Förmiddagen idag var helt galen rent ut sagt, vi var väldigt få som jobbade och vi sprang fram och tillbaka med hästar till skritten, gjorde iordning de som skulle ridas, bytte på skrittbandet och så longerade jag ett par stycken där emellan. Ganska stressigt kan man lugnt säga. Men på något sätt lyckades vi få allt att gå ihop, fast vi var helt genomsvettiga när det var dags för lunch. Som tur var hände det inget oväntat som gjorde att saker tog längre tid, det enda var att vi var färdiga med allt i stallet men vi var ändå tvungna att sitta kvar och vänta på att Astrid skulle rida klart den sista hästen så vi kunde natta den. Det var lite segt för vi var trötta och jag stelfrusen. Till slut var hon iallafall klar så jag kunde få komma in i värmen!

Stollan skulle vila idag och bara gå i hagen, men hagarna var så hala så jag longerade henne en sväng så att hon ändå skulle få röra på sig. I vanliga fall blir hon riden på vardagarna och vilar på helgen då hon bara ska gå 5 ggr/vecka. Men vi ska hoppa för Astrid på lördag färdör fick hon vila idag istället. Det ska iallafall bli jätteroligt att få skutta lite! Jag hjälpte även Astrid när hon hoppade med en häst idag, höjde hinder och sådant. Lärorikt att få vara med och titta när de andra rider. Steffi var där samtidigt och på något sätt kom vi in på min ridning, minns inte hur, men jag fick iallafall beröm av både Astrid och Steffi att jag hade en väldigt bra sits. Superkul att höra, speciellt när det kommer från dem!!

Alma i skritten i förmiddags, hon har precis kommit tillbaka till Grevlunda efter att ha varit iväg på "ink-behandling" i typ 2 veckor, men de ska vara bättre nu iallafall. Så himla söt häst!! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Snöstorm stod på schemat idag, det kom nästan 1,5 dm snö på bara några timmar! Jag tycker det är jättehärligt med snö egentligen, men när det blåser åt alla håll samtidigt är det inte riktigt lika mysigt... Dock håller jag tummarna för att det fortsätter vara minusgrader så vi kan få behålla snön som kommit, men det verkar tyvärr inte riktigt som det kommer bli så. Plusgraderna ska komma under natten så antagligen kommer det vara blött och glashalt på morgonen, vi får helt enkelt se om jag lyckas ta mig uppför backen till gården imorgon!

Snökaoset skapade lite problem för oss under dagen, till exempel kunde vi inte använda skrittmaskinen på eftermiddagen. Vi satte in första gånget hästar precis efter lunch, innan stormen hade kommit igång helt. Men när vi skulle ta in dessa var det två stycken som halkade och la sig på rygg, då kände vi oss inte direkt sugna på att släppa ut några fler. Därför försökte vi sätta upp så många som möjligt på skrittbandet istället, iallafall de som klarade av det. Sen promenerade vi med några i ridhuset (allt detta utöver ridning såklart) för att dom skulle få röra på sig. Stollan hade turen att hinna vara ute i hagen innan det värsta bröt ut, så det var skönt för henne! Astrid red, som jag nämnde tidigare, henne igår och det märktes skillnad på henne idag. Hon var väldigt stadig och mjuk. Astrid är väldigt duktig så det känns ändå bra för min del att hon checkar av Stollan emellanåt så jag inte gör något helt galet. Men grejen är den att jag egentligen har helt rätt upplägg. För jag diskuterade lite med henne om vad hon tänkte och kände när hon red, och hon konstaterade exakt samma saker som jag själv kommit fram till. Mitt problem ligger i att jag inte litar på mina egna instinkter och tror inte på att det jag tänker är rätt, då blir det att jag inte gör fullt ut vad jag egentligen hade velat göra med hästen. Vilket resulterar i en halvdan och mesig ridning, när jag hade kunnat göra så mycket mer. För även om jag får det konstaterat för mig själv att varje gång jag pratar med någon annan kunnig person om hästen jag sitter på, den säger nästan alltid exakt det som jag redan har tänkt. Men av någon anledning litar jag inte på min magkänsla iallafall. Hur många gånger jag än får det bekräftat så sitter det någon spärr i mig, hur jag ska lyckas få loss den vet jag inte riktigt. Men ju mer rutin jag får, desto mer kanske jag inser att jag kan något ändå?

Det är alltså bara några timmar mellan dessa bilder, lite skillnad på mängden snö!

