Header

Förra helgen fick jag äntligen träffa mina vänner Marika och Kaori igen! Det var ungefär två år sedan jag träffade Kaori sist jag var i Japan och Marika nästan tre år sedan innan hon åkte hem från Sverige.


Den här gången träffades vi i Kagoshima, Marikas hemstad. Det var första gången för mig att åka dit och med shinkansen från Hakata-station här i Fukuoka tog det ungefär en och en halv timme att åka dit. Inte så lång tid så förhoppningsvis kommer jag åka dit igen under min tid här.

Jag stannade bara en natt i Kagoshima men vi hann med fika, barbecue, spela spel, golf, jättegod tonfisk, lite sightseeing, glass och bara umgås och prata med varandra. Eftersom Marika bor hos sina föräldrar var även de med på det mesta vi gjorde. Tyvärr har jag fortfarande lite svårt med att endast kommunicera på japanska så var svårt att hänga med i deras konversationer. Får se till att bli bättre snart!

De hade även två små söta katter vilket gjorde mig glatt överraskad. Den ena var 16 år gammal och höll sig mest för sig själv och den andra var ett år och bet en om man försökte klappa den. Jättesöta!


På lördagskvällen åkte jag och Kaori tillsammans tillbaka till Fukuoka för att hon skulle stanna över natten hos mig och sedan flyga till Tokyo på söndagen. Jag visade henne skolans campus och hon tyckte som jag att det är jättestort. Det är extra fint nu när höstlöven har börjat komma tycker jag.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har några veckor av universitetslivet här i Japan passerat. Än så länge har ingen katastrof inträffat, hyrorna har blivit betalda, lägenheten är hel och jag gav mig inte ens ut i typhonen igår. Känns väldigt annorlunda att behöva tänka på om det är för osäkert att gå ut på grund av vädret.


Jag börjar förstå vad som sägs på föreläsningar lite mer nu än första veckan. Fast vissa lärare förstår jag fortfarande inte alls vad de pratar om.

Den här terminen läser jag åtta olika kurser där vardera har en föreläsning per vecka. Från och med nästa vecka kommer jag även ha två japansklektioner i veckan vilket kan behövas med tanke på att alla andra kurser är helt på japanska. I några av kurserna har vi inlämningsuppgifter som ska göras varje vecka eller några gånger under terminens gång. Andra kurser har övningsuppgifter som vi ska lösa mitt under föreläsningens gång vilket kan bli extra förvirrande när man inte ens förstår vad uppgiften frågar om. Och i vissa kurser står bara läraren och pratar till sin power point. Svårt att säga vilket jag föredrar mest, beror för det mesta på hur bra läraren är.


Vad mer har jag haft för mig sedan sist.

Jag har fyllt år och fått mitt egna lilla födelsedagskalas, det är tydligen inte okej att inte fira sin födelsedag enligt japaner. På fredagen samma vecka blev jag även bjuden på tårta av medlemmarna i mitt lab när vi hade välkomstmiddag. Det var sång och allt så fylla år har jag gjort ordentligt nu i alla fall.


Vi har haft brandövning i studentbostäderna och haft välkomstmiddag med dem också. Träffade ytterligare tre svenska studenter förutom mig och Emma. Ska tydligen finnas ännu flera som är här nu, populär plats för svenskar.


Jag har köpt en cykel. Den fungerar jättebra förutom att den endast har handbroms och den ena fungerar inte riktigt. Är stor chans att glömma att det inte går att bromsa med pedalerna men än så länge har jag klarat det rätt bra. Jag har en process varje morgon innan jag sätter mig på cykeln att först kolla så inte någon spindel har bestämt sig för att bosätta sig under min sadel. Vill verkligen inte sätta mig på cykeln och märka att jag har en spindel under rumpan, nej tack. Finns väldigt mycket spindlar här så jag tar inga risker!


Den här helgen som varit var jag på ännu en välkomstmiddag. Den här var tillsammans med den internationella föreningen KUIFA. Den var lite mer centrerad runt alkohol med det gick lika bra att bara njuta av den goda maten och lära känna lite nya människor utan att dricka något.


