Jag har haft så otroligt mycket att göra i skolan nu den sista tiden, så har inte prioriterat att blogga. Men efter idag tänkte jag komma ikapp lite och skriva om avsnitt 3, 4 och 5. Tänkte även skriva av mig lite om vad jag gjort den senaste tiden, men prio 1 blir att skriva om avsnitt 3 och 4 eftersom det börjar bli en stund sedan nu ;)

Tycker iaf det är helt otroligt att jag fortfarande är kvar efter 4 avsnitt och nu ska vara med i det 5e som börjar om bara några minuter! Det är riktigt STORT!! Jag som var rädd att komma dit och åka ut i första avsnittet och behöva åka hem med en gång. Nu har jag alltså klarat mig över halvvägs! Kan knappt tro det :D

Här kommer några bilder från dagens avsnitt:

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Inför avsnitt 3 fick vi veta de nya lagen som vi blev uppdelade i. Jag skulle nu vara i lag blå tillsammans med Karan och Maria från det gamla röda och Jesper och John från blått. Vi upptäckte att vårat lag var väldigt starka inom de flesta ämnena. Vi var allihop bra i matte, fysik och programmering och ansåg oss som lite bättre än det röda laget i de flesta skol-ämnena. Jag trodde därför att vi hade en riktigt bra chans i de kommande tävlingarna! Vad kunde gå fel liksom?! ;) Såklart var det tråkigt att lämna det röda laget, men jag trodde starkt på vårat nya lag.

Förlorade tyvärr en lagkamrat efter 3e avsnittet, vilket var tråkigt. Men vi skulle ta ikapp det!

Likes

Comments

Vi har nu i 2 hela avsnitt, dvs 4 tävlingar, fått tävla med samma lag. I den senaste duellen fick vi veta att vi till nästa tävling skulle byta lag. Hur skulle detta gå? Vi hade en sånn otroligt bra sammanhållning i det röda laget och vinsterna bara rullade in. Såklart kändes det tråkigt att behöva splittra oss. Stämningen var ju så bra, och som Ziyene sa i förra avsnittet; "Stämmningen i laget är så som en stämning är i ett lag då man typ vinner hela tiden, otroligt bra". Älskade att tävla med de endra i laget! Men samtidigt var vi nu 6 stycken, och dom andra 4. Det hade ju inte funkat. Tänk om vi bara skulle fortsätta vinna och det blåa laget då skulle "dö ut". Men det är ju lite spännande att få nya lag också. Hur skulle det gå. Skulle det gå ännu bättre? Hur skulle vi jobba tillsammans? Under de lediga dagarna spekulerde vi mycket om vilka lag vi trodde att dom skulle dela in oss i. Vi antog iaf att det skulle vara 3 från det röda laget och 2 från de blå laget i varje nytt lag. Vi hade några gissningar på vilka lag det skulle bli, men det var såklart svårt att gissa rätt.

Likes

Comments

Nu har alltså avsnitt 1 och 2 av Genikampen visats och jag är fortfarande kvar! Superkul! Efter att vi spelat in dessa två avsnitt hade vi en liten paus på 2 dagar där vi fick göra vad vi ville. Några av oss bodde fortfarande kvar på hotellet under dessa dagar. På den första dagen valde vi att äta pizza till lunch på en pizza-restaurang i närheten.

Som de tävlingsmänniskor vi är gjorde vi en egen tävling den kvällen. Vi filmade tävlingarna, hade programledare + tävlingsledare och gjorde även några synkar. Superkul!!!

Vi var 6 stycken som stanade kvar dessa dagar, Jag, Jesper, Maria, Josef, Hans (pappa) och John. Vi bestämde var sin tävling som vi skrev på en lapp och la i en korg. Därefter lottade vi vem som skulle möta vem och vilken tävling som skulle vara när. Eftersom vi var 6 stycken lät vi 2 gå direkt till semi medan 4 skulla kampa om de andra 2 platserna.

I första rundan skulle Jesper möta Maria och Josef skulle möta pappa. Jag och John blev lottade direkt till semin.
Matchen mellan Maria och Jesper var i ordleken "Halvhäxa" där Maria vann och gick vidare till semi för att senare möta mig. I matchen mellan Josef och Hans skulle de komma ihåg så många kort som möjligt i rad i en kortlek som de fick utdelade. Blev riktigt imponerade av bådas prestationer. De kom ihåg otroligt många kort i rad. De hade båda gjort en liten berättelse av korten så att dom lättare skulle komma ihåg dom. Men Josef kom ihåg några fler än pappa, så han gick vidare till semin där han skulle möta John.
Därefter möttes jag och Maria i ännu en minneslek. Vi skulle memorera en färgordning i en mobilapp och därefter trycka in samma färgmönster som vi sett. Detta gjorde vi fram tills man inte längre klarade det och jag klarade det fler gånger än Maria och gick därför vidare till finalen.
Den andra semifinalmatchen var mellan Josef och John som möttes i Tangram. Denna tävlingen hade jag kommit på och var därför dommare och för denna gren. Jag hade rivit ut 2 stycken tangramset och skissat upp vad dom skulle göra. Dom skulle först bygga ihop en fyrkant med hjälp av alla bitar. Därefter en katt och sen en svan.

Denna tävling vann Josef som alltså skulle möta mig i finalen.

I finalen skulle vi bygga svävare! Pappa var tävlingsledare för denna tävling och hade kommit på idén om att vi skulle bygga "svävare" med hjälp av en servett, en sockerbit och en sked (eller var det en gaffel?). Därefter skulle "svävaren" ta sig runt ett glas på ett bord och sedan tillbaka över en mållinje, genom att vi skulle blåsa på svävaren. Tävlingen höll till på var sitt bord och något av det svåraste var att man inte fick blåsa svävaren över bordet, då var man tvungen att börja om. Så man var tvungen att blåsa helt perfekt.

