Ja, valvaka i all ära, vad skulle hända om Trump respektive Clinton vann det amerikanska valet inatt? Obama har många gånger hyllat Sverige för vår välfärd och eftersom Hillary Clinton varit utrikesminister och hjälpt till med Obamacare under denna tid så är det ingen överraskning att hon tycker samma sak. Så om Hillary Clinton vann valet skulle inte så mycket hända i Sverige, vi skulle fortfarande ha en god relation med USA. Men vad skulle hända i Sverige om Donald Trump vinner valet inatt?
Först och främst så är Trump för brexit, alltså att Stor Britannien går ut ur EU, vilket påverkar Sveriges varuexport. 8% av Sveriges varuexport går till USA, vilket inte låter mycket men är ganska mycket eftersom USA är en supermakt och Sverige är ett yttepytte land i jämförelse. Om Trump vinner kan det påverka vår varuexport och då slår det mot vår tillväxt och våra jobb.
Det andra orosmoment är Vladimir Putin. Om Trump vinner vill han stärka bandet mellan USA och Ryssland och ett av Sveriges stora intressen det senaste året har varit att stärka det militära inför en mer aggressiv Putin. Vi och Finland skulle näst in till tvingas att gå med i Nato och vi skulle snabbt behöva höja våra försvarsutgifter med 2%.
Det tredje och sista oroande ämnet gäller inte bara Sverige utan också globalt. Trump säger att växthuseffekten är en bluff som kineserna hittat på. Hur ska vi kunna rädda djur från att bli utrotade och stoppa klimathotet om en av världens supermakter framtida president skiter i klimatet?? Det är ganska så omöjligt.
Det var väldigt ytligt om vad som skulle hända med Sverige om båda vinner. Om Clinton vinner blir det oföränderligt i Sverige och on Trump vinner så är det nästan mardrömslikt för Sverige.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nej, det är inget skämt, drottning Elisabeth ll av England erbjöd i ett oförväntat Tv-sänt tal för några kvällar sedan att göra USA till en engelsk koloni igen. Drottningen talade till det amerikanska folket och talade om den desperata situation de nu är i. Hon kallade Hillary Clinton och Donald Trump för två tonåringar som borde få utegångsförbud tills nästa sommar. Detta var en av sakerna drottningen sa i hennes tal "This two-hundred-and-forty-year experimet in self-rule began with the best of intentions, but I think we can all agree that it didn't end well,"

Hur kommer detta funka? Jo, hon bad det amerikanska folket att skriva ner hennes namn på val-sedlarna och om det händer kommer USA bli en engelsk koloni återigen. Jag tror dock att amerikanerna är för patriotiska och stolta för att göra detta, men det hade varit en av de bästa valkampanjerna någonsin. Go queen Elisabeth!!

Likes

Comments

​Okej, det var komiskt, eller snarare rätt ut skrämmande. Är det detta USA måste välja mellan?? Först och främst, det är lågstadienivå på debatten, smutskastning hit och dit och oklara svar på olika sakfrågor så som utbildning, sjukvård och skatt. Men om jag ska välja någon så föredrar jag definitivt Hillary Clinton. 

Hillary svarade tydligt på de frågor som ställdes och när det kom till att diskuteras om Obamacare så svarade Clinton att Obamacare har hjälpt många, men det har felaktigheter i sig. Hon gav klara och tydliga svar om hur hon kommer lösa problemet med Obamacare medan Trump smutskastade president Obama och sa bara "I will fix it" men inte hur. Många av Trumps svar var otydliga och undvikande och han tog varje chans till att prata skit om Hillary och Bill Clinton. 

När det kom till frågor om bådas skandaler, Hillarys mejl-skandal och Trumps sexualisering av kvinnor där han i en video sa att bara för att han är kändis kan han ta på vilken kvinnas skrev som helst, så ursäktade Hillary sig över hur hon hanterat detta. Trump å andra sidan sa "I've never said that", ehm, ursäkta, det finns en video. När Hillary sedan sa att det fanns en video sa han att det bara var "Locker-room talk" och att alla killar pratar om sånt. Detta fick Trump mycket kritik för. Flera stora amerikanska idrotts-stjärnor gick till attack mot Trump på Twitter och sa att de aldrig har pratat om något sådant eller sexualiserat tjejer i omklädningsrummet. 

Allt jag kan säga är, tack och lov att jag inte bor i USA och faktiskt måste ha någon av dessa kandidater som framtida president.