Sen har jag säkert haft för mig massor av andra saker, som att prova min coola micro som också är en ugn, men det här får räcka för den här gången. Ha det så bra!

Likes

Comments

Nu har jag varit i Fukuoka en vecka till. Sakta men säkert börjar jag vänja mig vid livet här i Japan.


Vädret är fortfarande alldeles för varmt och det är lite svårt att hänga med i språket. Alla mina föreläsningar är på japanska så jag förstår nästan inget när jag är där. Därför måste jag tillbringa ett antal timmar med att översätta dem i efterhand, lite opraktiskt med hoppas jag kan förstå bättre snart. Varje morgonlektion börjar här med att jag sitter i klassrummet och badar i svett. Har nästan bara uppför till skolan och märkesbacken på LiU är inget i jämförelse med hur många trappor jag måste gå i för att komma till föreläsningssalarna här. Fick höra att Ito campus som jag studerar vid är det största campus i Japan. Så rätt stort är det ändå.


Jag har inte hunnit testa på alla mina kurser än för vi har haft ledigt både måndag och fredag den här veckan. De flesta kurserna verkar kul men som sagt är det väldigt svårt att hänga med. Bara jag inte missar att läraren säger om vi ska ha inlämning eller prov till nästa lektion så ska det nog gå bra.


Något annat som är svårt med det nya livet i Japan är vilka matvaror jag ska köpa och vad för mat som går bra att laga i mitt lilla kök. Det är även väldigt långt till mataffären så man måste planera sina inköp väl. Antagligen är det något jag lär mig med tiden. Har blivit mycket ris de senaste dagarna, tur att det är så gott ris i Japan.


Vad som är tur är att maten i skolan är så billig så jag behöver inte ta med mig lunchlåda. En hel måltid med sidomeny kostar ungefär 30 kr, hade varit något om det kostade så i Sverige. Studenterna här tycker det är dyrt att köpa en hamburgemeny för 50 kr.

I fredags var vi lediga för att studenterna skulle ha tid att förbereda inför skolfestivalen som skulle hållas i helgen. Jag hjälpte faktiskt också till lite med att förbereda mat som en av de internationella föreningarna skulle sälja.


På lördagen gick jag tillsammans med Emma som också är här från LiU och tittade när hennes rumskamrater uppträdde. De var jätteduktiga men var konstigt att det nästan bara var vi som kom och tittade. Efter det gick vi tillsammans och kollade runt på allt annat som hände på området. Det var jättemånga olika klubbar som sålde massor av olika sorters mat och sötsaker. Jag provade friterad glass för första gången och det var så gott! Det var även många studenter som verkligen hade gått in för festivalen och klätt ut sig, jättefina!


Vi gick inte runt så länge på festivalen för det var varmt och solen var jättestark, för mycket för svenskar som knappt har det så varmt på sommaren. Idag avslutade de festivalen med att skjuta raketer på kvällen vilket jag inte alls var beredd på. Tror de sköt dem ganska nära från där jag bor så när det började smälla var det jättehögt och det kändes som hjärtat stannade så rädd jag blev. Trodde det var över och att Nordkorea börjat släppa bomber över Japan.

Likes

Comments

I torsdags anlände jag till Osakas flygplats efter ungefär ett dygn på resande fot. När jag väl var där irrade jag runt kring Umeda station för att hitta mitt hotell. Till slut hittade jag det genom att springa mellan de gratis wifi platserna som finns och lite hjälp från Felix. Efter det var avklarat åt jag middag med min vän Yuka som bor i Osaka och sedan väntade en god natts sömn efter den långa sömnlösa resan.

Efter att jag checkat ut från hotellet på fredagen tillbringade jag dagen genom att promenera runt i Umeda och kolla runt i massa butiker. När jag var så trött att jag höll på att somna medan jag gick, mestadels på grund av tidsskillnaden, satte jag mig i ett café och drack matchalatte. Medan jag satt där gladdes jag av upptäckten att det fanns edurom. Antagligen fick jag in det från universitetet som fanns tvärs över gatan.


