Som ni säkert har märkt har bloggen varit inaktiv en lång perios och vi har bestämt oss för att lägga ner den för ett tag och kunna återvända med bättre och fler inlägg som kommer komma rullande. Vi ses snart igen!

Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag tågar hbtq-personer och många andra genom stadens gator och torg! Även om det inte är direkt relaterat till feminism så brinner vi starkt för allas rättighet att älska någon eller att inte älska någon och att få vara sig själv. För mig handlar pride om att kamp och att hylla kampen om att få vara DU. I vissa länder blir en fängslade för att vara hbtq. Om en bryter hetero- och cisnormen kan en vänta problem, därför är det inte helt lätt och jag hyllar dem som vågar. Heteronormen existerar, även här i Sverige. Många tänker inte på det men den finns här och i resten av världen och det kommer att förändras, tro mig. För det behövs kamp och idag kämpar vi! Återigen; respekt till er som bryter hetero- och cisnormen, ni som offrar era liv i kampen om rättvisa och alla ni andra som på något sätt förändrar!

#pride #regnbåge #hbtq #jämställdhet #pride2016 #4kmförändrar

prideBildresultat för prideBildresultat för pridepride

Likes

Comments

   Dock finns det viktiga frågor att ta upp; dagens inlägg kommer att handla om sexualbrott. Statistik visar att över 50% av alla tjejer under arton blir utsatta för sexualbrott, ungdomar, framför allt tjejerna, hängs ut på Instagram som horor och smutsiga. Kvinnor blir idag 2016 fortfarande kallade smutsiga om de inte är oskulder innan bröllop. Tjejer i min ålder utsätts för horskämt och slutshaming. 98% av våldtäkterna utförs av män. Det är ett problem vi har, det går inte att förneka. Vi behöver kämpa världen över för inte ens i Sverige, ett av världens mest jämställda länder så har vi det jämställt. Vi behöver ta tag i våran värld för att rädda våra kvinnor. Jag accepterar inte att bli nedvärderad pga mitt kön, jag accepterar inte att mina systrar i världen blir diskriminerade. Inte. På. Något. Sätt. Jag vill förändra för jag vill se en förändring! Feminismen behövs.​ #feminism #feminis

Sophie (med ursäkt om kort inlägg)!

Likes

Comments

Jag är feminist för att..

Jag är feminist för att jag vill se jämställdhet,

jag är feminist för att kvinnor ska få välja, smal, mellan eller fet.


Kraven på oss kvinnor är förskräckliga,

om vi lyder inte blir vi kallade äckliga.


Pojkarna i klassen får ta plats,

vi andra måste sitta tysta och säga pass.


Att vara feminist är inte alltid kul,

speciellt inte när männen på Instagram kallar oss fitta och ful.


Till alla hatande, speciellt ni män,

tänk på de stackars 9 åriga flickorna i Indien som är bordeller och sitter på helspänn.


Kvinnor som jobbar gratis från klockan fyra,

politiker som inte kan styra.


All den här skiten som jag måste stå ut med,

du kan ta din mat från obetalda kvinnor och äta med din sked.


Varför skulle feminister vara jobbiga?

Du kan dra om du tycker det, dra om ni är så snobbiga.


Jag hatar patriarkat, jag väljer feminism.


Gillade ni dikten? Kommentera om vad ni tycker om inlägg i diktformat. | Följ oss på instagram för uppdatering oftare, "@jesuisfeminism". | Trevlig sommar önskar vi som bloggar. I sommar kan vi nog inte uppdatera bloggen så ofta men vi ska göra vårat absolut bästa. <3333 | Tack så mycket till alla som läser, ni är guld värda!

 #feminism #feminist #rättvisa #jämställdhet

Likes

Comments

"Det finns två kön, man och kvinna"

I den värld vi lever i idag finns det så många förväntningar på människor. En stor norm som vårt samhälle bygger på är tvåkönsnormen. Det betyder att vi förväntar oss att alla människor är män eller kvinnor, att det bara finns två kön. Alla människor är inte kvinnor eller män, det finns oerhört många olika ickebinära könsidentiteter. Ickebinär betyder något som är utanför tvåkönsnormen, som varken är man eller kvinna. Många tycker att detta är skitsnack, att det bara är påhittat, men jag kan berätta att dessa könsidentiteter är viktiga för många människor, dessa identiteter är sätt att uttrycka sig på och bör accepteras av alla. Att inte respektera folks könsidentiteter kan ses som ett sätt att neka människors existens, det är sjukt viktigt att visa förståelse genom att använda rätt ord och pronomen om människor. Pronomen är ett ord du kan använda istället för namn, t ex han, hon, hen, hin, mm. Vi lever i en värld där folk nästan alltid antar könsidentitet och pronomen, men detta förstår jag mig inte på. En kan aldrig baserat på en människas utseende veta vad den människan har för pronomen och identitet. Att så många människor antar detta kan leda till felköning, och många känner sig nedvärderade och diskriminerade när detta sker. Att börja fråga om kön och pronomen skulle kunna lösa detta problem, en enkel lösning, men skulle alla gå med på detta? Varför kan inte alla få leva sina egna liv utan att andra ska lägga sig i, få sina egna identiteter och kön eller ickekön? Jag förstår bara inte varför det ska vara så svårt att förstå. Ta tag i ditt eget liv, istället för att säga till andra hur de ska leva, och vilka de ska vara. Du själv kan göra skillnad genom att aldrig anta pronomen, fråga istället, det är det minsta du kan göra.