Jag satsade på att göra en svävare utav enbart servetten. Jag rev bort en liten bit av servetten och rullade ihop den till en boll med ett litet segel. Därefter provblåste jag ett antal gånger så jag kände mig säker med min svävare. Det gick superbra då jag övningskörde den och var ganska säker att jag skulle vinna.
Josef däremot körde på en annan taktik. Han vek servetten till en pappersloppa (som man gjorde då man var liten) och satte sockerbiten i det ena hålet. Hans svävare fick namnet SOCKERLOPPAN! Han provblåste också lite, men den rörde sig knappt xD Jag var nu 100% säker att jag skulle vinna!! Hahahah, hans svävare sög!

Så kom själva finalracet. Helt plötsligt rör sig Sockerloppan och stannar precis innan bordskanten. Han blåser den runt glaset och sedan tillbaka och VINNER?! Whaat, hur gick det till? Jag var hack i häl men snubblade över mållinjen och missade mål. Den, i mina ögon, värdelösa sockerloppan lyckades vinna. Publiken (de andra deltagarna) är väldigt förvånade, och även vinnaren Josef. Jag hamnade alltså på en andraplats.

Därefter blev det bronsmatch mellan Maria och John i luffarschack. Bäst av 3 tror jag det var. Maria vann denna över John och hamnade därför på en 3e-plats.

Hahahha, hade så sjukt kul den kvällen med alla dessa tävlingar och det underbara gänget.

​Dagen efter tog vi det bara lugnt på hotellet. Jag gick även en sväng till Ica Maxi och Dollarstore som låg i närheten. På kvällen kom även de andra deltagarna tillbaka. Nu var det dags att ladda om till ny tävling den kommande dagen!

Likes

Comments

Har haft en del att göra den senaste tiden. Eller både mycket att göra och inte riktigt haft ork att blogga så mkt. Blev dessutom rejält förkyld förra helgen, men var tvungen att dra till skolan på måndagen i tisdagen pga viktiga föreläsningar och första Ent3r-timmen och möte med fysikföreningen. Sen var jag hemma från skolan både onsdag och torsdag.

Förra helgen (fre-sön) kom Axel på besök för att vara med på Toughest Oslo, så han övernattade hos oss. Riktigt trevligt att få besök, och det var väldigt kul att kolla på alla som sprang toughest också. Men blev sjukt taggad på att springa det själv, så nu ska jag vara med på det nästa höst, är supertaggad!! Tänkte även springa Tough Viking i juni nästa sommar med Ina, så nu är det bara att träna till det ;)

Årets Toughest bana i Oslo:

Några bilder från då Axel sprang:

Sen då han sprungit klart drog vi in till stan för att möta upp Fredrik och Thien för att käka på en matfestival. Blev 2 toastar för 20kr styck och lite gratismat i de olika tälten.

På kvällen drog jag, Fredrik, Axel, Thien och Martin ut på krogen och spelade bl.a lite "shuffle board" och biljard :)

Det var första gången jag spelade shuffle board och det var superkul! Men jag sög.. Eller nån gång fick jag till det, men oftast gick det ganska dåligt. Vi spelade svenskarna mot norrmännen, och vi förlorade tyvärr.

Sen blev det biljard med samma lag, där vi vann!

På söndagen kom Mona och Hannah förbi på kvällen och såg Genikampen med mig och Fredrik. Känns så konstigt att se sig själv, speciellt då andra sitter bredvid och ser xD Veckan innan hade jag ju iaf hunnit se det 2 gånger innan jag såg det med andra, så då var det lite mer ok. Men samtidigt kul att göra det till en grej och se tillsammans.
Efter att dom hade farit så såg jag avsnittet en gång till på svtplay. Man får ju inte med sig allt första gången och vi missade dessutom lite av början.

Ni kan läsa om del 1 av förra avsnittet (avsnitt 2) här, och del 2 här.


På måndagen var det fullt upp med föreläsningar från 10 till 16. kl 16 mötte jag upp de nya Ent3r-eleverna på T-banan tillsammans med han som jag ska jobba med denna termin. Totalt blev det 17 elever som kom! Sjukt kul :D Jag har 1-klassingar (på gymnasiet) även detta år så det blir kul. Vi var färdiga drygt kl 18 och då fixade jag bara lite på lillefy sen drog jag hem för att bli lite frisk.

Dagen efter, på tisdagen, startade vi med föreläsning kl 8. Så sjukt tidigt!! Men var tvungen att vara där för det var föreläsning i kvantmekanik, och den läggar han inte upp på nätet, så om man inte är där missar man allt. Därefter var det föreläsning i termo som ar färdig kl 12.
Kl 12 blev jag uppringd av "Året runt" som ville göra en intervju ang. genikampen. Det var kul att få svara på lite frågor. Man får som tänka på grejer som man inte spekulerar över i vanliga fall. Så man lär sig typ lite om sig själv och allt annat då man blir intervjuad. Artikeln ska komma ut på deras hemsida idag, så får se om jag hittar den ;)
Var färdig med intervjun en stund innan 13 och då satt jag egentligen bara på lillefy och försökte jobba lite med obligen. Var tvungen att stanna kvar till efter 16.15 eftersom vi skulle ha möte då. Egentligen ville jag bara hem. Var så sjukt förkyld så fick inte gjort så mkt av obligen..
Efter mötet drog jag iaf hem och tog det lugnt.

På onsdagen hade jag tänkt att bara vara hemma och ta det lugnt. Men jag drog istället till Sandvika storsenter för att sitta hårmodell för samma tjej som jag gjort det för i våras (som skulle öva på bröllopsfrisyrer). Hon behövde någon att öva på, så jag ställde upp. Är ju så skönt när någon pillar i håret. Hade dessutom tagit 2 kortisontabletter både på måndagen ch tisdagen, så kände mig lite bättre.

Då jag kom hem kollade jag lite på tv och bakade sedan paj. Det blev en blåbärspaj och en hallonpaj. Älskar smulpaj! Både lätt att göra och supergott

Recept, smulpaj:

Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme)

Ingredienser til själva pajen:

8dl vetemjöl
8 msk strösocker
300g margarin

Fyllningen:
frukt eller bär, socker och ev. potatismjöl

Blanda samman mjölet och sockret. Arbeta i matfettet med en gaffel eller fingertopparna till en smulig massa (Jag brukar använda elvispen (med själva deg-/spiral-visparna) och sedan arbeta ihop med händerna ifall det behövs).