På kvällen fick jag testa på att göra min egna soba tillsammans med Yuka och hennes morbror. Det var väldigt simpelt samtidigt som det var svårt. Kul och det smakade gott! Efter vi var färdiga där tog de med mig för att äta på en isakaya, vilket är en typ av restaurang dit alla kontorsarbetare går efter en lång dags arbete för att slappna av med öl och god mat. Det var intressant att få uppleva den sidan av japans kultur och det som kändes mest annorlunda mot Sverige var den höga ljudnivån och att alla rökte vid sina bord.

Under helgen fick bo hemma hos Yuka och hennes familj. De var väldigt trevliga och trotts att de inte var något vidare bra på engelska ville de gärna prata med mig och ställa en massa frågor om Sverige. Det var kul att få dela med mig av min kultur samtidigt som de delade med sig av sitt hem och sin kultur. Några av de saker som utmärker det typiska japanska hemmet är att vid toaletten finns inget handfat utan det finns i ett förrum till duschrummet där det finns både dusch och badkar, för man ska ju ta ett bad innan man går och lägger sig på kvällen. Alla har tofflor på sig inomhus och det finns aldrig en diskmaskin.


På lördagen åkte Yuka, jag och hennes pappa en tur till Kyoto. Där tittade vi på Ginkakuji templet, åt japanska mat och fika i området samt gick längs "filosofiska vägen". Det ska tydligen vara än väg många personer har gått och tänkt på viktiga saker om livet. När vi kom tillbaka till Osaka mötte vi upp Yukas mamma och åt nabe tillsammans på en restaurang.

Söndagen blev en till shoppingdag utan att vi direkt köpte något. Men vi åt god mat och provade den nya frappuchinon på Starbucks. Den kvällen bjöd de över Yukas bror och hans fru och lilla son. Vi gjorde okinomiyaki och yakisoba, väldigt gott! Hennes bror var väldigt intresserad och frågade ännu mer om alla möjliga saker om Sverige. Kul att kunna förvåna folk med saker som jag tycker är helt självklara. Som att dricka kranvatten.


Tidigt på måndag morgon blev jag skjutsad till Osakas flygplats för att komma med mitt flyg till Fukuoka. Vad jag gjort här de senaste dagarna kan ni läsa i mitt förra inlägg. Men under mitt år här i Japan hoppas jag att kunna komma tillbaka till Osaka och hälsa på dem igen. Kanske kan jag förvåna dem med att ha blivit riktigt bra på japanska.

Likes

Comments

Nu har jag äntligen kommit på plats vid mitt universitet i Fukuoka. Det är så varmt här och fuktigt! Svetten rinner bara av att man lever.


Jag bor i ett studentrum ungefär en kilometer från universitetet. Det är jättefint och nyrenoverat men lite jobbigt att inte elräkningen ingår i hyran.


Idag registrerade jag mig, träffade min professor och blev tilldelad ett laboratorie. Alla japanska studenter blir tilldelade ett sådant beroende på vilket område man studerar. Min professor kunde tala engelska men jag har märkt att det är bäst att jag kommer igång ordentligt med japanskan så fort som möjligt. Det är få som är riktigt bra på engelska och kurserna kommer hållas helt på japanska.


Som jag förstått det så är det först nästa vecka jag kan börja registrera mig på olika kurser men innan jag kan skicka in registreringen måste jag gå runt till alla kursansvariga och fråga om det är okej för dem att jag tar den kursen. Känns lite konstigt jämför med hur vi har det i Sverige.


Under de tre dagar jag har varit här har jag hunnit kolla runt lite på universitetsområdet, lärt känna området där man kan köpa mat och allt annat nödvändigt tillsammans med min supporter, öppnat bankkonto samt varit på jakt efter en laddare till min dator eftersom den jag hade med mig inte fungerar här, hittade en konverterare till slut.