Likes

Comments

Det går inte bra för mig och mitt rum här kan jag säga, som jag nämnt har jag det väldigt kallt pga att elementet fungerar sådär. Sedan har jag ingen taklampa, för den hade gått sönder redan innan jag kom hit. Men jag hade iallafall en bra sänglampa så det gick ju bra ändå tänkte jag, men tror ni inte att den gick sönder idag också?? Så enda ljuset jag har i mitt rum just nu är en adventsljusstake, ganska mysigt även om det är lite opraktiskt i vissa lägen... Men nu ska en i huset flytta så jag ska nog ta över hennes gamla rum så jag både kan få ljus och värme! Skööönt.

Tyvärr var det ingen ridning för min del idag, Stollan reds av Astrid för hon skulle känna igenom henne lite. Jag hade hoppats på att kunna titta på när hon red för att kunna få lite tips, men det hanns inte med. Hann inte prata med Astrid efteråt heller för den delen, men jag tror hon ska komma hit även imorgon så ska försöka prata med henne då iallafall! I övrigt så har det stått städning på schemat, vi har rensat i sadelkammare, moppat tvättrummet och städat ur den stora hästbussen. Kanske inte min favoritsak här i livet, men sånt måste ju också göras och fint blev det!

Jolli på skrittbandet | städning!

Likes

Comments

Precious Flip fyller 6 år iår och hon är barnbarn till Malin Baryards gamla stjärna Butterfly Flip. Dottern finns här på gården också, Flips Little Sparrow (aka Sparven) som Peder tävlar framgångsrikt med!

Då var vi redan inne på vecka två här, tiden bokstavligen flyger iväg. En sjundedel av praktiken har alltså gått, jag har lite svårt att bestämma mig för om det känns rimligt eller inte. På ett sätt känns det som jag flyttade hit igår, samtidigt som det känns som jag har varit här i en evighet, för jag känner mig ändå ganska hemma här på något sätt. Men jag har lite svårt med detta att ha flera "hem". När jag är här längtar jag till Flyinge, när jag är på Flyinge längtar jag hem till Göteborg och när jag väl är i Göteborg längtar jag tillbaka till Flyinge. Hahah väldigt flummigt och mycket förvirrande, men jag försöker att inte tänka så mycket på det utan leva och njuta där jag är nu. Jag är ju egentligen väldigt lyckligt lottad som har dessa fantastiska ställen att längta till.

Nog med filosoferande för idag, jag sitter just nu nerbäddad i min säng och har precis avslutat ett långt samtal med bästis Nora, väldigt välbehövt❤️ Men om vi går över till dagens händelser, en ganska vanlig dag skulle jag säga. Jag har ridit Stollan och longerat Precious. Stollan var sååå fin! Hittade många fler knappar idag, jobbade på övergångar skritt-trav. Att hon ska vänta på mig, inte bara studsa iväg och bli helt rak i kroppen. Mjuka övergångar med rundad kropp var målet, och till slut lyckades vi få ihop det rätt så bra! Precious var också väldigt pigg, hon blir lätt ganska stressad dessutom. Jag tycker dock det är väldigt roligt med sådana hästar som henne, som är känsliga och som man får lirka lite med för att hitta vilket kroppsspråk som ska användas för att hon ska förstå och inte bli stressad av att hon blir bromsad exempelvis. Till en början kunde hon enbart springa runt, runt i någon slängtrav. Men efter lite arbete kunde vi göra skritt-trav övergångar utan större problem.

Vad har annars hänt idag? Inte så mycket mer än stalltjänst och hästar till och från skritten. Jag är extremt förkyld också, det började igår på min lediga dag... Jag har ont i halsen, huvudet snurrar och det trycker i öronen. Sådant brukar alltid komma fram för mig när jag är ledig, tror det inte är förrän då som kroppen faktiskt känner efter, kanske inte ska vila helt enkelt? Skämt åsido, men jag hoppas det går över snart och inte blir något värre! Nu ska jag ta och äta lite middag så hörs vi imorgon!

Likes

Comments

Minusgraderna höll sig kvar även idag, men det var helt stilla så det kändes inte alls lika kallt som igår. Soligt och fint var det dessutom, väldigt härligt. Vi har också haft riktigt bra flyt hela dagen, vi har varit så effektiva och hästbytena i skritten har funkat så bra. Sådana här dagar känns allt så himla lätt, eller ja fortfarande tungt och mycket att göra men bra teamwork underlättar verkligen. Vi var lite färre än vanligt och även färre hästar eftersom Steffi var iväg på tävling i Helsingborg med tre hästar, Pesto, Carma och CC. Söta namn va? ;) Det hade iallafall gått väldigt bra, två felfria och en med 4 fel om jag inte minns helt fel. Min kära Stolla skötte sig också, väldigt pigg såklart! Hon har haft lite hosta så hon fick jogga idag med, vilket hon inte var helt nöjd med haha... Men hon hostade inte speciellt mycket idag så vi får se om jag kan rida henne normalt imorgon, håller tummarna!

