Header

Tips

Facebook kan ha både fördelar & nackdelar här i livet, men en av gångerna man uppskattar de lite extra är i dessa fallen. Detta dök upp på min facebook igår och självklart både delar jag det vidare och swishar. Gör du det också!
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
<3

SKÄNK EN MENSKOPP TILL EN INDISK FLICKA

Varför?

-Flickorna missar i snitt 5 skoldagar/månad, dvs MISSAR EN FJÄRDEDEL AV SIN TOTALA SKOLGÅNG pga menstruation. De sätts då i en position där de halkar efter med avhopp som resultat. Har flickorna ingen utbildning blir de i majoriteten av fallen försörjningsberoende av en partner och gifts bort. Pga mens. Skevt, eller hur?

-Gamla trasor, löv, torkad djuravföring och madrassbitar är hälsofarliga exempel på vad flickorna i desperation försöker använda för att stoppa blodet. Fruktansvärt. En menskopp HÅLLER I 10 ÅR, vilket motsvarar ungefär 600 mens-dagar. Förutom den miljövänliga fördelen (gentemot bindor och tamponger som är engångsartiklar), så kan menskoppen under 10 år rädda flickorna från att behöva ha en skog och möblemang i vaginan varje gång de menstruerar.

-Menskoppen kan sitta inne i 12 h utan att behöva tömmas. I Kolkatas förortsområden är det väldigt få skolor som har toaletter, och i de fall de finns är det ofta hål i marken som delas av flera hundra elever. Runt dessa hål finns det sällan en dörr att stänga eller skynken att skydda sig bakom. Om en flicka äger en menskopp kan hon på morgonen sätta in den och inte behöva ta ut den först på kvällen, och erbjuds därmed en lösning där DAGSAKTIVITET, INTEGRITET OCH SANITET respekteras.

Hur?

Vi, Cindy Deniz och Jagoda M Get, är två läkarstudenter som i december skall resa till Indien med organisationen MACHA (Mother and Child Health Association) för att hjälpa till på vårdinrättningar och skolor i Kolkatas förortsområden. Vi har valt som mission att utbilda unga flickor och pojkar i menstruation. Visste du att 83% av de indiska flickorna aldrig hade hört talas om mens när de fick sin första blödning? Att det är mer regel än undantag att tro att menstruerande flickor och kvinnor är sjuka, att blodet kommer från magen? Att de isoleras och många gånger förbjuds att vidröra livsmedel för att de anses som smutsiga och smittsamma!?

Vi vill utbilda. Kunskap är makt. Makt över sin egen kropp. Vi vill att fler flickor ska veta att menstruation är ett tecken på att deras kropp har helt normal funktion. Vi vill att fler flickor ska kunna fungera, agera och leva utan begränsning av sin menstruation så att de kan gå till skolan, fullfölja sin utbildning och bli självständiga och starka kvinnor!

Vår förhoppning är att, tillsammans med dig och andra hjälpsamma människor som läser detta inlägg, samla ihop resurser för att kunna köpa menskoppar till flickorna och ta med oss dessa ner till Kolkata.

Okej, let's do this!

Bli en vardagshjälte: swisha ditt bidrag, litet som stort, till 123 1159 656 OCH märk din betalning med MENSKOPP så att den hamnar rätt. Varenda viktigt öre går till att köpa silikonmenskoppar (138,75:- kr stycket, subventionerat av menskopp.se).

Vill du göra ännu mer?

Bli en ring på vattnet: dela inlägget eller tagga en vän i kommentarsfältet!

Tipsa oss företag, kända personer, eller organisationer som du tror skulle vilja hjälpa till!

Tack för din tid. Du kan verkligen göra någons nutid och framtid annorlunda.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Life of johanna

Min absoluta favorit högtid utan tvekan är halloween. Älskar allt som har med halloween att göra, utklädnad, dekorationer och ja allt. Har ju inte haft speciellt mycket ansvar på fritids tidigare, men nu har jag ju det. Vilket är så kul! Detta höstlovet har vi bara öppet tre dagar då vi har två stängningsdagar, så tänker helt enkelt gå bananas. Jag ska göra allt jag kan för att få fritids att bli ett halloween-land. Så redan nu har jag börjat gå igenom planeringen om dekorationer, pyssel, aktiviteter osv. Så ja, när jag är klar med detta hoppas jag helt enkelt att det kommer bli helt fantastiskt.

Likes

Comments

Life of johanna

Kraschlandat i soffan hemma i Kungsbacka med tända ljus och idol på tvn. Mamma smsade förut och frågade vad jag var sugen på att äta, snabbt och enkelt svarade jag "Nyttigt!". Var på hon frågade om det funkade med kycklingsallad.. Var det ens en fråga, självklart passade det perfekt en mysfredag som denna. Speciellt när jag ätit fisk hela veckan. Skämtar inte, haha. Ätit tonfisk och ris ALLA dagar förutom en, då åt jag lax och ris. Har tillsammans med Lucas bestämt att vi nu ska kämpa på tillsammans att vara nyttiga och nu jäklar, denna gången är jag peppad till 1000. Har ju lyckats bra innan, så de ska ju inte vara några problem. Men denna gången tar jag de ett steg längre i nyttighetsgrad. Första delmålet är tills vi åker till USA, så det ska väl inte vara några problem. Är skönt vi har varandra, så vi kan stötta & pusha. Nu ska jag kolla klart idol och njuta av en lugn fredagskväll.
Trevlig fredag på er 💗

Likes

Comments

Life of johanna

FREDAG!
Förutom att jag slipper stängningen idag så ska jag till Kungsbacka ikväll, så kommer bli en toppen dag. Mamma ska på bröllop imorgon och jag ska fixa hennes hår, så tänkte att jag kunde åka hem redan idag för att även fixa hennes fransar. Hon är allt bra fin redan, men som hon velat ha fransar får man väl ta tag i saken för sin kära mammas skull. Ganska illa ändå att jag håller på med fransar men aldrig tar mig tiden att fixa mammas, fy skäms. Ska se om jag får med mig Lucas ner också, men inte jätte lätt när man har katterna hemma som måste ha mat. Men håller tummarna! Nu ska jag försöka stå emot fredagsfikan på jobbet och sedan återgå till arbetet.

