View tracker
Bröd

Snabblagade naanbröd är ett givet tillbehör till den indiska klassikern Tikka Masala.

NAANBRÖD
8 st

Ingredienser

8 dl vetemjöl
- ​
1 msk bakpulver
- ​
1 tsk salt
- ​
1 dl vatten
- ​
2 dl matlagningsyoghurt 
- ​
1 ägg
- ​
1 vitlöksklyfta
- ​
Olivolja 
- ​
Flingsalt

Steg för steg

1. Sätt ugnen på 250°C. 
2. ​
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
3. ​
Vänd i vatten, yoghurt, ägg och pressad vitlöksklyfta.
4. ​
Arbeta ihop till en deg och dela i åtta bitar.
5. ​
Tryck ut degbitarna på bakplåtspapper på en plåt.
6. ​
Grädda mitt i ugnen i 7 min eller tills de fått lite färg.
8. ​
Ta ut och pensla med olivolja och flingsalt. 


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
Efterrätt

Kanelbullar med en twist! Fyllda med mandelmassa och toppade med pärlsocker.

KANELNYSTEN
20 st

Ingredienser

- 50 g jäst
-
50 g smör
-
3 dl mjölk
-
0,5 dl socker
-
8 dl vetemjöl
-
en nypa salt
-
150 g mandelmassa
-
kanel
-
1 ägg
-
pärlsocker

Steg för steg

1. Smula jästen i en bunke. Lägg smör och mjölk i en gryta och värm till fingervarmt.
2.
Häll lite av detta över jästen tills jästen löst sig.
3.
Tillsätt resten och häll i socker, en nypa salt och vetemjölet.
4.
Arbeta degen smidig tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa 30 min övertäckt.
5.
Blanda mandelmassa och kanel och rulla till 20 bollar.
6.
Ta upp degen och kvala ut till en platta. Skär i 40 tunna remsor.
7.
Ta två remsor och rulla runt en mandelboll. Lägg på plåt.
8.
Låt jäsa under bakduk i 20 min.
9.
Sätt ugnen på 250°C.
10.
Pensla de jästa bullarna med ett uppvispat ägg och häll på pärlsocker.
11.
Grädda mitt i ugnen i cirka 8 min.

Likes

Comments

View tracker
Långkok

Saftigt långkok som sköter sig själv under 8 timmar i ugnen. Ett måste att laga i vinter!

PULLED BEEF
4 portioner

Ingredienser

- 1 kg nötkött (exempelvis högrev)
- 1 förpackning passerade tomater
- 1/2 dl ketchup
- 1 dl tomatpuré
- 2 msk paprikapulver
- 1 dl buljong (vatten + buljongtärning)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 stor gul lök
- 4 klyftor vitlök
- Örter (frysta funkar fint!)
- Potatis och rotfrukter till servering

Steg för steg

1. Blanda passerade tomater, ketchup, tomatpuré, paprikapulver, salt, peppar, buljong och vinäger.
2. Häll blandningen i en ugnsfast gryta och lägg ner köttet.

3. Skala och skiva löken, skala och krossa vitlöken lätt med kniven.
4. Lägg löken och vitlöken på köttbiten och lägg på locket.
5.
Sätt ugnen på 150 °C och låt vara inne i 6-8 timmar.
6. Kolla till köttet 1 gång i timmen och ös såsen över köttet.
7. När köttet enkelt kan dras isär är det klart.
8. Häll i örterna och rör ihop allting i grytan.

Likes

Comments

Efterrätt

Chokladbollar utan smör och socker. Ett lite bättre och mycket godare alternativ till fikastunden!

CHOCKLADBOLLAR ISH
15-20 st

Ingredienser

- 10 dadlar
- 2,5 dl havregryn
- 1,5 msk kakao
- 0,75 dl kokosolja
- 2 msk kaffe
- 1 nypa havssalt
- kokosflingor

Steg för steg

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och blötlägg en liten stund.
2. Mixa allting i en matberedare.
3. Häll i mer vatten eller havregryn tills rätt konsistens.
4. Rulla till små bollar och doppa i kokosflingor.
5. Förvaras i frysen.

Likes

Comments

Kyckling

Enkel men smakrik vardagsrätt som går snabbt att slänga ihop.

KYCKLINGGRYTA
4 portioner

Ingredienser

- 4 kycklingfiléer
- 1 gul lök
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl créme fraiche
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk kycklingfond
- 1 1/2 msk kinesisk soja
- 100 gram soltorkade tomater
- 2 msk olja från soltorkade tomater
- Pasta/ris till servering.