En av tjejerna som jag bor med har fått magsjuka, jag är sååå rädd att jag också kommer få det. Jag har aldrig i mitt liv haft det innan (peppar peppar) så det hade känts typiskt att få det just nu. Hoppas att ingen mer blir smittad! Men på tal om jobbiga saker, mitt rum här i huset är extremt kallt. Elementet jag har fungerar inte riktigt som det ska, men det fanns ett extra element som jag fick låna. Det började bra och rummet blev varmt och gott. Halvvägs in i natten började det låta jättemycket och lukta lite bränt, så jag gick upp och drog ut kontakten. Och då slog det blixtar om den! Usch alltså, glad att jag drog ur den iallafall. Tyvärr är det ju tillbaka till ett kallt rum igen då, men vi ska prata med Lisen så kanske vi kan få det fixat. Det får dock vänta tills de är tillbaka från Thailand, vill inte riktigt störa dem i deras semester.

Nu är det alltså fredag och dags för helg, fast här är det full rulle hela tiden. Jag jobbar imorgon på samma sätt som under veckan (tror jag iallafall hehe), men är ledig på söndag. Det ska bli skönt att sova ut lite, alla dessa nya intryck och saker man ska lära sig gör att man blir ganska trött. Prio ett är att vila, sen får vi se vad jag hittar på!

Stallarbete alltid lika glamoröst! Idag fick vi rensa filter i groomen | Mysstund med Tingeling som är en av de hästarna som jag ansvarar lite extra för

Likes

Comments

Brrr idag har det verkligen varit riktigt kallt, -7 grader och isvindar. Jag som dessutom har lyckats tappa bort min mössa... Mina öron var knappt vid liv i slutet av dagen kan jag lova! I övrigt har dagen gått bra, Stollan reds ett lugnare joggingpass. Pigg som vanligt, men något lugnare idag än igår. Dock slog hon ganska mycket med huvudet, hon gjorde det en del igår också så testade att byta bett. Hon slängde väl ungefär lika mycket med huvudet med hon gick inte emot handen på samma sätt så tror ändå att hon trivdes bättre på detta bettet. Hon var iallafall superfin i högergaloppen, vilket var en av de sakerna vi tränade ganska mycket på igår så det var roligt!

Annars så har dagen gått ut på att byta hästar i skritten, hagar osv som vanligt. Avslutade med att titta när några av mina kollegor hopptränade för Steffi samtidigt som vi hade avskedsfika för en som ska sluta imorgon. Väldigt mysigt, men såklart alltid tråkigt när någon slutar. Inte för att jag riktigt hunnit lära känna människan men han verkade väldigt trevlig. Det var roligt att hinna kika på träningen också, hästarna som var med var väldigt olika vilket alltid gör det mer spännande. Steffi är dessutom så himla duktig, har ridit samtidigt som henne varje dag under veckan så har kunnat se henne rida en hel del olika hästar. Idag hoppade hon med ett par stycken också så det var roligt att se!

En ännu bättre avslutning på dagen var att jag fått ett extra element till mitt rum, det jag hade fungerade inte speciellt bra ås jag har haft extremt kallt på rummet. Temperaturen går stadigt uppåt i skrivandets stund så jag hoppas att det till slut blir normal temperatur här inne!

Uppvärmt ridhus är inte helt dumt såhär på vintern!!

Fina Stollan❤️

Likes

Comments

Rutinerna börjar sätta sig alltmer och jag hittar mer vart alla saker finns. Vi alla fick en genomgång av de olika ansvarsområdena, ex vad som ska göras om man ansvarar för sadelkammaren. Dessutom gick stallchefen Jenny igenom allt foder, vilket är en hel del kan jag lova. Alla hästar får en hel gäng olika kraftfoder och tillskott, inte ovanligt att en häst får 10 olika saker på eftermiddagen. De flesta saker har jag inte ens hört talas om tidigare, så det kändes skönt att få det förklarat för sig så man får lite koll. Jag tycker också det var spännande att få veta olika anledningar till varför hästen får just det tillskottet och vad det ger för effekt. Men som sagt är det extremt många olika saker så det lär ta ett tag innan jag vågar fodra helt själv, har gjort det tillsammans med en annan men det är superviktigt att inget blir fel. Så än så länge känns det bra att ha någon med sig!