--

Jag vet att detta kanske inte är feminism i sig, men jag tycker ändå att detta är ett ämne som borde tas upp mer, och jag tycker ändå att det kan relateras lite till feminism. Många säger ju; "Feminism handlar om att kvinnor och män ska få samma rättigheter". Många glömmer de som varken är kvinnor och män, för mig innebär feminism att alla oavsett kön eller ickekön borde få samma rättigheter, och därför tycker jag att detta ämne är relaterat till feminism.

--

Om det var något begrepp ni inte förstod eller vill ni veta mer är det bara att googla, det finns mycket information på internet. Eller varför inte lyssna/titta på avsnittet av Clara Henrys poddcast "Tampodden" där Freja Lindberg är med där de pratar om detta ämne.

--

En anonym skribent.

Likes

Comments

Varför tror vissa att jag är radikal? Varför tror vissa att jag hatar män? Varför kollar en viss grupp människor snett på mig och tänker "nej, inte ytterligare en feminist..."? Någon frågade mig varför jag tyckte att män skulle dö. Jag är feminist, jag hatar inte män jag hatar machokulturen. Jag måste inte raka benen, det ska bara vara mitt val. Jag måste inte nippleflasha varje dag, men det ska ändå vara mitt val. Jag måste inte sminka mig varje dag, men det ska ändå vara mitt val. Som feminist avskyr jag kraven på kvinnor, för trots att jag endast existerat i 13 år har jag redan stött på könsbaserad diskriminering och krav på könen. Varför får jag då inte vara feminist? För vad är fel med jämställdhet. Jag är trött på ses som radikal och tjatig. Att jag är tjatig bryr jag mig dock inte om för jag tjatar bara om bra saker. Macklemore & Ryan Lewis rappar "It's human rights for everybody, there is no difference!" och "No freedom 'til we're equal, damn right I support it" (den andra raden handlar dock om homosexuellas rättigheter) vilket jag tycker stämmer så bra. För män, kvinnor, könsöverskridande och icke-binära är alla trots allt lika på en massa sätt. Det går inte att skylla löneskilldnaden te x på biologisk massa. Varför är feminism något dåligt?Varför var det första folk svarade när jag sa att jag var feminist att jag tyckte att alla män skulle dö? Feminism is not a dirty word. Politisk, social och ekonomisk jämställdhet. #feminism #feminist

Sophie den stolta feministen

Vår favorit pepplåt när det gäller att stå på sig!

Likes

Comments

Vinnaren av tävlingen vi hade tillsammans med Feminist Apparel är Ofelia Liikamaa, du kommer få välja en valfri T-shirt från Feminist Apparels hemsida (www.feministapparel.com), maila oss vilken storlek, färg du vill ha din tröja i och så leverar vi den!!! Stort grattis från oss och Feministapparel! Till resten av er har vi en rabattkod på 5% som gäller på alla ordrar, koden är "Feministerna" och ni uppger den i kassan. Tack för alla fina dikter! <33 Stort grattis igen till Ofelia!

Ofelias dikt:

Feminism är inte samma sak som manshat,
Att vi vill utplåna alla män är bara rykten och prat.
Ska vi behöva bli nedtrycka bara för vårt kön
Och bara för att vi ber om jämnlikhet och rättvis lön

#feminism #feminist #winner #tävling #bloggtävling

--

(texten på engelska)

The winner of the competition we had with Feminist Apparel is Ofelia Liikamaa, we would want you to e-mail us which t-shirt you want, the color and size you want it in and we'll deliver it to you!!! Congratulations from us and Feminist Apparel! To the rest of you we have a discount code that takes 5% off all orders, the code is "Feministerna" and you type it when you check out. Thanks for all the poems! <33 Once again; congratulations to Ofelia.

