Igår var det ekonomiafton. Det såg bra ut. Äntligen är det positiva siffror för både aktierna och fonderna. Vänta, du behöver inte slå på avundsjukan ännu. Det handlar inte om miljoner. Inte ens hundra tusen. Jag ligger på en försiktig nybörjarnivå, men det är kul ändå. Härligt att se pengarna föröka sig själva. Aktierna har gått upp totalt 6,04% och fonderna har gått upp 4,64%. Jag minns när man fick sådan ränta på vanliga sparkonton, eller i alla fall på Ica, Statoil och Ikeas kundkort om man satte in pengar i förväg - då fanns det också tryggheten med bankgaranti. Men glöm det. Sånt blir man bara bitter av. I dessa tider är allt som är över plusstrecket bra!

Min Bankperson sa att ingen handlar med aktier själv längre. Hon rekommenderade att jag skulle satsa på fonder istället, där proffs sköter placeringarna. Till viss del har hon rätt. Det är bekvämt och enkelt med fonder. Men det jag har lärt mig av aktieproffsen är att det givetvis måste gå en slant till den som sköter fonden och den slanten betalar jag som kund.

En trevlig del med aktierna är eventuell aktieutdelning. När företaget har gått bra, så får jag som aktieägare ta del av vinsten. Det är förstås upp till företagsledningen att besluta om och i så fall hur stor del av vinsten som ska gå till aktieägarna. I april har jag fått utdelning från både Bilia (Bili A) och Beijer Alma (Beia B). Jag förväntar mig också en utdelning från Latour i maj.

Det fina med investmentbolag är att de till största delen ägs och leds av personer som själva vill tjäna pengar på sina aktieinnehav. Styrelseledamöterna är personligt engagerade för att nå framgång med bra vinst och att vinsten kommer aktieägarna till godo.

När jag fick Latours årsredovisning blev jag genast sugen på att köpa fler andelar hos dem. Precis som många aktieaffärer är en del känslomässig. Jag blir nostalgisk när jag läser om de industrier de äger. Det påminner mig om mitt gamla jobb på Ringhals, där jag gång på gång imponerades av ingenjörskonst och snygga mekaniska delar av metall. Dessutom har de gjort en snygg trycksak med flikar. Är det något jag går igång på så är det välordnade papper och flikar! Till råga på allt så jobbar min sambo i ett av bolagen som Latour äger. Han är väldigt engagerad i sitt arbete, så jag tror att han och hans arbetskompisar fortsätter att bidra till vinst för Latour.
Logiken är också med. Latour går bra just nu. De äger substantiella företag, alltså företag som gör och säljer riktiga saker. De ger intryck av att bry sig om sina företag. Att hjälpa dem att nå framåt.
Så, jag köpte några aktier till i Latour. Det blev månadens investering. I lagom tid inför aktieutdelningen i maj också. Igår hade mina Latour gått upp med 20%. Hoppas de fortsätter så!

Två böcker som har inspirerat mig att våga ta steget till att bli aktieägare:

Per Håkan Börjessons "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" (kunde tyvärr inte tagga den boken, men länken går till en annan bok från samma författare)

Tobias Schildfats "Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin"

Ytterligare inspiration har jag fått från morbror Evert, som är den enda släkting jag har hört talas om, som har gjort bra aktieaffärer. Han hjälpte mig att hitta ISK - investeringssparkonto. Ett konto på banken som gör det enkelt att handla med aktier och fonder utan att behöva hjälp med deklarationen. Det har visst blivit mindre fördelaktigt nu, men enkelt är bra!

Ett genuint intresse för ekonomi byggde jag upp när jag bodde med min mamma och syster i en lägenhet i Kullavik. Många i min skolklass levde i en helt annan ekonomisk tillvaro än vi gjorde. Vi var troligtvis den enda familjen utan bil. Jag tyckte också att min mamma verkade jobba mycket mer eller hårdare än andras föräldrar. Lat som jag är, tänkte jag då att utbildning kunde vara en väg till att slippa fysiskt arbete. Och genom kontroll på ekonomin, så kanske jag kunde få det lika bra som mina klasskompisar eller ha samma standard som mamma, men jobba hälften så mycket.

Mer om ekonomifilosofi en annan dag.

Ha det så gott!

Gå in på www.pysselparty.se och boka en rolig aktivitet!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag har skrivit ner allt som står i innehållsförteckningarna på både shaken och tabletterna som var i startpaketet. Dessutom har jag noterat priset och vad man får för det. Läs detaljerna och mina reflektioner på min egen hemsida. Inlägget är daterat till januari 2016.

http://www.pysselparty.se/2016/01/


Jag tänkte släcka den här sidan, men det är mitt populäraste inlägg på Nouw och när jag googlar så kommer bara detta upp, inte inlägget på min egen hemsida. Så nu har jag tagit bort innehållet istället och hoppas att några härliga människor klickar sig vidare till texten på min hemsida.

Ha det så gött!

// Malin

Likes

Comments

Glöm den gamla myten om att hjärncellerna dör och att vi inte kan bilda nya. Forskare har konstaterat att hjärnan är plastisk, alltså formbar. Hjärnan påverkas av yttre stimulans och förändras ständigt. Ulrika Ahlqvist skulle ta fram ett hjärngym, men under sambarbetet med hjärnforskarna Rolf Ekberg och Henrik Zetterberg, blev det istället hjärnans high five och tio goda vanor för att stimulera och utveckla vår toppknopp!