Jag fick även lära mig direkt när jag kom hit att jag ska hålla mig borta från djuren här, man vet ju inte om de kan vara farliga. I morse när jag tittade ut genom mitt fönster såg jag något brunt gå borta i skogen vid mitt studenthus och sedan försvinna. När den sedan kom tillbaka såg jag att det var ett vildsvin följt med fyra små ungar. Så jag ska nog följa rådet att hålla mig borta från skogen och djuren där

Likes

Comments

Hej!


Snart är det dags och jag kan fortfarande inte förstå att det händer.

Om två veckor åker jag till Japan för att stanna där i ett år. Ett år! Svårt att förstå, jag vet.

Mina känslor är väldigt blandade. Spänning, glädje, nervositet, oro, saknad, förväntansfullhet, tveksamhet.

De värsta känslorna, förutom att jag inte vet hur jag ska klara mig igenom kurser på japanska, kunna leva upp till det som förväntas av mig i Japan, eventuella naturkatastrofer och bomber från Nordkorea, är att jag kommer sakna min pojkvän så jag blir galen! Ännu värre är nog när jag tänker på hur mycket han kommer sakna mig. Allt bra kommer med en baksida här i livet, som man kanske inte riktigt brukar säga.

Men i slutändan tror jag på att allt kommer bli bra och att jag kommer få en fantastisk upplevelse.


Nog om det nu. Kanske en liten sammanfattning om var och varför jag ska till Japan nu för er som inte vet.

På Linköpings universitet läser jag en femårig civilingenjörsutbildning med japansk inriktning. I utbildningen ingår det att tredje året av studierna ska man åka utomlands och studera. Av de olika universitet LiU har avtal med i Japan valde jag att söka till Kyushu University som ligger i Fukuoka. (Eftersom nästan ingen jag berättat för vet var det ligger visar jag en karta här under.) Min ansökan blev godkänd och nu ska jag studera ett år i Japan där minst femtio procent av kurserna ska vara på japanska.


https://i.pinimg.com/originals/84/12/5a/84125a3525982c85ae6e3f3e543d4611.jpg

Under det senaste året har jag lagt ner många timmar på att söka universitet, göra kursplaner, fylla i diverse dokument, skicka mejl, hitta bostad, söka visum och många fler saker. Jag tänker inte ta upp alla steg här och nu, det skulle bli alldeles för långdraget. Kanske i ett senare inlägg om intresset finns.

Nu har jag i alla fall fått ordning på det mesta som ska vara gjort innan avfärd, med några få saker kvar som att pack en väska för hela året. Så den sista tiden innan jag åker försöker jag tillbringa så mycket jag kan med min familj, mina vänner och min pojkvän förstås.


Jag har planer på att försöka hålla bloggen igång under mitt utbytesår så håll er uppdaterade!

Likes

Comments

Nu har jag skrivit tredje och sista tentan för höstterminen 2016. Det känns bra, jag väntar med spänning på att få veta mina resultat.

På måndag börjar den nya terminen med många spännande kurser, hoppas jag. Under den dag jag har på mig att vila upp mig inför det som komma skall ska jag få träffa min familj lite och fira pappa som fyllde år idag i efterhand.

För att börja min återhämtning och uppladdning har jag ätit god mat ikväll, laxburgare och sötpotatispommes, och gjort "glass" av frysta bär. För att avsluta kvällen ska jag se på första säsongen av Sherlock, jag kan inte se den senaste än för jag ska se den tillsammans med Felix, då får man roa sig med det som finns.

Eftersom jag inte tog kort på maten jag gjorde idag får ni se det jag gjorde förra veckan efter jag skrivit den tentan. Vegetariska sushirullar och avokadoglass som kanske ser jätteäcklig ut men var himla god! Ska göra det igen så fort jag har avokado hemma, 10/10!


Ha en trevlig kväll!

Likes

Comments

Ett nytt år är här och vi får hoppas det blir minst lika bra som de som redan varit.

Min nyårsafton var väldigt lugn, jag gick faktiskt och la mig innan tolvslaget för Felix hade migrän. Det fanns inte så mycket annat att göra än att sova då. Men jag är inte sur för det, det är inget fel på att sova lite extra och vi hade redan hunnit äta middag och spela bingolotto. Vi vann till och med mer än vad lotterna var värda. Här är lite bilder från nyår och den senaste veckan.

