Johanna Lervik Programhantering - Digitalt skapande
Johanna Lervik Programhantering - Digitalt skapande
Johanna Lervik Programhantering - Digital skapande

Ofta när man fotograferar så blir ju inte ljuset jättebra, det kan bero på många faktorer. Men idag är det inte ett jättestort problem om en gul råkar bli lite för varm, det kan man enkelt fixa på redigering.

Denna bilden tog jag förra året då jag gick fotografisk bild. Som ni ser så är den lite för varm. Inte jättesnygg enligt mig. Bilden är tagen i RAW-format så jag öppnade upp bilden i Camera Raw. Där sänkte jag bara temperaturer lite tills jag tyckte det såg bra och ändrade toningen en aning så att den inte skulle se för grön eller rosa ut.

​Detta blev resultatet. Bilden ser mycket bättre ut om du frågar mig och där enbart av att jag sänkte temperaturen. Så enkelt kan det vara. Sen är väl fokusen inte helt hundra på denna bild. Men det är ett senare problem. Jag lärde mig ju trots allt hur man fixar vitbalansen. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Här en bild jag tog förra året och som jag hade med på någon tävling på världsarvsdagen. Den är tagen i Visby innerstad och det är min kompis Matilda som visas i bakgrunden. Jag redigerade bilden i photoshop, där jag först gjorde den svartvit. Därefter tog jag suddgummit och suddade ut det svartvita på själva rosen så att den blev i färg. Sen var jag klar. När jag redigerade den här så hade jag precis börjat använda photoshop, så använde mig inte så mycket av olika lager utan endast ett lager som på denna bild. 

Likes

Comments

Blir rätt ofta väldigt förvånad av vad jag kan åstadkomma på photoshop. Speciellt när det blir väldigt bra. Igår kväll satt jag och försökte fixa med en bild på oss alla i mitt UF-företag. Vi hade tagit 51 bilder på oss men ingen blev tydligen bra. Men vi hade ändå två bilder som var rätt så okej enligt alla. Men på ena bilden gnällde en att den inte såg bra ut och på den andra någon annan. Så vad jag gjorde var att leka lite i Photoshop.

Här har vi de två bilderna jag använde mig av. Bilden högst upp använde jag som bakgrund. Jag öppnade upp på bilderna på två olika flikar i photoshop. Därefter så använde jag mig av Snabbval och markerade mitt ansikte med mitt hår. (Jag är längst till vänster). På den bilden som är längst ner. Jag kopierade därefter det jag markerat och klistrade in på den andra bilden. Där fick jag då förstora bilden lite och passa in den så att det såg bra ut. Sen använde jag mig av suddgummit med en mjuk pensel och suddade ut kanterna lite så att det skulle se mer naturligt ut och att de två olika bilderna skulle smälta ihop. Sen gjorde jag exakt samma sak med Davids ansikte. (Killen längst till höger).

Jag sparade därefter bilden som .jpg och öppnade upp den i photoshop igen och gjorde den svartvit, genom att gå in på Justeringar-svartvitt. Jag öndra sedan intensitet och kontrast för att bilden skulle se lite ljusare ut.

Här är slutresultatet. Blev faktiskt riktigt nöjd för att det var första gången. Så nu hoppas jag dem i mitt UF-företag är nöjda med bilden.

Likes

Comments

Än en gång har jag gjort visitkort, men denna gången på Digital skapande. Jag är så dålig på att förklara hur jag gjorde i text så tänkte göra en video på hur jag gjorde dem. Ska försöka hinna med att göra det denna vecka. Men men praktiken nu onsdag, torsdag och fredag så blir det så långa dagar så brukar inte orka göra så jättemycket när jag kommer hem, men ska i alla fall försöka! Denna gången gjorde jag 3 stycken istället för 2 eftersom det var en likadan uppgift som på programhantering så gjorde någon av visitkorten lite annorlunda än sist. 

Anledningen till att jag har blurrat ut telefonnummer och så är för att jag inte vill att alla ska ta del av den informationen. 

Likes

Comments

​Åhh jag är äntligen klar med den! Har verkligen inte haft någon tid för någonting i helgen så satt hela kvällen igår och klippte ihop den. Blev rätt så nöjd faktiskt! Men här har ni den!

Likes

Comments

När jag gick andra året på gymnasiet, förra terminen så hade jag fotografisk bild som individuellt val. Då fick vi en uppgift där vi skulle ta en snygg, en ful, en konstig och en dokumenterande bild. Jag, Lina och Matilda åkte då till Asa träsk i Linde och fotograferade lite.

Dokumenterande bild - Den dokumenterande bilden skulle bara vara den första bilden vi tog på platsen vi fotograferade på. Jag tog då denna. Det syns inte alls att det är en badplast på grund av all snö, men man kan ana lite eftersom man ser lite av bryggan och stolparna.

Bilden redigerade jag i Camera Raw, där jag först beskärde den, därefter höjde exponeringen och även klarheten en aning. Sen sänkte jag temperaturen jätte lite för att få en lite kallare toning.

