Johanna Lervik Programhantering - Digitalt skapande
Johanna Lervik Programhantering - Digitalt skapande
Johanna Lervik Programhantering - Digital skapande
View tracker

Idag jobbade vi med friläggning på programhanteringen. Jag har gjort det på Digital skapande också så detta var i stort sett en repetion för min del, men det kan behövas ibland det med. Man glömmer lätt saker om de inte repeteras.

På den översta bilden kan ni se hur bilden såg ut från början och den nedersta är hur slutresultatet blev.

Jag tog en bild på vår mugg, men denna var utan trycket. Jag började med att dubblicera lagret och sen på den översta lagret använda justeringslager och använda Nyans och mättnad. drog ner mättnaden en hel del men inte helt, för ville ha en liten glimt av färg kvar men ändå inte så mycket. Drog sen upp ljusheten på det lagret också. Därefter använde jag mig av penseln och svart färg för att få fram muggen igen. Tryckte sen på lagret på bilden igen och la på filtret oljemålning, använde lagermask för att även där få fram muggen igen och inte ha något filter på den.

Eftersom denna mugg inte hade något tryck på sig så öppnade jag en ny bild på en mugg som hade bilden. men som bilden egentligen inte var så snygg. Använde mig av snabbval och markerade hela trycket. Kopierade sen de och klistrade in på den tomma muggen. Fick ändra skalan lite så att den passade in. La sen in text och anävnde våran slogan "keep your drink cold". Använde mig av ett textlager som jag laddad ner som heter I love christmas. Eftersom jag hade vit text så syntes den inte så mycket så la på en svart ramlinje så att det skulle synas mer.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag på digital skapande så provade vi på att ladda hem andra penslar till photoshop och även andra typsnitt. Typsnitt har jag laddat ner nya sedan tidigare så det visste jag redan hur man gjorde. Så laddade bara ner ett nytt. Men att ladda ner en ny pensel var lite svårare då en del jag egentligen ville ha inte ville fungera. Men hittade några bra till slut.

HäHär är bilden jag använde mig av. Det är en bild jag tog förra året då jag gick i 2:an och som jag även hade redigerat i Camera Raw då.

Här är resultatet av min uppgift idag. Använde mig av ett typsnitt som hette Sister spray och av penslar från här och här. Jag blev nöjd med resultatet faktiskt och tycker allting i bilden säger något om namnet. (som jag faktiskt inte vet vad det är egentligen, men det stod på bussen). Så jag blev väldigt nöjd!

Likes

Comments

View tracker

I några veckor nu har vi hållit på med att göra logotypes i Photoshop. Dessa är dem jag gjorde. Mest nöjd är jag med den i mitten. Jag gillar hösten så den beskriver verkligen mig i det.

Första loggan:
Jag skapade ett nytt som var 1000x1000 pixlar med 300dpi. Skrev in mina initialer JL och valde typsnittet Giddyup Std. Jag laddade ner en fri bild på en gitarr för att ha i bokstäverna. La in den över textlagret och skalade in den så att hela bilden täckte texten. Därefter dubbelklickade jag på bildlagret där gitarren var och klickade på Skapa urklippsmask. Då landande i texten istället. Därefter lade jag på en effekt på textlagret så att det blev en svart linje runtomkring bokstäverna. Använde sen övertoning med två olika nyanser av grått och tonade bakgrunden med det. Skulle nu efterhand använd ett tjockare typsnitt så det syntes mer att det var en gitarr.

Andra loggan:
Jag skapade som tidigare ett nytt med 1000x1000 pixlar med 300dpi. Denna gången använde jag 4 olika textlager för att jag skulle kunna flytta runt bokstäverna lite hur jag ville. Så jag har för J, L, ohanna och ervik. Storleken är också skillnad på mellan första bokstaven och resten. Använde typsnittet Hobo Std. Använde mig av en egen bild denna gång för att ha i bokstäverna. Denna gång krävde det att jag använde bilden fyra gånger alltså en bild över varje textlager. Dubbelklickade på varje bild och tryckte skapa urklippsmask. Gjorde även här en effekt på bokstäverna med en svart linje. Tonade bakgrunden med övertoning och använde mig av två nyanser av rött för att få fram höstfärgerna.

Tredje loggan:
Här är den tredje och sista loggan jag gjorde. Den beskriver lite vad jag gillar, fotboll och fotografera. De bilderna tog jag från pixabay.com där det är fria bilder. Skapade ett nytt med samma storlek som de två innan. La in två textlager med varsin bokstav, J och L, för att kunna placera dem lite vart jag ville. Använde typsnittet Merker Felt La in bilden på fotbollen och och på grodan med kameran som jag även vände 180°. Använde sen en fri bild från Google där jag använde mig av boll i fart och klippte endast in strecken. Använde övertoning för att tona bakgrunden med två olika färger och använde då två nyanser av blå/lila.

