När jag började på dagis tyckte jag att jag var precis som alla andra. Jag lekte med alla, var glad och busig, som alla småbarn. Men jag såg inte ut som alla andra. Det var dock inget jag märkte av eller tänkte mycket på fören jag började på skolan.

När jag började på lågstadiet var det inte så vanligt att se utländsk ut om man inte kom från ett annat land. Jag började få frågor från mina klasskamrater så som "Varför kan du prata så bra svenska när du inte ser svensk ut?". Det var för mig en väldigt konstig fråga när jag var 6-8 år. Vadå ser inte svensk ut? Jag är ju född i Sverige, på BB i Östersund, såklart jag kan prata svenska? Jag förklarade för mina klasskamrater att jag föddes i Sverige, men att bara min pappa var svensk och att min mamma kommer från ett annat land, Filippinerna. Efter att jag förklarat det några gånger började jag få frågor och kommentarer som gjorde mig väldigt obekväm. "Jag ska börja kalla dig för filippin-pingvin för det måste finnas pingviner i Filippinerna när det låter som pingvin.", "Kolla här Johanna! Mamma kines, pappa japan, stackars lilla barn!", "Har du svart bälte i karate?" Detta var bara några få exempel på vad mina klasskamrater sa till mig och frågade mig och jag kände mig så utanför. Varför kunde inte jag födas med blont hår, blåa ögon och ljus hy?

När jag började mellanstadiet slutade inte frågorna eller kommentarerna, de blev faktiskt elakare och jag kände mig ännu mer utanför även fast jag hade mina vänner som stod upp för mig. En skräckupplevelse för mig var när jag gick i 6:an, mamma och pappa hade precis gått med på att jag skulle få åka till stan själv med mina kompisar. Jag hoppar av bussen på busstorget och ska möta mina vänner på stan. När jag springer ner för trapporna och går förbi Apberget är det någon som skriker "Åk hem till ditt hundätande land igen din jävla thai!". Jag vänder mig om och ser några killar som är äldre än mig som sitter och skrattar och pekar på mig, så jag börjar gå fortare, bort från personerna som just fått mig att känna mig som den mest äckliga och udda personen i hela världen.

År 2006 åkte jag och min familj på semester till Filippinerna. Detta var en mycket spännande upplevelse, jag skulle få uppleva landet och kulturen som min mamma så ofta pratade om. Som jag redan trodde så var det helt underbart, jag ville aldrig åka därifrån. Maten, min släkt, alla trevliga människor, stränderna, kulturen, havet, allt var så härligt underbart. Men det fanns något som gjorde mig ännu osäkrare än vad jag redan var i min egen kropp. I nästan hela Asien är ett av skönhetsidealen att en ska ha ljus hy, en ska vara vit för det är "oh so pretty". Det för mig var bara en bekräftelse på vad jag redan befarade, för att vara fin, måste jag vara vit. När jag kom hem till Sverige igen efter denna 6 veckors långa resa ville alla kompisar höra hur jag hade haft det och vissa ville bara slänga dumma kommentarer. "Om du åt hund eller katt när du var där tänker jag inte vara vän med dig." "Usch, du åt säkert insekter för det har jag sett att folk gör i Asien." Dessa kommentarer och många fler fick jag stå ut med i flera veckor när jag blev jagad runt skolgården på rasterna för det var några som tyckte det var roligt att springa runt och kalla mig fåniga smeknamn så som "Johanna - insektsätaren" även fast jag aldrig i hela mitt liv ätit insekter. Under dessa veckor kände jag mig mer och mer annorlunda, så en gång när jag skulle duscha tog jag med mig "vithetstvål" som mamma hade köpt i Filippinerna, i hopp om att jag skulle bli vitare när jag kom ut ur duschen. Detta funkade såklart inte och när jag tänker tillbaks på detta idag så tycker jag att det är helt absurt att jag ens försökte bli vitare, att det ens finns vithetstvål.

I högstadiet blev allt dock mycket bättre. Det var ingen som kom med elaka kommentarer, det var fortfarande töntiga frågor och kommentarer som nu var skämt och inte som jag tyckte var seriösa frågor och kommentarer i lågstadiet. "Men Johanna har svart bälte i karate så gör inte henne arg." "Fick du A på det provet? Men det är ju på grund av dina asiatiska gener." "Haha jag trodde alla asiater var bra på matte." Mina andra vänner blev igenkänd för sin personlighet så som "Anna den glada", "Cooper som är envis" medans jag blev kategoriserad in i en nationalitet och inte för min personlighet.

