Header

Fördjupningsarbetet är klart och nu är det dags att utvärdera hela arbetet kring det. Det har verkligen varit kul att jobba med detta arbete och jag är faktiskt riktigt nöjd med slutresultatet. Visst finns det lite små saker som kunde gjorts bättre, men för att vara jag som gjort det är det riktigt bra, då jag inte jobbat med garageband så mycket.

Jag började hela arbetet av låten jag skulle spela in i garageband. Använde mig av en klaviatur för att spela in alla instrument jag skulle ha med. Jag gjorde alltså en mashup på tre låtar: Whistle - Flo RIda, Dynamite - Taio Cruz och Save Tonight - Eagle-Eye Cherry. Idén och ihopsättningen de tre låtarna var inte så svårt då jag gjort den en gång innan. När jag gick på högstadiet så gick jag i en musikklass och då gjorde jag och min kompis Vilma en mashup på dessa tre låtar. Vi hade först bara blandat Whistle och Dynamite. Sen bad vi vår lärare lyssna på det och då tyckte hon det lät som att Save tonight spelades. Så då fick vi idén ifrån henna och passade in den låten också. Så jag tyckte det kunde bli kul att spela in den nu när jag väl fick chansen till att prova på detta och att verktyg till att faktiskt kunna göra det.

Jag började med det lättaste instrumentet, pianot. Fick spela om den ett flertal gånger då jag aldrig blev nöjd, för tyckte inte det var i takt även fast jag hade trummor för att hålla takten. Men till slut blev jag helt okej nöjd så jag började spela in basen. Då spelade jag bara en ton på varje ackord eller vad man ska säga.

Låten Whistle med Flo Rida är bara visslandet med i början, så egentligen är inte den låten med jätte mycket. Men ändå lite. Först tänkte jag att jag skulle vissla in det, men sen är jag så dålig på att vissla så jag sökte på Youtube, hur man spelade Whistle på piano och lärde mig då vissla delen på piano. Men sen för att få med låten lite mer i låten så spelade jag in det på hela versen och en version på refrängen. Då fick låten en mer helhet i hela låten.

När jag spelat in piano, basen och visslandet så ändra jag trummorna så att jag tyckte det passade mig. Jag använde mig bara av pukorna och fot trumman eller vad den nu heter. Tyckte det lät bäst på detta. När jag gjort det så sparade jag ner projekten till en mp3 fil och skickade till min kompis Julia för att få lite tips och tricks för att kanske göra den bättre. Då hon jobbar mycket med musik då hon går estet musik och sedan släpper skriver egna låter och sånt, så tänkte jag att hon var perfekta människan att fråga om tips. Så då gav hon mig tipset att kvantisera instrumenten, hade ingen aning om vad det var för något, men hon förklarade för mig att det gjorde att inspelningarna kom i mer takt om man kvantiserade dem. Så jag kvantiserade alla instrument inspelningar med 1/16 not. Helt plötsligt blev allting mycket bättre. Sen tyckte hon att jag kanske skulle ha någon fiol i andra versen eller något så att det inte skulle bli så enformigt. Jag testade massa olika fioler och violer men tyckte inte riktigt någon lät bra. Sen hittade jag något slag "piano" som hette "something strange" tyckte det lät coolt så körde på det!

I slutet av låten så är det en lugn del där det efter refrängen i låten Dynamite går över till en vers i låten Save tonight. Där har jag bara piano, men provade med att spela melodin där som fiol. Men melodin blev helt fel i jämförelse som jag sjöng och när jag märkte det hade jag inte riktigt tiden att lära mig den melodin igen och spela om det. Så körde bara med piano där i slutet ändå. Det lät ändå bra tyckte jag och blev ju mycket bättre sen när sången kom på.

Sången hade jag stora problem med, för när jag sjunger utan nånting så tycker jag att min röst låter bra, men sen när man spelar inte den då är det som någon helt annan sjunger. Kanske inte för andra som lyssnar på det men för mig var det så. Så jag spelade även som sången ett flertal gånger innan jag faktiskt blev nöjd. Det krävdes lite att jag blev irriterad, skrek lite och typ gav upp flera gånger. Men till slut blev det ändå bra.

Och här ovanför ser ni slutresultatet på projektet. Jag kom på att jag kunde kopiera filer och sen klistra in dem på nästa ställe som det spelades likadant. Det hjälpte mig mycket må jag säga, för tyckte det inte lät likadant innan. Tyckte det var svårt att spela likadant genom hela låten vill säga. Men när jag kopiera och klistrade in så blev det till slut riktigt bra!

Mitt sista problem jag hade var att välja rätt "voice" i garageband. Det finns ju så man kan välja olika röster, så man kan till exempel få sin röst att låta som en robot osv. Men jag velade mycket mellan "Narration Vocal" och "Bright Vocal". Visste inte riktigt vilken som lät bäst alls. För kunde verkligen inte bestämma mig, så då tog jag hjälp av mina vänner. Jag bad tre vänner lyssna på båda versionerna och sen säga vilken dem tyckte lät bäst. Alla tre svarade samma sak och tyckte "Narration Vocal" lät bäst, så det fick bli den. Nu visar det fel på bilden här ovan dock, men det ska stå "Narration Vocal".

Jag hade från början tänkt att jag skulle göra en lyric video till låten, men det blev inte riktigt så då tiden inte riktigt räckte till. Men inspelningen av låten har ändå tagit en stor del av tiden faktiskt, mer än vad jag hade tänkt mig innan. För fick spela om en del grejer och sen spelade jag in mer instrument och sånt än vad jag kanske hade tänkt från början. För kom på en massa saker efter hand som kanske skulle låta bra och så. Sen hände det lite saker privat som gjorde att arbetet stannade upp litegrann. Men även fast det inte skulle ha hänt så tror jag ändå inte jag skulle hunnit med att göra videon till låten ändå.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments