I helgen var barnen på tre kalas. Jättebra anledning till att dra fram BoBunnys fina papper och pyssla lite tillsammans. Eller, jag kanske ljög lite där… Först smög jag undan och började pyssla själv. När barnen kom och ville vara med flyttade jag snabbt undan den stora högen med papper och glitterlim så att Simon 4 år inte kom åt mer än ett begränsat utbud. Olofs glada monsterkort hann jag göra innan barnen dök upp.

Majken fick göra det mesta på Paulinas kort själv, men när hon började sätta P längst bort till höger kunde jag inte hålla mig. Hon fick välja klistermärke att klistra över och så fick jag placera några bokstäver från vänster. Jag hade tänkt mig att använda två likadana papper, klippa ut några av de runda dekorationerna och sedan placera dem med distanser över de likadana rundlarna. Men Majken hann före med glitterlimmet och det var ju faktiskt hennes kort, inte mitt.

Fabians kort gjorde jag samtidigt som båda barnen var igång med sina projekt, så jag stressade på lite extra. Bokstavsarket var väldigt tacksamt att jobba med, så det kommer jag att använda till sista bokstaven!

Jag älskar verkligen BoBunnys mönsterark med härliga färger och lekfulla motiv. Our Lil’ Monster är perfekt till barnkalas. Jag säljer lösa ark för 10:-/styck, var femte på köpet.

​Sweet tooth är ett annat härligt paket från BoBunny.

Detta har jag använt till en serie med 20 kort som dyker upp i bloggen så fort de är klara – bara lite slutfix kvar med band, glitter och rundade hörn. Sweet tooth har jag flera av, så hör av dig om du är sugen på ett helt paket med 18 ark och ett ark med klistermärken för endast 150:-. Eller enstaka ark för 10:-/styck.

Det här paketet tycker jag funkar utmärkt som present till någon som gillar att pyssla. Vill man kosta på lite mer är det bara att lägga till lim, stämpel, stämpeldynor, enfärgat cardstock och band, beroende på hur stor presentbudgeten är.

Nytt sedan ett par veckor är att det går att boka Pysselparty för barnkalas!
Hör av dig för detaljer!

Tjillevippen
// PysselMalin

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ytterligare ett steg in i verkligheten! Jag har vågat beställa saker från utlandet. Det är så läskigt att jag helst hade låtit bli, men jag har inte hittat någon svensk grossist med vettiga priser. Så, om jag vill erbjuda mina zentanglekunder böcker i ämnet utan att gå back ekonomiskt, är det bara att blicka ut i världen.

Mina inköp tar sjukt lång tid. Jag vill köpa bra kvalitet som jag kan stå för. När det inte går att känna på grejerna eller bläddra i böckerna, så måste jag läsa på nätet, söka efter filmer på youtube och försöka förstå vad vissa mått innebär i verkligheten. Inget annorlunda från när alla andra handlar på nätet, men jag köper ju fler av varje, så det blir lite dyrare misstag när jag köper fel.

Jag läser och frågar om frakter, moms och andra detaljer. Till slut måste jag ändå chansa. Vara modig och våga spela lite.

Och visst är jag modig, intalar jag mig. Det är inte alla som har vågat säga upp sig för att satsa på en dröm. Men det känns inte så modigt när jag darrar varje gång jag har beställt för över 2000:- plus moms.

I framtiden är 2000 inget, för det måste ju passera flera gånger i veckan för att jag ska tjäna ihop till en vettig lön. Men nu. Nu är jag fortfarande i laddningsfasen. Nu är det mycket att lyfta från sparkapitalet för en snåljåp. Mina sparade pengar är ju skälet till att jag har vågat. Dem skojar man inte bort. Mitt trygghetskapital!

Tur att jag är lite modig ändå. Ingen wild n crazy slarver direkt, men tillräckligt modig för att köpa in några zentangleböcker från utlandet!

Var modig!
Boka in dig på ett Pysselparty eller en torsdagskväll i ateljén!

Likes

Comments

I veckan lyckades jag få iväg min momsdeklaration digitalt. För att klara det smidigt nästa år, så har jag skrivit ner några enkla tips till mig själv. Du eller någon du känner kanske också har en liten enskild firma och vill slippa betala dyrt för redovisningshjälp. Här bjuder jag på min metod. Med reservation för att jag inte är utbildad revisor, utan bara klarar av att bokföra och deklarera för mitt eget lilla företag.

