Idag när jag kom till stallet hade jag och Emma planerat att rida ut men banan var mjuk vilket den nästan aldrig är nu för tiden då det ofta är så kallt att den fryser. Så vi bestämde oss för att rida där istället, eller jag red och Emma longerade.

Först red jag Ronja och vi gjorde en övning där vi hade en studs, sedan ett språng, ett räcke, ett språng och sedan en studs igen. Vi gjorde studsen och språnget innan räcket lite kortare än vanligt då vi ville få Ronja att jobba snabbare med fötterna och koncentrera sig mer. Även för att få henne att jobba mer, ta i mer och då jobba med mer muskler.

Jag tyckte det gick bra. När jag red fram fick jag mycket beröm av Emma (min syster och typ personliga tränare på hemmaplan och tävling hehe) för att Ronjas galopp var så fin. Hon var lugn och samlad, så den var fin. När vi började hoppa fick jag ut det jag ville. Hon tog i lite mer än vanligt men inte överdrivet på något sätt utan på ett bra sätt för kroppen. Efter några gånger i varje gånger i varje varv på övningen höjde vi upp räcket i mitten lite. Sist så tog Emma bort ett av hindren på studsen för att Ronja skulle hoppa som en "riktig" kombination fast med ett lågt hinder, ett högt och sedan ett lågt igen. Räcket låg på cirka 1,20 meter och hon hoppade fint. Jag brukar alltid rida för någonting, tex om jag har en tävling i helgen så är min motivations källa hela veckan tävlingen. Just nu har jag ledig helg men nästa helg är det Hopp Kick Off på klubben för Claes Jansson och han är så bra så taggar det fult ut. Helgen efter det är det första omgången av Eliten och den går i Borås. Jag debuterar då Lätt A på riktig tävling och är i nuläget inte så nervös men det kanske kommer. Ronja brukar gå bra i Borås så det känns bra. Jag har i nuläget ingen lagplats utan jag och en annan "slåss" om den sista. Jag tänker rida för den och vill ha den till varje pris då jag gärna deltar i Eliten då jag var med i Division laget som gjorde att klubben på upp i Eliten. Men Firre som jag planerat att ta blev ju skadad så fick lägga Ronja i hårdträning.

När jag ridit Ronja var det Dalgos tur och även han fick hoppa samma övning som Ronja. Han var superfin vilket var kul då han vart lite spänd de senaste tiden i hoppningen men ingen tendens till detta idag. Vi hoppade serien och saktade sedan av till trav, samlade ihop traven och tog tre travbommar som låg lite kort så han fick lyfta lite mer på benen då han är som Ronja, behöver träna för att bli lite snabbare i benen då han river lite lätt. Vi avslutade med att hoppa serien med räcket i mitten var på cirka 1 meter. Han fick ett jättefint språng men det fick tyvärr inte Emma på film men det finns ett lite sämre språng på film i min vlogg från dagen.

Vlogg? Ja jag kände så för att filma lite från stallet och bestämde mig för att göra det. Så jag laddade sedan upp det på Youtube efter att jag redigerat det. Jag hade gärna köpt mig en bra kamera och en vloggkamera då tycker det är sjukt kul att filma och redigera men har inte pengarna till de i nuläget. Två kameror är ju rätt dyrt..

Min kanal finns länkad på sidan av bloggen så bläddra bara ner så kommer den upp!

Likes

Comments

Detta kommer låta ytligt och egoistiskt men det får det göra. För denna blogg handlar om mina åsikter, min vardag och mitt liv och kan jag inte skriva om vad jag vill, varför ha denna blogg?

Jag vill bli känd. Jag vill inte bli det för att många vet vem du är, folk ser upp till en eller för att få många likes på min senaste bild på Instagram. Jag vill ha pengarna.

Ursäkta tänker ni? Gör du allt för pengar?

Nej. Men det hade vart en stor bonus. Hade jag fått 100 kronor för varje blogginlägg jag gjorde eller varje bild jag postade på Instagram hade jag lagt ut flera 100 varje dag. Jag vill inte ha pengarna till att köpa den senaste hjälmen på marknaden eller för att få alla färger som finns på Freejump. Jag hade lagt allt på saker som gynnade min satsning.

