Header

Fördjupningsarbetet är klart och nu är det dags att utvärdera hela arbetet kring det. Det har verkligen varit kul att jobba med detta arbete och jag är faktiskt riktigt nöjd med slutresultatet. Visst finns det lite små saker som kunde gjorts bättre, men för att vara jag som gjort det är det riktigt bra, då jag inte jobbat med garageband så mycket.

Jag började hela arbetet av låten jag skulle spela in i garageband. Använde mig av en klaviatur för att spela in alla instrument jag skulle ha med. Jag gjorde alltså en mashup på tre låtar: Whistle - Flo RIda, Dynamite - Taio Cruz och Save Tonight - Eagle-Eye Cherry. Idén och ihopsättningen de tre låtarna var inte så svårt då jag gjort den en gång innan. När jag gick på högstadiet så gick jag i en musikklass och då gjorde jag och min kompis Vilma en mashup på dessa tre låtar. Vi hade först bara blandat Whistle och Dynamite. Sen bad vi vår lärare lyssna på det och då tyckte hon det lät som att Save tonight spelades. Så då fick vi idén ifrån henna och passade in den låten också. Så jag tyckte det kunde bli kul att spela in den nu när jag väl fick chansen till att prova på detta och att verktyg till att faktiskt kunna göra det.

Jag började med det lättaste instrumentet, pianot. Fick spela om den ett flertal gånger då jag aldrig blev nöjd, för tyckte inte det var i takt även fast jag hade trummor för att hålla takten. Men till slut blev jag helt okej nöjd så jag började spela in basen. Då spelade jag bara en ton på varje ackord eller vad man ska säga.

Låten Whistle med Flo Rida är bara visslandet med i början, så egentligen är inte den låten med jätte mycket. Men ändå lite. Först tänkte jag att jag skulle vissla in det, men sen är jag så dålig på att vissla så jag sökte på Youtube, hur man spelade Whistle på piano och lärde mig då vissla delen på piano. Men sen för att få med låten lite mer i låten så spelade jag in det på hela versen och en version på refrängen. Då fick låten en mer helhet i hela låten.

När jag spelat in piano, basen och visslandet så ändra jag trummorna så att jag tyckte det passade mig. Jag använde mig bara av pukorna och fot trumman eller vad den nu heter. Tyckte det lät bäst på detta. När jag gjort det så sparade jag ner projekten till en mp3 fil och skickade till min kompis Julia för att få lite tips och tricks för att kanske göra den bättre. Då hon jobbar mycket med musik då hon går estet musik och sedan släpper skriver egna låter och sånt, så tänkte jag att hon var perfekta människan att fråga om tips. Så då gav hon mig tipset att kvantisera instrumenten, hade ingen aning om vad det var för något, men hon förklarade för mig att det gjorde att inspelningarna kom i mer takt om man kvantiserade dem. Så jag kvantiserade alla instrument inspelningar med 1/16 not. Helt plötsligt blev allting mycket bättre. Sen tyckte hon att jag kanske skulle ha någon fiol i andra versen eller något så att det inte skulle bli så enformigt. Jag testade massa olika fioler och violer men tyckte inte riktigt någon lät bra. Sen hittade jag något slag "piano" som hette "something strange" tyckte det lät coolt så körde på det!

I slutet av låten så är det en lugn del där det efter refrängen i låten Dynamite går över till en vers i låten Save tonight. Där har jag bara piano, men provade med att spela melodin där som fiol. Men melodin blev helt fel i jämförelse som jag sjöng och när jag märkte det hade jag inte riktigt tiden att lära mig den melodin igen och spela om det. Så körde bara med piano där i slutet ändå. Det lät ändå bra tyckte jag och blev ju mycket bättre sen när sången kom på.

Sången hade jag stora problem med, för när jag sjunger utan nånting så tycker jag att min röst låter bra, men sen när man spelar inte den då är det som någon helt annan sjunger. Kanske inte för andra som lyssnar på det men för mig var det så. Så jag spelade även som sången ett flertal gånger innan jag faktiskt blev nöjd. Det krävdes lite att jag blev irriterad, skrek lite och typ gav upp flera gånger. Men till slut blev det ändå bra.