Strö över halva smuldegen i en smord form, grädda mitt i ugnen till den fått en ljusbrun färg, ca 8 min.
Blanda ihop fyllningen och lägg över i formen (här brukar jag bara hälla i bären/frukten och sedan ev strö över lite socker).
Strö över resten av smuldegen och grädda mitt i ugnen, ca 20 min.I vanliga fall brukar jag servera den med marzansås, men eftersom det typ inte finns här i Norge så åt vi det med glass istället.

På torsdagen stannade jag hemma och tog det lugnt hela dagen. Tog även bilen ner till butiken på kvällen för att köpa en massa mat och lagade sedan spagetti och köttfärssås till middag. Det måste jag göra fler gånger. Är ju så gott och enkelt att göra.

På fredagen drog jag in till skolan tidigt för att ha föreläsning från 8 till 10. Kl 10-12 var det grupp-timme i kvantfysik och blev då färdig med hela obligen, SKÖNT! Tycker det ämnet är superkul, hoppas det fortsätter så :)
Kl 12 skulle vi fira Are för att han är en sånn bra föreläsare (blev kårad till topp 10 i Norge), så då blev vi bjudna på gratis tårta :D (Det var han vi hade i kvantfysik i våras.)

Många studenter och anställda på universitetet var där för att "fira" och äta tårta

Efter en del tårta och plugg drog jag till gymmet för att träna överkropp för första gången sedan i somras. Hade ju frysit gymkortet i augusti, och när september kom blev jag så förkyld, så kunde inte träna. Men nu orkade jag inte vänta på att bli frisk längre. Var verkligen taggad på att få börja träna igen. Det jag gruat mig mest över var egentligen uppvärmningen med att springa, men det gick väldigt bra. Var däremot sjukt mycket jobbigare att lyfta alla vikter xD Det gick ju, men gick lite segare än det brukar. Och just nu har jag så sjukt mycket träningsverk..

Efter träningen drog jag hem och åt lite rester från dagen innan. Fredrik var borta på hyttetur med MSO så jag satte på en film och åt lite paj. Det blev den nya Djungelboken-filmen som var helt okej. Trodde den skulle vara bättre än den var.

På lördagen (igår) gjorde jag inte så mkt. Lagade iaf en av mina favoriträtter till middag, nämligen kyckling i ugn med ris (och soyasås). Jag trodde att jag hade alla ingredienser hemma, men hade glömt creme fraichen, men byte bara ut det mot fil (vilket gjorde att såsen blev lite rinnigare). Dessutom glömde jag bort att jag bara brukar göra halva receptet som mamma gör, eftersom det brukar bli alldeles för mkt. Så jag hade bara 1.5 dl soya i kylskåpet, men till hela ska man ha 3dl. Och eftersom jag börjat göra maten efter hela receptet fick det helt enkelt bli lite mindre soya i. Men blev gott ändå. Såsen blev alltså lite ljusare och rinnigare än den brukar, men funkade.

Recept, kyckling i ugn:

Ingredienser:

3 dl grädde
3 dl soya
3 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek

Detta ska vispas och hällas över skivade kycklingfiléer (som man skurit till mindre delar) i eldfast form. Sedan in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter.

Då vi följer detta receptet brukar vi vara 6 personer, men då jag gör det i Oslo brukar jag bara göra hälften eftersom vi bara är 2, och brukar även få rester över.
Hahah, fattar inte hur jag kunde faila med det här receptet. Är ju bara 4 ingredienser xD Men hade inte receptet då jag handlade och glömde helt enkelt hur stor soya-flaksan var.. Kom bara ihåg att jag bara använde en flaksa sist (som alltså är 150ml)

Därefter såg jag och F på film medan vi åt middag, och gick sen å la oss.

Likes

Comments

Stämningen i laget var verkligen på topp. Att få vinna "gårdagens" tävling (svävaren) var så skönt och det gav en härlig känsla även till nästa tävling. Som vanligt åt vi frukost på hotellet, men jag som inte gillar att stiga upp tidigt kom till frukosten bara några minuter innan vi skulle åka iväg till tävlingsplatsen. Så jag gjorde några mackor som jag tänkte äta i bilen. Dagarna startade så tidigt då det var tävling, eftersom vi skulle hinna med att synka både före tävlingarna, under tävlingarna och efter tävlingarna. Dessutom tog ju tävlingarna en stund att utföra också.

Vi åkte alltid lagvis till tävlingsplatsen i var sin minibuss. Men då tävlingarna var på Stora Vika (bulkhamnen) stannade vi även i ett hus just utanför bulkhamnen för att avvakta och få besked om när vi kunde komma in. Vi fick ju inte se något av tävlingen innan det var dags, och det hände att det tog längre tid än planerat att förbereda tävlingarna, så då fick vi stanna där tills allt var klart. Vi lämnade även alltid våra mobiler till de ansvariga innan vi gick in och fick inte tillbaka dom förrän tävlingsdagen var över. Så inne i den lilla stugan (typ ett kontor) fanns det 2 rum som vi turades om att vara i (lagvis). Det ena rummet var ett lite mysigare rum med soffor, fotöljer och ett bord. Där inne fanns det även en massa böcker och även spelet TP (Trivial Pursuit), ett frågesports-spel, som vi brukade spela där. I det andra rummet fanns det ett stort avlångt bord med en massa stolar runt. Själva kontoret alltså. Där spelade vi spel som vi själva tagit med från Hotellet (som Kaos hade med och som hon hade lämnat kvar så att vi kunde spela). Oftast spelade vi 6 nimmt! som är ett superroligt spel som man kan spela typ oavsett antal spelare, och det är ett ganska avslappnat spel att starta dagen med. Hade varit lite jobbigt att starta dagen med att spela ett stressigt spel.

Något som jag tror är viktigt i ett lag är att man är öppen om sina starka och svaga sidor. Jag hade från första början sagt att jag inte är så bra på allmänkunskap och språk. Dom frågorna som jag kunde i TP var frågor som fler kunde. Eftersom det inte hade varit någon frågesport på de tävlingar som varit hittills trodde vi att det kanske var på gång. Samtidigt hoppades inte jag det, eftersom det är min sämsta sida. Men jag visste ju även att vi hade många i laget som var bra på det. Det värsta som kunde hända är väl egentligen om det var frågor till varje enskild person som man skulle svara på och samla poäng till laget. Så hade det ju varit i ett tidigare program i en annan säsong av genikampen. Jag var så nervös att detta skulle komma.