Ofelias poem in swedish:

Feminism är inte samma sak som manshat,
Att vi vill utplåna alla män är bara rykten och prat.
Ska vi behöva bli nedtrycka bara för vårt kön
Och bara för att vi ber om jämnlikhet och rättvis lön

#feminism #feminist #winner #tävling #bloggtävling

--

Hitta Feminist Apparel på internet/Find Feminist Apparel on internet:

feministapparel.com , instagram.com/feministapparel

Hitta oss på Instagram:

instagram.comJeSuisFeminism

Likes

Comments

Alla feminister känner till att det finns olika fokusområden och grenar inom feminismen. Klimatfeminism glöms ofta bort, många menar att klimatet är vår viktigaste feministiska fråga. På vilket sätt hör dock feminism och klimat ihop? Jag var själv väldigt nyfiken och efter lite research fick jag fram det här: Kvinnor är de som får ta konsekvenserna för klimatförändringarna trots att män generellt står för mer av miljöproblemen i världen. Kvinnor är visar också större engagemang för miljö- och klimatfrågor men pga av att kvinnor inte får ta så mycket plats och inte har lika mycket inflytande i de organ och myndigheter som tar beslut om klimatet vilket gör att deras åsikter inte förs fram. Detta var lite kort om kopplingen mellan klimat och jämställdhet, jag är ganska okunnig inom ämnet men ser fram emot att forska mer inom klimatfeminism. För den som vill läsa ännu mer om klimatfeminism har Linnéa Engström skrivit en bok som heter Klimatfeminism, jag har själv inte läst boken men jag har läst mycket gott om den! (Inte sponsrat)

Vad tycker du om klimatfeminism? Vill ni att vi ska utveckla inlägget och skriva liknande inlägg? Om DU vill skriva ett inlägg så välkomnar vi alla åsikter så länge du inte diskriminerar någon annan! Maila oss om tips eller om annat på jesuisfeminism@gmail.com .

Vi vill också passa på att be om ursäkt för uppehållet vi haft men vi har haft väldigt mycket i skolan. I framtiden kommer vi nog dra ner inläggstillfällena till endast fredagar och sista måndagen i månaden eller något dyl. Ytterligare ett förlåt för ett sådant kort inlägg! Tack till alla som läser! <333

Likes

Comments

Hej alla feminister! Vi kan gladeligen meddela att vi ska ha en tävling här på bloggen! Priset är en T-shirt med valfritt tryck från http://www.feministapparel.com/ som vi har ett samarbete med (Feministapparel står för tröjan och frakt)! Hur gör en då för att vara med och tävla? Jo, vi vill att du skriver en kort dikt om eller relaterad till feminism (runt ⁴ rader) i kommentarsfältet! Vi kontaktar sedan vinnaren via e-post då vi är de enda som kan se e-postadressen! Tävlingen slutar 15/5-16 kl. 20:00. Vi och Feministapparel önskar lycka till allihopa! Vi är såå tacksamma för er läsare och det här är ett av våra sätt att säga tack!

--

(texten på engelska eftersom Feministapparel är amerikanskt)

Hello all feminists! We are glad to inform you that we will have a competition at this very blog! The prize is a T-shirt with a print of your own choice from http://www.feministapparel.com/ which we have a collaboration with (Feministapparel pays for the T-shirt and shipping)! So, how does one do to compete? Well, we would like you to write a short poem about or related to feminism (around 4 lines) in the comment field! We will contact the winner per e-mail since we are the only ones who can see your e-mail! The competition ends 15/5-16 at 8:00 pm. We and Feministapparel wishes you all good luck! We are so thankful for all our readers and this is one of our ways of thanking you!

--

https://www.instagram.com/feministapparel/http://www.feministapparel.com/ #feminism

Likes

Comments

Jag funderade på en grej. Feminism är ju kampen om att alla människor ska få samma rättigheter oavsett kön, eller hur? Det finns ju ingen anledning att folk med korv mellan benen ska få större möjlighet i samhället, men kommer det nånsin gå att få det helt jämställt mellan alla kön? Överallt kommer det väl vara någon grupp som har majoritet, och så är det väl inom allt. Eller? Jag blir så ledsen när jag får såna här tankar, för feminism är ju det jag brinner för mest av allt i hela världen. Jag vet inte hur det kommer bli i framtiden, men jag hoppas att jag kan åstadkomma något med detta, att det gör nytta. Gör det nytta? Jag tror att samhället aldrig kommer vara perfekt, det kommer alltid att finnas förbättringar att göra. Själv hoppas jag på att det blir så nära på jämställt som möjligt i världen, men vore det inte konstigt om alla hade samma åsikter? Vore inte det tråkigt? Om det inte fanns något att kämpa för? 

~

Jag måste också bara be om ursäkt för att det inte kom upp något inlägg i måndags, vi har haft mycket att göra. Vi undrar vad ni vill läsa här på bloggen? Vill ni att vi fortsätter att skriva som vi gör eller vill ni att vi skriver på ett annat sätt? Kanske skriva om händelser vi varit med om? Ta upp personer som gjort något bra/dåligt den senaste tiden? Skriv förslag i kommentarsfältet! 

Skribent: Unna aka Unnalaijnen

PS. Snart kommer också en sjukt rolig tävling!

Likes

Comments