Stollan reds idag med, jag rider inte henne själv utan tillsammans med Astrid när hon red, henne brukar jag även tränar för på Flyinge. Hon kommer hit några gånger i veckan och rider så många hästar hon hinner ungefär. Mestadels rider jag självständigt, men får lite tips och kommentarer av Astrid emellanåt så det blir halvt som en träning. Stollan levde upp till sitt namn mer idag, lite stollig haha. Pigg som tusan och hade helst galopperade hela tiden om hon hade fått. Som tur var fick hon göra det ganska mycket då vi jobbade på en volt i galopp över en liten bom. Det var lajbans tyckte hon! Men hon skötte sig bra, himla trevlig häst! Hon är så söt dessutom varje gång jag ska sitta av. När jag stannat på medellinjen, släpper stigbyglarna och hon förstår att jag är på väg att hoppa av så gnäggar hon, jättegulligt haha! Känner på mig att det kommer vara henne jag kommer ha svårast för att lämna när jag ska åka härifrån...

Några hästar här har nyss blivit sålda, en flyttade igår och två idag. Den som flyttade igår var Blixten som var Steffis häst som hon tävlat framgångsrikt med, idag åkte en hingst vid namn Carlo och ett sto som heter Capish. Alla tre har tagit flyget över Atlanten och är nu bosatta i USA. Sen kommer även några hästar komma tillbaka snart, varav en är den fantastiska Sibon! Han skulle komma runt den 20e om jag inte minns helt fel, han har varit skadad och stått hos veterinären för behandling och rehab under en period. På tal om rehab så är även Allan på väg igång igen, när Peder är tillbaka från Thailand är tanken att han ska börja ridas lite smått. För tillfället går han bara i skrittmaskin 2x20min per dag, men som successivt ökas. Det ska bli spännande och se hur det går, för han är helvild så fort han kommer utanför stallet, han har lite svårt att hålla sig på marken om vi säger så. Det är lite kul för just nu ser han ut som ett förvuxet russ ungefär, eftersom han inte rids är han inte heller rakad så han är alldeles fluffig. Lite skillnad från den stiliga hästen vi brukar se på tv!

Läckra Dakar! | Clarence som jag tog på en promenad i förmiddags, mycket energi i honom också kan jag lova haha!

Likes

Comments

Mitras, 4 år, som jag longerade på förmiddagen. Dessa hästar jobbas ofta i repgrimma, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Det är en av anledningarna till att jag valde att lägga min praktik på Grevlunda, då jag hört att Peder jobbar på ett sätt med hästarna som jag gillar.

Idag kom snön tillbaka för en liten stund, men den stannade inte länge. Den landade på marken i nån timme eller två innan det var plusgrader och regn igen. Men förutom vädret har det varit en bra dag, jag har landat lite mer och kände att jag hade lite bättre koll på läget. Jag behövde inte fråga precis hela tiden vad som skulle göras, utan kunde gissa en del själv. Jag tror dessutom att jag kan i princip alla hästar i stallet, några av de bruna skulle jag nog kanske ha lite svårt att se skillnad på, men annars så kan jag nog de flesta! Några hade jag lite koll på sedan innan, Peders hästar som man sett på tv och vissa yngre man har spanat in på olika sociala medier. Jag tycker det är så roligt att faktiskt se dessa som "riktiga" hästar eller hur man nu ska säga, se dom lite mer som individer än enbart som tävlingshästar. Dakar till exempel som är en av Peders hingstar, han kan nog vara en av de gosigaste jag har mött, han ska alltid stå och slicka och nafsa på en så fort han kommer åt. Eller Uncle Blue (även kallad Uno) som är en extremt försiktig häst som var väldigt misstänksam mot mig som ny nu i början. Alltså roligt att lära känna dom, så blir de mer verkliga på något sätt.

Första ridpasset för praktiken gjordes även idag, Stollan fick trimmas lite grann. Hon har som sagt vilat så hon börjar lite försiktigt, sedan är jag dessutom ny på henne. Så vi checkade mest av läget, gas och broms, bara basic enkla saker. Supertrevlig häst! Mjuk och härlig inställning, har fått höra att hon hoppar helt fantastiskt så det ska bli spännande när det blir dags att börja göra det! Steffi (Stephanie Holmén som är Peders beridare kan man säga) såg väldigt mycket fram emot till när det är hennes tur att ta över hästen, vilket hon troligen kommer göra när hon blir lite äldre och mer utbildad så hon ska börja tävlas. Det är ett rätt så bra betyg för lilla hästen. Fick veta lite mer om henne också, hon är 5 år gammal men har gått med föl så det är därför hon är efter i utbildningen. Men som sagt en mycket fin häst med lovande framtid!