Likes

Comments

Här är en ansiktsmontage jag gjorde i Digitalt skapande. Använde mig av syskonen Cody och Marcus Johns och deras kompis Gabriel Conte. Deras hudtoner var ju inte riktigt lika, så det fick jag ju fixa rätt mycket så att det skulle se rätt verkligt ut. Men jag tyckte resultatet blev bra faktiskt, för en människa kan faktiskt se ut så.

Likes

Comments

Idag på Digital skapande så fick vi jobba med att frilägga en bild i Photoshop. Jag insåg en timme in i lektionen att jag faktiskt redan hade gjort precis så som vi skulle göra för någon vecka sedan utan att jag ens visste om vad jag egentligen höll på med då. Men fastnar med photoshop ibland och testar massa konstiga saker. Men det är väl så man lär sig bäst, eller hur?

Jag använde mig av denna bild som @WetterlundMatilda tog på mig för några veckor sedan. Jag är inte personen som tycker jag blir bra på bild, men när det väl händer så är det ett mirakel.

Jag började med att ljusa upp bilden då jag tyckte den var lite mörk. Så använde mig av konstrast/intensitet. Hur mycket man ska höja och sänka beror helt på hur bilden ser ut och vad man själv gillar. Så man får helt enkelt testa sig fram. Jag dubblicerade därefter lagret så att jag fick två lager med samma bild. La även till ännu ett tomt lager som jag fyllde med vit färg och la mitt emellan dessa två lager med bilden.

Använde därefter mig av snabbval, för att markera enbart mig på bilden. Blir det inte perfekt går det att fixa senare. Sen trycker man på lägg till en mask så försvinner den gamla bakgrunden och kvar blir en helvit bakgrund. Om det har blivit nu några skarpa kanter eller något som inte kommit med som ska vara med. Så går det enkelt att fixa detta genom att använda sig av lagermasken. (viktigt nu att själva lagermasken är markerad.) Använd dig av pensel och färgerna svart och vit. Svart för att ta bort något i bilden och vitt för att ta fram något i bilden.

Därefter tog jag bilden som jag skulle använda som den nya bakgrunden och ljusade upp öven den på samma sätt som förra bilden, då den också var väldigt mörk. La in den som ett nytt lager under det översta lagret som jag tagit bort gamla bakgrunden på. Omskalade sen den så att den skulle passa in som bakgrund så det såg rätt så verkligt ut åtminstone.

Bakgrundsbilden var nu mer brusig än själva bilden på mig. Så för att fixa det så att bilderna passa mer ihop så använde jag mig av filtret brus - lägg till brus... Därefter får man ställa in hur mycket brus det ska vara i bilden så det ser liknande ut som bakgrundsbilden. Bara att testa sig fram tills man tycker det ser bra ut.

Så här uppe ser ni slutresultatet. Blev rätt så nöjd med den faktiskt. Blev lite mer liv i den nu när det var en annan bakgrund istället för enfärgad.

Likes

Comments

Hejsan och jag är tillbaka! Jag tog en liten paus då jag hade höstlov. Gjorde inte jätte mycket kreativt på lovet då jag var sjuk hela lovet i stort sett och är ännu inte helt frisk. Men det är åtminstone bättre nu än vad det var förra veckan.

Här är en bild jag redigerade på Digital skapande igår. Jag använde mig av filtret Stilisera - djup. Gjorde sen en lagermask och tog bort filtret på en del motiv i bilden som ni ser. Jag vet inte riktigt varför jag valde detta filter egentligen, men jag provade mig fram och tyckte detta blev rätt snygg ändå. Tyckte även bilden var passade bra då det har kommit snö nu. Bara jag som älskar vintern och snön?

Likes

Comments

Hej på er! Har nu höstlov men även då får man arbeta lite med skolarbeten. Jag sa ju att det skulle komma upp en video senare i förra veckan men så det blev det inte riktigt. Jag fick fullt upp och hade verkligen inte tid med någonting. Men nu när idag när jag äntligen fick lite dö tid så har jag nu fixat ihop en video på bilderna jag redigerade!

Hoppas ni gillar den!