Likes

Comments

Trump vs. HillaryDet första ämnet jag vill diskutera om är USA:s nästa president. Vem blir det? Trump eller Hillary? Jag, som många andra utstående som inte har något med valet att göra alls och som inte följde valet, har tänkt ända från början: Varför har Trump så många väljare? Vem väljer en man som säger att han ska bygga en mur mot Mexico som Mexico ska betala för? Vem väljer en man som vill förbjuda och utvisa en hel folkgrupp bara på grund av deras religion (Islam)? Vem väljer en man som säger att han ska deportera i princip alla latin-amerikanska invånare som utgör en stor del av USA:s befolkning? Alla dessa frågor fick mig att vilja skriva om detta och försöka förstå detta mer. Varför väljer folk att rösta på Donald Trump och varför väljer folk att rösta på Hillary Clinton?


Varför röstar folk på Hillary Clinton?


Gentemot Trump har hon ett välmeriterat CV inom politik, hon har varit First Lady, utrikesminister och varit senator i många år. Detta gör henne till ett säkert kort, vilket Donald Trump inte är som saknar politisk erfarenhet.


Clinton talar mer till kvinnorna och minoritetsgrupperna i USA vilket Trump inte gör. Donald Trump har åtaliga gånger gjort rasistiska uttalanden och har en historia med kvinnofientlighet där han bland annat kallat en beautypagent vinnare för “Miss Piggy”.


Om ni har sett debatterna så vet ni redan att Hillary Clinton är en mästare på att debattera, det ligger i hennes politiska natur. Trump där emot kastar mest bara ut personangrepp, där är Clinton inte helt oskyldig heller men hon är mer professionell. Hillary Clinton kommer utnyttja hennes debatt förmåga till max, speciellt när det kommer till utrikes politik där Donald Trump inte har sin starka sida.  


Donald Trumps alla skandaler ger honom inte ett övertag om jag säger så. Han betalar inte skatt, han säger själv att deklarationerna är under granskning men amerikanska skatteverket har gjort det väldigt tydligt att han kan publicera dom när han vill. Han har gjort rasistiska uttalanden vilket gör att minoritetsgrupperna hellre väljer Hillary Clinton och Clinton representerar kvinnorna vilket är ett enormt steg ifall hon skulle bli USA:s nästa president.


Varför röstar folk på Donald Trump?


Tro det eller ej men ett av Trumps stora övertag är att han inte har varit politisk. USA:s befolkning är trötta på politiker som tisslar och tasslar och vill se en förändring. Detta argument ger inte direkt Hillary något övertag med den erfarenhet inom politik som hon har. Eftersom Clinton har så mycket politisk erfarenhet tror många att om hon blir president så har hon massor med gentjänster till folk med en maktposition.


En annan sak som gör att folk har röstat på honom är för att han engagerar sina väljare vilket har gjort att personer i USA som inte röstat förut röstar på honom. Han anses vara en “doer” som gör saker som han lovat att göra vilket gör att folk som är trötta på tomma ord från föredetta presidenter väljer Trump.


Donald Trump vill göra Amerika “great again” vilket gör att många rädda väljare röstar på honom. De rädda väljarna är de som är rädda att minoritetsgrupper kommer vara en prioritet, alltså mestadels vita frustrerade kvinnor och män.


Som avslut vill jag bara säga att jag skrev detta för kuls skull och inte för att offenda någon what so ever! Ha det bra!


Mina källor är:  http://www.expressen.se/geo/usa-valet-2016/

http://omni.se/amerikaner-darfor-rostar-jag-pa-donald-trump/a/f7b39399-3fcf-44ba-a6c6-b4e1748795c5


Likes

Comments

​Hejsan! I mitt första inlägg tänkte jag berätta lite om mig själv och vad jag vill skriva om i min blogg! Jag heter Johanna Olsson, gick på Wargentin skolan och studerade på Humanistiska programmet med inriktning kultur. Jag tog studenten detta år och jobbar numera som servitris. Nästa år flyttar jag och min pojkvän till Uppsala för att studera och jag ska studera kandidatprogrammet i arkeologi och antikhistoria. Det jag vill skriva om i min blogg är om saker som ofta berör mig på olika sätt, vare sig det handlar om en ny bok jag läst, en bra serie jag kollar på, en god maträtt, några tips och trix eller något som jag tycker är viktigt att diskutera. 

Hoppas att detta låter lika roligt som jag tycker att det ska bli! Ha det bra! 

Likes

Comments