Steg för steg

1. Strimla löken och stek i stekpannan tills den blir glansig.
2. Skär kycklingen i mindre bitar och stek med löken. Salta och peppra.
3. I med tomatpuré, créme fraîche, grädde, fond och kinesisk soja. Låt sjuda upp.
4. Hacka de soltorkade tomaterna smått och rör ner tillsammans med oljan.

Likes

Comments

Starta varje dag med en shot och förkylningen håller sig borta!

INGEFÄRASHOT
1 liter

Ingredienser

- 400 gram ingefära
- 2 citroner
- 1/2 dl honung
- 1 liter vatten
- 1 flaska med tät kork

Steg för steg

1. Skala ingefäran och riv grovt i hushållsmaskin eller med ett rivjärn.
2. Häll vatten och ingefära i en kastrull, värm upp till max 60 grader.
3. Ta bort från plattan och låt dra med lock i 2 timmar.
4. Blanda i honungen och låt dra med lock ytterligare 3 timmar.
5. Pressa i citronsaften och sila sedan ut vätskan genom sil eller durkslag.
6. Häll upp på flaska och förvaras i kylen. Står sig tre veckor i kylskåpet.

Likes

Comments

Falukorv

Per Morbergs tolkning av den klassiska stroganoffen. Lite krångligare att göra men mycket godare än vanlig. 

STROGANOFF Á LA MORBERG
4 portioner

Ingredienser

- 500 gr falukorv
- 2 gula lökar
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 krm kumminfrö
- 2 lagerblad
- 1 dl köttbuljong
- 2 dl kaffegrädde
- Ris och créme fraîche till servering

Steg för steg

1. Skär koven i 1cm tjocka stavar. Fräs korv och hackad lök i smör.
2. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, kummin och lagerblad. Sjud ett par minuter.
3. Häll i buljong och grädde. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med ris och en klick créme fraîche. 

Likes

Comments

Lax

En enkel och fräsch vardagsrätt. Avokado och créme fraîche till burgaren blir som pricken över i:et. 

LAXBURGARE
4 st

Ingredienser

- 4 laxfiléer 
- 100 gr skalade räkor
- 1 ägg
- 1/2 dl hackad gräslök (fryst funkar fint!)
- Saften av 1/2 citron
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar 
- Hamburgerbröd, avokado & créme fraiche till servering. 

Steg för steg

1. Mixa laxfilé och räkor till en färs i en matberedare.
2. Lägg färsen i en bunke och tillsätt övriga ingredienser.
3. Forma till 4 burgare och stek i smör. Cirka 4 min på varje sida. 
4. Servera med bröd, avokado och créme fraîche. 

Likes

Comments

Efterrätt

Världens godaste kaka. Farmors hemliga recept på en magiskt saftig kanelkaka. 

FARMOS KANELKAKA
1 sockerkaksform

Ingredienser

- 2,5 dl filmjölk
- 1 tsk bikarbonat
- 175 gr smör
- 2,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 6 msk socker 
- 1 msk kanel 

Steg för steg

1. Starta ugnen på 175°C. 
2. Skål A: Blanda fil och bikarbonat.
3. Skål B: Vispa smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. 
4. Skål C: Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
5. Häll ner skål A + skål B omväxlande i skål C. Vänd samman.
6. Varva smeten med socker + kanel i en sockerkaksform.
7. Grädda nederst i ugnen i 60 min. 

Likes

Comments

Kyckling

​En riktigt god kycklingrätt som sköter sig själv i ugnen. Såsen smakar mycket och är omöjlig att sluta äta av... 

KYCKLING UNDER TOMATTÄCKE
4 portioner

Ingredienser

- 4 kycklingfiléer
- 2 tomater
- 3 msk dijonsenap
- 3 dl créme fraiche
- 1,5 dl mjölk
- 1 vitlöksklyfta
- 3 tsk basilika (Tips! Kör på fryst)
- 1 tsk salt
- 1,5 krm vitpeppar
- Ris 

Steg för steg

1. Starta ugnen på 200°C.
2. Dela kycklingfiléerna på längden. Stek snabbt i panna för en fin yta.
3. Lägg filéerna i ugnsfast form och lägg på tunt skivade tomater över.
4. Rör ihop senap, créme fraîche, mjölk, pressad vitlök, basilika, salt och peppar.
5. Häll såsen över kycklingen. 
6. Tillaga i ugn 20-25 min.
7. Serveras med ris. 

Likes

Comments