Header

Showjumping

Det bästa med hösten är nog att världscupen äntligen kommer igång!!! Den avslutas ju med final i Göteborg på Göteborg Horse show. Ska försöka gå på den eller iaf någon av dagarna.

Här är datumna för tävlingarna:

Oslo 18/10
Helsingfors 25/10
Lyon 1/11
Verona 8/11
Stuttgart 22/11
Madrid 29/11
London 20/12
Mechelen 30/12
Leipzig 17/1
Zurich 31/1

Oslo var ju i helgen men eftersom jag hade praktik så får jag kolla nu istället.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

May Miro, Julias megahuvud, Träning

Jag får många frågor om hur det går med Lillan och varför Malin inte hoppar henne mer så jag tänkte ta det här och jag tänker förklara från början.

Malin har fått ha Lillan pga mina studier och praktik som är i oktober. Jag lämna henne till Malin för om jag hade haft Lillan själv hade det bara blivit halv dan ridning i oktober och hon hade fått stå mycket vilket hon inte klarar speciellt bra. Fanns inte heller någon annan som kunde rida henne seriöst under denna tid så Malin var det självklara valet.

Lillan är hos Malin för ridning och träning, INTE TILLRIDNING. Till min lycka så tycker Malin att Lillan är väldigt bra riden, det ända är att hon är svag (vilket jag vet om och har tjatat om länge). Därför har inte Malin hoppat Lillan så mycket för det finns ingen mening med att hoppa en häst som saknar styrka högt för det ger ingenting. När hon hoppar så är det lågt och styrkeövningar för det är det Lillan behöver och hon är ju hos Malin för ridning och träning. Malin rider Lillan över bommar ca 2 dagar i veckan och har sedan skuttat lite lätt en annan. Sen har det varit dressyrfokus.

Jag har ju ridit Lillan ganska mesigt dvs inte vågat lägga press på henne och det vet jag ju om så det är det Malin har gjort i dressyren. Högre krav en mig och inte så långa pass t.ex. att hon ska gå i form hela tiden, hon ska gå fram i ett frisk tempo, ändra formen och hon ska ha fokus här och nu. Egentligen saker som jag brukar göra men med högre krav helt enkelt. Jag vet att vissa personer har tjatat på mig om detta länge men jag tror att man måste se själv och inse att det faktiskt går och att hon inte går sönder för att våga rida så.

Sen en annan orsak till att Malin inte hoppat Lillan är att hon vill kunna hoppa henne i form och balans. Även att hon verkligen ska sätta under sig och lyssnar fram och tillbaka. Eftersom detta inte funkar helt i dressyren har hon fokuserat på det. Som Malin sa "Den är ju hoppat en del och den vet vad den ska göra t.ex. i en kombination eller med bommar, därför behöver inte fokus ligga där för den vet. Hoppa högt hinner du göra när den är starkare". Så därför hoppas hon inte högt eller mycket hos Malin.

Vill också flika i min rubrik och säga att många unghästar idag är väldigt talangfulla och kan hoppa riktigt högt och med bra teknik utan att egentligen vara speciellt musklade. De hoppar på talang och då tror jag att många sitter och rider höga klasser för hästen klarar det r/t talang. Sen får den en skada. Detta tror jag är det största problemet med unga hästar som får skador, de är inte tillräckligt byggda. Lillan har ingen mega talang i hoppningen, hon har ok teknik och är försiktig det är det enda. Men hos henne finns utvecklingspotential r/t att hon måste bli starkare.

Så tänk på vad du sitter och rider på. Finns det talang, glöm då inte att bygga kroppen också för annars kommer den gå sönder vilket är synd då hästen du har kan ta dig dit du vill och säkert längre!

Likes

Comments

May Miro, Planering

​Var och hälsade på Lillan idag och kollade när Malin red lite bommar och dressyr. Hon har varit hos Malin nu i 2,5 vecka och det är exakt 14 dagar tills jag får ta hem henne. Längtar ihjäl mig! Är verkligen så tomt utan henne! 

Malin och jag pratade idag som vi alltid gör ifs. Prata om Lillan och Malin tror att det finns fruktansvärt mycket utvecklingspotential i henne bara hon blir starkare och det får jag genom att rida henne med mer krav. I form hela tiden, ändra formen upp och ner och tempoväxlingar. Traven är hennes sämsta gångart så den ska jobbas på för ibland kan man få den där svävande travkänslan som man vill åt. Riktigt kul att det finns någon som tror på oss. 

Likes

Comments

#skamanblienbättreryttaremåstemantränasjälv

Det är svårt att komma på nått kul att skriva om när man inte har häst x) Men ett träningstips kan ni få för ni minns väll #skamanblienbraryttaremåstemantränasjälv. Detta gör jag oftast om jag tränar, vilket inte är så ofta som jag vill...

