View tracker

I helgen fick Peder Fredriksson Jerring priset och hela internet skrek ut sina åsikter i det hela. Det var blandad ton på det allt.

Jag kan säga som insatt i det hela och har min egna åsikt om det att jag tycker att Peder är värd det här priset, och det tycker jag alla som var nominerade var. Såklart känner jag mig extra stolt då det är så stort inom min sport det här. Det betyder så mycket för hela ridsporten. För alla insatta.

Jag förstår inte felet med att en ryttare vinner. Hade någon annan sport gjort det hade ingen brytt sig, iallafall inte på samma sätt. Peder får ta så mycket skit från så många bara för att vi hästmänniskor verkligen ville att han skulle få det, att han verkligen förtjänade det. Och så får han ta skit för att hans fans lade ner sin egna tid på honom för rösta för de ville. Det låter lite ologiskt va? tänkte det.

Så till alla er där ute som kastat skit på Peder de senaste dagarna, de som sagt att han inte förtjänar det, att hans os silver inte är nått jämfört med Saras medaljer, för att hans sport är mindre värd än de andra som var nominerade.

Ni är en skam för denna tid, för 2017. Jag är besviken och inte bara för att jag är ryttare utan också som människa.

Jag blir ledsen över att jag behöver skriva detta inlägg men jag vill bara att alla ska veta att jag tycker att Peder är värd detta pris.

Jag är stolt över denna sport varje dag som går. Jag gör allt för att få folk att fatta att man sitter inte bara där, hästen gör inte allt jobb och det är en sport. För jag är helt förälskad i denna sport och kommer att förbli det till dagen jag dör.


Likes

Comments

Eftersom jag går i nian så ska jag söka in till gymnasium nu denna månad. Man har till 1 februari på sig att göra sin första ansökning vilket jag nu är klar med. De program jag valde som första, andra och tredje hands val är

1. Naturbruksprogrammet - inriktning häst. Skolan är Real i Borås.

2. Naturbruksprogrammet - inriktning djurvård. Även där är skolan Real i Borås.

3. Bygg och anläggningsprogrammet - inriktning väljs i tvåan.

Jag vill ju helst komma in på första alternativet vilket är rätt uppenbart men alla tre känns bra och jag är nöjd med dem. Jag har haft väldigt svårt med att välja vart jag ska tag vägen efter nian men detta känns som tre bra val. Jag har besökt Real och trivdes så bra där och jag har redan en vän som går där som säger att det är jättebra.

Likes

Comments

Normer

Vem bestämmer det?

Vem bestämmer att bara för att jag är tjej ska jag bry mig om mitt utseende, sminka mig, fixa håret och bry mig om vad andra tycker.

Vem bestämmer ett en kille ska sporta, bry sig om sin kropp, ligga med alla tjejer han kan och absolut inte sminka sig.

Vem bestämmer det? Jo samhället och alla människor. Vi är så fast hur det brukar vara, hur allt alltid har varit så vi är rädda för att ändra det. Vi människor är rädda för att förändra för de människor som tar sig mod och ändrar på normerna som struntar i vad alla andra tycker de får blickar, de blir nertryckta, kallas onormala.

Är det fel att vara onormal? Är det fel att inte göra som alla andra gör. Tydligen. Det är i alla fall så vårt samhälle är uppbyggt.

Jag vill strypa vårt samhälle. För alla normer som styr oss och vilka val vi gör. För blickarna vi ger människor som försöker döda det samhälle vi lever i. De är starka och modiga och vi trycker ner dem.

Jag är en tjej vilket jag är stolt över varje dag. Jag sminkar mig inte dagligen utan när jag själv känner för det. Jag har inte den perfekta huden, långt därifrån. Jag har finnar som många, många andra tonåringar. Och bara för att jag är tjej och får finner som jag inte täcker över jämt är jag annorlunda mot vissa killar som har finnar som de inte täcker över. Är det skillnad? Är det skillnad för att jag biologiskt sett är annorlunda jämfört med dem. För att jag är tjej är det fel av mig att vissa upp hur jag ser ut på riktigt. Det är fel av killarna att täcka och gömma deras problem. De kan ju må lika dåligt över deras utseende som tjejerna och ändå får de nöja sig medan tjejerna får ändra på allt. Jag ser blickarna och jag vet vad folk tycker men jag är stark nog att skita i alla som vill mg dumt men de människor som inte kan det. De personer som blir styrda av alla normer. Jag sörjer med dem.