Hoppas alla får en super fredag 🌟

Likes

Comments

Life of johanna

Äntligen nerbäddad i sängen efter en lång dag, så skönt att bädda ner sig under täcket nydushad, med massa tända ljus i rummet och PLL på tvn. Efter jobbet åkte jag hem för att hämta bilen snabbt, sedan åkte jag direkt till träningen. Kan ju säga att man lider lite när man sitter där vid sidan och inte kunde träna själv, men men inte mycket att göra. Tänk vad taggad jag kommer bli när jag väl får träna igen. Väl hemma igen fixade jag middag och matlådor, så tog sin lilla tid. Lucas är iväg på bio med killarna, så passar på att få lite egen tid med serier. Ska dock bara kolla klart detta avsnittet och sedan sova, så jag orkar upp imorgon.
Godnatt 💗

Likes

Comments

Frågor & Svar, Tankar

Fick en fråga om det fanns något i mitt liv som är positivt. Så tänkte ifall de är någon mer som tror mitt liv är så negativt som jag kanske får det att låta. Dock tycker jag ju själv bara att de negativa har varit om min konstanta trötthet och pga min operation då jag inte får träna, vilket ändå känns helt logisk. Men promise, ska inte klaga mer om min trötthet. Förstår att ni fattat att jag är en trött människa, haha. Men tänkte därför lista lite saker i mitt liv som är positivt, för säkerhetsskull.

• Har en helt fantastisk pojkvän och familj som jag älskar mer än något annat här i livet.
• Har helt fantastiska vänner som jag skulle göra allt för.
• Min brorsdotter ger mig en sån stor dos av kärlek så det är ofattbart.
• Jobbar på en skola med grymt goa kollegor och barn, som jag trivs så bra med. Dessutom en tjänst med bra lön, utmaning och som får mig att utvecklas.

Kan hålla på bra länge till och lista saker som är positiva, men det orkar ni säkert inte heller läsa. Men viktigast av allt.. Jag är frisk, har tak över huvudet och får mat på bordet varje dag. Det är inte alla som har det så bra ens. Sen att jag har familj, pojkvän och vänner som älskar mig lika mycket som jag älskar dem är bara ett stort extra plus i kanten. Och självklart har alla dippar och berg och dalbanor i sitt liv, vissa mer och vissa mindre. Ska absolut inte sticka under stolen med att jag har haft det tufft, mer än många av er kan drömma om. Men jag som många andra håller uppe en fasad om livet är frid och fröjd, så tro mig. Mitt liv är negativt på bra många sätt, men det är positivt på så många mer sätt att det väger upp de jobbiga. Och det är dessa positiva saker som får mig att vakna varje morgon, som får mig att orka gå till jobbet och ta mig igenom varje dag med ett leende på läpparna.

Ta hand om varandra & tänk på att oavsett vad en person visar utåt så kanske dem inte har de så bra som man tror. 💗

Likes

Comments

Uncategorized

Jag är kär..... i en lägenhet.
Ser ni hur fantastisk den är? Jag kan inte släppa den. Enda sedan Lucas länkade den till mig på Facebook har jag varit helt såld. Den har allt min framtida drömlägenhet skulle ha, det är som att någon har använt sig av mina tankar och gjort en lägenhet. Jag vill så gärna ha den, kan den bli min. Minuset med detta är ju dock att den går på lite för många miljoner mer än vad min budget skulle kunna ligga på. Ska den bli min behöver jag helt enkelt bli miljonär först.. Som en kniv i hjärtat.

Vill du lägga ett bud på 9 500 000 så hittar ni den HÄR.

Likes

Comments

Uncategorized
Wahlgrens värld

Äntligen torsdag!!
Och vad betyder de? Att ett nytt avsnitt av Wahlgrens Värld visas. LYCKAN! Kan i ärlighetens namn säga att jag tyckte Bianca verkade väldigt dryg och ytlig innan programmet börjades sändas. Men sedan första sekund jag såg henne i rutan insåg jag vilken varm och underbar person hon verkar vara. Älskar att hon är såpass ärlig och rak. Gillar även att man får se allt, att dem inte målar upp en perfekt bild utav dem. Det bevisar bara att dem också är människor. Och känner igen mig så mycket i hennes och Pernillas relation, där jag och min egna mamma pratar om allt verkligen. Varje torsdag får man alltså en stor dos av värme, kärlek och gapskratt. Precis det man behöver nu när hösten tränger sig på.

Likes

Comments

Life of johanna

Godmorgon torsdag!
Bara två arbetsdagar kvar till helg, kämpa. När jag säger att jag ska gå och lägga mig tidigt så brukar det ju nästintill aldrig hända. Man skulle väl kunna säga att det händer två gånger per halvår kanske, om ens de. Men igår var jag fast besluten om att jag skulle gå och lägga mig tidigt, så sagt och gjort la jag huvudet på kudden för att sova redan kvart i nio. Fick alltså nio timmars sömn inatt, vilket var så fruktansvärt skönt. Sen om det hjälpte något är väl lite tveksamt.. Vaknade upp lika trött som vanligt och med världens huvudvärk. Så längtar efter helgen nu.

Likes

Comments

Instagram@johannnah