För min familj har inte råd. Och det kanske låter jättekonstigt när jag har tre ponnyer och tävlar & tränar. Men det är inte så jag menar. Vi har det inte dåligt ställt och jag ska väl egentligen inte klaga men här sitter jag och gör det ändå. För så är det ibland. Min familj har inte råd att satsa så mycket som jag hade velat. Och det finns många ryttare som har och jag är extremt avundsjuk på dem. Jag tycker att de förtjänar det och har man tid, vilja och framförallt pengar så kör. Kör fullt ut och ge allt. För hade du vart i någons annans ställe hade du inte kunnat det.

Nu vill jag inte att ni tror att jag tycker att mitt liv suger och vi är så fattiga för det är vi inte. Jag vill inte låta som värsta snorungen som bara klagar fast jag har så mycket. Att jag bara vill ha mer, men vem vill inte det? Vem vill inte ha det bättre, det senaste och det som andra har? Kommer du inte på någon? Inte jag heller.

För detta är något jag verkligen vill. Jag vill nå de högsta klasserna. Jag vill komma till SM och jag vill att folk ska känna igen mitt namn när man talar om Sveriges ponnyelit. Jag vill verkligen det och är det så konstigt? Vem vill inte tillhöra de bättre? Skillnaden är de som har modet, tiden och viljan att verkligen göra det. Och glöm inte pengarna. För i grund och botten handlar allt om pengar i denna sport. Allt kostar pengar och har man inte det att lägga ut så går det inte. Hårt och elakt men så ser det ut. Så har det alltid sätt ut och kommer nog alltid att göra.

Så jag vill bli känd, jag vill bidra med egna ihop tjänade pengar till MIN satsning.

Likes

Comments

Idag på So:n skulle vi välja anonymt om vi ville jobba ihop med en vän och i så fall vem eller om man ville jobba själv.

Jag valde en av mina bästa vänner och inga namn kommer nämnas. Jag valde henne då vi jobbat förut och jag kände att vi jobbar bra ihop och får ut vettiga saker ihop. Men av ren nyfikenhet kollade jag när lapparna skulle lämnas in och av såg tyvärr att hon inte hade valt mig. Jag förstår att detta inte är en big deal men kände mig lite sviken som om hon uppskattade mig mindre. Jag vet att detta inte är en sån stor sak men kände mig bortglömd typ.

Jag skrev också att om jag inte blev ihop parad med henne jobbade jag hellre själv, vilket jag egentligen inte vill. Men jag tänkte att ingen annan skulle välja mig så jag tänkte lite att jag kör på det säkra och väljer henne för såklart väljer hon mig. Det gjorde hon inte.

Jag vet att man inte alltid kan bli vald först, men just känslan av att vara helt säker på att man skulle bli vald och inte blev det. Jag känner mig sårad och lite bortglömd.

Men snart kommer min hjärna vända på detta och jag kommer se det som en tävling. Jag gör alltid så. Mår jag dåligt vänder jag humör och tänker på det på ett annat sätt, Så jag kommer se detta som en tävling och för att vinna måste jag göra en bättre redovisning än dem. Jag vet att detta låter fånigt men det är så jag funkar. Jag har inte lust att gå och tänka på hur sårad jag blev utan vänder ryggen till och kör mitt egna race. Jag gör det för att överleva.

Likes

Comments

Mitt huvud håller på att sprängas av allt som jag tänker på. Jag vill säga allt, men allt har inte ens en mening eller påverkan. Jag vill bidra med vettiga och intressanta inlägg och tankar till denna värld. Men idag får det bli ett prat inlägg där jag snackar om det jag tänker på exakt just nu.

Vill bara säga att inget av det jag skriver medan är bestämt utan funderingar så snälla tro inte att detta kommer ske till 100%.