När jag började gymnasiet och folk frågade vart jag kom ifrån svarade jag automatiskt "Jag kommer från Krokom och är född i Sverige men min mamma kommer från Filippinerna". Jag svarade så, inte för att skydda mig själv, utan för att jag vet att folk är nyfikna, jag själv är nyfiken över vad människor har för ursprung för jag älskar att ha två kulturer som jag får ta del av. Det jobbiga under denna tid var inte själva tiden på gymnasiet, det jobbiga var när jag blev 18 år och fick gå på krogen. Jag vet inte hur många gånger på krogen som det har kommit fram killar till mig och sagt "Du är så jävla het, bara för att du är asiat.", "Jag har en fetish på asiater så om du vill kan vi gå hem till mig." Det händer än idag när jag snart är 20 år. Återigen blir jag inte sedd som en medmänniska, återigen blir jag kategoriserad efter en nationalitet och denna gång blir jag ett sexobjekt. Det är inte okej. När jag går på krogen och dansar och har kul med mina vänner vill jag bli sedd som en vanlig människa som dansar och har kul, inte som ett sexobjekt. Under denna period har jag inte upplevt direkt rasism på några år, men det jag ska skriva om nu är något som hände mig för ungefär 8 månader sen som ingen människa med annat ursprung eller inte ser svensk ut ska behöva uppleva.

Jag åkte buss hem till Krokom från Östersund efter att ha jobbat på Verkö slott hela dagen. Klockan var ungefär 21:30 när två män i 30-40 års åldern hoppade på bussen i Ås. Det var fullt på bussen och jag satt på en plats närmast fönstret och hade min väska på andra sätet. Jag hade hörlurar i öronen och lyssnade på hög musik som jag ofta gör när jag åker buss. Den ena mannen kom fram till mig och frågade om han kunde sitta bredvid mig men jag hörde inte. När han var påväg att gå därifrån förstod jag att han försökte säga något till mig och tog av mig hörlurarna, då säger han till hans kompis "en till jävla mulatt som inte kan prata svenska". Jag blir så arg så jag ställer mig upp, vänder mig mot honom som nu sitter ungefär fem säten bakom mig och säger "Ursäkta för att jag inte hörde dig första gången du försökte prata med mig men jag är faktiskt född i Sverige". Då blir han helt stum och säger inget och precis när jag ska sätta mig ner igen så säger hans kompis "Så är det din pappa eller mamma som är smutsig?". Aldrig i hela mitt liv har jag blivit så chockad och arg som då, och jag tror alla andra i bussen också blev chockade. Jag blev helt stum, allt blev svart och jag orkade inte för hela mitt liv säga något tillbaks. Efter det är allt lite suddigt i minnet men jag har ett svagt minne av att en äldre tant säger något i stil med "Och ni ska föreställa vuxna, mogna män". Det är tack vare människor som henne som jag inte har gett upp hoppet på mänskligheten än.