Under samma dag bakade jag en blueberry cheescake (som var jättegod!) och fick ett kort besök av Morganne som kom med en julklapp till mig. Det var en fint inslagen handkräm i en jättegullig pandaburk. Jag har inte hunnit använda den så mycket än men jag tycker den luktar gott och återfuktar bra. Tack så mycket!

Idag har jag varit trött större del av dagen, men då kommer jag förhoppningsvis sova extra bra inatt. I morse gick jag upp tidigt för att träna med Morganne, jag klarade 45 kg i benböj och 65 kg i marklyft vilket är 5 kg mer i båda än i tisdags, det går framåt! Det var nog en av anledningarna till min trötthet och att jag har tenta imorgon så jag är lite nervös. Det är alltid skönt när en tenta är över dock så jag ser fram emot att ha gjort den.

Ha det bra till nästa gång!

Likes

Comments

Idag lämnade jag Åtvidaberg för den här gången och fick skjuts hem till Ryd med min packning full av saker och mat jag fått under de senaste dagarna.

Eftersom jag för ovanlighetens skull hade en hel eftermiddag och kväll ensam i Linköping framför mig planerade jag en träff med Morganne, som jag inte hade träffat på hur länge som helst! Vi bestämmde oss för att kolla vad årets mellandagsrea hade att erbjuda, trots oron över folkmassor och människor som letar runt som galningar efter de bästa erbjudandena. Det var inte så illa ändå och båda hittade lite saker vi ville ha. När vi började blir trötta och jag kände att jag inte borde köpa mer saker tog vi det lugnt och åt sushi innan vi åkte hem.

Här är bilder på det jag köpte under dagen.

Kläderna till vänster köpte jag på H&M och de till höger på Monki. Det syns inte så bra på bilderna men den första tröjan glittrar jättefint och har en mer rosa färg och kjolen är mer grön än vad som syns här. Läppbalsamet köpte jag på Body Shop, för jag kände att jag behövde just ett sådant.

Kan inte fatta riktigt än att jag köpte ett par jeans. Jag har aldrig på mig jeans! Det ska bli spännande att se hur mycket jag kommer använda dem.


Under kvällen har jag bara tagit det lugnt, packat upp mina saker, tänt ljus och tittat på anime. Känns nästan lite ensamt här nu när jag varit med min familj de senaste dagarna. Men imorgon ska jag få träffa Felix igen så då blir allt bra!

Hoppas alla har haft en bra dag och ta det försiktigt om ni ska ge er ut i rean.

Likes

Comments

Nu är jag hemma i min lägenhet i Linköping, men bara för en natt. I morgon ska jag åka till Göteborg och tillbringa några dagar med Felix där innan vi åker tillbaka hit för att fira nyår.

Men eftersom jag är hemma har jag lyckats packa upp alla julklappar jag fick i lördags och tagit lite bilder på dem. Jag har fotat det mesta men inte riktigt allt.


Först vill jag visa den fina presenten jag fick ifrån Felix. Eftersom vi inte var tillsammans på julafton firade vi jul en vecka tidigare. I det fina paketet var det en armbandsklocka i vitt och guld från Kate Spade New York. För några veckor sedan tappade jag min klocka jag köpte sist jag var i Japan så jag behövde en ny. Den här var väldigt fin också och gjorde mig jätteglad!

Från familjen fick jag ganska mycket saker så jag bestämde mig för att ta med allt i en bild, så får ni titta efter själva vad för spännande saker jag fått. Förutom det som är på bilden fick jag bland annat en ny huvudkudde (som jag behövde!), presentkort och pengar.

Jag trodde det body butter som har ros-doft skulle glittra eftersom det hette "Instant glow" men tyvärr inte. Det luktade gott och återfuktade bra iallafall.


Tack så jättemycket för de fina presenterna och hoppas alla blev nöjd med de presenter jag gav dem.

Likes

Comments