Kenya - April
225 dagar har passerat under ett ögonblick och nu återstår endast 36 älskade dagar

Jag får mer och mer panik för var dag som går. Min förväntan inför sommaren i Sverige växer också för var dag som går. Jag tror inte någon av er kan förstå hur jag känner. Det är så svårt att sätta sig in i våran och min situation, om du själv inte upplevt det.

För det första så är allt det nya och uppbrottet från Sverige en upplevelse i sig. Tänk er att ni plötsligt lämnar ert hemland där ni växt upp och levt hela ert liv. Ni tar er helt ensamma till ett nytt land på en ny kontinent på andra sidan jorden. Det enda du har med dig förutom materiella saker är en längtan efter det nya, skräck av att lämna det enda liv du någonsin vetat om och ett huvud som snurrar av alla tankar. Du möts av 80 andra förvirrade ungdomar som nu ska bli din familj och några vänner för livet. Allting är nytt: asfalten taxin kör på, språket som talas, normer och regler, ditt sovrum, skolan, klassen, familjen, klimatet och omgivningen (av att bara nämna några få saker.) Under din första vecka vaknar du upp och tror att du fortfarande drömmer. Det finns ingenting som är som hemma. Kenyanernas ögon tittar på dig så fort du sätter foten utanför gatan. Du har fått så många förhållningssätt, regler och varningar om hur du ska bete dig och hantera krissituationer. Vilket leder till att du aldrig riktigt slappnar av ute i samhället, alla fall inte innan några månader senare. Du har efter en vecka ca 40 nya vänner och fortfarande inte hittat din plats, du har inte lärt känna alla och du får dra din livshistoria ca fem gånger om dagen och presentera dig runt 20 gånger om dagen.

För det andra så upplever du var dag en kontrast mellan fattigdom och rikedom, "svarta och vita", västerlänningar och kenyaner. Stora skillnader i kultur och tradition som är svårt att acceptera. Vardagen i Kenya består av så mycket mer än den du normalt har i Sverige. Ditt hjärta kommer smälta av den kärlek du får av barn och även de vuxna i samhället. Ditt hjärta kommer gå i kras av den misär och alla hemskheter du får se. Ditt hjärta kommer även fatta eld för att ge allt och hjälpa alla till ett bättre liv. Dina perspektiv på livet vänds upp och ner.

För det tredje så kommer du ha det absolut underbaraste året! Det finns ingenting jag hellre skulle vilja göra om, be er göra eller fortsätta göra i flera år till än att vara här.


Nu är det 36 dagar kvar innan jag åker till Sverige. #& dagar proppfyllda av utflykter, aktiviteter och så mycket mer. Vi ska bland annat till Masai Mara nästa helg, till en by en helg, till Nakuru sista helgen. Vi ska även ha utgång som vanligt varje helg, studentfirande, studentmiddag och avslutning med mera. Inte att tala om mitt och Agnes projekt som fortfarande är igång och allt skolarbete och nationella som kryper sig allt tätare in på. Jag njuter av dagarna och ser fram emot den lilla tid jag har kvar.Valborgsfirande och mösspåtagning

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Kenya - April

Mitt påsklov var fantastiskt bra!

Det känns lite bättre inför Juni nu när jag vet att mitt liv i Sverige är bra det också:) Dessutom kommer jag få Kenya-livet och Sverige-livet mer ihop, liksom inbakat i varandra. Jag kommer ta med mig underbara vänner, upplevelser och en enorm kärlek till så mycket som jag för ett år sedan bara kunde drömma om. Jag kommer ha mina Sverige-vänner hos mig samtidigt som jag har alla härifrån, det känns bättre att tänka på att alla kommer följa med mig hem- det blir inte lika hemskt att året snart är över.