Skatteverket vill ha in momsdeklarationen och eventuell inbetalning av moms senast 26 februari - om:
- Du har helårsredovisning av moms (alltså inte gör det varje månad, utan efter årets slut)
- Ditt företag har handlat med annat EU-land

Har ditt företag inte handlat med annat EU-land, så har du till 13 maj på dig, men det får du läsa om på skatteverket.se.

Min hemsida ligger på one.com och det faktureras från utlandet.
Ssshhh, en hemlis...vissa år har jag betalt den lilla ynka fakturan privat, bara för att slippa besväret med den krångliga redovisningen, men nu kände jag mig taggad att ge mig in i leken.

Hur man gör med momsdeklarationen enligt 2016-02-15 när jag gjorde den för 2015. Då hade jag enbart 25% moms vid försäljning.

Momsdeklarationen börjar redan i bokföringen
Jag har tidigare anlitat redovisningshjälp i omgångar. En tjej förstod precis vad jag behövde, men hon bytte jobb och hann inte med min bokföring mer. En annan tjej bokförde på samma sätt för mig som hon gjorde för de stora företagen, vilket ledde till en alldeles för hög faktura till mig, så jag gjorde det själv igen.

Huvudsyftet med min bokföring är att följa lagen och kunna deklarera på rätt sätt. I mitt pytte-företag behöver jag inte fördela kostnader på en massa konton för att göra uppföljningar. Jag bokför i det fantastiska programmet Excel. Det är snudd på olagligt, men om man skriver ut ett ark varje månad och skriver under med datum, så att skatteverket kan se att man inte har ändrat något i efterhand, så är det lagligt. Olika myndighetspersoner ger dock olika besked, så man bör vara medveten om risken att begå en olaglig handlig. När jag omsätter mer ska jag köpa ett riktigt bokföringsprogram.

Hur jag bokför i Excel kommer i ett annat inlägg när andan faller på eller om du hör av dig och vill ha det.

Hur du än bokför, så är det vissa siffror som måste gå att få fram för att kunna göra momsdeklarationen.

Moms på inköp - Ingående moms ruta 48
Skriv med blyerts, ifall du ska lägga till inköp från utlandet senare.

Den lättaste delen. Här klumpas all moms ihop från alla dina inköp. Det spelar ingen roll vilken procentsats eller om det är varor eller övriga kostnader.

Jag bokför det som Ingående moms på konto 2640 under rubriken Skulder/eget kapital och underrubriken Debet -. I Excel är det bara att sortera på konto och markera allt på 2640 och notera summan som visas i nedre högra hörnet.

En annan fördel med inköp är att man inte behöver räkna från början, det är bara att skriva av fakturan eller kvittot.

Försäljning - exklusive moms i ruta 5
All normal försäljning av tjänster och varor exklusive moms ska in i ruta 5.

Jag bokför det som Försäljning på konto 3000 under Inkomster och underrubrik Kredit+. I Excel sorterar jag på konto och markerar allt på 3000 och skriver ner summan som visas i nedre högra hörnet.

Moms på varor och tjänster du har sålt - utgående moms i rutorna 10, 11 och 12
Skriv med blyerts, för du ska kanske lägga till eventuella egna uttag här också.

Här kommer den kluriga delen. Momsen på alla sålda varor och tjänster ska in i rätt ruta för rätt momssats. Jag har hittills enbart sålt varor och tjänster med 25% moms. Enkelt. Nu har jag tagit in böcker som har 6% moms, så jag jobbar på hur jag ska få in det i bokföringen på ett smidigt sätt - och hur man räknar hit och dit med den momsen.

25% moms är enkel att räkna framlänges och baklänges. Baklänges är det 20%. Alltså om du säljer en grej som kunden betalar 100:- för. Då är momsen 20% av summan. I det här fallet 20:-. När jag masserade kom jag på att jag kunde hålla fingret över sista siffran och dubbla det jag såg, för att slippa dra fram miniräknaren. I det här fallet 10+10=20. Framlänges är det 25% och inget annat. Alltså 80:- x 0,25 = 20.

Jag bokför moms på försäljning som Utgående moms konto 2610 under Skulder, Eget kapital och underrubrik Kredit+, I Excel sorterar jag på konto 2610, markerar allt och skriver ner summan som visas i nedre högra hörnet.

I år måste jag även dela upp det på 25% eller 6%. Jag ska läsa på vad de kontona brukar heta. Om jag inte hittar det, så blir det konto 2610 för 25% och 2616 för 6%. Än så länge säljer jag inga livsmedel, så det blir ingen 12% moms.