Tillslut fick vi komma ut från huset vi satt i och åka in på tävlingsplatsen. Först skulle vi synka och berätta vad vi trodde skulle komma på dagens tävling, hur dagsformen var och vem vi trodde skulle vinna. Haha, man svarar ju alltid sitt eget lag, speciellt då man inte vet vad tävlingen ens handlar om! Sen då typ alla hade synkat så skulle vi bli filmade då vi gick in på tävlingsplatsen. Det var en drönare och en massa andra filmkameror som skulle vara på rätt plats och filma allt. Vi fick även göra om filmningen 2 gånger (tror jag, om det inte var fler) så att det skulle bli perfekt när vi gick in.
Vi var ju även i ett område där det låg en massa skrot överrallt för att det skulle vara en cool miljö, men det betyder även att man får akta vart man går. Denna dag hade jag tagit på mig ett par ballerinaskor, som alltså inte har så tjock sula. Så påväg in till tävlingsplatsen lyckades jag såklart trampa på en bräda som hade en spik i sig som stack rakt upp. Spiken var ca 8 cm och av typ "gammal, grov och halvrostig". Sånn tur var kände jag att jag trampade på något vasst ganska fort, så jag kollade under foten och där satt det fast en stor spik och en liten bräda. Eftersom vi filmades medan vi gick in och dessutom skulle gå lite lagvis så drog jag snabbt ut spiken och halvsprang ikapp de andra i laget. Då vi filmat klart dubbelkollade jag bara med foten så att den inte hade blivit "punkterad". Som tur var hade spiken bara gått igenom skon och inte gjort något hål i foten :) Men efter det blev jag lite mer observant på vart jag gick och ställde ner fötterna. Fattar inte hur John kunde klara det som gick barfota.

När vi kom in på tävlingsplatsen berättade Micke vad dagens tävling handlade om, och mycket riktigt så var det frågesport! Men jag hade tur, det var inte individuellt utan lagvis. Vi fick veta att det var någon som skulle "klättra" upp och berätta frågan till de andra i laget, som i sin tur skulle lista ut svaret och därefter sätta in talet vi fick i ett matematiskt uttryck och lösa problemet. Det hade varit kul att stanna nere på marken och fått räkna lite matte, men samtidigt visste jag ju att det vore bättre om jag var uppe i luften och berättade frågorna för dom andra i laget. Vi hade ju flera andra som också var bra på matte, och det är bättre om de andra i laget kunde vara nere på marken och diskutera frågorna tillsammans. Så vi valde att jag skulle klättra upp till frågorna. Jag hade ju redan bevisat att jag inte har några problem med höjder och kan hålla fokus där uppe.

Vi bestämde även ganska fort att Lars var den som skulle hålla kontakten med mig. Han är ju suverän på frågesport, så det bästa är ju om frågan går direkt till honom så att han sedan kan berätta den vidare till dom andra. Vi hade även bestämt att Karan och Josef skulle lösa matteproblemet och att Maria och Ziyene då skulle stå bakanför för att kontrollera det dom gjorde så att allt bev rätt. Det kändes som en bra plan som alla var med på. Det bästa för laget helt enkelt.

Det visade sig sen att själva klättringen inte var ren klättring, utan mer en upphissning i ett rep. Det fanns 2 rep som styrde mig. Den ena var mekanisk som Lars höll koll på. Med den hissade han upp och ner det högra repet. Det andra repet skulle de andra i laget dra i för att hissa upp mig, och dra mig i sidled. Det repet var draget fram och tillbaka flera gånger på marken för att det ska bli lättare att dra.

Jag och Elida (hon som klättrade för det blå laget) fick en liten introduktion i hur selen och allt annat funkade, och fick även testa att åka upp en bit. Därefter startade tävlingen. Jag och Lars hade bestämt att jag skulle läsa frågan tydligt till honom, och därefter skulle han upprepa frågan till de andra i laget samtidigt som han höll inne "walkie talkie"-knappen så att jag kunde höra honom upprepa frågan. Därefter skulle jag säga "korrekt" ifall han fått med sig frågan rätt. Därefter åkte jag upp till nästa fråga och gjorde då likadant.

Frågorna på den högra sidan, där vi var tvungna att starta, var svårare frågor. Där fanns det 1 fråga i varje kategori (symbol). Ifall det var någon/några man inte kunde svaret på skulle man åka över till andra sidan för att läsa frågorna där istället. De övre frågorna var lite lättare än de på andra sidan, och de nedre frågorna var ännu lättare. Problemet med de nedre frågorna var att dom var fastbundna med ståltråd så det tog en stund att öppna upp frågan.

Då vi var klara med frågorna på höger sida (dom svåra) åkte jag över till den vänstra sidan för att läsa några av dom övre frågorna. När jag hade läst dom vi behövde satt jag egentligen bara där och väntade på att Karan och Josef skulle lösa matten. Jag nådde iaf ner till en av de lättaste frågorna med ståltråd, så jag tänkte att det var bättre att göra något iaf. Så jag satt och skruvade upp ståltråden ifall det nu skulle visa sig att vi behövde just den frågan. Hade ju inte så mkt annat att göra där uppe. Då jag gjort det satt jag bara och väntade. Så såg jag att Maria hade klivit fram och hade ett svar. Jag var väldigt spänd och hoppades verkligen att vi hade rätt svar. Och det hade vi!! Tjohooo!! Ännu en vinst till det röda laget :D Så otroligt skönt!

Jag kunde då bli nedhissad och gå till våran lilla bil och fira tillsammans med resten av laget. Det var alltså ingen från vårat lag som behövde gå till duellen. Vi kunde bara sitta och ta det lugnt och njuta.

Tillslut kom även det blå laget till våra bilar, och dom meddelade att det var John som hade blivit vald att gå till duellen och möta Elida.

