Äntligen är dags att ta fram påskpysslet. Det bästa med påsken är de härliga färgerna och glada figurerna. Och att ljuset kommer tillbaka och gör oss på gott humör igen!

Den största grenen i min nuvarande firma är Pysselparty. Konceptet började ta form när jag som gravid med första barnet blev inbjuden till massor av olika partyn. Det var plastburkar, barnkläder, ljus och allt man kan tänka sig. Alla sådana partyn går till på ungefär samma sätt. Ett gäng väninnor, släktingar och grannar sitter tålmodigt och lyssnar i en eeeeevighet på en försäljare, för att sedan belönas med fika, fritt konverserande med alla gäster och känna och klämma på produkterna för att sedan beställa varor för massor av pengar. En del älskar verkligen produkterna. För mig var det en spännande utflykt och en chans att lära känna mina nya grannar och andra människor som redan visste hur det är att ha små barn.

Mellan de många och plågsamma amningsförsöken och blodtransfusioner och annat obekvämt på BB tröstade jag mig med att formulera mitt koncept. Varför får man bara sitta och titta på såna där säljpartyn? Jag vill göra. Pilla på grejerna direkt. Det finns det säkert fler som vill. Jag älskar att pyssla, träffa folk och sälja. Det måste gå att kombinera.

Varje gång jag har börjat med någon ny pysselgren så har det varit så mycket att köpa för att kunna börja. Tänk om det fanns en möjlighet att få komma till en färdig pysselverkstad och bara leka loss med alla maskiner och allt material. Ja, så kul och bra. Det får jag bekräftat i bakhuvudet direkt, för det är egentligen bara en vidareutveckling av en annan gammal företagsidé. Men att dra på sig fasta månadsutgifter rimmar illa med min ekonomifilosofi. Alltså ingen hyrd lokal för detta ändamål. Ah, självklart - hemförsäljningspartyn med pyssel man får pyssla med direkt på partyt!

Jag fyller bilen med lådor med pysselmaterial och maskiner, åker hem till värdinnor, fixar vaxduk för att skydda deras bord och dukar upp. De fixar fika och ett glatt gäng. Jag berättar och presenterar några av alla finesser och släpper sedan gänget fritt att skapa vad de vill. Jag stöttar och peppar. För den med idétorka har jag exempelkort som är enkla att härma. För den som älskar att göra fynd, har jag bra erbjudanden och bonusgåvor om man handlar tillräckligt mycket. Love it!

Konceptet har justerats under åren. Till exempel har jag skippat den förtryckta beställningssedeln där man skulle kryssa i vad man vill köpa. Det funkar kanske på de sega prat-sälj-partyna, men inte på pysselparty. Nu har jag så många saker och kan så många tekniker, att det inte finns en chans att visa och ta med allt hem till folk. Det blir till att välja ämne för tillfället. Halvfabrikat är mycket uppskattat. Jag fixar grundmaterial till ett speciellt kort, så att det är enkelt att göra något fint direkt. Färdigkombinerade färger och mönster. Perfekt för nybörjare eller uppvärmning för proffsen. De snabbt konstnärliga gör genast om materialet efter eget huvud och det blir fantastiskt på ett sätt som jag inte hade kunnat tänka ut.

2014 ville jag minska på stressen i tillvaron och skar ner antalet pysselpartyn till...
...ett enda storpysselparty i Lerbäcks samlingslokal. Alla mina grejer fick vara med och lufta sig. 20 personer kom och det var härlig kreativ stämning.

Nu bygger fantastiska Calle en pysselverkstad till mig på tomten! När den är klar blir det andra bullar för Pysselparty.

 • Allt kan vara uppdukat
 • Jag slipper släpa lådor
 • Mindre slitage på mig och grejerna
 • Kortare tid före och efter
 • Minimal hyra
 • Avskilt från familjen, så att jag kan pyssla ensam
 • Borde rymma fem deltagare
 • Kaffemaskin och kakor
 • Gäster kan lätt besöka vår toalett i hallen i huset
 • Upplevelsen är mer populär än shoppingen, när det blir enklare för mig hinner jag ge fler personer upplevelsen
 • Egen klubbstuga! Drömmer inte alla om det?

