Nyss var det bråttom att fixa kort till två födelsedagar. För garanterat fint resultat utan långt designarbete, tänkte jag härma någon annans mästerverk.

Idén med ljus kommer från en tidning, meeen jag bara måste ändra liiiite. De hade använt en ljus enfärgad bakgrund i tidningen, men jag tyckte att mina ljus krävde mer kontrast för att synas.
Det mönstrade pappret var lättare att rulla till tårtljus när jag sprayade det med vatten först.
Det rosa arket är enfärgat "blushing" som jag har stämplat med Distress ink "worn lipstick" och även sotat kanterna med samma färg.
Grundpappret är Reprints Grey Hearts RP0142. Härlig kvalitet på deras egna mönsterark; Tjockt nog till kortbas och en tålig seghet som gör att det inte spricker i vikningen.

Blommor fick pryda insidan av kortet. Jag älskar att det är OK att kladda dit sina egna krumelurer för att göra ramar och annat. Doodla kallas det och eftersom jag inte kan så mycket om det, inbillar jag mig att allt är tillåtet!

Några skissande drag med pennan och snabba klipp på pappret som låg närmast till hands, en skur med blomstämplar och vips var det bruna omslagspappret lite roligare.

Stämplar är fantastiskt bra, men själv är bäste dräng. Eller inte...
"Nej, jag behöver inte gå någon kurs, eller anlita ett proffs, hur svårt kan det vara?""
Många gånger är det dock flera snäpp svårare än det verkar. Detta är texterna jag ratade denna gången. Nästa gång när det behövs ett snabbt kort strax före kalaset, kanske jag är mer desperat, så jag sparar dem ändå.

Originalet - snyggt, stilrent, enkelt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En klasskompis mammas väninna får ibland stresspanik i samband med något så enkelt och trevligt som att bjuda på grillat. Mina bästa grilltips är till henne!

Det allra viktigaste med en grillbjudning är försnacket med mannen som initierat tillställningen. Det är avgörande för din mentala hälsa och dina relationer med man, barn och middagsgäster.

En del kvinnor gör misstaget att ta mannens gnäll "vi har aldrig några grillfester" på allvar. De tror dessutom att de måste fixa allt på egen hand för att iscensätta en grillfest och därmed få en nöjd och troget uppskattande make som aldrig gnäller om något någonsin igen.

Fel, fel, fel.

Att själv börja gnälla över hur stressigt och jobbigt det är att fixa grillfester - nej, tyvärr, det funkar inte heller. Det verkar bara gnälligt och dessutom är det helt osannolikt och överdrivet att en härlig grillfest med goda vänner kan vara så stressande.

Läs och lär.

Konversationen utspelas mellan:
Kvinnan, som inte orkar fixa allt stressigt med grillfesten
Och
Mannen, som tycker att man bör umgås med vänner på det trevliga och avslappnade sättet som det ju är att ha en grillfest

-Jag vill ha grillfest
-Jaha, vad trevligt, vem vill du bjuda?
-De kompisarna.
-Ja, de är trevliga, titta i vår almanacka när det passar och ring och hör med dem om de kan när vi kan
-Ja, hm…

Många gånger slutar det redan här (nästan fyra av fem, så effektivt är det), men om han går vidare med det hela och festen närmar sig:

-Vad tycker du att vi ska bjuda på?
-Mat
-Vilken mat?
-Kött
-Ja, det är gott, vad tycker du vi ska ha till?
-Potatis
-Ja, vilken typ?
-Klyftpotatis
-Ja, det låter bra. Tycker du att vi ska ha någon sås till?
-Ja
-Och kanske sallad?
-Ja och oliver
-Ja, jättegott! Fixar du så att vi har allt det hemma dagen innan?
-Det räcker att vi har det fem i "festen börjar"
-Nej, det räcker inte, det tar ju en stund att marinera köttet och klyfta potatisen. När tror du att vi måste börja med det för att vara klara till "festen börjar"?
-Tänka, tänka, tänka…
-Och nåt att dricka också. Både till vuxna och barn.
-Självklart, det behöver du inte säga…
-Tror du att vi blir sugna på någon efterrätt och kanske lite snacks om de stannar länge?
-Ja
-Jag vill gärna snygga till inomhus innan de kommer. Det är viktigt för mig att det ser bra ut och att toaletterna är rena. Jag behöver två timmar till det. Matematik…räkna… Då behöver jag vara ifred mellan klockan x och y. Om inte barnen är upptagna och du är med förstås, för då blir det bara mellan x och halv z.
-Men det är väl inte så viktigt, vi sitter ju ute.
-Jo, för mig är det jätteviktigt. Och jag kan inte koncentrera mig när barnen springer runt, så du behöver ta med dem ut och göra något med dem mellan x och y.
-OK. Suck. Du får det att låta så jobbigt
-Du brukar ju vilja snygga till ute innan vi får gäster. Hur lång tid tror du det tar?
-En stund
-Det kanske går att göra redan dagen innan?
-Kanske
-Barnen och jag behöver x tid på oss att göra oss fina före "festen börjar", så då behöver vi vara klara med det mesta klockan en timme före "festen börjar".
-En timme?
-Ja, ifall de kommer tidigt. När behöver du börja göra dig iordning?
-En kvart före
 Lägg märke till den smarta stressfria fördelningen här:
-Fixar du sås, kött och potatis (viktigt med timing, kryddning och känsla, dessutom varmt och svettigt att greja med när alla ser), så gör jag sallad, dukar och förbereder efterrätten (kan göras när man vill, så att det är klart när man vill dricka vin och konversera så där trevligt när folk droppar in)?
-Ja, det blir bra
-Bra. Vi kan lika gärna dra fram utemöblerna direkt, så är det klart. Kom nu! Det ska bli jättetrevligt med grillfest!

