 2 st recept och mixade lite med ingredienserna.

Det slutade hur bra som helst och jag inser varje gång jag experimenterar att det funkar utan problem, så länge man har lite koll på vad man har och göra med. Dessa sconesen blev hur goda som helt och dessutom med lite extra fibrer. Roligt att själv kunna stå för de lyckade resultaten. 

Såhär gjorde jag:
- 8 st scones till ca 4 personer. ​​
3 dl fiberhavregryn
4 dl vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl 
1 tsk salt 
4 tsk bakpulver 
100g smör 
3,5 dl mjölk 

- Sätt ugnen på 240 grader
​- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop till en smulig blandning.
​​- Tillsätt till sist mjölken och rör ihop. Låt svälla lite i 5 minuter.
​​​- Forma 8 bollar. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper, tryck till och strö över lite havregryn på varje scones. Skär även ett kors över varje scones med en kniv. 
- Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen 
- Låt svalna en stund och servera sen nybakade​

Servera med valfritt favoritpålägg. Mitt är ost och apelsinmarmelad! 





Likes

Comments

Chokladkaka med kokos och havssalt. Det behövs en rund springform med löstagbar kant.

Ingredienser till en kaka á 8-10 bitar:
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljpulver (funkar också med vaniljsocker)
- 100g smält smör
- 1,5 dl mjöl
- 1 dl kakao
- smör och kokos till bottnen
- flingsalt att strö över kakan

SÅHÄR GÖR DU:
- sätt ugnen på 175 grader
- vispa ägg och socker vitt och pösigt
- blanda i resten av ingredienserna och vispa till en slät smet
- häll smeten jämnt i formen som är smord och täckt med kokos
- strö över flingsalt i önskad mängd och grädda i ca 18-20 min
Servera med grädde eller glass.

Mina bilder visar 4 st kakor då jag gjorde flera stycken här på jobb. Gör så många du vill men ta receptet X så många kakor du gör.

Likes

Comments

Jag har precis bunkrat upp med 4 st kladdiga chokladkakor. En stor svaghet både hos mig och många andra, men vem älskar inte choklad?

Detta recept kom från början från en kollega som jobbade här i köket, sen har det hängt med bland min systers och även mina egna favoritrecept! Jag tänkte dela med mig av både tillvägagångssätt och recept i ett annat inlägg. Just nu är det bara att titta och njuta💝

Likes

Comments

Såhär ser de flesta morgnarna ut på sommaren när jag öppnar på jobb. Det lugnet som jag känner när jag går längs grusgången med nycklarna dinglandes i handen. Doften av allt som växer ute på landet, solen och värmen som smått börjar forma dagen och till sist den underbara utsikten... Den är helt oslagbar med skog, hage och grönska. Nu övergår vi till höst istället och jag hoppas på att få flera soliga höstdagar med glada, fikasugna cafégäster som är redo att njuta av mina bakverk.

Nu till något helt annat som jag satt och dagdrömde om innan. Jag har länge velat testa vaniljbullar eller så kallade solbullar med en kokt vaniljkräm i mitten. Vetebrödsdeg som sen fylls med den hemgjorda vaniljsåsen är oslagbara och jag har på något sätt inbillat mig att det är många krångliga moment i bakningen. Tvärtom, de är busenkla. Det får bli ett projekt nu under min lediga helg att testa mig fram och kanske hitta ett spännande recept som jag kan bjuda mina besökare på. Nu --> läggdags. 

Likes

Comments