Vi i det röda laget var nu 6 stycken, medan det blå laget var 5, men skulle snart bli 4. Det var lite ojämn fördelning på läktaren eftersom vi röda nu var dubbelt så många som såg på. Vi var alltså 6 mot det röda lagets 3 åskådare. Det kändes skönt bara det. Och att veta med säkerhet att det inte var någon från vårat lag som skulle hem.

Duellen bestod utav 3 pussel. Dom såg riktigt roliga ut, och det är sånna typer av pussel som jag gillar. Det första pusslet bestod utav 9 bitar med hål och kulor i. Med hjälp av locket kunde man eliminera ett stort antal möjliga placeringar av bitarna. Det var endast 5 stycken som passade på locket (vad jag såg från läktaren). Detta såg även John som vände på hela pusslet och byggde utifrån locket istället. Det gick därför hyfsat snabbt för honom. Elida hade också sett detta, men istället för att börja på locket tänkte hon spara några av de 5 bitarna till toppen. Här kunde hon ha sparat en massa tid genom att börja med locket istället, men det är såklart en sjukt stressig situation med både kameror och oss som publik.

Det andra pusslet var ett 2D pussel med 12 bitar där varje bit var av storleksordning 5 (5 små kvadrater fick plats i varje bit). Till en början såg pusslet ganska lätt ut, men vi upptäckte fort att så inte var fallet och att det mest troligt var det svåraste pusslet av dessa 3.

Eftersom Elida stod närmast läktaren var det lättare att se vad hon gjorde. När hon sedan kom till det andra pusslet satt nog hela publiken och kollde på vad hon gjorde. Och då man sitter på läktaren har man ju en mycket bättre översikt än då man står någon decimeter ifrån. Vi såg därför lätt när en bit hamnade på fel plats eller när det inte skulle gå och man var tvungen att börja om. Gud vad jobbiga vi måste ha varit. Vi satt och viskade till varandra och skakade på huvudet och bet på naglarna. Detta var riktigt spännande! Jag var verkligen tvungen att anstränga mig för att inte springa ner och hjälpa till. Och då ansträngde jag mig seriöst på riktigt, det är inte nått jag bara säger! Tänk er att ni sitter och ser på några som löser något som du älskar att göra och tror att du har en möjlighet att klara ganska fort. Att du har suttit och sett på dom i 2.5 timmar men inte kan göra något. Det är sjukt frustrerande. Jag önskade att tävlingsledaren skulle säga att "Nu får ni plocka varsin från publiken som får hjälpa er med detta". Jag ville så gärna gå ner och hjälpa till. Men samtidigt var jag så glad för att jag satt på läktaren. Vilken press det är då man står där nere och alla kollar på en. Som sagt ser man ju mycket bättre från läktaren, så dom fel som vi ser är ju inte lika lätta att se då man står där själv. Och man gör ju även vissa fel då man står där under press som man inte hade gjort i vanliga fall.

Tillslut lyckades John lösa pusslet och gick vidare till nästa pussel, ett i 3D. Detta pussel bestod utav 7 bitar som skulle passa innanför en form. Jag hoppades så gärna att Elida också skulle klara av det mittersta pusslet så att båda två var på det sista. Jag hade inte hunnit se så mkt av Elidas prestationer under tävling eftersom vi varit på olika lag. Det hade därför varit kul om hon klarade duellen så att hon kunde visa vad hon går för. Dessutom var det ju en tjej som åkte ut i första avsnittet, så vore "kul" om det nu var en kille. Tyvärr hann John bli färdig med det sista pusslet innan Elida kom dit, så hon var tyvärr tvungen att åka hem.

Jag tycker det var lite synd att hon var tvungen att åka hem så tidigt. Jag hade inte hunnit prata så jättemycket med henne och hade viljat se vad hon kan göra. Men någon måste ju åka ut, och denna gången var det hennes tur. Men hon fick fram det viktiga budskapet att det är coolt att vara smart!

Likes

Comments

Efter det förra avsnittet, då Kaos hade åkt ut, åt vi en "sista måltid" hela gänget på hotellet. Dagen efter var det då dags för en ny tävling. Det kändes verkligen superkonstigt att ha varit med på 2 tävlingar och se en duell, och dagen efter att någon åkt ut ska vi börja tävla igen och försöka samla krafter och energi. Vi hade som tur var fått behålla Lars i vårt lag, så vi var fortfarande 6 stycken medan vårat motståndarlag endast var 5. Bara det kändes som en bra grej för sammanhållningen i laget.

Vi hade absolut ingen aning om vad tävlingen skulle handla om då vi var påväg till tävlingsplatsen. Vi upptäckte att vi nu var påväg ner mot hamnen och vattnet, och funderade på om det kunde ha något att göra med det. Sen då vi fick komma in på tävlingsplatsen såg vi en massa verktyg och material (plankor, plast etc) och förstod att vi skulle bygga något iaf. Men vad förstod vi inte helt utav materialet. Det fanns 4 runda träbitar, 2 små och 2 stora, och en stor plywoodskiva, massa längre träplankor och mycket plast. Vi funderade lite på om dom runda bitarna skulle föreställa hjul och att vi skulle transportera något. Men det kändes inte helt logiskt eftersom "hjulen" inte kunde bindas ihop med varandra med någon stång. Fast allt dethär var ju bara "för-tankar" innan programledaren ens hunnit komma in i bild och berätta vad vi egentligen skulle göra. Men man kan ju alltid spekulera.

Så kom Micke Leijnegard (programledaren) in på tävlingsplatsen. Men han kom inte ingåendes som han brukar utan på en SVÄVARE!!! Hur coolt var inte det. Och då börjar ju tankarna snurra. Ska vi bygga en sånn?! Och strax efteråt får vi det alltså bekräftat. Vi ska inom laget tillsammans bygga en helt fungerande svävare. Hur ska detta gå till??? Kunde verkligen inte fatta att VI skulle bygga en svävare. Hur gör man ens det? Jag måste säga att jag är mer utav en teoretiker än en praktiker, även om jag tycker det är väldigt kul att bygga grejer och se hur saker funkar. Men detta var något helt nytt. Spännande!