Hjärnans high five
Fem faktorer som påverkar kokosnöten

Fysik - rörelse och mat
Passion - det vi gillar
Sinne - mindset, inställning till livet
Vänskap - goda relationer
Återhämtning - vila, meditation, zentangle

Tio goda vanor som stimulerar din hjärna

1. Mat
Hjärnan vill ha långsamma kolhydrater, protein och fett. Fettet lägger sig runt nervtrådarna som myelin. utan myelinet bildas plack som leder till demens. Gör gärna en nässelsoppa nu på våren, för nässlor är bra för att motverka placket.

2. Fysisk träning
Konditionsträning när pulsen går upp och man blir andfådd gillar hjärnan. Det sätter igång nybildandet av hjärnceller.

3. Sinne
Positiva tankar är viktigt. I vår gamla del av hjärnan finns trotjänaren amygdala. Där samlas allt vi har upplevt som farligt och amygdala är inte sen att påminna oss om alla hemskheter och varna så att vi är beredda att fly eller fäkta nästa gång vi möter en sabeltandad tiger. Det är lätt för amygdala att ta över och varna alldeles för mycket. Det är därför vi behöver jobba med strategier för att träna på positiva tankar. Vi kan ha hjälp av mindfulness. Och riktigt bra hjälp får vi av min favorit Zentangle. Den avstressande ritmetoden som förenar meditation med strukturerat telefonklotter! Det kan jag lära dig. www.pysselparty.se

4. Minska negativ stress
Vi vet vid det här laget att det finns bra stress som sätter fart på oss och gör att vi kommer igång. Men den där negativa stressen som vi inte kan rå på och som fortsätter i det oändliga... Den måste vi hålla koll på. Den gillar inte hjärnan. Den bidrar till inflammationer som förstör. En god nyhet är ju att man kan bygga upp hjärnan igen! Den är ju plastisk, minns du?

5. Passion
Nyfikenheten. Passionen att se, uppleva och lära sig nya saker. Att ge sig hän åt sådant som ger en go känsla, bara för att man vill! För mig är det bland annat att lyssna på föredrag eller skapande av olika slag. Igen - titta in på www.pysselparty.se om du vill prova scrapbooking eller cardmaking med lite stöd från mig. Eller boka ett föredrag om stresshantering, kreativitet, humor och beslutsamhet!

6. Repetera
Hjärnan gillar repetition. Hjärnan gillar repetition. Hjärnan gillar repetition för att lära sig nya saker. Gå in och läs detta imorgon igen. Tänk först om du kommer ihåg alla tio punkterna, för att se hur det stod till med minnet innan du repeterar.

7. Omväxlande miljöer
Vad vore livet utan mysiga kontor, lummiga träd, svallande hav, svala kyrkor med högt till tak och små stugor med varma brasor? I perioder är vi för mycket i samma miljö, då behöver vi en utflykt!

8. Fatta egna beslut
Träna din egen hjärna och inte grannens... Är du som jag och går och frågar hundra personer innan du fattar ett beslut? Öva på att bestämma själv. Det är inte så fruktansvärt om det skulle bli fel beslut ibland. Bara det blir ett beslut!

9. Umgås med dina vänner
Som livlinan i postkodmiljonären är vännerna som livlinor för hjärnan i verkliga livet också. Jag ryser nästan när jag skriver listan, för det är så mycket som stämmer med det jag har hört tidigare och funderat över. Se mitt inlägg om "Socialt nätverk". http://nouw.com/jobbahemma/socialt-natverk-22403038

10. Sömn
6-8 timmar per natt. Lite varierande från person till person förstås, men det är så enkelt och så svårt som det alltid har varit. En del kan inte somna, en del har svårt att vakna och kan sova bort en hel helg. Jag har svårt att avsluta det jag gör och lägger mig ofta senare än jag borde. Men åh, vad jag kommer att sköta mitt läggdags bättre efter att jag har skrivit det här!

Listorna är fritt tolkade efter Ulrika Ahlqvists föredrag "Låt din hjärna blomma!" som hölls på Skårs Gård 5 april 2016 arrangerat av "Föräldrar emellan".

Text och foto: Malin Söderlind - www.pysselparty.se
Zentangle och cardmaking: Malin Söderlind - www.pysselparty.se
Ett inspirerande föredrag som kombinerar hjärnforskning med kreativitet och beslutsamhet bokar du också genom www.pysselparty.se
malin@​pysselparty.se
​0703 555 777

Likes

Comments

1. Att kunna äta vad som helst i vilken mängd som helst och att kroppen själv tar vara på det allra nyttigaste och låter resten passera orört. Alltså moffla järnet och samtidigt vara smal, snygg, frisk, stark och pigg!

2. Hitta försvunna saker. Och dessutom få nöjet att spela upp filmen i huvudet om hur sakerna hamnade där de är. Gärna med komiskt kommentatorspår från grejen själv i olika dialekter.

3. Förmåga att snacka omkull vem som helst. Att få folk att göra som jag vill helt utan konflikter och onödigt motstånd.

4. Teleportering obegränsat av tid och rum. En rätt vanlig önskan, men den är vanlig av en anledning - det vore ju toppen att ha den möjligheten!

5. Frysa tiden för alla andra! Superbra för mig som är långsam. Och tänk vad skönt att hinna samla sig och tänka ut en dräpande kommentar när man som mest behöver det!

Vilken superkraft vill du ha?
Skriv din topplista i kommentarsfältet!

Superbonden med väst och keps, och spindelflickan med hantlar och extramuskler är förstås mina barn Simon och Majken.

Ha det övernaturligt bra!

Och surfa in på www.pysselparty.se

Likes

Comments