Jag funderar på att bli av med en ponny. Alltså sälja en av mina ponnyer då jag inte kommer ha tid när jag börjar gymnasiet. Jag kommer få längre skoldagar och längre bussturer. Inte överdrivet men det kommer påverka min vardag en del.
Jag funderar på att sälja Dalgo. Anledning är kort och sagt att jag känner mig rätt färdig och jag känner han så pass bra nu. Hans sätt att ridas gynnar inte min ridning och detta är inte bara min åsikt utan har även fått höra det av min tränare.
Dalgo var min första C-ponny och han har vart helt fantastisk men han kommer inte komma till de klasserna jag vill. Han kan säkert komma längre än vad vi gjort men den träning har jag varken tid eller lust att lägga. Min högsta prioritering just nu är att få upp Ronja och få igång Firre. Dalgo hamnar redan i utkanten och kommer göra det ännu mer när Firre är fullt igång. Jag vill inte att han ska känna sig bortglömd.

Dalgo är en fantastisk individ men jag känner för mig själv och hans skull och det räcker snart. Han behöver få en ny bästa vän som uppskattar den nivå han ligger på. Jag älskar honom av hela mitt hjärta och han är den ponny jag har starkast band med men jag kan inte behålla en ponny för att jag är kompis med den. Det håller inte i längden och gynnar inte min satsning.

För i grund och botten handlar det om det. Min satsning. Jag vill sitta på hästar som jag känner kan gå hela vägen och som har mer att ge. Jag känner inte den känslan på Dalgo. Han är kul att rida och är en bra allround ponny på den lite lägre nivån. Han kan gå upp till Lätt A men efter det tar det stopp och det duger inte för mig, tyvärr. Jag vill hellre att han kommer till en ryttare som kommer älska honom exakt lika mycket som jag gör och kommer uppskatta hans hjärta, inte utnyttja det.

Men han är inte lättsåld. I fel händer kan Dalgo bli farlig. Han lider av sadeltvång och om en människa som han inte litar på försöker sig upp kommer det sluta på ett sätt. Han bockar av dem. Men han är inte omöjlig. Han går att rida på, i alla väder och i alla möjliga lägen men han vill bli kompis med en först. Så för att kunna sälja måste köparen prova hemma i hans miljö några gånger först. Alltså bli som en medryttare för senare köp. Och att hitta denna familj kan bli svårt. Inte omöjligt men svårt.

Och vem vet om Firre håller? Om han ens börjar hoppa igen? Och om han gör det, klarar han mina krav? Jag kanske säljer Dalgo och satsar på Firre och Ronja och inser då att Firre inte går de klasser jag vill. Skickar jag då hem honom? Skaffar jag en ny ponny? Inskaffar jag mig min första storhäst?
Många frågor och ännu inga svar. Jag har inga att ge, har inga egna till mig själv. Jag vet inte just nu vad jag vill göra då jag inte vet vad som händer i framtiden.

Likes

Comments

Idag när jag kom hem blåste det rätt rejält och när jag kom till stallet började det även regna. Så jag och mamma skyndade oss att göra ordning boxarna så vi kunde släppa in alla hästar så de fick torka. Jag bestämde mig för att inte rida då jag hade fått rida ute, vilket jag alltid gör men just i detta väder hade jag inte fått ut något vettigt. Inte direkt så att någon av mina ponnyer gillar att ridas i regn och blåst.

Så jag gick hem istället efter att jag kollat igenom dem och kollat att täckena inte läckt igenom och när jag kom hem sate jag mig och redigera. Jag har jobbat med ett musikprojket att skriva om en låt (uppgift till musiken i skolan) men kände nu sista lektionen att den inte blev bra så ändrade hela planen och gjorde en musikvideo istället. Den är nu klar och uppe på Youtube och såklart är den länkad på sidan av bloggen om ni vill se. Är faktiskt nöjd med den, så ni får jättegärna gå in och ge respons på den.

Är det några som ska till Göteborgs Horseshow? Jag ska eventuellt dit på lördag men endast mässan. Min enda lediga helg på länge som känner mest för att stanna hemma egentligen men en vän fråga om jag ville hänga med som smakråd så gör eventuellt det.

Klockan är inte ens särskilt mycket, men är så sjukt trött och vill bara gå och lägga mig så ska nog göra detta. När man väl kan gå och lägga sig i någorlunda tid hehe. Jag brukar oftast sitta och plugga denna tid men denna vecka har jag inget i skolan förutom musiken men den är ju nu klar.