Jag vill se förändring gott folk, jag vill se ett förändrat samhälle nu och det går inte om inte ALLA börjar bryta mot våra oskrivna regler som vi av någon dum och korkad anledning följer. Gör skillnad gott folk så är vi snart fria från all denna skit.

Likes

Comments

Just ni sitter jag och planerar årets tävlingsplanering för vårsäsongen. I år för första året för mig ska jag anmäla mig till tävlingarna själv och får då hålla koll på när de öppnar så jag hinner anmäla. När jag bestämt en tävling nu skriver jag upp den i kalendern så jag och alla andra vet vilken helg det är och så.

Jag är sjukt taggad inför att få börja tävla igen. Första tävlingen för i år är 29/1 i Värnamo och där hoppar jag Lätt C och Lätt B med Dalgo och Ronja. Jag hinner med en träning till innan dess och den ska Dalgo med på. Har inte tränat honom på flera månader då jag prioriterat Ronja så vi ska lära känna varann och så. Dalgo har jag haft i 2 och ett halvt år så vet hur han funkar och så.

Senare idag ska jag rida båda två i snön, tänkte på en av våra åkrar så de får springa av sig lite då jag har tid nu eftersom jag är hemma medans det är ljust. Jag hoppas att jag får med mig min syster Emma ut så hon kan ta Ronja, vilket gör att jag får sällskap vilket är roligare då man måste rida på vägen cirka en kilometer innan man kommer fram till åkern där vi rider. Vore skönt att slippa ge sig iväg själv.

Likes

Comments

Vädret idag var kaos. Det snöade och blåste så fruktansvärt mycket, det var snö överallt. Bussen var först försenad och sen kom den inte ens. Så Emma och Robin hämtade mig, då Emma inte ens kunde köra till jobbet. Så vi åkte till Ica efter och plockade upp Sara och sen vidare hem. På väg hem såg vi ungefär 10-15 lastbilar som fastnat i en backa helt sjukt. Väl hemma slängde vi in lite hö till hästarna som fick komma in tidigt på grund av vädret.

Så jag har gått i skolan i två dagar och har redan gått en inlämning till nästa vecka. Kul att gå i nian och så. Nu får jag också söka in till gymnasium. Lite nojig över att jag inte ska komma in där jag vill, hoppas det löser sig. Kort inlägg men måste äta och duscha.

Tänk om bussen inte lyckas komma imorgon bitti, blir inte direkt ledsen.

Likes

Comments

Igår var jag och Ronja på årets första hoppträning, och om jag får säga det så var hon otroligt fin.

Vi började med några travbommar på medellinjen som vi red över åt gick varannan gång åt höger och andra åt vänster. Ronja var lite pigg på de men löste det rätt bra ändå. Alla övningar på denna träning är perfekta för henne och mig att träna på de man måste korta ihop hästarna och Ronja blir lätt lite flack och lång. Efter att travbommarna satt red vi på en volt med två studsar i. Ena med ett språng emellan och en ut nått språng. Vi tog de i båda varven. Jag hade lite svårt att få henne att hålla sig i mitten på bommarna, hon gled lätt ut mot kanten men jag satte avstånden bra och fick till en lugn och samlad galopp.

en studs med tre kryss. De stod långt ner på medellinjen så svängen blev kort och svår, man fick ha kort galopp i svängen för att sätta avstånden rätt. Sandra min tränare berömde alla i gruppen för att vi klara svängen alla gånger utan problem. Vi tog studsen, fortsatte rakt fram mot A sedan svängde vi vänster till ett räcke. Efter det tog vi studsen igen och red till A och tog ett räcka åt höger istället. Det gjorde vi åt båda hållen. Detta gjorde vi på en rätt låg höjd då vi skulle komma igång lite.

Efter det byggde vi om studsen igen till ett kryss och sedan en kryssoxer, alltså en kombination med ett språng. Vi gjorde en bana på de. Vi började med kombinationen sedan fortsatte vi mot studsen med ett språng emellan och sedan tog vi ett av räckena. Sedan fortsatte vi upp mot studsen uppe vid A som vi red fram på innan och fortsatte på volten som vi gjorde innan med studsen med ett språng. Sedan avslutade vi med det sista räcket.

Lite krångligt att skriva hur banan gick till. Finns en kort video på vissa språng på min instagram.