EZ-monterad stämpel "Från påskharen" 55:-
Blommor 15:-/bukett

Glittriga brads 30:-
Stämpel på träkloss "Påskägg med kycklingar" 95:-
Fina band - lila, rosa och grå - 2mm - 2:-/m var femte meter på köpet
5 meter av alla tre 24:-
10 meter av alla tre 48:-
25 meter av alla tre 120:-
BoBunny "Isabella Collection" block med mönstrade papper 85:-

EZ-monterad stämpel "Kyckling" 50:-
EZ-monterad stämpel "Fågel med blomma" 65:-
EZ-monterad stämpel "Liten kaninängel" 35:-

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I denna skokartong finns en fantastisk kontorsprodukt. När jag vaknade en tidig lördagsmorgon för sisådär tio år sedan, var jag övertygad om att just detta skulle ge mig min stora framgång!

Jag låg kvar i sängen och tänkte och räknade en stund. Gottade mig åt den stora energikicken som det ger att ha en intensiv idé-upplevelse. Kände genialiteten strömma genom kroppen. Jag har det!

Upp och hämta papper och penna. Skissa. Tänka. Skissa mer. Komma på ett bra namn.

H-BOP! H-BOP ska den heta! Det hade väl varit någon årsdag för kometen Hale-Bopp, eller så hade jag twistat loss till Bill Haleys Shake, Rattle and Roll, kvällen innan. Jag tänkte rida lite på de redan kända namnen, samtidigt som det faktiskt är en förkortning; Hållare för Broschyrer och Pamfletter. En tydlig förklaring av produkten, som samtidigt blir en poppig förkortning. Perfekt!

Upp och tassa runt i T-shirt och trosor. Frukost är inte viktigt, fast jag normalt är ett matvrak, men inte nu, inte när en fantastisk idé bubblar fram. Jag hade klistrig genomskinlig bokomslagsplast hemma. Vilken tur! Lite hård kartong från baksidan av nåt anteckningsblock. Linjal, penna, sax och hålslag. Yes! Åhhh, vad spännande. Några modeller senare är den redo att testas. Den funkar! Lite för mycket häng, men det går att justera designen en smula, så det ordnar sig i nästa modell.

Har du någonsin försökt sätta in alldeles för tjocka häften, broschyrer eller pamfletter i en pärm, så vet du vilket problem jag har löst. En del viker det bakersta bladet, så att det går att slå hål där och hänga broschyren hjälpligt i pärmen. Andra hämtar borrmaskinen och borrar hål på rätt ställe. Ni som inte ens drömmer om att sätta tjocka saker i pärmar, förstår inte vad jag menar och borde ha slutat läsa redan vid "fantastisk kontorsprodukt".

Lägg H-BOP:en på bordet. Vik undan översta fliken. Ta bort skyddsfilmen. Lägg broschyren på lämpligt ställe. Ta bort den återstående skyddsfilmen. Tryck fast översta delen på broschyren. Voila! Broschyren kan nu sättas in i en pärm. Den är oskadd och går att bläddra i utan problem.

Jag sökte efter patentverk. Vad man behöver för att mönsterskydda. Och tyvärr kollade jag även marknaden efter redan befintliga produkter. De första bokhandlarna jag besökte eller ringde, hade ingen sådan produkt. Underbart! En lucka i sortimentet! Åh, vad många pärm-älskare jag kommer att glädja med H-BOP:en! Och så rik jag kommer att bli!

Men en bokhandel långt upp på Kungsgatan i Göteborg hade något liknande. Självhäftande katalogfalsar står det på förpackningen. Ppffffffssssss… luften gick ur. Idé-febern släppte. Jag köpte ett paket och har fortfarande kvar det. Femtio plastremsor med eurohål, tejp och skyddsfilm. Billigt. Enkelt. Trist. Inte alls lika stilfullt och pålitligt som min H-BOP som faktiskt håller fast broschyren på både bak- och framsidan, stadigt och fint.

Nåja, vad är väl en bal på slottet? Jag hade kanske ändå inte orkat eller haft råd att fixa det där med patent och fabrik och allt sådant. Det skulle ju ha tagit evigheter innan jag hittade investerare och distributionskanaler. Och vem vet. Det kanske inte finns så många pärm-nördar ändå här i världen.