Godnatt!

Likes

Comments

Idag hade jag hoppträning med Ronja för Sandra Björneland som jag har varannan måndag.

Vi började med att skritta över fyra bommar vilket Sandra berättade att hon gjorde inför varje tävling då det hjälpte hennes hästar att lyfta på benen och vara rädd och fötterna. Jag ska ta med mig detta och prova inför nästa tävling. Ronja blir ju lätt lång och kan då riva lätt, sen är hon inte så rädd om sina ben vilket är en nackdel jag måste försöka träna upp.

Efter det Började med galoppera över tre småhinder i en liten studs. Ronja blev lite stark och ville springa på. Jag bråkade lite med henne om detta hela träningen. Lyckades få igenom detta på studsen innan vi avslutades.

Efter det var det ett litet hinder, två lite längre språng sedan en oxer, två längre språng och sedan ett litet hinder till. Utmaningen var ju att få ponnyn att räcka fram till oxern men inte bli för lång för det lilla hindret. Jag kan erkänna att denna övning och denna del utav träningen red jag inte bra. Jag blev lätt sur och tyckte allt kändes fel. Fick inte till några distanser och blev bara trött på mig själv.

Vi gjorde sedan en längre bana utav det med linjen, ett dogleg med två räcken, en annan oxer på snett igenom och ett till räcke på den andra snett igenom.

Sandra sa att när det händer nått dåligt gräver jag ofta ner mig i en grop och trycker ner mig själv längre ner. Jag ser allt som ä fel och fokuserar inte på det som var bra. Men på denna bana lyckades jag genomföra hela utan några pauser eller avbryt där jag sura ihop eller fick panik av att inte se avståndet. Jag tog mig igenom mig den på ett snyggt sätt och fick med mig Ronja på ett bra sätt.

Vi tog banan en gång på lite högre hinder. Tror den låg på 1 meter vilket jag inte tycker är så högt men var skönt med en höjd jag var van vid. Jag fick ett bra flyt i banan vilket jag har svårt med på Ronja.

Efter det fick jag ta tre språng på 110 ungefär. Jag fick till bra avstånd och hade bra flyt till alla tre vilket var så skönt. Efter det fick jag ta oxern snett igenom igen på 1,20 meter hög och 1.20 meter bred. Även den satt avståndet på och hon hoppade den jättefint.

Skönt att få hoppa lite högre och känna på vad hon klarar. Kände inte ens att hon tog i lite på den sista. Jag tror verkligen på denna ponny och det är kul att få utvecklas tillsammans med henne. Klipp från sista hindret finns på min instagram!

Likes

Comments

Idag var jag, Emma min syster och mamma iväg på tävling i Värnamo. Jag hoppade Hidalgo och Ronja i Lätt C och Lätt B och här är resultaten.

Hidalgo Lätt C: Helt okej på två första hinderna. Lite tillbaka draget från min sida men löste ändå hinderna bra. På väg till trean skulle jag rätta galoppen vilket Dalgo fick för sig att vi inte skulle så han började bocka istället vilket jag var omedveten om och flög då av. Skadade mig inte allvarligt utan fångade Dalgo och gick ut rasande. Jag var så arg, mest för att han bockade och ingen varken jag eller mitt team hade en blekaste aning varför.

Ronja Lätt C: Fin och lugn fas 1. Jag försöker jobba på att inte ta i henne så mycket utan få mer flyt i rundan, vill undvika att galoppen blir på och av hela tiden utan lita på att hon hoppar av lite längre istället för att korta upp henne snabbt innan hindret. Tyckte detta satt bättre i grunden i Lätt C vilket jag är glad över då vi nu ska försöka att hålla oss på Lätt B och Lätt A. I fas 2 red jag extremt fult. Framåt med överlivet, slappa tyglar och ponnysparkar. Vet egentligen inte varför det blev så men usch kände mig pinsam när jag red. Vi nollade iallafall och tiden räckte till en 2:a plats vilket jag såklart är nöjd med ändå.