Och så enkelt blir det en härlig grillkväll för min kusins väninnas mamma, som lugn i sinnet kan njuta av att prata med gästerna långt in på småtimmarna.

Likes

Comments

Ett sätt att få leva drönarliv med studier, företag utan vinstkrav och konstnärligt flummande skulle kunna vara att skrapa ihop en hög med pengar och leva på räntan. Hur stor skulle den högen behöva vara?

För omkring 15 år sedan, när jag jobbade på Preem-macken på Hemse, hann jag tänka rätt mycket när det var glest mellan kunderna på vintern. Då räknade jag ut hur många miljoner jag skulle behöva för att leva på bankräntan. Tyvärr minns jag inte resultatet, men jag visste vad jag skulle hoppas på när jag spelade på lotto eller köpte skraplotter.
1. Jag hade lägre lön
2. Räntorna var högre
Då hade Ikea, Ica och Statoil fantastiska sparräntor på sina konton.

På Compricer.se är det lätt att jämföra dagens sparräntor. Mitt vanliga konto på Länsförsäkringar ger 0,00% ränta. Det går inte att leva på räntan, men om jag vinner och sätter in 10 260 000:-, så kan jag ta ut 15 000:- i månaden om jag tror att jag lever tills jag är 95år.
Nordax sparkonto extra ger 1,4% ränta för minst 100 000:-. Då behövs 12 857 142:- för att årligen få 180 000:- i ränta, vilket blir 15 000:- i månaden.

Om jag hade varit lite bättre på matte, så hade jag räknat ut vad det blir om man räknar med att kontot ska vara tomt när jag fyller 96 år, men det är för avancerat för mig. Det är ju tydligt att räntan måste vara betydligt högre än den är idag, för att ett banksparande ska ge något att leva på.

Jag är verkligen ingen börshaj och kapitalet är än så länge blygsamt, men det verkar vara läge att börja spela på aktier. Jag skriver spela, för det finns inga garantier. Alla pengar kan försvinna. Jag såg på Youtube vad som krävs för att bli miljonär enligt Per H Börjesson, som har skrivit boken "Så här kan alla svenskar bli miljonärer".
1. Spara tio procent av din lön –Ja, jag har gillat att spara ända sedan min första bankbok i PK-banken, där kassörskorna skrev in insättningarna för hand och stämplade med poststämpeln. Dock har jag använt upp pengarna emellanåt. Körkort, resor och annat roligt eller viktigt.
2. Äg din egen bostad – Jobbar på det och "köper" lite mer andelar i bostaden varje månad i och med amorteringen.
3. Köp och behåll aktier – Nytt och läskigt för mig. Per berättade att det är bättre att lägga pengarna på aktier istället för trisslotter. Jag slog på stort och köpte aktier för 5 000:-. Det motsvarar 166 trisslotter. Mer än tre gånger så många jag köper på ett år. Tydligen ska man köpa för ännu mer pengar samtidigt. Bankens avgift, courtaget, var på 99:-. Det är 1,9% av det jag satte in. Mer än bästa räntan på dagens bästa sparkonto. Nu gäller det att den aktien ökar mycket, så att det går över 1,9% och jag börjar få något tillbaka.
4. Spara i fonder – Börjar om. Förra gången blev jag rädd när det blev mer och mer minus, så jag tog ut det som fanns kvar av mina pengar, ruskade på huvudet och gick tillbaka till tryggheten med sparkonto. Av någon anledning, kanske långsiktigheten, så har vi satt barnens pengar i fonder. Och de har ökat betydligt på tre respektive fem år. Jag blir lite avundsjuk när jag ser deras höga procent.

Tyvärr har jag inte hunnit djupdyka i studier om aktier och fonder, så jag vet alldeles för lite.

För att få 15 000:-/månad (180 000:-/år) behövs vid;
5% avkastning efter alla avgifter 3 600 000:- i kapital
10% avkastning efter alla avgifter 1 800 000:- i kapital
15% avkastning efter alla avgifter 1 200 000:- i kapital
20% avkastning efter alla avgifter 900 000:- i kapital
25% avkastning efter alla avgifter 720 000:- i kapital

12 mille låter vansinnigt onåbart, men 720 000:- går ju att dela upp i tuggbara bitar. Enligt Per kan man räkna med den fantastiska ränta på ränta-effekten och då behöver man inte spara ihop till hela summan. Skulle jag på något sätt få tag i 720 000:-, så skulle jag aldrig vara beredd att riskera hela summan på någon fond eller aktie.
Enligt smartkalkyl.se skulle det ta mig 6år att spara ihop till 720 000:- vid 1,4% ränta – OM jag sparade 10 000:- per månad!

Leva drönarliv på räntan är alltså inte aktuellt just nu. Inte om sex år heller. Men det är inte omöjligt att göra det någon gång i livet! Risken är att det blir i samband med pensionen…

Likes

Comments