Som avslut på detta otroligt långa inlägg vill jag bara säga att jag inte längre skäms över att vara född med två nationaliteter utan att jag numera är väldigt stolt och pratar mer än gärna med andra om Filippinerna och kulturen där. Jag vill också passa på att säga att jag inte skriver detta för att mina vänner ska vara obekväma runt mig och känna att dom måste vara försiktiga med vad de säger till mig, för jag skämtar och säger lite vad som helst till er också för vi vet att vi inte sårar varandra. Jag skrev detta inlägg mest för att dom som inte fått uppleva detta i förstahand, som jag har fått, ska få en insikt i hur det kan vara ibland och för att kanske, bara kanske, sprida vetskap och uppmärksamhet om att rasism aldrig är okej.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ja, valvaka i all ära, vad skulle hända om Trump respektive Clinton vann det amerikanska valet inatt? Obama har många gånger hyllat Sverige för vår välfärd och eftersom Hillary Clinton varit utrikesminister och hjälpt till med Obamacare under denna tid så är det ingen överraskning att hon tycker samma sak. Så om Hillary Clinton vann valet skulle inte så mycket hända i Sverige, vi skulle fortfarande ha en god relation med USA. Men vad skulle hända i Sverige om Donald Trump vinner valet inatt?
Först och främst så är Trump för brexit, alltså att Stor Britannien går ut ur EU, vilket påverkar Sveriges varuexport. 8% av Sveriges varuexport går till USA, vilket inte låter mycket men är ganska mycket eftersom USA är en supermakt och Sverige är ett yttepytte land i jämförelse. Om Trump vinner kan det påverka vår varuexport och då slår det mot vår tillväxt och våra jobb.
Det andra orosmoment är Vladimir Putin. Om Trump vinner vill han stärka bandet mellan USA och Ryssland och ett av Sveriges stora intressen det senaste året har varit att stärka det militära inför en mer aggressiv Putin. Vi och Finland skulle näst in till tvingas att gå med i Nato och vi skulle snabbt behöva höja våra försvarsutgifter med 2%.
Det tredje och sista oroande ämnet gäller inte bara Sverige utan också globalt. Trump säger att växthuseffekten är en bluff som kineserna hittat på. Hur ska vi kunna rädda djur från att bli utrotade och stoppa klimathotet om en av världens supermakter framtida president skiter i klimatet?? Det är ganska så omöjligt.
Det var väldigt ytligt om vad som skulle hända med Sverige om båda vinner. Om Clinton vinner blir det oföränderligt i Sverige och on Trump vinner så är det nästan mardrömslikt för Sverige.

Likes

Comments

Nej, det är inget skämt, drottning Elisabeth ll av England erbjöd i ett oförväntat Tv-sänt tal för några kvällar sedan att göra USA till en engelsk koloni igen. Drottningen talade till det amerikanska folket och talade om den desperata situation de nu är i. Hon kallade Hillary Clinton och Donald Trump för två tonåringar som borde få utegångsförbud tills nästa sommar. Detta var en av sakerna drottningen sa i hennes tal "This two-hundred-and-forty-year experimet in self-rule began with the best of intentions, but I think we can all agree that it didn't end well,"

Hur kommer detta funka? Jo, hon bad det amerikanska folket att skriva ner hennes namn på val-sedlarna och om det händer kommer USA bli en engelsk koloni återigen. Jag tror dock att amerikanerna är för patriotiska och stolta för att göra detta, men det hade varit en av de bästa valkampanjerna någonsin. Go queen Elisabeth!!

Likes

Comments

​Okej, det var komiskt, eller snarare rätt ut skrämmande. Är det detta USA måste välja mellan?? Först och främst, det är lågstadienivå på debatten, smutskastning hit och dit och oklara svar på olika sakfrågor så som utbildning, sjukvård och skatt. Men om jag ska välja någon så föredrar jag definitivt Hillary Clinton. 

Hillary svarade tydligt på de frågor som ställdes och när det kom till att diskuteras om Obamacare så svarade Clinton att Obamacare har hjälpt många, men det har felaktigheter i sig. Hon gav klara och tydliga svar om hur hon kommer lösa problemet med Obamacare medan Trump smutskastade president Obama och sa bara "I will fix it" men inte hur. Många av Trumps svar var otydliga och undvikande och han tog varje chans till att prata skit om Hillary och Bill Clinton. 

När det kom till frågor om bådas skandaler, Hillarys mejl-skandal och Trumps sexualisering av kvinnor där han i en video sa att bara för att han är kändis kan han ta på vilken kvinnas skrev som helst, så ursäktade Hillary sig över hur hon hanterat detta. Trump å andra sidan sa "I've never said that", ehm, ursäkta, det finns en video. När Hillary sedan sa att det fanns en video sa han att det bara var "Locker-room talk" och att alla killar pratar om sånt. Detta fick Trump mycket kritik för. Flera stora amerikanska idrotts-stjärnor gick till attack mot Trump på Twitter och sa att de aldrig har pratat om något sådant eller sexualiserat tjejer i omklädningsrummet. 

Allt jag kan säga är, tack och lov att jag inte bor i USA och faktiskt måste ha någon av dessa kandidater som framtida president.