Från början hade jag en nedräkning som jag emellertid såg fram emot- nedräkningen av dagar kvar till den fjärde juni. Men nu när jag ser på antalet som snabbt minskar och närmar sig resdagen för var sekund som passerar så känns det inte alls lika bra. En känsla av ledsamhet, rädsla och lycka i ett.
Ledsamhet över att året går mot sitt slut och det faktum att jag snart måste lämna Kenya och SSN.
Rädsla inför hur mitt liv kommer förändras. Rädsla för att vi alla förmodligen aldrig kommer vara tillsammans på samma sätt igen.
En stor lycka för jag har gjort mitt år, jag har haft det vackraste och bästa året under hela mitt liv. Lycka över allt jag fått och upplevt. Även en lycka över att kunna prata med vänner ansikte mot ansikte, lycka över att få krama Linnea godnatt varje kväll, bo hemma hos mamma och pappa och hälsas godmorgon av katterna.

Likes

Comments

Kenya - Mars

Varför vill människan alltid få det hon inte har?
Varför har vi alla denna ständiga längtan efter det vi inte kan ha?
Varför vill människan alltid vara det hon inte är, oberoende på just vad hon är?

Alla människor är olika. Precis som alla djur och växter är olika. Individer som har individuella utseenden, viljor och egenskaper.

Jag har länge velat ha brunt, lockigt hår. Samtidigt som jag mött flera vars önskan är att ha mitt hår. Detta är ett exempel som går att använda vid alla möjliga olika situationer. För det är sanningen, människan är helt enkelt inte nöjd med det hon blivit välsignad med. Vilket såklart är absolut bullshit och ingenting annat.

Min vän talade med en kenyans kvinna för någon månad sedan. De förde en diskussion kring just det ämne jag just nu skriver om, längtan efter det vi inte har. Den kenyanska kvinnan så en sak som sedan dess aldrig riktigt lämnat mig eller låtit mig vila från de snurrande tankarna som konstaterandet hon sa gav mig. Hon berättade om hur du och jag vill ha det som inte är till för oss. Om hur Kenyaner, om hur hennes vänner, använder tvål och kosmetika som bleker deras hy. För deras hud är färgad och de vill då ha den färg de inte blivit tillägnade, människan hon vill ha det som inte är hennes att ha. Det är skadligt för hälsan att använda dessa produkter som bleker deras vackra hud och det är minst sagt galet och fel. Alla människor är vackra, det vackra sitter verkligen inte i hudfärgen. Att en ung vacker kvinna, precis som denna kenyan som talade om hur hennes väninnor ville ha det som de inte hade, en annan hudfärg, ska bleka sin hud är helt upp mot väggarna helt fruktansvärt fel.

Åt motsatt håll kan jag och mina vänner komma på oss att fastna i tankar kring hur vårt liv i Kenya sett ut om vi hade en annan hudfärg. Ty skillnaden mellan "svarta och vita" är enorm. Att jag sticker ut bland mängden, det är bara fakta. Min vilja är att jag inte sticker ut bland mängden, att jag inte sticker ut på grund av min hudfärg. Precis som min vilja är att ingen någonstans någon gång sticker ut eller får uppmärksamhet på grund av sin "avvikande hudfärg".

Varför vill människa ha det hon inte blivit välsignad med?
Varför kan hon inte bara acceptera att vi alla är olika men lika vackra?
För vårt utseende definieras inte av vår hud,det vägrar jag tro.

Du och jag är jämlikar. Jag som en Kenyan, en Kenyan precis som en Svensk.

Dina handlingar speglar dig i ditt sköraste tillstånd, i ditt sanna jag.

Varför kan då inte människan spegla sina handlingar och se vem man är, ändra på sina handlingar för att ändra på den du är, istället för att ändra på din spegelbild- ändra på din hudfärg för att ändra på den du är.

Människan, hon vill ha det hon inte har. Människan borde vilja ha det hon inte har i hopp och tro om att fortsätta kämpa för att nå dit hon vill. Men detta bör inte tillåtas kring materiella saker så som statusprylar, sitt utseende eller sin hudfärg. Det människan borde vilja ha är kärlek och lycka. Kärlek och lycka, det går inte att uppnå tack vare sin hudfärg. Utseendet är obetydligt i kärlek och lycka.