Inköp från EU-land med omvänd momsplikt - rutorna 20, 21 ,30 och 48
Det är lätt att tro att man slipper momsen när de fina fakturorna från utlandet inte har någon moms på sig. Men icke! Man får istället själv göra lite extrajobb för att få det korrekt.

Är inköpet en vara - skriv det som det står på fakturan i ruta 20. Är det en tjänst, som min hemsida på one, skriv det i ruta 21.

Ta inköpet gånger 0,25 för att få fram momsen som skrivs in i ruta 30. Eller 6% för böcker ruta 32, respektive 12% för mat ruta 31.

Du får självklart även dra av denna ingående moms, så lägg till avdrag för ingående moms i ruta 48 - alltså det andra, gamla vanliga, plus denna moms som du nyss räknat fram.

Momspliktiga uttag - ruta 6 samt 10, 11 och 12
Det jag har tagit ut för privat bruk eller givit bort ska skrivas under försäljningsavsnittet i ruta 6 Momspliktiga uttag. Det ska vara inköpspriset eller värdet exklusive moms!

Har man varit duktig och bokfört rätt redan från början, så är detta redan med i den utgående momsen i rutorna 10, 11 och 12.

Själv har jag busat och samlat egna uttag hela året till en enda verifikation och la till den på slutet, läste på hur man gör och la till momsen i efterhand. Ja, ja, bättre än att bara stjäla varor från firman, det måste vara ännu mer olagligt ur redovisningssynpunkt.

Egna uttag i bokföringen…Om jag har fattat rätt…tål att dubbelkollas...
Inköpsvärdet = momspliktig försäljning. Dela det på konto 3000 Försäljning, Inkomst kredit + och Konto 2610 Utgående moms, Skulder/Eget kapital kredit +.

Resten = momsfri försäljning. Alltså det normala försäljningspriset exklusive moms, minus det i förra raderna. Konto 2011 Eget uttag, Inkomst kredit+.

Alla tre summorna slås ihop och motkonteras på konto 2010 Eget kapital, Skulder/Egetkapital debet-.

Påminnelseavgifter i momsdeklarationen och i bokföringen
Det är 0% moms på påminnelseavgifter. Inkomsten ska redovisas i ruta 42 Övrig försäljning, i momsdeklarationens del för Försäljning m.m. som är undantagen från moms.

Det är dock en skattepliktig intäkt och läggs i bokföringen på Konto 3100=Momsfria intäkter.

Bankens avgift för bankgirot har ingen moms. Ej heller att hyra lokal av stiftelser. Det är bara utgifter.

Jag hoppas att detta är till stöd för dig när du klurar ut din egen momsdeklaration.
Är det för besvärligt - vänd dig till ett proffs! Men glöm inte att prata om vilken hjälp du vill ha och vad proffset vill ha betalt, för det kan bli dyrt.

Ha det så gött och ha roligt i firman!

Likes

Comments

Idag övar jag på att göra klart en sak i taget. Peppade i förväg. Belöningen var knepig. Smaskiga godsaker funkar inte, för jag försöker bli pigg och deppfri utan mjölk, gluten och socker just nu. Men jag lovade mig att fira stort. Med gester, tjoande och att känna mig pompöst supernöjd med min insats!

Så nu firar jag med skryt på bloggen. Nej, jag har inte sprungit ett maraton. Jag har fortfarande inte gjort mitt viktigaste reklamblad för "Zentangle på konferensen". Och nej, jag har inte slängt en enda onödig pryl.

Jag har bytt alla lakan i ett svep! Inte distraherat mig en enda gång!!!

Ibland är belöningen för ett väl utfört arbete, ett väl utfört arbete.

Jag skojar ibland om att en del förväntar sig applåder, hyllningstal, glitterregn från taket och en vinnarbuckla för helt vanligt hushållsarbete.
Nu låtsas jag att jag fick allt det där för min insats.

Vart jag ser finns det halvklara projekt. Jag och resten av familjen är startare, ingen verkar vara avslutare. Det är bra att kunna starta, men det är väldigt praktiskt att kunna ta saker i mål också. Att göra klart!

Därför är det värt att slå på stora trumman och fira min stora framgång i det lilla formatet!

Inget ligger kvar på golvet. Uppdraget är så klart som det kan bli i denna stund!

Mer av det!

Likes

Comments