Jag fick i alla fall nytta av några exemplar själv och två personer i bekantskapskretsen har också njutit av min fina produkt. Sedan dess har jag inte gjort några nya och nu finns det bara två färdiga exemplar kvar i min låda. Nu vet du vilken fantastisk uppfinning som såg dagens ljus en tidig lördagsmorgon i en lägenhet i Fjärås.

Likes

Comments

Hoppet kommer från oväntat håll – Kungsbacka kommun.
Förtvivlan kommer, som ordet säger, från alla tvivel.

Kommunen ordnade en inspirerande nyföretagarkväll i torsdags. De vill verkligen att fler startar företag och lyckas driva dem med vinst. Man får mycket hjälp helt kostnadsfritt. Samlad information för nyföretagare på kommunens hemsida, rådgivning på Nyföretagarcentrum, guide på Verksamt.se och Företagsfredag med träffar en gång i månaden. Och för bara femhundra pix får man gå på sju träffar i Kungsbacka entreprenörskola.

Hopp

På nyföretagarkvällen berättade två relativt nya företagare om deras resor från idé till egen firma. En som hade köpt en befintlig verksamhet gick det riktigt bra för, men det innebar arbete sju dagar i veckan. Den andra höll fortfarande på att etablera sin tjänst, som hon är ensam om i trakten. Det som slog mig mest var att alla egna företagare verkar så nöjda med sina val. Naturligtvis är dessa utvalda för att de har något positivt att berätta och vem skulle inte välja att berätta om den positiva sidan inför en hel biosalong full av potentiella kunder?

För sex, sju år sen, när jag höll på som mest med min friskvårdsverksamhet, gick jag med i Gertruds Döttrar, ett nätverk för kvinnliga företagare. Då masserade jag på kvällar och helger och var för feg och för intresserad av mitt vanliga jobb, för att säga upp mig. När jag hoppades på att bli gravid, tänkte jag att kroppen skulle slippa lite av all stress, så jag slutade med massagen istället för att avsluta min anställning. Hur som helst var en representant för Gertruds Döttrar, eller Winnet, som det större nätverket heter, på plats. Hon var tydlig i sitt budskap: Våga ta steget! Det är underbart!

Hoppet, möjligheterna och glädjen tar jag med mig från träffen. Och det viktigaste tipset: Slipa på din affärsplan!

Förtvivlan

Jag har många tvivel. Är jag tillräckligt driftig? Håller mina idéer ekonomiskt? Klarar jag en tillvaro utan arbetskamrater? De två största tvivlen den här veckan gäller min älskade familj. Jag inser att alla företagare behöver mycket stöttning från de närmaste. Har jag det? Även när det är obekvämt? Lika fanatisk och blind stöttning som vissa kvinnor vill ge okända män som sitter i fängelse? Under hur lång tid? Klart att jag har stöd från dem som älskar mig. Men till vilken grad? Och hur mycket stöd känns OK för mig att ta emot? Jag som gillar att klara mig själv.
Tid. Egna företagare jobbar mycket. Våra små barn vill ha mycket uppmärksamhet. Och jag vill ge dem det. Hur funkar det när jag vill göra större insatser för firman? Är det fel tid för mig att göra detta? De är tre och fem år gamla nu. Borde jag vänta tills de är äldre?

Stick to the plan

I tisdags var det så underbart med en semesterdag själv hemma, för att jobba med firman, att jag genast ville säga upp mig och hitta vilket halvtidsjobb som helst. Bara för att få lov att vara hemma mer. Men jag hade ju lovat att undersöka detta ordentligt under ett år. Det är samma gamla vanliga ågren över att vilja något väldigt mycket och ändå försöka behärska sig. Vara sansad. Klok. Fatta smarta beslut. Urtrist och jobbigt. Men troligtvis det bästa. Hålla sig till planen. Fortsätta att paddla på, så gott det går på den lilla fritiden. Ta reda på fakta. Samla beslutsunderlag.

Hoppas att det inte är en sån här känslomässig berg- och dalbana hela året. Det orkar jag inte med.

Likes

Comments

Innan jag avslöjar de idéer jag ruvar på idag, så vill jag berätta om mina gamla företagsidéer. De har kommit till mig ända sedan högstadiet. Jag har samlat dem i en idéburk. När den blev full och jag inte hade hunnit jobba med idéerna, så tänkte jag åtminstone skriva ner dem i en bok - I sanden - så att någon annan kunde genomföra dem. Bokens titel kommer av att det är idéer som hittills har runnit ut i sanden.