Förtryck och rasism har satt sina spår. Djupa spår som bland annat präglar dessa kenyanska kvinnors vardag. Att människan vill ha det hon inte har, att hon vill ha det hon ej blivit given vid sin födelse, det är tyvärr så det idag ser ut.

Likes

Comments

Kenya - Mars

Hejj!

Idag genomförde jag och Agnes absolut första steget för de föräldralösa barnen i Kawangware och för deras framtid! Vi donerade mat, hygienartiklar samt lite mediciner till barnhemmet, allting tack vara de pengar som ni där hemma har donerat till barnen! Imorgon har vi ett inbokat möte med Jonah där vi ska diskutera kring hur vi ska fortsätta och det hur vi genomför projektet på bästa sätt. Alla på barnhemmet är så otroligt tacksamma och lyckliga över den hjälp de nu får. Gloria (ansvarig över barnhemmet) bad mig hälsa till alla som hjälpt till och tacka så innerligt mycket och hon önskar er all lycka i framtiden!

På barnhemmet hade de fått en kaninunge som var endast tre veckor gammal. De har två andra kaniner som då fick denna lilla sötisen! Hon kissade på Agnes, förmodligen eftersom hon ville tillbaka till min famn;) Det var mysigt att få krama om en så fluffig liten sötsak.

Varje gång som jag och Agnes kommer till barnhemmet, så känns det alltid lika bra. Gloria som kramar om oss, bli välkomnade hem, få kärlek av barnen och vara en del av någonting så skört och vackert.

Puss o kram!

Likes

Comments

Kenya - Mars

Hej igen!

Lite bilder från en mysig middag och från vår ännu mysigare frukost ute på savannen. I Fredags åt jag, Nathalie och Agnes på Pheonician på Junction, vi hade en underbar kväll- precis som alltid när vi är tillsammans! Vi bestämde oss för att köpa någon lite roligare och finare dricka inför kvällen hemma på internatet, vi ville göra lite dyckeslekar mm. Så med det sagt så köpte vi fin saft/vin utan alkohol i sötaste flaskan som fanns och spenderade kvällen hos mig och skrattade tills vi inte kunde skratta mer.

Det är just de stunderna som jag kommer längta tillbaka till, det är de stunderna som gjort hela min resa värd och anledningen till varför man fortsätter kämpa. Vi åker på safaris och utforskar Kenya med mängder av upplevelser, men den egentliga orsaken till varför jag är fullständigt förälskad i tillvaron är alla mysiga stunder som blir en delav vardagen. Alla mysiga middagar, sing-star kvällarna, pyjamaspartyn, naken-party nör det är varmt, volleyboll turneringar mitt i natten, kvällsfika där vi sitter i timtal och bara pratar och skrattar. Det är alla dessa händelser jag kommer bära med mig djupast in i hjärtat. Alla stunder där jag så tydligt märker hur mycket jag älskar dessa människor och när jag märker att de även älskar mig. Jag är en annan person än när jag lämnade Sverige, precis på samma sätt som ingen här är samma person som för ett år sedan. För vi har utvecklas och mognat tillsammans. Jag hade aldrig klarat av det här utan Agnes stöd vid svåra stunder, utan Elmers torra Göteborgsskämt när man är ledsen, utan Nathalies vackra leende och hennes sätt att alltid lyckas få en på bra humör. Jag kan nämna alla fina människor som finns här, men då får jag skriva i några timmar. Jag mår så bra på detta internat där jag funnit alla mina vänner. Vänner jag vet jag kommer ha kvar livet ut.

Hur kommer mitt liv i Sverige se ut när jag i sommar kommer hem? Kommer det vara som om jag aldrig åkte? Som om jag varit borta flera år? Viktigast av allt, hur ska k´jag klara mig utan min nya familj? Hur kommer det bli utan någon som kommer och stör i pluggandet, utan någon som väcker mig på morgonen och utan alla som känner mig för väl och som jag älskar?