Likes

Comments

Trump vs. HillaryDet första ämnet jag vill diskutera om är USA:s nästa president. Vem blir det? Trump eller Hillary? Jag, som många andra utstående som inte har något med valet att göra alls och som inte följde valet, har tänkt ända från början: Varför har Trump så många väljare? Vem väljer en man som säger att han ska bygga en mur mot Mexico som Mexico ska betala för? Vem väljer en man som vill förbjuda och utvisa en hel folkgrupp bara på grund av deras religion (Islam)? Vem väljer en man som säger att han ska deportera i princip alla latin-amerikanska invånare som utgör en stor del av USA:s befolkning? Alla dessa frågor fick mig att vilja skriva om detta och försöka förstå detta mer. Varför väljer folk att rösta på Donald Trump och varför väljer folk att rösta på Hillary Clinton?


Varför röstar folk på Hillary Clinton?


Gentemot Trump har hon ett välmeriterat CV inom politik, hon har varit First Lady, utrikesminister och varit senator i många år. Detta gör henne till ett säkert kort, vilket Donald Trump inte är som saknar politisk erfarenhet.


Clinton talar mer till kvinnorna och minoritetsgrupperna i USA vilket Trump inte gör. Donald Trump har åtaliga gånger gjort rasistiska uttalanden och har en historia med kvinnofientlighet där han bland annat kallat en beautypagent vinnare för “Miss Piggy”.


Om ni har sett debatterna så vet ni redan att Hillary Clinton är en mästare på att debattera, det ligger i hennes politiska natur. Trump där emot kastar mest bara ut personangrepp, där är Clinton inte helt oskyldig heller men hon är mer professionell. Hillary Clinton kommer utnyttja hennes debatt förmåga till max, speciellt när det kommer till utrikes politik där Donald Trump inte har sin starka sida.  


Donald Trumps alla skandaler ger honom inte ett övertag om jag säger så. Han betalar inte skatt, han säger själv att deklarationerna är under granskning men amerikanska skatteverket har gjort det väldigt tydligt att han kan publicera dom när han vill. Han har gjort rasistiska uttalanden vilket gör att minoritetsgrupperna hellre väljer Hillary Clinton och Clinton representerar kvinnorna vilket är ett enormt steg ifall hon skulle bli USA:s nästa president.


Varför röstar folk på Donald Trump?


Tro det eller ej men ett av Trumps stora övertag är att han inte har varit politisk. USA:s befolkning är trötta på politiker som tisslar och tasslar och vill se en förändring. Detta argument ger inte direkt Hillary något övertag med den erfarenhet inom politik som hon har. Eftersom Clinton har så mycket politisk erfarenhet tror många att om hon blir president så har hon massor med gentjänster till folk med en maktposition.


En annan sak som gör att folk har röstat på honom är för att han engagerar sina väljare vilket har gjort att personer i USA som inte röstat förut röstar på honom. Han anses vara en “doer” som gör saker som han lovat att göra vilket gör att folk som är trötta på tomma ord från föredetta presidenter väljer Trump.


Donald Trump vill göra Amerika “great again” vilket gör att många rädda väljare röstar på honom. De rädda väljarna är de som är rädda att minoritetsgrupper kommer vara en prioritet, alltså mestadels vita frustrerade kvinnor och män.


Som avslut vill jag bara säga att jag skrev detta för kuls skull och inte för att offenda någon what so ever! Ha det bra!


Mina källor är:  http://www.expressen.se/geo/usa-valet-2016/

http://omni.se/amerikaner-darfor-rostar-jag-pa-donald-trump/a/f7b39399-3fcf-44ba-a6c6-b4e1748795c5


Likes

Comments

​Hejsan! I mitt första inlägg tänkte jag berätta lite om mig själv och vad jag vill skriva om i min blogg! Jag heter Johanna Olsson, gick på Wargentin skolan och studerade på Humanistiska programmet med inriktning kultur. Jag tog studenten detta år och jobbar numera som servitris. Nästa år flyttar jag och min pojkvän till Uppsala för att studera och jag ska studera kandidatprogrammet i arkeologi och antikhistoria. Det jag vill skriva om i min blogg är om saker som ofta berör mig på olika sätt, vare sig det handlar om en ny bok jag läst, en bra serie jag kollar på, en god maträtt, några tips och trix eller något som jag tycker är viktigt att diskutera. 

Hoppas att detta låter lika roligt som jag tycker att det ska bli! Ha det bra! 

Likes

Comments