Header

Vissa dagar så klaffar allt. Idag är en sån dag. Allt blev inte riktigt som jag tänkt mig och då känns det faktiskt skönt att den här dagen har börjat så bra som den gjort med en hel del sköna besked. Mer av det när jag faktiskt är där. Väntar fortfarande på några andra svar som jag också (såklart) hoppas är positiva.

Hämtade ut mitt körkort på posten idag. Det känns så jäkla märkligt, jag fattar ingenting. Samtidigt så har jag ingen bil att använda och fram tills den dagen jag sitter helt själv så kommer jag nog inte riktigt förstå vad jag har gjort, haha.

Likes

Comments

Vi kommer alltid kopiera andras koncept av att lyckas. "Hur tjänade du så mycket pengar? -aha, men då ska jag göra likadant!". "Hur fick du den där superkroppen? -aha, du gick till gymmet, men då ska också göra det.". Ni förstår. Skillnaden är när vi tar någon annans arbete och kallar det för vårt eget.

När jag fotograferar så är det 100% jag. Jag sätter inställningarna på kameran, väljer objektiv, plats, vinkel och trycker på knappen. Där anser jag mig ha den bästa kunskapen själv för att få fram det jag vill få sagt i mina bilder och hur jag visualiserar det i mitt huvud. När det kommer till redigering är det fortfarande jag, men inte längre lika mycket. Där har jag fortfarande väldigt mycket kvar att lära och för att göra det så använder jag mig av personer som inspirerar mig.

Marcus Valuer, Sam Kolder, Benjamin Ortega, Peter Mckinnon, Oskar Bakke, listan kan fortsätta en bra bit till, men det är framförallt dem fem personerna som jag inspireras av. Jag läser på om hur de tänker, kollar på bilder och försöker replikera deras arbeten. För på vägen så lär jag mig hur allt funkar i programmet. Sen blandar jag kunskapen och får tillslut mitt egna resultat som säger och profilerar Johan. Än så länge på många olika sätt, men börjar sakta med säkert komma dit.

Poängen är iatt jag vill förklara lite hur jag jobbar när jag redigerar mina foton. Jag använder mig av Lightroom från Adobe. Jag har ca 20 sparade förinställningar som jag dels köpt, men dels skapat själv. När jag importerar ett foto så går jag igenom alla de sparade för-inställningarna och ser vilket som ser bäst ut på det fotot. Antagligen har jag ca 20 foton till från samma plats och i någorlunda liknande färger. När jag hittat den inställning som ser bäst ut så går jag alltid in och justerar fotot för att färgerna inte blev helt bra eller exponeringen blev för mörk/ljus. Därefter så kan jag snabbt applicera den nya inställningen på fotot till alla de andra fotona med några enkla knapptryckningar.

Sen öppnar jag upp de foton jag tycker bäst om i Photoshop, tar bort skavanker, finnar, smuts eller liknande. Jag adderar mer konstraster till fotot för att få tydligare skärpa och lägger sist alltid på 4% värme. Det jag gör i photoshop är det som gör att bilderna ser ut som "mina bilder", mitt signum.

Som ni ser så är original fotot till vänster och det redigerade till höger(!). Om ni tittar på den vänstra bilden, på mina byxor, så ser ni massa vita prickar. Det regnade lite när vi fotade, inte mycket, men lite och det gav de där vita prickarna som då reflekterades av ljuset. De tog jag bort i photoshop för det ser bara slarvigt ut sen när jag postar bilden på t.ex. Instagram. Jag rätade upp bilden eftersom den är fotad lite snett och sen använda jag mig av två tekniker för att få fram den detaljerade skärpan som man kan se runt alla kanter, t.ex. min skägglinje, jackan, lådan och min silhuett. Ganska tydligt, men ni ser också att jag har lagt till solljus, något som verkligen inte fanns den dagen, men kag tycker det ger mer liv och känsla till bilden.

Kommer inte få in på alla bilder eller mer utförligt hur jag gör saker. Jag vill mer visa vad som ligger bakom ett foto, men också för att jag tycker det är så fantastiskt roligt att få prata/skriva om det. De bilderna som kommer nedanför är väldigt redigerade i Sam Kolder-stil, men det är för att få fram min "poäng", överdriva så det blir extremt tydligt för den som kanske inte alltid ser skillnaden. 

Likes

Comments

ÄNTLIGEN! Tror inte ni förstår hur skönt det är. Jag har äntligen tagit körkort. Bara typ 6 år efter alla andra, men ändå. Är glad att jag tog det idag och inte när jag fyllde 18, jag var inte mogen för det då. När alla runtomkring har tjatat om att mer än hälften "failar" på första försöket så har jag hela tiden känt mig tillräckligt trygg i mig själv att om det uppstår en situation så kommer jag inte stressa upp mig. Det hade inte hänt för varken 6 eller 1 år sedan. Det fick ta den tid det tog att mogna i mitt temperament och lära mig kontrollera mina känslor.

Körde hela vägen från Linköping, till Stockholm, till Fridhemsplan och Celsiusgatan och sen vidare upp till Stadion och Floragatan, så nu är jag slut som människa i huvudet. Men vilken känsla. Nu kan ingen mobba mig längre för att jag använder passet när jag går in på klubben, nu är det körkortet som gäller haha. Helt klart min största morot i vardagen.

Likes

Comments

  • Facebook
  • Snapchat
  • Youtube
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw

Instagram@johanbenno