Likes

Comments

Man kan nog säga att jag är ett stort Instagram freak. Jag älskar Instagram, favorit appen på hela min mobil. Men att få den perfekta Instagram bilden är inte alltid det lättaste.. Rätt ljus, rätt vinkel, rätt bakgrund osv. osv. Men jag tänkte idag berätta för er vilka appar jag använder för att redigera mina Instagram bilder.

Här är alla foto relaterade appar jag har på min mobil. Ganska många och använder i stort sett bara 4 av dem. Men dem andra kan vara bra att ha ju.

Här det jag använder för att redigera mina bilder till Instagram. 

Facetune, kostar 40 kr på appstore. Använder mest för att göra vita objekt i bilder vitare. För ibland blir det vita lite gult på grund av ljuset och då funkar detta perfekt för att göra de vita objekten vitare. 

VSCO, en app som nog alla har hört talas om och är min absoluta favorit. Är gratis på appstore men finns flera filter att köpa till inne i appen för att få ut mer av appen. Använder den oftast för att lägga på ett snyggt filter. Använder oftast samma slags filter på alla bilder, om inte något liknande och vilket filter jag använder beror mycket på vilken årstid det är. Filtren jag använder mig mest av nu är A4, A5, B3, och C4.

Innan jag går in i någon av dessa appar och börjar arbeta så brukar jag först gå in i Instagram och där ljusa upp bilden och ibland höja på Lux, beroende helt på vad det är för bild. Sen efter jag redigerat den med Facetune och VSCO så brukar jag då gå in på Instagram och ibland höja ljusstyrkan en aning eller ibland höjer jag på högdagrar istället, som sagt så beror det helt på vad det är för slags bild. Därefter skriver jag en passande text och laddar upp bilden.

Här är en bild jag redigerade ikväll. Den är tagen med min iPhone 6s. Originalbilden ser ni till vänster och slutresultatet på höger sida. Mina bilder är alltid inställda på olika nivåer på varje verktyg jag använder mig av. För det beror helt på vad det är för bild på hur mycket jag behöver sänka eller höja något. Man får helt enkelt prova sig fram tills man är nöjd men hur det ser ut.

Glöm såklart inte att följa mig på Instagram där jag försöker uppdatera så ofta jag kan och så ofta jag har en bra bild att använda mig av. Jag försöker blanda mina inlägg på Instagram lite så att inte samma sorts bild kommer upp gång på gång. 

Likes

Comments

Idag på Digital skapande höll vi på men justeringslager i photoshop. Detta var då en bild jag valde att använda mig av. Det är en bild på min gamla hund Valleri som jag tog någon gång under 2013 då jag precis fått hem min nya kamera. Vi fick ta bort Valler i februari i år eftersom att hade en tumör i hela käken. Min bästa vän.

Jag gick då in på justeringslager och valde svartvitt. Därefter använde jag mig av en mjuk pensel med svart färg för att maska bort bakgrunden så att det endast blev svartvitt på Valleri.

​Oftast brukar man ju göra tvärtom när man väljer att delar i en bild ska vara svartvitt. Man brukar oftast ha bakgrunder svarta och det som man vill fokusera på i färg. Men jag valde att göra såhär för att Valleri inte finns längre. Jag har sett någon film någon gång att personer som har varit döda har visats svartvitt ibland, inte alla filmer då men jag har sett nån. Jag gjorde då såhär för att liksom visa på ett sätt utan text att hon inte finns längre. Det är väl kanske inte det första man tänker på när man ser bilden. 

Vill ni se mer om justeringslager så kommer det en video senare i veckan om det. Där visar jag ännu fler bilder jag jobbat med! Stay tuned!

Glöm såklart inte att kolla in min andra blogg här. Där får ni läsa mer vardagliga inlägg och mer tips om allt möjligt. 

Likes

Comments

Ofta när man fotograferar så blir ju inte ljuset jättebra, det kan bero på många faktorer. Men idag är det inte ett jättestort problem om en gul råkar bli lite för varm, det kan man enkelt fixa på redigering.

Denna bilden tog jag förra året då jag gick fotografisk bild. Som ni ser så är den lite för varm. Inte jättesnygg enligt mig. Bilden är tagen i RAW-format så jag öppnade upp bilden i Camera Raw. Där sänkte jag bara temperaturer lite tills jag tyckte det såg bra och ändrade toningen en aning så att den inte skulle se för grön eller rosa ut.

​Detta blev resultatet. Bilden ser mycket bättre ut om du frågar mig och där enbart av att jag sänkte temperaturen. Så enkelt kan det vara. Sen är väl fokusen inte helt hundra på denna bild. Men det är ett senare problem. Jag lärde mig ju trots allt hur man fixar vitbalansen. 

Likes

Comments