Likes

Comments

Sista bilden är på Stoline, eller Stollan som hon kallas, henne är tanken att jag ska rida under dessa veckor! Vet inte exakt hur gammal hon är, men hon blev inriden i våras så hon är ganska grön, ska iallafall bli spännande :)

Nu sitter jag i min säng med en hjärna fullproppad av nya saker, massor av nya människor, hästar och rutiner i en enda röra. Men jag tycker faktiskt att dagen ändå har flutit på ganska bra, visst, jag har behövt fråga hela tiden vad det är jag ska göra eftersom jag varken vet vad som ska göras eller när. Men det vi har gjort har inte känts på något sätt omöjligt för mig att lära, vilket känns skönt! Ungefär det som har gjorts under dagen är mockning, fodring, maaaassa hästar till och från skrittmaskinen, några hästar till hagar, några som har gått på skrittband. Jag fick veta på morgonen att det max får ta 15 min att mocka en spånbox, och jag tänkte men det är ju inga problem, en kvart är lång tid! Men eftersom dessa hästar inte står på bädd så ska hela boxen vändas, och det tar faktiskt mycket längre tid än man tror. Fast jag var inte för långsam, även om det tog exakt 15 min haha! De har även en rutin som kallas att man "nattar" hästen , alltså gör den redo för kvällen. Det görs när hästen inte ska ut något mer under dagen (ex hage/skritten/ridning) och det innebär att man ska dra över hela hästen med en gummiskrapa, rykta, borsta man + svans samt olja hovarna. Sedan har jag longerat "min" häst Stollan, hon har vilat nu under jul så hon skulle få springa av sig lite grann. Men hon var hur lugn som helst så det var inga problem, ska rida lite på henne imorgon så det ska bli kul!

Vi har dessutom haft fantastiskt fint väder idag, så jag fick verkligen se hur allt sett ut. Omgivningen här är verkligen underbar, stora böljande kullar med träd, åkrar och äppleträdsodlingar. Väldigt vackert. En sak som är lite tråkig är att Lisen och Peder idag har rest till Thailand för att vara där i 2 veckor, lite synd att dom inte ska vara här. Men fördelen är att jag hinner lära mig det mesta här innan de är tillbaka, så de slipper se när jag springer runt som en yr höna hahah! Jag hann iallafall hälsa på båda två imorse, kan erkänna att jag blev lite starstruck när Peder kom in till oss i frukostrummet hehehe. Men de båda verkar jättegulliga så detta ska nog bli bra, när jag vant mig vid allt... ;)

Likes

Comments

Då har 2017 kommit till oss därmed är det även dags för mig att påbörja min praktik. Vid fyra-tiden idag anlände jag till Grevlundagården, alltså till Peder Fredricsson. Det känns på något sätt surrealistiskt att vara här, i och med att Peder har varit en av de ryttare som jag har sett upp till mest och inspirerats av. Att lilla jag ska jobba för honom under 7 veckors tid är något jag bara kunnat drömma om, en dröm som faktiskt blivit verklighet.

Det jag har hunnit med än så länge är att flytta in i det lilla huset som jag ska bo i tillsammans med fyra andra tjejer som jobbar här, som för övrigt verkar hur trevliga som helst. Senare på kvällen följde jag med Anna som hade kvällsfodringen och hjälpte henne att ge alla hästar hö, fylla på vatten och klappa godnatt till OS-hästen All In (vanligtvis kallad Allan). Som sagt, ganska surrealistiskt.

Känslan jag har så här långt är väldigt bra, tror jag kommer kunna trivas. Tyvärr har jag inte kunnat se så mycket av gården och omgivningen än eftersom det var mörkt redan när jag kom hit. Min nyfikenhet får hålla sig till imorgon helt enkelt! Då är det dags för arbetet att dra igång, dagen börjar 6:30 och slutar ca 17:00. Så nu ska jag förhoppningsvis få mig en god natts sömn så jag är laddad för morgondagen.

Mamma på vår matpaus på vägen på Göteborg | En del av stora stallet på Grevlunda

Likes

Comments