Ful bild - Egentligen är ju denna bild inte jätteful. Men vi hade sett ett avsnitt av "Alla är fotografer" där dem skulle ut och fota och man skulle hålla sig efter de gyllene proportionerna. Lite som att man delar upp bilden i tre delar istället för hälften. Så denna bild klassas då som ful eftersom att den inte är tagen utifrån de gyllene proportionerna.

Jag redigerade den i Camera Raw, där jag först beskärde och rätade upp horisonten lite för att den var lite sne. Därfter höjde jag exponeringen, tog ner temperaturen en aning för att få en kallare toning och ökade skärpan litegrann. Nu i efterhand skulle jag nog tagit bort den runda fläcken som blivit på himlen ifrån kamera linsen. Då skulle det sett lite bättre ut.

Snygg bild - En snygg bild var en bild som var tagen utifrån de gyllene proportionerna. Om ni ser på denna bilden så är den uppdelad i tre delar istället för två och båten är placerad i ett av hörnen om man skulle ha linjer dragna vågrätt och lodrätt.

Jag redigerade bilden i Camera Raw där jag även här ökade exponeringen och sänkte temperaturen för att få en kallare toning. Beskärde bilden gjorde jag också så att båten skulle placeras på ett bättre ställe. Efter det så ökade jag även på denna skärpan litegrann.

Konstig bild - En konstig bild skulle vara en bild som man kanske inte i vanliga fall skulle ta, för det är inte så man brukar fotografera eller något liknande. Jag valde denna då man inte jätteofta (vad jag sett) tagit bilder på detta vis.

Jag redigerade denna först i Camera Raw, där jag höjde exponering en aning och beskärde bilden lite. Jag gick sedan in i Photoshop där jag gjorde bilden svart vit och ändra några av färgerna tills jag blev nöjd. (Det ändras efter eget tycke).

Så dessa var det bilderna jag valde till uppgiften. Min favorit är den "konstiga bilden". Jag gillar hur den blev!

Likes

Comments

​Föör någon vecka sedan gjorde jag en Digital storytelling. Hade mycket problem att komma på vad jag skulle prata om, men till slut så blev det fotbollen. Hitta flest bilder till det och hade något att faktiskt prata om. De flesta bilderna som jag har med är från när vi var i Turkiet 2014 och resten är ifrån 2012. Så hade inte så mycket nya bilder. Men har blivit så dålig på att ta bilder hela tiden som jag gjorde förr. Men ska försöka bli bättre på det igen, för det är trots allt minnen. Hoppas ni gillar den! 

Likes

Comments

Hejsan, inte mycket uppdatering här. Men har inte riktigt haft något nytt att skriva om. Försöker även komma på lite mer idéer på inlägg till denna blogg, men det är lite svårt. Denna vecka har vi inte heller haft någon Programhantering då vi är på Biltema och inventerar. Jättekul. Ska försöka göra uppgiften "moderskeppet del 2" någon gång under denna vecka också, så det kommer nog upp något från det. Annars på Digitals skapande håller vi på att göra en teaser. En liten utmaning för min del för det har inte riktigt blivit som jag tänkt eller velat än, men det blir förhoppningsvis bra tillslut. Får jag bara sätta mig ner och verkligen fixa med den så tror jag att jag kan få till det. har bara haft lite lite tid just nu. Men snart blir det ändring på det! 

Likes

Comments

Idag på programhantering så gjorde vi visitkort i photoshop. Vi skulle först göra ett med en bild vi tagit i dag och sen även en med en gammal bild om man hade tid. Så här ovanför ser ni den första. Bilden tog jag idag och den är tagen med min iPhone 6s. Jag började med att skapa ett nytt och sen öppnade jag bilden jag vill ha och kopierade in den i de nya. Därefter ljusa jag upp bilden lite med hjälp av att gå in på bild-justeringar-kurvor. Sen skapade jag ett nytt lager och skrev in mina uppgifter. Jag hade storlek 10pt och typsnitt Imprint MT Shadow.

​Med detta visitkort så tog jag bara min profilbild jag hade på facebook och klistrade in. Men eftersom den var kvadratisk så täckte den inte hela kortet. Så för att inte få denna skarpa kant mellan bilden och bakgrunden så använde jag suddgummit och valde mjuk och rund pensel och drog ner opaciteten och suddade därefter ut den skarpa kanten så den blev mer mjuk som ni ser. Jag använde mig av samma typsnitt och storlek på denna. 

Likes

Comments

Jag kollade igenom lite videos på moderskeppet.se. Fick då lära mig detta och här är resultatet på min bild. 
Det var väldigt många olika grejer man kunde höja och sänka så det var bara att testa sig fram tills man var nöjd. Men det är kul att jag lärt mig ett annat sätt man kan ljusa upp en bild istället föra att bara höja ljusstyrkan. Mycket användbart.

Likes

Comments