Och här ovanför ser ni slutresultatet på projektet. Jag kom på att jag kunde kopiera filer och sen klistra in dem på nästa ställe som det spelades likadant. Det hjälpte mig mycket må jag säga, för tyckte det inte lät likadant innan. Tyckte det var svårt att spela likadant genom hela låten vill säga. Men när jag kopiera och klistrade in så blev det till slut riktigt bra!

Mitt sista problem jag hade var att välja rätt "voice" i garageband. Det finns ju så man kan välja olika röster, så man kan till exempel få sin röst att låta som en robot osv. Men jag velade mycket mellan "Narration Vocal" och "Bright Vocal". Visste inte riktigt vilken som lät bäst alls. För kunde verkligen inte bestämma mig, så då tog jag hjälp av mina vänner. Jag bad tre vänner lyssna på båda versionerna och sen säga vilken dem tyckte lät bäst. Alla tre svarade samma sak och tyckte "Narration Vocal" lät bäst, så det fick bli den. Nu visar det fel på bilden här ovan dock, men det ska stå "Narration Vocal".

Jag hade från början tänkt att jag skulle göra en lyric video till låten, men det blev inte riktigt så då tiden inte riktigt räckte till. Men inspelningen av låten har ändå tagit en stor del av tiden faktiskt, mer än vad jag hade tänkt mig innan. För fick spela om en del grejer och sen spelade jag in mer instrument och sånt än vad jag kanske hade tänkt från början. För kom på en massa saker efter hand som kanske skulle låta bra och så. Sen hände det lite saker privat som gjorde att arbetet stannade upp litegrann. Men även fast det inte skulle ha hänt så tror jag ändå inte jag skulle hunnit med att göra videon till låten ändå.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har jag i stort sett gjort klart låten och ska nu börja göra lyrics videon. Har spelat in sången nu de senaste dagarna. Är inte riktigt nöjd med en del så ska sjunga om det, men annars är jag faktiskt riktigt nöjd. Tror detta kommer bli riktigt bra faktiskt. Har verkligen lagt ner tid på denna uppgift, som var meningen så tror slutresultatet kommer bli riktigt bra!

Likes

Comments

Idag har jag spelat om några spår. Lagt till lite melodi och lagt till trummor och lite bas. Det börjar likna ett färdigt resultat på musik delen, sen ska ju sång med också! Men det är lite finslip på musikdelen så snart kan jag börja spela in sången känner jag. Bad även en kompis lyssna på så långt jag kommit just nu så jag fick lite feedback. Så gav hon mig lite tips på vad jag kunde lägga till och kanske ändra. Så det är alltid positivt då jag inte är en musik expert när det gäller att spela in saker. Nästa gång tror jag nog att jag kommer bli klar med musikdelen, så sen kommer väl sången in.

Likes

Comments

Nu har låtinspelningen börjat! Jag har inte berättat det här ännu, men som mitt fördjupningsarbete i Digitalt skapande ska jag göra en mashup på tre låtar. Så har börjat spela in piano och lite idag. Jag är en sån som verkligen oftast vill bli jätte nöjd men en inspelning så har cirka spelat om piano delen hundra gånger. Men jag ska nog få till det snart!

Likes

Comments

Vem trodde det liksom. Men nu är jag tillbaka här en kort tid igen för ännu en kurs. Men denna gången i Digital skapande som jag har där vi ska göra en fördjupning på vad vi vill och så ska vi blogga under tiden. Är verkligen i sämsta perioden i mitt liv just nu så har verkligen jätte svårt att börja med grejer när det handlar om skolan. Det tar bara stopp, men har suttit hela morgonen fram till nu och lämnat i ett x-antal uppgifter så nu har jag det ur min skalle. Bara ett x-antal andra uppgifter att ta tag i. Skulle ta tag i en del igår men kom verkligen ingen vart. Det var tvärstopp, men det börjar mjukna så idag är nog en mer lyckad dag!