Sopjos

Detta vidriga fenomen uppstod mest förr. Förr när folk fortfarande hade EN soppåse under vasken och komposteringshysterin inte hade nått fram till villaområden och lägenheter. Allt slängdes i soppåsen. Ibland ställdes den fulla soppåsen i hallen, i väntan på vidare transport ut till sopnedkastet eller soptunnan.

Sopjos är den äckliga vätska som kan läcka ut ur botten av soppåsen och hamna i skåpet. Det kan droppa hela vägen till dörren och bilda en läskig pöl där. I värsta fall kan pölen tränga in i både hallmattan och hallgolvet. Hualigen. Inget man vill ha närkontakt med.

Lösning för hemmabruk

Lägg ett absorberande reklamblad eller tidningspapper i botten av varje ny soppåse. För att vara hyfsat fri från sopsaft även då latmasken missat ovanstående – lägg en tidning i botten av sophinken. Skulle du vara en sådan som ställer soporna på vänt i hallen – använd även där en tidning eller ett sugkraftigt reklamblad.

Lösning för entreprenören

I vårt avlånga land finns uppenbarligen ett skriande behov av soppåsar med förstärkt botten, soppåsar med inbyggd josbinda av superabsorbenter eller lösa sopjosbindor i passande storlek. Självklart ska detta anpassas till olika målgrupper med rätt färger, förpackningar och design. Varför inte göra som de framgångsrika mensbindeföretagen – lägg till parfym i sopjosbindorna. Sprider en härlig doft i skåpet under vasken. Ett av de få ställen det inte redan säljs doftgranar till.

För latmaskar, som mig, skulle det vara bra med en specialsophink laddad med en patron med storleksanpassade påsar i botten. Påsarna skulle bara vara att dra upp en efter en, varje gång man byter påse. Med superabsorbenter blir de platta nog att stapla sisådär 20 stycken utan att det tar plats från själva soporna. Och det ska inte vara nån löjlig perforering att riva av när man lyfter upp den fulla påsen. Inget krångel.

Denna idé är kanske förlegad i fantastiska Sverige där allt geggigt hamnar i komposten. Öppna möjligheterna och vidga vyerna till andra länder i vår värld. Jag tror att den driftige fortfarande kan göra detta till en jättegrej och bli mångmiljonär på kuppen!

Likes

Comments

I mitt jobba hemma-koncept ingår hälsosam motion och frisk luft. Lyxigt och utmanande. Jag är nämligen fysiskt kontorsanpassad. Lugn och förtjust i att vara inomhus. Men jag är övertygad om att hälsoentusiasterna har rätt. Människan är gjord för att röra på dököttet och få en släng av sol och luft varje dag.

Saltpiskade klippor på västkusten toppar min utomhuslista. På och i vatten ligger också väldigt bra till. Trots detta har jag valt en skogskille som har byggt ett hus till oss vid skogen, så det har varit några år med inre konflikt och längtan till havet.

Äntligen ser jag fler och fler fördelar med mitt hem. Gott om plats och avskildhet. Och skogen är inte så dum ändå. Bara man snyggar upp lite, så att den blir bekvämare. Calle och hans pappa har tagit ner många träd och buskar i vår närmsta skog. Det gjorde susen. Nu är det ljusare och jag slipper paniken av att ha blad, barr och insekter i ansiktet varje gång jag leker med barnen i skogen. Men allt spretigt ris som ligger. Det går ju inte att ta sig fram. Hallå! Det är inte alls som Slottsskogens härliga park.

Detta är dagens lunchmotion. På med fulkläder, stövlar och handskar. Ut i närmsta skogsparti och dra ris. Med rätt teknik flyger de små träden långt och landar snyggt på högen. Jag känner mig som SuperMalin! Stark, kapabel och dessutom modig, för när jag har handskar och skyddskläder kan inte spindlarna ta mig. (Ja, jag har släng av insektsfobi, inget särskilt med det, helt normalt, move along, there's nothing to see here.) Några motionspass till, så kan till och med lille treåringen Simon ta sig fram obehindrat.

Idag har jag semester från jobbet för att jobba hemma med firman. 11 månader kvar till beslutet. Det känns jättebra att både jobba och motionera hemma. Dagens röst ligger självklart på JA!

Likes

Comments