Den här träningen kändes så bra, hoppas det håller i sig och så taggar jag och Ronja vårsäsong.

Likes

Comments

Som ni alla vet, ni få som läser min blogg dagligen vet att jag inte bloggat så länge på just denna blogg. Ja har haft tidigare men som jag inte tagit seriöst, glömt bort dom, men just denna har jag skrivit inlägg på. Inlägg som för mig känts viktiga. Mina tankar och åsikter som jag vill få fram som jag vill att folk ska läsa och tycka till om.

Idag skrev en tjej till mig. En tjej med en egen liten blogg med bra inlägg. Hon sa att hon tyckte att min blogg var jättebra. Hon tog sin tid och göra det och det gjorde så även fast jag idag är sjuk, trött och klockan är för mycket så skriver jag nu ett inlägg för er som jag försöker att fixa varje dag.

Hon förstod det nog inte men hennes kommentar gjorde min dag så mycket bättre.

Jag hoppas att fler tycker som hon. Jag hoppas och vill att fler ska tycka att det jag lägger ner min tid på att skriva påverkar er, påverkar hur ni ser på saker och funderar en gång extra.

Tack Tova för att du tog dig din tid att skriva till mig och säga detta. Det var en början på nått större det är jag säker på.

Likes

Comments

Jag har ett problem med mitt knä och jag har kollat upp det men utan vidare resultat. Vissa dagar kan jag bara vakna och känna att det knappt går att stödja på.

Idag var en sådan morgon. Vaknade och kunde knappt ställa mig upp. Det gör ont att sträcka ut det och även om jag gör det är det svårt att gå på det. Så idag blev det ingen ridning, ingen promenad med Firre för min del, för det gick bara inte. Svårt nog att gå och göra stallet men att hoppa upp och rida fanns inte på kattan.

Det värsta är att jag aldrig vet när en sådan här dag kommer. Det finns inget mönster, känner inte av nått dagen innan så det kan komma en superviktig dag och antingen får jag ge upp eller kämpa just då. Men belastar jag knät håller "skadan" i sig längre.

Detta är en av de största grejerna som kan stoppa mig och min satsning. Imorgon ska jag försöka träna lite med hjälp av övningar jag fått av min sjukgymnast.

Likes

Comments

Som jag sa igår så var jag på klubbens ridhus idag och red Dalgo och Ronja. Först ut var Ronja, bara för att hon skulle bli av med lite energi eftersom hon skulle få stå själv medans Dalgo reds. Jag tänkte trimma dressyr men eftersom hon har brunst så hade hon andra planer. Hon började passet med att tycka att porten ut var läskig så hon vägrade att gå igenom halva ridhuset. Vi kom till linjen mellan E och B och sen vände hon och gick. Efter mycket ponnysparkar och tjat fick jag iallafall fram henne till den kortsidan. Hon var fortfarande spänd och taggad varje gång vi red där borta men hon gick ju iallafall. Hon skötte sig rätt okej efter det bråket och brustade iallafall glatt sen. Dalgo hoppade jag lite. Eftersom han är nyklippt och har sitt sadeltvång vågade jag inte riktigt ha sporrar. Han blev spänd bara när jag spände gjorden så ville inte tvinga på han det. Tyvärr gick han inte fram lika mycket som jag ville och låg på latsidan men det funkade. Han gjorde det han skulle och skötte distanserna helt okej. Jag ligger i hårdträning med honom inför Sverigeponnyn i Borås som vi ska vara med i. Första gången vi ställer upp i en inverkanstävling så har inga kval så sett. Ska försöka leverera en bra runda såklart och får se hur långt det räcker.

När jag kom hem fick jag hjälp av Robin att göra boxarna och efter det åkte jag hem, åt och tog det mest lugnt. Framåt kvällen efter middagen städade jag mitt rum, bytte lakan och duschade. Jag duschade endast för att jag älskar känslan av nya lakan och ny duschad. Så nu ska jag krypa ner och njuta samtidigt som jag kollar ännu ett avsnitt av min serie. Ett bra avslut på en bra dag.

Får se hur vädret är imorgon, hoppas på att kunna få till två helt okej pass iallafall.

Vill tacka Robin som idag har lagt ner cirka 5 timmar av sin lediga tid på mig idag. Som jag skrev i ett av mina senaste inlägg så är han en av de personer som hjälper mig mest och det stämmer verkligen. Utan honom hade inte dagens pass blivit så bra, tack!

Likes

Comments