Då Micke sa åt oss att vi kunde börja så startade vi med ett lagsnack. Vi ville att alla skulle ha koll på vad vi gjorde och fördela uppgifterna mellan alla i laget. Josef är ju bra på att bygga grejer och har bra koll, så han tog en ledarroll. Vi sa även att vi inte skulle stressa upp oss utan behålla lugnet hela tiden. Vi tänkte att det var bättre att låta det andra laget trycka på knappen så att vi kunde finjustera våran svävare och även övningsköra den, vilket vi trodde var ett vinnande koncept.

I programmet fick man inte se så mkt medan vi byggde, men vi hade iaf delat upp uppgifterna så att vi alltid gjorde något och hjälpte varandra. Jag, Lars och Josef byggde ihop den stora "lådan" och dom andra fixade med den stora plywoodskivan och plastade in dom stora runda skivorna så att det bildade luftkuddar. Vi funderade gemensamt inom laget på hur vi skulle fixa med styrningen. Vi skulle alltså få en vridning som cirkulärt gick i yz-planet (typ som en klocka) till att istället gå i xy-planet (som en fiskfena eller båtroder). Vi hittade tillslut en väldigt bra lösning som funkade finfint.

Då man jobbar såhär under press och med människor man bara känt i några dagar kan det såklart vara påfrestande. Man vill hela tiden vara där för laget och komma med idéer och verkligen göra allt för att vi ska vinna. Något som jag tycker var riktigt härligt var att få tävla tillsammans med dessa människor som var lika tävlingsinriktade som jag är. Men här gällde det inte bara att vinna eller förlora, det handlade om att inte bli utröstad. Det var en rejäl tvist, och något man inte behöver utsätta sig för i vanliga fall. Man måste verkligen göra allt för att få vara kvar och visa att man faktiskt borde få tävla även under nästa avsnitt. Jag tänkte däremot ALDRIG på kamerorna som hela tiden stod runt oss och filmade allt. Eller dom första minutrarna av varje tävling tänkte man lite på det, men sen när man var helt inne i tävlingen glömde man helt bort det.

Ziyene kom halvägs in i tävlingen på en väldigt smart grej som vi borde ha gjort/göra, så vi tänkte att vi skulle prova det. Det var nämligen att sätta det ena röret direkt mot den undre plattan så att vi inte skulle förlora någon luft som lövblåsarna blåser ut. Dock hade vi kanske kommit lite för långt i vår konstruktion för att vi skulle kunna genomföra det. Men vi ville ändå testa. Så Lars tog tag i sticksågen och jag lyfte upp svävaren på ena sidan så att han kunde såga. Men det jag då inte var medveten om var att detta skulle spåra ur totalt! xD Lars ville väl bevisa att vi hade kommit för långt i konstruktionen vilket gjorde det svårare att genomföra den grejen vi ville göra, så då han sågade sågade han inte ut en fyrkan som vi tänkt, utan det blev 3 raka "sträck" på ca 1 dm vardera ut från hålet vi redan hade. Han sågade inte heller lugnt och försiktigt, utan han bara körde på och drog sågen fram och tillbaka. Vi andra kollade lite skräckslaget på varandra och visste inte riktigt vad vi skulle göra. Jag kunde ju inte direkt bara släppa hela svävaren så jag stod kvar där, men försökte stå lite på sidan för det kändes verkligen som att sågbladet närsomhelst skulle flyga iväg. Tillslut gjorde det även det. Sågbladet gick sönder och det blev faktiskt en liten lättnad i hela laget. Vi kunde nu släppa den delen och fokusera på nästa del. Nu hade vi även sett vad Lars går för, hehe! Vi blev nog alla lite rädda för honom i just den situationen, men jag förstår endå hans tankesätt och att han ville bevisa att det faktiskt inte var möjligt (eller det hade nog gått men det hade varit komplicerat och ett svårt arbete att genomföra). Men i efterhand var det hur kul som helst och vi har skrattat åt det tusen gånger efter det. Coola Lars som vågar göra det han vill och bevisa grejer för oss andra. Det var vekligen en helt annan sida av honom än det vi tidigare sett.

Vi hade även väldigt mycket problem med våra lövblåsar. Dom blev tydligen överhettad eller nått, så dom funkade lite dåligt tyckte vi. Så vi skrek och klagade på dom ansvariga. I en sånn här tävingssituation vill man ju inte att grejerna skulle krångla så då blir man ju ganska irriterad, även om det kanske var vi som hade gjort nått fel med dom i början. Lite oklart. Men klagade och skrek kanske lite väl mycket, men man vill ju vinna. Vi hade bland annat väldiga problem med att starta dom (det var ett snöre man skulle dra i som på en gräsklippare). Både Lars och Karan drog som bara den, och då Lars drog sa Karan att han ville testa och drog då istället ut hela snöret typ och pajade allt xD Men vi fick lite hjälp så det löste sig.

Tillslut började väl egentligen båda lagen bli klara ganska samtidigt, så vi villa bara att det andra laget skulle trycka så att vi kunde göra våran svävare perfekt och öva lite. Denna gång fick man typ 30 minuter på sig att bli färdig efter att det första laget tryckt på knappen. Jag tycker det är mycket mer rättvist att ge det andra laget ett visst antal minuter efter att första laget är färdigt än att det andra laget får hela tiden ut (flera timmar) som i "panflöjt"-tävlingen.

Då motståndarlaget tryckte på knappen finjusterade vi lite på styrningen bara, sen började vi övningsköra. Vi tänkte som sagt att eftersom dom är väldigt svårstyrda är det nog väldigt bra att få prova på styrningen lite och lära käna svävaren. Vi hoppades därför att man skulle tjäna mer än 5 sekunder (vilket var försprånget det andra laget fick) på att få öva.