En träningsform som jag kan tipsa om som tränar hela kroppen är att åka inlines, simple as that! En väldigt effektiv och energiförbrukande aktivitet för man tränar både kondition, styrka och balans. Det är främst ländryggen, rumpa och ben som får jobba precis som i ridningen men om man lägger in lite bål övningar för mag-och ryggens skull blir det verkligen perfekt. Att åka inlines är dessutom skonsamt för leder och skelett. Om man använder stavar får man dessutom med armar och mage. + att detta är sjukt kul!

Glöm inte hjälm, knäskydd och handledsskydd!

Likes

Comments

May Miro

Ännu en grå dag ute men jag ska iaf åka till mitt hjärta och se hur hon har det. Har inte varit där på 6 dagar så jag är taggad. Sitter och räknar ner tiden tills jag ska åka xD

Likes

Comments

Hade första dagen på praktiken igår och kom hem vid 23 tiden... så idag sov jag ut till 10 och ska plugga hela dagen.

Har även planer att åka till Lillan imorrn och se hur hon har det. 2 veckor har nu gått sen hon åkte.

Likes

Comments

#skamanblienbättreryttaremåstemantränasjälv, Julias megahuvud

Jag har börjat tänka mer och mer på min sits när jag rider (äntligen). Jag känner själv när den inte blir som jag vill och korrigerar den då. Det som jag jobbar mest på just nu innan Lillan åkte var att ha högre händer, ha skänkeln längre bak och komma ner mer i sadeln. Jag har kommit fram till att alla dessa 3 hänger ihop med varandra.

Mitt största problem är att jag inte har balansen i bålen utan i händerna. Ja, det är konstigt och dumt och allt annat men det är så det är. Jag har försökt nu under en längre tid att ändra det och då tänka på dessa 3 ovanstående sakerna och det är på bättringsvägen. Den hela ligger i att jag inte kommer ner i sadeln som jag ska och det beror på att jag är svag i bålen. Lillan tar också detta till sin fördel och drar mig lite framåt där av att jag sitter lite mer framåtlutad (det har jag ifs alltid gjort men tror att jag skulle komma bättre ifrån det om hon slutade). Så jag gör nu lite styrkeövningar hemma och tänker mer på att sträcka på mig när jag rider. För när jag väl kommer ner i sadeln kommer skänkeln bakåt och händerna lite mer uppåt. Problemet löst. Men detta kommer att ta tid men för att kunna bli bättre måste man inse vad man gör fel och känna av när felen uppstår.

#skamanblienbättreryttaremåstemantränasjälv

Likes

Comments

Vardag

​I fredags var jag först hos Lillan och kollade när Malin hoppade lite lågt med henne. Vi pratade lite om hennes upplägg på henne och att jag skulle ta en lektion innan jag tar hem henne. 

Sen åkte jag och plocka upp Michaela och vi drog till Stora Bjärby och jag agerade moraliskt stöd när hon red Zelda. Det gick bra och hon ser mycket bättre ut men utredningen är inte klar än. Sen pratade vi lite med Carro innan vi drog hem till mig och kollade elitförauktionen. Väldigt bra fredag måste jag säga (Y)

Likes

Comments

Uppfödning/Avel

Kollade som sagt på elit föl auktionen igår, inte hela men de jag ville se nästan xD Jag kan ju inte säga att jag var speciellt bra på att gissa vad de skulle gå på men ibland hade jag rätt t.ex. min favorit Giovanna de Paume gick för 210 000 kr... Helt sjukt! Mitt andra val Ziruis JAZ gick för 110 000 kr så inte dåligt det heller. Och mitt 3dje val Mayfair gick för 220 000 kr! Så inte helt fel xD Nästa år får vi se om man kan närvara, skulle vara sjukt kul. Inte för att köpa häst mer för erfarenheten och se mer vilka som kan vara intressanta!

Den som gick för mest var Fabolous M
​E: Johnson Ue: Florencio I.
​Dressyrföl, måste börja sätta mig in bättre i dressyrstammar! Den gick för 460 000 kr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Helt sjukt!! 

Här är filmen på Fabolous M


Likes

Comments

Julias megahuvud

Inte många som läst detta så tänkte att jag skulle republicera det?

Noggranhet är någonting som jag slarvar med ofta... Inget som är kul att erkänna men så är det. T.ex det här med hörnpasseringar. Det gör jag väldigt sällan ordentligt. Halvhalter hade jag ju glömt bort men nu gör jag det varje pass/i varje övergång. Så det går bättre. En annan sak är galoppfattningarna, jag låter henne slänga upp huvudet ibland och ibland inte. Här skulle noggranheten ta över och att hon inte får fatta en galopp med "slängt huvud". Jag tror att jag slarvar med noggranheten pga lathet. Jag tycker att det går hlet ok så då låter jag små saker glida förbi. Nu när Lillans och min ridning börjar komma upp i nivå måste jag bli bättre med sådanna saker för i den är det små grejor som gör skillnad. Sen behöver man ju inte göra detta varja pass hela tiden. Men att man har det i åtanke iaf. Noggarnhet är ju det som gör att man utvecklar sin ridning och får en att utvecklas framåt som ryttare, häst eller tillsammans.


Var älig mot sig själv, hur ofta slarvar du med noggranhet?

Likes

Comments