Hidalgo Lätt B: Hade dålig galopp från början så fick rida på lite mycket hela rundan för att få fram honom men ändå kändes denna runda som den bästa på länge. Jag krigade under hela rundan vilket jag inte gjort på länge och vilket som behövs på Dalgo. Vi nollade fas 1 och i fas 2 fick vi 9 fel. En stor miss från mig då jag svängde lite tight och hade dålig galopp så Dalgo hade inte kunnat hoppa. När vi tog det igen rev han då det blev lite slappt. Sista var en kombination med ett språng och kom med bra galopp men Dalgo tryckte in ett till språng precis innan så fick kravla sig över A hindret, tog två språng i kombinationen och kravla dig över B hindret men klarade det utan att några bommar föll där. Jag är nöjd med rundan fast vi fick 9 fel. De var ju mitt fel och kan inte klandra Dalgo.

Ronja Lätt B: Tog tillbaka henne som jag brukar mot första, fick bra flyt andra till tredje och sedan till fjärde. Lång väg till 5a&b så hon hann springa iväg och bli lite lång så fick inte riktigt plats så ett ner där. Sedan hade jag bra flyt 6,7 och 8. Jag tycker det är lite jobbigt mot kombinationen. För hon är lite små skeptisk till dem och tvekar en aning som vill ju rida på och har hon väl bjudning själv vill jag ju hålla kvar den men måste korta för att hon ska få plats. Svårt dilemma som jag får träna.

Imorgon blir det träning med Ronja för Sandra Björneland min tränare, ska bli jättekul. Älskar att träna och speciellt för Sandra hon är så bra.

Godnatt!

Likes

Comments

Får skriva detta fort då jag måste gå och lägga mig eftersom det är tävling imorgon!

Ronja kändes jättefin idag när vi trimmade lite dressyr, inget långt pass utan mest för att känna över henne. Samma med Dalgo, han var fin, lite slö men hoppas på bättre reaktioner för mina hjälper imorgon.

Imorgon startar jag Lätt C och Lätt B på båda och det blir förhoppningsvis min och Ronjas sista Lätt C, sedan hoppas jag att vi ska kunna ligga och få rutin på Lätt A istället då jag vet att hon har kapacitet för det och mycket mer. Lätt C känns nu lite lätt så vore skönt att fortsätta uppåt och utvecklas, komma framåt. Jag tror ju att Ronja är en ponny jag verkligen kan satsa med och det ska bli spännande och se hur långt hon räcker. Jag tror ju personligen att hon räcker hela vägen men som sagt, upp till och se.

Nu ska jag sova, har e del kvar att packa och fixa innan vi åker imorgon. Imorgon 07:50 åker vi från stallet och då bar det iväg mot Värnamo. Tagga tagga!!

Resultat från morgondagen kommer självklart upp så fort som möjligt!

Likes

Comments

Dressyr. Jag tror att denna gren är inte så omtyckt av ponny ungar, speciellt längre ner i åldrarna. Jag kan nog förstå varför, var själ inte ett så stort fan utav det som liten b-ponny ryttare. Jag gillade fart och fläkt tyckte dressyr var segt och tråkigt. Jag förstod inte allvaret i det och sket rätt mycket i det vilket gjorde många stora fel i min ridning och utveckling, som jag i efterhand fick skit för. Resultaten gick inte uppåt och jag var fast på samma ställe.

Detta var på min första b-ponny Lord Aragon Fox. Jag fick han när jag var ungefär 10 år och tyckte det roligaste var att ha race mot min bästa vän och hennes ponny. Jag kunde inte få Foxy att gå i form själv, då han som jag hatade dressyr. Det var en dålig kombo och även fast jag fick massa hjälpmedel så som gummisnodd och inspäningstyglar var jag slarvig och Foxy var inte så väl riden.

Det var egentligen inte fören jag fick Hidalgo som mitt dressyr intresse växte lite. Det var Dalgos förtjänst då han redan innan han kom till mig var riden i dressyr och även startat det. Han kunde inte mycket, men tillräckligt så det skulle bli lite kul. Det var på honom jag startade min första riktiga dressyrtävling och jag började förstå att detta är viktigt.