Medan vi byggde var det även hur varmt som helst så man fick gå och dricka vatten lite nu och då. Vi stod alltså och byggde mitt i den stekande solen. Mitt i byggandet blev det även mat som man själv fick gå och äta lite när man kände för det. Men man ville ju inte lämna tävlingen eftersom man hela tiden ville fixa med något, så det blev lite dåligt om mat också. Speciellt eftersom jag inte riktigt tyckte om maten och var tvungen att peta bort det mesta för att kunna äta. Efter en stunds övande (ca 15 av 30 min) tyckte dom tävlingsansvariga att vi inte fick öva längre, så då fick vi gå därifrån. Man skulle tydligen inte använda de extra 30 minutrarna på att öva, utan på att bygga färdigt svävaren. Men tror egentligen det hade mer att göra med tiden eftersom klockan började bli mycket och det skulle tydligen regna. Blev iaf sjukt irriterad och arg över detta, och ångrar mitt beteende lite nu i efterhand :P

Det var nog tur att vi slutade bygga då, för strax därpå började det regna och vi skulle ju hinna synka lite innan det var dags för racet. Medan vi hade paus och det spöregnade passade jag och Ziyene på att pynta lagets hjälmar lite. Vi tänkte att våran svävare skulle vara snabb som blixten (och det blixtrade även) så vi pyntade hjälmarna med två blixtar på vardera hjälm.

Efter att regnet och åskovädret försvunnit var det dags för själva racet. Vi hade utsett Karan och Josef till chaufförer, och hoppades att dom skulle göra ett bra jobb. Dom hade ju båda två fått övningsköra svävaren lite (under våra extraminuter), så det var åtminstone inte första gången dom satt på den. Micke förklarade även hur tävlingen skulle gå till och visade banan.

Starten var riktigt kaotisk. Motorerna lät så fruktansvärt mycket så man hörde inte när programledaren startade racet. Däremot visade han även med armen när de olika lagen kunde starta, men problemet var att chaufförerna i de två lagen inte hade koll på det. Samtidigt som några i varje lag upptäckte att starten hade gått och förökte få iväg svävarna medan andra trodde att starten inte hade gått och därför drog tillbaka svävaren. Haha det var verkligen helt kaos. Men eftersom båda lagen missade den riktiga starten blev det typ ändå samma tidsskillnad som det skulle vara. Det enda som sög var att våran svävare typ stannade 1 meter framför starten och stod där ett tag. Men tillslut fick Karan sig loss och kunde köra till det första däcket. När han nästan var framme vid däcket hade Anna (från det andra laget) redan hunnit runda sitt däck och var påväg tillbaka. Det såg verkligen ut som att dom skulle krocka! Men det gick bra.

Efter mötet började det blå lagets svävare att snurra, och där hade vi våran chans. Karan körde runt däcket och raka vägen tillbaka till start-/mållinjen så att Josef kunde byta av honom. Innan Josef satte sig skulle vi snurra runt på svävaren så att han bara kunde sätta sig och köra iväg, men råkade då på något sätt få tårna under svävaren, men struntade i det för tillfället. Ville ju bara få iväg Josef så att vi kunde vinna. I efterhand upptäckte jag att hela stortånageln blivit helt förstörd, fått en stor blånagel och böjt upp nageln typ. När Josef sen var iväg hade Anna precis kommit över linjen, och vi hade nu tagit ledningen. Vilken glädje!! Jag hoppade och skrek och hejade på mitt lag. Man kan höra mig skrika en massa i bakgrunden..

Josef körde då raka vägen till det bortre däcket och tillbaka. Riktigt stabil körning av både Josef och Karan. Speciellt med tanke på att det var en hemmagjord svävare som vi gjort på bara några timmar. Som att köra en trasig kundvagn, som Josef sa. Men det såg ut som att dom isåfall kört många trasiga kundvagnar, för detta klarade dom ju fint. Fast det var riktigt spännande och det kändes verkligen som att det inte var över förrän det var över. Allt kunde ju hända, och det kan ju vända ganska fort, som vi märkte i början.

Då Anna kommit över mållinjen och gav över svävaren till John höll det på sluta riktigt illa. John styrde rakt mot vattnet och det var riktigt nära att han föll i. Men han hann sätta ner fötterna och bromsa. Tur han inte var barfota då. Men i typ samma stund körde även Josef in över mållinjen. Det blev vinst!! :D

Så sjukt glad och stolt över vårt röda lag!! Hur bra lagkänsla som helst och vi jobbar verkligen superbra tillsammans <3

Jobbigare blev det såklart för det blå laget som var tvungen att rösta någon till duellen. Jag vet ju hur jobbigt det är att rösta på någon i laget. Man har ju jobbat som ett lag, och då är det inte kul att rösta på någon då man fått så bra lagkänsla.

Vi fick som vanligt inte vara med då dom röstade utan fick veta allt i efterhand. Istället fick vi gå till våran bil och fira lite.

Allt som allt var det en sjukt rolig tävling och jag tycker verkligen det var supercoolt att vi fick bygga en svävare. Måste vara det coolaste jag någonsin har byggt. Och att få bygga den tillsammans med det bästa laget är ju bara för underbart!

När allt var över gick vi tillbaka till våran svävare för att få köra den lite. Vi ville ju gärna leka lite mer med den när vi ändå hade byggt den. Men vi fick inte köra den just då eftersom det var folk som synkade (typ intervju) så det fick inte vara en massa ljud runtomkring, vilket det garanterat blir med en svävare. Sen kom det en lastbil och plockade upp båda svävarna för att köra iväg dom till nått annat ställe. Dom lovade oss då att vi skulle få köra dom en annan gång istället, så vi blev superglada och lät dom ta den. Men vi blev lurade. Vi såg dom aldrig mer igen :( R.I.P.

Om ni funderat över hålen som är på svävarna så är det så att lövblåsarna blev lite överhettade och typ brände hål på våran svävare (i träet) då vi övningskörde, så vi fick såga hål lite överallt så att dom fick svalna. Vi fick även byta ut våran ena lövblås då plasten smält på den :P

Imorgon (troligtvis) kommer fortsättningen av det andra avsnittet med lite tankar osv om del 2 och duellen.

Likes

Comments

Missa inte dagens avsnitt av Genikampen! Tror det kommer bli ett riktigt bra och spännande avsnitt. Jag har själv inte sett något av detta avsnitt så jag är väldigt spänd. Vet ju såklart hur det går, men man vet ju aldrig hur dom har klippt ihop allt. Men som ni såg på trailern från förra veckan så kanske ni har sett att vi kommer bygga SVÄVARE! Hur coolt är inte det?!