Likes

Comments

Kenya - Mars

Bilder från Ol Pejeta där vi hade vår fältstudievecka. Imorgon är det fredag och jag är så himla taggad! Har varit ett flertal sjukhusbesök, känns som onödig tid som tas ifrån skolan. I eftermiddag ska jag iallafall göra någonting som jag tycker om, nämligen gå till Masaai Market! Jag och Agnes ska gå om fyrtio minuter, får se om någon mer kanske hänger på! Tiden går så otroligt fort just nu. Känns på riktigt som om det var jullov för två veckor sedan och lördag för två dagar sedan... Min läkare var idag två timmar sen till mitt bokade besök, lite störande men jag fick läst en del i min svenskabok. Tror den bokan aldrig kommer ta slut, den är från början av 1900-talet och språket är ibland knappt förståeligt.

Pussar och kramar!

Likes

Comments

Kenya - Februari

(Bilderna är ifrån mitt senaste besök på barnhemmet. Jag och Agnes åkte dit och lärde barnen göra sina egna armband och halsband med små gummiband.)

I mitten av slummen i Kawangware finns det ett barnhem.

Fakta om slummen.

´2009 var befolkningen 133 300

´Ca 65 % av befolkningen är barn och ungdomar

´Majoriteten av befolkningen lever under $1 (extrem fattigdom)

´Vanliga sjukdomar: HIV och lunginflammation pga ohälsosamt och smutsigt dricksvatten


Fakta om barnhemmet.

´Barnhemmet

´25 barn i skolåldern

´10 000 Kenyanska Shilling i skolavgifter per månad

´2 500 Kenyanska Shilling i hyra per rum per månad


Vad behöver de hjälp med?

´Det finns inte tillräckligt med mat.

´De har inte råd att betala hyran.

´Brist på utrymme och möbler.

´Sängarna är på bristningsgränsen och de sover två tillsammans i nittiosängar.

´Skolavgifter och skolmaterial kan i dagsläget inte prioriteras.

´Kläder samt hygienartiklar har de ett ständigt behov av.

´Engagerade vuxna som är på plats och ger dem kärlek och uppmärksamhet.

´Det finns knappt några leksaker.


Vad du och jag tillsammans kan göra för barnen och en bättre framtid!

´Barnen behöver mat för att må bra och få en bra hälsa.

´De behöver hygienartiklar för att hålla sig friska och kunna ta hand om sig.

´De behöver även ett mer utrustat boende och hjälp med hyran.

´De behöver även hjälp med att betala skolavgifter och skolmaterial, utan utbildning finns det ingen framtid.


´Genom donationer kommer vi att genomföra detta.
Beroende på hur stor summa vi i slutändan kommer få ihop så kommer vi kunna göra olika mycket.
´Mat är det som kommer prioriteras först, hygienartiklar och hjälp med hyra samt skolavgifter.
´När vi är klara med insamlingen och har genomfört förbättringarna och hjälpt barnhemmet och barnen till ett bättre liv, då kommer alla som medverkar mottaga ett tackkort med bilder och förklaringar om vad vi gjort och skillnaden ert engagemang gjort.


Alla bidrag räknas, oavsett summa!

´Västvärldens syn på pengar och hur mycket de räcker till, det är en helt annan värld är här.
´Detta kanske ger lite mer insyn i vad tio kronor kan göra för skillnad- En elev i Kenya får 12 svenska kronor om året från staten som ska räcka till skolmaterial. En stor del av Kawangwares befolkning lever på under en dollar om dagen.
´Alltså, allting som du donerar kommer göra skillnad.
´För 900 kr kan vi betala skolavgifterna för barnhemmet för en månad.
´Varje dag, varje månad och varje år som du och jag hjälper de behövande, gör en sådan otroligt stor skillnad.
´Ett restaurangbesök för dig, med samma summa pengar kan vi betala hyran för pojkarnas sovrum i barnhemmet i en månad.
´Vi vill ge barnen en bättre vardag och tron på en ljusare framtid. Med din hjälp är detta möjligt.


De föräldralösa barnen i Kawangware behöver din hjälp.
Skicka ditt bidrag via swish till 0761729227 tillsammans med din mailadress.

Tack för din hjälp!


Likes

Comments