Jag vill verkligen att alla ska förstå att dressyr är så viktigt. Ja, det kanske är jättetråkigt men i slutändan kommer det vara så värt det. Dressyren hjälper hoppningen att bli bättre vilket i mitt fall är en av många anledningar som jag jobbar i det.

Dressyr stärker hästens kropp då det bygger muskler, förhindrar skador, gör att hästen blir mer följsam, lyssnar på mindre hjälper, blir stark i båda varven, gör så den lättare galopperar på bakdelen vilket den ska i hoppningen för galopperar den framdelen i hoppningen blir den framtung och får svårare att hoppa. Min syster Emma förklarade detta väldigt bra för mig och det finns säkert fler som använder denna förklaring.

Om du har en halvfull vattenflaska och lägger den ner. Du vill få hästen att hoppa i uppförsbacke och på bakdelen av kroppen, alltså ska botten av flaskan luta neråt= lätt att hoppa då den inte har samma tyngd i frampartiet av kroppen. Om istället den skulle jobba på framdelen av kroppen skulle all vikt ligga då och vattenflaskan skulle luta framåt mot öppningen av flaskan. Om du hoppar då blir det jobbigare.

Iallafall. Dressyr hjälper så sjukt mycket, och jag vill att alla ska förstå det Man behöver inte tycka om dressyr, men man behöver inse att det är viktigt, extrem viktigt. Bara för att man rider dressyr hemma behöver man inte tävla det, det är inget krav. Det är ett eget val och kan kanske vara kul att prova. Jag tävlar mest i dressyr för att hjälpa min klubb att få ihop lag i dressyr och för att träna inför kommande fälttävlans starter.


Likes

Comments

Jag tänkte be om förlåtelse för att jag inte uppdaterat men jag tänker inte göra det. Jag har legat på sängen med feber i två dagar och knappt gått ut ur mitt rum. Jag hade gärna uppdaterat men hade varken motivation eller ork att skriva och vad skulle jag skriva om. Livet som sjuk? Intressant...

Iallafall idag har jag mått lite bättre. Hade ändå 38,2 graders feber men tack vare en Alvedon så orkade jag mig iväg till stallet och red två ponnyer. Sara (min ena syster ni aldrig hör något om) hjälpte mig att rida Ronja lite men efter en halvtimme tröttna hon och bad mig ta över. Sara red ju Ronja innan men efter en del strul sluta hon i september 2016 och jag fick Ronja vilket jag idag är otroligt glad över då hon reda är och kommer bli en enorm stor del i min satsning.

Medans Sara red Ronja red jag Firre. Han kändes mer taggad än de tidigare passen vilket jag var tacksam för. Tycker han har känts lite seg och tillbaka dragen vilket jag oroat mig för eftersom han vart skadad och är nu under igångsättning. Han har alltid vart den lite mer taggade och då när han kommit igång igen inte vart på hugget har jag blivit orolig men idag var han som vanligt innan skadan, så skönt.

Idag tog jag hans första galopp sen december och han var fett taggad. Ville behålla hans glädje att få vara igång på "riktigt" så tog bara nått varv i båda galopperna och nöjde mig sedan.

Hoppade upp på Ronja och red några varv mest för att känna på henne. Hon var fin, lite pigg och slarvig med sina ben men något jag fick ihop innan jag skritta av.

Det var skönt att få vara i stallet igen och sitta på hästryggen igen. Jag saknade det fast det bara var två dagar sen ungefär, men när man ligger i sängen och bara kollar serier hela dagarna känns det som en evighet.

När jag kom hem duscha jag och efter det myste jag framför soffan och tar det nu lugnt resten utav kvällen. Ska nog strax gå och lägga mig, vill verkligen vakna upp och vara frisk imorgon, hatar att vara sjuk. Sen hinner inte riktigt jag vara sjuk heller. Har ju tre ponnyer som behöver röra på sig och på lov brukar jag rida ut så mycket som det går då man är ledig när det är ljust ute. Oturligt att man ska bli sjuk när man äntligen är ledig.
Likes

Comments