Det blir också lite uppgifter på hög höjd, komunikation, samarbete och uträkningar! 20 minuter kvar nu :D

​Kommer ett inlägg senare ikväll där jag kommer skriva lite tankar om programmet, vad jag tyckte, kände och vad som faktiskt hände. 

Likes

Comments

Innan jag åkte till Oslo hann Norran intervjua mig och pappa angående vårt deltagande i Genikampen. Därefter ringde även Västerbottens folkblad och ville göra en intervju. Tänkte därför lägga ut bilder från tidningarna här ifall man vill läsa, men även till senare då jag kollar tillbaka på detta. Reportaget i Norran kan ni även läsa här.

Västerbottens folkblad:
Norran:

Sedan var det någon som pappa kände som hade hört att dom pratat om Genikampen och om oss på radion, och dom hade haft lite problem att uttala mitt namn. Hehe, är väl inte så kontigt :P (från 2.25 - 2.28 kan man höra den här. Det är inget märkvärdigt, men kul att dom nämnde det.) Det sändes 12 augusti 05.59

Efter att första avsnittet sändes i söndags gjorde Norran ett till reportage om Genikampen, där dom hade intervjuat pappa. Ni kan läsa den här.

Även coolt att Genikampen "vann" veckans TV-topp med 1 142 000 tittare!!
http://norran.se/noje-kultur/tv-toppen-genikampen-lockade-flest-650645

Inte lika lätt att bli intervjuad av någon här i Oslo, men det kanske kommer. Har blivit intervjuad en gång sedan jag kom hit, men har ingen aning om det finns ute. Ska även bli intervjuad på tisdag, så får väl se hur det går. Båda dessa är via SVT (tidningar som kontaktat dom som sedan kontaktar mig).

Om ni vill läsa om de andra deltagarna kan ni gå in på vår sida "Genikampen" på facebook. Där lägger vi upp intervjuer som publicerats i tidningar och radio.

Vi hamnade ju även på framsidan på DNs tv-tidning! Riktigt stor å fin bild. Jag fick även vara med på själva söndags-sidan och representera Genikampen.

Likes

Comments

Enda sedan jag var liten har jag och pappa löst olika kluringar tillsammans. Då jag var liten lärde han mig grejer inom matematiken som jag egentligen inte skulle lära förrän flera år senare. Vi satt bl.a. och räknade på arean på en pizza och kvadratroten ur olika tal. Just då var det såklart väldigt svårt, men det gjorde att då jag väl skulle ha det i skolan så hade jag ju egentligen redan lärt mig det, även fast jag inte hängde med till 100% då vi gick igenom det första gången jag och pappa. Det fick mig till att tycka att matte var superroligt!

Vi är även en familj som gillar kluringar och älskar att tävla, så jag ville ju alltid vara lika bra som pappa när det gällde att lösa kluringarna. Det hände ju såklart att han klarade grejer fortare än mig eller att jag inte klarade av det alls, men någon gång klarade även jag grejer som han inte gjorde, och den känslan är verkligen superhärlig. Att vara bättre än pappa!

När jag sen fick möjligheten att vara med i Genikampen, och dessutom med pappa kändes det väldigt spännande. Till en början visste vi inte om vi skulle vara på samma eller olika lag. Om vi skulle hamna på samma lag skulle det såklart vara svårt att rösta på varandra, men samtidigt får man väl bestämma det utifrån situationen. Men om vi hamnar på olika lag (vilket vi alltså gjorde i första avsnittet) skulle det vara väldigt kul att mötas och se vem som var bättre. Det är alltid kul att vinna mot någon man kan retas lite med, men också jobbigare att förlora mot någon som man vet retar tillbaka. Här tävlade vi dock i lag så det blev inte riktigt på samma sätt, men jag ville ju fortfarande att mitt lag skulle vara bättre. Samtidigt hoppades jag att pappa inte skulle skämma ut sig och vara dålig.

Som ni kanske har sett i programmet så bestämde vi oss för att inte säga något till dom andra deltagarna om att vi var släkt. Det fanns många anledningar till det. Vi ville ju att dom skulle lära känna oss som dom personerna VI är och inte som far och dotter. Dessutom skulle vi lätt kunna ses som ett hot ifall vi berättade det. Speciellt om vi hamnar i samma lag. Det vore ju även kul att se hur lång tid det tar för de andra deltagarna att upptäcka det, och om dom upptäcker det över huvud taget. Dom är ju trots allt smarta människor, så vi såg det lite som en tävling. Dock bestämde vi att vi aldrig skulle ljuga! Om dom frågar något ska vi fortfarande tala sanning, annars är det bara fult spel. Däremot kan man ju gå runt vissa grejer. Då dom i början frågade vart vi kom ifrån sa ju pappa Skellefteå, både för att han var lite mer känd och för att han hade en t-shirt där det stod Skellefteå ;) Jag valde istället att säga "Norrland". Om dom ville gå lite djupare in på plats sa jag "Västerbotten" och sedan "Morön" eller "lite norr om Umeå", vilket alltså är helt rätt. Om någon däremot skulle ha frågat om jag var från Skellefteå skulle jag ju såklart säga JA. Men eftersom jag nu bor i Oslo fokuserade jag mycket på det.

Några gånger trodde jag verkligen att dom skulle lista ut det. Bla då det röda laget åkte i minibussen påväg hem från en av tävlingarna och en i laget frågade om vi andra hade några syskon/föräldrar/barn etc. och då berättade jag att jag hade 3 yngre systrar. Då var det någon som sa att "det är väl någon deltagare som har 4 döttrar också va?", "ja Hans har det, coolt", men det blev inget mer än det. Dom drog ingen koppling. 

Vi klarade oss alltså igenom hela avsnitt 1 utan att någon listat ut att vi var släkt! Och dessutom var vi båda kvar i tävlingen, vilket var skönt. Mitt mål var ju att vinna över honom, och han ville ju vinna över mig. Men samtidigt ville vi nog båda att den andra fortfarande skulle klara sig och inte åka ut. Det roligaste hade ju varit att mötas i en final!

Likes

Comments