Vi ska i alla fall göra ett fördjupnings arbete inom Digital skapande och jag har verkligen ingen aning om vad jag ska göra. Men ska komma på det idag. men ni kommer få följa med mig genom arbetes gång här på bloggen vilket kommer bli jättekul tror jag. Så fortsättning följer väl.. när jag kommit på vad jag ska göra!

Likes

Comments

Nu börjar denna tiden med denna blogg lida mot sitt slut. Har verkligen varit kul att få försöka dela med sig om vad man har gjort och försöka på bästa sätt förklara så folk fattar. Det är svårt när man inte riktigt har gjort det förut, men om inte annat har jag lärt mig en massa nu. Inte för att jag är expert på att förklara saker nu heller men jag tror nog minsann jag har blivit bättre på det. Ni ska bara veta hur mycket jag har lärt mig i Photoshop nu under detta halvår. I början kunde jag ändra ljusstyrka kanske, nu kan jag så mycket mer. Jag tycker det också är jättekul också med allt som har med media att göra så det är nog något jag verkligen kommer fortsätta med framöver.

Jag har tänkt mycket på senaste tiden på vad jag egentligen vill göra med mitt liv. Har kommit fram till en hel del grejer, så det är bara att försöka ta tag i saker och våga utsätta sig för något man egentligen är jätte skraj för. Men man kommer väl ingenstans här i livet om man i testar och vågar satsa på något. Antingen lyckas man eller så går det åt helvete. Men man har nog lärt sig nått på vägen då.

Men jag tycker ni ska kika in på min andra blogg!! Där jag faktiskt skriver dagligen (försöker iaf). Jag har kommit igång med bloggandet där nu igen så jag kanske kommer lägga upp något liknande där i framtiden som jag gjort här. Vem vet? Men det skulle vara jättekul om ni ville fortsätta följa mig där. Skulle bli superglad!! Ni hittar den här 👉 @lervikjohanna

Likes

Comments

Då det är min födelsedag idag, som för övrigt inte varit helt bra då jag haft feber hela dagen och min bil har gått sönder så har ingen bil för tillfället. Men då jag fyller år idag tänkte jag dela med mig av min kompis första singel som hon släppte i juni 2014. Den gjorde dem även en musikvideo till som ni ser här ovanför. Sjukt bra tycker jag och gillar verkligen videon!

Likes

Comments

Detta är en träningsapp som är perfekt för dig som inte har så mycket tid över till att gå till gymmet men ändå vill träna för att du känner att du mår bättre av det och orkar mer. Det är en app där träningspasset pågår i 7 minuter. Sen kan man ändra i inställningar beroende på vad man orkar och då kan det bli längre. Men standard är träningen i 7 minuter. Jag tycker den funkar jättebra, dock så behöver man betala för att få full tillgång till alla funktioner i appen, men jag tycker det räcker med gratis versionen.

Har man en Apple Watch så kan man även använda den på klockan, då kommer övningen upp på klockan och det är mycket smidigare då man inte behöver ha koll på sin mobil hela tiden för att se övningarna. Det krävs heller inget internet utan funkar utmärkt utan internet tillgång.

Likes

Comments

Hejsan!! Jag är tillbaka, skolan har börjat igen, sista terminen! Snart är studenten här!! Men på tal om något helt annat, eller inte riktigt. Jag har äntligen tagit tag i min PS-laboration som jag egentligen skulle ha gjort klart på jullovet. Men jag jobbade i stort sett varje dag så hann aldrig att sitta vid datorn. Men bättre sent än aldrig? Nu har jag äntligen gjort klart det sista på den så här under kan ni se mitt resultat!!

På bilden ser ni min bästa kompis Julia. (Som för övrigt släppte en singel förra månaden så in och lyssna på Spotify!!) Jag fick inspirationen från en video på YouTube och tyckte det var coolt att få en bild se tecknad ut. Så det var det jag ville få ut med denna redigering.

För att göra det lättare för både mig och er så bäddar jag in en video här under på hur man gör detta!

Likes

Comments